Petak, 29.09.2017.

19:40

Pesme koje su "bacile rukavicu u lice" komunizmu u Jugoslaviji

Izvor: novi.ba

Pesme koje su "bacile rukavicu u lice" komunizmu u Jugoslaviji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

137 Komentari

Sortiraj po:

Astheom Fref

pre 1 godinu

Lopovi ne kradu
Ubice ne kolju
Mulci ne siliju
I krv ne liju
Nijedne nema bolje od naše policije
Nijedne nema bolje od naše policije
Nijedne nema bolje od naše policije
Nijedne nema bolje
Lopove zatvaraju
Ubice kaznjavaju
Mulce miluju
I rane zalivaju
Nijedne nema bolje od naše policije
Nijedne nema bolje od naše policije
Nijedne nema bolje od naše policije
Nijedne nema bolje
Ličnu kartu imaš
Zato šamar nemaš
Kod naš to je tako
Završi brzo lako
Nijedne nema bolje od naše policije
Nijedne nema bolje od naše policije
Nijedne nema bolje od naše policije
Nijedne nema bolje
Ličnu kartu imaš
Zato šamar nemaš
Kod naš to je tako
Završi brzo lako
Nijedne nema bolje od naše policije
Nijedne nema bolje od naše policije
Nijedne nema bolje od naše policije
Nijedne nema bolje

:D

Filmofil

pre 6 godina

@Dex Dejvid, 30. septembar 2017 03:16)

Radnicka klasa odlazi u raj je sa Haustorovog albuma Treci svijet iz '84, Bolero je sledeci. Sa ostalim se manje vise slazem. Mada je Dzoni bio poseban sa posprdnim odnosom prema zajednickom balkanskom mentalitetu onom aspektu koji tu sirotinju tera jednu na drugu.
Inace cudan tekst. U pravu je onaj ko je ovde napisao, kao da je pusan od nekog ko to vreme niti je doziveo, niti ga je dobro proucio ako je rec o mladjoj osobi. Slabije napisan pismeni zadatak.

tamo_daleko

pre 6 godina

AZRA-"Nedeljni Komentar"
AZRA-"Kurvini Sinovi"
AZRA-"68"
AZRA-"Prolece je 13-tog u Decembru"
AZRA-"Kad fazani lete"
AZRA"Kao i Jucer"

Dzoni legenda!

belgrado

pre 6 godina

bora je najdirektnije cepao,
" za ideale ginu budale" :d
pa savez boraca,pa savez omladine,pa ovi ,oni su padali u nesvest i mesecima vredjali :d

..a sta reci za laibach?
kad su nemci i belgijanci rekli da bi ovi bili zabranjeni kod njih :d

s drgue strane u vojsci nsm je bilo zabranjeno da slusamo azru i boru :d

neutralni felsh

pre 6 godina

Bora stari DB-ovac.Ostavili su mu dovoljno prostora da laje,ali kada zagusti sve to da otplati.Lik je huškao sve vreme na ratove i sada ga nazivate opozicijom komunističkom režimu Sloba i Mire.
(charlie, 30. septembar 2017 07:08)

upravo tako.

baba jula

pre 6 godina

Bora stari DB-ovac.Ostavili su mu dovoljno prostora da laje,ali kada zagusti sve to da otplati.Lik je huškao sve vreme na ratove i sada ga nazivate opozicijom komunističkom režimu Sloba i Mire.
(charlie, 30. septembar 2017 07:08)

Bora je imao album 96.-97. bas o Slobi i Miri, u isto vreme Orgazam je izdavao album za Siti Rekords, znas ciji je Siti?

BeKo

pre 6 godina

(EU Citizen, 30. septembar 2017 10:01)

"Malograđanština ne znači samo skladište ustaljenih predstava: to je i čitavo mnoštvo fraza, klišea i banalnosti, izraženih otrcanim rečima. Pravi malograđanin i nema ništa drugo do te sitničave predstave od kojih je sav sazdan". 

Vladimir Nabokov

Starac Focha od iljadu ljeta

pre 6 godina

Da li se neko seca elektro grupe Beograd, koji ranih osamdesetih objavljuju peme Kontrolori i Opasne igre, koje nisu lritika komunizma nego predvidjanje sistema u kome danas zivimo. Drago mi je sto se neko setio i grupe Balkan a kuriozitet je da jenjihovu plocu objavio Jugodisk koji je objavljivao uglavnom narodnjake....

šta ti dečko radiš

pre 6 godina

Atomsko Sklonište: Ne cvikaj generacijo, Oni što dolaze za nama, Extrauterina...

Azra: Uradi nešto, Jablan, Uvijek ista priča, Nije OK, Kurvini sinovi, Poljska u mom srcu, Poljubi me, Nedjeljni komentar, Rođen da budem šonjo, '68, Nemoj po glavi druže plavi, Iran, Tko to tamo pjeva, Sestra lovel (1984.), 3N, Kad fazani lete, Krivo srastanje, itd itd

Bijelo dugme: Eto baš hoću, Pristao sam biću sve hoće, Milicija trenira strogoću, Hej Slaveni, Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo.

Riblja čorba: Na Zapadu ništa novo, Pogledaj dom svoj, anđele, Crni mercedes, Član mafije, Tito je vaš, Al Capone.

Zabranjeno pušenje: Čejeni odlaze, Abid, Dan republike, Srce ruke lopata, Guzonjin sin.

Balašević: Ne lomite mi bagrenje, Nikad kao Bane, Blues mutne vode, Soliter, Sloboda ne, Devedesete, Kere varošanke.

nema deda mraza

pre 6 godina

svako od njih je imao rodjaka u vlasti, produkciji ploca ili je bio proizvod dba
i na tome sto sam ukucao treba zasnivati svako ozbiljnije teoretisanje o ovoj temi
pa nije sadasnji nepotizam od juce

1971

pre 6 godina

U kom tačno trenutku će svima postati poznato da je pesma EKV-a "Samo par godina za nas" nastala ispred VMA kada su saznali da među njima ima HIV pozitivnih (Vd), te da pesma nema nikakve veze sa politikom ili predstojećim ratom?! Mislim, to je toliko puta rečeno i objašnjeno, da greška koja se ponavlja postaje već sramotna.

Lista je prekratka i netačna. Osim toga, sistem koji je dozvolio onakve filmove (danas klasike, kao Maratonci, Ko to tamo peva, Balkanski špijun, Vrane, Misterije organizma....) ili pesme (Radnička klasa odlazi u raj, samo nju da navedemo, plus Azrin, Borin i opus Z. pušenja) nikako nije bio zatvoren i represivan kako se danas priča. Ajd danas lanite protiv sistema, da vidite šta će vam biti. Nekada je biti disident bila privilegija (družite se sa Mihizom ili Pekićem ili Radmilovićem ili Liberom Markonijem?!) - danas bi vas u ludnicu strpali (ili u Zadrugu, što vam dođe na isto).

I za kraj - "Pogledaj dom svoj, anđele" nije podstaknut našim sistemom, već nesrećnom Afrikom. Što je u međuvremenu postao univerzalan, nije zaslužan Bora genije, već je kriva naša glupost i zla sudbina. Live Aid u Britaniji je odavno tek deo istorije, star 30 godina, a mi smo se Afrikancima "pridružili" i ekonomski i politički... Ne na dobar način, očigledno. Englezi su im pametno poslali pare; mi nesrećnici smo iskopirali njihove ratove...

Pesme moje pesme moje

pre 6 godina

Najdirektnije i najhrabrije je prozivao Bora: Tu nema boga nema pravde, Na zapadu nista novo, Ja cu da pevam, Pogledaj dom svoj andjele, Al Kapone itd. Svaka cast ostalima, al vecina tih pesama je kritika u smislu: moze da bude al ne mora da znaci, citanje izmedju redova itd..sto postujem svakako, al poenta ovde je biti direktan i hrabar u vremenu kada to nije bilo jednostavno. A sada kad ga gledam po Pinku.. :(

punkrock

pre 6 godina

Apsolutno. EKV RECIMO se tipom, kvalitetom, lepotom, čistoćom i čvrstinom zvuka može svrstati uz najveće bendove grandž roka poput Alice in Chains, Nirvana, Pearl Jam, Stone Temple Pilots...čak i pre nego što je taj pravac nastao pod tim imenom. O tekstovima da ne govorimo.
(dzouns, 29. septembar 2017 21:07)

Koliko god ja voleo EKV ne slazem se do kraja sa poredjenjem. EKV po tvrdoci moze da se poredi sa Pearl Jeamom i to je to. Sa Alice in Chains nikako, to je bio neverovatan bend (dok je Lejn bio ziv). Oni su bili tvrdji i od mnogih metal bendova, mislim na sam zvuk i rifove. Koliko su bili grandz, toliko su bili i metal, posebno raniji albumi. Daleko je EKV bio od takvog zvuka.

Abrakadabra

pre 6 godina

Tekst koji sam pročitao u celini, mogu da ocenim kao selektivan i pristrasan.
Sve nabrojane pesme su nastale POSLE Tita, i nisu kritika njegovog režima, jer njega već nije bilo, nego je to kritika onih koji su došli na vlast, i počeli da se bave pretakanjem šupljeg u prazno, uglavnom sa ciljem prisvajanja što veće vlasti, čime je započelo rasturanje Jugoslavije...
Naravno da je predmet takvih kritika bio režim komunista, koji su imali svu vlast, kao jedina partija koja je (zvanično) postojala.
Izostale su pesme koje su neposredno bile uperene protiv Miloševićeve vlasti i njegovog represivnog režima, kao i neke pesme koje su sasvim jasno ukazale na pravac kojim je krenuo taj režim (razbijanje zajedničke države).
Cenzure u vreme Tita, bilo je manje nego što je danas ima u Srbiji...

EU Citizen

pre 6 godina

Ovo je zamena teza. Osim avangardnih pojava tipa Satana Panonskog, Sch ili Leibacha koje su se doticale samo promila populacije, nijedan od tih bendova, sa paradoksalnim izuzetkom ruralnog rokera Bore Đorđevića, koji je to, međutim, činio isto sa socijalističkih pozicija, samo uz prefiks "nacional-" ispred, nije fundamentalno osporavala bolesni socijalistički sistem. Sve te "kritike" nisu bile antisocijalističke, prokapitalističke i prodemokratske, već ponajpre nesvesni apel za "socijalizam sa ljudskim licem", "treći put" ili već neku sličnu budalaštinu (čak je i Štulićev neartikulisani anarhizam bio levičarski). Celu novotalasnu generaciju (govorim to kao neko ko je, iako mlađi, većinu tih ljudi makar površno poznavao) činila su deca komunizma duboko zadojena levičarskim idejama, koja, za razliku od nešto mlađih, nisu videla ništa suštinski loše u toj boleštini, već su reagovali samo na stvari koje su percipirali kao lokalne i ispravljive deformacije ili koketirali sa trendovima poput revivala pravoslavlja. I porodični bekgraund je mahom bio komunistički ili uklopljen u udbaški sistem (potonje karijere nekih od njih poput Šapera ili Krstića u nomenklaturi to lepo ilustruju). Mnogi su tu nesvesnost o zločinačkoj prirodi sistema (uz vlastitu lakomislenost i poroke) platili najvišom cenom - mašinerija čiju ubilačku suštinu nisu razumeli, iako su je neki, poput možda najtalentovanijeh od njih, Milana Mladenovića, intuitivno naslućivali, samlela ih je da ne ostavi skoro ništa.

S70

pre 6 godina

Da se opet javim, pošto neki kažu da danas nema kritike na ovaj način - ima, samo se slabije čuje (govorim za Srbiju, ne znam za ostatak regiona).

Sve ove grupe su se u svoje vreme vrtele na radio stanicama, a danas? Kada ste zadnji put čuli na radiju ili videli na TV SARS, Hladno pivo, Dubiozu...?

Igor

pre 6 godina

Gde vam je "Pogledaj svoj dom,andjele" ?Bora je genijalac!
(No.1, 29. septembar 2017 20:20)
Mislim da ta pesma mnogo bolje oslikava danasnje vreme.

BeKo

pre 6 godina

Balkan - Tridesetpeta-sesta-1982

Moj stari već godinama okreće bicikl svakog dana 
Od kuće do preduzeća, prva, druga, treća

On je tridesetpeta-šesta, bez škole, detinjstva i hleba 
On je tridesetpeta-šesta, uvek tu kad zapeti treba
On je tridesetpeta-šesta, večno treća smena 
On je tridesetpeta-šesta, bez kravate, umorna i povijena

Minimalac svakog prvog, mala firma, šta će sutra biti 
Topao hleb i litar mleka, akontacija, zajmovi, krediti

On je tridesetpeta-šesta, ne razume svaki izam 
On je tridesetpeta-šesta, podmeće leđa za realizam 
On je tridesetpeta-šesta, preko sindikata na more 
On je tridesetpeta-šesta, uvek u parteru, nikad gore

On je tridesetpeta-šesta, bez škole, detinjstva i hleba 
On je tridesetpeta-šesta, uvek tu kad zapeti treba
On je tridesetpeta-šesta, preko sindikata na more 
On je tridesetpeta-šesta, uvek u parteru, nikad gore

Allegretto

pre 6 godina

Gde vam je "Pogledaj svoj dom,andjele" ?
Bora je genijalac!
(No.1, 29. septembar 2017 20:20)

Bio. Tada. Danas je samo još jedan primer nekada dobrog i cenjenog muzičara koji je negde iskliznuo iz šina i (veoma) loše ostario...

jutarnik

pre 6 godina

Nekoliko pesama koje udaraju po tadasnjem estabilishmentu - za mladje citaoce...
Narodna pesma - Paraf 1979.
Laibach - Krava gruda 1986.
Ziv spomenik gluposti - Pankrti 1982.
Snage opozicije - Riblja corba 1985.
Dalje, plocha "Novi Pank Val" sama po sebi je dovoljna da se dopuni listu.
PS. Patareni, Otpatki civilizacije, UBR, CSH... To je tek bila posebna pricha osamdesetih. pozz

BeKo

pre 6 godina

Kurvini sinovi

"Iza prozora nemirnog sna
osjecam njihove sijene
gledam kako kroz zidove plesu
kurvini sinovi

Zatvori gubicu nije vrijedna zanata
istresi gorcinu do kraja
na strateskim mjestima njihovi ljudi
kurvini sinovi

Lutke od krvi i bez trunke ideja
ubice na cesti
losa noc, bijezim iz grada
oni dolaze

Kurvini sinovi

Otisao sam daleko od krajnjih granica
more je uzimalo od neba
na drugoj strani znaci oluje
vidio sam kako plaze u tami

Hladna noc pred velike dogadjaje
ne zelim vise da se sjecam
znali su gdje ce me naci
kurvini sinovi"

čika Boki

pre 6 godina

Član mafije je možda sa skrivenom porukom (član partije), ali u isto vreme se pojavljuje i Al Kapone i Tito je vaš, tako da cenzura nije postojala i svako ko to tvrdi je notorni lažov. Sve objavljeno posle 1987.godine nije imalo cenzuru države, osim u Hrvatskoj u kojoj je državni aparat blokirao veličanje zajedničke države!

The Man

pre 6 godina

Bio je i bice samo jedan : Bora Đorđević.

Jedini koji je i umeo i smeo tako - direktno, suštinski, hrabro... da zabolu, da zavede ... Legenda.

Na celu umetnika i rokera koji su kidali ideoliske stege komunizma. Patriota i pesnik.

A Ekv su se obracali svetu celom... duhu planete... coveku...

Kad kazem JA

pre 6 godina

Moze se reci da sva rock muzika, kao prozapadna podkultura koja velica uglavnom kapitalisticke vrijednosti i buntovnistvo bila antirezimska...

