Ponedeljak, 31.01.2011.

13:38

Najtraženije knjige - kako i zašto

Izvor: Piše: Sonja Goèanin

Najtraženije knjige - kako i zašto IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

Nikola Jokic

pre 11 godina

Knjiga STEVAN FILIPOVIC-ISTINA O ISTORIJSKOJ FOTOGRAFIJI kao knjzevno - publicisticko i istorijsko delo je zanimljivo stivo o teskom zivotnom putu coveka koji je sa 26 godina zadivio ceo antifasisticki svet i cija se fotografija sa podignutim rukama uvis ispod vesala u znak otpora nalazi danas u zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku.Ilustrovana je sa 78 fotografija. Akcenat u knjizi je uzbudljiva prica o tome ko se sve javljao kao autor fotografije Stevana Filipovica i koje ustvari pravi autor.To je ona fotografija koja je svojevremeno bila u svim knjigama iz istorije kod nas i rec je o dokumentu neprocenjive istorijske vrednosti. Izdavac knjige je Cigoja stampa iz Beograda jedna od retkih izdavackih kuca koja je stampala ovakvu vrstu literature zasnovane na relevantnim izvorima.

Zvonimir Tasic

pre 11 godina

Pojavila se jedna zanimljiva knjiga o zaboravljenom heroju cija je fotografija obisla svet.Izdavac je Cigoja stampa , autori Mirjana Belic-Korockin-Davidovic i Radivoje Davidovic a naziv knjige STEVAN FILIPOVIC-ISTINA O ISTORIJSKOJ FOTOGRAFIJI.Istorijsko, publicisticko i knjizevno delo pisano na osnovu relevantne gradje, toplo i pismeno a govori o mladicu koji je sa 26 godina zadivio ceo antifasisticki svet i cija je herojska smrt postala simbol prkosa,zlu, smrti, simbol hrabrosti i borbe.Uzbudljivo stivo o herojevom zivotu i odnosu vlasti prema njegovom herojskom delu.Poseban deo je nazanimljiviji a govori o rasomonijadi oko autorstva fotografije.Na kraju autori otkrivaju pravog autora cuvene fotografije sa vesanja Stevana Filipovica.Knjiga je ilustrovana sa oko 80 fotografija.Rekao bih i da je upucena i svima onima koji su dolaskom nove vlasti brze bolje potegli da izbrisu imena heroja kojima su se do juce ponosili.

probajte

pre 12 godina

Gledaju vas belo kad tražite Kiša u knižari? Hm, probajte da tražite Pekića. Koliko mi je poznato, samo se Solaris potrudio da izda čitav njegov opus (ili se bar nadam da je tako). Ostali.... Laguna je izdala Besnilo-Atlantidu-1999, s tim da je 1999 povučena zbog korica i autorskih prava, ili šta već. A ne znam zbog čega, njegove knjige su za 20 do 30 % skuplje od nekih drugim, recimo Koelja, ili Lauševića, ili voditeljki sa Pinka.... Ne isplati se imati drukčiji ukus ovdje izgleda.
A u biblioteci sam neke Pekićebe knjige morala tražiti od bibliotekara, ne drže ih na policama gdje svi imaju slobodan pristup, nego tamo negdje, iza. Da nisam tačno znala šta tražim (a to mi se dešavalo ranije, samo uđem i izaberem knjigu), promašila bi sjajne knjige.

Leposavka

pre 12 godina

Sve ima svoje. I beletristika moze da koristi. I medju novim knjigama ima dobrih, meni se na promer Hoseini jako dopao. Jedino sto ima ljudi koji su procitali samo njega i jos par koji su im preporucile kolege s posla i citali su jer su svi citali pa i oni. Procitajte klasiku pa predjite na nove knjige bolje cete znati da ocenite sta je dobro da u Srbiji ne bude godinama jedna ista knjiga najprodavanija dok je svaki kolega ne procita.

Milena Babic

pre 13 godina

Citala sam odlicnu knjigu OD DAVICA DO CELEBONOVICA posvecenu znamenitim licnostima Beograda KIS, Marko i Aleksa Celebonovic, OSkar i Hajim Davico, Rahela Ferari, Bora Baruh, Leon Koen, Stanislav Vinaver, Geca Kon, Eli Finci..odlicne biografije sa mnogo detalja i svima bih preporucila.Izdavac je Cigoja stampa i autor Radivoje Davidovic novinar iz Beograda.Nije ni skupa 650 dinara

baki

pre 13 godina

Nisu mi baš jasne te top liste.Tražena knjiga ne znači da je i čitana,naročito u bibliotekama.To kažem iz ličnog iskustva.Mnogo knjiga sam uzimao, počinjao da ih čitam i kraj.Ostadoše nepročitane,a zabeležene.Tako da je to sve relativno,naročito u ovoj sredini koja je podložna pomodnosti.Ko još danas čita Dena Brauna?Ili recimo taj Hoseini.Obe mu knjige mogu da se kupe u Laguni ali Simonsovo Leto noći jok!Rasprodato,a nema ga ni na jednoj listi.Gde nestade?

imprudent

pre 13 godina

@S "da dodam da je H. H. u glavi vec imao i ideju za scenario i prodaju prava Holivudu, bar se meni cini, tako je knjiga i pisana, da moze da se preradi za film, bez neke posebne dorade." To su tvoje rijeci,ja samo kazem da su se u medjuvremenu, otkako su knjige napisane, filmovi vec napravili.

rajko

pre 13 godina

najčitanije knjige su one koje imaju najbolju reklamu. naše društvo je generalno potpuno neobrazovano i kulturno zaostalo i kao takvo nema nikakav ukus kad je reč o književnosti. zato narod i čita ono što mu kažu na televiziji. najčitaniji strani pisci su oni za koje su mogli čuti na tv-u i uvek su isti. koeljo, na primer ne silazi sa liste najčitanijih već petnaestak godina. kao bibliotekar godinama sam deci nudio tolkina, niko nije hteo ni da čuje dok nije izašao film. onda nam je bilo malo i 100 primeraka tolkina kolika je bila tražnja. kad je reč o domaćim piscima, najčitaniji su oni koji su najviše na televiziji, bez obzira kako pišu i šta pišu. izda se 100 puta više bjelice nego pekića ili kiša. celo društvo je žrtva industrije zabave i tu nema mesta za kulturu bez ozbiljnog ulaganja države. a koliko naša država ulaže u kulturu očekujte još više farmi i velikih bratova umesto prevera i crnjanskog.

