Ponedeljak, 28.08.2017.

19:40

Ukida se filmski klasik nakon 34god: "Oluja na internetu je presudila"

Izvor: Beta

Ukida se filmski klasik nakon 34god: "Oluja na internetu je presudila" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

EU Citizen

pre 6 godina

Kulturtregerski neokomunistički narodni front nastavlja sa pokušajima cenzure? :)) OK, kul, imajte vi svoje bioskope, gde ćete gledati samo politički korektnu propagandu, da se slučajno neki crno-rasistički ološ iz geta ne bi "uvredio" (čime tačno, filmom za koji je jedna crnkinja prvi put dobila Oskara, kakav besmisao? :)) ), a mi ćemo svoje. A ako dođete i krenete da rušite i palite tuđe, kao onomad u Sent Luisu ili Šarlotsvilu, znajte da ćemo biti naoružani i spremni. A šo se tiče grantova i dotacija iz našeg džepa za ovakve cenzore i propagandiste neće ih više biti, a na nešto duže staze i suludoj "intelektualnoj svojini" kojom vas dršavni socijalsitički demagozi podmićuju i odužuju vam se za propagandu državne pljačke se takođe crno piše, pomirite se sa tim, pseudointelektualni i kvaziumetnički prodavci magle lažovi i propagandisti, uskoro ćete morati da nađete neki pravi posao, verovatno, s obzirom na realnu vrednost na tržištu rada kada se pomoć državnih lopova ukine, u restoranima brze hrane :))

Mirko Pantic

pre 6 godina

Ne mešaj babe i žabe. Jedno je istorija, a drugo njeno prekrajanje, što će najverovatnije biti slučaj u filmu koji pominješ.
(Car, 29. avgust 2017 15:00)

Dajes sebi za pravo da komentarises film koji nisi gledao,a koji je jedan od najvecih i najboljih ikada snimljenih....
To je jadno i tuzno!

Prohujalo sa vihorom se ne bavi ispravnoscu sistema koji je postojao tada,vec se bavi jednom porodicom koja se suocava sa krupnim promenama,koje ne uticu samo na njih ,vec na celo drustvo.
Niko ne moze da ospori da su na Jugu drzali robove,da je bio gradjanski rat koji su izgubili,itd. To je istorija koja se desila.
U samom romanu nema bas nicega rasistickog,jer se on ne bavi mrznjom,vec promenama.

Politicka korektnost je obicna budalastina.To znaci da se nesto ne govori zato sto je neko odlucio da ne treba ,a ne zato sto neko stoji iza tih reci.Tada imamo situaciju da je rasizam kada cigane ne zoves romima(iako oni sami sebe zovu ciganima),kada si prinudjen da das posao losijem kandidatu,samo zbog boje koze,kada imas 70 procenata crnacke populacije na socijalnoj pomoci,ali ne smes nista da kazes protiv toga....Politicka korektnost sluzi samo da se odrzava status quo.

U drzavi u kojoj je Dvejn DZonson najplaceniji glumac,tesko je i ocekivati da populacija koja gleda to djubre,da razume jedan klasik,koji ce uvek biti evergrin!

Car

pre 6 godina

@Miki

Ne mešaj babe i žabe. Jedno je istorija, a drugo njeno prekrajanje, što će najverovatnije biti slučaj u filmu koji pominješ.

nindža

pre 6 godina

A da ukinemo Veliku Britaniju i Ameriku? Pa postale su sile upravo zahvaljujući tim robovima i eksploatacijom kolonija. Da im uzmemo sve da krenu od nule, pa da vidimo dokle će stići? Bilo bi korektno prema onima koji nikad nisu eksploatisali tuđe teritorije, resurse i ljude.

Samosvesna gradjanka

pre 6 godina

Kakva glupost. Njima ce glave doci politicka korektnost jer ce na kraju izazvati bes vecine. A onda nece imati ko manjinu(e) da brani.
(Jovancha, 28. avgust 2017 21:08)

U Americi se kod belačkog stanovništva početak besa već događa, mada je procentualno znaemarljiv - za razliku od od nezadovoljstva koje je zahvatilo procentualno mnogo veće kod belaca. Razlozi besa i/li nezadovoljstva su brojni, a ovo su među najvažnijima: ljudskopravaške organizacije i uticajni pojedinci su se izborili da na nekim univerzitetima, u nekim srednjim školama, naučnim časopisima, naučnim ustanovama crnci, Azijci, lezbijke, gejevi, transrodne osobe itd budu procentualno zastupljeni kao autori književnih dela, dobijanju istraživanja koja rade ili će tek raditi i rezultata istraživanja koja su završili, kao i da broj nagrađenih bude proporcionalan - pa se zato događalo i događa se da književna dela nemaju visoku ili nemaju nikakvu vrednost, naučna istraživanja su nepotrebna, rezultati istraživanja nisu nepobitno naučno dokazana, nagrade su nezaslužene(...); isto je i sa zahtevom da manjine obavezno budu proporcionalno zastupljene u literaturnim, filmskim, pozorišnim, tv delima - iako pripadnici neke manjine ili više manjina nisu imali nikakvu ulogu u događajima obrađenim u umetničkom delu.
O nastanku, razvoju i zenitu političke korektnosti, ali i o problemima koji su u modernom američkom društvu nastali zbog političke korektnosti se može saznati na Jt: Na rubu znanosti - Politička korektnost.

my way

pre 6 godina

O licemerju politicke korektnosti sve govori cinjenica da je po njoj termin "crnac" uvredljiv dok je "belac" u redu. Sustinski, to je rasizam prema crncima. Zasto oni ne mogu da budu crni kao sto drugi mogu da budu beli? Umesto da se vrati ponos i dostojanstvo potlacenoj robovskoj crnoj rasi, ajde da jednostavno tu "ruznu" rec "crnac" izbacimo...

