Petak, 13.10.2017.

12:52

SANU: Psihološkinja, vojnikinja, sekretarka - gramatički nepravilno!

Izvor: SANU

SANU: Psihološkinja, vojnikinja, sekretarka - gramatièki nepravilno! IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

176 Komentari

Sortiraj po:

Ljubica Poleksic

pre 2 godine

Drago mi je da sam naisla na ovaj clanak sa kojim se u potpunosti slazem.
Poslednjih godina se u srpskom jeziku pojavljuju vestacki stvorene reci, najvise preuzete iz engleskog jezika, iako imamo odgovarajuce srpske reci. Mislim da to treba suzbijati, a najpozvanija institucija je verovatno SANU.

Gaga

pre 4 godine

Čemu građenje novih imenica u ženskom rodu ako već imamo muški? Razlozi su isti oni nekadašnji koji su proizveli učiteljicu, čobanicu, gazdaricu ili doktorku: potrebna nam je reč koju ćemo upotrebiti u rečenici kada želimo da pomenemo konkretnu ženu koja obavlja neko zanimanje, ali ne znamo ili ne želimo da navodimo i njeno ime, pa kao što već odavno govorimo da nam je zubarka popravila zub, učiteljica zadala domaći a čobanica prodala kozji sir, tako se danas ukazala potreba da ispričamo kakve je vežbe logopedica zadala detetu, koje je lekove tetki prepisala psihijatrica, šta je psihologica danas predavala na času. Svakako ne treba u takvim rečenicama upotrebiti muški rod, kao što, nažalost, otkako se pojavio tekst Sofije Miloradović, mnogi rade, pogrešno shvativši da 'generički muški rod' znači da je pravilno govoriti i 'moja psiholog' ili 'psiholog je rekla' uprkos tome što sama autorka u primerima uz muški oblik zanimanja obavezno navodi i ženino ime, jer je neophodno radi kongruencije.

EU Citizen

pre 6 godina

Jednom u životu da se složim sa tim suvišnim azinarijumom državnih plaćenika, te femnacističke i neokomunističke deformacije jezika su sramota i rugoba za koju svako ko drži do elegantnog i normalnog jezika, bez bolesnog ideološkog novogovora, treba da ima nultu toleranciju.

DEDA CVETKO

pre 6 godina

U potpunosti se slazem sa SANU. Politicki korektna degenerizacija srpskog jezika - ono malo sto je ostalo - otisla je predaleko i mora da se zaustavi po svaku cenu. Cak ni za 500 godina turskog jarma nas jezik nije toliko upropascen kao za poslednjih cetvrt veka. Ovim tempom Bosnjaci ce govoriti cistijim srpskim nego Srbi. Dosta vec jednom!

A.

pre 6 godina

Potpuno se slažem.
Kada govorimo o zvanju (inženjer, matematičar, ekonimista..) trebalo bi koristiti naziv koji piše na diplomi, sertifikatu i sl.. Kada govorimo o funkciji ili zanimanju trebalo bi koristiti naziv koji piše u sistematizaciji radnih mesta.
Činjenica je da su se nekada muškarci više školovali i učili zanate, a žene su više obavljale poslove u kući. Takođe, mnogo više muškaraca nego žena je obavljalo poslove za koje je potrebna veća fizička snaga (rudar, drvoseča, stolar...). Tako se razvijao i jezik.

PS: @(Mantis, 13. oktobar 2017 22:44)
"Ono najvažnije, što se to tebe/vas tiče hrvatski jezik (govor i pismo)?"
Odgovor: U Srbiji možemo da kupimo (i u biblioteci da pozajmimo) knjige hrvatskih pisaca pisane hrvatskim jezikom. Eto, neki građani Srbije čitaju knjige hrvatskih pisaca. Iznenađeni ste?

"...no i dalje "češće" gledate hrvatsku televiziju (tiskovine)."
Odgovor: A, zašto da ne gledamo, ako već plaćamo našem kablovskom operatoru (a on vašoj HRT)?

"U Hrvatskoj svaki pojam (vezan za zanimanje) uz muški ima i ženski oblik."
Pitanje: Da li lekar u Hrvatskoj ima pečat na kome piše 'internista kardiolog', a lekarka 'internista kardiologinja'?

sale

pre 6 godina

Za jezik su svi stručnjaci.
A evo i nekoliko bisera od internet stručnjaka:

"Gavran je muško od vrane".
"Sudija je imenica ženskog roda"

Gabran(a)

pre 6 godina

Ja sam upravo dirnut kako ovde većina forumaša savršeno poznaje životinjsko carstvo pa još na i latinskom precizno barata nazivima ptica i svim njihovim osobinama. To je ono što sam hteo da izazovem svojom malom provokacijom - poplavu znanja iz oblasti zoologije - podržavam i naziv zoološkinja u skladu sa sebi dragom feminizacijom.

Marko

pre 6 godina

@Sava "Svaka cast! Jos samo kada bi kod licnih imena objasnili da ne mogu decu da zovu Luko, Lano, Leno, Sanjo, Ivo, Maso... da su to kratka imena koja se zavrsavaju na "a" i kao takva ostaju i u vokativu. Obratite paznju malo i na promenu po zvucnosti."

Nisi u pravu, Savo. Tačno je da se u vokativu kaže: Luka! i Sanja! Ali, sa druge strane, kaže se: Mašo! Majo! Lano! Leno! Ivo!

Evo, na primer, pravila koja određuju kako se gradi vokativ ženskih imena:

https://www.pismenica.rs/jezicke-nedoumice/vokativ-zenskih-imena/

Logic

pre 6 godina

Insistiranje na zakonom propisanoj jezički izraženoj rodnoj ravnopravnosti je definitivno krajnje diskriminatorski akt. Krajnje ponižavajući za sve osobe koje se ne deklarišu ili ne osećaju kao pripadnici muškog ili ženskog pola, jer ih takva "ravnopravnost" primorava na prihvatanje polne oznake. Jezik TREBA i MORA da se reformiže u RODNO NEUTRALAN!!!
Amerika je našla rešenje: umesto naziva Latino, Latina uvodi se jedan naziv LatinX. (izgovor:LatinEX, kod nas bi bio nastavak IKS. Jednostavno, zar ne?)

crna i crn

pre 6 godina

@rasparava o reči vrana

Vrana je imenica ženskog roda za rod ptica (lat. Corvus), i kao takva nema muški rod. Vrana (crna), kao pridev, svakako ima i ženski i muški rod - vrana i vranac.

Микица

pre 6 godina

Програмерка, инжењерка, министарка, премијерка, возачица...

Језик жив, а то што мушкарци показују страх од жена само показује да су постали слабићи. У Србији ионако влада псеудопатријархат јер су мајке патријарси!

Smuleco

pre 6 godina

@13.oktobar: Nisi u pravu. Kada želiš da napišeš u dativu npr., naziv neke strane firme, koji ne može da se prevede, ili čiji naziv jednostavno, ne želimo da prevedemo na srpski, onda se svakako piše naziv te firme latinicom/alfabetom u originalu, stavlja srednja crta, i dodaje odgovarajući nastavak za dativ(pošto pričamo o dativu, a važi i za sve ostale padeže, sem nominativa, i akuzativa).

Dr

pre 6 godina

Potpuno su u pravu: reci za zanimanje su (i treba da budu) polno neutralna. Nije samo pitanje muska/zenske distinkcije, jer su onda transrodne osobe diskriminisane, pa je onda potreban i za njih poseban oblik. To ce izazvati potpuni haos u pisanju kao u Nemackom. Dodatna komplikacija u poredjenju sa Nemackim je da je u Srpskom i predikat u odgovarajucem rodu. Tako da je neutralizacija i upotreba plurala jedino moguce resenje. Naravno da se treba fokusirati na sustinu: poboljsanje prava i ekonomskog stanja zena, gay i transrodnih osoba, a ne na praznu formu.

MrsiMudoje

pre 6 godina

Mene leci doktorica a sije mi krojacica a pre nego sto dodjem Drzavnom Sekretaru na sastanak primi me njegova sekretarica ! Kad zabrljam odveze me Marica ! Akademkinjo - Koja si ti Carica !!

suke

pre 6 godina

Koliko ste vi ljudi pod nekim teskim kompleksima kad ste sa ovolikom radoscu docekali ovu vest. Koji je to strah u vama od zena, koji strah od bilo kakve promene, to je potpuno ludilo...ovaj ukida beogradsku naglasak, ovaj pise protiv feminizma, onaj protiv zapada i svi se podrzavate kao...bolest potpuna, izopacio se narod u zavisti i zlu, sreca pibegoh od otrova preko pola sveta.

Јабучило

pre 6 godina

Suprotno, muška prostitutka, bi bila, pardon bio, prostitutkan.
(Smuleco, 13. oktobar 2017 21:50)

Технички гледано, проститут.

gegula

pre 6 godina

Pitanjce za "kasapina"! Jesi li čitao "memorandum", i znaš li širi kontest situacije u kome je nastao? Jesi li čitao retrogradnog Dobricu Ćosića? A o tvojoj sreći... šta reći!?
Uzgred, da si žensko, bio bi..... "kasapkinja", "kasapinica"?
Elem, o ovim rodnoravnopravnim reformistima, odnosno njihovim stavovima bih mogao naširoko, ali....
Hvala SANU, u ime nas, nešto manje rečitih! Jesam akademski gradjanin, ali biti akademik.... e bato, velika je razlika!

Don Kihot

pre 6 godina

Ne ulazeći u tešku lingvističku terminologiju, voleo bih da mi neko obasni korene rodne neranopravnosti u srpskom jeziku, na primer, u sledećoj situaciji:

Ivana Jovanović, diplomirani sociolog
Ivana Jovanović, diplomirana sociološkinja

Čini mi se da je u oba primera jasno da je reč o osobi ženskog pola, koja je diplomirala u oblasti sociologije. Zaista mi nije jasno kako gramaticki rod profesije, koja je verovatno istorijskom genezom postala imenica muškog roda, doprinosi rodnoj neravnopravnosti. Čak i za famozno pitanje zašto muškarci nisu medicinske sestre, mislim da su i muškarci i žene medicinski tehničari, svi su i arhitekte, tehnolozi... Čak i da je SANU rekao drugačije, nisam siguran da bih bio u stanju da kažem tehnološkinja. Ili da moje koleginice oslovljavam ekonomistkinjama... Zašto kad svi možemo da budemo jednaki, ekonomisti?

sempervivum

pre 6 godina

Врхунац глупости је што су почели и МНОЖИНУ да убијају: "грађани и грађанке"...ееее.

Cane

pre 6 godina

Mene više žulja neprevaziđeno iritantan rts-ovski naglasak kod većine reči, a primer su teLEvizija, aLEKSAndar, vaTROGAsaca itd... Tako ama baš niko drugi ne govori, nijedan hiper-intelektualac, i nijedan seljak iz najzabačenijeg sela.
(Rade, 13. oktobar 2017 16:06)
Nasleđe pokojne Milke Canić koja je insistirala na takvom nakaznom naglašavanju kao ispravnom. Jadne voditeljke Slagalice su mnogo puta morale da se ispravljaju prema Milkinom novogovoru. Nema misterije, nije to čak ni "rts-ovski" naglasak, pogotovo ne srpski, već Milkina privatna misija.

digao ruke

pre 6 godina

Muska vrana je gavran. Zar je toliko neznanje nabujalo ??  
Inace - ja podrzavam feminizaciju naziva zanimanja - duh jezika je ocigledno trazi ali SANU o tome ne brine !! 
(MF, 13. oktobar 2017 16:36) 
Bitno da tvoje znanje buja kao pečurke u Černobilju. Muska vrana je gavran? To je kao kad bi rekao ,,muška lisica je vuk"

NSpismenost

pre 6 godina

Hvala Bogu, da se čuje glas razuma. Rodna ravnopravnost se ne postiže ruiniranjem jezika. Srpski jezik se i bez uvođenja ovih nakaradnih izraza nemilice uništava, pre svega od strane medija i polupismenih novinara, koji ga sistemski uništavaju već decenijama.

Bar se posrami u anonimnosti doma svog

pre 6 godina

Muska vrana je gavran. Zar je toliko neznanje nabujalo ??
Inace - ja podrzavam feminizaciju naziva zanimanja - duh jezika je ocigledno trazi ali SANU o tome ne brine !!
(MF, 13. oktobar 2017 16:36)

Ti zapravo ne razlikuješ vranu od gavrana, a držao bi prodike. I jeste, ljudsko je neznanje nabujalo i posmatra te iz zrcala, feminizatore.

Mantis

pre 6 godina

Uticaj hrvatskog jezika.
Cesce gledam njihov televizijski program
i ne mogu se nacuditi koliko im je jezik
unakaradjen. Osim "psiholog-inja, pedagog-inja",
ima tako jadno i naprasno sacinjenih kovanica
da ne znate da li biste se smijali ili ih zalili.
(olja, 13. oktobar 2017 14:27)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nevjerojatno, pratiš TV programe strane države
i još se usudiš komentirati riječi i govor te
druge države. Pa tko je jadnog natjerao pratiti
HRT, kad toliko patiš gledajući ga?
Ono najvažnije, što se to tebe/vas tiče hrvatski
jezik (govor i pismo)? U Hrvatskoj svaki pojam
(vezan za zanimanje) uz muški ima i ženski oblik,
a da za to nismo pitali ni Srbe ni državu Srbiju.
Vi Srbi stalno kukate kako su vam Hrvati napravili
puno zla, no i dalje "češće" gledate hrvatsku
televiziju (tiskovine). Nema vijesti i nema
komentara u tim vijestima, a da netko od Srba ne
spomene Hrvatsku po bilo kom pitanju i što brže
bježimo od vas Srba, to ste vi uporniji pratite
nas u stopu. Ludo, nevjerojatno, čak i bolesno!

Oliver

pre 6 godina

S ponosom i odusevljenjem izjavljujem javno da nikada necu koristiti "rodno senzitivan" i "rodno diferenciran" jezik,te da nikada necu biti politicki niti rodno korektan! Po bilo koju cenu!

Deset godina lektorskih frustracija

pre 6 godina

Pa da me ne hvata muka, svaki put kad vidim napisano: FIJAT. 
Uopšte u vezi sa pisanjem stranih imena i naziva, u Srbiji vlada pravi haos i sveopšta papazjanija, posebno kada se to još napiše ćirilicom...
(Niskoleteći Aligator, 13. oktobar 2017 18:15)

FIAT kao verzalna skraćenica, ali Fijat kad se verbalizuje. I šta imaš protiv ćirilice?
Inače, čini se da to J zaista unosi zabunu. Ljudi pišu Ukraina, maica, fijoka, studijo... Dalje, usred teksta na srpskom, umesto u padežu, imenicu napišu u nominativu, pa stave crticu, pa padežni nastavak, pa još i na stranom jeziku (sa Tom Cruise-om). Onda, „tsunami“, „Tsonga“... Ma mozak mi utrne dok odgonetnem šta u tekstu piše. Da ne pričam da ispadam glupa u društvu! Na primer - „macval tea“ - mislila sam da se radi o nekom izraelskom brendu, dok pre neki dan nisam saznala da mu je ime „makval ti“. Razumem ja brendiranje i sve to, ali bilo bi zgodno da se usput napomene na kom jeziku da ga čitam, ako treba i da naučim još neki...

mup

pre 6 godina

Policijski oficir kažu ameri, ali bi se kod nas i zbog toga bunile i bile oficiruše. Muškarac koji puši je pušač, kako bi glasila ženska varijanta?

MB Beograd

pre 6 godina

U tekstu SANU lepo pise, samo valja pazljivo procitati:
"Облике женског рода за именице које значе професије треба употребљавати тамо где је њихова употреба у складу са постојећом нормом и добром језичком праксом. Када је реч о облицима женског рода за означавање професија који нису нормирани или уобичајени у језичкој пракси, исправно је користити генерички мушки род (нпр. борац, пилот, академик), ..."
To znaci da u duhu jezika nije, na primer, borkinja, ali jeste profesorka--tako me vec decenijama zovu moji studenti--ili doktorka, kako ja zovem onu kod koje se godinama lecim.

Sheriff

pre 6 godina

Svaka čast na obrazloženju. Potpuno objektivno, potkrepljeno naučnim činjenicama i bez ikakve ostrašćenosti. Zaista za svaku pohvalu.

v

pre 6 godina

Dabome, pošto je mentalitet naroda jos u srednjem veku i jezik treba da ostane u skladu s tim. Nemojte ga slučajno prilagodjavati rodnoj ravnopravnosti! To je samo za pogani zapad. Žene mogu samo da budu čistacice, kuvarice, služavke i u najboljem slučaju vaspitačice i učiteljice. Akademik, inženjer, sudija, advokat, doktor, vojnik i ostale profesije koje bude poštovanje moraju ostati u muškom rodu, da se ne degradira krhka reputacija naših milih mačo Balkanaca.

dukka

pre 6 godina

@MF
Izvini ali vrana i gavran su razlicite ptice. Gavran lat. Corvux Corax a Vrana Corvux Corone. Ako je na latinskom razlicito onda su i razlicite ptice.
Bice da je kod tebe neukost nabujala.
Vi koji ste protiv odluka SANU-a, malo prionite na knjige i naucni rad pa kad postanete clanovi drigacije glasajte i donosite odluke. Ma sta je to tesko, samo su ucili ceo zivot i samo citali te neke knjige a i pisali bezvezarije.

Mantis

pre 6 godina

Muska vrana je gavran. Zar je toliko neznanje nabujalo ??
Inace - ja podrzavam feminizaciju naziva zanimanja - duh jezika
je ocigledno trazi ali SANU o tome ne brine !!
(MF, 13. oktobar 2017 16:36)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Divota od znanja...., a dijeli savjete. Ptice pod nazivom VRANA
su porodica s par desetaka rodova i stotinjak vrsti. One najpoznatije
mogu se svesti u sedam vrsti (dolje). Jasno, svaka od njih ima mužjaka
i ženku, stoga nije ispravno Gavrana zvati mužjakom crne vrane, a crnu
vranu ženkom Gavrana.
Usput zanimljivost, u Hrvatskoj ne postoji crna Vrana (a ni u Srbiji).