Zoki

pre 6 godina

Bajagini "Rimljani" ili kako se već pesma zvala su takođe bili posvećeni Kosovu. Azra, Čorba i Pušenje su bili bez sumnje najoštriji kritičari režima.

S70

pre 6 godina

U odnosu na vreme kada je nastala, za mene ubedljivo najjača i najsmelija kritika aktuelnog režima je "Glupost je neuništiva" - KUD Idijoti.

Preslušajte, ko nije, pa vidite koje godine je snimljen album...

Pozdrav.

abraham

pre 6 godina

i taj milan i taj dzoni i taj brega su bili sinovi Jna oficira. pa im se i moglo da pametuju. sinovi obicnih radnika i seljaka nisu smeli ni da pisnu.

Libidus Maximus

pre 6 godina

 kakvoj cenzuri pričate, koje su to pesme zabranjene? Pitajte bilo koga od ovih muzičara koje ste pomenuli koje su im pesme cenzurisane. To je bilo vreme kad je moglo slobodno da se kritikuje, što se i vidi iz pesama koje ste naveli, a takvih mogu da se setim bar još desetak.
(Op, 29. septembar 2017 20:11)

Cenzura ne znači samo zabrane. Cenzurisalo se mnogo suptilnije. Albumi - pesme su proglašavane za šund i dodatno oporezivani pa im je cena u prodaji bila znatno viša. Zato su ti albumi bili nedostupniji. Album "Odbrana i poslednji dani" Idola je bio toliko skup da ja, kao srednjoškolac, nisam mogao da ga kupim. Na radiju si mogao da čuješ samo " Kenozoik" i da čekaš da neko od tvojih poznanika dođe do albuma i da ga snimiš na kasetu uz očajan kvalitet
zvuka. Tako je bilo i sa Azrinim albumima i sa većinom novotalasnih grupa.

39

pre 6 godina

Jugoslavija nikad nije bila "komunistička" zemlja. Mi smo imali socijalistički sistem, što je u suštini jedna te ista stvar, međutim bitna je razlika zbog toga što prvi termin koriste Ameri za sve zemlje bivšeg Varšavskog pakta, u koje spadamo i mi, bez obzira na to što smo bili nesvrstani i što je Tile ofirao Josifa '48.

Vremena se menjaju. "Lutka sa naslovne strane" je nekad bila provokativna, čak nepristojna pesma, maltene pornografskog sadržaja, a danas deluje banalno, iako kvalitet stihova definitivno nije izgubio na vrednosti.

Poenta je u tome što smo nekad imali šta da kritikujemo, imali smo lice ili određenu grupu ljudi uz koje smo mogli da vežemo negativne misli, a danas ima smisla jedino upiranje prstom u samog sebe.

biće bolje

pre 6 godina

Poprilično jak lin up, ovakve bendove više nećemo nikad imati. Nekada su mladi želeli da promene svet, a danas samo žele da promene auto, tu leži najveći problem ove krize u stvaralštvu i umetnosti u opšte.

džukele laju po frizeraju

pre 6 godina

Član mafije?!?!Prva Čorbina pesma koja je podigla ozbiljnu prašinu na ovu temu,verovatno i najhrabrija s obzirom na vreme kad je izašla(1981),bila je Na zapadu ništa novo,briljantna.Tu je naravno i Anđeo,ali i dosta odličnih stvari sa albuma Istina('Alo,Dvorska budala,Hleba i igara),sve daaleko pre pesme koju ste naveli.

ivan

pre 6 godina

Baš je jako vidljivo da je ovo pisao neko ko to vreme nije doživio, a nije se ni raspitivao kod ljudi koji jesu, nego je sastavio svoj tekstić guglajući jedno pola sata, ne više. Tako se iskrivljuje prošlost, jer će 'oni koji dolaze za nama' o tom vremenu da sude na osnovu ovakvih uradaka. Samo, i mi smo tako sudili o našim majkama i očevima.

taxxv

pre 6 godina

O tekstovima i melodijama necu komentarisati jer su ukusi razliciti, ali danas nema (ili se meni tako cini) muzicara koji kroz stihove izrazava svoj ili stav svoje generacije. Jeste u ono vreme bila cenzura "jaka", a kako se zove ovo danas?

charlie

pre 6 godina

Bora stari DB-ovac.Ostavili su mu dovoljno prostora da laje,ali kada zagusti sve to da otplati.Lik je huškao sve vreme na ratove i sada ga nazivate opozicijom komunističkom režimu Sloba i Mire.

Marko

pre 6 godina

Rekao bih da samo Štulić ima 20 pesama, a opet kad pročitate neki od njegovih intervjua kaže da je ono vreme bilo mnogo naprednije.

trta

pre 6 godina

"Clan mafije" je pesma koja je izasla krajem '87 godine tada se vec uveliko i javno govorilo protiv rezima, Bora ima mnogo drugih starijih pesama sa slicnom tematikom zbog kojih je zaglavio i zatvor.

zoran

pre 6 godina

...sta sad kazu pevaci i tekstopisci posle 100000 poginulih, miliona raseljenih, i 10tak miliona unesrecenih u nekom smislu. Svi da odu u kucu cveca i da odpevaju npr.'oprosti mi pape'.

Dr.Kadzija

pre 6 godina

Sta su bre bacile?

Sve je to bilo dozvoljeno od strane partije i establismenta,kako bi eventualni bes kanalisao kroz muziku i umetnost,a ne na ulicama i strajkovima.

Tito nije bio glup covek,ali nije odlucivao bas o svemu,vec je drzava imala svoje institute u kojima su radili obrazovani i pametni ljudi,koji su vrsili procene i bavili se svim ovim pojavama,te su donosili zakljucke sta je opasno za drzavu ,a sta ne.
Ono sto je dovelo do raspada zemlje nisu ni pesma,ni strani neprijatelji (koji su se kasnije ukljucili),vec losa ekonomija.
Naime,pocetkom 80' ,drzava je smanjila javnu potrosnju jer je morala da vraca kredite.Zato su bile nestasice svega,pa-nepar i sl.To je veoma negativno uticalo na celu privredu,pogotovo sto je Tito umro i pocela bitka za vlast izmedju republika.
Nacionalizam je poceo da se povampiruje krajem 80',iako je u Hrvatskoj bilo slucajeva jos i 70'.Ante Markovic je pokusao da restartuje privredu ubacivsi 11 milijardi dolara iz rezervi ,ali to nije uspelo,jer su mracnjaci(Milosevic,Tudjam,Alija), uspeli da popale narod i izazovu rat,a on je poceo zato sto Milosevic nije hteo da dozvoli otcepljenje republika,sto je sa jedne strane i razumljivo,a sa druge strane potpuno pogresno,jer je Jugoslavija bila neodrziva.
Da smo se raspali bez rata,danas bi bili u daleko boljoj poziciji,jer bi se deo privrede i kapaciteta sacuvao od propadanja.

Darko

pre 6 godina

..a sad mi nabrojte bar 2 pesme koje su bacile rukaviu u lice ovom sistemu od 2001 ? Mislim , tada nisi smeo , bilo je opasno itd ....pa su ljudi pisali i snimali takve pesme u drŸavnim izdavaçkim kućama . Danas kad smo slobodni i siromaßni i svi kaće pesme po netu imamo koje pesme ? Mislite o tome

banacanin

pre 6 godina

samo neznalice i oni koji su se okoristili od raspada ex yu mogu da kritikuju tu drzavu.evo kad smo kod muzike najbolja ostvarenja nase muzike nastala su u sfrj da neidemo dalje jedino su u banana republikama drasticno porasla prava zivotinja i izjednacila se sa pravima i standardom obicnog coveka.kako bi rekla jedna strofa rok pesme.ljudi stvarno nije fer covek zivi kao ker

WotS

pre 6 godina

Lista je isuviše kratka, a zaboravljena su mnoga autorska imena i pesme koje su na manje ili više otvoren način predstavljele kritku režima ... Stariji rokeri će se svakako setiti koliko je problema imala fenomenalna grupa "Buldožer" tokom cele njihove karijere, a posebno u 70-im godinama. Imali su gomilu pesama u kojima su kroz ubitačnu ironiju i sarkazam ismevali rigidnost, zatucanost i otuđenost vladajuće nomenklature i njene ideologije. Prva dva albuma su im bila de fakto zabranjena nakon što su prodati prvi tiraži, ali je kućna trakaška "piraterija" to nadomestila i nije bilo nijednog ozbiljnijeg ljubitelja rok muzike koji nije imao svoju snimljenu verziju tih kultnih ploča. Sa pojavom tzv. novog talasa krajem 70-ih, taj ciničan i duboko kritički pristup (iako često izražavan kroz metafore, ali metafore čija prava poruka nije izmicala nijednom inteligentnom umu) su prihvatili mnogi mladi bendovi. Tokom prvih par godina te poplave novotalasne energije skoro da nema nijednog albuma budućih velikih imena na kojima nije primetna ta "Buldožer škola" - od bendova iz čuvenog "Paket Aranžmana". preko prvih albuma "Azre" i "Prljavog Kazališta" do pank scene u svim velikim gradovima bivše YU. Ako je ikada Rock imao moć da utiče na svest mladih i način na koji oni percipiraju stvarnost oko sebe, to je bilo upravo tada. Nažalost, od te snage i uticaja malo je šta preostalo samo nepunu deceniju docnije - baš onda kada je to bilo najpotrebnije ...

čvorović ilija

pre 6 godina

Ma,koliko se ja sjećam,u to mračno vrijeme,najviše je odjeknula cenzura pjesme Bijelog dugmeta "Sve će to mila moja prekriti...",gdje je u stihu "A Hrist je bio kopile i jad" umjesto riječi "Hrist" Bebek otpjevao riječ"ON"zbog "vrijeđanja vjerskih osječanja građana".Eeee,kako su to bila teška vremena.Sad nam je lakše.Laku noć!

praziluk

pre 6 godina

Kad neko petlja u sport, i prica kako je lako napraviti strategiju i voditi tim, niko ga ne shvati ozbiljno. Kad majstor pokusa da glumi inzenjera, bude otpusten. kad krene pijanac da omalovaza obrazovanog coveka, niko ga ne shvati za ozbiljno. A jedino se u politiku svi razumeju i svi smeju da se petljaju u nju iako ni po kom osnovu nisu kompetentni. Za pevace vazi ona izreka: Oni znaju samo da pevaju i piju

Braca KG

pre 6 godina

Uh! Takvih pesama u yu roku ima bas dosta! Novotalasni bendovi su mahom i pevali o tome. Elektricni orgazam je imao pesme: vi, nebo, krokodili dolaze (pesma koja je nastala kada se vec ocekivala Titova smrt)...
Sarlo akrobata: mali covek, pecati...
Idoli: maljciki, omorina nad Europom...
Mnogo, mnogo takvih pesama ima

Dex Dejvid

pre 6 godina

Ljudi koji su sjedili u komitetima i odlučivali o cenzuri bili su vrlo ograničeni i neobrazovani. Teško da su oni znali šta je to Kenozoik, pa tako pjesma Idola koja udara u srž komunizma za njih je bila potpuno nebitna. Istorijski dogadjaj bio je kada je Bogović sa nevjerovatnom energijom na stadionu JNA oko 15 sati otpjeva Sretno dijete i ismijavao ono za njih najsvjetlije, vojnu paradu sa maršalom i partizanske filmove. Te većeri Dugme nije izašlo na bis. U Beogradu i Zagrebu ne gleda se samo drugačije na istoriju i povjest, nego i na kulturu. Ono kako u Beogradu percipiraju Štulu, to je za Zagreb Rundek. Štula je bio izuzetan analitičar i pjesnik društvenih anomalija koje su u mnogome odredile sudbinu ex YU i dovele do rata,, pjevao je o šljakerima koji spavaju po tramvajima i loču ko pesi, o vječitim studentima, putnicima bez para, ženama bez lijepote i neženjama bez stana, ali bio je čovjek revolucije, cijeloga živato sanjao je da predvodi proletere mlade i zbog toga kurvini sinovi nikada nisu došli po njega niti je iti jedan njegov stih cenzurisan, ni koncert zabranjen. Hrvati i dan danas kao svoj najveći uspijeh u rock muzici slave kada je 85' na albumu Bolero objavljena pjesma Radnička klasa odlazi u raj. Cjeo drugi serijal Crno bijeli svijet posvećen je toj pjesmi. Kada je Pušenje u pitanju socjalno najača pjesma je S one strane ulice, koja govori o socjalnim i klasnim razlikama, komu sve, komu ništa. Važno je bilo i suđenje za Crko Maršal i epilog tog suđenja.

Braca KG

pre 6 godina

Uh! Takvih pesama u yu roku ima bas dosta! Novotalasni bendovi su mahom i pevali o tome. Elektricni orgazam je imao pesme: vi, nebo, krokodili dolaze (pesma koja je nastala kada se vec ocekivala Titova smrt)...
Sarlo akrobata: mali covek, pecati...
Idoli: maljciki, omorina nad Europom...
Mnogo, mnogo takvih pesama ima

Kiki

pre 6 godina

Poznata je anegdota na koncertu Pušenja kad je Nele rekao - crkao Maršal, misleći na pojačalo a ne na maršala Tita, mada je shvaćeno dvosmisleno. Posle su ih, valjda žestoko bojkotovali a niko nije hteo album da im objavi

Diskrecija

pre 6 godina

Koliko se sećam Bora Čorba je zbog pesme 'Na zapadu ništa novo' bio čak i na sudu gde je morao da obrazlaže na šta je mislio.

Ian Anderson

pre 6 godina

Pjevali su ih oni ciji su roditelji bili visoka vojna lica i funkcioneri tadasnjeg sistema, crvena burzoazija, oni koji su dane provodili u studijima na racun poreskih obveznika, ona vrsta koja se najede i napije pa postane bijesna, zato smo tu gdje jesmo.

Veki

pre 6 godina

Kazaliste je izdalo pred sam pocetak rata tu pesmu,pocetkom anarhije, kada su se vec pocele po negde i straze cuvati . Bijelo dugme i Corba su bili najborbeniji, Zbranjeno Pusenje takodje..

Dynamic

pre 6 godina

O kakvoj cenzuri pričate, koje su to pesme zabranjene? Pitajte bilo koga od ovih muzičara koje ste pomenuli koje su im pesme cenzurisane. To je bilo vreme kad je moglo slobodno da se kritikuje, što se i vidi iz pesama koje ste naveli, a takvih mogu da se setim bar još desetak.
(Op, 29. septembar 2017 20:11)
Bilo je, bilo je..Cenzura je postojala , na sreću ne tako stroga kao u Poljskoj, Češkoj. Sumnjivim albumima dodeljivan je dodeljivan mepitet šunda i plaćali su "porez na šund" tako da bi automatski cene ploča bile skuplje i niko nije kupovao. Tekstovi su uredno pregledani ali je u tim komisijama bilo i kul likova. Jedino protiv njega nisi smeo

sm

pre 6 godina

vi hoćete da kažete da su prvi izbori bili demokratski? sve sami predsednici komunističke partije sa promenjenim imenom tj novoosnovanim strankama!!

Starac Focha od iljadu ljeta

pre 6 godina

Prva Borina pesma koja je podigla vecu frku je bila Na zapadu nista novo, zbog stiha Za ideale ginu budale... SUBNOR je trazio da se pesma zabrani, pisalo se dosta o tome, no do zabrane nije doslo. Kasnije je bio Al Kapone i Necu da budem clan...

Moca

pre 6 godina

Ova lista je nepotpuna bez pesme koja je, verovatno, bila najočiglednija kritika tadašnjeg sistema. To je "Pogledaj dom svoj anđele" od Riblje čorbe, i oslikava našu stvarnost u poslednjih 30-40 godina vrlo jasno i bolno.