S.

pre 13 godina

@Tanasije
Da odgovorim, pa necu više, dosta sam se javljala ;). Možda sam pročitala Gorderovu najgoru knjigu, baš zbog toga me ništa nije vuklo da ponovo uzmem neku drugu u ruke. Od Murakamija – Norvešku šumu i Kad padne noć, Don Rigobertove beleške i Pohvala pomajci od Ljose. Skoro sve Kucijeve romane i naravno da se ne slažem sa Vama, Kuci je Nobelovu nagradu dobio 2003., a evo popisa njegovih knjiga, iz koga se vidi da je do 2003. objavio 10 romana :
• Dusklands (1974) ISBN 0-14-024177-9
• In the Heart of the Country (1977) ISBN 0-14-006228-9
• Waiting for the Barbarians (1980) ISBN 0-14-006110-X
• Life & Times of Michael K (1983) ISBN 0-14-007448-1
• Foe (1986) ISBN 0-14-009623-X
• Age of Iron (1990) ISBN 0-14-027565-7
• The Master of Petersburg (1994) ISBN 0-14-023810-7
• The Lives of Animals (1999) ISBN 0-691-07089-X
• Disgrace (1999) ISBN 978-0143115281
• Elizabeth Costello (2003) ISBN 0-670-03130-5
• Slow Man (2005) ISBN 0-670-03459-2
• Diary of a Bad Year (2007) ISBN 1-846-55120-X

Teško da Čekajući varvare, U srcu zemlje ili Život i vremena Majkla K možemo uporediti sa npr. Alhemičarom, al dobro, nećemo o ukusima.

Svako dobro !

ybWfD

pre 13 godina

* govori se o važnosti njegovog porekla za vrednost autentičnosti njegovih tekstova. Ako je to u pitanju, onda tu nema govora o autentičnosti.
Nabokov i Kundera su samo jedni od primera! Ovaj prvi je sve svoje važnije knjige i napisao na engleskom, a ovaj drugi je, kako se smatra, svoj užasan romaneskni pad doživeo kad je počeo da piše na francuskom. I ja se s tim slažem. Ne može se jedna Besmrtnost uporediti sa bljutavim Identitetom ili Umetnost romana sa nedovoljnim Susretima...
p.s. treba pomenuti Kafku, Konrada... za njih važnost pisanja na maternjem jeziku nije presudno uticala na delo.

Tanasije

pre 13 godina

@S Odlične opservacije, potpuno se slažem da knjiga mora da odleži i da ima puno boljih knjiga pisanih pre poplave skribomana. Ono gde se nikako ne slažemo je da skribomani dolaze mahom iz SAD, a njih niko nije pominjao. Žao mi je što ovo moram da kažem, ali i Vi sami podložni ste površnim ocenama i čitanju knjiga koje su u nekom trenutku "najbolje prodavane". Uveren sam da ste, kao što ste pročitali samo jednu Gorderovu knjigu (po meni najgoru), tako ste pročitali i jednu Murakamijevu (jer je bila bestseler), po svemu sudeći i jednu Ljosinu (pretpostavljam Avanture nevaljale devojčice, knjigu ni izbliza rangu npr Tetka Hulije, koju sam čitao pre dvadesetak godina, a napisana je pre četrdesetak). O ukusima ne treba raspravljati, ali Kuci je za mene takođe naduvani pisac zbog po ključu dodeljene Nobelove, sa tri njegove knjižičice (u tome podseća na Koelja, kao ja-pišem-kratke-knjige-u-kojima-je-sadržana-sva-mudrost-sveta) sve dajući mu šansu ali, hvala, ne hvala.

S.

pre 13 godina

@imprudent
Da, ali su filmovi nastali po knjigama, a ne obrnuto ;).

The Kite Runner is a novel by Khaled Hosseini. Published in 2003 by Riverhead Books, it is Hosseini's first novel,[1] and was adapted into a film of the same name in 2007.

A Thousand Splendid Suns is a 2007 novel by Afghan author Khaled Hosseini,
A Thousand Splendid Suns (2011)IMDB

Momcilo

pre 13 godina

Neko je ovde lepo primetio da treba pustiti knjigu da "odlezi" desetak godina, i da svakako nece izgubiti na literarnoj vrednosti, na protiv... A tek komentar za Danila Kisa, svaka cast! U poslednje vreme najcesce kupujem knjige po antikvarnicama, jer ovo novo sto sto izlazi je cista komercijala. Da Vincijev kod je najbolji primer, ima uzbudjenja, napetosti, skakljivih tema, ali kao knjizevna umetnost - plitko. A to sto se kod nas prodaju knjige koje pisu voditejke sa Pinka, sta je tu cudno? Nekima su "Farma" i "Dvor" potrebni i u pisanom obliku... I da, da li ste primetili kako neke knjige bivaju naprasno popularne tek nakon njihove ekranizacije? Gospodar prstenova, Hari Poter, Hronike Narnije... Cudo jedno.

imprudent

pre 13 godina

@S film Lovac na zmajeve postoji vec duze vrijeme http://www.youtube.com/watch?v=HW7aGiuKZaU , kao i Hiljadu cudesnih sunaca http://www.youtube.com/watch?v=sy1IcmPqP1o&feature=related ...

*

pre 13 godina

1. Ne može HH biti autentičan pisac, s obzirom na činjenicu da ne piše na maternjem jeziku. Tačka.
(YbwFd, 2. februar 2011 21:14)
A Nabokov i Kundera ?

Boža

pre 13 godina

Neshvatljivo mi je da nema ni u knjižarama, ni u antikvarnicama "Sedam sunaca i sedam mesečina" od Saramaga. otkrovenje mi je Viktor Peljevin "Omon Ra", "Čapajev i praznina". I apsolutno se slažem da je "Lovac na zmajeve" očajna, propagandna i loša knjiga.

S.

pre 13 godina

@Milica
Citala sam "Devojku sa pomorandzama", bila je na listi bestselera i nekako mi je suvise "zasecerena" - ona i on se traze,traze, pomorandze ispadaju na sve strane, velika ljubav, gubitak voljene osobe, dete koje sve to saznaje od oca ... jednostavno nije mi se dopala, tako da nisam uzimala njegove druge knjige.
Ali ne bih da svaku od knjiga analiziramo, kud bi nas to odvelo ?
Pozdrav :)

carli

pre 13 godina

mali pricas gluposti zar nije dobro kupiti dobru knjigu citati je polako sa uzivanje pa dati i nekom drugom da je procitai ili je bito samo biti CLAN BIBLIOTRKE st rekao RADOVAN III

Н.С. Гумилев

pre 13 godina

Докле год у нашим књижарама гледају бело оне који траже Данила Киша, можемо само да се заваравамо да смо културна средина...

