Nedelja, 09.07.2017.

20:10

Najveći srpski glumac prezirao glumu: "Dokle, Pajo, dokle?!"

Izvor: B92

Najveæi srpski glumac prezirao glumu: "Dokle, Pajo, dokle?!" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

76 Komentari

Sortiraj po:

Mitropolit Jovan

pre 6 godina

@Jabucilo:
----------------
Morate priznati da su se, usput, borili i protiv svojih politickih suparnika. Naravno, 1945 godune, oni kao pobednici, bivaju samo "beli", isto kao sto su sve one druge predstavljali samo kao "crno". Istina je negde izmedju.

neutralni felsh

pre 6 godina

@ Пера
"Комунистички освајачи" су били једина формација која се од '41. до '45. све време борила против окупатора.
(Јабучило, 10. jul 2017 16:08)


kratko i jasno.

Јабучило

pre 6 godina

@ Пера
"Комунистички освајачи" су били једина формација која се од '41. до '45. све време борила против окупатора.

box

pre 6 godina

Pavle Vuisic najveci srpski glumac??!!! Na osnovu cega? Na osnovu kojih uloga sto filmskih, sto pozorisnih? Bio je jedan od dobrih glumaca iz generacije pune genijalaca ali da je bio najbolji to je stvarno preterivanje...svakako da o ukusima ne treba raspravljati ali pored Ljube Tadica, Mije Aleksica, Bate Stojkovica i jos ponekih teskasa Pavle je ipak liga ispod. On je bio boem i autenticna pojava pa samim tim i simbol tog zlatnog glumackog doba ali strogo glumacki prema ulogama koje je ostvario ima dosta boljih glumaca tog vremena.

...bo vas Ljotić...

pre 6 godina

"Ne očekujemo da nas razumeju potomci komunističkih osvajača koji 1944. uz pomoć Sovjetskih snaga osvojiše Srbiju. I još jedno pitanje,:Šta mislite zbog čega mnogobrojni Srbi iz dijaspore ne ulažu novac u Srbiju iako je sanjaju. Upravo zbog komunističkih kriminalaca koji svaki dolar uložen u Srbiju “oporezuju“ jer nikad nisu pošteno jedan dinar zaradili. (Pera, 10. jul 2017 12:07)"

Da ti "osvajači" 1944. nisu "osvojili" Srbiju, mi bi danas pričali nemački, uglavnom na prinudnom radu u rudnicima. Uostalom, svi smo mi nečiji potomci - i Turci mirne duše mogu da kažu da smo u stvari njihovi - više je njihovih gena ovde prosuto za 450 godina, nego "komunističkih" za pola veka. I nije vam to loš plan - mi ćemo ovde da "antikomunišemo", proklinjući sudbu kletu, Tita i Sovjete, usput češkajući testise, a oni čemernici iz inostranstva će da ulažu krvavo zarađene pare u Srbiju, e da bismo mi mogli lepo da živimo od njihovih dolara i antikomunizma. To bi, jamačno, bio pošteno zarađen novac, za razliku od komunista? Dooooobar plan...

P.S. i u Poljskoj je bio komunizam, i u Češkoj, gori nego ovde - pa se ljudi trgli, radili, zaradili. Mi još čekamo "strana ulaganja" na osnovu prvoboračkog antikomunističkog staža... Razlika između vas i komunista je što su oni i ginuli za svoje ideale (ja mislim, pogrešne). Vi ni za to niste imali balls. Vi biste tuđu decu u rat, tuđe pare u džep, pa udri po filozofiji. Zanimljivo....

Ena

pre 6 godina

Kako deca komunista a sada neoliberali odmah krenu da pljuju po nekome ko nije voleo ideologiju njihovih dedova i tata.A da je pisalo da je voleo komunizam odmah bi bili komentari ,,najbolji glumac...kakav je to bio lik...slava mu...,,itd.Kakvi ste vi licemeri...da li imate imalo stida i morala!? Odgovoriću ja umesto vas... NE!

informacija

pre 6 godina

Francuski glumac Žan Gaben je jednom prilikom na pitanje da li što se tiče glumačkog umjeća ima glumaca sličnih njemu ,odgovorio je da ima i da je to jugoslovenski glumac Pavle Vujsić. Orson Wels nikad nije ništa rekao o Vujsiću.

ti to psina

pre 6 godina

Kažete trebao da ode u neku drugu zemlju ako smu se ova nije svidela. Nije on ima problem sa zemljom, sa domovinom, imao je sa onima koji su je vodili, sa komunistima. Komunisti su trebali da odu iz zemlje a ne Paja.

Pera

pre 6 godina

Ne očekujemo da nas razumeju potomci komunističkih osvajača koji 1944. uz pomoć Sovjetskih snaga osvojiše Srbiju.
I dan danas nam loše ide, jer nam državu ruše iznutra. I još jedno pitanje,:Šta mislite zbog čega mnogobrojni Srbi iz dijaspore ne ulažu novac u Srbiju iako je sanjaju. Upravo zbog komunističkih kriminalaca koji svaki dolar uložen u Srbiju “oporezuju“ jer nikad nisu pošteno jedan dinar zaradili.

'nako....

pre 6 godina

Ako se dobro sećam (nemam knjigu pre sobom), Pekić je u "Godinama koje su pojeli skakavci" naveo da je Vuisić hapšen na komunističkim demonstracijama na Cetinju, zajedno sa bratom Dušanom. Pekićev komentar je bio otprilike "nije ni čudo što je propala predratna Jugoslavija, kad su protiv nje protestvovali sinovi visokih policijskih službenika" (kao Vuisićev otac, prvi policajac Cetinja). E sad, kako je Paja uspeo da od komunističkog protestanta dospe do "spavanja" sa majkama komunista, nije mi jasno... Ispade da je NAMA promovisao tu društvenu pojavu, a u SEBI nije mogao da je podnese. Kukavičluk? Ne znam. Bio dobar glumac, al 'težak čovek... Ne samo fizički. Pekić je posle rata i robijao zbog antikomunizma, kao osamnaestogodišnjak, a Paja se mirno "zavalio" u glumu, deljkao brodove, pijuckao špricere - i tek nakon smrti saznajemo da je bio žestok antikomunista i da je mrzeo glumu. Nakon smrti. Baš "hrabro"... U svakom drugom filmu, glumi nekog partizana, promoviše komunjare, a mrzi ih. Ne shvatam - mogao je da "rekne koju pametnu" i za života. Nije - valjda je deljkanje brodova bilo važnije...

monden

pre 6 godina

Poznato je i da je Marlon Brando nipodaštavao svoju profesiju.Čak što više, glumu nije smatrao profesijom.Izgleda da je samosvesne ljude, kakav su bili i on i Pavle Vuisić, nemoguće ičim fascinirati niti zavaravati, pa čak i mitovima o njhovoj sopstvenoj veličini i značaju kao glumcima.Možda su, upravo, zato ostali upamćeni kao najveći, najharizmatičniji, jer su svojim ličnostima i karakterima duhovno daleko nadilazili svoj neosporan talenat.Pa je upravo ta njihova njihova unutrašnja snaga i specifičan karakter zračila iz njih u svim njihovim ulogama i učinila ih tako upečatljivim i nenadmašnim.

Covek koji je delovao kao da se nikad ne kupa

pre 6 godina

U plejadi velikog broja vrhunskih glumaca koje smo imali meni je Paja bio za prsa ispred svih
(bracika, 9. jul 2017 23:22)

Mislis za stomak ispred svih?

misterija

pre 6 godina

Mnogi umetnici su morali da prisustvuju skupovima,koje je organizovao Tito.Glumci pogotovo,jer su bili popularni u narodu,a Tito,kao i većina diktatora,je bio ljubitelj filmova.Često su u bioskopima puštani filmovi samo za njega.Naravno pre toga je ekipa,sastavljena o pripadnika raznih službi,odgledala film,kako vođa ne bi ostao šokiran.Postoje brojne anegdote.Pošto je insistirao da pogleda Žilnikov film Rani Radovi,koji je te godine osvojio glavnu nagradu u Berlinu,organizovana je proekcija u jednom beogradskom bioskopu.Nakon odgledanih 10-15 minuta Tito je ustao i otišao,a usput prokomentarisao:"koji su ovo luđaci".

neutralni felsh

pre 6 godina

profil: nista mu ne valja, ali o tome sme da gnjavi samo svoju zenu. za ostale je poslusan, u stavu mirno, pa se posle potajno kaje i jede zbog toga, dok se ne propije. ima takvih koliko hoces.

mali

pre 6 godina

zapitajmo se koliki od nas zive kao sto je zivio gdin. Pajo? koliki od nas ustaju I sa osmjehom na licu odlaze na svoj"omiljeni" posao? zasto mislite da je on trebao uzivati u onom sto je radio ? zaradjivao je !.lako je reci sto nije otisao,da li ste vi otisli?!

E moj Vujisicu ....

pre 6 godina

Ovaj lik, ovakav kakav jeste, samo u Srbiji je i mogao da bude glumac...a onda jos nezahvalan...sve mu je smetalo.
(E moj Vujisicu ...., 09. jul 2017 21:20)

E nek si mu rekao. A sada podeli sa svetom šta si ti postigao u životu i zašto će o tebi pisati za 30 godina.
(bojan, 9. jul 2017 23:13)

A za tebe je to smisao zivota, da se o tebi pise i 30 godina posle smrti? Vidis, za mene nije. Za mene je smisao zivota biti zadovoljan sobom, u miru sa sobom i sa svetom, srecan, vedrog duha, a ne mrgud celog zivota, u klincu sa celim svetom, nezadovoljan sobom, svojom okolinom, drzavom u kojoj zivis, a koja ti je sve dala, isfrustriran (zbog cega god?) do bola. Eto zbog toga ne bih voleo da provedem zivot u kozi Pavla Vuisica pa makar znao da ce se o meni pisati i pricati i sledecih hiljadu godina zbog te koze.

