Nedelja, 19.01.2020.

09:20

Grupa pisaca bojkotuje NIN-ovu nagradu: "O njoj odlučuju nekompetentni ljudi"

Izvor: B92

Grupa pisaca bojkotuje NIN-ovu nagradu: "O njoj odluèuju nekompetentni ljudi" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

76 Komentari

Sortiraj po:

Bojkot izbora, bojkot NIN-ove nagrade - kako sad to!?

pre 4 godine

Zasto je potrebno da se NIN-ova nagrada podvrgne kritici, pa i BOJKOTU - posto je NIN ZA bojkot izbora, evo im se vraca, tako sto su i brojni pisci za bojkot NIN-ove nagrade!? Jednostavno, ne moze sveznajuci i svepisuci, a neobrazovani i PRISTRASNI T. Pancic da bude na celu zirija za najbolji roman! Nekad su u ziriju sedeli ugledni kriticari i profesori, sto je garantovalo bar da ce procitati sve knjige! Pancic to NE CINI, ni ostali clanovi zirija, i Pancic je bas zbog toga postavljen na celo zirija! UNAPRED se iskljucuju pisci koji IDEOLOSKI ne odgovaraju uverenjima NIN-a i Pancica! Sto smo uopste izlazili iz komunizma?

Ovo nije nista novo - jos od pocetka 90-ih nagradjaju se i OBJAVLJUJU, uglavnom na LATINICI, autosovinisticki pisci, koji su ili tanki (kao Arsenijevic) ili narciosoidno-dosadni (kao Pistalo, Velikic), oni drugi nemaju pristup knjizevnom zivotu, izdavackim kucama, najvaznijim nagradama pogotovo. Mada se slazem da je nagrada previse, te su utoliko prestale biti kriterij vrednosti.

Napisa jedan da niko od nasih nije postao poznat u svetu! Pavic je od polovice 80-ih bio istinska zvezda postmoderne knjievnosti - ali ga je Zapad odgurnuo jer nije napadao Srbiju, u Rusiji je i sad cenjen. Oni koji su se okrenuli protiv Srbije (Velikic, nepismena Srbljanovicka, te nesrecni Bora Cosic)) postali su vani pozeljni. Kisa su u Francuskoj postovali, M. Bulatovic je cak bio bestseler-autor, posebno u Nemackoj, kao i Blazo Scepanovic, kratkim romanom USTA PUNA ZEMLJE.

rastko

pre 4 godine

Zanima me kako čovek koji je zapušten i aljkav može da bude na čelu žirija koji donosi sud o estetskoj i svakoj drugoj vrednosti književnih dela?! "Ko nije za sebe, nije ni za drugog"

odvratno

pre 4 godine

I ako ne podnosim ove sve su u pravu. Rodna korektnost je rak modernog društva, degradator kvaliteta i ide na živce inteligentnim i duhovitim ljudima.

НМ

pre 4 godine

Теофил Панчић: један од најбољих српских књижевних критичара, већ 25 година (између осталог). Објавио вероватно више од хиљаду приказа књ. дела. Али није "академски професор". Није компетентан и јер је "другосрбијанац".

Жири је иначе некомпетентан: закључују петиционаши, ваљда на основу ужег избора. Али не лези враже: "част изузецима у избору" веле. Па како сад то. Негде је жири онда потрефио, негде промашио. Другим речима, изабрао разноврсно. Дакле управо како треба.

Deus

pre 4 godine

Ovi koji bojkotuju Ninovu nagradu su nekompenentniji od ovih koje prozivaju da su nekompetentni.Za većinu njih čitaoci nisu ni čuli ,a i oni koji su javnosti poznati su kvazi pisci.
(iskreno, 19. januar 2020 11:10)
---
Budimo iskreni, ni za clanove zirija nisu culi. Osim za Teofila Pancica ali ne zbog nekog njegovog knjizevnog dostignuca vec ranijeg politickog angazmana. Sve su to kvaziknjizevnici, na svim stranama.

EU Citizen

pre 4 godine

Ja bih umišljenoj gospodi potpisnicima preporučio da nađu sponzora, pa osnuju svoju nagradu, čiji će žiri za njih biti "kompetentan" :)) Ovim ne želim da branim sadašnji žiri, jer većinu njegovih članova ne znam. i nemam pojma koliko su kometemtmi (mada za par koje znam mislim da u razumnoj meri jesu), već suvereno. pravo vlasnika lista koji je vlasnik nagrade da određuje žiri po svom nahođenju a ne po kriterijumima uvređenih čaršijskih primadona, koje nemaju ni jednu akciju NIN-a, ali odnelud misle da imaju bogom dano pravo da o nečemu odlučuku i da ih neko nešto pita. Nemaju i niko ih ništa ne pita. Ako dobiju, ne moraju da prime.

Lyon Boy

pre 4 godine

Govorim o navodnoj dosadi ili zabavi kao prvonavedenim estetskim kriterijumima kod nekih ovde.Ti mi se obracas sa nekom politickom pricom.Decko,razlozi na proste cinioce,ako znas sta je to.

hardtoswallowpil

pre 4 godine

Videh da ovde neki pisu da je Tabasevic dosadan.To nama samo govori da vi,mlada i stara gospodo,trazite zabavu.Tabasevic nije pisac jeftine zabave.Mlada i stara gospodo,izvolite pod satore ibarske magistrale.
(Lyon Boy, 19. januar 2020 14:10) # Link komentara

Tabasevic bojkotuje nagradu svake godine osim one kad je on dobija. Ziri koji mu je danas "nekompetentan" je skoro isti kao onaj "kompetentan" koji je njega nagradio prosle godine.

Cokoladica

pre 4 godine

18 zvucnih imena, medju njima i pisaca, je stalo protiv te nagrade, a sutra ce ih sigurno biti jos vise, znaci da nesto nije u redu. I nije. Hajde da pogledamo strukturalno: nijedan srpski pisac nikada nije prosao vani, pa cak i Kis (koga toliko vole da hvalospevusu bg kriticari), i Crnjanski, i Andric koji je dobio Nobela, sa duznim postovanjem svima, su stiva za 100 citalaca u svetu. Pistalo, Gatalica, Cosic, Velikic? Pavic? Selimovic? Mozda 50 citalaca. Davico? Pa ko bi to citao vani? Atanackovic i Luzitanija? To nema ni 3-4 citaoca. Gocic? Tai? Onaj roman o mami sto napisa ona zena, ne secam se njenog imena. Urazumimo se.
Sto se tice ovog zirija, svi koji smo iz profesije, znamo da nisu procitali sve pristigle romane sa spiska. To je strasno jer je obavezan. Necu da koristim ovo mesto da iznosim imena neprocitanih pisaca. Vremenom ce se sve saznati. Sto se tice Nina, zar misli sa ovakvim izborom romana 65 godina unazad pretenduje da odredjuje trend u knjizevnosti?

Borisav

pre 4 godine

Tabašević i Bazdulj izuzetno nametljivi, o nepismenoj frizerki Lidiji Ćirić da ne govorim. Kecmanović i Vladušić mainstream, ali prosečni. Barna korektna ali takođe prosečna. Miro Vuksanović, obrazovan. Petrinović solidan. Žiri? Milenković koji se svuda trpa, ideolog, Teofil, simpatičan, ali novinar, Nenezić, pozerka i novinar, itd. Niko tu nije ni pravi pisac, a ni kritičar. Laguna je, inače, isključivo komercijalni izdavač, oni se ne bave umetničkom književnošću. Toliko.