Voja

pre 13 godina

Cinjenica je da su obe knjige Hoseinia mucne. Ali ja ni u jednoj nisam nasao da se prizivaju Amerikanci koji ce sve da dovedu u red.
Cak stza vise na par mesta ima racionalne kritike da su i Ameri pomazuci plemenske vodje za vreme SOvjetske okupacije samo razvili ratnu infrastukturu koja im se kasnije obila o glavu. Ili nije.
No da ne duzim, ima dovoljno kritike ka Americi u romanima Hoseini a ko ne zeli da je vidi ili smatra da nije dovoljna ima puno pravo da misli tako.

dolores

pre 13 godina

H.H. se u obe ovde pomenute knjige dotakao mnogih tema, vrlo popularnih, a nijednu nije do kraja i u potpunosti obradio. Malo prijateljstvo, malo krivica, malo ovo, malo ono, a zapravo nista. Kao sto je u prethodnom komentaru napisano, dobre price za filmove, i nista vise od toga. Ne bih da zvucim nipodastavajuce, ali verujem da je to mera i krajnji domet vecine ovdasnje citalacke publike. Moram ipak priznati da mi mnogo manje zapara usi kad mi neko kaze da se njime odusevio, nego kad mi pomenu skribomana Koelja, koga sam na silu citala samo da bih mogla sa pokricem da ga pljujem. Ne znam da li se vise najezim kad cujem da neko ne cita nista, ili kad cujem da cita takve stvari, jos uvek sam na klackalici...

S.

pre 13 godina

@(Tozovac, 1. februar 2011 11:57)
Slazem se, da dodam da je H. H. u glavi vec imao i ideju za scenario u i prodaju prava Holivudu, bar se meni cini, tako je knjiga i pisana, da moze da se preradi za film, bez neke posebne dorade.
Liste bestselera su jako sumnjive - citala sam neke knjige sa lista u trenutku kad su bile na njma - pomenuti Hoseini, Murakami, Sofon, Gorder... utisci nikakvi. Pre izvesnog vremena vidim da je na listu dospeo roman voditeljke sa Pinka, ne bih proveravala kvalitet. Tu je i novinarka, slikarka, zastitno lice serpi metalac, knjige - kad ih procitas dodje ti da ih odmah zaboravis - sto se i dogadja. Ljudi kupuju bestselere da bi bili IN i ispali pametni u drustvu, a to su knjige koje u najvecoj meri podilaze publici i zato imaju veliku citanost. Ili onaj Koeljo, njega sam zaboravila, Ljosa, tako - tako, Latinska Amerika dala je mnogo bolje pisce.
Moj princip - pustiti knjigu da "odlezi" 10 - ak godina, pa uzeti u ruke, nikud nece pobeci ako je dobra ( a i ako nije ;). Za to vreme iscitavati ono sto je vec napisano, koliko knjiga je napisano samo u 20. veku, a ovi bestseleri im nisu ni do kolena.
Npr. Paidea je otkupila prava i prevela ( gotovo ) sve romane J. M. Kucija, kakav pisac ! Ako smem nesto da preporucim, uzmite bilo koju njegovu knjigu. Ovo se odnosi narocito na mladje citaoce, ciji ukus jos nije formiran, pa da ga bar formiraju na dobrim knjigama, a ne na onim sumnjivog kvaliteta, samo zato sto im je prilepljena etiketa "bestseler".

Tozovac

pre 13 godina

Hoseinijev roman "Lovac na zmajeve" je apsolutno najgora i najperfidnija knjiga koju sam pročitao u poslednje vreme. nema tu ni reči o toplini, iskrenoj emociji, želji da se dočara jedna druga kultura... već se radi o provdinom i patetičnom proagandnom štivu koje podilazi ukusu američke mainstream publike. Naravno, suština je da se opravda intervencija u Avganistanu, gde su živeli civilizovani Muslimani pre nego što nisu došli zli rusi, pa posle njih još gori Talibani, ali će sve njih američki marinci da privedu "poznaniju prava". Već viđeno i kod nas...

Н.С. Гумилев

pre 13 godina

Докле год у нашим књижарама гледају бело оне који траже Данила Киша, можемо само да се заваравамо да смо културна средина...

S.

pre 13 godina

@(Tozovac, 1. februar 2011 11:57)
Slazem se, da dodam da je H. H. u glavi vec imao i ideju za scenario u i prodaju prava Holivudu, bar se meni cini, tako je knjiga i pisana, da moze da se preradi za film, bez neke posebne dorade.
Liste bestselera su jako sumnjive - citala sam neke knjige sa lista u trenutku kad su bile na njma - pomenuti Hoseini, Murakami, Sofon, Gorder... utisci nikakvi. Pre izvesnog vremena vidim da je na listu dospeo roman voditeljke sa Pinka, ne bih proveravala kvalitet. Tu je i novinarka, slikarka, zastitno lice serpi metalac, knjige - kad ih procitas dodje ti da ih odmah zaboravis - sto se i dogadja. Ljudi kupuju bestselere da bi bili IN i ispali pametni u drustvu, a to su knjige koje u najvecoj meri podilaze publici i zato imaju veliku citanost. Ili onaj Koeljo, njega sam zaboravila, Ljosa, tako - tako, Latinska Amerika dala je mnogo bolje pisce.
Moj princip - pustiti knjigu da "odlezi" 10 - ak godina, pa uzeti u ruke, nikud nece pobeci ako je dobra ( a i ako nije ;). Za to vreme iscitavati ono sto je vec napisano, koliko knjiga je napisano samo u 20. veku, a ovi bestseleri im nisu ni do kolena.
Npr. Paidea je otkupila prava i prevela ( gotovo ) sve romane J. M. Kucija, kakav pisac ! Ako smem nesto da preporucim, uzmite bilo koju njegovu knjigu. Ovo se odnosi narocito na mladje citaoce, ciji ukus jos nije formiran, pa da ga bar formiraju na dobrim knjigama, a ne na onim sumnjivog kvaliteta, samo zato sto im je prilepljena etiketa "bestseler".