Posmatrac

pre 6 godina

@napadaj

Svaki normalan i obrazovan covek nikada ne bi lupio takvu glupost. Komunizam kao ideja je najbolje drzavno uredjenje. Komunizam je utopija. Ali nazalost zbog bolesti ljudskog uma nije sproveden kako je trebalo i pamti se samo po krvoprolicu i nekoj diktaturi. Sve u svemu za mene je i takav komunizam daleko bolji od ovog danas "Kapitalizma". Svaki normalan i obrazovan covek mrzi kapitalizam iz dna duse.

titova deca

pre 6 godina

@samosvesna gradjanka
Izbacili ga sa fakulteta, sa posla i ti pitas sto nije radio nesto drugo. Pa sve su komunisti kontrolisali. Otici iz zemlje nije svakom bio ideal.

Ispade da susvi glumci bili antikomunisti, i intelektualci pravi. Ostade komunistima niko.

Btw. Da li sada komunisti sebe sobu gradjanima/Kama?

Nemanja

pre 6 godina

Moze neko mrzeti komunizam ali mrzeti komuniste ili kapitaliste je jednostavno glupo i totalno nekorektno, na kraju krajeva i opasno. Jer tada ne mrzis sistem vec ljude zbog politickog opredeljenja. Danas politika a sutra je to nacionalnost, boja koze itd. Ako je ovo istina onda je jedan veliki minus za ovog glumca. Poruka za komentatora koji truca o mrznji: mrznja je tekovina zaostalih nacija i drzava, vidim iste makli od toga.

PSL

pre 6 godina

Komunizam je bio ideologija, u praksi u SFRJ je to malo drugačije izgledalo i bio je više socijalizam, kasnije samoupravni socijalizam. To prazno lupetanje da je komunizam uništio Srbiju ne stoji uopšte. Pogledajte Srbiju 1943. razorenu ratom, a onda je uporedite sa razvijenom, industrijskom Srbijom 1980. kad je Tito umro, to je period od 37 godina. Zatim pogledajte Srbiju 1980. i danas, što je takođe 37. godina bez Tita. Nešto ne vidim da smo procvetali, šta je u pitanju?

Pedja

pre 6 godina

Bas velik covek. Pretplacen za sve velike uloge,glumio samo u filmovima,ali ne i pozoristu gde se pokazuje pravo umece. Tesko stanje pune alkoholiziranosti,sa vrlo retkim epizodama trezvenosti.

rani radovi

pre 6 godina

Mrzeo sistem u kojem je živeo, prezirao profesiju kojom se ceo svoj život bavio, išao linijom manjeg otpora, izbegavao da daje intervjue... Mogao je da se zauvek odseli u neku kapitalističku državu i da tamo radi ono što zaslužuje njegovo poštovanje a ne prezir i radoznalost novinara i mnogih građana nove mu domovine), pa da junački savladava prepreke u životu i u novoj profesiji. Ali, čime bi onda taj i takav mizantrop celog života pravdao i hranio svoju umišljenost i svoju mržnju?(Samosvesna gradjanka, 09. jul 2017 23:42)Mrzeo jeste komunistički sistem i komunističku buržoaziju,ali nije mrzeo državu i narod.Znao je da to nema veze jedno sa drugim.To što nije bio veseo i nasmejan ne znači da je bio samoživ i mizantrop.Mnogima je pomagao finasijski i savetima.A to što nije voleo da glumi ne znači da nije bio profesionalac.Većina naših filmskih stvaraoca i stručnjaka se slažu da je Paja bio najveći glumac sa ovih prostora.Mnogi velikani svetske kinematografije su mu odali priznanje.

Професор Талтомар

pre 6 godina

У овом чланку, као и интервујуу објављеном у "Недељнику" недостје само суштинска информација, оно што је највише тиштило и изједало Павла била је чињеница да није имао децу.
Павле јесте био глумчина, али "тежак човек". То ће потврдити свако од људи који су га иоле познавали.
Отишао је прерано, оставио огромну ризницу сјајних улога за собом.
Ипак, највећи се по мом скромном суду крије у троуглу Бата Стојловић, Бата Живојиновић, Драган Николић.

Dzo

pre 6 godina

Kako je tuzno kad covek radi ono sto ne voli. I zivi u zemlji koja se tako lose odnosila prema glumcima. A nije voleo to sto radi u vreme kada su glumci mnogo bolje ziveli nego sada. Tragedija! Pitam se kako bi razmisljao da zivi i radi sada? Isto? Pade mi na pamet Tanasije Uzunovic, uporedite zivotne price i karijere pa onda pricajte o tom zlom socijalizmu, komunizmu ili cemu vec. Uzunovic je glumacka gromada a Pavle je samo sticajem zivotnih okolnosti, svojim specificnim izgledom i izrazom glumeci "jadne, napacene ljude iz naroda" postao simpatican i gledljiv tom istom narodu. Ruzno je sto mu je ovako uzvracao.

Sen Zil

pre 6 godina

Pavle Vuisic je bio odlican glumac!Vecina danasnjih mu nije ni do koljena...Ali nazvati ga najboljim srpskim glumcem je malo tendenciozno.Ako je Orson Vels rekao to za njega ne znaci nuzno da je istina.Vjerovatno nije radio sa Batom Stojkovicem i Radmilovicem da bi izjavio nesto ovako...Sigurno je bio pod velikom impresijom nakon saradnje sa njim (sa razlogom) ali sta bi tek rekao da je saradjivao sa Batom Stojkovicem u "Balkanskom spijunu" i "Maratoncima",ili da je gledao Radmilovica dok briljira u pozoristu...
Ima jos sjajnih srpskih glumaca koje bi mogli da nabrojimo i ciji su glumacki kvaliteti gotovo na nivou pomenutih u komentaru ali nije to vise poenta...Sada se sve svodi na pitanje zasto su nam glumci/glumice iz generacije u generaciju sve slabiji?Gdje se grijesi?"Sta je to trulo u "drzavi" FDU?Uporedite bilo koji film iz 60-tih ili 70-tih sa ovim danas,nebo i zemlja...Da se ne ogrijesim,ima i danas odlicnih glumaca,onih koji su imali prilike da saradjuju sa starom gardom,ali nas i oni napustaju...

Traubisoda

pre 6 godina

Nazalost, Orson Vels nikada nije rekao za Paju da je najbolji glumac na svetu. Pricao sam sa Orsnom i potao ga bas to, i rece mi da to nikada nije rekao. Eto jedan demanti iz prve ruke.
Inace, Paja mi je bio mnogo simpatican, zajedno smo isli u gimanziju i nikada ne bih rekao da ce postati glumac. Oduvek je to mrzeo, kao sto je mrzeo i komunizam koji ga je uporno mucio celog zivota i nije mu davao mira.

Raps

pre 6 godina

Najveci srpski glumac? Uozbiljite se. Sta su onda Miki Manojlovic, Aleksandar Bercek, Sergej Trifunovic, Mirjana Karanovic, Vesna Trivalic?

Al' da vi'š, kad' se malo doteramo, mož' d' se završi neki pos'o

pre 6 godina

Ovaj lik, ovakav kakav jeste, samo u Srbiji je i mogao da bude glumac...a onda jos nezahvalan...sve mu je smetalo.
(E moj Vujisicu ...., 09. jul 2017 21:20)


Google: Orson Vels o Pavlu Vuisicu.
Toliko...

Hush@

pre 6 godina

e moj vujisicu@@
Papku glupavi Kada su Ricarda Bartona na snimanju neretve pitali ,koji je najbolji glumac u Holivudu. Odgovorio je Pavle Vujisic "on je bolji od svih holivudskih glumaca".

Mila

pre 6 godina

Pavle Vujisic je sebe smatrao etnickim Crnogorcem,neposredno pred smrt u jednom intervju-u je izjavio: "Crnogorci,dolaze gadna vremena,pazite da vas Srbi ne prevare !".

bionic sleeper

pre 6 godina

Ceo život glumio jednu te istu ulogu, koju je, istina, fenomenalno radio.
Glumca definiše moć transformacije.
Paja to nije imao i stoga se ne može svrstati u najveće.

виски фор мај мен, бир фор мај хорсис

pre 6 godina

@samosvenska gradjanka Nisi u pravu. Mogli smo ja il ti, jer smo bili beznacajni. Doduse, mozda ne ti, ne poznajem te, al ja sam bio niko i nista i relativno lako sam otisao, al moj djed npr. nije tako mogao. Zavrsio je zivot u Zabeli. Vidjeni ljudi nisu tek tako mogli otici,na ledjima su imali iscrtanu metu. a da ne pominjemo odgovornost prema imovini, porodici i raznim ljudima. 70ih su ubistva u nasoj emigraciji bila nesto sto ni lokalne vesti po zapadu nisu objavljivale i nije se radilo o kriminalu. Uostalom neki od izvrsilaca tih dela su se vratili u Srbiju 90ih, znas koji su. Mislim da nemas pravo da osudjujes jednu legendu tog profila, posebno sto se u godinama brozovine mozda nisi ni rodila. Ovde se cesto javljaju ljudi kojima je taj sistem bio majka, ali postoje i oni koji su tad bili terorisani i koji su bezanjem sacuvali zivote i porodice

seljak

pre 6 godina

Mrzeo sistem u kojem je živeo, prezirao profesiju kojom se ceo svoj život bavio, išao linijom manjeg otpora, izbegavao da daje intervjue... Mogao je da se zauvek odseli u neku kapitalističku državu i da tamo radi ono što zaslužuje njegovo poštovanje a ne prezir i radoznalost novinara i mnogih građana nove mu domovine), pa da junački savladava prepreke u životu i u novoj profesiji. Ali, čime bi onda taj i takav mizantrop celog života pravdao i hranio svoju umišljenost i svoju mržnju?
(Samosvesna gradjanka, 09. jul 2017 23:42)

Da je Paja ziv, umesto komunista, danas bi mrzeo liberale.

uči pismo

pre 6 godina

Mrzeo sistem u kojem je živeo, prezirao profesiju kojom se ceo svoj život bavio, išao linijom manjeg otpora, izbegavao da daje intervjue... Mogao je da se zauvek odseli u neku kapitalističku državu i da tamo radi ono što zaslužuje njegovo poštovanje a ne prezir i radoznalost novinara i mnogih građana nove mu domovine), pa da junački savladava prepreke u životu i u novoj profesiji. Ali, čime bi onda taj i takav mizantrop celog života pravdao i hranio svoju umišljenost i svoju mržnju?
(Samosvesna gradjanka, 9. jul 2017 23:42)
Sve je OK osim terminologije. Treba da se jos malo osamosvestite, pa da naucite da "zemlja" i "drzava" nisu sinonimi.

moralni gmizavac

pre 6 godina

svaki " obrazovan " , ( ja bi reko normalan) covek mrzi i kapitalizam .
(rosonero, 09. jul 2017 23:01) Mora da se ti navodnici odnose na tvoje obrazovanje ali, evo, ja te pitam da mi kazes, gde se u tekstu spominje kapitalizam (kog nisam pristalica)? Promasio si temu druze. Sedi - jedan!