Vlajko

pre 4 godine

E pa ovako; u ziriju sede novinari - rts, vreme, te jedan filozof opste prakse (a ne esteticar), a napadaju ih frizerka, reditelj,novinar i jedan poludovrseni student FF-a koji je dve godine medijski vrsio pritisak da dobije Nin-a. Cirkus,interesi, banalna dnevna politika.

Marjan

pre 4 godine

Bazdulj, Kecmanović i Vladušić su baš favorizovani. Tabašević agresivan, a o frizerki s pet muževa i 200 zvanicnih ljubavnika da ne govorim. Ziri nije najsrecnije izabran, tu mislim na Milenkovica i Nenezicku, pre svega, ali ovi koji ih napadaju upravo su privilegovani. Šta fali Ani Vučković i Slobodanu Tišmi?

eki

pre 4 godine

Ne zna se ko je iskljuciviji - prva Srbija, druga Srbija ili nazovi treca. Zato ovde nikad nece biti prave demokratije, a bogami ni kulturne elite

V. B

pre 4 godine

Vidljivo je da je NIN-ova nagrada zadnjih godina dosta obezvređena i degradirana, pa samim tim nije iznenađenje postavljanje Teofila Pančića za predsednika žirija. Teofil je kolumnista, politički komentator i analitičar, ali nije književnik ili književni kritičar ili neko iz oblasti književnosti.

....

pre 4 godine

Kecmanović je dobio nagradu Meša Selimović za najbolji roman, a u žiriju je bio daleko veći broj književnih kritičara nego u žiriju za dodelu Ninove nagrade. Ninova nagrada je Kecmanoviću te godine izmakla jer se autošovinistička klika digla na zadnje noge da ne bi nagradu dobio roman koji govori o srpskom dečaku u ratnom Sarajevu.

Lyon Boy

pre 4 godine

Videh da ovde neki pisu da je Tabasevic dosadan.To nama samo govori da vi,mlada i stara gospodo,trazite zabavu.Tabasevic nije pisac jeftine zabave.Mlada i stara gospodo,izvolite pod satore ibarske magistrale.

kako da ne

pre 4 godine

Normalno da ce Kusta i slicni, doooobro uhljebljeni patrioti, imati nesto protiv zirija kojim predsedava Teofil Pancic. Onome ko podilazi najnizim instinktima za velike pare, uvek ce smetati onaj ko zeli da njegov narod krene napred.

Nikola Mikić

pre 4 godine

Peticiju potpisuje Kusturica čiji književni rad staje u dvije prosječne knjige, davanju izmišljenje andrićevske nagrade Bori Đorđević (iako istoimena nagrada postoji decenijama) i danonoćnom pružanju podrške novom nobelovcu, Stoiljkovića da i ne uzimam u usta. Miro Viksanovič, Ljubica Arsić, Aleksandar Gatalica imaju puno pravo pričati o svemu, ali neki sa ovog spiska nimalo. Nije vam dovoljno što decenijama jedni drugima dijelite nagrade, nego sada čupate kose kada se na spisku dobitnika nađe neko manje poznat, tipa Lane Bastavić ili ovogodisnjih kandidata. Kiš, Čolanović i Pekič nikada ne bi radili ovakve papazjanije, mislim i da se Bas pošteno nasmijao kada ste ga pokušali verbovati za peticiju. Strašno...

Zagor

pre 4 godine

Tabasevicu nije nista smetalo dok je bio u uzem izboru i na kraju dobio nagradu. I kada sad jos pogledate ko je potpisnik peticije, ne treba da se cudite. Kecmanovic? Dejan Stoiljkovic? Pisci drugog i treceg reda. Smejurija.

Kad neko kaze kultura ja se uhvatim za slip s njegovog racuna

pre 4 godine

Potpuno ispravno! Grupica ljudi u ziriju koja pripada samozvanoj knjizevnoj eliti zeli da nametne svoj knjizevni (ne)ukus kao dominantni izraz samoproglasavajuci se arbiterima u okivirma svoje ideologije. Vi kriticari potpisnika ovog pisma zasto ne budete objektivni i takve a verovatno i gore ideolosko-politicke stavove i kulturnu iskljuvivost i totalitarnost ne zamerite clanovima zirija. Proslogodisnji clan je rekao da je on u uzi izbor uvrstio mlade pisce "ljevicare" kako rece, cim se u naslovima dela navode partizani i ljeve ideje. Ima tekst u ninu koji je objavio. Dakle, to nije nista novo, niti je to od prosle godine. Uostalom, nin je nastao kao politicki magazin, kao deo jednopartijske diktature je i obnovljen 50 i neke, a price o ninovoj borbi za slobodu misli su unutarpartijske frakcije. kada govorimo o samoj nagradi i kod nje je oduvek bio neupitan ideolosko-politicki kontekst i oduvek je bilo nepodobnih pisaca ili dela ili oba. Pa smo imali situacije da su bez.nagrada.ostali andric za.avliju, bulatovic za heroja, crnjanski za drugu knjigu seoba, mihailovic za tikve, petrovic za opsadu.... no, kvalitet je bio sto su umesto pojedinih opet nagradjene kvalitetne knjige cosicevi koreni, krlezine zastave, a zakinuti pisci "kompenzacijom" nagradjeni za potonje romane. Svi sem andrica! Uglavnom, ovo sad.je najgora ideoloska.diktatura jer nema dobrih romana tog prosedea, a ziri i dalje bira "prvog pisca druge proleterske i drugog posca peve proleterske"! Hvala.

Tolstojevski

pre 4 godine

"...dovode u pitanje kompetentnost žirija i njegove kriterijume...žiri ne ispunjava ni minimalni uslov da njegovi članovi ... prate savremeni domaći roman."

Živo me zanima kako treba da izgleda kompetentni žiri i žiri koji ispunjava uslove za praćenje modernih romana?! Možda u žiriju treba da sede Dostojevski, Šekspir, Tomas Man i Balzak? Slažem se da ne bi bilo u redu da žiri čine polupismeni ljudi koji su u životu recimo čitali samo Informer, ali ako sede obrazovani i načitani ljudi, po čemu će bilo ko da odredi da je baš ova grupa ljudi manje kompetentna od neke druge grupe isto tako obrazovanih i načitanih ljudi?

Nebojsa

pre 4 godine

"... pokušaj da se poetička proizvoljnost promoviše kao idejni pluralizam, jalova politička korektnost kao slobodoumlje, a da se provincijalna, kolonijalna svest proglasi kosmopolitizmom ... "

Ne, nego nam treba žiri koji će prepoznati ispunjenje vrhunskog kriterijuma za procenu umetničkog dela, a to je patriotizam svesrpske provenijencije, prožet neizrecivom metafizikom pravoslavlja, a tematski osvrnut na žrtvu srpskog naroda ...