VRANE
~~~~~~~~

GAVRAN
GAČAC
SIVA VRANA
CRNA VRANA
ČAVKA
ŠOJKA
SVRAKA
KREJA

kataklinger

pre 6 godina

vecinu ovih novih reci guraju razne nvo i neki mediji, a dobar deo njih su pokrali iz novog hrvatskog jezika ili bukvalno smisljali uz kaficu.

digao ruke

pre 6 godina

Zanimljivo je da se na Zapadu u duhu rodne ravnopravnosti i tih pitanja baš insistira da se ne koriste nazivi funkcija i poslova u ženskom rodu, uz obrazloženje da je to naziv funkcije i da ne freba ulaziti u to kog je pola osoba koja je obavlja. Npr nema predsednice, ministarke, direktorke i sl. Na tom kod nas insistira jedino Jorgovanka Tabaković, koja uvek govori da je guverner, a ne guvernerka

Ana

pre 6 godina

Napokon Srpska Akademija Nauka radi pravu stvar. Ovo da bude obavezno od sada u pravopisu. Dosta više zaglupljivanja i skrnavljenja srpskog jezika. Naročito zato što su te ženske odrednice počele da uvode čelnice pojedinih nevladinih organizacija, komunistkinje u duši, a sada kobajagi evropljanke.

aleksander

pre 6 godina

Čovek obavlja posao i vrši funkciju. Ako se prihvati da radi rodne ravnopravnosti valja sve prebaciti i u ženski rod onda valja početi od čovečije. Inače kada svoju ćerku oslovim sa antropološkinja, odbrusio mi da je taj trend muška podmetačina kako bi se upravo napravila razlika. "Tata ja sam čovek stoga sam antropolog, antropološkinja je žena". Dete je potpuno u pravu i baca pravo svetlo na ovu pojavu.

Једноставно решење

pre 6 godina

Као послодавац, често сам имао проблем око овога са разведеним, усамљеним и фрустрираним особама женског пола. Све су хтеле да буду неке "ице", "олошкиње", "иње" итд. Пошто сам школован исто као и оне, прво сам улазио у бескрајне расправе и убеђивања. А онда сам одлучио да ту нема сврхе уопште губити време, па сада СВЕ питам како желе да их ословљавам, шта желе да им пишем у уговоре. Неке желе да буду "олошкиње" друге желе да буду "олози" (психолози, социолози, неуролози) и то је то. Не правим више никакво питање. Није ми стало ни мало. Знам шта каже здрав разум, али не могу то да објасним некоме ко према мени наступа у афекту. Једном ми је једна "киња" рекла да сам "секретарица", на шта сам ја одговорио да немам ништа против докле год ме не бије, плата не касни и посао иде. Потом сам је питао јел жели да јој скувам кафу. Разговор се није баш лепо завршио. Е, да - и кад виде да пишем ћирилицом, обавезно кажу да сам конзервативни традиционалиста, патријархално усмерен. Урнебесно.

Srdjan

pre 6 godina

Molim vas prevedite mi sledeca zanimanja kako bih mogao da se rodno ravnopravno izrazavam:
Skeledzija
Kapetan broda
Turisticki vodic
Cirkuski klovn

Simpatizer

pre 6 godina

Muska vrana je gavran. Zar je toliko neznanje nabujalo ?? 
Inace - ja podrzavam feminizaciju naziva zanimanja - duh jezika je ocigledno trazi ali SANU o tome ne brine !!
(MF, 13. oktobar 2017 16:36)

Može biti da znaš više od mene o gramatici, al o pticama ni blage veze, pa ti je primjer žešća glupost. Muška vrana je gavran?! Neznanje mu nabujalo, istom rodu, Corvus, pripadaju, ali to nije ista vrsta ptica uopšte

Dex

pre 6 godina

A jedno pitanje (vezano za ovu temu)... Da je, kojim slučajem, Hilary Clinton pobedila na prethodni izborima da li bi njena titula bila President of United States ili, možda She - President of United States?
(skroz nepismen, 13. oktobar 2017 14:14)

Da takvo nesto postoji, verovatno bi bilo presidentess. Ali oni se trenutno zamaraju drugim ispiranjima mozgova i drugacijim tipovima sovinizma, no sto je jezicki. Naravno, engleski jezik nema veze s nasim. U nemackom su zbog Merkel izmislili nov pojam poput kancelarke. Sto se mene tice, nece mi neko nametati jezik. U normalnim drustvima on se menja prirodnim putem.

ца ца ца

pre 6 godina

Зашто је земља женског рода? Жена писац? Жена стоматолог? Жена варилац? Жена машинбравар? Рећи МЕНАЏЕРКА је потпуно граматички погрешно, и спада у домен накарадног изговора или сленга. Менаџер је страни термин, на српском се каже уредник. У том случају се каже "Она је уредник". Накарадни говор, граматички неисправан би био "Она је уредница". Ко уништава дух језика, тај је фашиста. Ето, жена фашиста? Фашистичарка? Фашисткиња? Фашисистичарка? Фашистичкиња? Нацистица? Нацистичарка?

DonnieDarko

pre 6 godina

U engleskom jeziku se kaze npr. psychologist tj. psiholog, muski rod. I niko nema problem s tim.
Doctor takodje nema doctress, ali tamo gde ima smisla, kao i kod nas princ - princess, princ - princeza. I u engleskom postoje reci koje su muskog roda a oznacavaju zanimanje dakle one ne govore kojeg je roda osoba koja je tog zanimanja...
Nazalost sve je bitno samo ne sustina, a svi koji se ovime bave i misle da je to najvaznije da li ce postojati vojnikinja ili nesto sl. nek pitaju decu u okruzenju imaju li mir stabilnost u kuci ljubav hranu knjige novac za skolovanje... Da imaju ne bi taj zenski rod bio problem i ne bi moralo ovako na silu da se gura...

Alphonse-Marie-Adolphe de Neuville

pre 6 godina

Neverovatno je da se ovoliko omalovažava stav SANU. Ljudi koji komentarišu ovu vest uglavnom imaju svoje "mišljenje", a ovde je reč o stručnoj proceni najstručnijih lingvista koje naš jezik ima.

O političkim diskvalifikacijama i uvredama na račun SANU ne treba trošiti reči. Ljudi koji ponavljaju reči (ili bar mišljenje) pokojnog Franje Tuđmana o SANU, a nazivaju to svojim stavom...

neobavezno

pre 6 godina

Strucnjaci za srpski jezik rekose svoje i hvala im! Ali, kao i obicno javice se "strucnjaci" koji bolje znaju a da nemaju ni znanja ni zvanja, da nam "objasne". Kad procitam pojedine komentare tih "svestrano obdarenih", pripadne mi muka.

Igor

pre 6 godina

@Čistačica i kuvarica može, a doktorka ne. Kakav šovinizam!
(Ivke, 13. oktobar 2017 13:31)

A sta ako je doticna doktor i magistar srpskog jezika? Kako ce to zvucati? Doktorka i magistarkinja srpskog jezika? Sovinizam ili ne, glupost ostaje glupost.

Liar, liar, pants on fire!

pre 6 godina

Javili se pisci memoranduma, retrogradni paraziti Dobrice Cosica, koji jos od sredine proslog veka guraju Srbiju u nesrecu. Na nasu srecu ta diskreditovana i potpuno beskorisna ustanova niti ista vredi niti je iko ista pita. Jednom recju potpuni marginalci.
(kasapin, 13. oktobar 2017 14:34)

Aktivisto, Kapiraš li da nikog, iole pristojnog, više ne zanima šta o bilo čemu imaju reći ovdašnje NVO i tzv. civilno društvo? Vi ste prošlost i to je jedna od retkih dobrih stvari u ovoj zemlji. Ostao je samo krug vas denacifikatora koji jurite sopstvene repove i niste dovoljno značajbni ni da služite za sprdnju.

Komša

pre 6 godina

Kako da nazovemo zanimanje muškarca koji radi kao babica ? Babac ili Dedica?
Zašto ime cele životinjske vrste zovemo po ženki - lisica,veverica npr? A neke druge po mužjacima - Vuk,Medved npr?
Mislim da je SANU ovaj put u pravu - rodna ravnopravnost se ne postiže menjanjem jezika. Rekao bih da se pre postiže menjanjem navika i odnosa prema suprotnom polu - muškaraca prema ženama i žena prema muškarcima.

Car

pre 6 godina

@Gospođa Ministarka

Bravo. Toliko su šizofreni da i imenicu sudija koja je inače ženskog roda, menjaju u to nešto sutkinja što ne znači apsolutno ništa.

beli labud

pre 6 godina

@Deka
Da je Hilari pobedila ona bi bila President of USA a Bill takodje President of USA posto u Americi pocasno zvanje President of USA ostaje do kraja zivota a da je kojem slucajem neka druga zena postala predsednik njen suprug bi bio The First One Mister taj i taj (sto u svojoj istoriji jos uvek nisu imali slucaj) . Hilari na primer pred kraj mandata Bila Klintona prestala je da se oslovljava sa First Lady posto je postala senator USA i zvanicno oslovljavana tako i do kraja zivota bice oslovljavana Senator H.K. ili ex Senator H.K. ako vise nije clan senata (ili congresman) .

Marija

pre 6 godina

@ LepiMaki
Naravno da će se jezik promeniti ako za tim postoji potreba. I naravno da će lingvisti tu promenu uvesti u rečnik. Ali konkretna potreba ne postoji, ovaj pokušaj nasilnog uvođenja rezultirao je zgražavanjem naroda i opštom sprdačinom, a svakako se ne može nametnuti pod izgovorom političke korektnosti, koja je, iskreno, samo trenutna moda.
Ljudi, čitajte dobre pisce i ne dajte da vas lažu.

Sarkazam

pre 6 godina

Rodna neutralnost zavisi i od samog jezika. U engleskom je to prirodno stanje da su profesije rodno neutralne ali ne moze zbog toga to pravilo biti automatski primenjeno na sve jezike na svetu.

On, ona ili ono uvek je psiholog

pre 6 godina

Ne treba mi SANU, da znam da je ovo glupost. Jednostavno, ako bi bilo moguće da svi nazivi zanimanja imaju dva roda, onda bi i sve imenice mogle da imaju dva roda. A što su preskočli srednji rod?

Niskoleteći Aligator

pre 6 godina

Odličan tekst!
Još kada bi se neko odvažio da nešto slično napiše i u vezi sa pravilnom upotrebom slova "J"...
Pa da me ne hvata muka, svaki put kad vidim napisano: FIJAT.
Uopšte u vezi sa pisanjem stranih imena i naziva, u Srbiji vlada pravi haos i sveopšta papazjanija, posebno kada se to još napiše ćirilicom...

kraja

pre 6 godina

"Čisto spinovanje. Niti u tekstu na sajtu Instituta piše da su oblici kao psihološkinja gramatički neispravni, niti SANU sa tim ima bilo kakve veze. Sramota je kako pravite senzacije ni od čega."

...cudno se potpisuju ako sanu nema veze sa ovim tekstom...

"Претходно је овај текст разматрало и усвојило Научно веће Института за српски језик САНУ."

...tacno je da ne pise da su neispravni, ali pise jasno -

"Коришћење паралелних форми или навођење форме у мушком роду са ознаком за наставак у женском роду непотребно оптерећује реченицу, уз сасвим изгледну могућност њеног довођења до апсурда"

...te apsurdne reci i jesu predmet sprdnje, a vrlo cesto su i potpuno besmislene...
...jedino ako uvedemo konkurs za najadekvatnije rodno ravnopravne reci, sto ce svakako biti nov izvor sprdnje po tom pitanju...

Alcale

pre 6 godina

Uostalom šta očekivati od institucije koja ima 80% muškaraca.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije
(Tibor, 13. oktobar 2017 13:46)

Nista drugo nego da rade svoj posoa a ovo je BAS njihov posao. A sto se tice procenata...
1. Jtreba da na silu prime zene da bi bilo 50-50?
2. U rudnicima je 99% muskaraca hocemo i tamo radnu ravnopravnost!
I kakve veze ima procenat muskaraca u akademiji nauka sa pismenoscu. Da se odreknemo Vuka K jer je bio muskarac???
Ajde ne lupetajte nema ovo veze sa sovinizmom! Ako ce neko da sroza poziciju zena u savremenom drustvu to ce uciti zene same i na dobrom su putu!

Boske

pre 6 godina

Tzv. "dzenderizam", jedan od kamena temeljaca metastazirane i ekstremno agresivne "politicke korektnosti" liberalnog establismenta. Prevedeno na nutricionisticki rjecnik - nejestivo.

Proko, kiša burazere.

pre 6 godina

Kako se zove muska vrana? Vranko?
(Smorko, 13. oktobar 2017 13:43)

Vranac. Ali se upotrebom 'super-powers' prometne u konja.

Nesha

pre 6 godina

Da li neko zna po kom pravilu zanimanja u ženskog rodu dobijaju nastavak -rka, a kada -ica? Koja je stvarna razlika u zanimnju između sekretarke i sekretarice?

ono

pre 6 godina

Mnoge izmene u hrvatskom jeziku se prosto nisu primile kod naroda. Tako isto i ove izmene se neće primiti u srpskom jeziku koliko god zapinjali, a ako već sve ovo radimo radi ispunjavanja neke forme onda je čisto gubljenje vremena. Norveska je jedna od država sa najvećim stepenom ravnopravnosti polova pa opet nisu takli svoj jezik u kome prakticno postoji muški i srednji rod. Ženski rod postoji ravnopravno sa muškim, ali 90% reci se izrazava kroz muški rod. Reci poput žena, dama i još par imaju promenu u ženskom rodu, ali sve ostalo ide po muškom. Čudno da je ta država postigla daleko više na planu ravnopravnosti, a eto nisu pipnuli jezik i gramatiku. Suština je da nisu gubili vreme na ovakve stvari pa su imali vremena da rešavaju praktične probleme.

Zoki

pre 6 godina

Pa Instituta za srpski jezik SANU bi valjda trebao da bude neki autoritet po tom pitanju. Meni se njihov stav sviđa i smatram ga logičnim. Standardizacija po ovom pitanju je neophodna, da bi se prekinulo ovo šarenilo. Bilo bi dobro kada bi za srpski jezik dobili neki "manual of style" poput brojnih koji postoje na engleskom jeziku (npr. AP Stylebook) koji bi pomogao da se unapredi i standardizuje komunikacija na srpskom jeziku.

neutralni felsh

pre 6 godina

"Beogradski naglasak" je najpravilniji srpski knjizevni govor.
(I ja tebe..., 13. oktobar 2017 15:09)


vuk karadzic sa dorcola.

a norma je bogom dana i ne sme se menjati

pre 6 godina

"Oblike ženskog roda za imenice koje znače profesije treba upotrebljavati tamo gde je njihova upotreba u skladu sa postojećom normom" A što norma ne sme da se menja? Pa i nju su definisali neki ljudi.

sale

pre 6 godina

Vidim da je ovo prihvaćeno sa oduševljenjem. Neću da kvarim ali imam dve male primedbe:

Prvo, jezik se menja, u njega ulaze nove reči za nove pojmove, a sve te promene su nekad bile nove i parale su uši, pa smo se postepeno navikli. Nekada nisu ni postojala mnoga ženska zanimanja, jer žene su bile samo žene. Na primer, reč čistačica je izvedena iz reči čistač, dodavanjem nastavka za ženski rod. Žene vojnici su najnoviji dodatak današnjoj stvarnosti i normalno je da nam svaka reč koju izmislimo za njih "para uši" i zvuči rogobatno. Lično mislim da bi bilo logično da po ugledu na radnik-radnica bude i vojnik-vojnica (osim ako to možda već ne znači nešto drugo), a može i akademik-akademica.

Druga primedba se odnosi na društvenu potrebu da se oznaka roda pridoda svim rečima koje označavaju neku vrstu identiteta, naročito profesionalnog ili titularnog. Ne bi trebalo olako da odbacujemo tu potrebu, jer to je način da nas upotreba jezika podseća na to da su žene važna i poštovana polovina ljudskog roda. Ipak, mislim da ne bi trebalo na silu dodavati DODATNE nastavke ženskog roda rečima koje su već prirodno u ženskom rodu, ali su se tradicionalno upotrebljavale da označe muškarce: sudija, vođa, ... itd.

Žena

pre 6 godina

Žensko sam i bavim se poslom u kom dominira muški svet. Naravno, koristi se imenica muškog roda za naziv profesije. Izuzetno me pogodi kada neko pokuša da moje radno mesto imenuje u ženskom rodu i izričito to ne dozvoljavam. Za mene je ponižavajuće da neko treba da naglasi da sam ja žensko koje se bavi "muškim poslom". Bitno mi je da me prihvate ravnopravno sa muškarcima a naglašavajući da sam žensko čine upravo suprotno. Ne ljutim se na one koji pokušaju da koriste ženski rod, jer mnogi to čine ne znajući više šta kome godi... ali im dam do znanja da meni to nikako ne prija :-)

Pismenost

pre 6 godina

Čisto spinovanje. Niti u tekstu na sajtu Instituta piše da su oblici kao psihološkinja gramatički neispravni, niti SANU sa tim ima bilo kakve veze. Sramota je kako pravite senzacije ni od čega.
(Filolog, 13. oktobar 2017 15:15)

Institut za srpski jezik SANU nema veze sa gramatikom i srpskim jezikom? Uzgred, tačno da ne piše za "psihološkinju", ali piše za "pilotkinju" i "borkinju", tačnije:

"Облике женског рода за именице које значе професије треба употребљавати тамо где је њихова употреба у складу са постојећом нормом и добром језичком праксом. Када је реч о облицима женског рода за означавање професија који нису нормирани или уобичајени у језичкој пракси, исправно је користити генерички мушки род (нпр. борац, пилот, академик), ..."

kibo

pre 6 godina

Da ,taj novogovor RTS-a kada narocito akcentuju reči: A-ustralija,Va-trogasaca,Po-licajaca....Strašno da nema strašnije. Zakonom zabraniti!

Rade

pre 6 godina

Mene više žulja neprevaziđeno iritantan rts-ovski naglasak kod većine reči, a primer su teLEvizija, aLEKSAndar, vaTROGAsaca itd... Tako ama baš niko drugi ne govori, nijedan hiper-intelektualac, i nijedan seljak iz najzabačenijeg sela.

Nemanja

pre 6 godina

Jezičkim fašistima nedostaje pismenosti, kako na svom, tako i na drugim jezicima. Ako je imenica "konzul" u muškom rodu, to ne znači da je u pitanju muškarac već samo da je imenica, kao vrsta reči, u muškom rodu. To nije ništa drugačije od "kuća", "kasarna" ili "krompir". Kako u nemačkom imate "Kugelschreiber"(olovka, m.) ili "Brücke"(most, ž.). Tužno je da se o gradivu osnovne škole mora raspravljati u XXI v. ali kad pogledamo samo "Pokret ravnozemljaša" jasno nam je da se društvo nalazi u stanju intelektualne dekadencije.

MF

pre 6 godina

Muska vrana je gavran. Zar je toliko neznanje nabujalo ??
Inace - ja podrzavam feminizaciju naziva zanimanja - duh jezika je ocigledno trazi ali SANU o tome ne brine !!

Novinari brljaju, pa ne priznaju to

pre 6 godina

Psiholoskinja, vojnikinja i sl. nije GRAMATICKO pitanje, vec, kao sto ste u daljem tekstu citirali, LINGVISTICKO. Gramatika je, ipak, nesto drugo.

hemičarka

pre 6 godina

Ja sam hemičarka, ali ne treba silovati da žena koja diplomira psihologiju bude psihološkinja. Kao što je nastrano akcentovanje reči laboratorija, vatrogasaca... smešno. Jezik postoji i ne treba da se prilagodjava pravilima, već pravila u realno mogućoj meri treba da postignu uniformnost koja već postoji u jeziku.

Mare

pre 6 godina

@kasapin, 13. oktobar 2017 14:34

Mozes li nam reci, molim te, sta si po obrazovanju i kojim to rezultatima u bilo kojoj naucnoj oblasti si dobio kompetentnost da marginalizujes SANU?

To sto si napisao je ekvivalent recimo sledecem:

Pera Peric, konobar iz Przogranaca, tvrdi da je Njutnov zakon o gravitaciji, obicno sarlatnstvo.

Ti i SANU, ko Pera Peric i Njutn.

I ja tebe...

pre 6 godina

@Jos samo da se zakonom zabrani beogradski naglasak, milina.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (jabote, 13. oktobar 2017 14:06)

"Beogradski naglasak" je najpravilniji srpski knjizevni govor.

nisam znao

pre 6 godina

Muka mi je vise od povladjivanja svima i svacemu.
Zene treba postovati generalno, a ne izmisljati nevidjene gluposti kao znak njihove ravnopravnosti. Vicina reci koje se nakaradno imenuju u zenskom rodu su stranog porekla i ne postoji muski-zenski znacaj ie doktor,advokat,ministar,profesor itd do u beskraj.
Univerzum mozda i ima kraj ali ljudska glupost nikako.

zk

pre 6 godina

Mene sve ovo prebacivanje u zenski rod strasno nervira. Ali, kad cujem ono: "Gradjani i gradjanke", samo sto ne umrem od muke. Pa, zasto zapostavljate nasu decu? Kazite onda "Gradjani, gradjanke i gradjancici".
Sve sto je nekada bilo normalno, sada zele da promene, makar bilo i besmisleno.

Mladen Mladenovic

pre 6 godina

@Jovan:
-------------
A koja je to vaznija tema za SANU? Da iskrce zakorovljene njive umesto nas, da okopaju kukuruz ili, da sednu za saltere i pokazu svetu kako se moze, cak i na tom mestu biti gospodin, da nauce drzavne sluzbenike da su tu da ljudima resavaju a ne da kreiraju probleme? Gospidine sve muke pocinju od nas ovakvih kakvi smo, te muke samo mi mozemo da resimo ako se promenimo, i to ne mnogo i drasticno, potrebno je samo malo, ali to je, cini se, najteze.

NN

pre 6 godina

Sada ce feministicke NVO da napadnu SANU i da kazu da to sto kazu je diskriminacije zena. Bilo mi super jednom neka emisija pre mozda godinu i nesto dana na nekoj nasoj tv, i pocne voditeljka odmah da se baca po rodno ravnopravnim terminima i goscu predstavi kao psiholoskinju ili socioloskinju ne mogu da se setim kojim se od ta 2 zanimanja bavila, a ova je presece odmah ja vise volim da me predstave kao psiloga ili sociologa .

Goran

pre 6 godina

https://www.b92.net/kultura/komentari.php?nav_id=1313748#k24893008

Imenica "sudija" je muškog roda, a ne ženskog. Kao što je i imenica "ubica" muškog roda.

I jedno usputno zapažanje. Ne sećam se da sam čuo od zagovornika ili zagovornica rodno senzitivnog jezika predlog kako nazvati ženu ubicu. Ubicica? Toliko o njihovoj nepristrasnosti i zalaganju za rodnu ravnopravnost preko silovanja jezika.

kraja

pre 6 godina

"A ko je rekao da ne može. Tačno sam znai da će se javiti komunista koji neće razumeti pročitsno."

...bauk komunizma kruzi srbijom...
...ova rodna ravnopravnost ne moze da bude nesto dalje od komunizma, ali, pre bih rekao da duh eucitizenizma kruzi srbijom...
...jos vas bole one "drugarice"...

П. П.

pre 6 godina

Пишите шта хоћете, лупајте минусе колико желите - унапред се декларишем као патриота и пре десничар него левичар, али, сматрам да се српски језик не развија како би требало. Да су жене пре 100 година могле да буду министри и секретари, одавно бисмо имали термине министарка (не у поспрдном значењу) и секретарка - као што имамо учитељица, глумица итд.

И, да, термин полицајка је много економичнији и тиме за језик функционалнији него жена полицајац. Питање рогобатности није научно. Језик нам је ионако поприлично крут и неразвијен, па тим пре захтева развој и слободније механизме за творбу речи.

У данашње време, наш проблем је што од свега правимо идеолошко питање, и тиме се, услед препирки које неизбежно настају, заустављамо у времену и простору, чинећи највећу штету себи самима.

Milan

pre 6 godina

Sve sle slažem, ali: gde se nalazi granica upotrebe muških i početak upotrebe ženskih oblika i nije li stvarnost ta koja tu granicu stalno pomera? Kako mogu da prestanem da koristim oblike učiteljica, pesnikinja, glumica, itd? Štaviše, sasvim je izvesno da su oni nastali iz muških oblika i da je dug period korišćenja učinio da se u potpunosti odomaće. Ne sporim ništa iz ove Odluke, ali ona ne daje odgovor na ovo pitanje.

kolateralna šteta

pre 6 godina

Nasilje nad jezikom je, za razliku od ostalih vrsta nasilja koja ostavljaju neizbrisiv trag na svemu što je ljudsko, najmanje opasno. Zašto? Zato što je jezik jači od svake grupe pojedinaca koji bi da ga modeluju po svojoj volji sve dok korišćenje datog jezika nije zakonom zabranjeno i kažnjivo. Pa i tada ga je mučno unistiti jer uništiti jezik znači uništiti zajedničko postojanje kolektiva u okviru odredjene kulturne matrice. Govor je stariji od pisanog jezika mnogo milenijuma, od pravopisa još više, a od svakog pojedinca onoliko koliko i postoji ljudska vrsta. Jedan jezik je živ dokle je živ i govor, a govor postoji da bi ljudi saopštavali jedno drugom ono što im pada na pamet za što kraće vreme. Ono što je nepraktično i nepotrebno ometa komunikaciju, govornici vremenom odbacuju kao nepotreban balast, a jezički pedanti i fašisti mogu nad tom činjenicom samo da čupaju kose dok im ne ostane nijedna dlaka na smrtnoj i malovečnoj glavi, sa samo jednim ishodom - sledeća lii naredna generacija lingvista mora da prizna svršen čin. Dvanadeset je zaboravljen jer je dvanaest ekonomičnije. Zašto se boriti za šesTsto kad je mučno i suvišno, a šesto isto to, samo mnogo lakše? Da bi sačuvali srpski jezik? Od koga, zaboga? Od Srba bez kojih ne bi postojao? A šta tek reći za pedagoškinje i psihološkinje? Čoveka zaboli i grlo i glava nad tom nakaradom. Doktorka i profesorka su se uspele do legitimnosti odozdo, iz govora, a ne dekretom. Ne liče na frankeštajne, nego na žene sa dnevnikom i slušalicama. Nikom, osim politički korektnim praznoglavcima, one karakondžule ne bi pale ni na pamet, ni na jezik, a sve i da im je SANU priznao pravo na postojanje, živele bi samo na papiru i u uskom krugu svojih ljubitelja. Govor ljudi nije sluga političkih teorija, već elementarna sila koja ima svoje zakone i red koji lingvisti samo proučavaju, prateći promene u tom čudesnom i živom biću. BRAVO za gospođu Miloradović koja je skromno ukazala na te cinjenice pionirima i pionirkama novog svetskog poretka.