Powerslave

pre 6 godina

Paja je stvarno bio glumac koji se jednom rađa, nekako sam stekao utisak da je malo koju ulogu stvarno glumio. Po mom mišljenju je jedino Bata Stojković ispred njega.

Realan

pre 6 godina

Veliki Paja ... Mladji ne znaju, ali to je glumac koji je dobrano bio postovan U SVETU zbog svoje glume. Malo se o tome ovde pisalo ...

cole

pre 6 godina

Zato je i bio živa legenda...jer je u stvari glumio sebe onakvog kakav jeste. Verujem da je tako, vrlo lako uspevao da lakše savlada sve prepreke koje su mu stajale na putu. Za njega je gluma bila lagan posao jer je bio suviše kritičan prema svemu, svoj i samokritičan svakako.

Botine pravac bioskop

pre 6 godina

@E moj Vujisicu
Druze za njega je jedan Orson Vels rekao da je najbolji glumac na svetu, ali sta to znaci tebi velikom filmskom znalcu.

pitam se

pre 6 godina

Kako to da su "najveći" glumci (Vujisić, Radmilović, Stojković...) bili notorni alkoholičari, patološki sujetni, koji pre podne mrze sebe, a popodne ceo svet?

Ako je ovoga hvalio Orson Vels, zašto nije otišao preko bare pa se jednim filmom obezbedio i onda radio šta je hteo?

Kao što su od pušača gori bivši pušači, tako su od komunista još gori novopečeni antikomunisti. Gde ste bili kad je "grmelo"?

Апоплекс

pre 6 godina

Мрзео је комунистичку власт јер је лицемерно у себе уградила усташтво.

peraperickg

pre 6 godina

nije ziveo u sssr u, mogao je da ode iz te komunisticke tvorevine u kojoj vrlo lepo ziveo, kad god je hteo.
mogao je da radi milion drugih poslova, a ne da se muci s tom odvratnom
glumom od koje je opet vrlo lepo ziveo.

nista ne razumem, sto se mucio kad nije morao

Samosvesna gradjanka

pre 6 godina

Mrzeo sistem u kojem je živeo, prezirao profesiju kojom se ceo svoj život bavio, išao linijom manjeg otpora, izbegavao da daje intervjue... Mogao je da se zauvek odseli u neku kapitalističku državu i da tamo radi ono što zaslužuje njegovo poštovanje a ne prezir i radoznalost novinara i mnogih građana nove mu domovine), pa da junački savladava prepreke u životu i u novoj profesiji. Ali, čime bi onda taj i takav mizantrop celog života pravdao i hranio svoju umišljenost i svoju mržnju?

bojan

pre 6 godina

Ovaj lik, ovakav kakav jeste, samo u Srbiji je i mogao da bude glumac...a onda jos nezahvalan...sve mu je smetalo.
(E moj Vujisicu ...., 09. jul 2017 21:20)

E nek si mu rekao. A sada podeli sa svetom šta si ti postigao u životu i zašto će o tebi pisati za 30 godina.

crni talas

pre 6 godina

Većina reditelja,koji su snimali njim,su kasnije izjavljivali da je Paja najveći glumac sa kim su sarađivali.Nije on bio samo najbolji srpski ili jugoslovenski glumac,već jedan od najboljih glumaca na svetu.

zz

pre 6 godina

ja se slazem za tu generaciju glumaca iz maratonaca,ko to tamo peva....itd.da su stvarno nasi najbolji glumci...Paja je odlican to stoji,ali moj ukus je drugaciji,za mene su najveci Bata Stojkovic i Zoran Radmilovic...a kada bi birao izmedju Zorana i Bate,izabrao bi Batu po meni nas najbolji glumac ikada...koji je to kralj bio!

orson

pre 6 godina

"Inace Orson Welles je rekao za Paju da je najbolji glumac na svetu."

Tacno je da je to Orson rekao, ali je takodje dodao da je Paja najruzniji glumac na svetu - "Pavle Vuisic je najbolji i najruzniji glucmac na svetu"

cobo

pre 6 godina

Dobro pa ni B.Zivojinovic,D.Nikolic,Lj.Tadic i dr.nisu bili losi ,svi bili veliki glumci.Da vam priznam da ni jednog mladjeg srpskog glumca od Slavka Stimca ne znam,pa racunaj. Ova vremena su losa vremena,pre je i fudbal bio bolji,i politicari,i zene......

Meister Jakob

pre 6 godina

Najveći, teško je reći, skoro cijela ta generacija svi su bili "najveći", i nitko od njih nije bio neki ljepotan, a danas je izgleda to preduslov, da mora biti lijep!

napadaj

pre 6 godina

Svaki normalan, obrazovan čovek mrzi komunizam iz dna duše. Prema režimu uspostavljenom posle Drugog svetskog rata su takva osećanja svakako bila još intenzivnija.

Nije nama lako

pre 6 godina

Ne znam zasto je sada toliko senzacionalno ovo otkrice.
Ja bih pre rekao da je gospodin Vuisic prezirao publiku, a ne svoju umetnost, tj. sebe u njoj.
Kako god, mnogo mi je zanimljivije da mu se divim gledajuci ga na filmu, odnosno televiziji, nego citajuci ove tekstove.

čovek iz senke

pre 6 godina

Pavle je rodjen kao Vujisic ali se potpisivao kao Vuisic jer ga je nerviralo slovo J u prezimenu, bio je boem, slobodno vreme je provodio na reci Savi daleko od javnosti, nikada nije izgovarao tekst kako je napisan, nije prihvatao svoje materijalno ucesce u filmu, neprofesionalnost, gubljenje vremena, svoj je rad naplacivao je odmah.

Inace Orson Welles je rekao za Paju da je najbolji glumac na svetu.

Meister Jakob

pre 6 godina

Najveći, teško je reći, skoro cijela ta generacija svi su bili "najveći", i nitko od njih nije bio neki ljepotan, a danas je izgleda to preduslov, da mora biti lijep!

čovek iz senke

pre 6 godina

Pavle je rodjen kao Vujisic ali se potpisivao kao Vuisic jer ga je nerviralo slovo J u prezimenu, bio je boem, slobodno vreme je provodio na reci Savi daleko od javnosti, nikada nije izgovarao tekst kako je napisan, nije prihvatao svoje materijalno ucesce u filmu, neprofesionalnost, gubljenje vremena, svoj je rad naplacivao je odmah.

Inace Orson Welles je rekao za Paju da je najbolji glumac na svetu.

napadaj

pre 6 godina

Svaki normalan, obrazovan čovek mrzi komunizam iz dna duše. Prema režimu uspostavljenom posle Drugog svetskog rata su takva osećanja svakako bila još intenzivnija.

bojan

pre 6 godina

Ovaj lik, ovakav kakav jeste, samo u Srbiji je i mogao da bude glumac...a onda jos nezahvalan...sve mu je smetalo.
(E moj Vujisicu ...., 09. jul 2017 21:20)

E nek si mu rekao. A sada podeli sa svetom šta si ti postigao u životu i zašto će o tebi pisati za 30 godina.

Nije nama lako

pre 6 godina

Ne znam zasto je sada toliko senzacionalno ovo otkrice.
Ja bih pre rekao da je gospodin Vuisic prezirao publiku, a ne svoju umetnost, tj. sebe u njoj.
Kako god, mnogo mi je zanimljivije da mu se divim gledajuci ga na filmu, odnosno televiziji, nego citajuci ove tekstove.

orson

pre 6 godina

"Inace Orson Welles je rekao za Paju da je najbolji glumac na svetu."

Tacno je da je to Orson rekao, ali je takodje dodao da je Paja najruzniji glumac na svetu - "Pavle Vuisic je najbolji i najruzniji glucmac na svetu"

crni talas

pre 6 godina

Većina reditelja,koji su snimali njim,su kasnije izjavljivali da je Paja najveći glumac sa kim su sarađivali.Nije on bio samo najbolji srpski ili jugoslovenski glumac,već jedan od najboljih glumaca na svetu.

peraperickg

pre 6 godina

nije ziveo u sssr u, mogao je da ode iz te komunisticke tvorevine u kojoj vrlo lepo ziveo, kad god je hteo.
mogao je da radi milion drugih poslova, a ne da se muci s tom odvratnom
glumom od koje je opet vrlo lepo ziveo.

nista ne razumem, sto se mucio kad nije morao

cobo

pre 6 godina

Dobro pa ni B.Zivojinovic,D.Nikolic,Lj.Tadic i dr.nisu bili losi ,svi bili veliki glumci.Da vam priznam da ni jednog mladjeg srpskog glumca od Slavka Stimca ne znam,pa racunaj. Ova vremena su losa vremena,pre je i fudbal bio bolji,i politicari,i zene......

zz

pre 6 godina

ja se slazem za tu generaciju glumaca iz maratonaca,ko to tamo peva....itd.da su stvarno nasi najbolji glumci...Paja je odlican to stoji,ali moj ukus je drugaciji,za mene su najveci Bata Stojkovic i Zoran Radmilovic...a kada bi birao izmedju Zorana i Bate,izabrao bi Batu po meni nas najbolji glumac ikada...koji je to kralj bio!