rajko

pre 13 godina

najčitanije knjige su one koje imaju najbolju reklamu. naše društvo je generalno potpuno neobrazovano i kulturno zaostalo i kao takvo nema nikakav ukus kad je reč o književnosti. zato narod i čita ono što mu kažu na televiziji. najčitaniji strani pisci su oni za koje su mogli čuti na tv-u i uvek su isti. koeljo, na primer ne silazi sa liste najčitanijih već petnaestak godina. kao bibliotekar godinama sam deci nudio tolkina, niko nije hteo ni da čuje dok nije izašao film. onda nam je bilo malo i 100 primeraka tolkina kolika je bila tražnja. kad je reč o domaćim piscima, najčitaniji su oni koji su najviše na televiziji, bez obzira kako pišu i šta pišu. izda se 100 puta više bjelice nego pekića ili kiša. celo društvo je žrtva industrije zabave i tu nema mesta za kulturu bez ozbiljnog ulaganja države. a koliko naša država ulaže u kulturu očekujte još više farmi i velikih bratova umesto prevera i crnjanskog.

Tozovac

pre 13 godina

Hoseinijev roman "Lovac na zmajeve" je apsolutno najgora i najperfidnija knjiga koju sam pročitao u poslednje vreme. nema tu ni reči o toplini, iskrenoj emociji, želji da se dočara jedna druga kultura... već se radi o provdinom i patetičnom proagandnom štivu koje podilazi ukusu američke mainstream publike. Naravno, suština je da se opravda intervencija u Avganistanu, gde su živeli civilizovani Muslimani pre nego što nisu došli zli rusi, pa posle njih još gori Talibani, ali će sve njih američki marinci da privedu "poznaniju prava". Već viđeno i kod nas...

dolores

pre 13 godina

H.H. se u obe ovde pomenute knjige dotakao mnogih tema, vrlo popularnih, a nijednu nije do kraja i u potpunosti obradio. Malo prijateljstvo, malo krivica, malo ovo, malo ono, a zapravo nista. Kao sto je u prethodnom komentaru napisano, dobre price za filmove, i nista vise od toga. Ne bih da zvucim nipodastavajuce, ali verujem da je to mera i krajnji domet vecine ovdasnje citalacke publike. Moram ipak priznati da mi mnogo manje zapara usi kad mi neko kaze da se njime odusevio, nego kad mi pomenu skribomana Koelja, koga sam na silu citala samo da bih mogla sa pokricem da ga pljujem. Ne znam da li se vise najezim kad cujem da neko ne cita nista, ili kad cujem da cita takve stvari, jos uvek sam na klackalici...

carli

pre 13 godina

mali pricas gluposti zar nije dobro kupiti dobru knjigu citati je polako sa uzivanje pa dati i nekom drugom da je procitai ili je bito samo biti CLAN BIBLIOTRKE st rekao RADOVAN III

Voja

pre 13 godina

Cinjenica je da su obe knjige Hoseinia mucne. Ali ja ni u jednoj nisam nasao da se prizivaju Amerikanci koji ce sve da dovedu u red.
Cak stza vise na par mesta ima racionalne kritike da su i Ameri pomazuci plemenske vodje za vreme SOvjetske okupacije samo razvili ratnu infrastukturu koja im se kasnije obila o glavu. Ili nije.
No da ne duzim, ima dovoljno kritike ka Americi u romanima Hoseini a ko ne zeli da je vidi ili smatra da nije dovoljna ima puno pravo da misli tako.

S.

pre 13 godina

@Milica
Citala sam "Devojku sa pomorandzama", bila je na listi bestselera i nekako mi je suvise "zasecerena" - ona i on se traze,traze, pomorandze ispadaju na sve strane, velika ljubav, gubitak voljene osobe, dete koje sve to saznaje od oca ... jednostavno nije mi se dopala, tako da nisam uzimala njegove druge knjige.
Ali ne bih da svaku od knjiga analiziramo, kud bi nas to odvelo ?
Pozdrav :)

*

pre 13 godina

1. Ne može HH biti autentičan pisac, s obzirom na činjenicu da ne piše na maternjem jeziku. Tačka.
(YbwFd, 2. februar 2011 21:14)
A Nabokov i Kundera ?

Boža

pre 13 godina

Neshvatljivo mi je da nema ni u knjižarama, ni u antikvarnicama "Sedam sunaca i sedam mesečina" od Saramaga. otkrovenje mi je Viktor Peljevin "Omon Ra", "Čapajev i praznina". I apsolutno se slažem da je "Lovac na zmajeve" očajna, propagandna i loša knjiga.

S.

pre 13 godina

@imprudent
Da, ali su filmovi nastali po knjigama, a ne obrnuto ;).

The Kite Runner is a novel by Khaled Hosseini. Published in 2003 by Riverhead Books, it is Hosseini's first novel,[1] and was adapted into a film of the same name in 2007.

A Thousand Splendid Suns is a 2007 novel by Afghan author Khaled Hosseini,
A Thousand Splendid Suns (2011)IMDB

Leposavka

pre 12 godina

Sve ima svoje. I beletristika moze da koristi. I medju novim knjigama ima dobrih, meni se na promer Hoseini jako dopao. Jedino sto ima ljudi koji su procitali samo njega i jos par koji su im preporucile kolege s posla i citali su jer su svi citali pa i oni. Procitajte klasiku pa predjite na nove knjige bolje cete znati da ocenite sta je dobro da u Srbiji ne bude godinama jedna ista knjiga najprodavanija dok je svaki kolega ne procita.

Tanasije

pre 13 godina

@S Odlične opservacije, potpuno se slažem da knjiga mora da odleži i da ima puno boljih knjiga pisanih pre poplave skribomana. Ono gde se nikako ne slažemo je da skribomani dolaze mahom iz SAD, a njih niko nije pominjao. Žao mi je što ovo moram da kažem, ali i Vi sami podložni ste površnim ocenama i čitanju knjiga koje su u nekom trenutku "najbolje prodavane". Uveren sam da ste, kao što ste pročitali samo jednu Gorderovu knjigu (po meni najgoru), tako ste pročitali i jednu Murakamijevu (jer je bila bestseler), po svemu sudeći i jednu Ljosinu (pretpostavljam Avanture nevaljale devojčice, knjigu ni izbliza rangu npr Tetka Hulije, koju sam čitao pre dvadesetak godina, a napisana je pre četrdesetak). O ukusima ne treba raspravljati, ali Kuci je za mene takođe naduvani pisac zbog po ključu dodeljene Nobelove, sa tri njegove knjižičice (u tome podseća na Koelja, kao ja-pišem-kratke-knjige-u-kojima-je-sadržana-sva-mudrost-sveta) sve dajući mu šansu ali, hvala, ne hvala.