Jao oni

pre 4 godine

Ali pazite otrcane prazne fraze iz obrazlozenja. Pocinje sa "U skladu sa tim" (siguran znak polupismenosti, ono kad hoces da zvucis pametno), pa sledi "čast izuzecima", "tragikomični pokušaj", "poetička proizvoljnost", "idejni pluralizam", " jalova politička korektnost", "provincijalna, kolonijalna svest". Sramotno pismo, potpisano od gomile desnicara na drzavnim jaslama.

iskreno

pre 4 godine

Ovi koji bojkotuju Ninovu nagradu su nekompenentniji od ovih koje prozivaju da su nekompetentni.Za većinu njih čitaoci nisu ni čuli ,a i oni koji su javnosti poznati su kvazi pisci.

aco

pre 4 godine

Теофил Панчић?! Треба да буду у жирију академски професори, а не неки квази-новинар. Но, награде су небитне, добар роман опстаје вековима и без печата Теофиловог.

Eto tako

pre 4 godine

Mnogo važnije od ideološke obojenosti, ako je ima, je činjenica da članovi žirija ne pročitaju prispele romane, već prema sopstvenim afinitetima odlučuju koje će knjige uopšte pročitati, a koje ne. S jedne strane se promoviše neka pravičnost, a s druge se otvoreno diskriminišu pojedini romani. Primera radi, od 200 prispelih romana, u širi izbor ušlo je 11 romana od prvih 50 pristiglih, 10 od narednih 50 pristiglih, 7 od narednih 50 pristiglih i samo 4 od poslednjih 50 pristiglih. Da li to znači da je pravilo da se dobri romani objavljuju početkom godine, a loši na kraju? Ili to znači nešto drugo...

iskreno

pre 4 godine

Ovi koji bojkotuju Ninovu nagradu su kompetentni,ha ha ,hah ,ha.Za većinu njih čitaoci nisu ni čuli ,a i oni koji su poznati su kvazi pisci.

Slepac Vidoje

pre 4 godine

Ma NIN-ova nagrada je odavno ospredmetnjena jos od pre par godina kada je FIlip David dobio istu, a kad je opsta javnost cula kakve bo***tine on iznosi u medijima gorko se pokajala.

Dobiti NIN-ovu nagradu nije dovoljno biti dobar pisac, vec i biti dobar i pametan covek, od koga moze da se cuje dobiri, umirujuci, inspirisuci tonovi i ideje.

Sa druge strane ne razumem zasto se pod obavezujuce pisci, i filozofi odma po automatizmu svrstavaju u elitu. Danas se kreiraju elite koje beze od takvih vidova elitizma, tj idu vise ka tehnickim bransama.

doom

pre 4 godine

подобни бојкотују неподобне. ово са Лагуном не пије воду, ваљда се гледа дело а не издавач, зар не?

Stojan Lazarević

pre 4 godine

Kad bi se malo počeprkalo, našlo bi se tu posla i za tužilaštvo i policiju. Već godinama se po kuloarima priča da iza anonimnog darodavca većeg dela nagrade stoji jedna naša izdavačka kuća koja, bezmalo uvek, tu nagradu i osvaja.

Miki

pre 4 godine

Nešto ne štima s ovim saopštenjem.
Tvrdi se da je žiri koji ove godine dodeljuje nagradu nekompetentan.
Među potpisnicima je i prošlogodišnji doditnik nagrade.
Većina sadašnjih članova žirija (troje) je i prošle godine bilo u žiriju.

Mil’ca

pre 4 godine

Neka Novosti, ta Sputnjikova ispostava u Srbiji, naprave svoju nagradu, pa je dobijajte do mile volje, a čitaoci će valjda uvideti šta je NINova nagrada, a šta bi bila ta vaša nova nagrada. A i da Mimi Oro može da dobije književnu nagradu.

jolololo

pre 4 godine

a mislim sta reci o ziriju kojim predsedava Teofil. S druge strane, nije mi jasno ko ovom Tabasevicu dade nagradu, nesto tako primitivno I dosadno poput Tiho tece Misisipi dugo nisam citao. Cini mi se da je ovde rec o obicnom sukobu izdavaca,sve njih boli uvo za kvalitet.

зоркаптил

pre 4 godine

Теофил Панчић не уме да се стара ни о својој личној хигијени, како може он да буде у било каквом жирију и доноси било какве објективне одлуке?

Сара

pre 4 godine

Хахаха, ако Теофил Панчић одлучује о било чему, онда потпуно подржавам бојкот!

Aleksa

pre 4 godine

Samo kad vidite ime Teofila Pančića- sve vam je jasno. Autošovinizam emituje iz njega, a iskreno ono što sam čitao od njega ga kvalifikuje eventualno za nagradu drugosrbijanac godine. Takva je naša ,, intelektualna elita''. Slobodan Antonić ih je rastavio na činioce kolumnom: ,,Govorite li drugosrbijanski''?

Arch

pre 4 godine

Sve sami desničari, članovi DSS, ulizice svakoj vlasti sa obe strane Drine a pojedini još i razočarani što nisu dobitnici iste. Tabašević je kukao i prosio da mu se dodeli nagrada, Vladušić piše s namerom da dobije nagradu a gde god vidim Emira znam da je ta inicijativa pogrešna. Ne mogu da verujem čoveku koji je navodno borac za ljudska prava i borac protiv novog svetskog poretka a koji privatizuje prirodu za svoje ideje i ima svog vozača.

Arch

pre 4 godine

Sve sami desničari, članovi DSS, ulizice svakoj vlasti sa obe strane Drine a pojedini još i razočarani što nisu dobitnici iste. Tabašević je kukao i prosio da mu se dodeli nagrada, Vladušić piše s namerom da dobije nagradu a gde god vidim Emira znam da je ta inicijativa pogrešna. Ne mogu da verujem čoveku koji je navodno borac za ljudska prava i borac protiv novog svetskog poretka a koji privatizuje prirodu za svoje ideje i ima svog vozača.

Miki

pre 4 godine

Nešto ne štima s ovim saopštenjem.
Tvrdi se da je žiri koji ove godine dodeljuje nagradu nekompetentan.
Među potpisnicima je i prošlogodišnji doditnik nagrade.
Većina sadašnjih članova žirija (troje) je i prošle godine bilo u žiriju.

Aleksa

pre 4 godine

Samo kad vidite ime Teofila Pančića- sve vam je jasno. Autošovinizam emituje iz njega, a iskreno ono što sam čitao od njega ga kvalifikuje eventualno za nagradu drugosrbijanac godine. Takva je naša ,, intelektualna elita''. Slobodan Antonić ih je rastavio na činioce kolumnom: ,,Govorite li drugosrbijanski''?

Сара

pre 4 godine

Хахаха, ако Теофил Панчић одлучује о било чему, онда потпуно подржавам бојкот!

kako da ne

pre 4 godine

Normalno da ce Kusta i slicni, doooobro uhljebljeni patrioti, imati nesto protiv zirija kojim predsedava Teofil Pancic. Onome ko podilazi najnizim instinktima za velike pare, uvek ce smetati onaj ko zeli da njegov narod krene napred.

Jao oni

pre 4 godine

Ali pazite otrcane prazne fraze iz obrazlozenja. Pocinje sa "U skladu sa tim" (siguran znak polupismenosti, ono kad hoces da zvucis pametno), pa sledi "čast izuzecima", "tragikomični pokušaj", "poetička proizvoljnost", "idejni pluralizam", " jalova politička korektnost", "provincijalna, kolonijalna svest". Sramotno pismo, potpisano od gomile desnicara na drzavnim jaslama.