Coco Bill

pre 6 godina

Posle Titove smrti i sama komunistička partija je postala nekako "liberalnija". Tad nastaje niz kritičkih, ili da tako kažem, uvijeno kritičkih dela na račun celokupnog društva. Bum tad ne dpživljava samo kompletna muzička scena, nego tad nastaju i kultni filmovi, kao i pozorišne predstave. Od, ko to tamo peva, maratonaca, balkanskog špijuna, varljivog leta...itd do radijskih emisija, kao što je indeksovo radio pozorište, emisija od doručka do ručka, koju je vodio Marko Janković, a koja je imala i političke teme i gde su se slušaoci direktno uključivali i iznosili svoja mišljenja bez nekog cenzurisanja ako je "nezgodan komentar" Što ovde neko reče to je ipak bilo neko "kritičkije vreme" nego što je sad u demokratiji gde vlada, bar po meni, neka vrsta autocenzure, iz straha, da se ne "zameri" vladajućoj garnituri

Partibrejkersi

pre 6 godina

Mi ne idemo nikud i ne radimo ništa, mi smo jedna velika hipnotisana gomila. Al ja znam taj ključ i poznajem tu bravu, otključaću i staviću ti svašta u glavu. Da li veruješ meni ili misliš svojom glavom....
Bora Čorba:
O kako je lepo biti glup
Stoka ume da nervira, gutaj šta ti se servira.
Ne bavi se politikom, spavaj, radi, ćuti jedi, i ne veruj više nikom, lezi, diž se ustaj sedi.

medjutim

pre 6 godina

Bacanje rukavice u lice komunizmu 1988 i 1989, kad je već bio na samrti?

Kakva hrabrost..

1981 Haustoru nije dozvoljeno da objavi "Radnička klasa odlazi u raj" s čuvenim "Pa-pa, proleteri".. 1984 se već bez problema pojavila na drugom albumu.. a vi pričate o bacanju rukavice komunizmu u lice 1989!?

cobra

pre 6 godina

samo budale i fašisti mogu imati nešto protiv Titovog najhumanijeg vođenja države, a za radnika tj. običnog čovjeka nije bilo boljeg od titovog sistema nikad na planeti zemlji

marko munze

pre 6 godina

Lepo su te generacije zivele,studirali po 10 god,na grbaci svojih roditelja,a mene cale rekao tamo su ti vrata ajde u svet,pa u roku zavrsi I sve tako dok nisam otisao iz zemlje,hvala vam punooo generacio u komunizmu,radije bih se menjao sa vama......

dzoni uvek aktuelan

pre 6 godina

Nije kritikovan samo komunizam vec tiranija, eksploatacija i medijsko spinovanje uopste, npr Azra - GRAD BEZ LJUBAVI kao da je danas napisano:

briga me frajeri
za vase reklame
ovuda su prolazili
i drugi prije vas

pljunuo sam magazine
propagandu
zlatouste novine
pljunuo sam dupelisce
preko cijele stranice

Realista

pre 6 godina

Džoniju je otac bio partijska njuška. Džoni bi se nakon otpjevanih ''buntovničkih'' pjesama vratio u zagrebačku vilu da jede iz zlatne kašike...nemojte molim vas njega spominjati kao nekakvog borca protiv režima. On i njegovi su bili stupovi tog režima. Molim vas da objavite i drugu stranu medalje.

Smuleco

pre 6 godina

EKV...skoro SVE njihove pesme imaju mnogo, mnogo dublju poruku, i smisao, u vremenu, pre vremena, van vremena. Znači, neponovljivi, na planeti.

Mitja

pre 6 godina

Idoli - Kenozoik, pesma sa albuma "Odbrana i Poslednji Dani", koja govori takodje o propasti komunistickog rezima i nadolazecem ratu. "Devojka" kojoj se obraca Divljan je zapravo Jugoslavija.

tony

pre 6 godina

hm, al’ vam je listaaa... prvo idoli i maljciki, pesma je upravo i bila posvecena komunizmu, nikako protiv istog ili protiv rezima. mi malo stariji to znamo. dalje, borina pesma - na zapadu nista novo je pesma zbog koje je bora bio proglasen za narodnog i drzavnog neprijatelja br. 1 pa je nesto malo bio i u cuzi ako ne gresim. dzoni je sa azrom imao jakih antiprotivnih pesama kojima je opleo po rezimu samo tako, dalje, haustor - par opasno dobrih pesama, antirezimskih naravno. pusenje i guzonjin sin takodje spadaju u sam vrh antirezimskih kompozicija. bilo je tu jos nekih pokusaja, galija i kerber recimo ali sve je to sitno u poredjenju sa corbom i azrom. dzoni i bora su sampioni bili i ostali.

pero

pre 6 godina

Hehe mladost ludost. Ti pjevaci su imali privilegiju da kritikuju sistem kakav Juzni Sloveni, do tada, nikada nisu imali niti ce vise ikada da imaju. Ako su ga i kritikovali, vjerovatno se danas s tim i ne ponose previse. Bio je to strasan rezim kad si ga mogao kritikovati...

Nex

pre 6 godina

Pa po ovim komantarima ispada da je taj totalitarni i narodu mrzak režim zapravo bio napredan i dozvoljavao mnogo vise nego sto se tvrdilo.

Samosvesna gradjanka

pre 6 godina

Pesme koje su "bacile rukavicu u lice" komunizmu u Jugoslaviji


Ali autori tekstova i/li izvođači, među kojima je i Bora Đorđević - ni jedan od njih nije odbio nagradu ,,Sedam sekretara SKOJ''. Toliko o ISTINSKOM ,,bacanju rukavice u lice'' komunizmu u SFRJ.

Alcale

pre 6 godina

1. Na prostoru jugoslavije nikada nije postojalo komunisticko drustveno politicko uređenje. Nikada!
2. Ne znam zasto iko misli da je ovo bio samar "rezimu" (daj boze da je opstao deo onog sistema do danas) jer je taj "rezim" pruzao jaku podrsku i slobodu umetnicke kritike i izrazanjavanja sto kroz muziku sto kroz film. Punk pokret je inace bio po snazi 1-2 u eu bas u YU.
3. Cenzura praktocno nije postojola pogotovo u poređenju sa "naprednim demokratskim zemljama"EU gde je u vreme 60-70 cenzura bila kao dobar dan. U Yu je samo jedan film bio cenzurisan i film je toliko uludo potrosen materijal da bi ga svako noramalan bacio u smece!
Nego ajde vise manite se drzave i vremena kada se izgradilo sve ovo sto ovi ne mogu da okrece i svim silama se trude da uniste. Manite maljceka koji pevaju o radnickoj klasi koja ide u fabrike jer ih sada NEMAMO! clanove i to prave mafije imamo sada ta pesma nebi bila karikatura ili sarkazam nego direktna prozivka gde bi svi provalili o kome se peva. Manite se tog vremena daj da vidimo sta se sada peva protiv sistema i sta se snima protiv sistema?

dzoni

pre 6 godina

Daj mi odma da se vratim u taj režim i da umrem negde 1990 godine
.svaki dan bi išao po koncertima širom te režimske zemlje..pa po glavi stanovnika bila sigurno najjaca muzička scena na svetu svih vremena .

Савке

pre 6 godina

Онај ко је писао овај чланак не познаје домаћу рок сцену, пази ЕКВ, Идоли... Једини ко је имао петљу да прозива отворено комунизам и друштвено уређење тога времена је Бранимир Штулић. Њему је свака песма која није љубавна прозивање уређења.

dzouns

pre 6 godina

(Nizdis, 29. septembar 2017 20:17)
Apsolutno. EKV RECIMO se tipom, kvalitetom, lepotom, čistoćom i čvrstinom zvuka može svrstati uz najveće bendove grandž roka poput Alice in Chains, Nirvana, Pearl Jam, Stone Temple Pilots...čak i pre nego što je taj pravac nastao pod tim imenom. O tekstovima da ne govorimo.

Op

pre 6 godina

O kakvoj cenzuri pričate, koje su to pesme zabranjene? Pitajte bilo koga od ovih muzičara koje ste pomenuli koje su im pesme cenzurisane. To je bilo vreme kad je moglo slobodno da se kritikuje, što se i vidi iz pesama koje ste naveli, a takvih mogu da se setim bar još desetak.

BV

pre 6 godina

Ne vezano direktno za ovu temu, ali je takodje zanimljivo je da folk muzika za vreme dok je Titio bio ziv bila svojevrsni andergraund, rezervisan samo za neke drumske krcme i gostionice. A osamdesetih je Juzni Vetar bio skinut sa "Javnih servisa" zbog navodnog propagiranja ideologije Ajatolaha Homeinija, sa kojim Jugoslavija nije bila u najboljim odnosima.

Лука Лабан

pre 6 godina

Прођоше године а ми старији смо сведоци како су и колико аутори песама остали доследни!

Tomy

pre 6 godina

Zabranjeno pušenje-cejeni odlaze.Odlazak Srba sa Kosova,tada su odlazili prodajući imovinu Albancima,uglavnom osamdesete godine pa i početak devedesetih.Nele je taj tekst napisao dirnut time.

kofein

pre 6 godina

@Tomy
nije Cejeni vec Sejmeni

naravno da ima jos pesama koje o tome govore, i mislim da se ovde mesaju dve teme, ali dobro je da i ovakvih tekstova ima na ovom sajtu.

po meni najsuptilniji ali i najuoecatljiviji stih je upravo iz "Ko to tamo peva" Stulica, kada kaze
"Ulici trofeja ponestaje snage"

Kim Tramp Sun

pre 6 godina

Mnogo je glup spisak, ima mnogo vise antirezimskih pesam, poput Nebo od El. orgazma ili Mali covek zeli preko crte, a da ne pricam o Pankrtima ili Buldozeru.

abraham

pre 6 godina

sve su to bili sinovi jna oficira i udbasa. njima je i bilo dozvoljeno da pametuju. obicna omladina to nije mogla ni smjela. odmah bi bili kaznjeni.

skojevac

pre 6 godina

Ako se ne varam, Riblja corba je pre ove pesme imala "Pogledaj dom svoj andjele", koja se mnogo jace cula od pomenute. Maljcike nikada nisam dozivljavao kao pesmu protiv komunizma, a postoji i more drugih pesama gde se provlacila nit protiv istog. Cak i Bjelo dugme, pa i Plavi orkestar iz vremena kasnih osamdesetih imaju takve pesme (npr Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo). Lista vam i nije nesto

Svedok

pre 6 godina

Ima još puno!!! To je bilo vreme kada se kroz rok muziku iskazivao bunt naroda protiv režima i diktature, a danas su narodnjaci su UZ režim.

Svedok

pre 6 godina

Ima još puno!!! To je bilo vreme kada se kroz rok muziku iskazivao bunt naroda protiv režima i diktature, a danas su narodnjaci su UZ režim.

Tomy

pre 6 godina

Zabranjeno pušenje-cejeni odlaze.Odlazak Srba sa Kosova,tada su odlazili prodajući imovinu Albancima,uglavnom osamdesete godine pa i početak devedesetih.Nele je taj tekst napisao dirnut time.

Kim Tramp Sun

pre 6 godina

Mnogo je glup spisak, ima mnogo vise antirezimskih pesam, poput Nebo od El. orgazma ili Mali covek zeli preko crte, a da ne pricam o Pankrtima ili Buldozeru.

BV

pre 6 godina

Ne vezano direktno za ovu temu, ali je takodje zanimljivo je da folk muzika za vreme dok je Titio bio ziv bila svojevrsni andergraund, rezervisan samo za neke drumske krcme i gostionice. A osamdesetih je Juzni Vetar bio skinut sa "Javnih servisa" zbog navodnog propagiranja ideologije Ajatolaha Homeinija, sa kojim Jugoslavija nije bila u najboljim odnosima.

Op

pre 6 godina

O kakvoj cenzuri pričate, koje su to pesme zabranjene? Pitajte bilo koga od ovih muzičara koje ste pomenuli koje su im pesme cenzurisane. To je bilo vreme kad je moglo slobodno da se kritikuje, što se i vidi iz pesama koje ste naveli, a takvih mogu da se setim bar još desetak.

Лука Лабан

pre 6 godina

Прођоше године а ми старији смо сведоци како су и колико аутори песама остали доследни!

dzouns

pre 6 godina

(Nizdis, 29. septembar 2017 20:17)
Apsolutno. EKV RECIMO se tipom, kvalitetom, lepotom, čistoćom i čvrstinom zvuka može svrstati uz najveće bendove grandž roka poput Alice in Chains, Nirvana, Pearl Jam, Stone Temple Pilots...čak i pre nego što je taj pravac nastao pod tim imenom. O tekstovima da ne govorimo.

skojevac

pre 6 godina

Ako se ne varam, Riblja corba je pre ove pesme imala "Pogledaj dom svoj andjele", koja se mnogo jace cula od pomenute. Maljcike nikada nisam dozivljavao kao pesmu protiv komunizma, a postoji i more drugih pesama gde se provlacila nit protiv istog. Cak i Bjelo dugme, pa i Plavi orkestar iz vremena kasnih osamdesetih imaju takve pesme (npr Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo). Lista vam i nije nesto

Svedok

pre 6 godina

Ima još puno!!! To je bilo vreme kada se kroz rok muziku iskazivao bunt naroda protiv režima i diktature, a danas su narodnjaci su UZ režim.

Svedok

pre 6 godina

Ima još puno!!! To je bilo vreme kada se kroz rok muziku iskazivao bunt naroda protiv režima i diktature, a danas su narodnjaci su UZ režim.

medjutim

pre 6 godina

Bacanje rukavice u lice komunizmu 1988 i 1989, kad je već bio na samrti?

Kakva hrabrost..

1981 Haustoru nije dozvoljeno da objavi "Radnička klasa odlazi u raj" s čuvenim "Pa-pa, proleteri".. 1984 se već bez problema pojavila na drugom albumu.. a vi pričate o bacanju rukavice komunizmu u lice 1989!?

dzoni

pre 6 godina

Daj mi odma da se vratim u taj režim i da umrem negde 1990 godine
.svaki dan bi išao po koncertima širom te režimske zemlje..pa po glavi stanovnika bila sigurno najjaca muzička scena na svetu svih vremena .

1971

pre 6 godina

U kom tačno trenutku će svima postati poznato da je pesma EKV-a "Samo par godina za nas" nastala ispred VMA kada su saznali da među njima ima HIV pozitivnih (Vd), te da pesma nema nikakve veze sa politikom ili predstojećim ratom?! Mislim, to je toliko puta rečeno i objašnjeno, da greška koja se ponavlja postaje već sramotna.

Lista je prekratka i netačna. Osim toga, sistem koji je dozvolio onakve filmove (danas klasike, kao Maratonci, Ko to tamo peva, Balkanski špijun, Vrane, Misterije organizma....) ili pesme (Radnička klasa odlazi u raj, samo nju da navedemo, plus Azrin, Borin i opus Z. pušenja) nikako nije bio zatvoren i represivan kako se danas priča. Ajd danas lanite protiv sistema, da vidite šta će vam biti. Nekada je biti disident bila privilegija (družite se sa Mihizom ili Pekićem ili Radmilovićem ili Liberom Markonijem?!) - danas bi vas u ludnicu strpali (ili u Zadrugu, što vam dođe na isto).

I za kraj - "Pogledaj dom svoj, anđele" nije podstaknut našim sistemom, već nesrećnom Afrikom. Što je u međuvremenu postao univerzalan, nije zaslužan Bora genije, već je kriva naša glupost i zla sudbina. Live Aid u Britaniji je odavno tek deo istorije, star 30 godina, a mi smo se Afrikancima "pridružili" i ekonomski i politički... Ne na dobar način, očigledno. Englezi su im pametno poslali pare; mi nesrećnici smo iskopirali njihove ratove...