WotS

pre 6 godina

Hvala Bogu da je neko sa autoritetom konačno presekao celu situaciju i svima objasnio da je car go. Ne može se silovati jezik po nahođenju i potrebama arbitrarno shvaćene političke korektnosti ! Nametanjem suludih i nebuloznih formi u ime naopako shvaćene rodne ravnopravnosti, srpski jezik je u medijima i javnoj korespondenciji već počeo da dobija "frankenštajnovske" karakteristike - ne mogu ni da pronađem pridev koji bi najbolje prikazao moju užasnutost rigidnim i gotovo sumanuto bizarnim preobličavanjem imenica po svaku cenu i sasvim van duha i prirodnih odlika srpskog jezika (od "sociološkinja", "psihološkinja", "antropološkinja" i sličnih budalaština mi već i fizički pripada muka). Nije samo stvar u tome što smo od svog jezika počeli da pravimo degutantnu karikaturu, nego je to već počelo da dobija obrise orvelovskog "novogovora" - nasilnog preobličavanja iz političkih pobuda, što de fakto predstavlja smrtnu presudu za svaki jezik i vodi vrlo opasnim posledicama na širem planu. Nadam se da će SANU sada krenuti i dalje, jer nam se zbog dugogodišnjeg nekritičkog, lakomislenog i glupavog povođenja za stranim jezicima (a pre svega engleskim), u pisani i govorni jezik uvukla silesija potpuno neprirodnih, rogobatanih, stupidnih i iznad svega nepotrebnih izraza. Svaki jezik se menja i prirodno evoluira, ali ne tako da se iz njega na silu uklanja ono što od pamtiveka sasvim dobro funkcioniše i predstavlja esenciju njegovog identiteta kao takvog.

Sava

pre 6 godina

Svaka cast! Jos samo kada bi kod licnih imena objasnili da ne mogu decu da zovu Luko, Lano, Leno, Sanjo, Ivo, Maso... da su to kratka imena koja se zavrsavaju na "a" i kao takva ostaju i u vokativu. Obratite paznju malo i na promenu po zvucnosti.

Filolog

pre 6 godina

Čisto spinovanje. Niti u tekstu na sajtu Instituta piše da su oblici kao psihološkinja gramatički neispravni, niti SANU sa tim ima bilo kakve veze. Sramota je kako pravite senzacije ni od čega.

genije

pre 6 godina

"Nacrt teksta odluke sačinila je Sofija Miloradović".
Žena.
Akademik.

A za ove što viču "šovinizam" - da vas podsetim da funkcionalna nepismenost znači nerazumevanje pročitanog.
A u tekstu sve lepo piše. Za funkcionalno pismene.

kasapin

pre 6 godina

Javili se pisci memoranduma, retrogradni paraziti Dobrice Cosica, koji jos od sredine proslog veka guraju Srbiju u nesrecu. Na nasu srecu ta diskreditovana i potpuno beskorisna ustanova niti ista vredi niti je iko ista pita. Jednom recju potpuni marginalci.

Ratko

pre 6 godina

Treba napomenuti da ovo (pretpostavljam) ne znači da na primer doktorke sada moramo zvati doktorima. Priciznije, kao i do sada govorićemo npr. Ana Petrović, doktor medicine. Ili: uvodnu reč će održati doktor medicine Ana Petrović. Ali i: ovaj lek mi je prepisala doktorka Ana. Jer bi "ovaj lek mi je prepisala doktor Ana" bodlo uši ništa manje nego "borkinja". Tako i za druga zanimanja koja ne zvuče normalno u ženskom obliku, glumica, itd.

Deka

pre 6 godina

@skroz nepismen , ovaj clanak je vezan za gramatiku naseg a ne stranog jezika , ali za tvoju informaciju da je Hilari pobedila bila bi Madam President

LepiMaki

pre 6 godina

Jezik nije nastao tako sto su ga stvorili lingvisti ili sanu. Ovakve izjave su samo politicko/demagski stavovi. Ako postoji potreba za jezickim promenama koje prate duh jezika, jezik ce se prilidagoditi i novi nacini izrazavanja ce se ustaliti.

Gospođa ministraka, B. Nušić

pre 6 godina

Ako nije pravilno (a osim toga jeste i rogobatno) "psihološkinja", "vojnikinja", "sekretarka", "borkinja", nadam se da će se tu stati. Jer, stiglo bi se do "vozačica", "pušačica", "(poli)cajka", "prevodilačica", itd. Osim toga, od zanimanja u muškom rodu "trener", farmer i "traper" nastali bi delovi odeće "trenerka", "farmerke" i/ili "traperice".

PS: Bilo bi dobro da se i imenica sudija definiše kao rodno nepromenjnljiva, jer je u ženskom rodu, tako da je prilično nakaradno reći "sutkinja", ili pak "sudinica", pogotovo što je potonji termin, ukoliko se prvo "i" ne izgovori dovoljno glasno, naziv za prostoriju u sudu.

skroz nepismen

pre 6 godina

A jedno pitanje (vezano za ovu temu)... Da je, kojim slučajem, Hilary Clinton pobedila na prethodni izborima da li bi njena titula bila President of United States ili, možda She - President of United States?

ja

pre 6 godina

@ (Ivke, 13. oktobar 2017 13:31)

Upravo si promašio poentu celog teksta odluke (ili ga nisi ni čitao). Jasno se kaže "Oblike ženskog roda za imenice koje znače profesije treba upotrebljavati tamo gde je njihova upotreba u skladu sa postojećom normom i dobrom jezičkom praksom." Dakle, kod onih profesija gde je uobičajeno u govoru da se pravi razlika između muškog i ženskog roda, treba ih tako i upotrebljavati - dakle, učitelj/učiteljica, doktor/doktorka, radnik/radnica i tsl. je OK. Ali nije OK veštački rodno uobličavati profesije - vojnik/vojnikinja, medicinska sestra/brat, sudija/sudinica, trener/trenerka,...

Expat

pre 6 godina

Podrzavam obrazlozenje SANU. Ali za koju deceniju sve ce to postati bespredmetno jer ce bela kuga i emigracija da zakucaju poslednji ekser u kovceg zvani Srbija.

Lozac kotlare

pre 6 godina

Potpuno irelevantno. Kasno ste se setili. U Srbiji govori i pise ko kako stigne, i to uglavnom nepravilno. Vi u akademiji nastavite da udobno sedite u tim kancelarijama dok vekovi prolaze i brisu nase istorijsko i kulturno nasledje.

olja

pre 6 godina

Uticaj hrvatskog jezika.
Cesce gledam njihov televizijski program i ne mogu se nacuditi koliko im je jezik unakaradjen. Osim "psiholog-inja, pedagog-inja", ima tako jadno i naprasno sacinjenih kovanica da ne znate da li biste se smijali ili ih zalili.
Cuvajmo nas jezik i pustimo neka se bogati na nacin kako se oduvijek bogatio, a ne ugledanjem na nakaradnosti "srodnih" jezika.

Za rodnu ravnopravnost, ali ne na silu

pre 6 godina

Sada objavljeno ovo saopstenje govori i o tome da smo mi super talentovani da eskiviramo Zakon. Gde god se za to ukaze i najmanja prilika. Mislio sam da Odbor za standardizaciju i pravopis srpskog jezika postoji samo na papiru, medjutim, sad vidim da oni rade i da su vec 2011. reagovali i dali jasna uputstva iz domena svoga delovanja, ali... mi smo mi.

Ovo: psiholoskinja, vojnikinja... toliko rogobatno zvuci (kao i, npr., selfi. kruzer i sl.) da o tome mislim da nasa (srpska) javna rec insistira na tome samo da bi se "odgovorilo" na hrvatski novokomponovani govor.

zimzeleni

pre 6 godina

Realno, SANU je mogao da donese i jednu i drugu odluku. Doneo je onu koja ide na stranu konzervativnog, patrijarhalnog duha. Argumentacija je veoma labava, maltene se tvrdi da jezik ne odrazava nas pogled na svet, sto je uvredljivo s obzirom na to da je 2017. godina i s obzirom na to da su u pitanju skolovani ljudi, strucnjaci. Poredjenje sa Engleskom je nesuvislo jer su mogli da se povedu i primerima drugih zemalja koji govore suprotno. U svakom slucaju, stali su na odredjenu stranu, i to je posteno. Doduse, po mom misljenju, onu koja ne donosi Srbiji nista dobro.

liberali - dojučerašnje komunjare

pre 6 godina

Čistačica i kuvarica može, a doktorka ne. Kakav šovinizam!
(Ivke, 13. oktobar 2017 13:31)

A ko je rekao da ne može. Tačno sam znai da će se javiti komunista koji neće razumeti pročitsno.

Много сам памитан

pre 6 godina

Е сад ми је лакше... да се не двоумим више између "тренерице" и "тренеркиње"...

Artemida

pre 6 godina

Meni upravo smeta davanje roda nazivima zanimanja jer se time upravo naglašava rodna neravnopravnost. Na primer inženjer je zvanje i baš zarad ravnopravnosti treba da ga koriste za označavanje zanimanja za oba pola. Nazivom inženjerka se upravo naglašava da je reč o ženi, dakle nije rodno neutralno.

Hasta la vista, activista!

pre 6 godina

Čistačica i kuvarica može, a doktorka ne. Kakav šovinizam!
(Ivke, 13. oktobar 2017 13:31)

Ti nema da brineš. Bilde je i dalje neprikosnoven.

Bogi

pre 6 godina

Potpuno podržavam ravnopravnost žena u svakom aspektu, ali da se razumemo, neće žene biti ništa ravnopravnije ako se kao pravilnim označi reči poput naprimer vojnikinja. Onim damama koje bi pošto poto da koriste slične reči koliko god rogobatno zvučalo, predlažem da sa rodnim izmenama u srpskom jeziku idemo do kraja. Ako ne mogu da budu više vojnici nego vojnikinje, onda u horoskopu ne mogu više biti ni ovan, bik ili jarac...

Vuja

pre 6 godina

A ima i jedan broj zanimanja koji bi, da smo ostali pri principu ravnopravnosti, morao da se "prevede" sa ženskog na muški.
Primer: švalja. Muški, švaljer.

Aleksa

pre 6 godina

Ovo su nametnuli u Kaliforniji, skoro su kaznili dečaka zato što je pogrešio i nije stavio imenicu u ženski rod. Ludilo! Ljudima treba zdrav razum, a ne osećanja političke korektnosti.

sendvicarke

pre 6 godina

Čistačica i kuvarica može, a doktorka ne. Kakav šovinizam!
(Ivke, 13. oktobar 2017 13:31)

Moze i sefica i direktorica, nije sovinizam.

debela.hladovina

pre 6 godina

Pa ne treba valjda SANU da nam kaže da ova jezička histerija nije u redu. Za vreme Olimpijade jedne novine su izveštavale o strelkinjama, druge o streljašicama, a treće o streljačicama. Do tamo su verovatno letele avionom kojim je upravljala pilotkinja, pa malo vozom pod kontrolom mašinovođkinje. Verovatno su u olimpijskom selu videle portirkinje na ulazima zgrada, a na takmičenje su ih vozile vozačice autobusa. Pa imamo sutkinje, advokatkinje, zavarivačice i mašinoglodačice... Možemo ovako do sutra, ali besmisleno je svima osim jezičkim fašistkinjama :)

kraja

pre 6 godina

...konacno...
...dosta je bilo tih nakaradnih imenica po svaku cenu, da bi "borkinje" za zenska prava bile zadovolj(e)ne...
...dve decenije se smejemo hrvatima koji su u pojedinim segmentima napravili cirkus od hrvatskog jezika, dok su nam se iza ledja prikradale te vojnikinje, milicajke, psihologinje i ostale, po svaku cenu, "rodno ravnopravne" spodobe...
...bravo akademicari...

Tibor

pre 6 godina

A čistacica, učiteljica, vaspitačica, ostala zanimanja koja su oduvek bila nipodaštavana u društvu to je u redu zar ne? Da li je neko od gospode iz SANU pitao dete svoje kako ti je bilo danas sa učiteljom Milicom ili sa učiteljicom. Uostalom šta očekivati od institucije koja ima 80% muškaraca.

Старац Исаија

pre 6 godina

"Граматички и природни род именица у српском нису идентични" - тужно је да у 21. веку САНУ мора да се изјашњава о нечему што је градиво за основце. Законом наметати употребу потпуно неприродног и неправилног језика је Орвеловски.

goxy

pre 6 godina

Најбоље да променимо цео језик јер се неком не свиђају родови. Ако је нешто мушког рода не значи да је у питању мушкарац. Једноставно је та реч у мушком роду. Енглески језик је потпуно другачији и код њих се то решава лако. Код нас је то скоро па немогуће.

aco

pre 6 godina

Како назвати језичара женског рода? Питање је за оне који се не слажу са овом одлуком.

#

pre 6 godina

A nego šta? Da vidim ove “borkinje“ za rodnu ravnopravnost da ženu ubicu nazovu po njihovom. Ubicakinja? Ubicačica? Ubicaica? Fala Bogu da se neko u ovoj državi po nekom pitanju dozvao pameti. Valja nam da se to nastavi i na drugim stvarima, onim bitnijim.

debela.hladovina

pre 6 godina

Pa ne treba valjda SANU da nam kaže da ova jezička histerija nije u redu. Za vreme Olimpijade jedne novine su izveštavale o strelkinjama, druge o streljašicama, a treće o streljačicama. Do tamo su verovatno letele avionom kojim je upravljala pilotkinja, pa malo vozom pod kontrolom mašinovođkinje. Verovatno su u olimpijskom selu videle portirkinje na ulazima zgrada, a na takmičenje su ih vozile vozačice autobusa. Pa imamo sutkinje, advokatkinje, zavarivačice i mašinoglodačice... Možemo ovako do sutra, ali besmisleno je svima osim jezičkim fašistkinjama :)

Старац Исаија

pre 6 godina

"Граматички и природни род именица у српском нису идентични" - тужно је да у 21. веку САНУ мора да се изјашњава о нечему што је градиво за основце. Законом наметати употребу потпуно неприродног и неправилног језика је Орвеловски.

kraja

pre 6 godina

...konacno...
...dosta je bilo tih nakaradnih imenica po svaku cenu, da bi "borkinje" za zenska prava bile zadovolj(e)ne...
...dve decenije se smejemo hrvatima koji su u pojedinim segmentima napravili cirkus od hrvatskog jezika, dok su nam se iza ledja prikradale te vojnikinje, milicajke, psihologinje i ostale, po svaku cenu, "rodno ravnopravne" spodobe...
...bravo akademicari...

liberali - dojučerašnje komunjare

pre 6 godina

Čistačica i kuvarica može, a doktorka ne. Kakav šovinizam!
(Ivke, 13. oktobar 2017 13:31)

A ko je rekao da ne može. Tačno sam znai da će se javiti komunista koji neće razumeti pročitsno.

goxy

pre 6 godina

Најбоље да променимо цео језик јер се неком не свиђају родови. Ако је нешто мушког рода не значи да је у питању мушкарац. Једноставно је та реч у мушком роду. Енглески језик је потпуно другачији и код њих се то решава лако. Код нас је то скоро па немогуће.

#

pre 6 godina

A nego šta? Da vidim ove “borkinje“ za rodnu ravnopravnost da ženu ubicu nazovu po njihovom. Ubicakinja? Ubicačica? Ubicaica? Fala Bogu da se neko u ovoj državi po nekom pitanju dozvao pameti. Valja nam da se to nastavi i na drugim stvarima, onim bitnijim.

Komša

pre 6 godina

Kako da nazovemo zanimanje muškarca koji radi kao babica ? Babac ili Dedica?
Zašto ime cele životinjske vrste zovemo po ženki - lisica,veverica npr? A neke druge po mužjacima - Vuk,Medved npr?
Mislim da je SANU ovaj put u pravu - rodna ravnopravnost se ne postiže menjanjem jezika. Rekao bih da se pre postiže menjanjem navika i odnosa prema suprotnom polu - muškaraca prema ženama i žena prema muškarcima.

Alcale

pre 6 godina

Uostalom šta očekivati od institucije koja ima 80% muškaraca.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije
(Tibor, 13. oktobar 2017 13:46)

Nista drugo nego da rade svoj posoa a ovo je BAS njihov posao. A sto se tice procenata...
1. Jtreba da na silu prime zene da bi bilo 50-50?
2. U rudnicima je 99% muskaraca hocemo i tamo radnu ravnopravnost!
I kakve veze ima procenat muskaraca u akademiji nauka sa pismenoscu. Da se odreknemo Vuka K jer je bio muskarac???
Ajde ne lupetajte nema ovo veze sa sovinizmom! Ako ce neko da sroza poziciju zena u savremenom drustvu to ce uciti zene same i na dobrom su putu!

Hasta la vista, activista!

pre 6 godina

Čistačica i kuvarica može, a doktorka ne. Kakav šovinizam!
(Ivke, 13. oktobar 2017 13:31)

Ti nema da brineš. Bilde je i dalje neprikosnoven.

Gospođa ministraka, B. Nušić

pre 6 godina

Ako nije pravilno (a osim toga jeste i rogobatno) "psihološkinja", "vojnikinja", "sekretarka", "borkinja", nadam se da će se tu stati. Jer, stiglo bi se do "vozačica", "pušačica", "(poli)cajka", "prevodilačica", itd. Osim toga, od zanimanja u muškom rodu "trener", farmer i "traper" nastali bi delovi odeće "trenerka", "farmerke" i/ili "traperice".

PS: Bilo bi dobro da se i imenica sudija definiše kao rodno nepromenjnljiva, jer je u ženskom rodu, tako da je prilično nakaradno reći "sutkinja", ili pak "sudinica", pogotovo što je potonji termin, ukoliko se prvo "i" ne izgovori dovoljno glasno, naziv za prostoriju u sudu.

Једноставно решење

pre 6 godina

Као послодавац, често сам имао проблем око овога са разведеним, усамљеним и фрустрираним особама женског пола. Све су хтеле да буду неке "ице", "олошкиње", "иње" итд. Пошто сам школован исто као и оне, прво сам улазио у бескрајне расправе и убеђивања. А онда сам одлучио да ту нема сврхе уопште губити време, па сада СВЕ питам како желе да их ословљавам, шта желе да им пишем у уговоре. Неке желе да буду "олошкиње" друге желе да буду "олози" (психолози, социолози, неуролози) и то је то. Не правим више никакво питање. Није ми стало ни мало. Знам шта каже здрав разум, али не могу то да објасним некоме ко према мени наступа у афекту. Једном ми је једна "киња" рекла да сам "секретарица", на шта сам ја одговорио да немам ништа против докле год ме не бије, плата не касни и посао иде. Потом сам је питао јел жели да јој скувам кафу. Разговор се није баш лепо завршио. Е, да - и кад виде да пишем ћирилицом, обавезно кажу да сам конзервативни традиционалиста, патријархално усмерен. Урнебесно.

Liar, liar, pants on fire!

pre 6 godina

Javili se pisci memoranduma, retrogradni paraziti Dobrice Cosica, koji jos od sredine proslog veka guraju Srbiju u nesrecu. Na nasu srecu ta diskreditovana i potpuno beskorisna ustanova niti ista vredi niti je iko ista pita. Jednom recju potpuni marginalci.
(kasapin, 13. oktobar 2017 14:34)

Aktivisto, Kapiraš li da nikog, iole pristojnog, više ne zanima šta o bilo čemu imaju reći ovdašnje NVO i tzv. civilno društvo? Vi ste prošlost i to je jedna od retkih dobrih stvari u ovoj zemlji. Ostao je samo krug vas denacifikatora koji jurite sopstvene repove i niste dovoljno značajbni ni da služite za sprdnju.

Igor

pre 6 godina

@Čistačica i kuvarica može, a doktorka ne. Kakav šovinizam!
(Ivke, 13. oktobar 2017 13:31)

A sta ako je doticna doktor i magistar srpskog jezika? Kako ce to zvucati? Doktorka i magistarkinja srpskog jezika? Sovinizam ili ne, glupost ostaje glupost.

sendvicarke

pre 6 godina

Čistačica i kuvarica može, a doktorka ne. Kakav šovinizam!
(Ivke, 13. oktobar 2017 13:31)

Moze i sefica i direktorica, nije sovinizam.

Expat

pre 6 godina

Podrzavam obrazlozenje SANU. Ali za koju deceniju sve ce to postati bespredmetno jer ce bela kuga i emigracija da zakucaju poslednji ekser u kovceg zvani Srbija.

Много сам памитан

pre 6 godina

Е сад ми је лакше... да се не двоумим више између "тренерице" и "тренеркиње"...

Alphonse-Marie-Adolphe de Neuville

pre 6 godina

Neverovatno je da se ovoliko omalovažava stav SANU. Ljudi koji komentarišu ovu vest uglavnom imaju svoje "mišljenje", a ovde je reč o stručnoj proceni najstručnijih lingvista koje naš jezik ima.

O političkim diskvalifikacijama i uvredama na račun SANU ne treba trošiti reči. Ljudi koji ponavljaju reči (ili bar mišljenje) pokojnog Franje Tuđmana o SANU, a nazivaju to svojim stavom...

Aleksa

pre 6 godina

Ovo su nametnuli u Kaliforniji, skoro su kaznili dečaka zato što je pogrešio i nije stavio imenicu u ženski rod. Ludilo! Ljudima treba zdrav razum, a ne osećanja političke korektnosti.

skroz nepismen

pre 6 godina

A jedno pitanje (vezano za ovu temu)... Da je, kojim slučajem, Hilary Clinton pobedila na prethodni izborima da li bi njena titula bila President of United States ili, možda She - President of United States?

neobavezno

pre 6 godina

Strucnjaci za srpski jezik rekose svoje i hvala im! Ali, kao i obicno javice se "strucnjaci" koji bolje znaju a da nemaju ni znanja ni zvanja, da nam "objasne". Kad procitam pojedine komentare tih "svestrano obdarenih", pripadne mi muka.

genije

pre 6 godina

"Nacrt teksta odluke sačinila je Sofija Miloradović".
Žena.
Akademik.

A za ove što viču "šovinizam" - da vas podsetim da funkcionalna nepismenost znači nerazumevanje pročitanog.
A u tekstu sve lepo piše. Za funkcionalno pismene.

Simpatizer

pre 6 godina

Muska vrana je gavran. Zar je toliko neznanje nabujalo ?? 
Inace - ja podrzavam feminizaciju naziva zanimanja - duh jezika je ocigledno trazi ali SANU o tome ne brine !!
(MF, 13. oktobar 2017 16:36)

Može biti da znaš više od mene o gramatici, al o pticama ni blage veze, pa ti je primjer žešća glupost. Muška vrana je gavran?! Neznanje mu nabujalo, istom rodu, Corvus, pripadaju, ali to nije ista vrsta ptica uopšte

WotS

pre 6 godina

Hvala Bogu da je neko sa autoritetom konačno presekao celu situaciju i svima objasnio da je car go. Ne može se silovati jezik po nahođenju i potrebama arbitrarno shvaćene političke korektnosti ! Nametanjem suludih i nebuloznih formi u ime naopako shvaćene rodne ravnopravnosti, srpski jezik je u medijima i javnoj korespondenciji već počeo da dobija "frankenštajnovske" karakteristike - ne mogu ni da pronađem pridev koji bi najbolje prikazao moju užasnutost rigidnim i gotovo sumanuto bizarnim preobličavanjem imenica po svaku cenu i sasvim van duha i prirodnih odlika srpskog jezika (od "sociološkinja", "psihološkinja", "antropološkinja" i sličnih budalaština mi već i fizički pripada muka). Nije samo stvar u tome što smo od svog jezika počeli da pravimo degutantnu karikaturu, nego je to već počelo da dobija obrise orvelovskog "novogovora" - nasilnog preobličavanja iz političkih pobuda, što de fakto predstavlja smrtnu presudu za svaki jezik i vodi vrlo opasnim posledicama na širem planu. Nadam se da će SANU sada krenuti i dalje, jer nam se zbog dugogodišnjeg nekritičkog, lakomislenog i glupavog povođenja za stranim jezicima (a pre svega engleskim), u pisani i govorni jezik uvukla silesija potpuno neprirodnih, rogobatanih, stupidnih i iznad svega nepotrebnih izraza. Svaki jezik se menja i prirodno evoluira, ali ne tako da se iz njega na silu uklanja ono što od pamtiveka sasvim dobro funkcioniše i predstavlja esenciju njegovog identiteta kao takvog.

Sheriff

pre 6 godina

Svaka čast na obrazloženju. Potpuno objektivno, potkrepljeno naučnim činjenicama i bez ikakve ostrašćenosti. Zaista za svaku pohvalu.

aco

pre 6 godina

Како назвати језичара женског рода? Питање је за оне који се не слажу са овом одлуком.

Bogi

pre 6 godina

Potpuno podržavam ravnopravnost žena u svakom aspektu, ali da se razumemo, neće žene biti ništa ravnopravnije ako se kao pravilnim označi reči poput naprimer vojnikinja. Onim damama koje bi pošto poto da koriste slične reči koliko god rogobatno zvučalo, predlažem da sa rodnim izmenama u srpskom jeziku idemo do kraja. Ako ne mogu da budu više vojnici nego vojnikinje, onda u horoskopu ne mogu više biti ni ovan, bik ili jarac...

digao ruke

pre 6 godina

Muska vrana je gavran. Zar je toliko neznanje nabujalo ??  
Inace - ja podrzavam feminizaciju naziva zanimanja - duh jezika je ocigledno trazi ali SANU o tome ne brine !! 
(MF, 13. oktobar 2017 16:36) 
Bitno da tvoje znanje buja kao pečurke u Černobilju. Muska vrana je gavran? To je kao kad bi rekao ,,muška lisica je vuk"

NN

pre 6 godina

Sada ce feministicke NVO da napadnu SANU i da kazu da to sto kazu je diskriminacije zena. Bilo mi super jednom neka emisija pre mozda godinu i nesto dana na nekoj nasoj tv, i pocne voditeljka odmah da se baca po rodno ravnopravnim terminima i goscu predstavi kao psiholoskinju ili socioloskinju ne mogu da se setim kojim se od ta 2 zanimanja bavila, a ova je presece odmah ja vise volim da me predstave kao psiloga ili sociologa .

Car

pre 6 godina

@Gospođa Ministarka

Bravo. Toliko su šizofreni da i imenicu sudija koja je inače ženskog roda, menjaju u to nešto sutkinja što ne znači apsolutno ništa.

Boske

pre 6 godina

Tzv. "dzenderizam", jedan od kamena temeljaca metastazirane i ekstremno agresivne "politicke korektnosti" liberalnog establismenta. Prevedeno na nutricionisticki rjecnik - nejestivo.

Žena

pre 6 godina