Zagor

pre 4 godine

Tabasevicu nije nista smetalo dok je bio u uzem izboru i na kraju dobio nagradu. I kada sad jos pogledate ko je potpisnik peticije, ne treba da se cudite. Kecmanovic? Dejan Stoiljkovic? Pisci drugog i treceg reda. Smejurija.

Tolstojevski

pre 4 godine

"...dovode u pitanje kompetentnost žirija i njegove kriterijume...žiri ne ispunjava ni minimalni uslov da njegovi članovi ... prate savremeni domaći roman."

Živo me zanima kako treba da izgleda kompetentni žiri i žiri koji ispunjava uslove za praćenje modernih romana?! Možda u žiriju treba da sede Dostojevski, Šekspir, Tomas Man i Balzak? Slažem se da ne bi bilo u redu da žiri čine polupismeni ljudi koji su u životu recimo čitali samo Informer, ali ako sede obrazovani i načitani ljudi, po čemu će bilo ko da odredi da je baš ova grupa ljudi manje kompetentna od neke druge grupe isto tako obrazovanih i načitanih ljudi?

Mil’ca

pre 4 godine

Neka Novosti, ta Sputnjikova ispostava u Srbiji, naprave svoju nagradu, pa je dobijajte do mile volje, a čitaoci će valjda uvideti šta je NINova nagrada, a šta bi bila ta vaša nova nagrada. A i da Mimi Oro može da dobije književnu nagradu.

Nebojsa

pre 4 godine

"... pokušaj da se poetička proizvoljnost promoviše kao idejni pluralizam, jalova politička korektnost kao slobodoumlje, a da se provincijalna, kolonijalna svest proglasi kosmopolitizmom ... "

Ne, nego nam treba žiri koji će prepoznati ispunjenje vrhunskog kriterijuma za procenu umetničkog dela, a to je patriotizam svesrpske provenijencije, prožet neizrecivom metafizikom pravoslavlja, a tematski osvrnut na žrtvu srpskog naroda ...

hardtoswallowpil

pre 4 godine

Videh da ovde neki pisu da je Tabasevic dosadan.To nama samo govori da vi,mlada i stara gospodo,trazite zabavu.Tabasevic nije pisac jeftine zabave.Mlada i stara gospodo,izvolite pod satore ibarske magistrale.
(Lyon Boy, 19. januar 2020 14:10) # Link komentara

Tabasevic bojkotuje nagradu svake godine osim one kad je on dobija. Ziri koji mu je danas "nekompetentan" je skoro isti kao onaj "kompetentan" koji je njega nagradio prosle godine.

iskreno

pre 4 godine

Ovi koji bojkotuju Ninovu nagradu su kompetentni,ha ha ,hah ,ha.Za većinu njih čitaoci nisu ni čuli ,a i oni koji su poznati su kvazi pisci.

iskreno

pre 4 godine

Ovi koji bojkotuju Ninovu nagradu su nekompenentniji od ovih koje prozivaju da su nekompetentni.Za većinu njih čitaoci nisu ni čuli ,a i oni koji su javnosti poznati su kvazi pisci.

doom

pre 4 godine

подобни бојкотују неподобне. ово са Лагуном не пије воду, ваљда се гледа дело а не издавач, зар не?

eki

pre 4 godine

Ne zna se ko je iskljuciviji - prva Srbija, druga Srbija ili nazovi treca. Zato ovde nikad nece biti prave demokratije, a bogami ni kulturne elite

aco

pre 4 godine

Теофил Панчић?! Треба да буду у жирију академски професори, а не неки квази-новинар. Но, награде су небитне, добар роман опстаје вековима и без печата Теофиловог.

EU Citizen

pre 4 godine

Ja bih umišljenoj gospodi potpisnicima preporučio da nađu sponzora, pa osnuju svoju nagradu, čiji će žiri za njih biti "kompetentan" :)) Ovim ne želim da branim sadašnji žiri, jer većinu njegovih članova ne znam. i nemam pojma koliko su kometemtmi (mada za par koje znam mislim da u razumnoj meri jesu), već suvereno. pravo vlasnika lista koji je vlasnik nagrade da određuje žiri po svom nahođenju a ne po kriterijumima uvređenih čaršijskih primadona, koje nemaju ni jednu akciju NIN-a, ali odnelud misle da imaju bogom dano pravo da o nečemu odlučuku i da ih neko nešto pita. Nemaju i niko ih ništa ne pita. Ako dobiju, ne moraju da prime.

Vlajko

pre 4 godine

E pa ovako; u ziriju sede novinari - rts, vreme, te jedan filozof opste prakse (a ne esteticar), a napadaju ih frizerka, reditelj,novinar i jedan poludovrseni student FF-a koji je dve godine medijski vrsio pritisak da dobije Nin-a. Cirkus,interesi, banalna dnevna politika.

jolololo

pre 4 godine

a mislim sta reci o ziriju kojim predsedava Teofil. S druge strane, nije mi jasno ko ovom Tabasevicu dade nagradu, nesto tako primitivno I dosadno poput Tiho tece Misisipi dugo nisam citao. Cini mi se da je ovde rec o obicnom sukobu izdavaca,sve njih boli uvo za kvalitet.

....

pre 4 godine

Kecmanović je dobio nagradu Meša Selimović za najbolji roman, a u žiriju je bio daleko veći broj književnih kritičara nego u žiriju za dodelu Ninove nagrade. Ninova nagrada je Kecmanoviću te godine izmakla jer se autošovinistička klika digla na zadnje noge da ne bi nagradu dobio roman koji govori o srpskom dečaku u ratnom Sarajevu.

зоркаптил

pre 4 godine

Теофил Панчић не уме да се стара ни о својој личној хигијени, како може он да буде у било каквом жирију и доноси било какве објективне одлуке?

Slepac Vidoje

pre 4 godine

Ma NIN-ova nagrada je odavno ospredmetnjena jos od pre par godina kada je FIlip David dobio istu, a kad je opsta javnost cula kakve bo***tine on iznosi u medijima gorko se pokajala.

Dobiti NIN-ovu nagradu nije dovoljno biti dobar pisac, vec i biti dobar i pametan covek, od koga moze da se cuje dobiri, umirujuci, inspirisuci tonovi i ideje.

Sa druge strane ne razumem zasto se pod obavezujuce pisci, i filozofi odma po automatizmu svrstavaju u elitu. Danas se kreiraju elite koje beze od takvih vidova elitizma, tj idu vise ka tehnickim bransama.

Stojan Lazarević

pre 4 godine

Kad bi se malo počeprkalo, našlo bi se tu posla i za tužilaštvo i policiju. Već godinama se po kuloarima priča da iza anonimnog darodavca većeg dela nagrade stoji jedna naša izdavačka kuća koja, bezmalo uvek, tu nagradu i osvaja.

Eto tako

pre 4 godine

Mnogo važnije od ideološke obojenosti, ako je ima, je činjenica da članovi žirija ne pročitaju prispele romane, već prema sopstvenim afinitetima odlučuju koje će knjige uopšte pročitati, a koje ne. S jedne strane se promoviše neka pravičnost, a s druge se otvoreno diskriminišu pojedini romani. Primera radi, od 200 prispelih romana, u širi izbor ušlo je 11 romana od prvih 50 pristiglih, 10 od narednih 50 pristiglih, 7 od narednih 50 pristiglih i samo 4 od poslednjih 50 pristiglih. Da li to znači da je pravilo da se dobri romani objavljuju početkom godine, a loši na kraju? Ili to znači nešto drugo...