39

pre 6 godina

Jugoslavija nikad nije bila "komunistička" zemlja. Mi smo imali socijalistički sistem, što je u suštini jedna te ista stvar, međutim bitna je razlika zbog toga što prvi termin koriste Ameri za sve zemlje bivšeg Varšavskog pakta, u koje spadamo i mi, bez obzira na to što smo bili nesvrstani i što je Tile ofirao Josifa '48.

Vremena se menjaju. "Lutka sa naslovne strane" je nekad bila provokativna, čak nepristojna pesma, maltene pornografskog sadržaja, a danas deluje banalno, iako kvalitet stihova definitivno nije izgubio na vrednosti.

Poenta je u tome što smo nekad imali šta da kritikujemo, imali smo lice ili određenu grupu ljudi uz koje smo mogli da vežemo negativne misli, a danas ima smisla jedino upiranje prstom u samog sebe.

biće bolje

pre 6 godina

Poprilično jak lin up, ovakve bendove više nećemo nikad imati. Nekada su mladi želeli da promene svet, a danas samo žele da promene auto, tu leži najveći problem ove krize u stvaralštvu i umetnosti u opšte.

Alcale

pre 6 godina

1. Na prostoru jugoslavije nikada nije postojalo komunisticko drustveno politicko uređenje. Nikada!
2. Ne znam zasto iko misli da je ovo bio samar "rezimu" (daj boze da je opstao deo onog sistema do danas) jer je taj "rezim" pruzao jaku podrsku i slobodu umetnicke kritike i izrazanjavanja sto kroz muziku sto kroz film. Punk pokret je inace bio po snazi 1-2 u eu bas u YU.
3. Cenzura praktocno nije postojola pogotovo u poređenju sa "naprednim demokratskim zemljama"EU gde je u vreme 60-70 cenzura bila kao dobar dan. U Yu je samo jedan film bio cenzurisan i film je toliko uludo potrosen materijal da bi ga svako noramalan bacio u smece!
Nego ajde vise manite se drzave i vremena kada se izgradilo sve ovo sto ovi ne mogu da okrece i svim silama se trude da uniste. Manite maljceka koji pevaju o radnickoj klasi koja ide u fabrike jer ih sada NEMAMO! clanove i to prave mafije imamo sada ta pesma nebi bila karikatura ili sarkazam nego direktna prozivka gde bi svi provalili o kome se peva. Manite se tog vremena daj da vidimo sta se sada peva protiv sistema i sta se snima protiv sistema?

Pesme moje pesme moje

pre 6 godina

Najdirektnije i najhrabrije je prozivao Bora: Tu nema boga nema pravde, Na zapadu nista novo, Ja cu da pevam, Pogledaj dom svoj andjele, Al Kapone itd. Svaka cast ostalima, al vecina tih pesama je kritika u smislu: moze da bude al ne mora da znaci, citanje izmedju redova itd..sto postujem svakako, al poenta ovde je biti direktan i hrabar u vremenu kada to nije bilo jednostavno. A sada kad ga gledam po Pinku.. :(

čika Boki

pre 6 godina

Član mafije je možda sa skrivenom porukom (član partije), ali u isto vreme se pojavljuje i Al Kapone i Tito je vaš, tako da cenzura nije postojala i svako ko to tvrdi je notorni lažov. Sve objavljeno posle 1987.godine nije imalo cenzuru države, osim u Hrvatskoj u kojoj je državni aparat blokirao veličanje zajedničke države!

Partibrejkersi

pre 6 godina

Mi ne idemo nikud i ne radimo ništa, mi smo jedna velika hipnotisana gomila. Al ja znam taj ključ i poznajem tu bravu, otključaću i staviću ti svašta u glavu. Da li veruješ meni ili misliš svojom glavom....
Bora Čorba:
O kako je lepo biti glup
Stoka ume da nervira, gutaj šta ti se servira.
Ne bavi se politikom, spavaj, radi, ćuti jedi, i ne veruj više nikom, lezi, diž se ustaj sedi.

BeKo

pre 6 godina

Balkan - Tridesetpeta-sesta-1982

Moj stari već godinama okreće bicikl svakog dana 
Od kuće do preduzeća, prva, druga, treća

On je tridesetpeta-šesta, bez škole, detinjstva i hleba 
On je tridesetpeta-šesta, uvek tu kad zapeti treba
On je tridesetpeta-šesta, večno treća smena 
On je tridesetpeta-šesta, bez kravate, umorna i povijena

Minimalac svakog prvog, mala firma, šta će sutra biti 
Topao hleb i litar mleka, akontacija, zajmovi, krediti

On je tridesetpeta-šesta, ne razume svaki izam 
On je tridesetpeta-šesta, podmeće leđa za realizam 
On je tridesetpeta-šesta, preko sindikata na more 
On je tridesetpeta-šesta, uvek u parteru, nikad gore

On je tridesetpeta-šesta, bez škole, detinjstva i hleba 
On je tridesetpeta-šesta, uvek tu kad zapeti treba
On je tridesetpeta-šesta, preko sindikata na more 
On je tridesetpeta-šesta, uvek u parteru, nikad gore

ivan

pre 6 godina

Baš je jako vidljivo da je ovo pisao neko ko to vreme nije doživio, a nije se ni raspitivao kod ljudi koji jesu, nego je sastavio svoj tekstić guglajući jedno pola sata, ne više. Tako se iskrivljuje prošlost, jer će 'oni koji dolaze za nama' o tom vremenu da sude na osnovu ovakvih uradaka. Samo, i mi smo tako sudili o našim majkama i očevima.

cobra

pre 6 godina

samo budale i fašisti mogu imati nešto protiv Titovog najhumanijeg vođenja države, a za radnika tj. običnog čovjeka nije bilo boljeg od titovog sistema nikad na planeti zemlji

Allegretto

pre 6 godina

Gde vam je "Pogledaj svoj dom,andjele" ?
Bora je genijalac!
(No.1, 29. septembar 2017 20:20)

Bio. Tada. Danas je samo još jedan primer nekada dobrog i cenjenog muzičara koji je negde iskliznuo iz šina i (veoma) loše ostario...

Dr.Kadzija

pre 6 godina

Sta su bre bacile?

Sve je to bilo dozvoljeno od strane partije i establismenta,kako bi eventualni bes kanalisao kroz muziku i umetnost,a ne na ulicama i strajkovima.

Tito nije bio glup covek,ali nije odlucivao bas o svemu,vec je drzava imala svoje institute u kojima su radili obrazovani i pametni ljudi,koji su vrsili procene i bavili se svim ovim pojavama,te su donosili zakljucke sta je opasno za drzavu ,a sta ne.
Ono sto je dovelo do raspada zemlje nisu ni pesma,ni strani neprijatelji (koji su se kasnije ukljucili),vec losa ekonomija.
Naime,pocetkom 80' ,drzava je smanjila javnu potrosnju jer je morala da vraca kredite.Zato su bile nestasice svega,pa-nepar i sl.To je veoma negativno uticalo na celu privredu,pogotovo sto je Tito umro i pocela bitka za vlast izmedju republika.
Nacionalizam je poceo da se povampiruje krajem 80',iako je u Hrvatskoj bilo slucajeva jos i 70'.Ante Markovic je pokusao da restartuje privredu ubacivsi 11 milijardi dolara iz rezervi ,ali to nije uspelo,jer su mracnjaci(Milosevic,Tudjam,Alija), uspeli da popale narod i izazovu rat,a on je poceo zato sto Milosevic nije hteo da dozvoli otcepljenje republika,sto je sa jedne strane i razumljivo,a sa druge strane potpuno pogresno,jer je Jugoslavija bila neodrziva.
Da smo se raspali bez rata,danas bi bili u daleko boljoj poziciji,jer bi se deo privrede i kapaciteta sacuvao od propadanja.

Abrakadabra

pre 6 godina

Tekst koji sam pročitao u celini, mogu da ocenim kao selektivan i pristrasan.
Sve nabrojane pesme su nastale POSLE Tita, i nisu kritika njegovog režima, jer njega već nije bilo, nego je to kritika onih koji su došli na vlast, i počeli da se bave pretakanjem šupljeg u prazno, uglavnom sa ciljem prisvajanja što veće vlasti, čime je započelo rasturanje Jugoslavije...
Naravno da je predmet takvih kritika bio režim komunista, koji su imali svu vlast, kao jedina partija koja je (zvanično) postojala.
Izostale su pesme koje su neposredno bile uperene protiv Miloševićeve vlasti i njegovog represivnog režima, kao i neke pesme koje su sasvim jasno ukazale na pravac kojim je krenuo taj režim (razbijanje zajedničke države).
Cenzure u vreme Tita, bilo je manje nego što je danas ima u Srbiji...

WotS

pre 6 godina

Lista je isuviše kratka, a zaboravljena su mnoga autorska imena i pesme koje su na manje ili više otvoren način predstavljele kritku režima ... Stariji rokeri će se svakako setiti koliko je problema imala fenomenalna grupa "Buldožer" tokom cele njihove karijere, a posebno u 70-im godinama. Imali su gomilu pesama u kojima su kroz ubitačnu ironiju i sarkazam ismevali rigidnost, zatucanost i otuđenost vladajuće nomenklature i njene ideologije. Prva dva albuma su im bila de fakto zabranjena nakon što su prodati prvi tiraži, ali je kućna trakaška "piraterija" to nadomestila i nije bilo nijednog ozbiljnijeg ljubitelja rok muzike koji nije imao svoju snimljenu verziju tih kultnih ploča. Sa pojavom tzv. novog talasa krajem 70-ih, taj ciničan i duboko kritički pristup (iako često izražavan kroz metafore, ali metafore čija prava poruka nije izmicala nijednom inteligentnom umu) su prihvatili mnogi mladi bendovi. Tokom prvih par godina te poplave novotalasne energije skoro da nema nijednog albuma budućih velikih imena na kojima nije primetna ta "Buldožer škola" - od bendova iz čuvenog "Paket Aranžmana". preko prvih albuma "Azre" i "Prljavog Kazališta" do pank scene u svim velikim gradovima bivše YU. Ako je ikada Rock imao moć da utiče na svest mladih i način na koji oni percipiraju stvarnost oko sebe, to je bilo upravo tada. Nažalost, od te snage i uticaja malo je šta preostalo samo nepunu deceniju docnije - baš onda kada je to bilo najpotrebnije ...

Marko

pre 6 godina

Rekao bih da samo Štulić ima 20 pesama, a opet kad pročitate neki od njegovih intervjua kaže da je ono vreme bilo mnogo naprednije.

charlie

pre 6 godina

Bora stari DB-ovac.Ostavili su mu dovoljno prostora da laje,ali kada zagusti sve to da otplati.Lik je huškao sve vreme na ratove i sada ga nazivate opozicijom komunističkom režimu Sloba i Mire.

Libidus Maximus

pre 6 godina

 kakvoj cenzuri pričate, koje su to pesme zabranjene? Pitajte bilo koga od ovih muzičara koje ste pomenuli koje su im pesme cenzurisane. To je bilo vreme kad je moglo slobodno da se kritikuje, što se i vidi iz pesama koje ste naveli, a takvih mogu da se setim bar još desetak.
(Op, 29. septembar 2017 20:11)

Cenzura ne znači samo zabrane. Cenzurisalo se mnogo suptilnije. Albumi - pesme su proglašavane za šund i dodatno oporezivani pa im je cena u prodaji bila znatno viša. Zato su ti albumi bili nedostupniji. Album "Odbrana i poslednji dani" Idola je bio toliko skup da ja, kao srednjoškolac, nisam mogao da ga kupim. Na radiju si mogao da čuješ samo " Kenozoik" i da čekaš da neko od tvojih poznanika dođe do albuma i da ga snimiš na kasetu uz očajan kvalitet
zvuka. Tako je bilo i sa Azrinim albumima i sa većinom novotalasnih grupa.

zoran

pre 6 godina

...sta sad kazu pevaci i tekstopisci posle 100000 poginulih, miliona raseljenih, i 10tak miliona unesrecenih u nekom smislu. Svi da odu u kucu cveca i da odpevaju npr.'oprosti mi pape'.

Савке

pre 6 godina

Онај ко је писао овај чланак не познаје домаћу рок сцену, пази ЕКВ, Идоли... Једини ко је имао петљу да прозива отворено комунизам и друштвено уређење тога времена је Бранимир Штулић. Њему је свака песма која није љубавна прозивање уређења.

pero

pre 6 godina

Hehe mladost ludost. Ti pjevaci su imali privilegiju da kritikuju sistem kakav Juzni Sloveni, do tada, nikada nisu imali niti ce vise ikada da imaju. Ako su ga i kritikovali, vjerovatno se danas s tim i ne ponose previse. Bio je to strasan rezim kad si ga mogao kritikovati...

džukele laju po frizeraju

pre 6 godina

Član mafije?!?!Prva Čorbina pesma koja je podigla ozbiljnu prašinu na ovu temu,verovatno i najhrabrija s obzirom na vreme kad je izašla(1981),bila je Na zapadu ništa novo,briljantna.Tu je naravno i Anđeo,ali i dosta odličnih stvari sa albuma Istina('Alo,Dvorska budala,Hleba i igara),sve daaleko pre pesme koju ste naveli.

S70

pre 6 godina

U odnosu na vreme kada je nastala, za mene ubedljivo najjača i najsmelija kritika aktuelnog režima je "Glupost je neuništiva" - KUD Idijoti.

Preslušajte, ko nije, pa vidite koje godine je snimljen album...

Pozdrav.

dzoni uvek aktuelan

pre 6 godina

Nije kritikovan samo komunizam vec tiranija, eksploatacija i medijsko spinovanje uopste, npr Azra - GRAD BEZ LJUBAVI kao da je danas napisano:

briga me frajeri
za vase reklame
ovuda su prolazili
i drugi prije vas

pljunuo sam magazine
propagandu
zlatouste novine
pljunuo sam dupelisce
preko cijele stranice

Darko

pre 6 godina

..a sad mi nabrojte bar 2 pesme koje su bacile rukaviu u lice ovom sistemu od 2001 ? Mislim , tada nisi smeo , bilo je opasno itd ....pa su ljudi pisali i snimali takve pesme u drŸavnim izdavaçkim kućama . Danas kad smo slobodni i siromaßni i svi kaće pesme po netu imamo koje pesme ? Mislite o tome

abraham

pre 6 godina

i taj milan i taj dzoni i taj brega su bili sinovi Jna oficira. pa im se i moglo da pametuju. sinovi obicnih radnika i seljaka nisu smeli ni da pisnu.

Dex Dejvid

pre 6 godina

Ljudi koji su sjedili u komitetima i odlučivali o cenzuri bili su vrlo ograničeni i neobrazovani. Teško da su oni znali šta je to Kenozoik, pa tako pjesma Idola koja udara u srž komunizma za njih je bila potpuno nebitna. Istorijski dogadjaj bio je kada je Bogović sa nevjerovatnom energijom na stadionu JNA oko 15 sati otpjeva Sretno dijete i ismijavao ono za njih najsvjetlije, vojnu paradu sa maršalom i partizanske filmove. Te većeri Dugme nije izašlo na bis. U Beogradu i Zagrebu ne gleda se samo drugačije na istoriju i povjest, nego i na kulturu. Ono kako u Beogradu percipiraju Štulu, to je za Zagreb Rundek. Štula je bio izuzetan analitičar i pjesnik društvenih anomalija koje su u mnogome odredile sudbinu ex YU i dovele do rata,, pjevao je o šljakerima koji spavaju po tramvajima i loču ko pesi, o vječitim studentima, putnicima bez para, ženama bez lijepote i neženjama bez stana, ali bio je čovjek revolucije, cijeloga živato sanjao je da predvodi proletere mlade i zbog toga kurvini sinovi nikada nisu došli po njega niti je iti jedan njegov stih cenzurisan, ni koncert zabranjen. Hrvati i dan danas kao svoj najveći uspijeh u rock muzici slave kada je 85' na albumu Bolero objavljena pjesma Radnička klasa odlazi u raj. Cjeo drugi serijal Crno bijeli svijet posvećen je toj pjesmi. Kada je Pušenje u pitanju socjalno najača pjesma je S one strane ulice, koja govori o socjalnim i klasnim razlikama, komu sve, komu ništa. Važno je bilo i suđenje za Crko Maršal i epilog tog suđenja.