Predgovor

pre 6 godina

Mislim da je film odlican i da knjiga jako dobro opisuje mentalitet i tvrdoglavost toga vremena. Ali svako delo treba smestiti u odgovarajuci kontekst, i u predgovoru objasniti sve probleme tog doba.

Darth Shone

pre 6 godina

Wellcome to 1984. Thought crime, novogovor, I mirijade zombija pod fantomkama crveno crne antifa koalicije, a sve to uz zvuke urlanja mujezina....

Vlada

pre 6 godina

Jao, pa bilo je to pre par godina, spaljivanje nepodobnih knjiga na centralnim gradskim trgovima, sve u skladu sa podobnošću tog vremena....ma, kad to beše....? Ah, da! U srcu zapadne evrope, u nemačkoj, 1933....

Marinko

pre 6 godina

Naravno da je film rasisticki, i naravno da to ljudima smeta, i naravno da ljudima u Srbiji smeta politicka korektnost, i naravno da je zemlja 99% bela rasisticka zemlja.

ZokiNS

pre 6 godina

Odlicno! Jos da osude sve filmove u kojima se ne prikazuje ljubav LGBT ekipe u dovoljnim kolicinama, pa ce valjda neko staviti prs' na celo povodom "politicke korektnosti". Orvelovci nijedni.

NS

pre 6 godina

Svi komentari osim onog koji kaze da je "Klark prirodni gospodin" su negativni - jasan dokaz koliko su Srbi neosetljivi rasisti! Sramota.

Miki

pre 6 godina

Fasizam politicke korektnosti.
(Jasha, 28. avgust 2017 20:36)

A šta će biti ako film o generalu Anti Gotovini, koji snima Antun Vrdoljak, ispadne dobro urađen? Vrdoljak je u mlađim danima snimio neke odlične ratne filmove, doduše o partizanima. Ne verujem da će biti rado gledan u Srbiji, pogotovo ne među onima koji su se izdigli iznad te strašne političke korektnosti.

Alekso

pre 6 godina

Znaci, sve sto ne odgovara dnevnoj politici nije umetnost.Da palimo onda knjige na trgovima kao pomenuti nacisti, posto je taj vid cenzure njihov stil.

Bozz

pre 6 godina

Kakav, zaboga, romantizovani prikaz...nisu izmislili nista sto se u to vreme nije desavalo. Inace knjige su predivne. Ko zeli da procita i srecan kraj, postoji nastavak pod nazivom Scarlett, pisac Alexandra Ripley.

Vladimir"

pre 6 godina

Možemo da diskutujemo o načelima slobodnog izražavanja i slično ali činjenica jeste da su crnci u filmu prikazani kao niža rasa. Nisam čitao knjigu pa ne mogu da pričam o istoj ali film jeste prepun stereotipova o crncima. To ne umanjuje kvalitet filma ali hajde da budemo iskreni. Da li bi ste isto komentarisali da je u pitanju film gde su Srbi prikazani na sličan (pogrešan) način? Nisam za zabranu filma (gledao sam ga dva puta) ali budimo svesni da ga neće svi gledati i doživljavati na isti način.

neutralni felsh

pre 6 godina

svasta! film koji je jedan od prvih holivudskih blokbastera koji je bezao od tadasnjih rasnih klisea. jeste da se vremena menjaju, ali nemojmo preterivati sa kritikom i skrivanjem proslosti, nikakve pa i filmske. rigidnost skoro da nije nista bolja od totalitarizma, kao i inih rasnih i ideoloskih predrasuda.
inace, gone with wind je, naravno, odlican film, kao i knjiga. kulturoloski, mnogo vise od klasicne istorijske romanse.

korektan

pre 6 godina

Pod hitno zabraniti knigu "Cica Tomina koliba" (mislim da se tako zove, nisam 100% siguran) ali sam apsolutno siguran da kvari omladinu jos od najranijih godina! Unistiti kopije ove rasisticke knjige na svim jezicima sveta! Umalo zaboravih bio je i film, i to unistiti!!!

Narcisa Zec

pre 6 godina

Daleko bilo.
Te stvari treba posmatrati u kontekstu vremena, danas bi nesporno to bilo skandalozno ali ukinuti prikazivanje filma, e to vec lici na Mao Cetunga. Totalitarizam.

Južnjak

pre 6 godina

Živeo na jugu u istom tom Memfisu i zapravo se slažem da je ovo još jedna institucija rasizma. Ljudi, vi dok dole ne odete i vidite razmere svega što je rađeno, nećete mi verovati na reč.

маркеђани

pre 6 godina

Јао увредиле се пахуљице миленијалси. Ајде да укинемо историјске књиге, филмове, све само да се јадне мале пахуљице не истопе од толико увређености стварима из прошлости...