Marjan

pre 4 godine

Bazdulj, Kecmanović i Vladušić su baš favorizovani. Tabašević agresivan, a o frizerki s pet muževa i 200 zvanicnih ljubavnika da ne govorim. Ziri nije najsrecnije izabran, tu mislim na Milenkovica i Nenezicku, pre svega, ali ovi koji ih napadaju upravo su privilegovani. Šta fali Ani Vučković i Slobodanu Tišmi?

Cokoladica

pre 4 godine

18 zvucnih imena, medju njima i pisaca, je stalo protiv te nagrade, a sutra ce ih sigurno biti jos vise, znaci da nesto nije u redu. I nije. Hajde da pogledamo strukturalno: nijedan srpski pisac nikada nije prosao vani, pa cak i Kis (koga toliko vole da hvalospevusu bg kriticari), i Crnjanski, i Andric koji je dobio Nobela, sa duznim postovanjem svima, su stiva za 100 citalaca u svetu. Pistalo, Gatalica, Cosic, Velikic? Pavic? Selimovic? Mozda 50 citalaca. Davico? Pa ko bi to citao vani? Atanackovic i Luzitanija? To nema ni 3-4 citaoca. Gocic? Tai? Onaj roman o mami sto napisa ona zena, ne secam se njenog imena. Urazumimo se.
Sto se tice ovog zirija, svi koji smo iz profesije, znamo da nisu procitali sve pristigle romane sa spiska. To je strasno jer je obavezan. Necu da koristim ovo mesto da iznosim imena neprocitanih pisaca. Vremenom ce se sve saznati. Sto se tice Nina, zar misli sa ovakvim izborom romana 65 godina unazad pretenduje da odredjuje trend u knjizevnosti?

Borisav

pre 4 godine

Tabašević i Bazdulj izuzetno nametljivi, o nepismenoj frizerki Lidiji Ćirić da ne govorim. Kecmanović i Vladušić mainstream, ali prosečni. Barna korektna ali takođe prosečna. Miro Vuksanović, obrazovan. Petrinović solidan. Žiri? Milenković koji se svuda trpa, ideolog, Teofil, simpatičan, ali novinar, Nenezić, pozerka i novinar, itd. Niko tu nije ni pravi pisac, a ni kritičar. Laguna je, inače, isključivo komercijalni izdavač, oni se ne bave umetničkom književnošću. Toliko.

V. B

pre 4 godine

Vidljivo je da je NIN-ova nagrada zadnjih godina dosta obezvređena i degradirana, pa samim tim nije iznenađenje postavljanje Teofila Pančića za predsednika žirija. Teofil je kolumnista, politički komentator i analitičar, ali nije književnik ili književni kritičar ili neko iz oblasti književnosti.

Kad neko kaze kultura ja se uhvatim za slip s njegovog racuna

pre 4 godine

Potpuno ispravno! Grupica ljudi u ziriju koja pripada samozvanoj knjizevnoj eliti zeli da nametne svoj knjizevni (ne)ukus kao dominantni izraz samoproglasavajuci se arbiterima u okivirma svoje ideologije. Vi kriticari potpisnika ovog pisma zasto ne budete objektivni i takve a verovatno i gore ideolosko-politicke stavove i kulturnu iskljuvivost i totalitarnost ne zamerite clanovima zirija. Proslogodisnji clan je rekao da je on u uzi izbor uvrstio mlade pisce "ljevicare" kako rece, cim se u naslovima dela navode partizani i ljeve ideje. Ima tekst u ninu koji je objavio. Dakle, to nije nista novo, niti je to od prosle godine. Uostalom, nin je nastao kao politicki magazin, kao deo jednopartijske diktature je i obnovljen 50 i neke, a price o ninovoj borbi za slobodu misli su unutarpartijske frakcije. kada govorimo o samoj nagradi i kod nje je oduvek bio neupitan ideolosko-politicki kontekst i oduvek je bilo nepodobnih pisaca ili dela ili oba. Pa smo imali situacije da su bez.nagrada.ostali andric za.avliju, bulatovic za heroja, crnjanski za drugu knjigu seoba, mihailovic za tikve, petrovic za opsadu.... no, kvalitet je bio sto su umesto pojedinih opet nagradjene kvalitetne knjige cosicevi koreni, krlezine zastave, a zakinuti pisci "kompenzacijom" nagradjeni za potonje romane. Svi sem andrica! Uglavnom, ovo sad.je najgora ideoloska.diktatura jer nema dobrih romana tog prosedea, a ziri i dalje bira "prvog pisca druge proleterske i drugog posca peve proleterske"! Hvala.

Nikola Mikić

pre 4 godine

Peticiju potpisuje Kusturica čiji književni rad staje u dvije prosječne knjige, davanju izmišljenje andrićevske nagrade Bori Đorđević (iako istoimena nagrada postoji decenijama) i danonoćnom pružanju podrške novom nobelovcu, Stoiljkovića da i ne uzimam u usta. Miro Viksanovič, Ljubica Arsić, Aleksandar Gatalica imaju puno pravo pričati o svemu, ali neki sa ovog spiska nimalo. Nije vam dovoljno što decenijama jedni drugima dijelite nagrade, nego sada čupate kose kada se na spisku dobitnika nađe neko manje poznat, tipa Lane Bastavić ili ovogodisnjih kandidata. Kiš, Čolanović i Pekič nikada ne bi radili ovakve papazjanije, mislim i da se Bas pošteno nasmijao kada ste ga pokušali verbovati za peticiju. Strašno...

Lyon Boy

pre 4 godine

Videh da ovde neki pisu da je Tabasevic dosadan.To nama samo govori da vi,mlada i stara gospodo,trazite zabavu.Tabasevic nije pisac jeftine zabave.Mlada i stara gospodo,izvolite pod satore ibarske magistrale.

НМ

pre 4 godine

Теофил Панчић: један од најбољих српских књижевних критичара, већ 25 година (између осталог). Објавио вероватно више од хиљаду приказа књ. дела. Али није "академски професор". Није компетентан и јер је "другосрбијанац".

Жири је иначе некомпетентан: закључују петиционаши, ваљда на основу ужег избора. Али не лези враже: "част изузецима у избору" веле. Па како сад то. Негде је жири онда потрефио, негде промашио. Другим речима, изабрао разноврсно. Дакле управо како треба.

Deus

pre 4 godine

Ovi koji bojkotuju Ninovu nagradu su nekompenentniji od ovih koje prozivaju da su nekompetentni.Za većinu njih čitaoci nisu ni čuli ,a i oni koji su javnosti poznati su kvazi pisci.
(iskreno, 19. januar 2020 11:10)
---
Budimo iskreni, ni za clanove zirija nisu culi. Osim za Teofila Pancica ali ne zbog nekog njegovog knjizevnog dostignuca vec ranijeg politickog angazmana. Sve su to kvaziknjizevnici, na svim stranama.

odvratno

pre 4 godine

I ako ne podnosim ove sve su u pravu. Rodna korektnost je rak modernog društva, degradator kvaliteta i ide na živce inteligentnim i duhovitim ljudima.

rastko

pre 4 godine

Zanima me kako čovek koji je zapušten i aljkav može da bude na čelu žirija koji donosi sud o estetskoj i svakoj drugoj vrednosti književnih dela?! "Ko nije za sebe, nije ni za drugog"

Lyon Boy

pre 4 godine

Govorim o navodnoj dosadi ili zabavi kao prvonavedenim estetskim kriterijumima kod nekih ovde.Ti mi se obracas sa nekom politickom pricom.Decko,razlozi na proste cinioce,ako znas sta je to.