Samosvesna gradjanka

pre 6 godina

Mrzeo sistem u kojem je živeo, prezirao profesiju kojom se ceo svoj život bavio, išao linijom manjeg otpora, izbegavao da daje intervjue... Mogao je da se zauvek odseli u neku kapitalističku državu i da tamo radi ono što zaslužuje njegovo poštovanje a ne prezir i radoznalost novinara i mnogih građana nove mu domovine), pa da junački savladava prepreke u životu i u novoj profesiji. Ali, čime bi onda taj i takav mizantrop celog života pravdao i hranio svoju umišljenost i svoju mržnju?

'nako....

pre 6 godina

Ako se dobro sećam (nemam knjigu pre sobom), Pekić je u "Godinama koje su pojeli skakavci" naveo da je Vuisić hapšen na komunističkim demonstracijama na Cetinju, zajedno sa bratom Dušanom. Pekićev komentar je bio otprilike "nije ni čudo što je propala predratna Jugoslavija, kad su protiv nje protestvovali sinovi visokih policijskih službenika" (kao Vuisićev otac, prvi policajac Cetinja). E sad, kako je Paja uspeo da od komunističkog protestanta dospe do "spavanja" sa majkama komunista, nije mi jasno... Ispade da je NAMA promovisao tu društvenu pojavu, a u SEBI nije mogao da je podnese. Kukavičluk? Ne znam. Bio dobar glumac, al 'težak čovek... Ne samo fizički. Pekić je posle rata i robijao zbog antikomunizma, kao osamnaestogodišnjak, a Paja se mirno "zavalio" u glumu, deljkao brodove, pijuckao špricere - i tek nakon smrti saznajemo da je bio žestok antikomunista i da je mrzeo glumu. Nakon smrti. Baš "hrabro"... U svakom drugom filmu, glumi nekog partizana, promoviše komunjare, a mrzi ih. Ne shvatam - mogao je da "rekne koju pametnu" i za života. Nije - valjda je deljkanje brodova bilo važnije...

ti to psina

pre 6 godina

Kažete trebao da ode u neku drugu zemlju ako smu se ova nije svidela. Nije on ima problem sa zemljom, sa domovinom, imao je sa onima koji su je vodili, sa komunistima. Komunisti su trebali da odu iz zemlje a ne Paja.

PSL

pre 6 godina

Komunizam je bio ideologija, u praksi u SFRJ je to malo drugačije izgledalo i bio je više socijalizam, kasnije samoupravni socijalizam. To prazno lupetanje da je komunizam uništio Srbiju ne stoji uopšte. Pogledajte Srbiju 1943. razorenu ratom, a onda je uporedite sa razvijenom, industrijskom Srbijom 1980. kad je Tito umro, to je period od 37 godina. Zatim pogledajte Srbiju 1980. i danas, što je takođe 37. godina bez Tita. Nešto ne vidim da smo procvetali, šta je u pitanju?

E moj Vujisicu ....

pre 6 godina

Ovaj lik, ovakav kakav jeste, samo u Srbiji je i mogao da bude glumac...a onda jos nezahvalan...sve mu je smetalo.
(E moj Vujisicu ...., 09. jul 2017 21:20)

E nek si mu rekao. A sada podeli sa svetom šta si ti postigao u životu i zašto će o tebi pisati za 30 godina.
(bojan, 9. jul 2017 23:13)

A za tebe je to smisao zivota, da se o tebi pise i 30 godina posle smrti? Vidis, za mene nije. Za mene je smisao zivota biti zadovoljan sobom, u miru sa sobom i sa svetom, srecan, vedrog duha, a ne mrgud celog zivota, u klincu sa celim svetom, nezadovoljan sobom, svojom okolinom, drzavom u kojoj zivis, a koja ti je sve dala, isfrustriran (zbog cega god?) do bola. Eto zbog toga ne bih voleo da provedem zivot u kozi Pavla Vuisica pa makar znao da ce se o meni pisati i pricati i sledecih hiljadu godina zbog te koze.

neutralni felsh

pre 6 godina

profil: nista mu ne valja, ali o tome sme da gnjavi samo svoju zenu. za ostale je poslusan, u stavu mirno, pa se posle potajno kaje i jede zbog toga, dok se ne propije. ima takvih koliko hoces.

Covek koji je delovao kao da se nikad ne kupa

pre 6 godina

U plejadi velikog broja vrhunskih glumaca koje smo imali meni je Paja bio za prsa ispred svih
(bracika, 9. jul 2017 23:22)

Mislis za stomak ispred svih?

Pera

pre 6 godina

Ne očekujemo da nas razumeju potomci komunističkih osvajača koji 1944. uz pomoć Sovjetskih snaga osvojiše Srbiju.
I dan danas nam loše ide, jer nam državu ruše iznutra. I još jedno pitanje,:Šta mislite zbog čega mnogobrojni Srbi iz dijaspore ne ulažu novac u Srbiju iako je sanjaju. Upravo zbog komunističkih kriminalaca koji svaki dolar uložen u Srbiju “oporezuju“ jer nikad nisu pošteno jedan dinar zaradili.

pitam se

pre 6 godina

Kako to da su "najveći" glumci (Vujisić, Radmilović, Stojković...) bili notorni alkoholičari, patološki sujetni, koji pre podne mrze sebe, a popodne ceo svet?

Ako je ovoga hvalio Orson Vels, zašto nije otišao preko bare pa se jednim filmom obezbedio i onda radio šta je hteo?

Kao što su od pušača gori bivši pušači, tako su od komunista još gori novopečeni antikomunisti. Gde ste bili kad je "grmelo"?

Pedja

pre 6 godina

Bas velik covek. Pretplacen za sve velike uloge,glumio samo u filmovima,ali ne i pozoristu gde se pokazuje pravo umece. Tesko stanje pune alkoholiziranosti,sa vrlo retkim epizodama trezvenosti.

bionic sleeper

pre 6 godina

Ceo život glumio jednu te istu ulogu, koju je, istina, fenomenalno radio.
Glumca definiše moć transformacije.
Paja to nije imao i stoga se ne može svrstati u najveće.

Nemanja

pre 6 godina

Moze neko mrzeti komunizam ali mrzeti komuniste ili kapitaliste je jednostavno glupo i totalno nekorektno, na kraju krajeva i opasno. Jer tada ne mrzis sistem vec ljude zbog politickog opredeljenja. Danas politika a sutra je to nacionalnost, boja koze itd. Ako je ovo istina onda je jedan veliki minus za ovog glumca. Poruka za komentatora koji truca o mrznji: mrznja je tekovina zaostalih nacija i drzava, vidim iste makli od toga.

seljak

pre 6 godina

Mrzeo sistem u kojem je živeo, prezirao profesiju kojom se ceo svoj život bavio, išao linijom manjeg otpora, izbegavao da daje intervjue... Mogao je da se zauvek odseli u neku kapitalističku državu i da tamo radi ono što zaslužuje njegovo poštovanje a ne prezir i radoznalost novinara i mnogih građana nove mu domovine), pa da junački savladava prepreke u životu i u novoj profesiji. Ali, čime bi onda taj i takav mizantrop celog života pravdao i hranio svoju umišljenost i svoju mržnju?
(Samosvesna gradjanka, 09. jul 2017 23:42)

Da je Paja ziv, umesto komunista, danas bi mrzeo liberale.

Mila

pre 6 godina

Pavle Vujisic je sebe smatrao etnickim Crnogorcem,neposredno pred smrt u jednom intervju-u je izjavio: "Crnogorci,dolaze gadna vremena,pazite da vas Srbi ne prevare !".

monden

pre 6 godina

Poznato je i da je Marlon Brando nipodaštavao svoju profesiju.Čak što više, glumu nije smatrao profesijom.Izgleda da je samosvesne ljude, kakav su bili i on i Pavle Vuisić, nemoguće ičim fascinirati niti zavaravati, pa čak i mitovima o njhovoj sopstvenoj veličini i značaju kao glumcima.Možda su, upravo, zato ostali upamćeni kao najveći, najharizmatičniji, jer su svojim ličnostima i karakterima duhovno daleko nadilazili svoj neosporan talenat.Pa je upravo ta njihova njihova unutrašnja snaga i specifičan karakter zračila iz njih u svim njihovim ulogama i učinila ih tako upečatljivim i nenadmašnim.

Dzo

pre 6 godina

Kako je tuzno kad covek radi ono sto ne voli. I zivi u zemlji koja se tako lose odnosila prema glumcima. A nije voleo to sto radi u vreme kada su glumci mnogo bolje ziveli nego sada. Tragedija! Pitam se kako bi razmisljao da zivi i radi sada? Isto? Pade mi na pamet Tanasije Uzunovic, uporedite zivotne price i karijere pa onda pricajte o tom zlom socijalizmu, komunizmu ili cemu vec. Uzunovic je glumacka gromada a Pavle je samo sticajem zivotnih okolnosti, svojim specificnim izgledom i izrazom glumeci "jadne, napacene ljude iz naroda" postao simpatican i gledljiv tom istom narodu. Ruzno je sto mu je ovako uzvracao.