Lalo Cura

pre 6 godina

Jedino bi bilo pravedno da Kventin Tarantino adaptira ovaj roman, jer bi posluga tada uzela oruzje pa sa Mammy kao predvodnicom zapalila Skarlet zajedno sa celom joj kucom u "ponositom" juznjackom kolonijalnom stilu.
Svi mi koji smo procitali knjigu, razumemo zasto ovaj roman do srzi vredja dostojanstvo svakog coveka. Kad bolje razmislim, pravo je cudo da je ova white supremacist adaptirana literatura i dozivela da se prikazuje u 2017. Glavna junakinja ima robove u kuci, a predstavljena je kao "dobra" robovlasnica koja druguje sa svojom robinjom. Kakva bajka. Samo taj momenat je vec vrhunac belackog licemerja. Hm, pitam se zasto Mammy nije mogla da se spasi i da ode - mozda zato sto nije bila SLOBODNA?!
Skarlet nije nikakvo etericno bice niti nezna, romanticna heroina, nego dekadentna, privilegovana, raspilavljena i razmazena belkinja, koja je u kuci drzala robove. Zapitajte se odakle njoj sve to bogatstvo. Njena porodica se obogatila robovlasnistvom. Potpuno je besprizorno da u 21.veku (kada i dalje nije zaustavljena trgovina ljudima) neko propagira ovakve filmove i time potpiruje rasizam. Ja ne zelim da se identifikujem sa Skarlet, a ni moja deca. Srecom, nove generacije film nece gledati i uciti se kroz njega normativizaciji rasizma i slavljenju drustvenih nejednakosti.

šio mi ga Đuro

pre 6 godina

Mi smo Njegosa izbacili jer romantizuje guslanje i srbovanje, a diskriminise poturice i islam.
Ili basnu u kojoj c... hvali svoga konja.
Cak smo i nadimak reprezentativnih selekcija (s pocetka samostalnosti drzave) Beli orlovi skratili.

Samosvesna gradjanka

pre 6 godina

Kolosalna budalaština! Suludo je prema sadašnjim ljudskim pravima procenjivati stanje ljudskih prava kakva su postojala pre deset ili pre sedamdeset ili pre sto sedamdeset godina ili pre nekoliko vekova - svejedno da li je reč o pravima crnaca ili Indijanaca u Americi, ili Aboridžina u Australiji u vreme naseljavanja Petog kontinenta etc.
Inače, ,,Prohujalo sa vihorom'' je meni najdraži film a roman Margaret Mičel sam pročitala četiri-pet puta (u proseku: svakih deset godina jedno čitanje).

licimuri

pre 6 godina

zato je tramp bobedio. ova hipsterska histerija političke korektnosti koja nije ništa do licemerstvo. sve je samo pakovanje a unutra praznina.

Najboli je opancarev lepak

pre 6 godina

Izgleda da ce jos malo moci da se snimaju samo SF filmovi jel oni nikoga nevredjaju ako nekom smeta neki film niko ga neprimorava da odgleda isti

Toma

pre 6 godina

U to ime sad cu da skinem film sa neta i da ga pogledam, onako sa merakom. Od ove politicke korektnosti cu se tacno us.... To je kao kad su crni glumci trazili da se svake godine Oskar dodeli nekom crncu, bez obzira da li ga zasluzuje ili ne. Nemam predrasude prema crncima niti bilo kojoj drugoj rasi, mozda i zato sto ih kod nas nema, ko ce ga znati, ali crnci i ti liberalni belci da ne kazem hipsteri ozbiljno pocinju da iritiraju sa nametanjem navodnog rasizma od strane belaca koga naravno ima, ali mi se cini da je rasizam medju crncima rasprostranjen isto ili cak vise u odnosu na belce, samo sto o tome niko ne govori, jer to je dozvoljeno. Licemerje na delu i to najgore vrste kakvo je svojstveno samo americkom hipsteraju.

licimuri

pre 6 godina

zato je tramp bobedio. ova hipsterska histerija političke korektnosti koja nije ništa do licemerstvo. sve je samo pakovanje a unutra praznina.

маркеђани

pre 6 godina

Јао увредиле се пахуљице миленијалси. Ајде да укинемо историјске књиге, филмове, све само да се јадне мале пахуљице не истопе од толико увређености стварима из прошлости...

Narcisa Zec

pre 6 godina

Daleko bilo.
Te stvari treba posmatrati u kontekstu vremena, danas bi nesporno to bilo skandalozno ali ukinuti prikazivanje filma, e to vec lici na Mao Cetunga. Totalitarizam.

Toma

pre 6 godina

U to ime sad cu da skinem film sa neta i da ga pogledam, onako sa merakom. Od ove politicke korektnosti cu se tacno us.... To je kao kad su crni glumci trazili da se svake godine Oskar dodeli nekom crncu, bez obzira da li ga zasluzuje ili ne. Nemam predrasude prema crncima niti bilo kojoj drugoj rasi, mozda i zato sto ih kod nas nema, ko ce ga znati, ali crnci i ti liberalni belci da ne kazem hipsteri ozbiljno pocinju da iritiraju sa nametanjem navodnog rasizma od strane belaca koga naravno ima, ali mi se cini da je rasizam medju crncima rasprostranjen isto ili cak vise u odnosu na belce, samo sto o tome niko ne govori, jer to je dozvoljeno. Licemerje na delu i to najgore vrste kakvo je svojstveno samo americkom hipsteraju.