Žensko sam i bavim se poslom u kom dominira muški svet. Naravno, koristi se imenica muškog roda za naziv profesije. Izuzetno me pogodi kada neko pokuša da moje radno mesto imenuje u ženskom rodu i izričito to ne dozvoljavam. Za mene je ponižavajuće da neko treba da naglasi da sam ja žensko koje se bavi "muškim poslom". Bitno mi je da me prihvate ravnopravno sa muškarcima a naglašavajući da sam žensko čine upravo suprotno. Ne ljutim se na one koji pokušaju da koriste ženski rod, jer mnogi to čine ne znajući više šta kome godi... ali im dam do znanja da meni to nikako ne prija :-)

olja

pre 6 godina

Uticaj hrvatskog jezika.
Cesce gledam njihov televizijski program i ne mogu se nacuditi koliko im je jezik unakaradjen. Osim "psiholog-inja, pedagog-inja", ima tako jadno i naprasno sacinjenih kovanica da ne znate da li biste se smijali ili ih zalili.
Cuvajmo nas jezik i pustimo neka se bogati na nacin kako se oduvijek bogatio, a ne ugledanjem na nakaradnosti "srodnih" jezika.

On, ona ili ono uvek je psiholog

pre 6 godina

Ne treba mi SANU, da znam da je ovo glupost. Jednostavno, ako bi bilo moguće da svi nazivi zanimanja imaju dva roda, onda bi i sve imenice mogle da imaju dva roda. A što su preskočli srednji rod?

Artemida

pre 6 godina

Meni upravo smeta davanje roda nazivima zanimanja jer se time upravo naglašava rodna neravnopravnost. Na primer inženjer je zvanje i baš zarad ravnopravnosti treba da ga koriste za označavanje zanimanja za oba pola. Nazivom inženjerka se upravo naglašava da je reč o ženi, dakle nije rodno neutralno.

Proko, kiša burazere.

pre 6 godina

Kako se zove muska vrana? Vranko?
(Smorko, 13. oktobar 2017 13:43)

Vranac. Ali se upotrebom 'super-powers' prometne u konja.

DonnieDarko

pre 6 godina

U engleskom jeziku se kaze npr. psychologist tj. psiholog, muski rod. I niko nema problem s tim.
Doctor takodje nema doctress, ali tamo gde ima smisla, kao i kod nas princ - princess, princ - princeza. I u engleskom postoje reci koje su muskog roda a oznacavaju zanimanje dakle one ne govore kojeg je roda osoba koja je tog zanimanja...
Nazalost sve je bitno samo ne sustina, a svi koji se ovime bave i misle da je to najvaznije da li ce postojati vojnikinja ili nesto sl. nek pitaju decu u okruzenju imaju li mir stabilnost u kuci ljubav hranu knjige novac za skolovanje... Da imaju ne bi taj zenski rod bio problem i ne bi moralo ovako na silu da se gura...

Don Kihot

pre 6 godina

Ne ulazeći u tešku lingvističku terminologiju, voleo bih da mi neko obasni korene rodne neranopravnosti u srpskom jeziku, na primer, u sledećoj situaciji:

Ivana Jovanović, diplomirani sociolog
Ivana Jovanović, diplomirana sociološkinja

Čini mi se da je u oba primera jasno da je reč o osobi ženskog pola, koja je diplomirala u oblasti sociologije. Zaista mi nije jasno kako gramaticki rod profesije, koja je verovatno istorijskom genezom postala imenica muškog roda, doprinosi rodnoj neravnopravnosti. Čak i za famozno pitanje zašto muškarci nisu medicinske sestre, mislim da su i muškarci i žene medicinski tehničari, svi su i arhitekte, tehnolozi... Čak i da je SANU rekao drugačije, nisam siguran da bih bio u stanju da kažem tehnološkinja. Ili da moje koleginice oslovljavam ekonomistkinjama... Zašto kad svi možemo da budemo jednaki, ekonomisti?

Vuja

pre 6 godina

A ima i jedan broj zanimanja koji bi, da smo ostali pri principu ravnopravnosti, morao da se "prevede" sa ženskog na muški.
Primer: švalja. Muški, švaljer.

Јабучило

pre 6 godina

Suprotno, muška prostitutka, bi bila, pardon bio, prostitutkan.
(Smuleco, 13. oktobar 2017 21:50)

Технички гледано, проститут.

Rade

pre 6 godina

Mene više žulja neprevaziđeno iritantan rts-ovski naglasak kod većine reči, a primer su teLEvizija, aLEKSAndar, vaTROGAsaca itd... Tako ama baš niko drugi ne govori, nijedan hiper-intelektualac, i nijedan seljak iz najzabačenijeg sela.

Mare

pre 6 godina

@kasapin, 13. oktobar 2017 14:34

Mozes li nam reci, molim te, sta si po obrazovanju i kojim to rezultatima u bilo kojoj naucnoj oblasti si dobio kompetentnost da marginalizujes SANU?

To sto si napisao je ekvivalent recimo sledecem:

Pera Peric, konobar iz Przogranaca, tvrdi da je Njutnov zakon o gravitaciji, obicno sarlatnstvo.

Ti i SANU, ko Pera Peric i Njutn.

Bar se posrami u anonimnosti doma svog

pre 6 godina

Muska vrana je gavran. Zar je toliko neznanje nabujalo ??
Inace - ja podrzavam feminizaciju naziva zanimanja - duh jezika je ocigledno trazi ali SANU o tome ne brine !!
(MF, 13. oktobar 2017 16:36)

Ti zapravo ne razlikuješ vranu od gavrana, a držao bi prodike. I jeste, ljudsko je neznanje nabujalo i posmatra te iz zrcala, feminizatore.

Dr

pre 6 godina

Potpuno su u pravu: reci za zanimanje su (i treba da budu) polno neutralna. Nije samo pitanje muska/zenske distinkcije, jer su onda transrodne osobe diskriminisane, pa je onda potreban i za njih poseban oblik. To ce izazvati potpuni haos u pisanju kao u Nemackom. Dodatna komplikacija u poredjenju sa Nemackim je da je u Srpskom i predikat u odgovarajucem rodu. Tako da je neutralizacija i upotreba plurala jedino moguce resenje. Naravno da se treba fokusirati na sustinu: poboljsanje prava i ekonomskog stanja zena, gay i transrodnih osoba, a ne na praznu formu.

Nemanja

pre 6 godina

Jezičkim fašistima nedostaje pismenosti, kako na svom, tako i na drugim jezicima. Ako je imenica "konzul" u muškom rodu, to ne znači da je u pitanju muškarac već samo da je imenica, kao vrsta reči, u muškom rodu. To nije ništa drugačije od "kuća", "kasarna" ili "krompir". Kako u nemačkom imate "Kugelschreiber"(olovka, m.) ili "Brücke"(most, ž.). Tužno je da se o gradivu osnovne škole mora raspravljati u XXI v. ali kad pogledamo samo "Pokret ravnozemljaša" jasno nam je da se društvo nalazi u stanju intelektualne dekadencije.

Marija

pre 6 godina

@ LepiMaki
Naravno da će se jezik promeniti ako za tim postoji potreba. I naravno da će lingvisti tu promenu uvesti u rečnik. Ali konkretna potreba ne postoji, ovaj pokušaj nasilnog uvođenja rezultirao je zgražavanjem naroda i opštom sprdačinom, a svakako se ne može nametnuti pod izgovorom političke korektnosti, koja je, iskreno, samo trenutna moda.
Ljudi, čitajte dobre pisce i ne dajte da vas lažu.

ja

pre 6 godina

@ (Ivke, 13. oktobar 2017 13:31)

Upravo si promašio poentu celog teksta odluke (ili ga nisi ni čitao). Jasno se kaže "Oblike ženskog roda za imenice koje znače profesije treba upotrebljavati tamo gde je njihova upotreba u skladu sa postojećom normom i dobrom jezičkom praksom." Dakle, kod onih profesija gde je uobičajeno u govoru da se pravi razlika između muškog i ženskog roda, treba ih tako i upotrebljavati - dakle, učitelj/učiteljica, doktor/doktorka, radnik/radnica i tsl. je OK. Ali nije OK veštački rodno uobličavati profesije - vojnik/vojnikinja, medicinska sestra/brat, sudija/sudinica, trener/trenerka,...

Mladen Mladenovic

pre 6 godina

@Jovan:
-------------
A koja je to vaznija tema za SANU? Da iskrce zakorovljene njive umesto nas, da okopaju kukuruz ili, da sednu za saltere i pokazu svetu kako se moze, cak i na tom mestu biti gospodin, da nauce drzavne sluzbenike da su tu da ljudima resavaju a ne da kreiraju probleme? Gospidine sve muke pocinju od nas ovakvih kakvi smo, te muke samo mi mozemo da resimo ako se promenimo, i to ne mnogo i drasticno, potrebno je samo malo, ali to je, cini se, najteze.

kibo

pre 6 godina

Da ,taj novogovor RTS-a kada narocito akcentuju reči: A-ustralija,Va-trogasaca,Po-licajaca....Strašno da nema strašnije. Zakonom zabraniti!

Cane

pre 6 godina

Mene više žulja neprevaziđeno iritantan rts-ovski naglasak kod većine reči, a primer su teLEvizija, aLEKSAndar, vaTROGAsaca itd... Tako ama baš niko drugi ne govori, nijedan hiper-intelektualac, i nijedan seljak iz najzabačenijeg sela.
(Rade, 13. oktobar 2017 16:06)
Nasleđe pokojne Milke Canić koja je insistirala na takvom nakaznom naglašavanju kao ispravnom. Jadne voditeljke Slagalice su mnogo puta morale da se ispravljaju prema Milkinom novogovoru. Nema misterije, nije to čak ni "rts-ovski" naglasak, pogotovo ne srpski, već Milkina privatna misija.

ono

pre 6 godina

Mnoge izmene u hrvatskom jeziku se prosto nisu primile kod naroda. Tako isto i ove izmene se neće primiti u srpskom jeziku koliko god zapinjali, a ako već sve ovo radimo radi ispunjavanja neke forme onda je čisto gubljenje vremena. Norveska je jedna od država sa najvećim stepenom ravnopravnosti polova pa opet nisu takli svoj jezik u kome prakticno postoji muški i srednji rod. Ženski rod postoji ravnopravno sa muškim, ali 90% reci se izrazava kroz muški rod. Reci poput žena, dama i još par imaju promenu u ženskom rodu, ali sve ostalo ide po muškom. Čudno da je ta država postigla daleko više na planu ravnopravnosti, a eto nisu pipnuli jezik i gramatiku. Suština je da nisu gubili vreme na ovakve stvari pa su imali vremena da rešavaju praktične probleme.

MB Beograd

pre 6 godina

U tekstu SANU lepo pise, samo valja pazljivo procitati:
"Облике женског рода за именице које значе професије треба употребљавати тамо где је њихова употреба у складу са постојећом нормом и добром језичком праксом. Када је реч о облицима женског рода за означавање професија који нису нормирани или уобичајени у језичкој пракси, исправно је користити генерички мушки род (нпр. борац, пилот, академик), ..."
To znaci da u duhu jezika nije, na primer, borkinja, ali jeste profesorka--tako me vec decenijama zovu moji studenti--ili doktorka, kako ja zovem onu kod koje se godinama lecim.

neutralni felsh

pre 6 godina

"Beogradski naglasak" je najpravilniji srpski knjizevni govor.
(I ja tebe..., 13. oktobar 2017 15:09)


vuk karadzic sa dorcola.

Ratko

pre 6 godina

Treba napomenuti da ovo (pretpostavljam) ne znači da na primer doktorke sada moramo zvati doktorima. Priciznije, kao i do sada govorićemo npr. Ana Petrović, doktor medicine. Ili: uvodnu reč će održati doktor medicine Ana Petrović. Ali i: ovaj lek mi je prepisala doktorka Ana. Jer bi "ovaj lek mi je prepisala doktor Ana" bodlo uši ništa manje nego "borkinja". Tako i za druga zanimanja koja ne zvuče normalno u ženskom obliku, glumica, itd.

Oliver

pre 6 godina

S ponosom i odusevljenjem izjavljujem javno da nikada necu koristiti "rodno senzitivan" i "rodno diferenciran" jezik,te da nikada necu biti politicki niti rodno korektan! Po bilo koju cenu!

Tibor

pre 6 godina

A čistacica, učiteljica, vaspitačica, ostala zanimanja koja su oduvek bila nipodaštavana u društvu to je u redu zar ne? Da li je neko od gospode iz SANU pitao dete svoje kako ti je bilo danas sa učiteljom Milicom ili sa učiteljicom. Uostalom šta očekivati od institucije koja ima 80% muškaraca.

gegula

pre 6 godina

Pitanjce za "kasapina"! Jesi li čitao "memorandum", i znaš li širi kontest situacije u kome je nastao? Jesi li čitao retrogradnog Dobricu Ćosića? A o tvojoj sreći... šta reći!?
Uzgred, da si žensko, bio bi..... "kasapkinja", "kasapinica"?
Elem, o ovim rodnoravnopravnim reformistima, odnosno njihovim stavovima bih mogao naširoko, ali....
Hvala SANU, u ime nas, nešto manje rečitih! Jesam akademski gradjanin, ali biti akademik.... e bato, velika je razlika!

beli labud

pre 6 godina

@Deka
Da je Hilari pobedila ona bi bila President of USA a Bill takodje President of USA posto u Americi pocasno zvanje President of USA ostaje do kraja zivota a da je kojem slucajem neka druga zena postala predsednik njen suprug bi bio The First One Mister taj i taj (sto u svojoj istoriji jos uvek nisu imali slucaj) . Hilari na primer pred kraj mandata Bila Klintona prestala je da se oslovljava sa First Lady posto je postala senator USA i zvanicno oslovljavana tako i do kraja zivota bice oslovljavana Senator H.K. ili ex Senator H.K. ako vise nije clan senata (ili congresman) .

Deka

pre 6 godina

@skroz nepismen , ovaj clanak je vezan za gramatiku naseg a ne stranog jezika , ali za tvoju informaciju da je Hilari pobedila bila bi Madam President

kraja

pre 6 godina

"Čisto spinovanje. Niti u tekstu na sajtu Instituta piše da su oblici kao psihološkinja gramatički neispravni, niti SANU sa tim ima bilo kakve veze. Sramota je kako pravite senzacije ni od čega."

...cudno se potpisuju ako sanu nema veze sa ovim tekstom...

"Претходно је овај текст разматрало и усвојило Научно веће Института за српски језик САНУ."

...tacno je da ne pise da su neispravni, ali pise jasno -

"Коришћење паралелних форми или навођење форме у мушком роду са ознаком за наставак у женском роду непотребно оптерећује реченицу, уз сасвим изгледну могућност њеног довођења до апсурда"

...te apsurdne reci i jesu predmet sprdnje, a vrlo cesto su i potpuno besmislene...
...jedino ako uvedemo konkurs za najadekvatnije rodno ravnopravne reci, sto ce svakako biti nov izvor sprdnje po tom pitanju...

DEDA CVETKO

pre 6 godina

U potpunosti se slazem sa SANU. Politicki korektna degenerizacija srpskog jezika - ono malo sto je ostalo - otisla je predaleko i mora da se zaustavi po svaku cenu. Cak ni za 500 godina turskog jarma nas jezik nije toliko upropascen kao za poslednjih cetvrt veka. Ovim tempom Bosnjaci ce govoriti cistijim srpskim nego Srbi. Dosta vec jednom!

zk

pre 6 godina

Mene sve ovo prebacivanje u zenski rod strasno nervira. Ali, kad cujem ono: "Gradjani i gradjanke", samo sto ne umrem od muke. Pa, zasto zapostavljate nasu decu? Kazite onda "Gradjani, gradjanke i gradjancici".
Sve sto je nekada bilo normalno, sada zele da promene, makar bilo i besmisleno.

sempervivum

pre 6 godina

Врхунац глупости је што су почели и МНОЖИНУ да убијају: "грађани и грађанке"...ееее.

kolateralna šteta

pre 6 godina

Nasilje nad jezikom je, za razliku od ostalih vrsta nasilja koja ostavljaju neizbrisiv trag na svemu što je ljudsko, najmanje opasno. Zašto? Zato što je jezik jači od svake grupe pojedinaca koji bi da ga modeluju po svojoj volji sve dok korišćenje datog jezika nije zakonom zabranjeno i kažnjivo. Pa i tada ga je mučno unistiti jer uništiti jezik znači uništiti zajedničko postojanje kolektiva u okviru odredjene kulturne matrice. Govor je stariji od pisanog jezika mnogo milenijuma, od pravopisa još više, a od svakog pojedinca onoliko koliko i postoji ljudska vrsta. Jedan jezik je živ dokle je živ i govor, a govor postoji da bi ljudi saopštavali jedno drugom ono što im pada na pamet za što kraće vreme. Ono što je nepraktično i nepotrebno ometa komunikaciju, govornici vremenom odbacuju kao nepotreban balast, a jezički pedanti i fašisti mogu nad tom činjenicom samo da čupaju kose dok im ne ostane nijedna dlaka na smrtnoj i malovečnoj glavi, sa samo jednim ishodom - sledeća lii naredna generacija lingvista mora da prizna svršen čin. Dvanadeset je zaboravljen jer je dvanaest ekonomičnije. Zašto se boriti za šesTsto kad je mučno i suvišno, a šesto isto to, samo mnogo lakše? Da bi sačuvali srpski jezik? Od koga, zaboga? Od Srba bez kojih ne bi postojao? A šta tek reći za pedagoškinje i psihološkinje? Čoveka zaboli i grlo i glava nad tom nakaradom. Doktorka i profesorka su se uspele do legitimnosti odozdo, iz govora, a ne dekretom. Ne liče na frankeštajne, nego na žene sa dnevnikom i slušalicama. Nikom, osim politički korektnim praznoglavcima, one karakondžule ne bi pale ni na pamet, ni na jezik, a sve i da im je SANU priznao pravo na postojanje, živele bi samo na papiru i u uskom krugu svojih ljubitelja. Govor ljudi nije sluga političkih teorija, već elementarna sila koja ima svoje zakone i red koji lingvisti samo proučavaju, prateći promene u tom čudesnom i živom biću. BRAVO za gospođu Miloradović koja je skromno ukazala na te cinjenice pionirima i pionirkama novog svetskog poretka.

mup

pre 6 godina

Policijski oficir kažu ameri, ali bi se kod nas i zbog toga bunile i bile oficiruše. Muškarac koji puši je pušač, kako bi glasila ženska varijanta?

NSpismenost

pre 6 godina

Hvala Bogu, da se čuje glas razuma. Rodna ravnopravnost se ne postiže ruiniranjem jezika. Srpski jezik se i bez uvođenja ovih nakaradnih izraza nemilice uništava, pre svega od strane medija i polupismenih novinara, koji ga sistemski uništavaju već decenijama.

Nesha

pre 6 godina

Da li neko zna po kom pravilu zanimanja u ženskog rodu dobijaju nastavak -rka, a kada -ica? Koja je stvarna razlika u zanimnju između sekretarke i sekretarice?

Goran

pre 6 godina

https://www.b92.net/kultura/komentari.php?nav_id=1313748#k24893008

Imenica "sudija" je muškog roda, a ne ženskog. Kao što je i imenica "ubica" muškog roda.

I jedno usputno zapažanje. Ne sećam se da sam čuo od zagovornika ili zagovornica rodno senzitivnog jezika predlog kako nazvati ženu ubicu. Ubicica? Toliko o njihovoj nepristrasnosti i zalaganju za rodnu ravnopravnost preko silovanja jezika.

Sarkazam

pre 6 godina

Rodna neutralnost zavisi i od samog jezika. U engleskom je to prirodno stanje da su profesije rodno neutralne ali ne moze zbog toga to pravilo biti automatski primenjeno na sve jezike na svetu.

Ana

pre 6 godina

Napokon Srpska Akademija Nauka radi pravu stvar. Ovo da bude obavezno od sada u pravopisu. Dosta više zaglupljivanja i skrnavljenja srpskog jezika. Naročito zato što su te ženske odrednice počele da uvode čelnice pojedinih nevladinih organizacija, komunistkinje u duši, a sada kobajagi evropljanke.

dukka

pre 6 godina

@MF
Izvini ali vrana i gavran su razlicite ptice. Gavran lat. Corvux Corax a Vrana Corvux Corone. Ako je na latinskom razlicito onda su i razlicite ptice.
Bice da je kod tebe neukost nabujala.
Vi koji ste protiv odluka SANU-a, malo prionite na knjige i naucni rad pa kad postanete clanovi drigacije glasajte i donosite odluke. Ma sta je to tesko, samo su ucili ceo zivot i samo citali te neke knjige a i pisali bezvezarije.

Niskoleteći Aligator

pre 6 godina

Odličan tekst!
Još kada bi se neko odvažio da nešto slično napiše i u vezi sa pravilnom upotrebom slova "J"...
Pa da me ne hvata muka, svaki put kad vidim napisano: FIJAT.
Uopšte u vezi sa pisanjem stranih imena i naziva, u Srbiji vlada pravi haos i sveopšta papazjanija, posebno kada se to još napiše ćirilicom...

Deset godina lektorskih frustracija

pre 6 godina

Pa da me ne hvata muka, svaki put kad vidim napisano: FIJAT. 
Uopšte u vezi sa pisanjem stranih imena i naziva, u Srbiji vlada pravi haos i sveopšta papazjanija, posebno kada se to još napiše ćirilicom...
(Niskoleteći Aligator, 13. oktobar 2017 18:15)

FIAT kao verzalna skraćenica, ali Fijat kad se verbalizuje. I šta imaš protiv ćirilice?
Inače, čini se da to J zaista unosi zabunu. Ljudi pišu Ukraina, maica, fijoka, studijo... Dalje, usred teksta na srpskom, umesto u padežu, imenicu napišu u nominativu, pa stave crticu, pa padežni nastavak, pa još i na stranom jeziku (sa Tom Cruise-om). Onda, „tsunami“, „Tsonga“... Ma mozak mi utrne dok odgonetnem šta u tekstu piše. Da ne pričam da ispadam glupa u društvu! Na primer - „macval tea“ - mislila sam da se radi o nekom izraelskom brendu, dok pre neki dan nisam saznala da mu je ime „makval ti“. Razumem ja brendiranje i sve to, ali bilo bi zgodno da se usput napomene na kom jeziku da ga čitam, ako treba i da naučim još neki...

EU Citizen

pre 6 godina

Jednom u životu da se složim sa tim suvišnim azinarijumom državnih plaćenika, te femnacističke i neokomunističke deformacije jezika su sramota i rugoba za koju svako ko drži do elegantnog i normalnog jezika, bez bolesnog ideološkog novogovora, treba da ima nultu toleranciju.

Pismenost

pre 6 godina

Čisto spinovanje. Niti u tekstu na sajtu Instituta piše da su oblici kao psihološkinja gramatički neispravni, niti SANU sa tim ima bilo kakve veze. Sramota je kako pravite senzacije ni od čega.
(Filolog, 13. oktobar 2017 15:15)

Institut za srpski jezik SANU nema veze sa gramatikom i srpskim jezikom? Uzgred, tačno da ne piše za "psihološkinju", ali piše za "pilotkinju" i "borkinju", tačnije:

"Облике женског рода за именице које значе професије треба употребљавати тамо где је њихова употреба у складу са постојећом нормом и добром језичком праксом. Када је реч о облицима женског рода за означавање професија који нису нормирани или уобичајени у језичкој пракси, исправно је користити генерички мушки род (нпр. борац, пилот, академик), ..."

kataklinger

pre 6 godina

vecinu ovih novih reci guraju razne nvo i neki mediji, a dobar deo njih su pokrali iz novog hrvatskog jezika ili bukvalno smisljali uz kaficu.

nisam znao

pre 6 godina

Muka mi je vise od povladjivanja svima i svacemu.
Zene treba postovati generalno, a ne izmisljati nevidjene gluposti kao znak njihove ravnopravnosti. Vicina reci koje se nakaradno imenuju u zenskom rodu su stranog porekla i ne postoji muski-zenski znacaj ie doktor,advokat,ministar,profesor itd do u beskraj.
Univerzum mozda i ima kraj ali ljudska glupost nikako.

Lozac kotlare

pre 6 godina

Potpuno irelevantno. Kasno ste se setili. U Srbiji govori i pise ko kako stigne, i to uglavnom nepravilno. Vi u akademiji nastavite da udobno sedite u tim kancelarijama dok vekovi prolaze i brisu nase istorijsko i kulturno nasledje.

LepiMaki

pre 6 godina

Jezik nije nastao tako sto su ga stvorili lingvisti ili sanu. Ovakve izjave su samo politicko/demagski stavovi. Ako postoji potreba za jezickim promenama koje prate duh jezika, jezik ce se prilidagoditi i novi nacini izrazavanja ce se ustaliti.

Filolog

pre 6 godina

Čisto spinovanje. Niti u tekstu na sajtu Instituta piše da su oblici kao psihološkinja gramatički neispravni, niti SANU sa tim ima bilo kakve veze. Sramota je kako pravite senzacije ni od čega.

Novinari brljaju, pa ne priznaju to

pre 6 godina

Psiholoskinja, vojnikinja i sl. nije GRAMATICKO pitanje, vec, kao sto ste u daljem tekstu citirali, LINGVISTICKO. Gramatika je, ipak, nesto drugo.

hemičarka

pre 6 godina

Ja sam hemičarka, ali ne treba silovati da žena koja diplomira psihologiju bude psihološkinja. Kao što je nastrano akcentovanje reči laboratorija, vatrogasaca... smešno. Jezik postoji i ne treba da se prilagodjava pravilima, već pravila u realno mogućoj meri treba da postignu uniformnost koja već postoji u jeziku.

kraja

pre 6 godina

"A ko je rekao da ne može. Tačno sam znai da će se javiti komunista koji neće razumeti pročitsno."

...bauk komunizma kruzi srbijom...
...ova rodna ravnopravnost ne moze da bude nesto dalje od komunizma, ali, pre bih rekao da duh eucitizenizma kruzi srbijom...
...jos vas bole one "drugarice"...

suke

pre 6 godina

Koliko ste vi ljudi pod nekim teskim kompleksima kad ste sa ovolikom radoscu docekali ovu vest. Koji je to strah u vama od zena, koji strah od bilo kakve promene, to je potpuno ludilo...ovaj ukida beogradsku naglasak, ovaj pise protiv feminizma, onaj protiv zapada i svi se podrzavate kao...bolest potpuna, izopacio se narod u zavisti i zlu, sreca pibegoh od otrova preko pola sveta.

Mantis

pre 6 godina

Muska vrana je gavran. Zar je toliko neznanje nabujalo ??
Inace - ja podrzavam feminizaciju naziva zanimanja - duh jezika
je ocigledno trazi ali SANU o tome ne brine !!
(MF, 13. oktobar 2017 16:36)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Divota od znanja...., a dijeli savjete. Ptice pod nazivom VRANA
su porodica s par desetaka rodova i stotinjak vrsti. One najpoznatije
mogu se svesti u sedam vrsti (dolje). Jasno, svaka od njih ima mužjaka
i ženku, stoga nije ispravno Gavrana zvati mužjakom crne vrane, a crnu
vranu ženkom Gavrana.
Usput zanimljivost, u Hrvatskoj ne postoji crna Vrana (a ni u Srbiji).



VRANE
~~~~~~~~