Nex

pre 6 godina

Pa po ovim komantarima ispada da je taj totalitarni i narodu mrzak režim zapravo bio napredan i dozvoljavao mnogo vise nego sto se tvrdilo.

Starac Focha od iljadu ljeta

pre 6 godina

Prva Borina pesma koja je podigla vecu frku je bila Na zapadu nista novo, zbog stiha Za ideale ginu budale... SUBNOR je trazio da se pesma zabrani, pisalo se dosta o tome, no do zabrane nije doslo. Kasnije je bio Al Kapone i Necu da budem clan...

Ian Anderson

pre 6 godina

Pjevali su ih oni ciji su roditelji bili visoka vojna lica i funkcioneri tadasnjeg sistema, crvena burzoazija, oni koji su dane provodili u studijima na racun poreskih obveznika, ona vrsta koja se najede i napije pa postane bijesna, zato smo tu gdje jesmo.

Coco Bill

pre 6 godina

Posle Titove smrti i sama komunistička partija je postala nekako "liberalnija". Tad nastaje niz kritičkih, ili da tako kažem, uvijeno kritičkih dela na račun celokupnog društva. Bum tad ne dpživljava samo kompletna muzička scena, nego tad nastaju i kultni filmovi, kao i pozorišne predstave. Od, ko to tamo peva, maratonaca, balkanskog špijuna, varljivog leta...itd do radijskih emisija, kao što je indeksovo radio pozorište, emisija od doručka do ručka, koju je vodio Marko Janković, a koja je imala i političke teme i gde su se slušaoci direktno uključivali i iznosili svoja mišljenja bez nekog cenzurisanja ako je "nezgodan komentar" Što ovde neko reče to je ipak bilo neko "kritičkije vreme" nego što je sad u demokratiji gde vlada, bar po meni, neka vrsta autocenzure, iz straha, da se ne "zameri" vladajućoj garnituri

Kiki

pre 6 godina

Poznata je anegdota na koncertu Pušenja kad je Nele rekao - crkao Maršal, misleći na pojačalo a ne na maršala Tita, mada je shvaćeno dvosmisleno. Posle su ih, valjda žestoko bojkotovali a niko nije hteo album da im objavi

EU Citizen

pre 6 godina

Ovo je zamena teza. Osim avangardnih pojava tipa Satana Panonskog, Sch ili Leibacha koje su se doticale samo promila populacije, nijedan od tih bendova, sa paradoksalnim izuzetkom ruralnog rokera Bore Đorđevića, koji je to, međutim, činio isto sa socijalističkih pozicija, samo uz prefiks "nacional-" ispred, nije fundamentalno osporavala bolesni socijalistički sistem. Sve te "kritike" nisu bile antisocijalističke, prokapitalističke i prodemokratske, već ponajpre nesvesni apel za "socijalizam sa ljudskim licem", "treći put" ili već neku sličnu budalaštinu (čak je i Štulićev neartikulisani anarhizam bio levičarski). Celu novotalasnu generaciju (govorim to kao neko ko je, iako mlađi, većinu tih ljudi makar površno poznavao) činila su deca komunizma duboko zadojena levičarskim idejama, koja, za razliku od nešto mlađih, nisu videla ništa suštinski loše u toj boleštini, već su reagovali samo na stvari koje su percipirali kao lokalne i ispravljive deformacije ili koketirali sa trendovima poput revivala pravoslavlja. I porodični bekgraund je mahom bio komunistički ili uklopljen u udbaški sistem (potonje karijere nekih od njih poput Šapera ili Krstića u nomenklaturi to lepo ilustruju). Mnogi su tu nesvesnost o zločinačkoj prirodi sistema (uz vlastitu lakomislenost i poroke) platili najvišom cenom - mašinerija čiju ubilačku suštinu nisu razumeli, iako su je neki, poput možda najtalentovanijeh od njih, Milana Mladenovića, intuitivno naslućivali, samlela ih je da ne ostavi skoro ništa.

tony

pre 6 godina

hm, al’ vam je listaaa... prvo idoli i maljciki, pesma je upravo i bila posvecena komunizmu, nikako protiv istog ili protiv rezima. mi malo stariji to znamo. dalje, borina pesma - na zapadu nista novo je pesma zbog koje je bora bio proglasen za narodnog i drzavnog neprijatelja br. 1 pa je nesto malo bio i u cuzi ako ne gresim. dzoni je sa azrom imao jakih antiprotivnih pesama kojima je opleo po rezimu samo tako, dalje, haustor - par opasno dobrih pesama, antirezimskih naravno. pusenje i guzonjin sin takodje spadaju u sam vrh antirezimskih kompozicija. bilo je tu jos nekih pokusaja, galija i kerber recimo ali sve je to sitno u poredjenju sa corbom i azrom. dzoni i bora su sampioni bili i ostali.

Realista

pre 6 godina

Džoniju je otac bio partijska njuška. Džoni bi se nakon otpjevanih ''buntovničkih'' pjesama vratio u zagrebačku vilu da jede iz zlatne kašike...nemojte molim vas njega spominjati kao nekakvog borca protiv režima. On i njegovi su bili stupovi tog režima. Molim vas da objavite i drugu stranu medalje.

sm

pre 6 godina

vi hoćete da kažete da su prvi izbori bili demokratski? sve sami predsednici komunističke partije sa promenjenim imenom tj novoosnovanim strankama!!

punkrock

pre 6 godina

Apsolutno. EKV RECIMO se tipom, kvalitetom, lepotom, čistoćom i čvrstinom zvuka može svrstati uz najveće bendove grandž roka poput Alice in Chains, Nirvana, Pearl Jam, Stone Temple Pilots...čak i pre nego što je taj pravac nastao pod tim imenom. O tekstovima da ne govorimo.
(dzouns, 29. septembar 2017 21:07)

Koliko god ja voleo EKV ne slazem se do kraja sa poredjenjem. EKV po tvrdoci moze da se poredi sa Pearl Jeamom i to je to. Sa Alice in Chains nikako, to je bio neverovatan bend (dok je Lejn bio ziv). Oni su bili tvrdji i od mnogih metal bendova, mislim na sam zvuk i rifove. Koliko su bili grandz, toliko su bili i metal, posebno raniji albumi. Daleko je EKV bio od takvog zvuka.

trta

pre 6 godina

"Clan mafije" je pesma koja je izasla krajem '87 godine tada se vec uveliko i javno govorilo protiv rezima, Bora ima mnogo drugih starijih pesama sa slicnom tematikom zbog kojih je zaglavio i zatvor.

Zoki

pre 6 godina

Bajagini "Rimljani" ili kako se već pesma zvala su takođe bili posvećeni Kosovu. Azra, Čorba i Pušenje su bili bez sumnje najoštriji kritičari režima.

Moca

pre 6 godina

Ova lista je nepotpuna bez pesme koja je, verovatno, bila najočiglednija kritika tadašnjeg sistema. To je "Pogledaj dom svoj anđele" od Riblje čorbe, i oslikava našu stvarnost u poslednjih 30-40 godina vrlo jasno i bolno.

čvorović ilija

pre 6 godina

Ma,koliko se ja sjećam,u to mračno vrijeme,najviše je odjeknula cenzura pjesme Bijelog dugmeta "Sve će to mila moja prekriti...",gdje je u stihu "A Hrist je bio kopile i jad" umjesto riječi "Hrist" Bebek otpjevao riječ"ON"zbog "vrijeđanja vjerskih osječanja građana".Eeee,kako su to bila teška vremena.Sad nam je lakše.Laku noć!

taxxv

pre 6 godina

O tekstovima i melodijama necu komentarisati jer su ukusi razliciti, ali danas nema (ili se meni tako cini) muzicara koji kroz stihove izrazava svoj ili stav svoje generacije. Jeste u ono vreme bila cenzura "jaka", a kako se zove ovo danas?

Dynamic

pre 6 godina

O kakvoj cenzuri pričate, koje su to pesme zabranjene? Pitajte bilo koga od ovih muzičara koje ste pomenuli koje su im pesme cenzurisane. To je bilo vreme kad je moglo slobodno da se kritikuje, što se i vidi iz pesama koje ste naveli, a takvih mogu da se setim bar još desetak.
(Op, 29. septembar 2017 20:11)
Bilo je, bilo je..Cenzura je postojala , na sreću ne tako stroga kao u Poljskoj, Češkoj. Sumnjivim albumima dodeljivan je dodeljivan mepitet šunda i plaćali su "porez na šund" tako da bi automatski cene ploča bile skuplje i niko nije kupovao. Tekstovi su uredno pregledani ali je u tim komisijama bilo i kul likova. Jedino protiv njega nisi smeo

Igor

pre 6 godina

Gde vam je "Pogledaj svoj dom,andjele" ?Bora je genijalac!
(No.1, 29. septembar 2017 20:20)
Mislim da ta pesma mnogo bolje oslikava danasnje vreme.

Smuleco

pre 6 godina

EKV...skoro SVE njihove pesme imaju mnogo, mnogo dublju poruku, i smisao, u vremenu, pre vremena, van vremena. Znači, neponovljivi, na planeti.

marko munze

pre 6 godina

Lepo su te generacije zivele,studirali po 10 god,na grbaci svojih roditelja,a mene cale rekao tamo su ti vrata ajde u svet,pa u roku zavrsi I sve tako dok nisam otisao iz zemlje,hvala vam punooo generacio u komunizmu,radije bih se menjao sa vama......

Diskrecija

pre 6 godina

Koliko se sećam Bora Čorba je zbog pesme 'Na zapadu ništa novo' bio čak i na sudu gde je morao da obrazlaže na šta je mislio.

Samosvesna gradjanka

pre 6 godina

Pesme koje su "bacile rukavicu u lice" komunizmu u Jugoslaviji


Ali autori tekstova i/li izvođači, među kojima je i Bora Đorđević - ni jedan od njih nije odbio nagradu ,,Sedam sekretara SKOJ''. Toliko o ISTINSKOM ,,bacanju rukavice u lice'' komunizmu u SFRJ.

banacanin

pre 6 godina

samo neznalice i oni koji su se okoristili od raspada ex yu mogu da kritikuju tu drzavu.evo kad smo kod muzike najbolja ostvarenja nase muzike nastala su u sfrj da neidemo dalje jedino su u banana republikama drasticno porasla prava zivotinja i izjednacila se sa pravima i standardom obicnog coveka.kako bi rekla jedna strofa rok pesme.ljudi stvarno nije fer covek zivi kao ker

S70

pre 6 godina

Da se opet javim, pošto neki kažu da danas nema kritike na ovaj način - ima, samo se slabije čuje (govorim za Srbiju, ne znam za ostatak regiona).

Sve ove grupe su se u svoje vreme vrtele na radio stanicama, a danas? Kada ste zadnji put čuli na radiju ili videli na TV SARS, Hladno pivo, Dubiozu...?

abraham

pre 6 godina

sve su to bili sinovi jna oficira i udbasa. njima je i bilo dozvoljeno da pametuju. obicna omladina to nije mogla ni smjela. odmah bi bili kaznjeni.

jutarnik

pre 6 godina

Nekoliko pesama koje udaraju po tadasnjem estabilishmentu - za mladje citaoce...
Narodna pesma - Paraf 1979.
Laibach - Krava gruda 1986.
Ziv spomenik gluposti - Pankrti 1982.
Snage opozicije - Riblja corba 1985.
Dalje, plocha "Novi Pank Val" sama po sebi je dovoljna da se dopuni listu.
PS. Patareni, Otpatki civilizacije, UBR, CSH... To je tek bila posebna pricha osamdesetih. pozz

neutralni felsh

pre 6 godina

Bora stari DB-ovac.Ostavili su mu dovoljno prostora da laje,ali kada zagusti sve to da otplati.Lik je huškao sve vreme na ratove i sada ga nazivate opozicijom komunističkom režimu Sloba i Mire.
(charlie, 30. septembar 2017 07:08)

upravo tako.

Mitja

pre 6 godina

Idoli - Kenozoik, pesma sa albuma "Odbrana i Poslednji Dani", koja govori takodje o propasti komunistickog rezima i nadolazecem ratu. "Devojka" kojoj se obraca Divljan je zapravo Jugoslavija.

Braca KG

pre 6 godina

Uh! Takvih pesama u yu roku ima bas dosta! Novotalasni bendovi su mahom i pevali o tome. Elektricni orgazam je imao pesme: vi, nebo, krokodili dolaze (pesma koja je nastala kada se vec ocekivala Titova smrt)...
Sarlo akrobata: mali covek, pecati...
Idoli: maljciki, omorina nad Europom...
Mnogo, mnogo takvih pesama ima

The Man

pre 6 godina

Bio je i bice samo jedan : Bora Đorđević.

Jedini koji je i umeo i smeo tako - direktno, suštinski, hrabro... da zabolu, da zavede ... Legenda.

Na celu umetnika i rokera koji su kidali ideoliske stege komunizma. Patriota i pesnik.

A Ekv su se obracali svetu celom... duhu planete... coveku...

Braca KG

pre 6 godina

Uh! Takvih pesama u yu roku ima bas dosta! Novotalasni bendovi su mahom i pevali o tome. Elektricni orgazam je imao pesme: vi, nebo, krokodili dolaze (pesma koja je nastala kada se vec ocekivala Titova smrt)...
Sarlo akrobata: mali covek, pecati...
Idoli: maljciki, omorina nad Europom...
Mnogo, mnogo takvih pesama ima

praziluk

pre 6 godina

Kad neko petlja u sport, i prica kako je lako napraviti strategiju i voditi tim, niko ga ne shvati ozbiljno. Kad majstor pokusa da glumi inzenjera, bude otpusten. kad krene pijanac da omalovaza obrazovanog coveka, niko ga ne shvati za ozbiljno. A jedino se u politiku svi razumeju i svi smeju da se petljaju u nju iako ni po kom osnovu nisu kompetentni. Za pevace vazi ona izreka: Oni znaju samo da pevaju i piju

Kad kazem JA

pre 6 godina

Moze se reci da sva rock muzika, kao prozapadna podkultura koja velica uglavnom kapitalisticke vrijednosti i buntovnistvo bila antirezimska...

Starac Focha od iljadu ljeta

pre 6 godina

Da li se neko seca elektro grupe Beograd, koji ranih osamdesetih objavljuju peme Kontrolori i Opasne igre, koje nisu lritika komunizma nego predvidjanje sistema u kome danas zivimo. Drago mi je sto se neko setio i grupe Balkan a kuriozitet je da jenjihovu plocu objavio Jugodisk koji je objavljivao uglavnom narodnjake....

Veki

pre 6 godina

Kazaliste je izdalo pred sam pocetak rata tu pesmu,pocetkom anarhije, kada su se vec pocele po negde i straze cuvati . Bijelo dugme i Corba su bili najborbeniji, Zbranjeno Pusenje takodje..

BeKo

pre 6 godina

(EU Citizen, 30. septembar 2017 10:01)

"Malograđanština ne znači samo skladište ustaljenih predstava: to je i čitavo mnoštvo fraza, klišea i banalnosti, izraženih otrcanim rečima. Pravi malograđanin i nema ništa drugo do te sitničave predstave od kojih je sav sazdan". 