S.

pre 13 godina

@Tanasije
Da odgovorim, pa necu više, dosta sam se javljala ;). Možda sam pročitala Gorderovu najgoru knjigu, baš zbog toga me ništa nije vuklo da ponovo uzmem neku drugu u ruke. Od Murakamija – Norvešku šumu i Kad padne noć, Don Rigobertove beleške i Pohvala pomajci od Ljose. Skoro sve Kucijeve romane i naravno da se ne slažem sa Vama, Kuci je Nobelovu nagradu dobio 2003., a evo popisa njegovih knjiga, iz koga se vidi da je do 2003. objavio 10 romana :
• Dusklands (1974) ISBN 0-14-024177-9
• In the Heart of the Country (1977) ISBN 0-14-006228-9
• Waiting for the Barbarians (1980) ISBN 0-14-006110-X
• Life & Times of Michael K (1983) ISBN 0-14-007448-1
• Foe (1986) ISBN 0-14-009623-X
• Age of Iron (1990) ISBN 0-14-027565-7
• The Master of Petersburg (1994) ISBN 0-14-023810-7
• The Lives of Animals (1999) ISBN 0-691-07089-X
• Disgrace (1999) ISBN 978-0143115281
• Elizabeth Costello (2003) ISBN 0-670-03130-5
• Slow Man (2005) ISBN 0-670-03459-2
• Diary of a Bad Year (2007) ISBN 1-846-55120-X

Teško da Čekajući varvare, U srcu zemlje ili Život i vremena Majkla K možemo uporediti sa npr. Alhemičarom, al dobro, nećemo o ukusima.

Svako dobro !

Momcilo

pre 13 godina

Neko je ovde lepo primetio da treba pustiti knjigu da "odlezi" desetak godina, i da svakako nece izgubiti na literarnoj vrednosti, na protiv... A tek komentar za Danila Kisa, svaka cast! U poslednje vreme najcesce kupujem knjige po antikvarnicama, jer ovo novo sto sto izlazi je cista komercijala. Da Vincijev kod je najbolji primer, ima uzbudjenja, napetosti, skakljivih tema, ali kao knjizevna umetnost - plitko. A to sto se kod nas prodaju knjige koje pisu voditejke sa Pinka, sta je tu cudno? Nekima su "Farma" i "Dvor" potrebni i u pisanom obliku... I da, da li ste primetili kako neke knjige bivaju naprasno popularne tek nakon njihove ekranizacije? Gospodar prstenova, Hari Poter, Hronike Narnije... Cudo jedno.

Milena Babic

pre 13 godina

Citala sam odlicnu knjigu OD DAVICA DO CELEBONOVICA posvecenu znamenitim licnostima Beograda KIS, Marko i Aleksa Celebonovic, OSkar i Hajim Davico, Rahela Ferari, Bora Baruh, Leon Koen, Stanislav Vinaver, Geca Kon, Eli Finci..odlicne biografije sa mnogo detalja i svima bih preporucila.Izdavac je Cigoja stampa i autor Radivoje Davidovic novinar iz Beograda.Nije ni skupa 650 dinara

baki

pre 13 godina

Nisu mi baš jasne te top liste.Tražena knjiga ne znači da je i čitana,naročito u bibliotekama.To kažem iz ličnog iskustva.Mnogo knjiga sam uzimao, počinjao da ih čitam i kraj.Ostadoše nepročitane,a zabeležene.Tako da je to sve relativno,naročito u ovoj sredini koja je podložna pomodnosti.Ko još danas čita Dena Brauna?Ili recimo taj Hoseini.Obe mu knjige mogu da se kupe u Laguni ali Simonsovo Leto noći jok!Rasprodato,a nema ga ni na jednoj listi.Gde nestade?

ybWfD

pre 13 godina

* govori se o važnosti njegovog porekla za vrednost autentičnosti njegovih tekstova. Ako je to u pitanju, onda tu nema govora o autentičnosti.
Nabokov i Kundera su samo jedni od primera! Ovaj prvi je sve svoje važnije knjige i napisao na engleskom, a ovaj drugi je, kako se smatra, svoj užasan romaneskni pad doživeo kad je počeo da piše na francuskom. I ja se s tim slažem. Ne može se jedna Besmrtnost uporediti sa bljutavim Identitetom ili Umetnost romana sa nedovoljnim Susretima...
p.s. treba pomenuti Kafku, Konrada... za njih važnost pisanja na maternjem jeziku nije presudno uticala na delo.

imprudent

pre 13 godina

@S "da dodam da je H. H. u glavi vec imao i ideju za scenario i prodaju prava Holivudu, bar se meni cini, tako je knjiga i pisana, da moze da se preradi za film, bez neke posebne dorade." To su tvoje rijeci,ja samo kazem da su se u medjuvremenu, otkako su knjige napisane, filmovi vec napravili.

probajte

pre 12 godina

Gledaju vas belo kad tražite Kiša u knižari? Hm, probajte da tražite Pekića. Koliko mi je poznato, samo se Solaris potrudio da izda čitav njegov opus (ili se bar nadam da je tako). Ostali.... Laguna je izdala Besnilo-Atlantidu-1999, s tim da je 1999 povučena zbog korica i autorskih prava, ili šta već. A ne znam zbog čega, njegove knjige su za 20 do 30 % skuplje od nekih drugim, recimo Koelja, ili Lauševića, ili voditeljki sa Pinka.... Ne isplati se imati drukčiji ukus ovdje izgleda.
A u biblioteci sam neke Pekićebe knjige morala tražiti od bibliotekara, ne drže ih na policama gdje svi imaju slobodan pristup, nego tamo negdje, iza. Da nisam tačno znala šta tražim (a to mi se dešavalo ranije, samo uđem i izaberem knjigu), promašila bi sjajne knjige.

imprudent

pre 13 godina

@S film Lovac na zmajeve postoji vec duze vrijeme http://www.youtube.com/watch?v=HW7aGiuKZaU , kao i Hiljadu cudesnih sunaca http://www.youtube.com/watch?v=sy1IcmPqP1o&feature=related ...