GAVRAN
GAČAC
SIVA VRANA
CRNA VRANA
ČAVKA
ŠOJKA
SVRAKA
KREJA

kasapin

pre 6 godina

Javili se pisci memoranduma, retrogradni paraziti Dobrice Cosica, koji jos od sredine proslog veka guraju Srbiju u nesrecu. Na nasu srecu ta diskreditovana i potpuno beskorisna ustanova niti ista vredi niti je iko ista pita. Jednom recju potpuni marginalci.

Zoki

pre 6 godina

Pa Instituta za srpski jezik SANU bi valjda trebao da bude neki autoritet po tom pitanju. Meni se njihov stav sviđa i smatram ga logičnim. Standardizacija po ovom pitanju je neophodna, da bi se prekinulo ovo šarenilo. Bilo bi dobro kada bi za srpski jezik dobili neki "manual of style" poput brojnih koji postoje na engleskom jeziku (npr. AP Stylebook) koji bi pomogao da se unapredi i standardizuje komunikacija na srpskom jeziku.

ца ца ца

pre 6 godina

Зашто је земља женског рода? Жена писац? Жена стоматолог? Жена варилац? Жена машинбравар? Рећи МЕНАЏЕРКА је потпуно граматички погрешно, и спада у домен накарадног изговора или сленга. Менаџер је страни термин, на српском се каже уредник. У том случају се каже "Она је уредник". Накарадни говор, граматички неисправан би био "Она је уредница". Ко уништава дух језика, тај је фашиста. Ето, жена фашиста? Фашистичарка? Фашисткиња? Фашисистичарка? Фашистичкиња? Нацистица? Нацистичарка?

digao ruke

pre 6 godina

Zanimljivo je da se na Zapadu u duhu rodne ravnopravnosti i tih pitanja baš insistira da se ne koriste nazivi funkcija i poslova u ženskom rodu, uz obrazloženje da je to naziv funkcije i da ne freba ulaziti u to kog je pola osoba koja je obavlja. Npr nema predsednice, ministarke, direktorke i sl. Na tom kod nas insistira jedino Jorgovanka Tabaković, koja uvek govori da je guverner, a ne guvernerka

Za rodnu ravnopravnost, ali ne na silu

pre 6 godina

Sada objavljeno ovo saopstenje govori i o tome da smo mi super talentovani da eskiviramo Zakon. Gde god se za to ukaze i najmanja prilika. Mislio sam da Odbor za standardizaciju i pravopis srpskog jezika postoji samo na papiru, medjutim, sad vidim da oni rade i da su vec 2011. reagovali i dali jasna uputstva iz domena svoga delovanja, ali... mi smo mi.

Ovo: psiholoskinja, vojnikinja... toliko rogobatno zvuci (kao i, npr., selfi. kruzer i sl.) da o tome mislim da nasa (srpska) javna rec insistira na tome samo da bi se "odgovorilo" na hrvatski novokomponovani govor.

Dex

pre 6 godina

A jedno pitanje (vezano za ovu temu)... Da je, kojim slučajem, Hilary Clinton pobedila na prethodni izborima da li bi njena titula bila President of United States ili, možda She - President of United States?
(skroz nepismen, 13. oktobar 2017 14:14)

Da takvo nesto postoji, verovatno bi bilo presidentess. Ali oni se trenutno zamaraju drugim ispiranjima mozgova i drugacijim tipovima sovinizma, no sto je jezicki. Naravno, engleski jezik nema veze s nasim. U nemackom su zbog Merkel izmislili nov pojam poput kancelarke. Sto se mene tice, nece mi neko nametati jezik. U normalnim drustvima on se menja prirodnim putem.

zimzeleni

pre 6 godina

Realno, SANU je mogao da donese i jednu i drugu odluku. Doneo je onu koja ide na stranu konzervativnog, patrijarhalnog duha. Argumentacija je veoma labava, maltene se tvrdi da jezik ne odrazava nas pogled na svet, sto je uvredljivo s obzirom na to da je 2017. godina i s obzirom na to da su u pitanju skolovani ljudi, strucnjaci. Poredjenje sa Engleskom je nesuvislo jer su mogli da se povedu i primerima drugih zemalja koji govore suprotno. U svakom slucaju, stali su na odredjenu stranu, i to je posteno. Doduse, po mom misljenju, onu koja ne donosi Srbiji nista dobro.

MrsiMudoje

pre 6 godina

Mene leci doktorica a sije mi krojacica a pre nego sto dodjem Drzavnom Sekretaru na sastanak primi me njegova sekretarica ! Kad zabrljam odveze me Marica ! Akademkinjo - Koja si ti Carica !!

I ja tebe...

pre 6 godina

@Jos samo da se zakonom zabrani beogradski naglasak, milina.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (jabote, 13. oktobar 2017 14:06)

"Beogradski naglasak" je najpravilniji srpski knjizevni govor.

Микица

pre 6 godina

Програмерка, инжењерка, министарка, премијерка, возачица...

Језик жив, а то што мушкарци показују страх од жена само показује да су постали слабићи. У Србији ионако влада псеудопатријархат јер су мајке патријарси!

Sava

pre 6 godina

Svaka cast! Jos samo kada bi kod licnih imena objasnili da ne mogu decu da zovu Luko, Lano, Leno, Sanjo, Ivo, Maso... da su to kratka imena koja se zavrsavaju na "a" i kao takva ostaju i u vokativu. Obratite paznju malo i na promenu po zvucnosti.

Srdjan

pre 6 godina

Molim vas prevedite mi sledeca zanimanja kako bih mogao da se rodno ravnopravno izrazavam:
Skeledzija
Kapetan broda
Turisticki vodic
Cirkuski klovn

П. П.

pre 6 godina

Пишите шта хоћете, лупајте минусе колико желите - унапред се декларишем као патриота и пре десничар него левичар, али, сматрам да се српски језик не развија како би требало. Да су жене пре 100 година могле да буду министри и секретари, одавно бисмо имали термине министарка (не у поспрдном значењу) и секретарка - као што имамо учитељица, глумица итд.

И, да, термин полицајка је много економичнији и тиме за језик функционалнији него жена полицајац. Питање рогобатности није научно. Језик нам је ионако поприлично крут и неразвијен, па тим пре захтева развој и слободније механизме за творбу речи.

У данашње време, наш проблем је што од свега правимо идеолошко питање, и тиме се, услед препирки које неизбежно настају, заустављамо у времену и простору, чинећи највећу штету себи самима.

A.

pre 6 godina

Potpuno se slažem.
Kada govorimo o zvanju (inženjer, matematičar, ekonimista..) trebalo bi koristiti naziv koji piše na diplomi, sertifikatu i sl.. Kada govorimo o funkciji ili zanimanju trebalo bi koristiti naziv koji piše u sistematizaciji radnih mesta.
Činjenica je da su se nekada muškarci više školovali i učili zanate, a žene su više obavljale poslove u kući. Takođe, mnogo više muškaraca nego žena je obavljalo poslove za koje je potrebna veća fizička snaga (rudar, drvoseča, stolar...). Tako se razvijao i jezik.

PS: @(Mantis, 13. oktobar 2017 22:44)
"Ono najvažnije, što se to tebe/vas tiče hrvatski jezik (govor i pismo)?"
Odgovor: U Srbiji možemo da kupimo (i u biblioteci da pozajmimo) knjige hrvatskih pisaca pisane hrvatskim jezikom. Eto, neki građani Srbije čitaju knjige hrvatskih pisaca. Iznenađeni ste?

"...no i dalje "češće" gledate hrvatsku televiziju (tiskovine)."
Odgovor: A, zašto da ne gledamo, ako već plaćamo našem kablovskom operatoru (a on vašoj HRT)?

"U Hrvatskoj svaki pojam (vezan za zanimanje) uz muški ima i ženski oblik."
Pitanje: Da li lekar u Hrvatskoj ima pečat na kome piše 'internista kardiolog', a lekarka 'internista kardiologinja'?

sale

pre 6 godina

Vidim da je ovo prihvaćeno sa oduševljenjem. Neću da kvarim ali imam dve male primedbe:

Prvo, jezik se menja, u njega ulaze nove reči za nove pojmove, a sve te promene su nekad bile nove i parale su uši, pa smo se postepeno navikli. Nekada nisu ni postojala mnoga ženska zanimanja, jer žene su bile samo žene. Na primer, reč čistačica je izvedena iz reči čistač, dodavanjem nastavka za ženski rod. Žene vojnici su najnoviji dodatak današnjoj stvarnosti i normalno je da nam svaka reč koju izmislimo za njih "para uši" i zvuči rogobatno. Lično mislim da bi bilo logično da po ugledu na radnik-radnica bude i vojnik-vojnica (osim ako to možda već ne znači nešto drugo), a može i akademik-akademica.

Druga primedba se odnosi na društvenu potrebu da se oznaka roda pridoda svim rečima koje označavaju neku vrstu identiteta, naročito profesionalnog ili titularnog. Ne bi trebalo olako da odbacujemo tu potrebu, jer to je način da nas upotreba jezika podseća na to da su žene važna i poštovana polovina ljudskog roda. Ipak, mislim da ne bi trebalo na silu dodavati DODATNE nastavke ženskog roda rečima koje su već prirodno u ženskom rodu, ali su se tradicionalno upotrebljavale da označe muškarce: sudija, vođa, ... itd.

aleksander

pre 6 godina

Čovek obavlja posao i vrši funkciju. Ako se prihvati da radi rodne ravnopravnosti valja sve prebaciti i u ženski rod onda valja početi od čovečije. Inače kada svoju ćerku oslovim sa antropološkinja, odbrusio mi da je taj trend muška podmetačina kako bi se upravo napravila razlika. "Tata ja sam čovek stoga sam antropolog, antropološkinja je žena". Dete je potpuno u pravu i baca pravo svetlo na ovu pojavu.

