Ponedeljak, 12.06.2017.

09:05

Manojlović: Neki grade ugled na tome da su žrtve političkog progona

Izvor: Tanjug

Manojloviæ: Neki grade ugled na tome da su žrtve politièkog progona IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

Bojan

pre 6 godina

Ko nas je najveći greh kad neko saopšti istinu. Kad saopštiš roditeljima da im je dete narkoman istog momenta postaješ zlotvor/bezdušnik/najgori čoveka na svetu. Šta više i direktan krivac, kao da njegova zavisnost počinje od momenta kad im neko saopšti vest koju i sami odavno znaju ali glume da ne znaju.
Isto je i ako nekom kažeš da je nesposoban ili smrtno bolestan. Jednostavno nismo sposobni da podnesemo istinu i više i volimo i cenimo dobrog lažova (oduvek!). Istina je za nas suva, opora, gorka, hladna i apsolutno nepotrebna. Ko govori istinu bude proglašen u boljem slučaju za budalu, u gorem za perverta/lopova/prevaranta/nesposobnjakovića/neznalicu, a u najgorem osuđen na izgnanstvo ili smrt.
Manojlović je rekao istinu. Može mu se jer ne živi ovde, sa ovim ljudima i od ovih ljudi. Inače...

Milica

pre 6 godina

Odgledala sve...predstava "Na Drini ćuprija" je briljantna, kritična i snažna predstava koja je zaista trebala da dobije nagradu jer je ubedljivo najbolja od prikazanih, što, uostalom, dokazuje najbolja ocena publike kao i nagrada kritike, što je značajan pokazatelj jer su veoma često ove nagrade/publike i kritike/ imale različite laureate. Još od 1956. kada kulturni i književni velikani/Andrić, Gavela,,,,itd/ stvorili ovaj Festival nikada se nije desilo da se ne dodele nagrade jer je Festival takmicarskog karaktera,a Sterijina nagrada imala odredjenu težinu i značaj.I jos nesto...svako ko danas radi u kulturi, zna kako se dolazi na razna mesta upravnika, predsednika žirija itd,itd...Čista politika...Kao i ova odluka..A objašnjenje je sramno i licemerno.

nikotonijerekao

pre 6 godina

Nije Manojlović loš glumac...to niko nije rekao...samo filmski i pozorišni glumac su dve različite priče...a Miki koliko je meni poznato u zadnjih 15-20 nije ostvario neke značajne role u teatru...tako da....o tome su ovde pisali...s druge strane čovek se opredelio za film i televiziju i prilično dosta snima...pa bih mu postavio pitanje o kvalitetu srpskog filma i srpskih tv serija u poslednjih 20 godina...koji su na mnogo lošijem nivou od srpskog pozorišta...a posebno o kvalitetu pojedinih filmova i serija u kojima je i sam uzeo učešće...

Aleksandar

pre 6 godina

@Dabome!
Nema sta,Serbedzija je napravio impresivnu umetnicku karijeru u inostranstvu.Sablonski postsovjetski mafijas u holivudskim akcionim filmovima.
Serbedzija, Manojlovic i Furlan-tim redom-su dobri glumci, ali mislim da im karijere u inostranstvu ne doprinose opstem povoljnom utisku.Ponajvise zato sto kao stranci imaju jezicke i niz drugih barijera da bi pokazali sve sto znaju.A u inostranstvo nisu otisli jer su zeleli(kao prirodan poriv daljeg dokazivanja u poslu), nego su morali.
Tako da je stavka "karijera u inostranstvu" vise statistika nego argument u ovoj prici koja pre svega ima politicku notu.

nesha

pre 6 godina

Au,šta je ovaj čovek sebi dozvolio da radi i komentariše.Definitivno smo do srži zatrovani prljavom i pogubnom politikom.Morao je da spomene DS,čisto da znamo o čemu je reč.