Zvonimir Tasic

pre 11 godina

Pojavila se jedna zanimljiva knjiga o zaboravljenom heroju cija je fotografija obisla svet.Izdavac je Cigoja stampa , autori Mirjana Belic-Korockin-Davidovic i Radivoje Davidovic a naziv knjige STEVAN FILIPOVIC-ISTINA O ISTORIJSKOJ FOTOGRAFIJI.Istorijsko, publicisticko i knjizevno delo pisano na osnovu relevantne gradje, toplo i pismeno a govori o mladicu koji je sa 26 godina zadivio ceo antifasisticki svet i cija je herojska smrt postala simbol prkosa,zlu, smrti, simbol hrabrosti i borbe.Uzbudljivo stivo o herojevom zivotu i odnosu vlasti prema njegovom herojskom delu.Poseban deo je nazanimljiviji a govori o rasomonijadi oko autorstva fotografije.Na kraju autori otkrivaju pravog autora cuvene fotografije sa vesanja Stevana Filipovica.Knjiga je ilustrovana sa oko 80 fotografija.Rekao bih i da je upucena i svima onima koji su dolaskom nove vlasti brze bolje potegli da izbrisu imena heroja kojima su se do juce ponosili.

Nikola Jokic

pre 11 godina

Knjiga STEVAN FILIPOVIC-ISTINA O ISTORIJSKOJ FOTOGRAFIJI kao knjzevno - publicisticko i istorijsko delo je zanimljivo stivo o teskom zivotnom putu coveka koji je sa 26 godina zadivio ceo antifasisticki svet i cija se fotografija sa podignutim rukama uvis ispod vesala u znak otpora nalazi danas u zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku.Ilustrovana je sa 78 fotografija. Akcenat u knjizi je uzbudljiva prica o tome ko se sve javljao kao autor fotografije Stevana Filipovica i koje ustvari pravi autor.To je ona fotografija koja je svojevremeno bila u svim knjigama iz istorije kod nas i rec je o dokumentu neprocenjive istorijske vrednosti. Izdavac knjige je Cigoja stampa iz Beograda jedna od retkih izdavackih kuca koja je stampala ovakvu vrstu literature zasnovane na relevantnim izvorima.

Tozovac

pre 13 godina

Hoseinijev roman "Lovac na zmajeve" je apsolutno najgora i najperfidnija knjiga koju sam pročitao u poslednje vreme. nema tu ni reči o toplini, iskrenoj emociji, želji da se dočara jedna druga kultura... već se radi o provdinom i patetičnom proagandnom štivu koje podilazi ukusu američke mainstream publike. Naravno, suština je da se opravda intervencija u Avganistanu, gde su živeli civilizovani Muslimani pre nego što nisu došli zli rusi, pa posle njih još gori Talibani, ali će sve njih američki marinci da privedu "poznaniju prava". Već viđeno i kod nas...

carli

pre 13 godina

mali pricas gluposti zar nije dobro kupiti dobru knjigu citati je polako sa uzivanje pa dati i nekom drugom da je procitai ili je bito samo biti CLAN BIBLIOTRKE st rekao RADOVAN III

dolores

pre 13 godina

H.H. se u obe ovde pomenute knjige dotakao mnogih tema, vrlo popularnih, a nijednu nije do kraja i u potpunosti obradio. Malo prijateljstvo, malo krivica, malo ovo, malo ono, a zapravo nista. Kao sto je u prethodnom komentaru napisano, dobre price za filmove, i nista vise od toga. Ne bih da zvucim nipodastavajuce, ali verujem da je to mera i krajnji domet vecine ovdasnje citalacke publike. Moram ipak priznati da mi mnogo manje zapara usi kad mi neko kaze da se njime odusevio, nego kad mi pomenu skribomana Koelja, koga sam na silu citala samo da bih mogla sa pokricem da ga pljujem. Ne znam da li se vise najezim kad cujem da neko ne cita nista, ili kad cujem da cita takve stvari, jos uvek sam na klackalici...

Boža

pre 13 godina

Neshvatljivo mi je da nema ni u knjižarama, ni u antikvarnicama "Sedam sunaca i sedam mesečina" od Saramaga. otkrovenje mi je Viktor Peljevin "Omon Ra", "Čapajev i praznina". I apsolutno se slažem da je "Lovac na zmajeve" očajna, propagandna i loša knjiga.

Momcilo

pre 13 godina

Neko je ovde lepo primetio da treba pustiti knjigu da "odlezi" desetak godina, i da svakako nece izgubiti na literarnoj vrednosti, na protiv... A tek komentar za Danila Kisa, svaka cast! U poslednje vreme najcesce kupujem knjige po antikvarnicama, jer ovo novo sto sto izlazi je cista komercijala. Da Vincijev kod je najbolji primer, ima uzbudjenja, napetosti, skakljivih tema, ali kao knjizevna umetnost - plitko. A to sto se kod nas prodaju knjige koje pisu voditejke sa Pinka, sta je tu cudno? Nekima su "Farma" i "Dvor" potrebni i u pisanom obliku... I da, da li ste primetili kako neke knjige bivaju naprasno popularne tek nakon njihove ekranizacije? Gospodar prstenova, Hari Poter, Hronike Narnije... Cudo jedno.

Н.С. Гумилев

pre 13 godina

Докле год у нашим књижарама гледају бело оне који траже Данила Киша, можемо само да се заваравамо да смо културна средина...

S.

pre 13 godina

@(Tozovac, 1. februar 2011 11:57)
Slazem se, da dodam da je H. H. u glavi vec imao i ideju za scenario u i prodaju prava Holivudu, bar se meni cini, tako je knjiga i pisana, da moze da se preradi za film, bez neke posebne dorade.
Liste bestselera su jako sumnjive - citala sam neke knjige sa lista u trenutku kad su bile na njma - pomenuti Hoseini, Murakami, Sofon, Gorder... utisci nikakvi. Pre izvesnog vremena vidim da je na listu dospeo roman voditeljke sa Pinka, ne bih proveravala kvalitet. Tu je i novinarka, slikarka, zastitno lice serpi metalac, knjige - kad ih procitas dodje ti da ih odmah zaboravis - sto se i dogadja. Ljudi kupuju bestselere da bi bili IN i ispali pametni u drustvu, a to su knjige koje u najvecoj meri podilaze publici i zato imaju veliku citanost. Ili onaj Koeljo, njega sam zaboravila, Ljosa, tako - tako, Latinska Amerika dala je mnogo bolje pisce.
Moj princip - pustiti knjigu da "odlezi" 10 - ak godina, pa uzeti u ruke, nikud nece pobeci ako je dobra ( a i ako nije ;). Za to vreme iscitavati ono sto je vec napisano, koliko knjiga je napisano samo u 20. veku, a ovi bestseleri im nisu ni do kolena.
Npr. Paidea je otkupila prava i prevela ( gotovo ) sve romane J. M. Kucija, kakav pisac ! Ako smem nesto da preporucim, uzmite bilo koju njegovu knjigu. Ovo se odnosi narocito na mladje citaoce, ciji ukus jos nije formiran, pa da ga bar formiraju na dobrim knjigama, a ne na onim sumnjivog kvaliteta, samo zato sto im je prilepljena etiketa "bestseler".