Vladimir Nabokov

baba jula

pre 6 godina

Bora stari DB-ovac.Ostavili su mu dovoljno prostora da laje,ali kada zagusti sve to da otplati.Lik je huškao sve vreme na ratove i sada ga nazivate opozicijom komunističkom režimu Sloba i Mire.
(charlie, 30. septembar 2017 07:08)

Bora je imao album 96.-97. bas o Slobi i Miri, u isto vreme Orgazam je izdavao album za Siti Rekords, znas ciji je Siti?

tamo_daleko

pre 6 godina

AZRA-"Nedeljni Komentar"
AZRA-"Kurvini Sinovi"
AZRA-"68"
AZRA-"Prolece je 13-tog u Decembru"
AZRA-"Kad fazani lete"
AZRA"Kao i Jucer"

Dzoni legenda!

Filmofil

pre 6 godina

@Dex Dejvid, 30. septembar 2017 03:16)

Radnicka klasa odlazi u raj je sa Haustorovog albuma Treci svijet iz '84, Bolero je sledeci. Sa ostalim se manje vise slazem. Mada je Dzoni bio poseban sa posprdnim odnosom prema zajednickom balkanskom mentalitetu onom aspektu koji tu sirotinju tera jednu na drugu.
Inace cudan tekst. U pravu je onaj ko je ovde napisao, kao da je pusan od nekog ko to vreme niti je doziveo, niti ga je dobro proucio ako je rec o mladjoj osobi. Slabije napisan pismeni zadatak.

kofein

pre 6 godina

@Tomy
nije Cejeni vec Sejmeni

naravno da ima jos pesama koje o tome govore, i mislim da se ovde mesaju dve teme, ali dobro je da i ovakvih tekstova ima na ovom sajtu.

po meni najsuptilniji ali i najuoecatljiviji stih je upravo iz "Ko to tamo peva" Stulica, kada kaze
"Ulici trofeja ponestaje snage"

BeKo

pre 6 godina

Kurvini sinovi

"Iza prozora nemirnog sna
osjecam njihove sijene
gledam kako kroz zidove plesu
kurvini sinovi

Zatvori gubicu nije vrijedna zanata
istresi gorcinu do kraja
na strateskim mjestima njihovi ljudi
kurvini sinovi

Lutke od krvi i bez trunke ideja
ubice na cesti
losa noc, bijezim iz grada
oni dolaze

Kurvini sinovi

Otisao sam daleko od krajnjih granica
more je uzimalo od neba
na drugoj strani znaci oluje
vidio sam kako plaze u tami

Hladna noc pred velike dogadjaje
ne zelim vise da se sjecam
znali su gdje ce me naci
kurvini sinovi"

nema deda mraza

pre 6 godina

svako od njih je imao rodjaka u vlasti, produkciji ploca ili je bio proizvod dba
i na tome sto sam ukucao treba zasnivati svako ozbiljnije teoretisanje o ovoj temi
pa nije sadasnji nepotizam od juce

belgrado

pre 6 godina

bora je najdirektnije cepao,
" za ideale ginu budale" :d
pa savez boraca,pa savez omladine,pa ovi ,oni su padali u nesvest i mesecima vredjali :d

..a sta reci za laibach?
kad su nemci i belgijanci rekli da bi ovi bili zabranjeni kod njih :d

s drgue strane u vojsci nsm je bilo zabranjeno da slusamo azru i boru :d

šta ti dečko radiš

pre 6 godina

Atomsko Sklonište: Ne cvikaj generacijo, Oni što dolaze za nama, Extrauterina...

Azra: Uradi nešto, Jablan, Uvijek ista priča, Nije OK, Kurvini sinovi, Poljska u mom srcu, Poljubi me, Nedjeljni komentar, Rođen da budem šonjo, '68, Nemoj po glavi druže plavi, Iran, Tko to tamo pjeva, Sestra lovel (1984.), 3N, Kad fazani lete, Krivo srastanje, itd itd

Bijelo dugme: Eto baš hoću, Pristao sam biću sve hoće, Milicija trenira strogoću, Hej Slaveni, Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo.

Riblja čorba: Na Zapadu ništa novo, Pogledaj dom svoj, anđele, Crni mercedes, Član mafije, Tito je vaš, Al Capone.

Zabranjeno pušenje: Čejeni odlaze, Abid, Dan republike, Srce ruke lopata, Guzonjin sin.

Balašević: Ne lomite mi bagrenje, Nikad kao Bane, Blues mutne vode, Soliter, Sloboda ne, Devedesete, Kere varošanke.

Astheom Fref

pre 1 godinu

Lopovi ne kradu
Ubice ne kolju
Mulci ne siliju
I krv ne liju
Nijedne nema bolje od naše policije
Nijedne nema bolje od naše policije
Nijedne nema bolje od naše policije
Nijedne nema bolje
Lopove zatvaraju
Ubice kaznjavaju
Mulce miluju
I rane zalivaju
Nijedne nema bolje od naše policije
Nijedne nema bolje od naše policije
Nijedne nema bolje od naše policije
Nijedne nema bolje
Ličnu kartu imaš
Zato šamar nemaš
Kod naš to je tako
Završi brzo lako
Nijedne nema bolje od naše policije
Nijedne nema bolje od naše policije
Nijedne nema bolje od naše policije
Nijedne nema bolje
Ličnu kartu imaš
Zato šamar nemaš
Kod naš to je tako
Završi brzo lako
Nijedne nema bolje od naše policije
Nijedne nema bolje od naše policije
Nijedne nema bolje od naše policije
Nijedne nema bolje

:D

Op

pre 6 godina

O kakvoj cenzuri pričate, koje su to pesme zabranjene? Pitajte bilo koga od ovih muzičara koje ste pomenuli koje su im pesme cenzurisane. To je bilo vreme kad je moglo slobodno da se kritikuje, što se i vidi iz pesama koje ste naveli, a takvih mogu da se setim bar još desetak.

dzouns

pre 6 godina

(Nizdis, 29. septembar 2017 20:17)
Apsolutno. EKV RECIMO se tipom, kvalitetom, lepotom, čistoćom i čvrstinom zvuka može svrstati uz najveće bendove grandž roka poput Alice in Chains, Nirvana, Pearl Jam, Stone Temple Pilots...čak i pre nego što je taj pravac nastao pod tim imenom. O tekstovima da ne govorimo.

Realista

pre 6 godina

Džoniju je otac bio partijska njuška. Džoni bi se nakon otpjevanih ''buntovničkih'' pjesama vratio u zagrebačku vilu da jede iz zlatne kašike...nemojte molim vas njega spominjati kao nekakvog borca protiv režima. On i njegovi su bili stupovi tog režima. Molim vas da objavite i drugu stranu medalje.

abraham

pre 6 godina

i taj milan i taj dzoni i taj brega su bili sinovi Jna oficira. pa im se i moglo da pametuju. sinovi obicnih radnika i seljaka nisu smeli ni da pisnu.

skojevac

pre 6 godina

Ako se ne varam, Riblja corba je pre ove pesme imala "Pogledaj dom svoj andjele", koja se mnogo jace cula od pomenute. Maljcike nikada nisam dozivljavao kao pesmu protiv komunizma, a postoji i more drugih pesama gde se provlacila nit protiv istog. Cak i Bjelo dugme, pa i Plavi orkestar iz vremena kasnih osamdesetih imaju takve pesme (npr Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo). Lista vam i nije nesto

cobra

pre 6 godina

samo budale i fašisti mogu imati nešto protiv Titovog najhumanijeg vođenja države, a za radnika tj. običnog čovjeka nije bilo boljeg od titovog sistema nikad na planeti zemlji

EU Citizen

pre 6 godina

Ovo je zamena teza. Osim avangardnih pojava tipa Satana Panonskog, Sch ili Leibacha koje su se doticale samo promila populacije, nijedan od tih bendova, sa paradoksalnim izuzetkom ruralnog rokera Bore Đorđevića, koji je to, međutim, činio isto sa socijalističkih pozicija, samo uz prefiks "nacional-" ispred, nije fundamentalno osporavala bolesni socijalistički sistem. Sve te "kritike" nisu bile antisocijalističke, prokapitalističke i prodemokratske, već ponajpre nesvesni apel za "socijalizam sa ljudskim licem", "treći put" ili već neku sličnu budalaštinu (čak je i Štulićev neartikulisani anarhizam bio levičarski). Celu novotalasnu generaciju (govorim to kao neko ko je, iako mlađi, većinu tih ljudi makar površno poznavao) činila su deca komunizma duboko zadojena levičarskim idejama, koja, za razliku od nešto mlađih, nisu videla ništa suštinski loše u toj boleštini, već su reagovali samo na stvari koje su percipirali kao lokalne i ispravljive deformacije ili koketirali sa trendovima poput revivala pravoslavlja. I porodični bekgraund je mahom bio komunistički ili uklopljen u udbaški sistem (potonje karijere nekih od njih poput Šapera ili Krstića u nomenklaturi to lepo ilustruju). Mnogi su tu nesvesnost o zločinačkoj prirodi sistema (uz vlastitu lakomislenost i poroke) platili najvišom cenom - mašinerija čiju ubilačku suštinu nisu razumeli, iako su je neki, poput možda najtalentovanijeh od njih, Milana Mladenovića, intuitivno naslućivali, samlela ih je da ne ostavi skoro ništa.

Tomy

pre 6 godina

Zabranjeno pušenje-cejeni odlaze.Odlazak Srba sa Kosova,tada su odlazili prodajući imovinu Albancima,uglavnom osamdesete godine pa i početak devedesetih.Nele je taj tekst napisao dirnut time.

Kim Tramp Sun

pre 6 godina

Mnogo je glup spisak, ima mnogo vise antirezimskih pesam, poput Nebo od El. orgazma ili Mali covek zeli preko crte, a da ne pricam o Pankrtima ili Buldozeru.

abraham

pre 6 godina

sve su to bili sinovi jna oficira i udbasa. njima je i bilo dozvoljeno da pametuju. obicna omladina to nije mogla ni smjela. odmah bi bili kaznjeni.

charlie

pre 6 godina

Bora stari DB-ovac.Ostavili su mu dovoljno prostora da laje,ali kada zagusti sve to da otplati.Lik je huškao sve vreme na ratove i sada ga nazivate opozicijom komunističkom režimu Sloba i Mire.

zoran

pre 6 godina

...sta sad kazu pevaci i tekstopisci posle 100000 poginulih, miliona raseljenih, i 10tak miliona unesrecenih u nekom smislu. Svi da odu u kucu cveca i da odpevaju npr.'oprosti mi pape'.

BV

pre 6 godina

Ne vezano direktno za ovu temu, ali je takodje zanimljivo je da folk muzika za vreme dok je Titio bio ziv bila svojevrsni andergraund, rezervisan samo za neke drumske krcme i gostionice. A osamdesetih je Juzni Vetar bio skinut sa "Javnih servisa" zbog navodnog propagiranja ideologije Ajatolaha Homeinija, sa kojim Jugoslavija nije bila u najboljim odnosima.

Ian Anderson

pre 6 godina

Pjevali su ih oni ciji su roditelji bili visoka vojna lica i funkcioneri tadasnjeg sistema, crvena burzoazija, oni koji su dane provodili u studijima na racun poreskih obveznika, ona vrsta koja se najede i napije pa postane bijesna, zato smo tu gdje jesmo.

The Man

pre 6 godina

Bio je i bice samo jedan : Bora Đorđević.

Jedini koji je i umeo i smeo tako - direktno, suštinski, hrabro... da zabolu, da zavede ... Legenda.

Na celu umetnika i rokera koji su kidali ideoliske stege komunizma. Patriota i pesnik.

A Ekv su se obracali svetu celom... duhu planete... coveku...

Svedok

pre 6 godina

Ima još puno!!! To je bilo vreme kada se kroz rok muziku iskazivao bunt naroda protiv režima i diktature, a danas su narodnjaci su UZ režim.

banacanin

pre 6 godina

samo neznalice i oni koji su se okoristili od raspada ex yu mogu da kritikuju tu drzavu.evo kad smo kod muzike najbolja ostvarenja nase muzike nastala su u sfrj da neidemo dalje jedino su u banana republikama drasticno porasla prava zivotinja i izjednacila se sa pravima i standardom obicnog coveka.kako bi rekla jedna strofa rok pesme.ljudi stvarno nije fer covek zivi kao ker

Svedok

pre 6 godina

Ima još puno!!! To je bilo vreme kada se kroz rok muziku iskazivao bunt naroda protiv režima i diktature, a danas su narodnjaci su UZ režim.

praziluk

pre 6 godina

Kad neko petlja u sport, i prica kako je lako napraviti strategiju i voditi tim, niko ga ne shvati ozbiljno. Kad majstor pokusa da glumi inzenjera, bude otpusten. kad krene pijanac da omalovaza obrazovanog coveka, niko ga ne shvati za ozbiljno. A jedino se u politiku svi razumeju i svi smeju da se petljaju u nju iako ni po kom osnovu nisu kompetentni. Za pevace vazi ona izreka: Oni znaju samo da pevaju i piju

čika Boki

pre 6 godina

Član mafije je možda sa skrivenom porukom (član partije), ali u isto vreme se pojavljuje i Al Kapone i Tito je vaš, tako da cenzura nije postojala i svako ko to tvrdi je notorni lažov. Sve objavljeno posle 1987.godine nije imalo cenzuru države, osim u Hrvatskoj u kojoj je državni aparat blokirao veličanje zajedničke države!

1971

pre 6 godina

U kom tačno trenutku će svima postati poznato da je pesma EKV-a "Samo par godina za nas" nastala ispred VMA kada su saznali da među njima ima HIV pozitivnih (Vd), te da pesma nema nikakve veze sa politikom ili predstojećim ratom?! Mislim, to je toliko puta rečeno i objašnjeno, da greška koja se ponavlja postaje već sramotna.

Lista je prekratka i netačna. Osim toga, sistem koji je dozvolio onakve filmove (danas klasike, kao Maratonci, Ko to tamo peva, Balkanski špijun, Vrane, Misterije organizma....) ili pesme (Radnička klasa odlazi u raj, samo nju da navedemo, plus Azrin, Borin i opus Z. pušenja) nikako nije bio zatvoren i represivan kako se danas priča. Ajd danas lanite protiv sistema, da vidite šta će vam biti. Nekada je biti disident bila privilegija (družite se sa Mihizom ili Pekićem ili Radmilovićem ili Liberom Markonijem?!) - danas bi vas u ludnicu strpali (ili u Zadrugu, što vam dođe na isto).

I za kraj - "Pogledaj dom svoj, anđele" nije podstaknut našim sistemom, već nesrećnom Afrikom. Što je u međuvremenu postao univerzalan, nije zaslužan Bora genije, već je kriva naša glupost i zla sudbina. Live Aid u Britaniji je odavno tek deo istorije, star 30 godina, a mi smo se Afrikancima "pridružili" i ekonomski i politički... Ne na dobar način, očigledno. Englezi su im pametno poslali pare; mi nesrećnici smo iskopirali njihove ratove...

Pesme moje pesme moje

pre 6 godina

Najdirektnije i najhrabrije je prozivao Bora: Tu nema boga nema pravde, Na zapadu nista novo, Ja cu da pevam, Pogledaj dom svoj andjele, Al Kapone itd. Svaka cast ostalima, al vecina tih pesama je kritika u smislu: moze da bude al ne mora da znaci, citanje izmedju redova itd..sto postujem svakako, al poenta ovde je biti direktan i hrabar u vremenu kada to nije bilo jednostavno. A sada kad ga gledam po Pinku.. :(

Libidus Maximus

pre 6 godina

 kakvoj cenzuri pričate, koje su to pesme zabranjene? Pitajte bilo koga od ovih muzičara koje ste pomenuli koje su im pesme cenzurisane. To je bilo vreme kad je moglo slobodno da se kritikuje, što se i vidi iz pesama koje ste naveli, a takvih mogu da se setim bar još desetak.
(Op, 29. septembar 2017 20:11)

Cenzura ne znači samo zabrane. Cenzurisalo se mnogo suptilnije. Albumi - pesme su proglašavane za šund i dodatno oporezivani pa im je cena u prodaji bila znatno viša. Zato su ti albumi bili nedostupniji. Album "Odbrana i poslednji dani" Idola je bio toliko skup da ja, kao srednjoškolac, nisam mogao da ga kupim. Na radiju si mogao da čuješ samo " Kenozoik" i da čekaš da neko od tvojih poznanika dođe do albuma i da ga snimiš na kasetu uz očajan kvalitet
zvuka. Tako je bilo i sa Azrinim albumima i sa većinom novotalasnih grupa.