šio mi ga Đuro

pre 6 godina

Mi smo Njegosa izbacili jer romantizuje guslanje i srbovanje, a diskriminise poturice i islam.
Ili basnu u kojoj c... hvali svoga konja.
Cak smo i nadimak reprezentativnih selekcija (s pocetka samostalnosti drzave) Beli orlovi skratili.

Samosvesna gradjanka

pre 6 godina

Kolosalna budalaština! Suludo je prema sadašnjim ljudskim pravima procenjivati stanje ljudskih prava kakva su postojala pre deset ili pre sedamdeset ili pre sto sedamdeset godina ili pre nekoliko vekova - svejedno da li je reč o pravima crnaca ili Indijanaca u Americi, ili Aboridžina u Australiji u vreme naseljavanja Petog kontinenta etc.
Inače, ,,Prohujalo sa vihorom'' je meni najdraži film a roman Margaret Mičel sam pročitala četiri-pet puta (u proseku: svakih deset godina jedno čitanje).

ZokiNS

pre 6 godina

Odlicno! Jos da osude sve filmove u kojima se ne prikazuje ljubav LGBT ekipe u dovoljnim kolicinama, pa ce valjda neko staviti prs' na celo povodom "politicke korektnosti". Orvelovci nijedni.

Najboli je opancarev lepak

pre 6 godina

Izgleda da ce jos malo moci da se snimaju samo SF filmovi jel oni nikoga nevredjaju ako nekom smeta neki film niko ga neprimorava da odgleda isti

my way

pre 6 godina

O licemerju politicke korektnosti sve govori cinjenica da je po njoj termin "crnac" uvredljiv dok je "belac" u redu. Sustinski, to je rasizam prema crncima. Zasto oni ne mogu da budu crni kao sto drugi mogu da budu beli? Umesto da se vrati ponos i dostojanstvo potlacenoj robovskoj crnoj rasi, ajde da jednostavno tu "ruznu" rec "crnac" izbacimo...

Samosvesna gradjanka

pre 6 godina

Kakva glupost. Njima ce glave doci politicka korektnost jer ce na kraju izazvati bes vecine. A onda nece imati ko manjinu(e) da brani.
(Jovancha, 28. avgust 2017 21:08)

U Americi se kod belačkog stanovništva početak besa već događa, mada je procentualno znaemarljiv - za razliku od od nezadovoljstva koje je zahvatilo procentualno mnogo veće kod belaca. Razlozi besa i/li nezadovoljstva su brojni, a ovo su među najvažnijima: ljudskopravaške organizacije i uticajni pojedinci su se izborili da na nekim univerzitetima, u nekim srednjim školama, naučnim časopisima, naučnim ustanovama crnci, Azijci, lezbijke, gejevi, transrodne osobe itd budu procentualno zastupljeni kao autori književnih dela, dobijanju istraživanja koja rade ili će tek raditi i rezultata istraživanja koja su završili, kao i da broj nagrađenih bude proporcionalan - pa se zato događalo i događa se da književna dela nemaju visoku ili nemaju nikakvu vrednost, naučna istraživanja su nepotrebna, rezultati istraživanja nisu nepobitno naučno dokazana, nagrade su nezaslužene(...); isto je i sa zahtevom da manjine obavezno budu proporcionalno zastupljene u literaturnim, filmskim, pozorišnim, tv delima - iako pripadnici neke manjine ili više manjina nisu imali nikakvu ulogu u događajima obrađenim u umetničkom delu.
O nastanku, razvoju i zenitu političke korektnosti, ali i o problemima koji su u modernom američkom društvu nastali zbog političke korektnosti se može saznati na Jt: Na rubu znanosti - Politička korektnost.

Darth Shone

pre 6 godina

Wellcome to 1984. Thought crime, novogovor, I mirijade zombija pod fantomkama crveno crne antifa koalicije, a sve to uz zvuke urlanja mujezina....

Južnjak

pre 6 godina

Živeo na jugu u istom tom Memfisu i zapravo se slažem da je ovo još jedna institucija rasizma. Ljudi, vi dok dole ne odete i vidite razmere svega što je rađeno, nećete mi verovati na reč.

Alekso

pre 6 godina

Znaci, sve sto ne odgovara dnevnoj politici nije umetnost.Da palimo onda knjige na trgovima kao pomenuti nacisti, posto je taj vid cenzure njihov stil.

Vlada

pre 6 godina

Jao, pa bilo je to pre par godina, spaljivanje nepodobnih knjiga na centralnim gradskim trgovima, sve u skladu sa podobnošću tog vremena....ma, kad to beše....? Ah, da! U srcu zapadne evrope, u nemačkoj, 1933....

Predgovor

pre 6 godina

Mislim da je film odlican i da knjiga jako dobro opisuje mentalitet i tvrdoglavost toga vremena. Ali svako delo treba smestiti u odgovarajuci kontekst, i u predgovoru objasniti sve probleme tog doba.

nindža

pre 6 godina

A da ukinemo Veliku Britaniju i Ameriku? Pa postale su sile upravo zahvaljujući tim robovima i eksploatacijom kolonija. Da im uzmemo sve da krenu od nule, pa da vidimo dokle će stići? Bilo bi korektno prema onima koji nikad nisu eksploatisali tuđe teritorije, resurse i ljude.