*

pre 13 godina

1. Ne može HH biti autentičan pisac, s obzirom na činjenicu da ne piše na maternjem jeziku. Tačka.
(YbwFd, 2. februar 2011 21:14)
A Nabokov i Kundera ?

Voja

pre 13 godina

Cinjenica je da su obe knjige Hoseinia mucne. Ali ja ni u jednoj nisam nasao da se prizivaju Amerikanci koji ce sve da dovedu u red.
Cak stza vise na par mesta ima racionalne kritike da su i Ameri pomazuci plemenske vodje za vreme SOvjetske okupacije samo razvili ratnu infrastukturu koja im se kasnije obila o glavu. Ili nije.
No da ne duzim, ima dovoljno kritike ka Americi u romanima Hoseini a ko ne zeli da je vidi ili smatra da nije dovoljna ima puno pravo da misli tako.

S.

pre 13 godina

@Milica
Citala sam "Devojku sa pomorandzama", bila je na listi bestselera i nekako mi je suvise "zasecerena" - ona i on se traze,traze, pomorandze ispadaju na sve strane, velika ljubav, gubitak voljene osobe, dete koje sve to saznaje od oca ... jednostavno nije mi se dopala, tako da nisam uzimala njegove druge knjige.
Ali ne bih da svaku od knjiga analiziramo, kud bi nas to odvelo ?
Pozdrav :)

imprudent

pre 13 godina

@S film Lovac na zmajeve postoji vec duze vrijeme http://www.youtube.com/watch?v=HW7aGiuKZaU , kao i Hiljadu cudesnih sunaca http://www.youtube.com/watch?v=sy1IcmPqP1o&feature=related ...

imprudent

pre 13 godina

@S "da dodam da je H. H. u glavi vec imao i ideju za scenario i prodaju prava Holivudu, bar se meni cini, tako je knjiga i pisana, da moze da se preradi za film, bez neke posebne dorade." To su tvoje rijeci,ja samo kazem da su se u medjuvremenu, otkako su knjige napisane, filmovi vec napravili.

Tanasije

pre 13 godina

@S Odlične opservacije, potpuno se slažem da knjiga mora da odleži i da ima puno boljih knjiga pisanih pre poplave skribomana. Ono gde se nikako ne slažemo je da skribomani dolaze mahom iz SAD, a njih niko nije pominjao. Žao mi je što ovo moram da kažem, ali i Vi sami podložni ste površnim ocenama i čitanju knjiga koje su u nekom trenutku "najbolje prodavane". Uveren sam da ste, kao što ste pročitali samo jednu Gorderovu knjigu (po meni najgoru), tako ste pročitali i jednu Murakamijevu (jer je bila bestseler), po svemu sudeći i jednu Ljosinu (pretpostavljam Avanture nevaljale devojčice, knjigu ni izbliza rangu npr Tetka Hulije, koju sam čitao pre dvadesetak godina, a napisana je pre četrdesetak). O ukusima ne treba raspravljati, ali Kuci je za mene takođe naduvani pisac zbog po ključu dodeljene Nobelove, sa tri njegove knjižičice (u tome podseća na Koelja, kao ja-pišem-kratke-knjige-u-kojima-je-sadržana-sva-mudrost-sveta) sve dajući mu šansu ali, hvala, ne hvala.

Nikola Jokic

pre 11 godina

Knjiga STEVAN FILIPOVIC-ISTINA O ISTORIJSKOJ FOTOGRAFIJI kao knjzevno - publicisticko i istorijsko delo je zanimljivo stivo o teskom zivotnom putu coveka koji je sa 26 godina zadivio ceo antifasisticki svet i cija se fotografija sa podignutim rukama uvis ispod vesala u znak otpora nalazi danas u zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku.Ilustrovana je sa 78 fotografija. Akcenat u knjizi je uzbudljiva prica o tome ko se sve javljao kao autor fotografije Stevana Filipovica i koje ustvari pravi autor.To je ona fotografija koja je svojevremeno bila u svim knjigama iz istorije kod nas i rec je o dokumentu neprocenjive istorijske vrednosti. Izdavac knjige je Cigoja stampa iz Beograda jedna od retkih izdavackih kuca koja je stampala ovakvu vrstu literature zasnovane na relevantnim izvorima.

Milena Babic

pre 13 godina

Citala sam odlicnu knjigu OD DAVICA DO CELEBONOVICA posvecenu znamenitim licnostima Beograda KIS, Marko i Aleksa Celebonovic, OSkar i Hajim Davico, Rahela Ferari, Bora Baruh, Leon Koen, Stanislav Vinaver, Geca Kon, Eli Finci..odlicne biografije sa mnogo detalja i svima bih preporucila.Izdavac je Cigoja stampa i autor Radivoje Davidovic novinar iz Beograda.Nije ni skupa 650 dinara

Leposavka

pre 12 godina

Sve ima svoje. I beletristika moze da koristi. I medju novim knjigama ima dobrih, meni se na promer Hoseini jako dopao. Jedino sto ima ljudi koji su procitali samo njega i jos par koji su im preporucile kolege s posla i citali su jer su svi citali pa i oni. Procitajte klasiku pa predjite na nove knjige bolje cete znati da ocenite sta je dobro da u Srbiji ne bude godinama jedna ista knjiga najprodavanija dok je svaki kolega ne procita.

ybWfD

pre 13 godina

* govori se o važnosti njegovog porekla za vrednost autentičnosti njegovih tekstova. Ako je to u pitanju, onda tu nema govora o autentičnosti.
Nabokov i Kundera su samo jedni od primera! Ovaj prvi je sve svoje važnije knjige i napisao na engleskom, a ovaj drugi je, kako se smatra, svoj užasan romaneskni pad doživeo kad je počeo da piše na francuskom. I ja se s tim slažem. Ne može se jedna Besmrtnost uporediti sa bljutavim Identitetom ili Umetnost romana sa nedovoljnim Susretima...
p.s. treba pomenuti Kafku, Konrada... za njih važnost pisanja na maternjem jeziku nije presudno uticala na delo.