Alcale

pre 6 godina

1. Na prostoru jugoslavije nikada nije postojalo komunisticko drustveno politicko uređenje. Nikada!
2. Ne znam zasto iko misli da je ovo bio samar "rezimu" (daj boze da je opstao deo onog sistema do danas) jer je taj "rezim" pruzao jaku podrsku i slobodu umetnicke kritike i izrazanjavanja sto kroz muziku sto kroz film. Punk pokret je inace bio po snazi 1-2 u eu bas u YU.
3. Cenzura praktocno nije postojola pogotovo u poređenju sa "naprednim demokratskim zemljama"EU gde je u vreme 60-70 cenzura bila kao dobar dan. U Yu je samo jedan film bio cenzurisan i film je toliko uludo potrosen materijal da bi ga svako noramalan bacio u smece!
Nego ajde vise manite se drzave i vremena kada se izgradilo sve ovo sto ovi ne mogu da okrece i svim silama se trude da uniste. Manite maljceka koji pevaju o radnickoj klasi koja ide u fabrike jer ih sada NEMAMO! clanove i to prave mafije imamo sada ta pesma nebi bila karikatura ili sarkazam nego direktna prozivka gde bi svi provalili o kome se peva. Manite se tog vremena daj da vidimo sta se sada peva protiv sistema i sta se snima protiv sistema?

Abrakadabra

pre 6 godina

Tekst koji sam pročitao u celini, mogu da ocenim kao selektivan i pristrasan.
Sve nabrojane pesme su nastale POSLE Tita, i nisu kritika njegovog režima, jer njega već nije bilo, nego je to kritika onih koji su došli na vlast, i počeli da se bave pretakanjem šupljeg u prazno, uglavnom sa ciljem prisvajanja što veće vlasti, čime je započelo rasturanje Jugoslavije...
Naravno da je predmet takvih kritika bio režim komunista, koji su imali svu vlast, kao jedina partija koja je (zvanično) postojala.
Izostale su pesme koje su neposredno bile uperene protiv Miloševićeve vlasti i njegovog represivnog režima, kao i neke pesme koje su sasvim jasno ukazale na pravac kojim je krenuo taj režim (razbijanje zajedničke države).
Cenzure u vreme Tita, bilo je manje nego što je danas ima u Srbiji...

Moca

pre 6 godina

Ova lista je nepotpuna bez pesme koja je, verovatno, bila najočiglednija kritika tadašnjeg sistema. To je "Pogledaj dom svoj anđele" od Riblje čorbe, i oslikava našu stvarnost u poslednjih 30-40 godina vrlo jasno i bolno.

Лука Лабан

pre 6 godina

Прођоше године а ми старији смо сведоци како су и колико аутори песама остали доследни!

kofein

pre 6 godina

@Tomy
nije Cejeni vec Sejmeni

naravno da ima jos pesama koje o tome govore, i mislim da se ovde mesaju dve teme, ali dobro je da i ovakvih tekstova ima na ovom sajtu.

po meni najsuptilniji ali i najuoecatljiviji stih je upravo iz "Ko to tamo peva" Stulica, kada kaze
"Ulici trofeja ponestaje snage"

neutralni felsh

pre 6 godina

Bora stari DB-ovac.Ostavili su mu dovoljno prostora da laje,ali kada zagusti sve to da otplati.Lik je huškao sve vreme na ratove i sada ga nazivate opozicijom komunističkom režimu Sloba i Mire.
(charlie, 30. septembar 2017 07:08)

upravo tako.

Smuleco

pre 6 godina

EKV...skoro SVE njihove pesme imaju mnogo, mnogo dublju poruku, i smisao, u vremenu, pre vremena, van vremena. Znači, neponovljivi, na planeti.

Dr.Kadzija

pre 6 godina

Sta su bre bacile?

Sve je to bilo dozvoljeno od strane partije i establismenta,kako bi eventualni bes kanalisao kroz muziku i umetnost,a ne na ulicama i strajkovima.

Tito nije bio glup covek,ali nije odlucivao bas o svemu,vec je drzava imala svoje institute u kojima su radili obrazovani i pametni ljudi,koji su vrsili procene i bavili se svim ovim pojavama,te su donosili zakljucke sta je opasno za drzavu ,a sta ne.
Ono sto je dovelo do raspada zemlje nisu ni pesma,ni strani neprijatelji (koji su se kasnije ukljucili),vec losa ekonomija.
Naime,pocetkom 80' ,drzava je smanjila javnu potrosnju jer je morala da vraca kredite.Zato su bile nestasice svega,pa-nepar i sl.To je veoma negativno uticalo na celu privredu,pogotovo sto je Tito umro i pocela bitka za vlast izmedju republika.
Nacionalizam je poceo da se povampiruje krajem 80',iako je u Hrvatskoj bilo slucajeva jos i 70'.Ante Markovic je pokusao da restartuje privredu ubacivsi 11 milijardi dolara iz rezervi ,ali to nije uspelo,jer su mracnjaci(Milosevic,Tudjam,Alija), uspeli da popale narod i izazovu rat,a on je poceo zato sto Milosevic nije hteo da dozvoli otcepljenje republika,sto je sa jedne strane i razumljivo,a sa druge strane potpuno pogresno,jer je Jugoslavija bila neodrziva.
Da smo se raspali bez rata,danas bi bili u daleko boljoj poziciji,jer bi se deo privrede i kapaciteta sacuvao od propadanja.

baba jula

pre 6 godina

Bora stari DB-ovac.Ostavili su mu dovoljno prostora da laje,ali kada zagusti sve to da otplati.Lik je huškao sve vreme na ratove i sada ga nazivate opozicijom komunističkom režimu Sloba i Mire.
(charlie, 30. septembar 2017 07:08)

Bora je imao album 96.-97. bas o Slobi i Miri, u isto vreme Orgazam je izdavao album za Siti Rekords, znas ciji je Siti?

marko munze

pre 6 godina

Lepo su te generacije zivele,studirali po 10 god,na grbaci svojih roditelja,a mene cale rekao tamo su ti vrata ajde u svet,pa u roku zavrsi I sve tako dok nisam otisao iz zemlje,hvala vam punooo generacio u komunizmu,radije bih se menjao sa vama......

Dynamic

pre 6 godina

O kakvoj cenzuri pričate, koje su to pesme zabranjene? Pitajte bilo koga od ovih muzičara koje ste pomenuli koje su im pesme cenzurisane. To je bilo vreme kad je moglo slobodno da se kritikuje, što se i vidi iz pesama koje ste naveli, a takvih mogu da se setim bar još desetak.
(Op, 29. septembar 2017 20:11)
Bilo je, bilo je..Cenzura je postojala , na sreću ne tako stroga kao u Poljskoj, Češkoj. Sumnjivim albumima dodeljivan je dodeljivan mepitet šunda i plaćali su "porez na šund" tako da bi automatski cene ploča bile skuplje i niko nije kupovao. Tekstovi su uredno pregledani ali je u tim komisijama bilo i kul likova. Jedino protiv njega nisi smeo

Veki

pre 6 godina

Kazaliste je izdalo pred sam pocetak rata tu pesmu,pocetkom anarhije, kada su se vec pocele po negde i straze cuvati . Bijelo dugme i Corba su bili najborbeniji, Zbranjeno Pusenje takodje..

Kiki

pre 6 godina

Poznata je anegdota na koncertu Pušenja kad je Nele rekao - crkao Maršal, misleći na pojačalo a ne na maršala Tita, mada je shvaćeno dvosmisleno. Posle su ih, valjda žestoko bojkotovali a niko nije hteo album da im objavi

Zoki

pre 6 godina

Bajagini "Rimljani" ili kako se već pesma zvala su takođe bili posvećeni Kosovu. Azra, Čorba i Pušenje su bili bez sumnje najoštriji kritičari režima.

Kad kazem JA

pre 6 godina

Moze se reci da sva rock muzika, kao prozapadna podkultura koja velica uglavnom kapitalisticke vrijednosti i buntovnistvo bila antirezimska...

Allegretto

pre 6 godina

Gde vam je "Pogledaj svoj dom,andjele" ?
Bora je genijalac!
(No.1, 29. septembar 2017 20:20)

Bio. Tada. Danas je samo još jedan primer nekada dobrog i cenjenog muzičara koji je negde iskliznuo iz šina i (veoma) loše ostario...

Samosvesna gradjanka

pre 6 godina

Pesme koje su "bacile rukavicu u lice" komunizmu u Jugoslaviji


Ali autori tekstova i/li izvođači, među kojima je i Bora Đorđević - ni jedan od njih nije odbio nagradu ,,Sedam sekretara SKOJ''. Toliko o ISTINSKOM ,,bacanju rukavice u lice'' komunizmu u SFRJ.

Савке

pre 6 godina

Онај ко је писао овај чланак не познаје домаћу рок сцену, пази ЕКВ, Идоли... Једини ко је имао петљу да прозива отворено комунизам и друштвено уређење тога времена је Бранимир Штулић. Њему је свака песма која није љубавна прозивање уређења.

Nex

pre 6 godina

Pa po ovim komantarima ispada da je taj totalitarni i narodu mrzak režim zapravo bio napredan i dozvoljavao mnogo vise nego sto se tvrdilo.

pero

pre 6 godina

Hehe mladost ludost. Ti pjevaci su imali privilegiju da kritikuju sistem kakav Juzni Sloveni, do tada, nikada nisu imali niti ce vise ikada da imaju. Ako su ga i kritikovali, vjerovatno se danas s tim i ne ponose previse. Bio je to strasan rezim kad si ga mogao kritikovati...

tony

pre 6 godina

hm, al’ vam je listaaa... prvo idoli i maljciki, pesma je upravo i bila posvecena komunizmu, nikako protiv istog ili protiv rezima. mi malo stariji to znamo. dalje, borina pesma - na zapadu nista novo je pesma zbog koje je bora bio proglasen za narodnog i drzavnog neprijatelja br. 1 pa je nesto malo bio i u cuzi ako ne gresim. dzoni je sa azrom imao jakih antiprotivnih pesama kojima je opleo po rezimu samo tako, dalje, haustor - par opasno dobrih pesama, antirezimskih naravno. pusenje i guzonjin sin takodje spadaju u sam vrh antirezimskih kompozicija. bilo je tu jos nekih pokusaja, galija i kerber recimo ali sve je to sitno u poredjenju sa corbom i azrom. dzoni i bora su sampioni bili i ostali.

čvorović ilija

pre 6 godina

Ma,koliko se ja sjećam,u to mračno vrijeme,najviše je odjeknula cenzura pjesme Bijelog dugmeta "Sve će to mila moja prekriti...",gdje je u stihu "A Hrist je bio kopile i jad" umjesto riječi "Hrist" Bebek otpjevao riječ"ON"zbog "vrijeđanja vjerskih osječanja građana".Eeee,kako su to bila teška vremena.Sad nam je lakše.Laku noć!

Darko

pre 6 godina

..a sad mi nabrojte bar 2 pesme koje su bacile rukaviu u lice ovom sistemu od 2001 ? Mislim , tada nisi smeo , bilo je opasno itd ....pa su ljudi pisali i snimali takve pesme u drŸavnim izdavaçkim kućama . Danas kad smo slobodni i siromaßni i svi kaće pesme po netu imamo koje pesme ? Mislite o tome

39

pre 6 godina

Jugoslavija nikad nije bila "komunistička" zemlja. Mi smo imali socijalistički sistem, što je u suštini jedna te ista stvar, međutim bitna je razlika zbog toga što prvi termin koriste Ameri za sve zemlje bivšeg Varšavskog pakta, u koje spadamo i mi, bez obzira na to što smo bili nesvrstani i što je Tile ofirao Josifa '48.

Vremena se menjaju. "Lutka sa naslovne strane" je nekad bila provokativna, čak nepristojna pesma, maltene pornografskog sadržaja, a danas deluje banalno, iako kvalitet stihova definitivno nije izgubio na vrednosti.

Poenta je u tome što smo nekad imali šta da kritikujemo, imali smo lice ili određenu grupu ljudi uz koje smo mogli da vežemo negativne misli, a danas ima smisla jedino upiranje prstom u samog sebe.

S70

pre 6 godina

U odnosu na vreme kada je nastala, za mene ubedljivo najjača i najsmelija kritika aktuelnog režima je "Glupost je neuništiva" - KUD Idijoti.

Preslušajte, ko nije, pa vidite koje godine je snimljen album...

Pozdrav.

BeKo

pre 6 godina

Balkan - Tridesetpeta-sesta-1982

Moj stari već godinama okreće bicikl svakog dana 
Od kuće do preduzeća, prva, druga, treća

On je tridesetpeta-šesta, bez škole, detinjstva i hleba 
On je tridesetpeta-šesta, uvek tu kad zapeti treba
On je tridesetpeta-šesta, večno treća smena 
On je tridesetpeta-šesta, bez kravate, umorna i povijena

Minimalac svakog prvog, mala firma, šta će sutra biti 
Topao hleb i litar mleka, akontacija, zajmovi, krediti

On je tridesetpeta-šesta, ne razume svaki izam 
On je tridesetpeta-šesta, podmeće leđa za realizam 
On je tridesetpeta-šesta, preko sindikata na more 
On je tridesetpeta-šesta, uvek u parteru, nikad gore

On je tridesetpeta-šesta, bez škole, detinjstva i hleba 
On je tridesetpeta-šesta, uvek tu kad zapeti treba
On je tridesetpeta-šesta, preko sindikata na more 
On je tridesetpeta-šesta, uvek u parteru, nikad gore

Mitja

pre 6 godina

Idoli - Kenozoik, pesma sa albuma "Odbrana i Poslednji Dani", koja govori takodje o propasti komunistickog rezima i nadolazecem ratu. "Devojka" kojoj se obraca Divljan je zapravo Jugoslavija.

jutarnik

pre 6 godina

Nekoliko pesama koje udaraju po tadasnjem estabilishmentu - za mladje citaoce...
Narodna pesma - Paraf 1979.
Laibach - Krava gruda 1986.
Ziv spomenik gluposti - Pankrti 1982.
Snage opozicije - Riblja corba 1985.
Dalje, plocha "Novi Pank Val" sama po sebi je dovoljna da se dopuni listu.
PS. Patareni, Otpatki civilizacije, UBR, CSH... To je tek bila posebna pricha osamdesetih. pozz

Partibrejkersi

pre 6 godina

Mi ne idemo nikud i ne radimo ništa, mi smo jedna velika hipnotisana gomila. Al ja znam taj ključ i poznajem tu bravu, otključaću i staviću ti svašta u glavu. Da li veruješ meni ili misliš svojom glavom....
Bora Čorba:
O kako je lepo biti glup
Stoka ume da nervira, gutaj šta ti se servira.
Ne bavi se politikom, spavaj, radi, ćuti jedi, i ne veruj više nikom, lezi, diž se ustaj sedi.