Posmatrac

pre 6 godina

@napadaj

Svaki normalan i obrazovan covek nikada ne bi lupio takvu glupost. Komunizam kao ideja je najbolje drzavno uredjenje. Komunizam je utopija. Ali nazalost zbog bolesti ljudskog uma nije sproveden kako je trebalo i pamti se samo po krvoprolicu i nekoj diktaturi. Sve u svemu za mene je i takav komunizam daleko bolji od ovog danas "Kapitalizma". Svaki normalan i obrazovan covek mrzi kapitalizam iz dna duse.

misterija

pre 6 godina

Mnogi umetnici su morali da prisustvuju skupovima,koje je organizovao Tito.Glumci pogotovo,jer su bili popularni u narodu,a Tito,kao i većina diktatora,je bio ljubitelj filmova.Često su u bioskopima puštani filmovi samo za njega.Naravno pre toga je ekipa,sastavljena o pripadnika raznih službi,odgledala film,kako vođa ne bi ostao šokiran.Postoje brojne anegdote.Pošto je insistirao da pogleda Žilnikov film Rani Radovi,koji je te godine osvojio glavnu nagradu u Berlinu,organizovana je proekcija u jednom beogradskom bioskopu.Nakon odgledanih 10-15 minuta Tito je ustao i otišao,a usput prokomentarisao:"koji su ovo luđaci".

Sen Zil

pre 6 godina

Pavle Vuisic je bio odlican glumac!Vecina danasnjih mu nije ni do koljena...Ali nazvati ga najboljim srpskim glumcem je malo tendenciozno.Ako je Orson Vels rekao to za njega ne znaci nuzno da je istina.Vjerovatno nije radio sa Batom Stojkovicem i Radmilovicem da bi izjavio nesto ovako...Sigurno je bio pod velikom impresijom nakon saradnje sa njim (sa razlogom) ali sta bi tek rekao da je saradjivao sa Batom Stojkovicem u "Balkanskom spijunu" i "Maratoncima",ili da je gledao Radmilovica dok briljira u pozoristu...
Ima jos sjajnih srpskih glumaca koje bi mogli da nabrojimo i ciji su glumacki kvaliteti gotovo na nivou pomenutih u komentaru ali nije to vise poenta...Sada se sve svodi na pitanje zasto su nam glumci/glumice iz generacije u generaciju sve slabiji?Gdje se grijesi?"Sta je to trulo u "drzavi" FDU?Uporedite bilo koji film iz 60-tih ili 70-tih sa ovim danas,nebo i zemlja...Da se ne ogrijesim,ima i danas odlicnih glumaca,onih koji su imali prilike da saradjuju sa starom gardom,ali nas i oni napustaju...

Ena

pre 6 godina

Kako deca komunista a sada neoliberali odmah krenu da pljuju po nekome ko nije voleo ideologiju njihovih dedova i tata.A da je pisalo da je voleo komunizam odmah bi bili komentari ,,najbolji glumac...kakav je to bio lik...slava mu...,,itd.Kakvi ste vi licemeri...da li imate imalo stida i morala!? Odgovoriću ja umesto vas... NE!

titova deca

pre 6 godina

@samosvesna gradjanka
Izbacili ga sa fakulteta, sa posla i ti pitas sto nije radio nesto drugo. Pa sve su komunisti kontrolisali. Otici iz zemlje nije svakom bio ideal.

Ispade da susvi glumci bili antikomunisti, i intelektualci pravi. Ostade komunistima niko.

Btw. Da li sada komunisti sebe sobu gradjanima/Kama?

Јабучило

pre 6 godina

@ Пера
"Комунистички освајачи" су били једина формација која се од '41. до '45. све време борила против окупатора.

mali

pre 6 godina

zapitajmo se koliki od nas zive kao sto je zivio gdin. Pajo? koliki od nas ustaju I sa osmjehom na licu odlaze na svoj"omiljeni" posao? zasto mislite da je on trebao uzivati u onom sto je radio ? zaradjivao je !.lako je reci sto nije otisao,da li ste vi otisli?!

...bo vas Ljotić...

pre 6 godina

"Ne očekujemo da nas razumeju potomci komunističkih osvajača koji 1944. uz pomoć Sovjetskih snaga osvojiše Srbiju. I još jedno pitanje,:Šta mislite zbog čega mnogobrojni Srbi iz dijaspore ne ulažu novac u Srbiju iako je sanjaju. Upravo zbog komunističkih kriminalaca koji svaki dolar uložen u Srbiju “oporezuju“ jer nikad nisu pošteno jedan dinar zaradili. (Pera, 10. jul 2017 12:07)"

Da ti "osvajači" 1944. nisu "osvojili" Srbiju, mi bi danas pričali nemački, uglavnom na prinudnom radu u rudnicima. Uostalom, svi smo mi nečiji potomci - i Turci mirne duše mogu da kažu da smo u stvari njihovi - više je njihovih gena ovde prosuto za 450 godina, nego "komunističkih" za pola veka. I nije vam to loš plan - mi ćemo ovde da "antikomunišemo", proklinjući sudbu kletu, Tita i Sovjete, usput češkajući testise, a oni čemernici iz inostranstva će da ulažu krvavo zarađene pare u Srbiju, e da bismo mi mogli lepo da živimo od njihovih dolara i antikomunizma. To bi, jamačno, bio pošteno zarađen novac, za razliku od komunista? Dooooobar plan...

P.S. i u Poljskoj je bio komunizam, i u Češkoj, gori nego ovde - pa se ljudi trgli, radili, zaradili. Mi još čekamo "strana ulaganja" na osnovu prvoboračkog antikomunističkog staža... Razlika između vas i komunista je što su oni i ginuli za svoje ideale (ja mislim, pogrešne). Vi ni za to niste imali balls. Vi biste tuđu decu u rat, tuđe pare u džep, pa udri po filozofiji. Zanimljivo....

box

pre 6 godina

Pavle Vuisic najveci srpski glumac??!!! Na osnovu cega? Na osnovu kojih uloga sto filmskih, sto pozorisnih? Bio je jedan od dobrih glumaca iz generacije pune genijalaca ali da je bio najbolji to je stvarno preterivanje...svakako da o ukusima ne treba raspravljati ali pored Ljube Tadica, Mije Aleksica, Bate Stojkovica i jos ponekih teskasa Pavle je ipak liga ispod. On je bio boem i autenticna pojava pa samim tim i simbol tog zlatnog glumackog doba ali strogo glumacki prema ulogama koje je ostvario ima dosta boljih glumaca tog vremena.

rani radovi

pre 6 godina

Mrzeo sistem u kojem je živeo, prezirao profesiju kojom se ceo svoj život bavio, išao linijom manjeg otpora, izbegavao da daje intervjue... Mogao je da se zauvek odseli u neku kapitalističku državu i da tamo radi ono što zaslužuje njegovo poštovanje a ne prezir i radoznalost novinara i mnogih građana nove mu domovine), pa da junački savladava prepreke u životu i u novoj profesiji. Ali, čime bi onda taj i takav mizantrop celog života pravdao i hranio svoju umišljenost i svoju mržnju?(Samosvesna gradjanka, 09. jul 2017 23:42)Mrzeo jeste komunistički sistem i komunističku buržoaziju,ali nije mrzeo državu i narod.Znao je da to nema veze jedno sa drugim.To što nije bio veseo i nasmejan ne znači da je bio samoživ i mizantrop.Mnogima je pomagao finasijski i savetima.A to što nije voleo da glumi ne znači da nije bio profesionalac.Većina naših filmskih stvaraoca i stručnjaka se slažu da je Paja bio najveći glumac sa ovih prostora.Mnogi velikani svetske kinematografije su mu odali priznanje.

informacija

pre 6 godina

Francuski glumac Žan Gaben je jednom prilikom na pitanje da li što se tiče glumačkog umjeća ima glumaca sličnih njemu ,odgovorio je da ima i da je to jugoslovenski glumac Pavle Vujsić. Orson Wels nikad nije ništa rekao o Vujsiću.

виски фор мај мен, бир фор мај хорсис

pre 6 godina

@samosvenska gradjanka Nisi u pravu. Mogli smo ja il ti, jer smo bili beznacajni. Doduse, mozda ne ti, ne poznajem te, al ja sam bio niko i nista i relativno lako sam otisao, al moj djed npr. nije tako mogao. Zavrsio je zivot u Zabeli. Vidjeni ljudi nisu tek tako mogli otici,na ledjima su imali iscrtanu metu. a da ne pominjemo odgovornost prema imovini, porodici i raznim ljudima. 70ih su ubistva u nasoj emigraciji bila nesto sto ni lokalne vesti po zapadu nisu objavljivale i nije se radilo o kriminalu. Uostalom neki od izvrsilaca tih dela su se vratili u Srbiju 90ih, znas koji su. Mislim da nemas pravo da osudjujes jednu legendu tog profila, posebno sto se u godinama brozovine mozda nisi ni rodila. Ovde se cesto javljaju ljudi kojima je taj sistem bio majka, ali postoje i oni koji su tad bili terorisani i koji su bezanjem sacuvali zivote i porodice

Traubisoda

pre 6 godina

Nazalost, Orson Vels nikada nije rekao za Paju da je najbolji glumac na svetu. Pricao sam sa Orsnom i potao ga bas to, i rece mi da to nikada nije rekao. Eto jedan demanti iz prve ruke.
Inace, Paja mi je bio mnogo simpatican, zajedno smo isli u gimanziju i nikada ne bih rekao da ce postati glumac. Oduvek je to mrzeo, kao sto je mrzeo i komunizam koji ga je uporno mucio celog zivota i nije mu davao mira.

Апоплекс

pre 6 godina

Мрзео је комунистичку власт јер је лицемерно у себе уградила усташтво.

Botine pravac bioskop

pre 6 godina

@E moj Vujisicu
Druze za njega je jedan Orson Vels rekao da je najbolji glumac na svetu, ali sta to znaci tebi velikom filmskom znalcu.

Hush@

pre 6 godina

e moj vujisicu@@
Papku glupavi Kada su Ricarda Bartona na snimanju neretve pitali ,koji je najbolji glumac u Holivudu. Odgovorio je Pavle Vujisic "on je bolji od svih holivudskih glumaca".

Al' da vi'š, kad' se malo doteramo, mož' d' se završi neki pos'o

pre 6 godina

Ovaj lik, ovakav kakav jeste, samo u Srbiji je i mogao da bude glumac...a onda jos nezahvalan...sve mu je smetalo.
(E moj Vujisicu ...., 09. jul 2017 21:20)


Google: Orson Vels o Pavlu Vuisicu.
Toliko...