Bojkot izbora, bojkot NIN-ove nagrade - kako sad to!?

pre 4 godine

Zasto je potrebno da se NIN-ova nagrada podvrgne kritici, pa i BOJKOTU - posto je NIN ZA bojkot izbora, evo im se vraca, tako sto su i brojni pisci za bojkot NIN-ove nagrade!? Jednostavno, ne moze sveznajuci i svepisuci, a neobrazovani i PRISTRASNI T. Pancic da bude na celu zirija za najbolji roman! Nekad su u ziriju sedeli ugledni kriticari i profesori, sto je garantovalo bar da ce procitati sve knjige! Pancic to NE CINI, ni ostali clanovi zirija, i Pancic je bas zbog toga postavljen na celo zirija! UNAPRED se iskljucuju pisci koji IDEOLOSKI ne odgovaraju uverenjima NIN-a i Pancica! Sto smo uopste izlazili iz komunizma?

Ovo nije nista novo - jos od pocetka 90-ih nagradjaju se i OBJAVLJUJU, uglavnom na LATINICI, autosovinisticki pisci, koji su ili tanki (kao Arsenijevic) ili narciosoidno-dosadni (kao Pistalo, Velikic), oni drugi nemaju pristup knjizevnom zivotu, izdavackim kucama, najvaznijim nagradama pogotovo. Mada se slazem da je nagrada previse, te su utoliko prestale biti kriterij vrednosti.

Napisa jedan da niko od nasih nije postao poznat u svetu! Pavic je od polovice 80-ih bio istinska zvezda postmoderne knjievnosti - ali ga je Zapad odgurnuo jer nije napadao Srbiju, u Rusiji je i sad cenjen. Oni koji su se okrenuli protiv Srbije (Velikic, nepismena Srbljanovicka, te nesrecni Bora Cosic)) postali su vani pozeljni. Kisa su u Francuskoj postovali, M. Bulatovic je cak bio bestseler-autor, posebno u Nemackoj, kao i Blazo Scepanovic, kratkim romanom USTA PUNA ZEMLJE.

Aleksa

pre 4 godine

Samo kad vidite ime Teofila Pančića- sve vam je jasno. Autošovinizam emituje iz njega, a iskreno ono što sam čitao od njega ga kvalifikuje eventualno za nagradu drugosrbijanac godine. Takva je naša ,, intelektualna elita''. Slobodan Antonić ih je rastavio na činioce kolumnom: ,,Govorite li drugosrbijanski''?

Сара

pre 4 godine

Хахаха, ако Теофил Панчић одлучује о било чему, онда потпуно подржавам бојкот!

Arch

pre 4 godine

Sve sami desničari, članovi DSS, ulizice svakoj vlasti sa obe strane Drine a pojedini još i razočarani što nisu dobitnici iste. Tabašević je kukao i prosio da mu se dodeli nagrada, Vladušić piše s namerom da dobije nagradu a gde god vidim Emira znam da je ta inicijativa pogrešna. Ne mogu da verujem čoveku koji je navodno borac za ljudska prava i borac protiv novog svetskog poretka a koji privatizuje prirodu za svoje ideje i ima svog vozača.

зоркаптил

pre 4 godine

Теофил Панчић не уме да се стара ни о својој личној хигијени, како може он да буде у било каквом жирију и доноси било какве објективне одлуке?

kako da ne

pre 4 godine

Normalno da ce Kusta i slicni, doooobro uhljebljeni patrioti, imati nesto protiv zirija kojim predsedava Teofil Pancic. Onome ko podilazi najnizim instinktima za velike pare, uvek ce smetati onaj ko zeli da njegov narod krene napred.

aco

pre 4 godine

Теофил Панчић?! Треба да буду у жирију академски професори, а не неки квази-новинар. Но, награде су небитне, добар роман опстаје вековима и без печата Теофиловог.

Lyon Boy

pre 4 godine

Videh da ovde neki pisu da je Tabasevic dosadan.To nama samo govori da vi,mlada i stara gospodo,trazite zabavu.Tabasevic nije pisac jeftine zabave.Mlada i stara gospodo,izvolite pod satore ibarske magistrale.

Slepac Vidoje

pre 4 godine

Ma NIN-ova nagrada je odavno ospredmetnjena jos od pre par godina kada je FIlip David dobio istu, a kad je opsta javnost cula kakve bo***tine on iznosi u medijima gorko se pokajala.

Dobiti NIN-ovu nagradu nije dovoljno biti dobar pisac, vec i biti dobar i pametan covek, od koga moze da se cuje dobiri, umirujuci, inspirisuci tonovi i ideje.

Sa druge strane ne razumem zasto se pod obavezujuce pisci, i filozofi odma po automatizmu svrstavaju u elitu. Danas se kreiraju elite koje beze od takvih vidova elitizma, tj idu vise ka tehnickim bransama.

Miki

pre 4 godine

Nešto ne štima s ovim saopštenjem.
Tvrdi se da je žiri koji ove godine dodeljuje nagradu nekompetentan.
Među potpisnicima je i prošlogodišnji doditnik nagrade.
Većina sadašnjih članova žirija (troje) je i prošle godine bilo u žiriju.

Jao oni

pre 4 godine

Ali pazite otrcane prazne fraze iz obrazlozenja. Pocinje sa "U skladu sa tim" (siguran znak polupismenosti, ono kad hoces da zvucis pametno), pa sledi "čast izuzecima", "tragikomični pokušaj", "poetička proizvoljnost", "idejni pluralizam", " jalova politička korektnost", "provincijalna, kolonijalna svest". Sramotno pismo, potpisano od gomile desnicara na drzavnim jaslama.

....

pre 4 godine

Kecmanović je dobio nagradu Meša Selimović za najbolji roman, a u žiriju je bio daleko veći broj književnih kritičara nego u žiriju za dodelu Ninove nagrade. Ninova nagrada je Kecmanoviću te godine izmakla jer se autošovinistička klika digla na zadnje noge da ne bi nagradu dobio roman koji govori o srpskom dečaku u ratnom Sarajevu.

Cokoladica

pre 4 godine

18 zvucnih imena, medju njima i pisaca, je stalo protiv te nagrade, a sutra ce ih sigurno biti jos vise, znaci da nesto nije u redu. I nije. Hajde da pogledamo strukturalno: nijedan srpski pisac nikada nije prosao vani, pa cak i Kis (koga toliko vole da hvalospevusu bg kriticari), i Crnjanski, i Andric koji je dobio Nobela, sa duznim postovanjem svima, su stiva za 100 citalaca u svetu. Pistalo, Gatalica, Cosic, Velikic? Pavic? Selimovic? Mozda 50 citalaca. Davico? Pa ko bi to citao vani? Atanackovic i Luzitanija? To nema ni 3-4 citaoca. Gocic? Tai? Onaj roman o mami sto napisa ona zena, ne secam se njenog imena. Urazumimo se.
Sto se tice ovog zirija, svi koji smo iz profesije, znamo da nisu procitali sve pristigle romane sa spiska. To je strasno jer je obavezan. Necu da koristim ovo mesto da iznosim imena neprocitanih pisaca. Vremenom ce se sve saznati. Sto se tice Nina, zar misli sa ovakvim izborom romana 65 godina unazad pretenduje da odredjuje trend u knjizevnosti?