Starac Focha od iljadu ljeta

pre 6 godina

Prva Borina pesma koja je podigla vecu frku je bila Na zapadu nista novo, zbog stiha Za ideale ginu budale... SUBNOR je trazio da se pesma zabrani, pisalo se dosta o tome, no do zabrane nije doslo. Kasnije je bio Al Kapone i Necu da budem clan...

Dex Dejvid

pre 6 godina

Ljudi koji su sjedili u komitetima i odlučivali o cenzuri bili su vrlo ograničeni i neobrazovani. Teško da su oni znali šta je to Kenozoik, pa tako pjesma Idola koja udara u srž komunizma za njih je bila potpuno nebitna. Istorijski dogadjaj bio je kada je Bogović sa nevjerovatnom energijom na stadionu JNA oko 15 sati otpjeva Sretno dijete i ismijavao ono za njih najsvjetlije, vojnu paradu sa maršalom i partizanske filmove. Te većeri Dugme nije izašlo na bis. U Beogradu i Zagrebu ne gleda se samo drugačije na istoriju i povjest, nego i na kulturu. Ono kako u Beogradu percipiraju Štulu, to je za Zagreb Rundek. Štula je bio izuzetan analitičar i pjesnik društvenih anomalija koje su u mnogome odredile sudbinu ex YU i dovele do rata,, pjevao je o šljakerima koji spavaju po tramvajima i loču ko pesi, o vječitim studentima, putnicima bez para, ženama bez lijepote i neženjama bez stana, ali bio je čovjek revolucije, cijeloga živato sanjao je da predvodi proletere mlade i zbog toga kurvini sinovi nikada nisu došli po njega niti je iti jedan njegov stih cenzurisan, ni koncert zabranjen. Hrvati i dan danas kao svoj najveći uspijeh u rock muzici slave kada je 85' na albumu Bolero objavljena pjesma Radnička klasa odlazi u raj. Cjeo drugi serijal Crno bijeli svijet posvećen je toj pjesmi. Kada je Pušenje u pitanju socjalno najača pjesma je S one strane ulice, koja govori o socjalnim i klasnim razlikama, komu sve, komu ništa. Važno je bilo i suđenje za Crko Maršal i epilog tog suđenja.

trta

pre 6 godina

"Clan mafije" je pesma koja je izasla krajem '87 godine tada se vec uveliko i javno govorilo protiv rezima, Bora ima mnogo drugih starijih pesama sa slicnom tematikom zbog kojih je zaglavio i zatvor.

S70

pre 6 godina

Da se opet javim, pošto neki kažu da danas nema kritike na ovaj način - ima, samo se slabije čuje (govorim za Srbiju, ne znam za ostatak regiona).

Sve ove grupe su se u svoje vreme vrtele na radio stanicama, a danas? Kada ste zadnji put čuli na radiju ili videli na TV SARS, Hladno pivo, Dubiozu...?

Igor

pre 6 godina

Gde vam je "Pogledaj svoj dom,andjele" ?Bora je genijalac!
(No.1, 29. septembar 2017 20:20)
Mislim da ta pesma mnogo bolje oslikava danasnje vreme.

Diskrecija

pre 6 godina

Koliko se sećam Bora Čorba je zbog pesme 'Na zapadu ništa novo' bio čak i na sudu gde je morao da obrazlaže na šta je mislio.

Braca KG

pre 6 godina

Uh! Takvih pesama u yu roku ima bas dosta! Novotalasni bendovi su mahom i pevali o tome. Elektricni orgazam je imao pesme: vi, nebo, krokodili dolaze (pesma koja je nastala kada se vec ocekivala Titova smrt)...
Sarlo akrobata: mali covek, pecati...
Idoli: maljciki, omorina nad Europom...
Mnogo, mnogo takvih pesama ima

WotS

pre 6 godina

Lista je isuviše kratka, a zaboravljena su mnoga autorska imena i pesme koje su na manje ili više otvoren način predstavljele kritku režima ... Stariji rokeri će se svakako setiti koliko je problema imala fenomenalna grupa "Buldožer" tokom cele njihove karijere, a posebno u 70-im godinama. Imali su gomilu pesama u kojima su kroz ubitačnu ironiju i sarkazam ismevali rigidnost, zatucanost i otuđenost vladajuće nomenklature i njene ideologije. Prva dva albuma su im bila de fakto zabranjena nakon što su prodati prvi tiraži, ali je kućna trakaška "piraterija" to nadomestila i nije bilo nijednog ozbiljnijeg ljubitelja rok muzike koji nije imao svoju snimljenu verziju tih kultnih ploča. Sa pojavom tzv. novog talasa krajem 70-ih, taj ciničan i duboko kritički pristup (iako često izražavan kroz metafore, ali metafore čija prava poruka nije izmicala nijednom inteligentnom umu) su prihvatili mnogi mladi bendovi. Tokom prvih par godina te poplave novotalasne energije skoro da nema nijednog albuma budućih velikih imena na kojima nije primetna ta "Buldožer škola" - od bendova iz čuvenog "Paket Aranžmana". preko prvih albuma "Azre" i "Prljavog Kazališta" do pank scene u svim velikim gradovima bivše YU. Ako je ikada Rock imao moć da utiče na svest mladih i način na koji oni percipiraju stvarnost oko sebe, to je bilo upravo tada. Nažalost, od te snage i uticaja malo je šta preostalo samo nepunu deceniju docnije - baš onda kada je to bilo najpotrebnije ...

punkrock

pre 6 godina

Apsolutno. EKV RECIMO se tipom, kvalitetom, lepotom, čistoćom i čvrstinom zvuka može svrstati uz najveće bendove grandž roka poput Alice in Chains, Nirvana, Pearl Jam, Stone Temple Pilots...čak i pre nego što je taj pravac nastao pod tim imenom. O tekstovima da ne govorimo.
(dzouns, 29. septembar 2017 21:07)

Koliko god ja voleo EKV ne slazem se do kraja sa poredjenjem. EKV po tvrdoci moze da se poredi sa Pearl Jeamom i to je to. Sa Alice in Chains nikako, to je bio neverovatan bend (dok je Lejn bio ziv). Oni su bili tvrdji i od mnogih metal bendova, mislim na sam zvuk i rifove. Koliko su bili grandz, toliko su bili i metal, posebno raniji albumi. Daleko je EKV bio od takvog zvuka.

šta ti dečko radiš

pre 6 godina

Atomsko Sklonište: Ne cvikaj generacijo, Oni što dolaze za nama, Extrauterina...

Azra: Uradi nešto, Jablan, Uvijek ista priča, Nije OK, Kurvini sinovi, Poljska u mom srcu, Poljubi me, Nedjeljni komentar, Rođen da budem šonjo, '68, Nemoj po glavi druže plavi, Iran, Tko to tamo pjeva, Sestra lovel (1984.), 3N, Kad fazani lete, Krivo srastanje, itd itd

Bijelo dugme: Eto baš hoću, Pristao sam biću sve hoće, Milicija trenira strogoću, Hej Slaveni, Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo.

Riblja čorba: Na Zapadu ništa novo, Pogledaj dom svoj, anđele, Crni mercedes, Član mafije, Tito je vaš, Al Capone.

Zabranjeno pušenje: Čejeni odlaze, Abid, Dan republike, Srce ruke lopata, Guzonjin sin.

Balašević: Ne lomite mi bagrenje, Nikad kao Bane, Blues mutne vode, Soliter, Sloboda ne, Devedesete, Kere varošanke.

Filmofil

pre 6 godina

@Dex Dejvid, 30. septembar 2017 03:16)

Radnicka klasa odlazi u raj je sa Haustorovog albuma Treci svijet iz '84, Bolero je sledeci. Sa ostalim se manje vise slazem. Mada je Dzoni bio poseban sa posprdnim odnosom prema zajednickom balkanskom mentalitetu onom aspektu koji tu sirotinju tera jednu na drugu.
Inace cudan tekst. U pravu je onaj ko je ovde napisao, kao da je pusan od nekog ko to vreme niti je doziveo, niti ga je dobro proucio ako je rec o mladjoj osobi. Slabije napisan pismeni zadatak.

Braca KG

pre 6 godina

Uh! Takvih pesama u yu roku ima bas dosta! Novotalasni bendovi su mahom i pevali o tome. Elektricni orgazam je imao pesme: vi, nebo, krokodili dolaze (pesma koja je nastala kada se vec ocekivala Titova smrt)...
Sarlo akrobata: mali covek, pecati...
Idoli: maljciki, omorina nad Europom...
Mnogo, mnogo takvih pesama ima

taxxv

pre 6 godina

O tekstovima i melodijama necu komentarisati jer su ukusi razliciti, ali danas nema (ili se meni tako cini) muzicara koji kroz stihove izrazava svoj ili stav svoje generacije. Jeste u ono vreme bila cenzura "jaka", a kako se zove ovo danas?

džukele laju po frizeraju

pre 6 godina

Član mafije?!?!Prva Čorbina pesma koja je podigla ozbiljnu prašinu na ovu temu,verovatno i najhrabrija s obzirom na vreme kad je izašla(1981),bila je Na zapadu ništa novo,briljantna.Tu je naravno i Anđeo,ali i dosta odličnih stvari sa albuma Istina('Alo,Dvorska budala,Hleba i igara),sve daaleko pre pesme koju ste naveli.

biće bolje

pre 6 godina

Poprilično jak lin up, ovakve bendove više nećemo nikad imati. Nekada su mladi želeli da promene svet, a danas samo žele da promene auto, tu leži najveći problem ove krize u stvaralštvu i umetnosti u opšte.

nema deda mraza

pre 6 godina

svako od njih je imao rodjaka u vlasti, produkciji ploca ili je bio proizvod dba
i na tome sto sam ukucao treba zasnivati svako ozbiljnije teoretisanje o ovoj temi
pa nije sadasnji nepotizam od juce

BeKo

pre 6 godina

(EU Citizen, 30. septembar 2017 10:01)

"Malograđanština ne znači samo skladište ustaljenih predstava: to je i čitavo mnoštvo fraza, klišea i banalnosti, izraženih otrcanim rečima. Pravi malograđanin i nema ništa drugo do te sitničave predstave od kojih je sav sazdan". 

Vladimir Nabokov

dzoni

pre 6 godina

Daj mi odma da se vratim u taj režim i da umrem negde 1990 godine
.svaki dan bi išao po koncertima širom te režimske zemlje..pa po glavi stanovnika bila sigurno najjaca muzička scena na svetu svih vremena .

dzoni uvek aktuelan

pre 6 godina

Nije kritikovan samo komunizam vec tiranija, eksploatacija i medijsko spinovanje uopste, npr Azra - GRAD BEZ LJUBAVI kao da je danas napisano:

briga me frajeri
za vase reklame
ovuda su prolazili
i drugi prije vas

pljunuo sam magazine
propagandu
zlatouste novine
pljunuo sam dupelisce
preko cijele stranice

medjutim

pre 6 godina

Bacanje rukavice u lice komunizmu 1988 i 1989, kad je već bio na samrti?

Kakva hrabrost..

1981 Haustoru nije dozvoljeno da objavi "Radnička klasa odlazi u raj" s čuvenim "Pa-pa, proleteri".. 1984 se već bez problema pojavila na drugom albumu.. a vi pričate o bacanju rukavice komunizmu u lice 1989!?

sm

pre 6 godina

vi hoćete da kažete da su prvi izbori bili demokratski? sve sami predsednici komunističke partije sa promenjenim imenom tj novoosnovanim strankama!!

Marko

pre 6 godina

Rekao bih da samo Štulić ima 20 pesama, a opet kad pročitate neki od njegovih intervjua kaže da je ono vreme bilo mnogo naprednije.

belgrado

pre 6 godina

bora je najdirektnije cepao,
" za ideale ginu budale" :d
pa savez boraca,pa savez omladine,pa ovi ,oni su padali u nesvest i mesecima vredjali :d

..a sta reci za laibach?
kad su nemci i belgijanci rekli da bi ovi bili zabranjeni kod njih :d

s drgue strane u vojsci nsm je bilo zabranjeno da slusamo azru i boru :d

Coco Bill

pre 6 godina

Posle Titove smrti i sama komunistička partija je postala nekako "liberalnija". Tad nastaje niz kritičkih, ili da tako kažem, uvijeno kritičkih dela na račun celokupnog društva. Bum tad ne dpživljava samo kompletna muzička scena, nego tad nastaju i kultni filmovi, kao i pozorišne predstave. Od, ko to tamo peva, maratonaca, balkanskog špijuna, varljivog leta...itd do radijskih emisija, kao što je indeksovo radio pozorište, emisija od doručka do ručka, koju je vodio Marko Janković, a koja je imala i političke teme i gde su se slušaoci direktno uključivali i iznosili svoja mišljenja bez nekog cenzurisanja ako je "nezgodan komentar" Što ovde neko reče to je ipak bilo neko "kritičkije vreme" nego što je sad u demokratiji gde vlada, bar po meni, neka vrsta autocenzure, iz straha, da se ne "zameri" vladajućoj garnituri

ivan

pre 6 godina

Baš je jako vidljivo da je ovo pisao neko ko to vreme nije doživio, a nije se ni raspitivao kod ljudi koji jesu, nego je sastavio svoj tekstić guglajući jedno pola sata, ne više. Tako se iskrivljuje prošlost, jer će 'oni koji dolaze za nama' o tom vremenu da sude na osnovu ovakvih uradaka. Samo, i mi smo tako sudili o našim majkama i očevima.

BeKo

pre 6 godina

Kurvini sinovi

"Iza prozora nemirnog sna
osjecam njihove sijene
gledam kako kroz zidove plesu
kurvini sinovi

Zatvori gubicu nije vrijedna zanata
istresi gorcinu do kraja
na strateskim mjestima njihovi ljudi
kurvini sinovi

Lutke od krvi i bez trunke ideja
ubice na cesti
losa noc, bijezim iz grada
oni dolaze

Kurvini sinovi

Otisao sam daleko od krajnjih granica
more je uzimalo od neba
na drugoj strani znaci oluje
vidio sam kako plaze u tami

Hladna noc pred velike dogadjaje
ne zelim vise da se sjecam
znali su gdje ce me naci
kurvini sinovi"

Starac Focha od iljadu ljeta

pre 6 godina

Da li se neko seca elektro grupe Beograd, koji ranih osamdesetih objavljuju peme Kontrolori i Opasne igre, koje nisu lritika komunizma nego predvidjanje sistema u kome danas zivimo. Drago mi je sto se neko setio i grupe Balkan a kuriozitet je da jenjihovu plocu objavio Jugodisk koji je objavljivao uglavnom narodnjake....

tamo_daleko

pre 6 godina

AZRA-"Nedeljni Komentar"
AZRA-"Kurvini Sinovi"
AZRA-"68"
AZRA-"Prolece je 13-tog u Decembru"
AZRA-"Kad fazani lete"
AZRA"Kao i Jucer"

Dzoni legenda!

Astheom Fref

pre 1 godinu

Lopovi ne kradu
Ubice ne kolju
Mulci ne siliju
I krv ne liju
Nijedne nema bolje od naše policije
Nijedne nema bolje od naše policije
Nijedne nema bolje od naše policije
Nijedne nema bolje
Lopove zatvaraju
Ubice kaznjavaju
Mulce miluju
I rane zalivaju
Nijedne nema bolje od naše policije
Nijedne nema bolje od naše policije
Nijedne nema bolje od naše policije
Nijedne nema bolje
Ličnu kartu imaš
Zato šamar nemaš
Kod naš to je tako
Završi brzo lako
Nijedne nema bolje od naše policije
Nijedne nema bolje od naše policije
Nijedne nema bolje od naše policije
Nijedne nema bolje
Ličnu kartu imaš
Zato šamar nemaš
Kod naš to je tako
Završi brzo lako
Nijedne nema bolje od naše policije
Nijedne nema bolje od naše policije
Nijedne nema bolje od naše policije
Nijedne nema bolje

:D