Bozz

pre 6 godina

Kakav, zaboga, romantizovani prikaz...nisu izmislili nista sto se u to vreme nije desavalo. Inace knjige su predivne. Ko zeli da procita i srecan kraj, postoji nastavak pod nazivom Scarlett, pisac Alexandra Ripley.

Car

pre 6 godina

@Miki

Ne mešaj babe i žabe. Jedno je istorija, a drugo njeno prekrajanje, što će najverovatnije biti slučaj u filmu koji pominješ.

korektan

pre 6 godina

Pod hitno zabraniti knigu "Cica Tomina koliba" (mislim da se tako zove, nisam 100% siguran) ali sam apsolutno siguran da kvari omladinu jos od najranijih godina! Unistiti kopije ove rasisticke knjige na svim jezicima sveta! Umalo zaboravih bio je i film, i to unistiti!!!

neutralni felsh

pre 6 godina

svasta! film koji je jedan od prvih holivudskih blokbastera koji je bezao od tadasnjih rasnih klisea. jeste da se vremena menjaju, ali nemojmo preterivati sa kritikom i skrivanjem proslosti, nikakve pa i filmske. rigidnost skoro da nije nista bolja od totalitarizma, kao i inih rasnih i ideoloskih predrasuda.
inace, gone with wind je, naravno, odlican film, kao i knjiga. kulturoloski, mnogo vise od klasicne istorijske romanse.

Miki

pre 6 godina

Fasizam politicke korektnosti.
(Jasha, 28. avgust 2017 20:36)

A šta će biti ako film o generalu Anti Gotovini, koji snima Antun Vrdoljak, ispadne dobro urađen? Vrdoljak je u mlađim danima snimio neke odlične ratne filmove, doduše o partizanima. Ne verujem da će biti rado gledan u Srbiji, pogotovo ne među onima koji su se izdigli iznad te strašne političke korektnosti.

Lalo Cura

pre 6 godina

Jedino bi bilo pravedno da Kventin Tarantino adaptira ovaj roman, jer bi posluga tada uzela oruzje pa sa Mammy kao predvodnicom zapalila Skarlet zajedno sa celom joj kucom u "ponositom" juznjackom kolonijalnom stilu.
Svi mi koji smo procitali knjigu, razumemo zasto ovaj roman do srzi vredja dostojanstvo svakog coveka. Kad bolje razmislim, pravo je cudo da je ova white supremacist adaptirana literatura i dozivela da se prikazuje u 2017. Glavna junakinja ima robove u kuci, a predstavljena je kao "dobra" robovlasnica koja druguje sa svojom robinjom. Kakva bajka. Samo taj momenat je vec vrhunac belackog licemerja. Hm, pitam se zasto Mammy nije mogla da se spasi i da ode - mozda zato sto nije bila SLOBODNA?!
Skarlet nije nikakvo etericno bice niti nezna, romanticna heroina, nego dekadentna, privilegovana, raspilavljena i razmazena belkinja, koja je u kuci drzala robove. Zapitajte se odakle njoj sve to bogatstvo. Njena porodica se obogatila robovlasnistvom. Potpuno je besprizorno da u 21.veku (kada i dalje nije zaustavljena trgovina ljudima) neko propagira ovakve filmove i time potpiruje rasizam. Ja ne zelim da se identifikujem sa Skarlet, a ni moja deca. Srecom, nove generacije film nece gledati i uciti se kroz njega normativizaciji rasizma i slavljenju drustvenih nejednakosti.

Vladimir"

pre 6 godina

Možemo da diskutujemo o načelima slobodnog izražavanja i slično ali činjenica jeste da su crnci u filmu prikazani kao niža rasa. Nisam čitao knjigu pa ne mogu da pričam o istoj ali film jeste prepun stereotipova o crncima. To ne umanjuje kvalitet filma ali hajde da budemo iskreni. Da li bi ste isto komentarisali da je u pitanju film gde su Srbi prikazani na sličan (pogrešan) način? Nisam za zabranu filma (gledao sam ga dva puta) ali budimo svesni da ga neće svi gledati i doživljavati na isti način.

NS

pre 6 godina

Svi komentari osim onog koji kaze da je "Klark prirodni gospodin" su negativni - jasan dokaz koliko su Srbi neosetljivi rasisti! Sramota.

Marinko

pre 6 godina

Naravno da je film rasisticki, i naravno da to ljudima smeta, i naravno da ljudima u Srbiji smeta politicka korektnost, i naravno da je zemlja 99% bela rasisticka zemlja.

Mirko Pantic

pre 6 godina

Ne mešaj babe i žabe. Jedno je istorija, a drugo njeno prekrajanje, što će najverovatnije biti slučaj u filmu koji pominješ.
(Car, 29. avgust 2017 15:00)

Dajes sebi za pravo da komentarises film koji nisi gledao,a koji je jedan od najvecih i najboljih ikada snimljenih....
To je jadno i tuzno!

Prohujalo sa vihorom se ne bavi ispravnoscu sistema koji je postojao tada,vec se bavi jednom porodicom koja se suocava sa krupnim promenama,koje ne uticu samo na njih ,vec na celo drustvo.
Niko ne moze da ospori da su na Jugu drzali robove,da je bio gradjanski rat koji su izgubili,itd. To je istorija koja se desila.
U samom romanu nema bas nicega rasistickog,jer se on ne bavi mrznjom,vec promenama.