Eto tako

pre 4 godine

Mnogo važnije od ideološke obojenosti, ako je ima, je činjenica da članovi žirija ne pročitaju prispele romane, već prema sopstvenim afinitetima odlučuju koje će knjige uopšte pročitati, a koje ne. S jedne strane se promoviše neka pravičnost, a s druge se otvoreno diskriminišu pojedini romani. Primera radi, od 200 prispelih romana, u širi izbor ušlo je 11 romana od prvih 50 pristiglih, 10 od narednih 50 pristiglih, 7 od narednih 50 pristiglih i samo 4 od poslednjih 50 pristiglih. Da li to znači da je pravilo da se dobri romani objavljuju početkom godine, a loši na kraju? Ili to znači nešto drugo...

Nebojsa

pre 4 godine

"... pokušaj da se poetička proizvoljnost promoviše kao idejni pluralizam, jalova politička korektnost kao slobodoumlje, a da se provincijalna, kolonijalna svest proglasi kosmopolitizmom ... "

Ne, nego nam treba žiri koji će prepoznati ispunjenje vrhunskog kriterijuma za procenu umetničkog dela, a to je patriotizam svesrpske provenijencije, prožet neizrecivom metafizikom pravoslavlja, a tematski osvrnut na žrtvu srpskog naroda ...

Zagor

pre 4 godine

Tabasevicu nije nista smetalo dok je bio u uzem izboru i na kraju dobio nagradu. I kada sad jos pogledate ko je potpisnik peticije, ne treba da se cudite. Kecmanovic? Dejan Stoiljkovic? Pisci drugog i treceg reda. Smejurija.

EU Citizen

pre 4 godine

Ja bih umišljenoj gospodi potpisnicima preporučio da nađu sponzora, pa osnuju svoju nagradu, čiji će žiri za njih biti "kompetentan" :)) Ovim ne želim da branim sadašnji žiri, jer većinu njegovih članova ne znam. i nemam pojma koliko su kometemtmi (mada za par koje znam mislim da u razumnoj meri jesu), već suvereno. pravo vlasnika lista koji je vlasnik nagrade da određuje žiri po svom nahođenju a ne po kriterijumima uvređenih čaršijskih primadona, koje nemaju ni jednu akciju NIN-a, ali odnelud misle da imaju bogom dano pravo da o nečemu odlučuku i da ih neko nešto pita. Nemaju i niko ih ništa ne pita. Ako dobiju, ne moraju da prime.

Mil’ca

pre 4 godine

Neka Novosti, ta Sputnjikova ispostava u Srbiji, naprave svoju nagradu, pa je dobijajte do mile volje, a čitaoci će valjda uvideti šta je NINova nagrada, a šta bi bila ta vaša nova nagrada. A i da Mimi Oro može da dobije književnu nagradu.

Tolstojevski

pre 4 godine

"...dovode u pitanje kompetentnost žirija i njegove kriterijume...žiri ne ispunjava ni minimalni uslov da njegovi članovi ... prate savremeni domaći roman."

Živo me zanima kako treba da izgleda kompetentni žiri i žiri koji ispunjava uslove za praćenje modernih romana?! Možda u žiriju treba da sede Dostojevski, Šekspir, Tomas Man i Balzak? Slažem se da ne bi bilo u redu da žiri čine polupismeni ljudi koji su u životu recimo čitali samo Informer, ali ako sede obrazovani i načitani ljudi, po čemu će bilo ko da odredi da je baš ova grupa ljudi manje kompetentna od neke druge grupe isto tako obrazovanih i načitanih ljudi?

iskreno

pre 4 godine

Ovi koji bojkotuju Ninovu nagradu su nekompenentniji od ovih koje prozivaju da su nekompetentni.Za većinu njih čitaoci nisu ni čuli ,a i oni koji su javnosti poznati su kvazi pisci.

iskreno

pre 4 godine

Ovi koji bojkotuju Ninovu nagradu su kompetentni,ha ha ,hah ,ha.Za većinu njih čitaoci nisu ni čuli ,a i oni koji su poznati su kvazi pisci.

Stojan Lazarević

pre 4 godine

Kad bi se malo počeprkalo, našlo bi se tu posla i za tužilaštvo i policiju. Već godinama se po kuloarima priča da iza anonimnog darodavca većeg dela nagrade stoji jedna naša izdavačka kuća koja, bezmalo uvek, tu nagradu i osvaja.

rastko

pre 4 godine

Zanima me kako čovek koji je zapušten i aljkav može da bude na čelu žirija koji donosi sud o estetskoj i svakoj drugoj vrednosti književnih dela?! "Ko nije za sebe, nije ni za drugog"

V. B

pre 4 godine

Vidljivo je da je NIN-ova nagrada zadnjih godina dosta obezvređena i degradirana, pa samim tim nije iznenađenje postavljanje Teofila Pančića za predsednika žirija. Teofil je kolumnista, politički komentator i analitičar, ali nije književnik ili književni kritičar ili neko iz oblasti književnosti.

jolololo

pre 4 godine

a mislim sta reci o ziriju kojim predsedava Teofil. S druge strane, nije mi jasno ko ovom Tabasevicu dade nagradu, nesto tako primitivno I dosadno poput Tiho tece Misisipi dugo nisam citao. Cini mi se da je ovde rec o obicnom sukobu izdavaca,sve njih boli uvo za kvalitet.

Nikola Mikić

pre 4 godine

Peticiju potpisuje Kusturica čiji književni rad staje u dvije prosječne knjige, davanju izmišljenje andrićevske nagrade Bori Đorđević (iako istoimena nagrada postoji decenijama) i danonoćnom pružanju podrške novom nobelovcu, Stoiljkovića da i ne uzimam u usta. Miro Viksanovič, Ljubica Arsić, Aleksandar Gatalica imaju puno pravo pričati o svemu, ali neki sa ovog spiska nimalo. Nije vam dovoljno što decenijama jedni drugima dijelite nagrade, nego sada čupate kose kada se na spisku dobitnika nađe neko manje poznat, tipa Lane Bastavić ili ovogodisnjih kandidata. Kiš, Čolanović i Pekič nikada ne bi radili ovakve papazjanije, mislim i da se Bas pošteno nasmijao kada ste ga pokušali verbovati za peticiju. Strašno...

hardtoswallowpil

pre 4 godine

Videh da ovde neki pisu da je Tabasevic dosadan.To nama samo govori da vi,mlada i stara gospodo,trazite zabavu.Tabasevic nije pisac jeftine zabave.Mlada i stara gospodo,izvolite pod satore ibarske magistrale.
(Lyon Boy, 19. januar 2020 14:10) # Link komentara

Tabasevic bojkotuje nagradu svake godine osim one kad je on dobija. Ziri koji mu je danas "nekompetentan" je skoro isti kao onaj "kompetentan" koji je njega nagradio prosle godine.

odvratno

pre 4 godine

I ako ne podnosim ove sve su u pravu. Rodna korektnost je rak modernog društva, degradator kvaliteta i ide na živce inteligentnim i duhovitim ljudima.