Професор Талтомар

pre 6 godina

У овом чланку, као и интервујуу објављеном у "Недељнику" недостје само суштинска информација, оно што је највише тиштило и изједало Павла била је чињеница да није имао децу.
Павле јесте био глумчина, али "тежак човек". То ће потврдити свако од људи који су га иоле познавали.
Отишао је прерано, оставио огромну ризницу сјајних улога за собом.
Ипак, највећи се по мом скромном суду крије у троуглу Бата Стојловић, Бата Живојиновић, Драган Николић.

cole

pre 6 godina

Zato je i bio živa legenda...jer je u stvari glumio sebe onakvog kakav jeste. Verujem da je tako, vrlo lako uspevao da lakše savlada sve prepreke koje su mu stajale na putu. Za njega je gluma bila lagan posao jer je bio suviše kritičan prema svemu, svoj i samokritičan svakako.

Powerslave

pre 6 godina

Paja je stvarno bio glumac koji se jednom rađa, nekako sam stekao utisak da je malo koju ulogu stvarno glumio. Po mom mišljenju je jedino Bata Stojković ispred njega.

moralni gmizavac

pre 6 godina

svaki " obrazovan " , ( ja bi reko normalan) covek mrzi i kapitalizam .
(rosonero, 09. jul 2017 23:01) Mora da se ti navodnici odnose na tvoje obrazovanje ali, evo, ja te pitam da mi kazes, gde se u tekstu spominje kapitalizam (kog nisam pristalica)? Promasio si temu druze. Sedi - jedan!

Raps

pre 6 godina

Najveci srpski glumac? Uozbiljite se. Sta su onda Miki Manojlovic, Aleksandar Bercek, Sergej Trifunovic, Mirjana Karanovic, Vesna Trivalic?

neutralni felsh

pre 6 godina

@ Пера
"Комунистички освајачи" су били једина формација која се од '41. до '45. све време борила против окупатора.
(Јабучило, 10. jul 2017 16:08)


kratko i jasno.

Realan

pre 6 godina

Veliki Paja ... Mladji ne znaju, ali to je glumac koji je dobrano bio postovan U SVETU zbog svoje glume. Malo se o tome ovde pisalo ...

uči pismo

pre 6 godina

Mrzeo sistem u kojem je živeo, prezirao profesiju kojom se ceo svoj život bavio, išao linijom manjeg otpora, izbegavao da daje intervjue... Mogao je da se zauvek odseli u neku kapitalističku državu i da tamo radi ono što zaslužuje njegovo poštovanje a ne prezir i radoznalost novinara i mnogih građana nove mu domovine), pa da junački savladava prepreke u životu i u novoj profesiji. Ali, čime bi onda taj i takav mizantrop celog života pravdao i hranio svoju umišljenost i svoju mržnju?
(Samosvesna gradjanka, 9. jul 2017 23:42)
Sve je OK osim terminologije. Treba da se jos malo osamosvestite, pa da naucite da "zemlja" i "drzava" nisu sinonimi.

Mitropolit Jovan

pre 6 godina

@Jabucilo:
----------------
Morate priznati da su se, usput, borili i protiv svojih politickih suparnika. Naravno, 1945 godune, oni kao pobednici, bivaju samo "beli", isto kao sto su sve one druge predstavljali samo kao "crno". Istina je negde izmedju.

napadaj

pre 6 godina

Svaki normalan, obrazovan čovek mrzi komunizam iz dna duše. Prema režimu uspostavljenom posle Drugog svetskog rata su takva osećanja svakako bila još intenzivnija.

Samosvesna gradjanka

pre 6 godina

Mrzeo sistem u kojem je živeo, prezirao profesiju kojom se ceo svoj život bavio, išao linijom manjeg otpora, izbegavao da daje intervjue... Mogao je da se zauvek odseli u neku kapitalističku državu i da tamo radi ono što zaslužuje njegovo poštovanje a ne prezir i radoznalost novinara i mnogih građana nove mu domovine), pa da junački savladava prepreke u životu i u novoj profesiji. Ali, čime bi onda taj i takav mizantrop celog života pravdao i hranio svoju umišljenost i svoju mržnju?

peraperickg

pre 6 godina

nije ziveo u sssr u, mogao je da ode iz te komunisticke tvorevine u kojoj vrlo lepo ziveo, kad god je hteo.
mogao je da radi milion drugih poslova, a ne da se muci s tom odvratnom
glumom od koje je opet vrlo lepo ziveo.

nista ne razumem, sto se mucio kad nije morao

bojan

pre 6 godina

Ovaj lik, ovakav kakav jeste, samo u Srbiji je i mogao da bude glumac...a onda jos nezahvalan...sve mu je smetalo.
(E moj Vujisicu ...., 09. jul 2017 21:20)

E nek si mu rekao. A sada podeli sa svetom šta si ti postigao u životu i zašto će o tebi pisati za 30 godina.

Nije nama lako

pre 6 godina

Ne znam zasto je sada toliko senzacionalno ovo otkrice.
Ja bih pre rekao da je gospodin Vuisic prezirao publiku, a ne svoju umetnost, tj. sebe u njoj.
Kako god, mnogo mi je zanimljivije da mu se divim gledajuci ga na filmu, odnosno televiziji, nego citajuci ove tekstove.

Raps

pre 6 godina

Najveci srpski glumac? Uozbiljite se. Sta su onda Miki Manojlovic, Aleksandar Bercek, Sergej Trifunovic, Mirjana Karanovic, Vesna Trivalic?

Pera

pre 6 godina

Ne očekujemo da nas razumeju potomci komunističkih osvajača koji 1944. uz pomoć Sovjetskih snaga osvojiše Srbiju.
I dan danas nam loše ide, jer nam državu ruše iznutra. I još jedno pitanje,:Šta mislite zbog čega mnogobrojni Srbi iz dijaspore ne ulažu novac u Srbiju iako je sanjaju. Upravo zbog komunističkih kriminalaca koji svaki dolar uložen u Srbiju “oporezuju“ jer nikad nisu pošteno jedan dinar zaradili.

čovek iz senke

pre 6 godina

Pavle je rodjen kao Vujisic ali se potpisivao kao Vuisic jer ga je nerviralo slovo J u prezimenu, bio je boem, slobodno vreme je provodio na reci Savi daleko od javnosti, nikada nije izgovarao tekst kako je napisan, nije prihvatao svoje materijalno ucesce u filmu, neprofesionalnost, gubljenje vremena, svoj je rad naplacivao je odmah.

Inace Orson Welles je rekao za Paju da je najbolji glumac na svetu.

crni talas

pre 6 godina

Većina reditelja,koji su snimali njim,su kasnije izjavljivali da je Paja najveći glumac sa kim su sarađivali.Nije on bio samo najbolji srpski ili jugoslovenski glumac,već jedan od najboljih glumaca na svetu.

zz

pre 6 godina

ja se slazem za tu generaciju glumaca iz maratonaca,ko to tamo peva....itd.da su stvarno nasi najbolji glumci...Paja je odlican to stoji,ali moj ukus je drugaciji,za mene su najveci Bata Stojkovic i Zoran Radmilovic...a kada bi birao izmedju Zorana i Bate,izabrao bi Batu po meni nas najbolji glumac ikada...koji je to kralj bio!

ti to psina

pre 6 godina

Kažete trebao da ode u neku drugu zemlju ako smu se ova nije svidela. Nije on ima problem sa zemljom, sa domovinom, imao je sa onima koji su je vodili, sa komunistima. Komunisti su trebali da odu iz zemlje a ne Paja.

Meister Jakob

pre 6 godina

Najveći, teško je reći, skoro cijela ta generacija svi su bili "najveći", i nitko od njih nije bio neki ljepotan, a danas je izgleda to preduslov, da mora biti lijep!

cobo

pre 6 godina

Dobro pa ni B.Zivojinovic,D.Nikolic,Lj.Tadic i dr.nisu bili losi ,svi bili veliki glumci.Da vam priznam da ni jednog mladjeg srpskog glumca od Slavka Stimca ne znam,pa racunaj. Ova vremena su losa vremena,pre je i fudbal bio bolji,i politicari,i zene......

'nako....

pre 6 godina

Ako se dobro sećam (nemam knjigu pre sobom), Pekić je u "Godinama koje su pojeli skakavci" naveo da je Vuisić hapšen na komunističkim demonstracijama na Cetinju, zajedno sa bratom Dušanom. Pekićev komentar je bio otprilike "nije ni čudo što je propala predratna Jugoslavija, kad su protiv nje protestvovali sinovi visokih policijskih službenika" (kao Vuisićev otac, prvi policajac Cetinja). E sad, kako je Paja uspeo da od komunističkog protestanta dospe do "spavanja" sa majkama komunista, nije mi jasno... Ispade da je NAMA promovisao tu društvenu pojavu, a u SEBI nije mogao da je podnese. Kukavičluk? Ne znam. Bio dobar glumac, al 'težak čovek... Ne samo fizički. Pekić je posle rata i robijao zbog antikomunizma, kao osamnaestogodišnjak, a Paja se mirno "zavalio" u glumu, deljkao brodove, pijuckao špricere - i tek nakon smrti saznajemo da je bio žestok antikomunista i da je mrzeo glumu. Nakon smrti. Baš "hrabro"... U svakom drugom filmu, glumi nekog partizana, promoviše komunjare, a mrzi ih. Ne shvatam - mogao je da "rekne koju pametnu" i za života. Nije - valjda je deljkanje brodova bilo važnije...

box

pre 6 godina

Pavle Vuisic najveci srpski glumac??!!! Na osnovu cega? Na osnovu kojih uloga sto filmskih, sto pozorisnih? Bio je jedan od dobrih glumaca iz generacije pune genijalaca ali da je bio najbolji to je stvarno preterivanje...svakako da o ukusima ne treba raspravljati ali pored Ljube Tadica, Mije Aleksica, Bate Stojkovica i jos ponekih teskasa Pavle je ipak liga ispod. On je bio boem i autenticna pojava pa samim tim i simbol tog zlatnog glumackog doba ali strogo glumacki prema ulogama koje je ostvario ima dosta boljih glumaca tog vremena.