Politicka korektnost je obicna budalastina.To znaci da se nesto ne govori zato sto je neko odlucio da ne treba ,a ne zato sto neko stoji iza tih reci.Tada imamo situaciju da je rasizam kada cigane ne zoves romima(iako oni sami sebe zovu ciganima),kada si prinudjen da das posao losijem kandidatu,samo zbog boje koze,kada imas 70 procenata crnacke populacije na socijalnoj pomoci,ali ne smes nista da kazes protiv toga....Politicka korektnost sluzi samo da se odrzava status quo.

U drzavi u kojoj je Dvejn DZonson najplaceniji glumac,tesko je i ocekivati da populacija koja gleda to djubre,da razume jedan klasik,koji ce uvek biti evergrin!

EU Citizen

pre 6 godina

Kulturtregerski neokomunistički narodni front nastavlja sa pokušajima cenzure? :)) OK, kul, imajte vi svoje bioskope, gde ćete gledati samo politički korektnu propagandu, da se slučajno neki crno-rasistički ološ iz geta ne bi "uvredio" (čime tačno, filmom za koji je jedna crnkinja prvi put dobila Oskara, kakav besmisao? :)) ), a mi ćemo svoje. A ako dođete i krenete da rušite i palite tuđe, kao onomad u Sent Luisu ili Šarlotsvilu, znajte da ćemo biti naoružani i spremni. A šo se tiče grantova i dotacija iz našeg džepa za ovakve cenzore i propagandiste neće ih više biti, a na nešto duže staze i suludoj "intelektualnoj svojini" kojom vas dršavni socijalsitički demagozi podmićuju i odužuju vam se za propagandu državne pljačke se takođe crno piše, pomirite se sa tim, pseudointelektualni i kvaziumetnički prodavci magle lažovi i propagandisti, uskoro ćete morati da nađete neki pravi posao, verovatno, s obzirom na realnu vrednost na tržištu rada kada se pomoć državnih lopova ukine, u restoranima brze hrane :))

Lalo Cura

pre 6 godina

Jedino bi bilo pravedno da Kventin Tarantino adaptira ovaj roman, jer bi posluga tada uzela oruzje pa sa Mammy kao predvodnicom zapalila Skarlet zajedno sa celom joj kucom u "ponositom" juznjackom kolonijalnom stilu.
Svi mi koji smo procitali knjigu, razumemo zasto ovaj roman do srzi vredja dostojanstvo svakog coveka. Kad bolje razmislim, pravo je cudo da je ova white supremacist adaptirana literatura i dozivela da se prikazuje u 2017. Glavna junakinja ima robove u kuci, a predstavljena je kao "dobra" robovlasnica koja druguje sa svojom robinjom. Kakva bajka. Samo taj momenat je vec vrhunac belackog licemerja. Hm, pitam se zasto Mammy nije mogla da se spasi i da ode - mozda zato sto nije bila SLOBODNA?!
Skarlet nije nikakvo etericno bice niti nezna, romanticna heroina, nego dekadentna, privilegovana, raspilavljena i razmazena belkinja, koja je u kuci drzala robove. Zapitajte se odakle njoj sve to bogatstvo. Njena porodica se obogatila robovlasnistvom. Potpuno je besprizorno da u 21.veku (kada i dalje nije zaustavljena trgovina ljudima) neko propagira ovakve filmove i time potpiruje rasizam. Ja ne zelim da se identifikujem sa Skarlet, a ni moja deca. Srecom, nove generacije film nece gledati i uciti se kroz njega normativizaciji rasizma i slavljenju drustvenih nejednakosti.

Marinko

pre 6 godina

Naravno da je film rasisticki, i naravno da to ljudima smeta, i naravno da ljudima u Srbiji smeta politicka korektnost, i naravno da je zemlja 99% bela rasisticka zemlja.

licimuri

pre 6 godina

zato je tramp bobedio. ova hipsterska histerija političke korektnosti koja nije ništa do licemerstvo. sve je samo pakovanje a unutra praznina.

Južnjak

pre 6 godina

Živeo na jugu u istom tom Memfisu i zapravo se slažem da je ovo još jedna institucija rasizma. Ljudi, vi dok dole ne odete i vidite razmere svega što je rađeno, nećete mi verovati na reč.

NS

pre 6 godina

Svi komentari osim onog koji kaze da je "Klark prirodni gospodin" su negativni - jasan dokaz koliko su Srbi neosetljivi rasisti! Sramota.

Vladimir"

pre 6 godina

Možemo da diskutujemo o načelima slobodnog izražavanja i slično ali činjenica jeste da su crnci u filmu prikazani kao niža rasa. Nisam čitao knjigu pa ne mogu da pričam o istoj ali film jeste prepun stereotipova o crncima. To ne umanjuje kvalitet filma ali hajde da budemo iskreni. Da li bi ste isto komentarisali da je u pitanju film gde su Srbi prikazani na sličan (pogrešan) način? Nisam za zabranu filma (gledao sam ga dva puta) ali budimo svesni da ga neće svi gledati i doživljavati na isti način.