Marko

pre 6 godina

@Sava "Svaka cast! Jos samo kada bi kod licnih imena objasnili da ne mogu decu da zovu Luko, Lano, Leno, Sanjo, Ivo, Maso... da su to kratka imena koja se zavrsavaju na "a" i kao takva ostaju i u vokativu. Obratite paznju malo i na promenu po zvucnosti."

Nisi u pravu, Savo. Tačno je da se u vokativu kaže: Luka! i Sanja! Ali, sa druge strane, kaže se: Mašo! Majo! Lano! Leno! Ivo!

Evo, na primer, pravila koja određuju kako se gradi vokativ ženskih imena:

https://www.pismenica.rs/jezicke-nedoumice/vokativ-zenskih-imena/

v

pre 6 godina

Dabome, pošto je mentalitet naroda jos u srednjem veku i jezik treba da ostane u skladu s tim. Nemojte ga slučajno prilagodjavati rodnoj ravnopravnosti! To je samo za pogani zapad. Žene mogu samo da budu čistacice, kuvarice, služavke i u najboljem slučaju vaspitačice i učiteljice. Akademik, inženjer, sudija, advokat, doktor, vojnik i ostale profesije koje bude poštovanje moraju ostati u muškom rodu, da se ne degradira krhka reputacija naših milih mačo Balkanaca.

sale

pre 6 godina

Za jezik su svi stručnjaci.
A evo i nekoliko bisera od internet stručnjaka:

"Gavran je muško od vrane".
"Sudija je imenica ženskog roda"

a norma je bogom dana i ne sme se menjati

pre 6 godina

"Oblike ženskog roda za imenice koje znače profesije treba upotrebljavati tamo gde je njihova upotreba u skladu sa postojećom normom" A što norma ne sme da se menja? Pa i nju su definisali neki ljudi.

Milan

pre 6 godina

Sve sle slažem, ali: gde se nalazi granica upotrebe muških i početak upotrebe ženskih oblika i nije li stvarnost ta koja tu granicu stalno pomera? Kako mogu da prestanem da koristim oblike učiteljica, pesnikinja, glumica, itd? Štaviše, sasvim je izvesno da su oni nastali iz muških oblika i da je dug period korišćenja učinio da se u potpunosti odomaće. Ne sporim ništa iz ove Odluke, ali ona ne daje odgovor na ovo pitanje.

Mantis

pre 6 godina

Uticaj hrvatskog jezika.
Cesce gledam njihov televizijski program
i ne mogu se nacuditi koliko im je jezik
unakaradjen. Osim "psiholog-inja, pedagog-inja",
ima tako jadno i naprasno sacinjenih kovanica
da ne znate da li biste se smijali ili ih zalili.
(olja, 13. oktobar 2017 14:27)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nevjerojatno, pratiš TV programe strane države
i još se usudiš komentirati riječi i govor te
druge države. Pa tko je jadnog natjerao pratiti
HRT, kad toliko patiš gledajući ga?
Ono najvažnije, što se to tebe/vas tiče hrvatski
jezik (govor i pismo)? U Hrvatskoj svaki pojam
(vezan za zanimanje) uz muški ima i ženski oblik,
a da za to nismo pitali ni Srbe ni državu Srbiju.
Vi Srbi stalno kukate kako su vam Hrvati napravili
puno zla, no i dalje "češće" gledate hrvatsku
televiziju (tiskovine). Nema vijesti i nema
komentara u tim vijestima, a da netko od Srba ne
spomene Hrvatsku po bilo kom pitanju i što brže
bježimo od vas Srba, to ste vi uporniji pratite
nas u stopu. Ludo, nevjerojatno, čak i bolesno!

Smuleco

pre 6 godina

@13.oktobar: Nisi u pravu. Kada želiš da napišeš u dativu npr., naziv neke strane firme, koji ne može da se prevede, ili čiji naziv jednostavno, ne želimo da prevedemo na srpski, onda se svakako piše naziv te firme latinicom/alfabetom u originalu, stavlja srednja crta, i dodaje odgovarajući nastavak za dativ(pošto pričamo o dativu, a važi i za sve ostale padeže, sem nominativa, i akuzativa).

crna i crn

pre 6 godina

@rasparava o reči vrana

Vrana je imenica ženskog roda za rod ptica (lat. Corvus), i kao takva nema muški rod. Vrana (crna), kao pridev, svakako ima i ženski i muški rod - vrana i vranac.

Gabran(a)

pre 6 godina

Ja sam upravo dirnut kako ovde većina forumaša savršeno poznaje životinjsko carstvo pa još na i latinskom precizno barata nazivima ptica i svim njihovim osobinama. To je ono što sam hteo da izazovem svojom malom provokacijom - poplavu znanja iz oblasti zoologije - podržavam i naziv zoološkinja u skladu sa sebi dragom feminizacijom.

MF

pre 6 godina

Muska vrana je gavran. Zar je toliko neznanje nabujalo ??
Inace - ja podrzavam feminizaciju naziva zanimanja - duh jezika je ocigledno trazi ali SANU o tome ne brine !!

Gaga

pre 4 godine

Čemu građenje novih imenica u ženskom rodu ako već imamo muški? Razlozi su isti oni nekadašnji koji su proizveli učiteljicu, čobanicu, gazdaricu ili doktorku: potrebna nam je reč koju ćemo upotrebiti u rečenici kada želimo da pomenemo konkretnu ženu koja obavlja neko zanimanje, ali ne znamo ili ne želimo da navodimo i njeno ime, pa kao što već odavno govorimo da nam je zubarka popravila zub, učiteljica zadala domaći a čobanica prodala kozji sir, tako se danas ukazala potreba da ispričamo kakve je vežbe logopedica zadala detetu, koje je lekove tetki prepisala psihijatrica, šta je psihologica danas predavala na času. Svakako ne treba u takvim rečenicama upotrebiti muški rod, kao što, nažalost, otkako se pojavio tekst Sofije Miloradović, mnogi rade, pogrešno shvativši da 'generički muški rod' znači da je pravilno govoriti i 'moja psiholog' ili 'psiholog je rekla' uprkos tome što sama autorka u primerima uz muški oblik zanimanja obavezno navodi i ženino ime, jer je neophodno radi kongruencije.

Ljubica Poleksic

pre 2 godine

Drago mi je da sam naisla na ovaj clanak sa kojim se u potpunosti slazem.
Poslednjih godina se u srpskom jeziku pojavljuju vestacki stvorene reci, najvise preuzete iz engleskog jezika, iako imamo odgovarajuce srpske reci. Mislim da to treba suzbijati, a najpozvanija institucija je verovatno SANU.

Logic

pre 6 godina

Insistiranje na zakonom propisanoj jezički izraženoj rodnoj ravnopravnosti je definitivno krajnje diskriminatorski akt. Krajnje ponižavajući za sve osobe koje se ne deklarišu ili ne osećaju kao pripadnici muškog ili ženskog pola, jer ih takva "ravnopravnost" primorava na prihvatanje polne oznake. Jezik TREBA i MORA da se reformiže u RODNO NEUTRALAN!!!
Amerika je našla rešenje: umesto naziva Latino, Latina uvodi se jedan naziv LatinX. (izgovor:LatinEX, kod nas bi bio nastavak IKS. Jednostavno, zar ne?)

Tibor

pre 6 godina

A čistacica, učiteljica, vaspitačica, ostala zanimanja koja su oduvek bila nipodaštavana u društvu to je u redu zar ne? Da li je neko od gospode iz SANU pitao dete svoje kako ti je bilo danas sa učiteljom Milicom ili sa učiteljicom. Uostalom šta očekivati od institucije koja ima 80% muškaraca.

kasapin

pre 6 godina

Javili se pisci memoranduma, retrogradni paraziti Dobrice Cosica, koji jos od sredine proslog veka guraju Srbiju u nesrecu. Na nasu srecu ta diskreditovana i potpuno beskorisna ustanova niti ista vredi niti je iko ista pita. Jednom recju potpuni marginalci.

zimzeleni

pre 6 godina

Realno, SANU je mogao da donese i jednu i drugu odluku. Doneo je onu koja ide na stranu konzervativnog, patrijarhalnog duha. Argumentacija je veoma labava, maltene se tvrdi da jezik ne odrazava nas pogled na svet, sto je uvredljivo s obzirom na to da je 2017. godina i s obzirom na to da su u pitanju skolovani ljudi, strucnjaci. Poredjenje sa Engleskom je nesuvislo jer su mogli da se povedu i primerima drugih zemalja koji govore suprotno. U svakom slucaju, stali su na odredjenu stranu, i to je posteno. Doduse, po mom misljenju, onu koja ne donosi Srbiji nista dobro.

I ja tebe...

pre 6 godina

@Jos samo da se zakonom zabrani beogradski naglasak, milina.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (jabote, 13. oktobar 2017 14:06)

"Beogradski naglasak" je najpravilniji srpski knjizevni govor.

suke

pre 6 godina

Koliko ste vi ljudi pod nekim teskim kompleksima kad ste sa ovolikom radoscu docekali ovu vest. Koji je to strah u vama od zena, koji strah od bilo kakve promene, to je potpuno ludilo...ovaj ukida beogradsku naglasak, ovaj pise protiv feminizma, onaj protiv zapada i svi se podrzavate kao...bolest potpuna, izopacio se narod u zavisti i zlu, sreca pibegoh od otrova preko pola sveta.

Mantis

pre 6 godina

Uticaj hrvatskog jezika.
Cesce gledam njihov televizijski program
i ne mogu se nacuditi koliko im je jezik
unakaradjen. Osim "psiholog-inja, pedagog-inja",
ima tako jadno i naprasno sacinjenih kovanica
da ne znate da li biste se smijali ili ih zalili.
(olja, 13. oktobar 2017 14:27)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nevjerojatno, pratiš TV programe strane države
i još se usudiš komentirati riječi i govor te
druge države. Pa tko je jadnog natjerao pratiti
HRT, kad toliko patiš gledajući ga?
Ono najvažnije, što se to tebe/vas tiče hrvatski
jezik (govor i pismo)? U Hrvatskoj svaki pojam
(vezan za zanimanje) uz muški ima i ženski oblik,
a da za to nismo pitali ni Srbe ni državu Srbiju.
Vi Srbi stalno kukate kako su vam Hrvati napravili
puno zla, no i dalje "češće" gledate hrvatsku
televiziju (tiskovine). Nema vijesti i nema
komentara u tim vijestima, a da netko od Srba ne
spomene Hrvatsku po bilo kom pitanju i što brže
bježimo od vas Srba, to ste vi uporniji pratite
nas u stopu. Ludo, nevjerojatno, čak i bolesno!

Filolog

pre 6 godina

Čisto spinovanje. Niti u tekstu na sajtu Instituta piše da su oblici kao psihološkinja gramatički neispravni, niti SANU sa tim ima bilo kakve veze. Sramota je kako pravite senzacije ni od čega.

MF

pre 6 godina

Muska vrana je gavran. Zar je toliko neznanje nabujalo ??
Inace - ja podrzavam feminizaciju naziva zanimanja - duh jezika je ocigledno trazi ali SANU o tome ne brine !!

LepiMaki

pre 6 godina

Jezik nije nastao tako sto su ga stvorili lingvisti ili sanu. Ovakve izjave su samo politicko/demagski stavovi. Ako postoji potreba za jezickim promenama koje prate duh jezika, jezik ce se prilidagoditi i novi nacini izrazavanja ce se ustaliti.

sale

pre 6 godina

Vidim da je ovo prihvaćeno sa oduševljenjem. Neću da kvarim ali imam dve male primedbe:

Prvo, jezik se menja, u njega ulaze nove reči za nove pojmove, a sve te promene su nekad bile nove i parale su uši, pa smo se postepeno navikli. Nekada nisu ni postojala mnoga ženska zanimanja, jer žene su bile samo žene. Na primer, reč čistačica je izvedena iz reči čistač, dodavanjem nastavka za ženski rod. Žene vojnici su najnoviji dodatak današnjoj stvarnosti i normalno je da nam svaka reč koju izmislimo za njih "para uši" i zvuči rogobatno. Lično mislim da bi bilo logično da po ugledu na radnik-radnica bude i vojnik-vojnica (osim ako to možda već ne znači nešto drugo), a može i akademik-akademica.

Druga primedba se odnosi na društvenu potrebu da se oznaka roda pridoda svim rečima koje označavaju neku vrstu identiteta, naročito profesionalnog ili titularnog. Ne bi trebalo olako da odbacujemo tu potrebu, jer to je način da nas upotreba jezika podseća na to da su žene važna i poštovana polovina ljudskog roda. Ipak, mislim da ne bi trebalo na silu dodavati DODATNE nastavke ženskog roda rečima koje su već prirodno u ženskom rodu, ali su se tradicionalno upotrebljavale da označe muškarce: sudija, vođa, ... itd.

Микица

pre 6 godina

Програмерка, инжењерка, министарка, премијерка, возачица...

Језик жив, а то што мушкарци показују страх од жена само показује да су постали слабићи. У Србији ионако влада псеудопатријархат јер су мајке патријарси!

liberali - dojučerašnje komunjare

pre 6 godina

Čistačica i kuvarica može, a doktorka ne. Kakav šovinizam!
(Ivke, 13. oktobar 2017 13:31)

A ko je rekao da ne može. Tačno sam znai da će se javiti komunista koji neće razumeti pročitsno.

v

pre 6 godina

Dabome, pošto je mentalitet naroda jos u srednjem veku i jezik treba da ostane u skladu s tim. Nemojte ga slučajno prilagodjavati rodnoj ravnopravnosti! To je samo za pogani zapad. Žene mogu samo da budu čistacice, kuvarice, služavke i u najboljem slučaju vaspitačice i učiteljice. Akademik, inženjer, sudija, advokat, doktor, vojnik i ostale profesije koje bude poštovanje moraju ostati u muškom rodu, da se ne degradira krhka reputacija naših milih mačo Balkanaca.

a norma je bogom dana i ne sme se menjati

pre 6 godina

"Oblike ženskog roda za imenice koje znače profesije treba upotrebljavati tamo gde je njihova upotreba u skladu sa postojećom normom" A što norma ne sme da se menja? Pa i nju su definisali neki ljudi.

skroz nepismen

pre 6 godina

A jedno pitanje (vezano za ovu temu)... Da je, kojim slučajem, Hilary Clinton pobedila na prethodni izborima da li bi njena titula bila President of United States ili, možda She - President of United States?

Logic

pre 6 godina

Insistiranje na zakonom propisanoj jezički izraženoj rodnoj ravnopravnosti je definitivno krajnje diskriminatorski akt. Krajnje ponižavajući za sve osobe koje se ne deklarišu ili ne osećaju kao pripadnici muškog ili ženskog pola, jer ih takva "ravnopravnost" primorava na prihvatanje polne oznake. Jezik TREBA i MORA da se reformiže u RODNO NEUTRALAN!!!
Amerika je našla rešenje: umesto naziva Latino, Latina uvodi se jedan naziv LatinX. (izgovor:LatinEX, kod nas bi bio nastavak IKS. Jednostavno, zar ne?)

MrsiMudoje

pre 6 godina

Mene leci doktorica a sije mi krojacica a pre nego sto dodjem Drzavnom Sekretaru na sastanak primi me njegova sekretarica ! Kad zabrljam odveze me Marica ! Akademkinjo - Koja si ti Carica !!

debela.hladovina

pre 6 godina

Pa ne treba valjda SANU da nam kaže da ova jezička histerija nije u redu. Za vreme Olimpijade jedne novine su izveštavale o strelkinjama, druge o streljašicama, a treće o streljačicama. Do tamo su verovatno letele avionom kojim je upravljala pilotkinja, pa malo vozom pod kontrolom mašinovođkinje. Verovatno su u olimpijskom selu videle portirkinje na ulazima zgrada, a na takmičenje su ih vozile vozačice autobusa. Pa imamo sutkinje, advokatkinje, zavarivačice i mašinoglodačice... Možemo ovako do sutra, ali besmisleno je svima osim jezičkim fašistkinjama :)

П. П.

pre 6 godina

Пишите шта хоћете, лупајте минусе колико желите - унапред се декларишем као патриота и пре десничар него левичар, али, сматрам да се српски језик не развија како би требало. Да су жене пре 100 година могле да буду министри и секретари, одавно бисмо имали термине министарка (не у поспрдном значењу) и секретарка - као што имамо учитељица, глумица итд.

И, да, термин полицајка је много економичнији и тиме за језик функционалнији него жена полицајац. Питање рогобатности није научно. Језик нам је ионако поприлично крут и неразвијен, па тим пре захтева развој и слободније механизме за творбу речи.

У данашње време, наш проблем је што од свега правимо идеолошко питање, и тиме се, услед препирки које неизбежно настају, заустављамо у времену и простору, чинећи највећу штету себи самима.

Liar, liar, pants on fire!

pre 6 godina

Javili se pisci memoranduma, retrogradni paraziti Dobrice Cosica, koji jos od sredine proslog veka guraju Srbiju u nesrecu. Na nasu srecu ta diskreditovana i potpuno beskorisna ustanova niti ista vredi niti je iko ista pita. Jednom recju potpuni marginalci.
(kasapin, 13. oktobar 2017 14:34)

Aktivisto, Kapiraš li da nikog, iole pristojnog, više ne zanima šta o bilo čemu imaju reći ovdašnje NVO i tzv. civilno društvo? Vi ste prošlost i to je jedna od retkih dobrih stvari u ovoj zemlji. Ostao je samo krug vas denacifikatora koji jurite sopstvene repove i niste dovoljno značajbni ni da služite za sprdnju.

kraja

pre 6 godina

...konacno...
...dosta je bilo tih nakaradnih imenica po svaku cenu, da bi "borkinje" za zenska prava bile zadovolj(e)ne...
...dve decenije se smejemo hrvatima koji su u pojedinim segmentima napravili cirkus od hrvatskog jezika, dok su nam se iza ledja prikradale te vojnikinje, milicajke, psihologinje i ostale, po svaku cenu, "rodno ravnopravne" spodobe...
...bravo akademicari...

Aleksa

pre 6 godina

Ovo su nametnuli u Kaliforniji, skoro su kaznili dečaka zato što je pogrešio i nije stavio imenicu u ženski rod. Ludilo! Ljudima treba zdrav razum, a ne osećanja političke korektnosti.

#

pre 6 godina

A nego šta? Da vidim ove “borkinje“ za rodnu ravnopravnost da ženu ubicu nazovu po njihovom. Ubicakinja? Ubicačica? Ubicaica? Fala Bogu da se neko u ovoj državi po nekom pitanju dozvao pameti. Valja nam da se to nastavi i na drugim stvarima, onim bitnijim.

Hasta la vista, activista!

pre 6 godina

Čistačica i kuvarica može, a doktorka ne. Kakav šovinizam!
(Ivke, 13. oktobar 2017 13:31)

Ti nema da brineš. Bilde je i dalje neprikosnoven.

Старац Исаија

pre 6 godina

"Граматички и природни род именица у српском нису идентични" - тужно је да у 21. веку САНУ мора да се изјашњава о нечему што је градиво за основце. Законом наметати употребу потпуно неприродног и неправилног језика је Орвеловски.

Lozac kotlare

pre 6 godina

Potpuno irelevantno. Kasno ste se setili. U Srbiji govori i pise ko kako stigne, i to uglavnom nepravilno. Vi u akademiji nastavite da udobno sedite u tim kancelarijama dok vekovi prolaze i brisu nase istorijsko i kulturno nasledje.

Једноставно решење

pre 6 godina

Као послодавац, често сам имао проблем око овога са разведеним, усамљеним и фрустрираним особама женског пола. Све су хтеле да буду неке "ице", "олошкиње", "иње" итд. Пошто сам школован исто као и оне, прво сам улазио у бескрајне расправе и убеђивања. А онда сам одлучио да ту нема сврхе уопште губити време, па сада СВЕ питам како желе да их ословљавам, шта желе да им пишем у уговоре. Неке желе да буду "олошкиње" друге желе да буду "олози" (психолози, социолози, неуролози) и то је то. Не правим више никакво питање. Није ми стало ни мало. Знам шта каже здрав разум, али не могу то да објасним некоме ко према мени наступа у афекту. Једном ми је једна "киња" рекла да сам "секретарица", на шта сам ја одговорио да немам ништа против докле год ме не бије, плата не касни и посао иде. Потом сам је питао јел жели да јој скувам кафу. Разговор се није баш лепо завршио. Е, да - и кад виде да пишем ћирилицом, обавезно кажу да сам конзервативни традиционалиста, патријархално усмерен. Урнебесно.

goxy

pre 6 godina

Најбоље да променимо цео језик јер се неком не свиђају родови. Ако је нешто мушког рода не значи да је у питању мушкарац. Једноставно је та реч у мушком роду. Енглески језик је потпуно другачији и код њих се то решава лако. Код нас је то скоро па немогуће.

Expat

pre 6 godina

Podrzavam obrazlozenje SANU. Ali za koju deceniju sve ce to postati bespredmetno jer ce bela kuga i emigracija da zakucaju poslednji ekser u kovceg zvani Srbija.

Milan

pre 6 godina

Sve sle slažem, ali: gde se nalazi granica upotrebe muških i početak upotrebe ženskih oblika i nije li stvarnost ta koja tu granicu stalno pomera? Kako mogu da prestanem da koristim oblike učiteljica, pesnikinja, glumica, itd? Štaviše, sasvim je izvesno da su oni nastali iz muških oblika i da je dug period korišćenja učinio da se u potpunosti odomaće. Ne sporim ništa iz ove Odluke, ali ona ne daje odgovor na ovo pitanje.