Knez

pre 6 godina

Aj ti Manojlovicu odigraj bar jednu dobru predstavu u svom zivotu, pa posle pricaj sta god. 20 godina pratim pozoriste, nigde te nema? Lepo ti nama pokazi sta znas na daskama koje zivot znace. To sto si na filmu uradio, to je u redu...ali pozoriste i film nikada nece biti isto.

Dabome!

pre 6 godina

Dabome! Cim neko hrabrije pokusa da pokrene nekog ili nesto sa mrtve tacke, treba se obrusiti na njega.

A Manojlovic je toliko los glumac i ne razume se u to da nije ni u inostranstvu napravio karijeru. Kao ni Serbedzija i Mira Furlan. Samo pljuju po nama nebeskim.

Fake

pre 6 godina

Cim je on pomenuo jednu stranku - politika mu je u glavi.
Mogao je da ne pomene bilo koju politicku opciju, da uopsti razmisljanje.

Razocaranje...

drns

pre 6 godina

Kao neko ko redovno posećuje pozorište i skoro 20 godina prati Pozorje mogu da kažem da je predstava Hipnoza jedne ljubavi zaista ispod proseka...ali isto tako i da je predstava Na Drini cuprija daleko iznad proseka...čak i u odnosu na neke nagradjivane predstave ranijih godina...e sad...tačno je da je Boris odličan glumac...ali nipodaštavati sve ostale glumce...pa skoro ceo ansambl Srpskog narodnog pozorišta koji igra u pomenutoj predstavi...stvarno je jako nisko...e sad..druga je priča što bi sigurno i Boris i Jasna igrali u toj predstavi da nisu u lošim odnosima sa Kokanom i sa većinom ansambla SNP-a...

Miki, drzi se filma

pre 6 godina

Rece Miki Manojlovic, koji je igrao u "Kumovima" (Zvezdara teatar), zaista ispodprosecnoj predstavi. Pre 15-ak godina, u predstavi "Molijer - još jedan život" (JDP), jedna od onih koju zaboravite cim izadjete iz pozorista. Dakle, covek koji u pozoristu gotovo da nije imao ulogu 20 godina, a kada jeste bolje da nije, ocenjuje da nijedna ne zadovoljava kvalitetom. Smesno. Licemer.

menjajmo nesto

pre 6 godina

Ja jos ne mogu da se otreznim od razocaranja ovim covekom.
Tako veliki glumac a tako mali covek!
Ovaj komentar za demokrate je ispod casti predsedniku jedne apoliticne sluzbe, a skandalozan je i za buduceg ministra kulture.

Aca

pre 6 godina

U pravu je M. Manojlovic. Ne treba trpeti zabranu predstave, ne treba stati iza nekog principa, ne treba trpeti napade botova rezima i rezima samog. Ili kako M.Manojlovic kaze ne treba biti zrtva i graditi karijeru na tome. Jednostavno sednes i dogovoris se sa rezimom i dobijes parice za neutralne projekte "visoke" (apstraktne) umetnicke vrednosti. Ne budite zrtve (gubitnici) sagnite glavu i poklonite se. Bar u klanjanju M. Manojlovic ima iskustvo.

botina

pre 6 godina

Da ti glumci i reziseri nisu znali pred kakve velicine izlaze, a još nisu razmisljali o tome da su im predstave prosecne i o tome da se kolektivno dogovore da ih uopšte ne izvode nego samo da se pojave uz dubok naklon ziriju i pognutih glava napuste Novi Sad, nego sve su to znali i napravili veliku grešku te naneli duševnu bol žiriju što je morao da gleda u čudu devet prosečnih predstava, zločesti, zločesti glumci i reziseri...