Miki

pre 6 godina

Fasizam politicke korektnosti.
(Jasha, 28. avgust 2017 20:36)

A šta će biti ako film o generalu Anti Gotovini, koji snima Antun Vrdoljak, ispadne dobro urađen? Vrdoljak je u mlađim danima snimio neke odlične ratne filmove, doduše o partizanima. Ne verujem da će biti rado gledan u Srbiji, pogotovo ne među onima koji su se izdigli iznad te strašne političke korektnosti.

nindža

pre 6 godina

A da ukinemo Veliku Britaniju i Ameriku? Pa postale su sile upravo zahvaljujući tim robovima i eksploatacijom kolonija. Da im uzmemo sve da krenu od nule, pa da vidimo dokle će stići? Bilo bi korektno prema onima koji nikad nisu eksploatisali tuđe teritorije, resurse i ljude.

Toma

pre 6 godina

U to ime sad cu da skinem film sa neta i da ga pogledam, onako sa merakom. Od ove politicke korektnosti cu se tacno us.... To je kao kad su crni glumci trazili da se svake godine Oskar dodeli nekom crncu, bez obzira da li ga zasluzuje ili ne. Nemam predrasude prema crncima niti bilo kojoj drugoj rasi, mozda i zato sto ih kod nas nema, ko ce ga znati, ali crnci i ti liberalni belci da ne kazem hipsteri ozbiljno pocinju da iritiraju sa nametanjem navodnog rasizma od strane belaca koga naravno ima, ali mi se cini da je rasizam medju crncima rasprostranjen isto ili cak vise u odnosu na belce, samo sto o tome niko ne govori, jer to je dozvoljeno. Licemerje na delu i to najgore vrste kakvo je svojstveno samo americkom hipsteraju.

Darth Shone

pre 6 godina

Wellcome to 1984. Thought crime, novogovor, I mirijade zombija pod fantomkama crveno crne antifa koalicije, a sve to uz zvuke urlanja mujezina....

my way

pre 6 godina

O licemerju politicke korektnosti sve govori cinjenica da je po njoj termin "crnac" uvredljiv dok je "belac" u redu. Sustinski, to je rasizam prema crncima. Zasto oni ne mogu da budu crni kao sto drugi mogu da budu beli? Umesto da se vrati ponos i dostojanstvo potlacenoj robovskoj crnoj rasi, ajde da jednostavno tu "ruznu" rec "crnac" izbacimo...

Samosvesna gradjanka

pre 6 godina

Kakva glupost. Njima ce glave doci politicka korektnost jer ce na kraju izazvati bes vecine. A onda nece imati ko manjinu(e) da brani.
(Jovancha, 28. avgust 2017 21:08)

U Americi se kod belačkog stanovništva početak besa već događa, mada je procentualno znaemarljiv - za razliku od od nezadovoljstva koje je zahvatilo procentualno mnogo veće kod belaca. Razlozi besa i/li nezadovoljstva su brojni, a ovo su među najvažnijima: ljudskopravaške organizacije i uticajni pojedinci su se izborili da na nekim univerzitetima, u nekim srednjim školama, naučnim časopisima, naučnim ustanovama crnci, Azijci, lezbijke, gejevi, transrodne osobe itd budu procentualno zastupljeni kao autori književnih dela, dobijanju istraživanja koja rade ili će tek raditi i rezultata istraživanja koja su završili, kao i da broj nagrađenih bude proporcionalan - pa se zato događalo i događa se da književna dela nemaju visoku ili nemaju nikakvu vrednost, naučna istraživanja su nepotrebna, rezultati istraživanja nisu nepobitno naučno dokazana, nagrade su nezaslužene(...); isto je i sa zahtevom da manjine obavezno budu proporcionalno zastupljene u literaturnim, filmskim, pozorišnim, tv delima - iako pripadnici neke manjine ili više manjina nisu imali nikakvu ulogu u događajima obrađenim u umetničkom delu.
O nastanku, razvoju i zenitu političke korektnosti, ali i o problemima koji su u modernom američkom društvu nastali zbog političke korektnosti se može saznati na Jt: Na rubu znanosti - Politička korektnost.

Car

pre 6 godina

@Miki

Ne mešaj babe i žabe. Jedno je istorija, a drugo njeno prekrajanje, što će najverovatnije biti slučaj u filmu koji pominješ.

EU Citizen

pre 6 godina

Kulturtregerski neokomunistički narodni front nastavlja sa pokušajima cenzure? :)) OK, kul, imajte vi svoje bioskope, gde ćete gledati samo politički korektnu propagandu, da se slučajno neki crno-rasistički ološ iz geta ne bi "uvredio" (čime tačno, filmom za koji je jedna crnkinja prvi put dobila Oskara, kakav besmisao? :)) ), a mi ćemo svoje. A ako dođete i krenete da rušite i palite tuđe, kao onomad u Sent Luisu ili Šarlotsvilu, znajte da ćemo biti naoružani i spremni. A šo se tiče grantova i dotacija iz našeg džepa za ovakve cenzore i propagandiste neće ih više biti, a na nešto duže staze i suludoj "intelektualnoj svojini" kojom vas dršavni socijalsitički demagozi podmićuju i odužuju vam se za propagandu državne pljačke se takođe crno piše, pomirite se sa tim, pseudointelektualni i kvaziumetnički prodavci magle lažovi i propagandisti, uskoro ćete morati da nađete neki pravi posao, verovatno, s obzirom na realnu vrednost na tržištu rada kada se pomoć državnih lopova ukine, u restoranima brze hrane :))

Samosvesna gradjanka

pre 6 godina

Kolosalna budalaština! Suludo je prema sadašnjim ljudskim pravima procenjivati stanje ljudskih prava kakva su postojala pre deset ili pre sedamdeset ili pre sto sedamdeset godina ili pre nekoliko vekova - svejedno da li je reč o pravima crnaca ili Indijanaca u Americi, ili Aboridžina u Australiji u vreme naseljavanja Petog kontinenta etc.
Inače, ,,Prohujalo sa vihorom'' je meni najdraži film a roman Margaret Mičel sam pročitala četiri-pet puta (u proseku: svakih deset godina jedno čitanje).