S.

pre 13 godina

@Tanasije
Da odgovorim, pa necu više, dosta sam se javljala ;). Možda sam pročitala Gorderovu najgoru knjigu, baš zbog toga me ništa nije vuklo da ponovo uzmem neku drugu u ruke. Od Murakamija – Norvešku šumu i Kad padne noć, Don Rigobertove beleške i Pohvala pomajci od Ljose. Skoro sve Kucijeve romane i naravno da se ne slažem sa Vama, Kuci je Nobelovu nagradu dobio 2003., a evo popisa njegovih knjiga, iz koga se vidi da je do 2003. objavio 10 romana :
• Dusklands (1974) ISBN 0-14-024177-9
• In the Heart of the Country (1977) ISBN 0-14-006228-9
• Waiting for the Barbarians (1980) ISBN 0-14-006110-X
• Life & Times of Michael K (1983) ISBN 0-14-007448-1
• Foe (1986) ISBN 0-14-009623-X
• Age of Iron (1990) ISBN 0-14-027565-7
• The Master of Petersburg (1994) ISBN 0-14-023810-7
• The Lives of Animals (1999) ISBN 0-691-07089-X
• Disgrace (1999) ISBN 978-0143115281
• Elizabeth Costello (2003) ISBN 0-670-03130-5
• Slow Man (2005) ISBN 0-670-03459-2
• Diary of a Bad Year (2007) ISBN 1-846-55120-X

Teško da Čekajući varvare, U srcu zemlje ili Život i vremena Majkla K možemo uporediti sa npr. Alhemičarom, al dobro, nećemo o ukusima.

Svako dobro !

baki

pre 13 godina

Nisu mi baš jasne te top liste.Tražena knjiga ne znači da je i čitana,naročito u bibliotekama.To kažem iz ličnog iskustva.Mnogo knjiga sam uzimao, počinjao da ih čitam i kraj.Ostadoše nepročitane,a zabeležene.Tako da je to sve relativno,naročito u ovoj sredini koja je podložna pomodnosti.Ko još danas čita Dena Brauna?Ili recimo taj Hoseini.Obe mu knjige mogu da se kupe u Laguni ali Simonsovo Leto noći jok!Rasprodato,a nema ga ni na jednoj listi.Gde nestade?

Zvonimir Tasic

pre 11 godina

Pojavila se jedna zanimljiva knjiga o zaboravljenom heroju cija je fotografija obisla svet.Izdavac je Cigoja stampa , autori Mirjana Belic-Korockin-Davidovic i Radivoje Davidovic a naziv knjige STEVAN FILIPOVIC-ISTINA O ISTORIJSKOJ FOTOGRAFIJI.Istorijsko, publicisticko i knjizevno delo pisano na osnovu relevantne gradje, toplo i pismeno a govori o mladicu koji je sa 26 godina zadivio ceo antifasisticki svet i cija je herojska smrt postala simbol prkosa,zlu, smrti, simbol hrabrosti i borbe.Uzbudljivo stivo o herojevom zivotu i odnosu vlasti prema njegovom herojskom delu.Poseban deo je nazanimljiviji a govori o rasomonijadi oko autorstva fotografije.Na kraju autori otkrivaju pravog autora cuvene fotografije sa vesanja Stevana Filipovica.Knjiga je ilustrovana sa oko 80 fotografija.Rekao bih i da je upucena i svima onima koji su dolaskom nove vlasti brze bolje potegli da izbrisu imena heroja kojima su se do juce ponosili.

rajko

pre 13 godina

najčitanije knjige su one koje imaju najbolju reklamu. naše društvo je generalno potpuno neobrazovano i kulturno zaostalo i kao takvo nema nikakav ukus kad je reč o književnosti. zato narod i čita ono što mu kažu na televiziji. najčitaniji strani pisci su oni za koje su mogli čuti na tv-u i uvek su isti. koeljo, na primer ne silazi sa liste najčitanijih već petnaestak godina. kao bibliotekar godinama sam deci nudio tolkina, niko nije hteo ni da čuje dok nije izašao film. onda nam je bilo malo i 100 primeraka tolkina kolika je bila tražnja. kad je reč o domaćim piscima, najčitaniji su oni koji su najviše na televiziji, bez obzira kako pišu i šta pišu. izda se 100 puta više bjelice nego pekića ili kiša. celo društvo je žrtva industrije zabave i tu nema mesta za kulturu bez ozbiljnog ulaganja države. a koliko naša država ulaže u kulturu očekujte još više farmi i velikih bratova umesto prevera i crnjanskog.

S.

pre 13 godina

@imprudent
Da, ali su filmovi nastali po knjigama, a ne obrnuto ;).

The Kite Runner is a novel by Khaled Hosseini. Published in 2003 by Riverhead Books, it is Hosseini's first novel,[1] and was adapted into a film of the same name in 2007.

A Thousand Splendid Suns is a 2007 novel by Afghan author Khaled Hosseini,
A Thousand Splendid Suns (2011)IMDB

probajte

pre 12 godina

Gledaju vas belo kad tražite Kiša u knižari? Hm, probajte da tražite Pekića. Koliko mi je poznato, samo se Solaris potrudio da izda čitav njegov opus (ili se bar nadam da je tako). Ostali.... Laguna je izdala Besnilo-Atlantidu-1999, s tim da je 1999 povučena zbog korica i autorskih prava, ili šta već. A ne znam zbog čega, njegove knjige su za 20 do 30 % skuplje od nekih drugim, recimo Koelja, ili Lauševića, ili voditeljki sa Pinka.... Ne isplati se imati drukčiji ukus ovdje izgleda.
A u biblioteci sam neke Pekićebe knjige morala tražiti od bibliotekara, ne drže ih na policama gdje svi imaju slobodan pristup, nego tamo negdje, iza. Da nisam tačno znala šta tražim (a to mi se dešavalo ranije, samo uđem i izaberem knjigu), promašila bi sjajne knjige.