Alcale

pre 6 godina

Uostalom šta očekivati od institucije koja ima 80% muškaraca.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije
(Tibor, 13. oktobar 2017 13:46)

Nista drugo nego da rade svoj posoa a ovo je BAS njihov posao. A sto se tice procenata...
1. Jtreba da na silu prime zene da bi bilo 50-50?
2. U rudnicima je 99% muskaraca hocemo i tamo radnu ravnopravnost!
I kakve veze ima procenat muskaraca u akademiji nauka sa pismenoscu. Da se odreknemo Vuka K jer je bio muskarac???
Ajde ne lupetajte nema ovo veze sa sovinizmom! Ako ce neko da sroza poziciju zena u savremenom drustvu to ce uciti zene same i na dobrom su putu!

aco

pre 6 godina

Како назвати језичара женског рода? Питање је за оне који се не слажу са овом одлуком.

olja

pre 6 godina

Uticaj hrvatskog jezika.
Cesce gledam njihov televizijski program i ne mogu se nacuditi koliko im je jezik unakaradjen. Osim "psiholog-inja, pedagog-inja", ima tako jadno i naprasno sacinjenih kovanica da ne znate da li biste se smijali ili ih zalili.
Cuvajmo nas jezik i pustimo neka se bogati na nacin kako se oduvijek bogatio, a ne ugledanjem na nakaradnosti "srodnih" jezika.

Sarkazam

pre 6 godina

Rodna neutralnost zavisi i od samog jezika. U engleskom je to prirodno stanje da su profesije rodno neutralne ali ne moze zbog toga to pravilo biti automatski primenjeno na sve jezike na svetu.

Gospođa ministraka, B. Nušić

pre 6 godina

Ako nije pravilno (a osim toga jeste i rogobatno) "psihološkinja", "vojnikinja", "sekretarka", "borkinja", nadam se da će se tu stati. Jer, stiglo bi se do "vozačica", "pušačica", "(poli)cajka", "prevodilačica", itd. Osim toga, od zanimanja u muškom rodu "trener", farmer i "traper" nastali bi delovi odeće "trenerka", "farmerke" i/ili "traperice".

PS: Bilo bi dobro da se i imenica sudija definiše kao rodno nepromenjnljiva, jer je u ženskom rodu, tako da je prilično nakaradno reći "sutkinja", ili pak "sudinica", pogotovo što je potonji termin, ukoliko se prvo "i" ne izgovori dovoljno glasno, naziv za prostoriju u sudu.

Alphonse-Marie-Adolphe de Neuville

pre 6 godina

Neverovatno je da se ovoliko omalovažava stav SANU. Ljudi koji komentarišu ovu vest uglavnom imaju svoje "mišljenje", a ovde je reč o stručnoj proceni najstručnijih lingvista koje naš jezik ima.

O političkim diskvalifikacijama i uvredama na račun SANU ne treba trošiti reči. Ljudi koji ponavljaju reči (ili bar mišljenje) pokojnog Franje Tuđmana o SANU, a nazivaju to svojim stavom...

Boske

pre 6 godina

Tzv. "dzenderizam", jedan od kamena temeljaca metastazirane i ekstremno agresivne "politicke korektnosti" liberalnog establismenta. Prevedeno na nutricionisticki rjecnik - nejestivo.

sendvicarke

pre 6 godina

Čistačica i kuvarica može, a doktorka ne. Kakav šovinizam!
(Ivke, 13. oktobar 2017 13:31)

Moze i sefica i direktorica, nije sovinizam.

kraja

pre 6 godina

"A ko je rekao da ne može. Tačno sam znai da će se javiti komunista koji neće razumeti pročitsno."

...bauk komunizma kruzi srbijom...
...ova rodna ravnopravnost ne moze da bude nesto dalje od komunizma, ali, pre bih rekao da duh eucitizenizma kruzi srbijom...
...jos vas bole one "drugarice"...

neobavezno

pre 6 godina

Strucnjaci za srpski jezik rekose svoje i hvala im! Ali, kao i obicno javice se "strucnjaci" koji bolje znaju a da nemaju ni znanja ni zvanja, da nam "objasne". Kad procitam pojedine komentare tih "svestrano obdarenih", pripadne mi muka.

WotS

pre 6 godina

Hvala Bogu da je neko sa autoritetom konačno presekao celu situaciju i svima objasnio da je car go. Ne može se silovati jezik po nahođenju i potrebama arbitrarno shvaćene političke korektnosti ! Nametanjem suludih i nebuloznih formi u ime naopako shvaćene rodne ravnopravnosti, srpski jezik je u medijima i javnoj korespondenciji već počeo da dobija "frankenštajnovske" karakteristike - ne mogu ni da pronađem pridev koji bi najbolje prikazao moju užasnutost rigidnim i gotovo sumanuto bizarnim preobličavanjem imenica po svaku cenu i sasvim van duha i prirodnih odlika srpskog jezika (od "sociološkinja", "psihološkinja", "antropološkinja" i sličnih budalaština mi već i fizički pripada muka). Nije samo stvar u tome što smo od svog jezika počeli da pravimo degutantnu karikaturu, nego je to već počelo da dobija obrise orvelovskog "novogovora" - nasilnog preobličavanja iz političkih pobuda, što de fakto predstavlja smrtnu presudu za svaki jezik i vodi vrlo opasnim posledicama na širem planu. Nadam se da će SANU sada krenuti i dalje, jer nam se zbog dugogodišnjeg nekritičkog, lakomislenog i glupavog povođenja za stranim jezicima (a pre svega engleskim), u pisani i govorni jezik uvukla silesija potpuno neprirodnih, rogobatanih, stupidnih i iznad svega nepotrebnih izraza. Svaki jezik se menja i prirodno evoluira, ali ne tako da se iz njega na silu uklanja ono što od pamtiveka sasvim dobro funkcioniše i predstavlja esenciju njegovog identiteta kao takvog.

NN

pre 6 godina

Sada ce feministicke NVO da napadnu SANU i da kazu da to sto kazu je diskriminacije zena. Bilo mi super jednom neka emisija pre mozda godinu i nesto dana na nekoj nasoj tv, i pocne voditeljka odmah da se baca po rodno ravnopravnim terminima i goscu predstavi kao psiholoskinju ili socioloskinju ne mogu da se setim kojim se od ta 2 zanimanja bavila, a ova je presece odmah ja vise volim da me predstave kao psiloga ili sociologa .

Sheriff

pre 6 godina

Svaka čast na obrazloženju. Potpuno objektivno, potkrepljeno naučnim činjenicama i bez ikakve ostrašćenosti. Zaista za svaku pohvalu.

genije

pre 6 godina

"Nacrt teksta odluke sačinila je Sofija Miloradović".
Žena.
Akademik.

A za ove što viču "šovinizam" - da vas podsetim da funkcionalna nepismenost znači nerazumevanje pročitanog.
A u tekstu sve lepo piše. Za funkcionalno pismene.

Žena

pre 6 godina

Žensko sam i bavim se poslom u kom dominira muški svet. Naravno, koristi se imenica muškog roda za naziv profesije. Izuzetno me pogodi kada neko pokuša da moje radno mesto imenuje u ženskom rodu i izričito to ne dozvoljavam. Za mene je ponižavajuće da neko treba da naglasi da sam ja žensko koje se bavi "muškim poslom". Bitno mi je da me prihvate ravnopravno sa muškarcima a naglašavajući da sam žensko čine upravo suprotno. Ne ljutim se na one koji pokušaju da koriste ženski rod, jer mnogi to čine ne znajući više šta kome godi... ali im dam do znanja da meni to nikako ne prija :-)

Bogi

pre 6 godina

Potpuno podržavam ravnopravnost žena u svakom aspektu, ali da se razumemo, neće žene biti ništa ravnopravnije ako se kao pravilnim označi reči poput naprimer vojnikinja. Onim damama koje bi pošto poto da koriste slične reči koliko god rogobatno zvučalo, predlažem da sa rodnim izmenama u srpskom jeziku idemo do kraja. Ako ne mogu da budu više vojnici nego vojnikinje, onda u horoskopu ne mogu više biti ni ovan, bik ili jarac...

Niskoleteći Aligator

pre 6 godina

Odličan tekst!
Još kada bi se neko odvažio da nešto slično napiše i u vezi sa pravilnom upotrebom slova "J"...
Pa da me ne hvata muka, svaki put kad vidim napisano: FIJAT.
Uopšte u vezi sa pisanjem stranih imena i naziva, u Srbiji vlada pravi haos i sveopšta papazjanija, posebno kada se to još napiše ćirilicom...

Komša

pre 6 godina

Kako da nazovemo zanimanje muškarca koji radi kao babica ? Babac ili Dedica?
Zašto ime cele životinjske vrste zovemo po ženki - lisica,veverica npr? A neke druge po mužjacima - Vuk,Medved npr?
Mislim da je SANU ovaj put u pravu - rodna ravnopravnost se ne postiže menjanjem jezika. Rekao bih da se pre postiže menjanjem navika i odnosa prema suprotnom polu - muškaraca prema ženama i žena prema muškarcima.

Gaga

pre 4 godine

Čemu građenje novih imenica u ženskom rodu ako već imamo muški? Razlozi su isti oni nekadašnji koji su proizveli učiteljicu, čobanicu, gazdaricu ili doktorku: potrebna nam je reč koju ćemo upotrebiti u rečenici kada želimo da pomenemo konkretnu ženu koja obavlja neko zanimanje, ali ne znamo ili ne želimo da navodimo i njeno ime, pa kao što već odavno govorimo da nam je zubarka popravila zub, učiteljica zadala domaći a čobanica prodala kozji sir, tako se danas ukazala potreba da ispričamo kakve je vežbe logopedica zadala detetu, koje je lekove tetki prepisala psihijatrica, šta je psihologica danas predavala na času. Svakako ne treba u takvim rečenicama upotrebiti muški rod, kao što, nažalost, otkako se pojavio tekst Sofije Miloradović, mnogi rade, pogrešno shvativši da 'generički muški rod' znači da je pravilno govoriti i 'moja psiholog' ili 'psiholog je rekla' uprkos tome što sama autorka u primerima uz muški oblik zanimanja obavezno navodi i ženino ime, jer je neophodno radi kongruencije.

EU Citizen

pre 6 godina

Jednom u životu da se složim sa tim suvišnim azinarijumom državnih plaćenika, te femnacističke i neokomunističke deformacije jezika su sramota i rugoba za koju svako ko drži do elegantnog i normalnog jezika, bez bolesnog ideološkog novogovora, treba da ima nultu toleranciju.

On, ona ili ono uvek je psiholog

pre 6 godina

Ne treba mi SANU, da znam da je ovo glupost. Jednostavno, ako bi bilo moguće da svi nazivi zanimanja imaju dva roda, onda bi i sve imenice mogle da imaju dva roda. A što su preskočli srednji rod?

Igor

pre 6 godina

@Čistačica i kuvarica može, a doktorka ne. Kakav šovinizam!
(Ivke, 13. oktobar 2017 13:31)

A sta ako je doticna doktor i magistar srpskog jezika? Kako ce to zvucati? Doktorka i magistarkinja srpskog jezika? Sovinizam ili ne, glupost ostaje glupost.

Gabran(a)

pre 6 godina

Ja sam upravo dirnut kako ovde većina forumaša savršeno poznaje životinjsko carstvo pa još na i latinskom precizno barata nazivima ptica i svim njihovim osobinama. To je ono što sam hteo da izazovem svojom malom provokacijom - poplavu znanja iz oblasti zoologije - podržavam i naziv zoološkinja u skladu sa sebi dragom feminizacijom.

Много сам памитан

pre 6 godina

Е сад ми је лакше... да се не двоумим више између "тренерице" и "тренеркиње"...

Artemida

pre 6 godina

Meni upravo smeta davanje roda nazivima zanimanja jer se time upravo naglašava rodna neravnopravnost. Na primer inženjer je zvanje i baš zarad ravnopravnosti treba da ga koriste za označavanje zanimanja za oba pola. Nazivom inženjerka se upravo naglašava da je reč o ženi, dakle nije rodno neutralno.

Cane

pre 6 godina

Mene više žulja neprevaziđeno iritantan rts-ovski naglasak kod većine reči, a primer su teLEvizija, aLEKSAndar, vaTROGAsaca itd... Tako ama baš niko drugi ne govori, nijedan hiper-intelektualac, i nijedan seljak iz najzabačenijeg sela.
(Rade, 13. oktobar 2017 16:06)
Nasleđe pokojne Milke Canić koja je insistirala na takvom nakaznom naglašavanju kao ispravnom. Jadne voditeljke Slagalice su mnogo puta morale da se ispravljaju prema Milkinom novogovoru. Nema misterije, nije to čak ni "rts-ovski" naglasak, pogotovo ne srpski, već Milkina privatna misija.

DEDA CVETKO

pre 6 godina

U potpunosti se slazem sa SANU. Politicki korektna degenerizacija srpskog jezika - ono malo sto je ostalo - otisla je predaleko i mora da se zaustavi po svaku cenu. Cak ni za 500 godina turskog jarma nas jezik nije toliko upropascen kao za poslednjih cetvrt veka. Ovim tempom Bosnjaci ce govoriti cistijim srpskim nego Srbi. Dosta vec jednom!

Sava

pre 6 godina

Svaka cast! Jos samo kada bi kod licnih imena objasnili da ne mogu decu da zovu Luko, Lano, Leno, Sanjo, Ivo, Maso... da su to kratka imena koja se zavrsavaju na "a" i kao takva ostaju i u vokativu. Obratite paznju malo i na promenu po zvucnosti.

Car

pre 6 godina

@Gospođa Ministarka

Bravo. Toliko su šizofreni da i imenicu sudija koja je inače ženskog roda, menjaju u to nešto sutkinja što ne znači apsolutno ništa.

Deka

pre 6 godina

@skroz nepismen , ovaj clanak je vezan za gramatiku naseg a ne stranog jezika , ali za tvoju informaciju da je Hilari pobedila bila bi Madam President

zk

pre 6 godina

Mene sve ovo prebacivanje u zenski rod strasno nervira. Ali, kad cujem ono: "Gradjani i gradjanke", samo sto ne umrem od muke. Pa, zasto zapostavljate nasu decu? Kazite onda "Gradjani, gradjanke i gradjancici".
Sve sto je nekada bilo normalno, sada zele da promene, makar bilo i besmisleno.

Dr

pre 6 godina

Potpuno su u pravu: reci za zanimanje su (i treba da budu) polno neutralna. Nije samo pitanje muska/zenske distinkcije, jer su onda transrodne osobe diskriminisane, pa je onda potreban i za njih poseban oblik. To ce izazvati potpuni haos u pisanju kao u Nemackom. Dodatna komplikacija u poredjenju sa Nemackim je da je u Srpskom i predikat u odgovarajucem rodu. Tako da je neutralizacija i upotreba plurala jedino moguce resenje. Naravno da se treba fokusirati na sustinu: poboljsanje prava i ekonomskog stanja zena, gay i transrodnih osoba, a ne na praznu formu.

Ratko

pre 6 godina

Treba napomenuti da ovo (pretpostavljam) ne znači da na primer doktorke sada moramo zvati doktorima. Priciznije, kao i do sada govorićemo npr. Ana Petrović, doktor medicine. Ili: uvodnu reč će održati doktor medicine Ana Petrović. Ali i: ovaj lek mi je prepisala doktorka Ana. Jer bi "ovaj lek mi je prepisala doktor Ana" bodlo uši ništa manje nego "borkinja". Tako i za druga zanimanja koja ne zvuče normalno u ženskom obliku, glumica, itd.

Mladen Mladenovic

pre 6 godina

@Jovan:
-------------
A koja je to vaznija tema za SANU? Da iskrce zakorovljene njive umesto nas, da okopaju kukuruz ili, da sednu za saltere i pokazu svetu kako se moze, cak i na tom mestu biti gospodin, da nauce drzavne sluzbenike da su tu da ljudima resavaju a ne da kreiraju probleme? Gospidine sve muke pocinju od nas ovakvih kakvi smo, te muke samo mi mozemo da resimo ako se promenimo, i to ne mnogo i drasticno, potrebno je samo malo, ali to je, cini se, najteze.

Deset godina lektorskih frustracija

pre 6 godina

Pa da me ne hvata muka, svaki put kad vidim napisano: FIJAT. 
Uopšte u vezi sa pisanjem stranih imena i naziva, u Srbiji vlada pravi haos i sveopšta papazjanija, posebno kada se to još napiše ćirilicom...
(Niskoleteći Aligator, 13. oktobar 2017 18:15)

FIAT kao verzalna skraćenica, ali Fijat kad se verbalizuje. I šta imaš protiv ćirilice?
Inače, čini se da to J zaista unosi zabunu. Ljudi pišu Ukraina, maica, fijoka, studijo... Dalje, usred teksta na srpskom, umesto u padežu, imenicu napišu u nominativu, pa stave crticu, pa padežni nastavak, pa još i na stranom jeziku (sa Tom Cruise-om). Onda, „tsunami“, „Tsonga“... Ma mozak mi utrne dok odgonetnem šta u tekstu piše. Da ne pričam da ispadam glupa u društvu! Na primer - „macval tea“ - mislila sam da se radi o nekom izraelskom brendu, dok pre neki dan nisam saznala da mu je ime „makval ti“. Razumem ja brendiranje i sve to, ali bilo bi zgodno da se usput napomene na kom jeziku da ga čitam, ako treba i da naučim još neki...

Ana

pre 6 godina

Napokon Srpska Akademija Nauka radi pravu stvar. Ovo da bude obavezno od sada u pravopisu. Dosta više zaglupljivanja i skrnavljenja srpskog jezika. Naročito zato što su te ženske odrednice počele da uvode čelnice pojedinih nevladinih organizacija, komunistkinje u duši, a sada kobajagi evropljanke.

gegula

pre 6 godina

Pitanjce za "kasapina"! Jesi li čitao "memorandum", i znaš li širi kontest situacije u kome je nastao? Jesi li čitao retrogradnog Dobricu Ćosića? A o tvojoj sreći... šta reći!?
Uzgred, da si žensko, bio bi..... "kasapkinja", "kasapinica"?
Elem, o ovim rodnoravnopravnim reformistima, odnosno njihovim stavovima bih mogao naširoko, ali....
Hvala SANU, u ime nas, nešto manje rečitih! Jesam akademski gradjanin, ali biti akademik.... e bato, velika je razlika!

Don Kihot

pre 6 godina

Ne ulazeći u tešku lingvističku terminologiju, voleo bih da mi neko obasni korene rodne neranopravnosti u srpskom jeziku, na primer, u sledećoj situaciji:

Ivana Jovanović, diplomirani sociolog
Ivana Jovanović, diplomirana sociološkinja

Čini mi se da je u oba primera jasno da je reč o osobi ženskog pola, koja je diplomirala u oblasti sociologije. Zaista mi nije jasno kako gramaticki rod profesije, koja je verovatno istorijskom genezom postala imenica muškog roda, doprinosi rodnoj neravnopravnosti. Čak i za famozno pitanje zašto muškarci nisu medicinske sestre, mislim da su i muškarci i žene medicinski tehničari, svi su i arhitekte, tehnolozi... Čak i da je SANU rekao drugačije, nisam siguran da bih bio u stanju da kažem tehnološkinja. Ili da moje koleginice oslovljavam ekonomistkinjama... Zašto kad svi možemo da budemo jednaki, ekonomisti?

ja

pre 6 godina

@ (Ivke, 13. oktobar 2017 13:31)

Upravo si promašio poentu celog teksta odluke (ili ga nisi ni čitao). Jasno se kaže "Oblike ženskog roda za imenice koje znače profesije treba upotrebljavati tamo gde je njihova upotreba u skladu sa postojećom normom i dobrom jezičkom praksom." Dakle, kod onih profesija gde je uobičajeno u govoru da se pravi razlika između muškog i ženskog roda, treba ih tako i upotrebljavati - dakle, učitelj/učiteljica, doktor/doktorka, radnik/radnica i tsl. je OK. Ali nije OK veštački rodno uobličavati profesije - vojnik/vojnikinja, medicinska sestra/brat, sudija/sudinica, trener/trenerka,...

DonnieDarko

pre 6 godina

U engleskom jeziku se kaze npr. psychologist tj. psiholog, muski rod. I niko nema problem s tim.
Doctor takodje nema doctress, ali tamo gde ima smisla, kao i kod nas princ - princess, princ - princeza. I u engleskom postoje reci koje su muskog roda a oznacavaju zanimanje dakle one ne govore kojeg je roda osoba koja je tog zanimanja...
Nazalost sve je bitno samo ne sustina, a svi koji se ovime bave i misle da je to najvaznije da li ce postojati vojnikinja ili nesto sl. nek pitaju decu u okruzenju imaju li mir stabilnost u kuci ljubav hranu knjige novac za skolovanje... Da imaju ne bi taj zenski rod bio problem i ne bi moralo ovako na silu da se gura...

hemičarka

pre 6 godina

Ja sam hemičarka, ali ne treba silovati da žena koja diplomira psihologiju bude psihološkinja. Kao što je nastrano akcentovanje reči laboratorija, vatrogasaca... smešno. Jezik postoji i ne treba da se prilagodjava pravilima, već pravila u realno mogućoj meri treba da postignu uniformnost koja već postoji u jeziku.