šio mi ga Đuro

pre 6 godina

Mi smo Njegosa izbacili jer romantizuje guslanje i srbovanje, a diskriminise poturice i islam.
Ili basnu u kojoj c... hvali svoga konja.
Cak smo i nadimak reprezentativnih selekcija (s pocetka samostalnosti drzave) Beli orlovi skratili.

Vlada

pre 6 godina

Jao, pa bilo je to pre par godina, spaljivanje nepodobnih knjiga na centralnim gradskim trgovima, sve u skladu sa podobnošću tog vremena....ma, kad to beše....? Ah, da! U srcu zapadne evrope, u nemačkoj, 1933....

маркеђани

pre 6 godina

Јао увредиле се пахуљице миленијалси. Ајде да укинемо историјске књиге, филмове, све само да се јадне мале пахуљице не истопе од толико увређености стварима из прошлости...

Narcisa Zec

pre 6 godina

Daleko bilo.
Te stvari treba posmatrati u kontekstu vremena, danas bi nesporno to bilo skandalozno ali ukinuti prikazivanje filma, e to vec lici na Mao Cetunga. Totalitarizam.

Bozz

pre 6 godina

Kakav, zaboga, romantizovani prikaz...nisu izmislili nista sto se u to vreme nije desavalo. Inace knjige su predivne. Ko zeli da procita i srecan kraj, postoji nastavak pod nazivom Scarlett, pisac Alexandra Ripley.

Najboli je opancarev lepak

pre 6 godina

Izgleda da ce jos malo moci da se snimaju samo SF filmovi jel oni nikoga nevredjaju ako nekom smeta neki film niko ga neprimorava da odgleda isti

korektan

pre 6 godina

Pod hitno zabraniti knigu "Cica Tomina koliba" (mislim da se tako zove, nisam 100% siguran) ali sam apsolutno siguran da kvari omladinu jos od najranijih godina! Unistiti kopije ove rasisticke knjige na svim jezicima sveta! Umalo zaboravih bio je i film, i to unistiti!!!

neutralni felsh

pre 6 godina

svasta! film koji je jedan od prvih holivudskih blokbastera koji je bezao od tadasnjih rasnih klisea. jeste da se vremena menjaju, ali nemojmo preterivati sa kritikom i skrivanjem proslosti, nikakve pa i filmske. rigidnost skoro da nije nista bolja od totalitarizma, kao i inih rasnih i ideoloskih predrasuda.
inace, gone with wind je, naravno, odlican film, kao i knjiga. kulturoloski, mnogo vise od klasicne istorijske romanse.

ZokiNS

pre 6 godina

Odlicno! Jos da osude sve filmove u kojima se ne prikazuje ljubav LGBT ekipe u dovoljnim kolicinama, pa ce valjda neko staviti prs' na celo povodom "politicke korektnosti". Orvelovci nijedni.

Alekso

pre 6 godina

Znaci, sve sto ne odgovara dnevnoj politici nije umetnost.Da palimo onda knjige na trgovima kao pomenuti nacisti, posto je taj vid cenzure njihov stil.

Predgovor

pre 6 godina

Mislim da je film odlican i da knjiga jako dobro opisuje mentalitet i tvrdoglavost toga vremena. Ali svako delo treba smestiti u odgovarajuci kontekst, i u predgovoru objasniti sve probleme tog doba.

Mirko Pantic

pre 6 godina

Ne mešaj babe i žabe. Jedno je istorija, a drugo njeno prekrajanje, što će najverovatnije biti slučaj u filmu koji pominješ.
(Car, 29. avgust 2017 15:00)

Dajes sebi za pravo da komentarises film koji nisi gledao,a koji je jedan od najvecih i najboljih ikada snimljenih....
To je jadno i tuzno!

Prohujalo sa vihorom se ne bavi ispravnoscu sistema koji je postojao tada,vec se bavi jednom porodicom koja se suocava sa krupnim promenama,koje ne uticu samo na njih ,vec na celo drustvo.
Niko ne moze da ospori da su na Jugu drzali robove,da je bio gradjanski rat koji su izgubili,itd. To je istorija koja se desila.
U samom romanu nema bas nicega rasistickog,jer se on ne bavi mrznjom,vec promenama.

Politicka korektnost je obicna budalastina.To znaci da se nesto ne govori zato sto je neko odlucio da ne treba ,a ne zato sto neko stoji iza tih reci.Tada imamo situaciju da je rasizam kada cigane ne zoves romima(iako oni sami sebe zovu ciganima),kada si prinudjen da das posao losijem kandidatu,samo zbog boje koze,kada imas 70 procenata crnacke populacije na socijalnoj pomoci,ali ne smes nista da kazes protiv toga....Politicka korektnost sluzi samo da se odrzava status quo.

U drzavi u kojoj je Dvejn DZonson najplaceniji glumac,tesko je i ocekivati da populacija koja gleda to djubre,da razume jedan klasik,koji ce uvek biti evergrin!