Pedja

pre 6 godina

Bas velik covek. Pretplacen za sve velike uloge,glumio samo u filmovima,ali ne i pozoristu gde se pokazuje pravo umece. Tesko stanje pune alkoholiziranosti,sa vrlo retkim epizodama trezvenosti.

Mila

pre 6 godina

Pavle Vujisic je sebe smatrao etnickim Crnogorcem,neposredno pred smrt u jednom intervju-u je izjavio: "Crnogorci,dolaze gadna vremena,pazite da vas Srbi ne prevare !".

rani radovi

pre 6 godina

Mrzeo sistem u kojem je živeo, prezirao profesiju kojom se ceo svoj život bavio, išao linijom manjeg otpora, izbegavao da daje intervjue... Mogao je da se zauvek odseli u neku kapitalističku državu i da tamo radi ono što zaslužuje njegovo poštovanje a ne prezir i radoznalost novinara i mnogih građana nove mu domovine), pa da junački savladava prepreke u životu i u novoj profesiji. Ali, čime bi onda taj i takav mizantrop celog života pravdao i hranio svoju umišljenost i svoju mržnju?(Samosvesna gradjanka, 09. jul 2017 23:42)Mrzeo jeste komunistički sistem i komunističku buržoaziju,ali nije mrzeo državu i narod.Znao je da to nema veze jedno sa drugim.To što nije bio veseo i nasmejan ne znači da je bio samoživ i mizantrop.Mnogima je pomagao finasijski i savetima.A to što nije voleo da glumi ne znači da nije bio profesionalac.Većina naših filmskih stvaraoca i stručnjaka se slažu da je Paja bio najveći glumac sa ovih prostora.Mnogi velikani svetske kinematografije su mu odali priznanje.

E moj Vujisicu ....

pre 6 godina

Ovaj lik, ovakav kakav jeste, samo u Srbiji je i mogao da bude glumac...a onda jos nezahvalan...sve mu je smetalo.
(E moj Vujisicu ...., 09. jul 2017 21:20)

E nek si mu rekao. A sada podeli sa svetom šta si ti postigao u životu i zašto će o tebi pisati za 30 godina.
(bojan, 9. jul 2017 23:13)

A za tebe je to smisao zivota, da se o tebi pise i 30 godina posle smrti? Vidis, za mene nije. Za mene je smisao zivota biti zadovoljan sobom, u miru sa sobom i sa svetom, srecan, vedrog duha, a ne mrgud celog zivota, u klincu sa celim svetom, nezadovoljan sobom, svojom okolinom, drzavom u kojoj zivis, a koja ti je sve dala, isfrustriran (zbog cega god?) do bola. Eto zbog toga ne bih voleo da provedem zivot u kozi Pavla Vuisica pa makar znao da ce se o meni pisati i pricati i sledecih hiljadu godina zbog te koze.

Traubisoda

pre 6 godina

Nazalost, Orson Vels nikada nije rekao za Paju da je najbolji glumac na svetu. Pricao sam sa Orsnom i potao ga bas to, i rece mi da to nikada nije rekao. Eto jedan demanti iz prve ruke.
Inace, Paja mi je bio mnogo simpatican, zajedno smo isli u gimanziju i nikada ne bih rekao da ce postati glumac. Oduvek je to mrzeo, kao sto je mrzeo i komunizam koji ga je uporno mucio celog zivota i nije mu davao mira.

Јабучило

pre 6 godina

@ Пера
"Комунистички освајачи" су били једина формација која се од '41. до '45. све време борила против окупатора.

Апоплекс

pre 6 godina

Мрзео је комунистичку власт јер је лицемерно у себе уградила усташтво.

Hush@

pre 6 godina

e moj vujisicu@@
Papku glupavi Kada su Ricarda Bartona na snimanju neretve pitali ,koji je najbolji glumac u Holivudu. Odgovorio je Pavle Vujisic "on je bolji od svih holivudskih glumaca".

Posmatrac

pre 6 godina

@napadaj

Svaki normalan i obrazovan covek nikada ne bi lupio takvu glupost. Komunizam kao ideja je najbolje drzavno uredjenje. Komunizam je utopija. Ali nazalost zbog bolesti ljudskog uma nije sproveden kako je trebalo i pamti se samo po krvoprolicu i nekoj diktaturi. Sve u svemu za mene je i takav komunizam daleko bolji od ovog danas "Kapitalizma". Svaki normalan i obrazovan covek mrzi kapitalizam iz dna duse.

PSL

pre 6 godina

Komunizam je bio ideologija, u praksi u SFRJ je to malo drugačije izgledalo i bio je više socijalizam, kasnije samoupravni socijalizam. To prazno lupetanje da je komunizam uništio Srbiju ne stoji uopšte. Pogledajte Srbiju 1943. razorenu ratom, a onda je uporedite sa razvijenom, industrijskom Srbijom 1980. kad je Tito umro, to je period od 37 godina. Zatim pogledajte Srbiju 1980. i danas, što je takođe 37. godina bez Tita. Nešto ne vidim da smo procvetali, šta je u pitanju?

...bo vas Ljotić...

pre 6 godina

"Ne očekujemo da nas razumeju potomci komunističkih osvajača koji 1944. uz pomoć Sovjetskih snaga osvojiše Srbiju. I još jedno pitanje,:Šta mislite zbog čega mnogobrojni Srbi iz dijaspore ne ulažu novac u Srbiju iako je sanjaju. Upravo zbog komunističkih kriminalaca koji svaki dolar uložen u Srbiju “oporezuju“ jer nikad nisu pošteno jedan dinar zaradili. (Pera, 10. jul 2017 12:07)"

Da ti "osvajači" 1944. nisu "osvojili" Srbiju, mi bi danas pričali nemački, uglavnom na prinudnom radu u rudnicima. Uostalom, svi smo mi nečiji potomci - i Turci mirne duše mogu da kažu da smo u stvari njihovi - više je njihovih gena ovde prosuto za 450 godina, nego "komunističkih" za pola veka. I nije vam to loš plan - mi ćemo ovde da "antikomunišemo", proklinjući sudbu kletu, Tita i Sovjete, usput češkajući testise, a oni čemernici iz inostranstva će da ulažu krvavo zarađene pare u Srbiju, e da bismo mi mogli lepo da živimo od njihovih dolara i antikomunizma. To bi, jamačno, bio pošteno zarađen novac, za razliku od komunista? Dooooobar plan...

P.S. i u Poljskoj je bio komunizam, i u Češkoj, gori nego ovde - pa se ljudi trgli, radili, zaradili. Mi još čekamo "strana ulaganja" na osnovu prvoboračkog antikomunističkog staža... Razlika između vas i komunista je što su oni i ginuli za svoje ideale (ja mislim, pogrešne). Vi ni za to niste imali balls. Vi biste tuđu decu u rat, tuđe pare u džep, pa udri po filozofiji. Zanimljivo....

Botine pravac bioskop

pre 6 godina

@E moj Vujisicu
Druze za njega je jedan Orson Vels rekao da je najbolji glumac na svetu, ali sta to znaci tebi velikom filmskom znalcu.

Ena

pre 6 godina

Kako deca komunista a sada neoliberali odmah krenu da pljuju po nekome ko nije voleo ideologiju njihovih dedova i tata.A da je pisalo da je voleo komunizam odmah bi bili komentari ,,najbolji glumac...kakav je to bio lik...slava mu...,,itd.Kakvi ste vi licemeri...da li imate imalo stida i morala!? Odgovoriću ja umesto vas... NE!

Професор Талтомар

pre 6 godina

У овом чланку, као и интервујуу објављеном у "Недељнику" недостје само суштинска информација, оно што је највише тиштило и изједало Павла била је чињеница да није имао децу.
Павле јесте био глумчина, али "тежак човек". То ће потврдити свако од људи који су га иоле познавали.
Отишао је прерано, оставио огромну ризницу сјајних улога за собом.
Ипак, највећи се по мом скромном суду крије у троуглу Бата Стојловић, Бата Живојиновић, Драган Николић.

misterija

pre 6 godina

Mnogi umetnici su morali da prisustvuju skupovima,koje je organizovao Tito.Glumci pogotovo,jer su bili popularni u narodu,a Tito,kao i većina diktatora,je bio ljubitelj filmova.Često su u bioskopima puštani filmovi samo za njega.Naravno pre toga je ekipa,sastavljena o pripadnika raznih službi,odgledala film,kako vođa ne bi ostao šokiran.Postoje brojne anegdote.Pošto je insistirao da pogleda Žilnikov film Rani Radovi,koji je te godine osvojio glavnu nagradu u Berlinu,organizovana je proekcija u jednom beogradskom bioskopu.Nakon odgledanih 10-15 minuta Tito je ustao i otišao,a usput prokomentarisao:"koji su ovo luđaci".

pitam se

pre 6 godina

Kako to da su "najveći" glumci (Vujisić, Radmilović, Stojković...) bili notorni alkoholičari, patološki sujetni, koji pre podne mrze sebe, a popodne ceo svet?

Ako je ovoga hvalio Orson Vels, zašto nije otišao preko bare pa se jednim filmom obezbedio i onda radio šta je hteo?

Kao što su od pušača gori bivši pušači, tako su od komunista još gori novopečeni antikomunisti. Gde ste bili kad je "grmelo"?

Nemanja

pre 6 godina

Moze neko mrzeti komunizam ali mrzeti komuniste ili kapitaliste je jednostavno glupo i totalno nekorektno, na kraju krajeva i opasno. Jer tada ne mrzis sistem vec ljude zbog politickog opredeljenja. Danas politika a sutra je to nacionalnost, boja koze itd. Ako je ovo istina onda je jedan veliki minus za ovog glumca. Poruka za komentatora koji truca o mrznji: mrznja je tekovina zaostalih nacija i drzava, vidim iste makli od toga.