НМ

pre 4 godine

Теофил Панчић: један од најбољих српских књижевних критичара, већ 25 година (између осталог). Објавио вероватно више од хиљаду приказа књ. дела. Али није "академски професор". Није компетентан и јер је "другосрбијанац".

Жири је иначе некомпетентан: закључују петиционаши, ваљда на основу ужег избора. Али не лези враже: "част изузецима у избору" веле. Па како сад то. Негде је жири онда потрефио, негде промашио. Другим речима, изабрао разноврсно. Дакле управо како треба.

Kad neko kaze kultura ja se uhvatim za slip s njegovog racuna

pre 4 godine

Potpuno ispravno! Grupica ljudi u ziriju koja pripada samozvanoj knjizevnoj eliti zeli da nametne svoj knjizevni (ne)ukus kao dominantni izraz samoproglasavajuci se arbiterima u okivirma svoje ideologije. Vi kriticari potpisnika ovog pisma zasto ne budete objektivni i takve a verovatno i gore ideolosko-politicke stavove i kulturnu iskljuvivost i totalitarnost ne zamerite clanovima zirija. Proslogodisnji clan je rekao da je on u uzi izbor uvrstio mlade pisce "ljevicare" kako rece, cim se u naslovima dela navode partizani i ljeve ideje. Ima tekst u ninu koji je objavio. Dakle, to nije nista novo, niti je to od prosle godine. Uostalom, nin je nastao kao politicki magazin, kao deo jednopartijske diktature je i obnovljen 50 i neke, a price o ninovoj borbi za slobodu misli su unutarpartijske frakcije. kada govorimo o samoj nagradi i kod nje je oduvek bio neupitan ideolosko-politicki kontekst i oduvek je bilo nepodobnih pisaca ili dela ili oba. Pa smo imali situacije da su bez.nagrada.ostali andric za.avliju, bulatovic za heroja, crnjanski za drugu knjigu seoba, mihailovic za tikve, petrovic za opsadu.... no, kvalitet je bio sto su umesto pojedinih opet nagradjene kvalitetne knjige cosicevi koreni, krlezine zastave, a zakinuti pisci "kompenzacijom" nagradjeni za potonje romane. Svi sem andrica! Uglavnom, ovo sad.je najgora ideoloska.diktatura jer nema dobrih romana tog prosedea, a ziri i dalje bira "prvog pisca druge proleterske i drugog posca peve proleterske"! Hvala.

Borisav

pre 4 godine

Tabašević i Bazdulj izuzetno nametljivi, o nepismenoj frizerki Lidiji Ćirić da ne govorim. Kecmanović i Vladušić mainstream, ali prosečni. Barna korektna ali takođe prosečna. Miro Vuksanović, obrazovan. Petrinović solidan. Žiri? Milenković koji se svuda trpa, ideolog, Teofil, simpatičan, ali novinar, Nenezić, pozerka i novinar, itd. Niko tu nije ni pravi pisac, a ni kritičar. Laguna je, inače, isključivo komercijalni izdavač, oni se ne bave umetničkom književnošću. Toliko.

Lyon Boy

pre 4 godine

Govorim o navodnoj dosadi ili zabavi kao prvonavedenim estetskim kriterijumima kod nekih ovde.Ti mi se obracas sa nekom politickom pricom.Decko,razlozi na proste cinioce,ako znas sta je to.

eki

pre 4 godine

Ne zna se ko je iskljuciviji - prva Srbija, druga Srbija ili nazovi treca. Zato ovde nikad nece biti prave demokratije, a bogami ni kulturne elite

Marjan

pre 4 godine

Bazdulj, Kecmanović i Vladušić su baš favorizovani. Tabašević agresivan, a o frizerki s pet muževa i 200 zvanicnih ljubavnika da ne govorim. Ziri nije najsrecnije izabran, tu mislim na Milenkovica i Nenezicku, pre svega, ali ovi koji ih napadaju upravo su privilegovani. Šta fali Ani Vučković i Slobodanu Tišmi?

doom

pre 4 godine

подобни бојкотују неподобне. ово са Лагуном не пије воду, ваљда се гледа дело а не издавач, зар не?

Bojkot izbora, bojkot NIN-ove nagrade - kako sad to!?

pre 4 godine

Zasto je potrebno da se NIN-ova nagrada podvrgne kritici, pa i BOJKOTU - posto je NIN ZA bojkot izbora, evo im se vraca, tako sto su i brojni pisci za bojkot NIN-ove nagrade!? Jednostavno, ne moze sveznajuci i svepisuci, a neobrazovani i PRISTRASNI T. Pancic da bude na celu zirija za najbolji roman! Nekad su u ziriju sedeli ugledni kriticari i profesori, sto je garantovalo bar da ce procitati sve knjige! Pancic to NE CINI, ni ostali clanovi zirija, i Pancic je bas zbog toga postavljen na celo zirija! UNAPRED se iskljucuju pisci koji IDEOLOSKI ne odgovaraju uverenjima NIN-a i Pancica! Sto smo uopste izlazili iz komunizma?

Ovo nije nista novo - jos od pocetka 90-ih nagradjaju se i OBJAVLJUJU, uglavnom na LATINICI, autosovinisticki pisci, koji su ili tanki (kao Arsenijevic) ili narciosoidno-dosadni (kao Pistalo, Velikic), oni drugi nemaju pristup knjizevnom zivotu, izdavackim kucama, najvaznijim nagradama pogotovo. Mada se slazem da je nagrada previse, te su utoliko prestale biti kriterij vrednosti.

Napisa jedan da niko od nasih nije postao poznat u svetu! Pavic je od polovice 80-ih bio istinska zvezda postmoderne knjievnosti - ali ga je Zapad odgurnuo jer nije napadao Srbiju, u Rusiji je i sad cenjen. Oni koji su se okrenuli protiv Srbije (Velikic, nepismena Srbljanovicka, te nesrecni Bora Cosic)) postali su vani pozeljni. Kisa su u Francuskoj postovali, M. Bulatovic je cak bio bestseler-autor, posebno u Nemackoj, kao i Blazo Scepanovic, kratkim romanom USTA PUNA ZEMLJE.

Vlajko

pre 4 godine

E pa ovako; u ziriju sede novinari - rts, vreme, te jedan filozof opste prakse (a ne esteticar), a napadaju ih frizerka, reditelj,novinar i jedan poludovrseni student FF-a koji je dve godine medijski vrsio pritisak da dobije Nin-a. Cirkus,interesi, banalna dnevna politika.

Deus

pre 4 godine

Ovi koji bojkotuju Ninovu nagradu su nekompenentniji od ovih koje prozivaju da su nekompetentni.Za većinu njih čitaoci nisu ni čuli ,a i oni koji su javnosti poznati su kvazi pisci.
(iskreno, 19. januar 2020 11:10)
---
Budimo iskreni, ni za clanove zirija nisu culi. Osim za Teofila Pancica ali ne zbog nekog njegovog knjizevnog dostignuca vec ranijeg politickog angazmana. Sve su to kvaziknjizevnici, na svim stranama.