Zoki

pre 6 godina

Pa Instituta za srpski jezik SANU bi valjda trebao da bude neki autoritet po tom pitanju. Meni se njihov stav sviđa i smatram ga logičnim. Standardizacija po ovom pitanju je neophodna, da bi se prekinulo ovo šarenilo. Bilo bi dobro kada bi za srpski jezik dobili neki "manual of style" poput brojnih koji postoje na engleskom jeziku (npr. AP Stylebook) koji bi pomogao da se unapredi i standardizuje komunikacija na srpskom jeziku.

digao ruke

pre 6 godina

Muska vrana je gavran. Zar je toliko neznanje nabujalo ??  
Inace - ja podrzavam feminizaciju naziva zanimanja - duh jezika je ocigledno trazi ali SANU o tome ne brine !! 
(MF, 13. oktobar 2017 16:36) 
Bitno da tvoje znanje buja kao pečurke u Černobilju. Muska vrana je gavran? To je kao kad bi rekao ,,muška lisica je vuk"

Goran

pre 6 godina

https://www.b92.net/kultura/komentari.php?nav_id=1313748#k24893008

Imenica "sudija" je muškog roda, a ne ženskog. Kao što je i imenica "ubica" muškog roda.

I jedno usputno zapažanje. Ne sećam se da sam čuo od zagovornika ili zagovornica rodno senzitivnog jezika predlog kako nazvati ženu ubicu. Ubicica? Toliko o njihovoj nepristrasnosti i zalaganju za rodnu ravnopravnost preko silovanja jezika.

Oliver

pre 6 godina

S ponosom i odusevljenjem izjavljujem javno da nikada necu koristiti "rodno senzitivan" i "rodno diferenciran" jezik,te da nikada necu biti politicki niti rodno korektan! Po bilo koju cenu!

sempervivum

pre 6 godina

Врхунац глупости је што су почели и МНОЖИНУ да убијају: "грађани и грађанке"...ееее.

nisam znao

pre 6 godina

Muka mi je vise od povladjivanja svima i svacemu.
Zene treba postovati generalno, a ne izmisljati nevidjene gluposti kao znak njihove ravnopravnosti. Vicina reci koje se nakaradno imenuju u zenskom rodu su stranog porekla i ne postoji muski-zenski znacaj ie doktor,advokat,ministar,profesor itd do u beskraj.
Univerzum mozda i ima kraj ali ljudska glupost nikako.

Mare

pre 6 godina

@kasapin, 13. oktobar 2017 14:34

Mozes li nam reci, molim te, sta si po obrazovanju i kojim to rezultatima u bilo kojoj naucnoj oblasti si dobio kompetentnost da marginalizujes SANU?

To sto si napisao je ekvivalent recimo sledecem:

Pera Peric, konobar iz Przogranaca, tvrdi da je Njutnov zakon o gravitaciji, obicno sarlatnstvo.

Ti i SANU, ko Pera Peric i Njutn.

Pismenost

pre 6 godina

Čisto spinovanje. Niti u tekstu na sajtu Instituta piše da su oblici kao psihološkinja gramatički neispravni, niti SANU sa tim ima bilo kakve veze. Sramota je kako pravite senzacije ni od čega.
(Filolog, 13. oktobar 2017 15:15)

Institut za srpski jezik SANU nema veze sa gramatikom i srpskim jezikom? Uzgred, tačno da ne piše za "psihološkinju", ali piše za "pilotkinju" i "borkinju", tačnije:

"Облике женског рода за именице које значе професије треба употребљавати тамо где је њихова употреба у складу са постојећом нормом и добром језичком праксом. Када је реч о облицима женског рода за означавање професија који нису нормирани или уобичајени у језичкој пракси, исправно је користити генерички мушки род (нпр. борац, пилот, академик), ..."

ца ца ца

pre 6 godina

Зашто је земља женског рода? Жена писац? Жена стоматолог? Жена варилац? Жена машинбравар? Рећи МЕНАЏЕРКА је потпуно граматички погрешно, и спада у домен накарадног изговора или сленга. Менаџер је страни термин, на српском се каже уредник. У том случају се каже "Она је уредник". Накарадни говор, граматички неисправан би био "Она је уредница". Ко уништава дух језика, тај је фашиста. Ето, жена фашиста? Фашистичарка? Фашисткиња? Фашисистичарка? Фашистичкиња? Нацистица? Нацистичарка?

Vuja

pre 6 godina

A ima i jedan broj zanimanja koji bi, da smo ostali pri principu ravnopravnosti, morao da se "prevede" sa ženskog na muški.
Primer: švalja. Muški, švaljer.

Nemanja

pre 6 godina

Jezičkim fašistima nedostaje pismenosti, kako na svom, tako i na drugim jezicima. Ako je imenica "konzul" u muškom rodu, to ne znači da je u pitanju muškarac već samo da je imenica, kao vrsta reči, u muškom rodu. To nije ništa drugačije od "kuća", "kasarna" ili "krompir". Kako u nemačkom imate "Kugelschreiber"(olovka, m.) ili "Brücke"(most, ž.). Tužno je da se o gradivu osnovne škole mora raspravljati u XXI v. ali kad pogledamo samo "Pokret ravnozemljaša" jasno nam je da se društvo nalazi u stanju intelektualne dekadencije.

kibo

pre 6 godina

Da ,taj novogovor RTS-a kada narocito akcentuju reči: A-ustralija,Va-trogasaca,Po-licajaca....Strašno da nema strašnije. Zakonom zabraniti!

Nesha

pre 6 godina

Da li neko zna po kom pravilu zanimanja u ženskog rodu dobijaju nastavak -rka, a kada -ica? Koja je stvarna razlika u zanimnju između sekretarke i sekretarice?

sale

pre 6 godina

Za jezik su svi stručnjaci.
A evo i nekoliko bisera od internet stručnjaka:

"Gavran je muško od vrane".
"Sudija je imenica ženskog roda"

Marija

pre 6 godina

@ LepiMaki
Naravno da će se jezik promeniti ako za tim postoji potreba. I naravno da će lingvisti tu promenu uvesti u rečnik. Ali konkretna potreba ne postoji, ovaj pokušaj nasilnog uvođenja rezultirao je zgražavanjem naroda i opštom sprdačinom, a svakako se ne može nametnuti pod izgovorom političke korektnosti, koja je, iskreno, samo trenutna moda.
Ljudi, čitajte dobre pisce i ne dajte da vas lažu.

Rade

pre 6 godina

Mene više žulja neprevaziđeno iritantan rts-ovski naglasak kod većine reči, a primer su teLEvizija, aLEKSAndar, vaTROGAsaca itd... Tako ama baš niko drugi ne govori, nijedan hiper-intelektualac, i nijedan seljak iz najzabačenijeg sela.

beli labud

pre 6 godina

@Deka
Da je Hilari pobedila ona bi bila President of USA a Bill takodje President of USA posto u Americi pocasno zvanje President of USA ostaje do kraja zivota a da je kojem slucajem neka druga zena postala predsednik njen suprug bi bio The First One Mister taj i taj (sto u svojoj istoriji jos uvek nisu imali slucaj) . Hilari na primer pred kraj mandata Bila Klintona prestala je da se oslovljava sa First Lady posto je postala senator USA i zvanicno oslovljavana tako i do kraja zivota bice oslovljavana Senator H.K. ili ex Senator H.K. ako vise nije clan senata (ili congresman) .

mup

pre 6 godina

Policijski oficir kažu ameri, ali bi se kod nas i zbog toga bunile i bile oficiruše. Muškarac koji puši je pušač, kako bi glasila ženska varijanta?

Za rodnu ravnopravnost, ali ne na silu

pre 6 godina

Sada objavljeno ovo saopstenje govori i o tome da smo mi super talentovani da eskiviramo Zakon. Gde god se za to ukaze i najmanja prilika. Mislio sam da Odbor za standardizaciju i pravopis srpskog jezika postoji samo na papiru, medjutim, sad vidim da oni rade i da su vec 2011. reagovali i dali jasna uputstva iz domena svoga delovanja, ali... mi smo mi.

Ovo: psiholoskinja, vojnikinja... toliko rogobatno zvuci (kao i, npr., selfi. kruzer i sl.) da o tome mislim da nasa (srpska) javna rec insistira na tome samo da bi se "odgovorilo" na hrvatski novokomponovani govor.

kolateralna šteta

pre 6 godina

Nasilje nad jezikom je, za razliku od ostalih vrsta nasilja koja ostavljaju neizbrisiv trag na svemu što je ljudsko, najmanje opasno. Zašto? Zato što je jezik jači od svake grupe pojedinaca koji bi da ga modeluju po svojoj volji sve dok korišćenje datog jezika nije zakonom zabranjeno i kažnjivo. Pa i tada ga je mučno unistiti jer uništiti jezik znači uništiti zajedničko postojanje kolektiva u okviru odredjene kulturne matrice. Govor je stariji od pisanog jezika mnogo milenijuma, od pravopisa još više, a od svakog pojedinca onoliko koliko i postoji ljudska vrsta. Jedan jezik je živ dokle je živ i govor, a govor postoji da bi ljudi saopštavali jedno drugom ono što im pada na pamet za što kraće vreme. Ono što je nepraktično i nepotrebno ometa komunikaciju, govornici vremenom odbacuju kao nepotreban balast, a jezički pedanti i fašisti mogu nad tom činjenicom samo da čupaju kose dok im ne ostane nijedna dlaka na smrtnoj i malovečnoj glavi, sa samo jednim ishodom - sledeća lii naredna generacija lingvista mora da prizna svršen čin. Dvanadeset je zaboravljen jer je dvanaest ekonomičnije. Zašto se boriti za šesTsto kad je mučno i suvišno, a šesto isto to, samo mnogo lakše? Da bi sačuvali srpski jezik? Od koga, zaboga? Od Srba bez kojih ne bi postojao? A šta tek reći za pedagoškinje i psihološkinje? Čoveka zaboli i grlo i glava nad tom nakaradom. Doktorka i profesorka su se uspele do legitimnosti odozdo, iz govora, a ne dekretom. Ne liče na frankeštajne, nego na žene sa dnevnikom i slušalicama. Nikom, osim politički korektnim praznoglavcima, one karakondžule ne bi pale ni na pamet, ni na jezik, a sve i da im je SANU priznao pravo na postojanje, živele bi samo na papiru i u uskom krugu svojih ljubitelja. Govor ljudi nije sluga političkih teorija, već elementarna sila koja ima svoje zakone i red koji lingvisti samo proučavaju, prateći promene u tom čudesnom i živom biću. BRAVO za gospođu Miloradović koja je skromno ukazala na te cinjenice pionirima i pionirkama novog svetskog poretka.

kataklinger

pre 6 godina

vecinu ovih novih reci guraju razne nvo i neki mediji, a dobar deo njih su pokrali iz novog hrvatskog jezika ili bukvalno smisljali uz kaficu.

NSpismenost

pre 6 godina

Hvala Bogu, da se čuje glas razuma. Rodna ravnopravnost se ne postiže ruiniranjem jezika. Srpski jezik se i bez uvođenja ovih nakaradnih izraza nemilice uništava, pre svega od strane medija i polupismenih novinara, koji ga sistemski uništavaju već decenijama.

Novinari brljaju, pa ne priznaju to

pre 6 godina

Psiholoskinja, vojnikinja i sl. nije GRAMATICKO pitanje, vec, kao sto ste u daljem tekstu citirali, LINGVISTICKO. Gramatika je, ipak, nesto drugo.

neutralni felsh

pre 6 godina

"Beogradski naglasak" je najpravilniji srpski knjizevni govor.
(I ja tebe..., 13. oktobar 2017 15:09)


vuk karadzic sa dorcola.

ono

pre 6 godina

Mnoge izmene u hrvatskom jeziku se prosto nisu primile kod naroda. Tako isto i ove izmene se neće primiti u srpskom jeziku koliko god zapinjali, a ako već sve ovo radimo radi ispunjavanja neke forme onda je čisto gubljenje vremena. Norveska je jedna od država sa najvećim stepenom ravnopravnosti polova pa opet nisu takli svoj jezik u kome prakticno postoji muški i srednji rod. Ženski rod postoji ravnopravno sa muškim, ali 90% reci se izrazava kroz muški rod. Reci poput žena, dama i još par imaju promenu u ženskom rodu, ali sve ostalo ide po muškom. Čudno da je ta država postigla daleko više na planu ravnopravnosti, a eto nisu pipnuli jezik i gramatiku. Suština je da nisu gubili vreme na ovakve stvari pa su imali vremena da rešavaju praktične probleme.

kraja

pre 6 godina

"Čisto spinovanje. Niti u tekstu na sajtu Instituta piše da su oblici kao psihološkinja gramatički neispravni, niti SANU sa tim ima bilo kakve veze. Sramota je kako pravite senzacije ni od čega."

...cudno se potpisuju ako sanu nema veze sa ovim tekstom...

"Претходно је овај текст разматрало и усвојило Научно веће Института за српски језик САНУ."

...tacno je da ne pise da su neispravni, ali pise jasno -

"Коришћење паралелних форми или навођење форме у мушком роду са ознаком за наставак у женском роду непотребно оптерећује реченицу, уз сасвим изгледну могућност њеног довођења до апсурда"

...te apsurdne reci i jesu predmet sprdnje, a vrlo cesto su i potpuno besmislene...
...jedino ako uvedemo konkurs za najadekvatnije rodno ravnopravne reci, sto ce svakako biti nov izvor sprdnje po tom pitanju...

digao ruke

pre 6 godina

Zanimljivo je da se na Zapadu u duhu rodne ravnopravnosti i tih pitanja baš insistira da se ne koriste nazivi funkcija i poslova u ženskom rodu, uz obrazloženje da je to naziv funkcije i da ne freba ulaziti u to kog je pola osoba koja je obavlja. Npr nema predsednice, ministarke, direktorke i sl. Na tom kod nas insistira jedino Jorgovanka Tabaković, koja uvek govori da je guverner, a ne guvernerka

Simpatizer

pre 6 godina

Muska vrana je gavran. Zar je toliko neznanje nabujalo ?? 
Inace - ja podrzavam feminizaciju naziva zanimanja - duh jezika je ocigledno trazi ali SANU o tome ne brine !!
(MF, 13. oktobar 2017 16:36)

Može biti da znaš više od mene o gramatici, al o pticama ni blage veze, pa ti je primjer žešća glupost. Muška vrana je gavran?! Neznanje mu nabujalo, istom rodu, Corvus, pripadaju, ali to nije ista vrsta ptica uopšte

MB Beograd

pre 6 godina

U tekstu SANU lepo pise, samo valja pazljivo procitati:
"Облике женског рода за именице које значе професије треба употребљавати тамо где је њихова употреба у складу са постојећом нормом и добром језичком праксом. Када је реч о облицима женског рода за означавање професија који нису нормирани или уобичајени у језичкој пракси, исправно је користити генерички мушки род (нпр. борац, пилот, академик), ..."
To znaci da u duhu jezika nije, na primer, borkinja, ali jeste profesorka--tako me vec decenijama zovu moji studenti--ili doktorka, kako ja zovem onu kod koje se godinama lecim.

Proko, kiša burazere.

pre 6 godina

Kako se zove muska vrana? Vranko?
(Smorko, 13. oktobar 2017 13:43)

Vranac. Ali se upotrebom 'super-powers' prometne u konja.

Bar se posrami u anonimnosti doma svog

pre 6 godina

Muska vrana je gavran. Zar je toliko neznanje nabujalo ??
Inace - ja podrzavam feminizaciju naziva zanimanja - duh jezika je ocigledno trazi ali SANU o tome ne brine !!
(MF, 13. oktobar 2017 16:36)

Ti zapravo ne razlikuješ vranu od gavrana, a držao bi prodike. I jeste, ljudsko je neznanje nabujalo i posmatra te iz zrcala, feminizatore.

Smuleco

pre 6 godina

@13.oktobar: Nisi u pravu. Kada želiš da napišeš u dativu npr., naziv neke strane firme, koji ne može da se prevede, ili čiji naziv jednostavno, ne želimo da prevedemo na srpski, onda se svakako piše naziv te firme latinicom/alfabetom u originalu, stavlja srednja crta, i dodaje odgovarajući nastavak za dativ(pošto pričamo o dativu, a važi i za sve ostale padeže, sem nominativa, i akuzativa).

Srdjan

pre 6 godina

Molim vas prevedite mi sledeca zanimanja kako bih mogao da se rodno ravnopravno izrazavam:
Skeledzija
Kapetan broda
Turisticki vodic
Cirkuski klovn

aleksander

pre 6 godina

Čovek obavlja posao i vrši funkciju. Ako se prihvati da radi rodne ravnopravnosti valja sve prebaciti i u ženski rod onda valja početi od čovečije. Inače kada svoju ćerku oslovim sa antropološkinja, odbrusio mi da je taj trend muška podmetačina kako bi se upravo napravila razlika. "Tata ja sam čovek stoga sam antropolog, antropološkinja je žena". Dete je potpuno u pravu i baca pravo svetlo na ovu pojavu.

Mantis

pre 6 godina

Muska vrana je gavran. Zar je toliko neznanje nabujalo ??
Inace - ja podrzavam feminizaciju naziva zanimanja - duh jezika
je ocigledno trazi ali SANU o tome ne brine !!
(MF, 13. oktobar 2017 16:36)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Divota od znanja...., a dijeli savjete. Ptice pod nazivom VRANA
su porodica s par desetaka rodova i stotinjak vrsti. One najpoznatije
mogu se svesti u sedam vrsti (dolje). Jasno, svaka od njih ima mužjaka
i ženku, stoga nije ispravno Gavrana zvati mužjakom crne vrane, a crnu
vranu ženkom Gavrana.
Usput zanimljivost, u Hrvatskoj ne postoji crna Vrana (a ni u Srbiji).



VRANE
~~~~~~~~

GAVRAN
GAČAC
SIVA VRANA
CRNA VRANA
ČAVKA
ŠOJKA
SVRAKA
KREJA

Јабучило

pre 6 godina

Suprotno, muška prostitutka, bi bila, pardon bio, prostitutkan.
(Smuleco, 13. oktobar 2017 21:50)

Технички гледано, проститут.

crna i crn

pre 6 godina

@rasparava o reči vrana

Vrana je imenica ženskog roda za rod ptica (lat. Corvus), i kao takva nema muški rod. Vrana (crna), kao pridev, svakako ima i ženski i muški rod - vrana i vranac.

Dex

pre 6 godina

A jedno pitanje (vezano za ovu temu)... Da je, kojim slučajem, Hilary Clinton pobedila na prethodni izborima da li bi njena titula bila President of United States ili, možda She - President of United States?
(skroz nepismen, 13. oktobar 2017 14:14)

Da takvo nesto postoji, verovatno bi bilo presidentess. Ali oni se trenutno zamaraju drugim ispiranjima mozgova i drugacijim tipovima sovinizma, no sto je jezicki. Naravno, engleski jezik nema veze s nasim. U nemackom su zbog Merkel izmislili nov pojam poput kancelarke. Sto se mene tice, nece mi neko nametati jezik. U normalnim drustvima on se menja prirodnim putem.

dukka

pre 6 godina

@MF
Izvini ali vrana i gavran su razlicite ptice. Gavran lat. Corvux Corax a Vrana Corvux Corone. Ako je na latinskom razlicito onda su i razlicite ptice.
Bice da je kod tebe neukost nabujala.
Vi koji ste protiv odluka SANU-a, malo prionite na knjige i naucni rad pa kad postanete clanovi drigacije glasajte i donosite odluke. Ma sta je to tesko, samo su ucili ceo zivot i samo citali te neke knjige a i pisali bezvezarije.

Marko

pre 6 godina

@Sava "Svaka cast! Jos samo kada bi kod licnih imena objasnili da ne mogu decu da zovu Luko, Lano, Leno, Sanjo, Ivo, Maso... da su to kratka imena koja se zavrsavaju na "a" i kao takva ostaju i u vokativu. Obratite paznju malo i na promenu po zvucnosti."

Nisi u pravu, Savo. Tačno je da se u vokativu kaže: Luka! i Sanja! Ali, sa druge strane, kaže se: Mašo! Majo! Lano! Leno! Ivo!

Evo, na primer, pravila koja određuju kako se gradi vokativ ženskih imena:

https://www.pismenica.rs/jezicke-nedoumice/vokativ-zenskih-imena/

A.

pre 6 godina

Potpuno se slažem.
Kada govorimo o zvanju (inženjer, matematičar, ekonimista..) trebalo bi koristiti naziv koji piše na diplomi, sertifikatu i sl.. Kada govorimo o funkciji ili zanimanju trebalo bi koristiti naziv koji piše u sistematizaciji radnih mesta.
Činjenica je da su se nekada muškarci više školovali i učili zanate, a žene su više obavljale poslove u kući. Takođe, mnogo više muškaraca nego žena je obavljalo poslove za koje je potrebna veća fizička snaga (rudar, drvoseča, stolar...). Tako se razvijao i jezik.

PS: @(Mantis, 13. oktobar 2017 22:44)
"Ono najvažnije, što se to tebe/vas tiče hrvatski jezik (govor i pismo)?"
Odgovor: U Srbiji možemo da kupimo (i u biblioteci da pozajmimo) knjige hrvatskih pisaca pisane hrvatskim jezikom. Eto, neki građani Srbije čitaju knjige hrvatskih pisaca. Iznenađeni ste?

"...no i dalje "češće" gledate hrvatsku televiziju (tiskovine)."
Odgovor: A, zašto da ne gledamo, ako već plaćamo našem kablovskom operatoru (a on vašoj HRT)?

"U Hrvatskoj svaki pojam (vezan za zanimanje) uz muški ima i ženski oblik."
Pitanje: Da li lekar u Hrvatskoj ima pečat na kome piše 'internista kardiolog', a lekarka 'internista kardiologinja'?

Ljubica Poleksic

pre 2 godine

Drago mi je da sam naisla na ovaj clanak sa kojim se u potpunosti slazem.
Poslednjih godina se u srpskom jeziku pojavljuju vestacki stvorene reci, najvise preuzete iz engleskog jezika, iako imamo odgovarajuce srpske reci. Mislim da to treba suzbijati, a najpozvanija institucija je verovatno SANU.