dragan

pre 6 godina

Ne dati nikom nagradu je sramota za organizatora.Postoji žiri koji bira koga će pozvati na pozorje.Svaka manifestacija ima žiri kod organizatora koji bira učesnike.Drugo prozvali ste one koji su bili budalama.Merilo treba da bude glasanje prisutnih.Tako bi sutra da se fudbalskom sudiji ne svidi fudbalska ili zbog manje gledalaca utakmica poništi ili je da "publici"

kristalno jasno

pre 6 godina

Svi znamo mnoge anegdote iz života velikih glumaca i u mnogim anegdotama se pominju takođe veliki glumci, ali o Mikiju ja znam samo jednu.
Kada su snimani Otpisani, Gaga, Voja, Paja uzmu one tzv rediteljske stolice i na njima ispišu svoja imena a namerno ne napišu Mikijevo ime. Kada je Miki došao i video da ovi imaju svoje stolice a on nema, naljutio se i otišao. Jedva su ga ubedili da se vrati i da je to bila šala. Ovo baš mnogo govori o karakteru i sujeti Manojlovića.

knjiski moljac

pre 6 godina

Objasnjavanje osonova drame, komedije, tragedije, istorijskih epova je mnogo teze od rudarskog posla u srbiji. Ljudi koji se bave knjizevnom i pozorisnom teorijom su retki i veoma bitni.

milos

pre 6 godina

haha on se poziva na borisa isakovića i miru karanović. borisa, koji se zavadio sa celim srpskim narodnim i ne može očima da vidi kokana treba da kaže, da, ta predstava je zaslužila nagradu, pa nema šanse. i mira koja može eventualno nekad za svoju neku ulogu da kaže da je dobra

Prle

pre 6 godina

Ono kada upozoravaš na katastrofgalno stanje kulture tako što nekoj drugoj osobi oduzmeš nagradu, umesto da povučeš SVOJE ime sa aviona predsednikove avio kompanije. Lako je rasipati tuđe... prkos se izražava u svoje ime...

Mladen Mladenović

pre 6 godina

Ne neki, već mnogi. U Srbiji se, neuspešni, nepametni i neperspektivni preko noći "prekvalifikuju" u tešku inteligenciju, u vizionare, u mesije i gurue, tako što se samoproglase žrtvama političkog progona?! Da bi taj progon dokazali prethodno pljunu po aktuelnoj vlasti, daju neki intervju ili se slikaju na nekim protestima protiv vladajuće oligarhije, što je dovoljan dokaz njihove proevropske orijentacije i progresivnosti u svakom smislu te reči. Preko noći postaju svetski ljudi, koje ovaj narod i država ne zaslužuju.

ko jel ja

pre 6 godina

I od najgoreg se moze izabrati najbolje a funkcija zirija je, ako se vec prihvatio tog posla, da to i uradi - izabre prvo mesto. Mogli su nakon svega u nekom intervjuu da iskazu svoje nlmisljenje o (ne)kvalitetu predstava. Ovako su izabrali uvredljiv nacin i vise rekli o sebi nego onpredstavama.

Šuke

pre 6 godina

@Trunjava politika
reci mi, molim te, sta tacno, u odluci zirija po tvom misljenju, povezuje nedavanje nagrade sa politikom? molim detaljno objasnjenje. hvala
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (maja, 12. jun 2017 09:47)

Da si gledala predstavu Kokana Mladenovića znala bi, da pratiš njegov rad i izjave o ovoj vlasti znala bi, da pratiš šta se dešava u kulturi sa "nepodobnima znala bi", da manje jedeš sendviča znala bi.

per gynt

pre 6 godina

uzalud me budiš u pola šest nema nigde nikog i nemamo kud.. Miki uzalud se pravdaš.. odluka je sramotna i skandalozna,a sva ova opravdanja i saopštenja ne doprinose tome da se ta slika popravi..

Lepi

pre 6 godina

"Hipnoza jedne ljubavi" svakako nije prosecna predstava.
(miki, 12. jun 2017 09:28) # Link komentara
Nije, al' je problem objasniti zatucanom narodu da je prosek vrlo nisko.