Covek koji je delovao kao da se nikad ne kupa

pre 6 godina

U plejadi velikog broja vrhunskih glumaca koje smo imali meni je Paja bio za prsa ispred svih
(bracika, 9. jul 2017 23:22)

Mislis za stomak ispred svih?

orson

pre 6 godina

"Inace Orson Welles je rekao za Paju da je najbolji glumac na svetu."

Tacno je da je to Orson rekao, ali je takodje dodao da je Paja najruzniji glumac na svetu - "Pavle Vuisic je najbolji i najruzniji glucmac na svetu"

Realan

pre 6 godina

Veliki Paja ... Mladji ne znaju, ali to je glumac koji je dobrano bio postovan U SVETU zbog svoje glume. Malo se o tome ovde pisalo ...

bionic sleeper

pre 6 godina

Ceo život glumio jednu te istu ulogu, koju je, istina, fenomenalno radio.
Glumca definiše moć transformacije.
Paja to nije imao i stoga se ne može svrstati u najveće.

Al' da vi'š, kad' se malo doteramo, mož' d' se završi neki pos'o

pre 6 godina

Ovaj lik, ovakav kakav jeste, samo u Srbiji je i mogao da bude glumac...a onda jos nezahvalan...sve mu je smetalo.
(E moj Vujisicu ...., 09. jul 2017 21:20)


Google: Orson Vels o Pavlu Vuisicu.
Toliko...

Dzo

pre 6 godina

Kako je tuzno kad covek radi ono sto ne voli. I zivi u zemlji koja se tako lose odnosila prema glumcima. A nije voleo to sto radi u vreme kada su glumci mnogo bolje ziveli nego sada. Tragedija! Pitam se kako bi razmisljao da zivi i radi sada? Isto? Pade mi na pamet Tanasije Uzunovic, uporedite zivotne price i karijere pa onda pricajte o tom zlom socijalizmu, komunizmu ili cemu vec. Uzunovic je glumacka gromada a Pavle je samo sticajem zivotnih okolnosti, svojim specificnim izgledom i izrazom glumeci "jadne, napacene ljude iz naroda" postao simpatican i gledljiv tom istom narodu. Ruzno je sto mu je ovako uzvracao.

neutralni felsh

pre 6 godina

profil: nista mu ne valja, ali o tome sme da gnjavi samo svoju zenu. za ostale je poslusan, u stavu mirno, pa se posle potajno kaje i jede zbog toga, dok se ne propije. ima takvih koliko hoces.

monden

pre 6 godina

Poznato je i da je Marlon Brando nipodaštavao svoju profesiju.Čak što više, glumu nije smatrao profesijom.Izgleda da je samosvesne ljude, kakav su bili i on i Pavle Vuisić, nemoguće ičim fascinirati niti zavaravati, pa čak i mitovima o njhovoj sopstvenoj veličini i značaju kao glumcima.Možda su, upravo, zato ostali upamćeni kao najveći, najharizmatičniji, jer su svojim ličnostima i karakterima duhovno daleko nadilazili svoj neosporan talenat.Pa je upravo ta njihova njihova unutrašnja snaga i specifičan karakter zračila iz njih u svim njihovim ulogama i učinila ih tako upečatljivim i nenadmašnim.

cole

pre 6 godina

Zato je i bio živa legenda...jer je u stvari glumio sebe onakvog kakav jeste. Verujem da je tako, vrlo lako uspevao da lakše savlada sve prepreke koje su mu stajale na putu. Za njega je gluma bila lagan posao jer je bio suviše kritičan prema svemu, svoj i samokritičan svakako.

uči pismo

pre 6 godina

Mrzeo sistem u kojem je živeo, prezirao profesiju kojom se ceo svoj život bavio, išao linijom manjeg otpora, izbegavao da daje intervjue... Mogao je da se zauvek odseli u neku kapitalističku državu i da tamo radi ono što zaslužuje njegovo poštovanje a ne prezir i radoznalost novinara i mnogih građana nove mu domovine), pa da junački savladava prepreke u životu i u novoj profesiji. Ali, čime bi onda taj i takav mizantrop celog života pravdao i hranio svoju umišljenost i svoju mržnju?
(Samosvesna gradjanka, 9. jul 2017 23:42)
Sve je OK osim terminologije. Treba da se jos malo osamosvestite, pa da naucite da "zemlja" i "drzava" nisu sinonimi.

mali

pre 6 godina

zapitajmo se koliki od nas zive kao sto je zivio gdin. Pajo? koliki od nas ustaju I sa osmjehom na licu odlaze na svoj"omiljeni" posao? zasto mislite da je on trebao uzivati u onom sto je radio ? zaradjivao je !.lako je reci sto nije otisao,da li ste vi otisli?!

titova deca

pre 6 godina

@samosvesna gradjanka
Izbacili ga sa fakulteta, sa posla i ti pitas sto nije radio nesto drugo. Pa sve su komunisti kontrolisali. Otici iz zemlje nije svakom bio ideal.

Ispade da susvi glumci bili antikomunisti, i intelektualci pravi. Ostade komunistima niko.

Btw. Da li sada komunisti sebe sobu gradjanima/Kama?

moralni gmizavac

pre 6 godina

svaki " obrazovan " , ( ja bi reko normalan) covek mrzi i kapitalizam .
(rosonero, 09. jul 2017 23:01) Mora da se ti navodnici odnose na tvoje obrazovanje ali, evo, ja te pitam da mi kazes, gde se u tekstu spominje kapitalizam (kog nisam pristalica)? Promasio si temu druze. Sedi - jedan!

seljak

pre 6 godina

Mrzeo sistem u kojem je živeo, prezirao profesiju kojom se ceo svoj život bavio, išao linijom manjeg otpora, izbegavao da daje intervjue... Mogao je da se zauvek odseli u neku kapitalističku državu i da tamo radi ono što zaslužuje njegovo poštovanje a ne prezir i radoznalost novinara i mnogih građana nove mu domovine), pa da junački savladava prepreke u životu i u novoj profesiji. Ali, čime bi onda taj i takav mizantrop celog života pravdao i hranio svoju umišljenost i svoju mržnju?
(Samosvesna gradjanka, 09. jul 2017 23:42)

Da je Paja ziv, umesto komunista, danas bi mrzeo liberale.

виски фор мај мен, бир фор мај хорсис

pre 6 godina

@samosvenska gradjanka Nisi u pravu. Mogli smo ja il ti, jer smo bili beznacajni. Doduse, mozda ne ti, ne poznajem te, al ja sam bio niko i nista i relativno lako sam otisao, al moj djed npr. nije tako mogao. Zavrsio je zivot u Zabeli. Vidjeni ljudi nisu tek tako mogli otici,na ledjima su imali iscrtanu metu. a da ne pominjemo odgovornost prema imovini, porodici i raznim ljudima. 70ih su ubistva u nasoj emigraciji bila nesto sto ni lokalne vesti po zapadu nisu objavljivale i nije se radilo o kriminalu. Uostalom neki od izvrsilaca tih dela su se vratili u Srbiju 90ih, znas koji su. Mislim da nemas pravo da osudjujes jednu legendu tog profila, posebno sto se u godinama brozovine mozda nisi ni rodila. Ovde se cesto javljaju ljudi kojima je taj sistem bio majka, ali postoje i oni koji su tad bili terorisani i koji su bezanjem sacuvali zivote i porodice

Sen Zil

pre 6 godina

Pavle Vuisic je bio odlican glumac!Vecina danasnjih mu nije ni do koljena...Ali nazvati ga najboljim srpskim glumcem je malo tendenciozno.Ako je Orson Vels rekao to za njega ne znaci nuzno da je istina.Vjerovatno nije radio sa Batom Stojkovicem i Radmilovicem da bi izjavio nesto ovako...Sigurno je bio pod velikom impresijom nakon saradnje sa njim (sa razlogom) ali sta bi tek rekao da je saradjivao sa Batom Stojkovicem u "Balkanskom spijunu" i "Maratoncima",ili da je gledao Radmilovica dok briljira u pozoristu...
Ima jos sjajnih srpskih glumaca koje bi mogli da nabrojimo i ciji su glumacki kvaliteti gotovo na nivou pomenutih u komentaru ali nije to vise poenta...Sada se sve svodi na pitanje zasto su nam glumci/glumice iz generacije u generaciju sve slabiji?Gdje se grijesi?"Sta je to trulo u "drzavi" FDU?Uporedite bilo koji film iz 60-tih ili 70-tih sa ovim danas,nebo i zemlja...Da se ne ogrijesim,ima i danas odlicnih glumaca,onih koji su imali prilike da saradjuju sa starom gardom,ali nas i oni napustaju...

informacija

pre 6 godina

Francuski glumac Žan Gaben je jednom prilikom na pitanje da li što se tiče glumačkog umjeća ima glumaca sličnih njemu ,odgovorio je da ima i da je to jugoslovenski glumac Pavle Vujsić. Orson Wels nikad nije ništa rekao o Vujsiću.

neutralni felsh

pre 6 godina

@ Пера
"Комунистички освајачи" су били једина формација која се од '41. до '45. све време борила против окупатора.
(Јабучило, 10. jul 2017 16:08)


kratko i jasno.

Powerslave

pre 6 godina

Paja je stvarno bio glumac koji se jednom rađa, nekako sam stekao utisak da je malo koju ulogu stvarno glumio. Po mom mišljenju je jedino Bata Stojković ispred njega.

Mitropolit Jovan

pre 6 godina

@Jabucilo:
----------------
Morate priznati da su se, usput, borili i protiv svojih politickih suparnika. Naravno, 1945 godune, oni kao pobednici, bivaju samo "beli", isto kao sto su sve one druge predstavljali samo kao "crno". Istina je negde izmedju.