Pedja

pre 6 godina

Hejtovati po Mikiju Manojlovicu je ovih tjedana izgleda hit u zemlji Srbiji,
Veliki glumac je podigao glavi iznad nivoa zabokrecine koja ovde vlada.
Ko podigne glavu iznad zabokrecine bode oci onima koji su duboko u zabokrecini.
Hejtovanjem bi da ga vrate medju sebe,
medju prosek koji vlada ovim balkanskim prostorima i zabokrecinama.

Steinbrecher

pre 6 godina

Najbolja predstava ovogodišnjeg Pozorja (u ovoj konkurenciji) je "Na Drini ćuprija". Ali, pošto je njen režiser u nemilosti režima, a da bi se izbeglo brukanje sa dodelom nagrade nekoj drugoj predstavi, onda se selekcija proglasi nekvalitetnom, prosečnom itd., i ostane se u milosti režima. Eto politike. Čast i obraz nisu tema polemike.

Vladimir

pre 6 godina

Ziri je izabran i dat mu je jasan zadatak. Da od izvedenih predstava izabere najbolju. Nije ispunio taj zadatak. Nemojte ih vise birati u ziri.

Danilo

pre 6 godina

Ono što je nesporno jeste da je Manojlović verovatno najbolji srpski glumac rođen posle 2.Svetskog rata.
Nije mi poznato da se kompromitovao kroz svoje javno delovanje.
Dao je suvislo objašnjenje za odluku žiriji.
Tu bi priča o Mikiju i žiriju morala da prestane.
Ali bi zaista morala da počne opšta rasprava o mestu i ulozi kulture u Srbiji,isto kao zdravstva, prosvete, sporta.
Moralo bi se odgovoriti na suštinsko pitanje kako je moguće da Kusta za svoj smešni i nebitni festival dobije 50% više novca od FEST-a ili tri puta više od Sterijinog pozorja?!
A pljuvati Mikija i žiri zaista može svako, bez težine i odgovornosti...

postovanje

pre 6 godina

Pozorisna kritika je nesto cime treba da se bave ljudi kojima je to uza struka. Mislim da je to jedini nacin da se izgradi edukovana publika i podignu standardi i kriterijumi u pozoristu.

maja

pre 6 godina

@Trunjava politika
reci mi, molim te, sta tacno, u odluci zirija po tvom misljenju, povezuje nedavanje nagrade sa politikom? molim detaljno objasnjenje. hvala

Vladimir

pre 6 godina

Ziri je izabran i dat mu je jasan zadatak. Da od izvedenih predstava izabere najbolju. Nije ispunio taj zadatak. Nemojte ih vise birati u ziri.

per gynt

pre 6 godina

uzalud me budiš u pola šest nema nigde nikog i nemamo kud.. Miki uzalud se pravdaš.. odluka je sramotna i skandalozna,a sva ova opravdanja i saopštenja ne doprinose tome da se ta slika popravi..

Prle

pre 6 godina

Ono kada upozoravaš na katastrofgalno stanje kulture tako što nekoj drugoj osobi oduzmeš nagradu, umesto da povučeš SVOJE ime sa aviona predsednikove avio kompanije. Lako je rasipati tuđe... prkos se izražava u svoje ime...

Šuke

pre 6 godina

@Trunjava politika
reci mi, molim te, sta tacno, u odluci zirija po tvom misljenju, povezuje nedavanje nagrade sa politikom? molim detaljno objasnjenje. hvala
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (maja, 12. jun 2017 09:47)

Da si gledala predstavu Kokana Mladenovića znala bi, da pratiš njegov rad i izjave o ovoj vlasti znala bi, da pratiš šta se dešava u kulturi sa "nepodobnima znala bi", da manje jedeš sendviča znala bi.

Steinbrecher

pre 6 godina

Najbolja predstava ovogodišnjeg Pozorja (u ovoj konkurenciji) je "Na Drini ćuprija". Ali, pošto je njen režiser u nemilosti režima, a da bi se izbeglo brukanje sa dodelom nagrade nekoj drugoj predstavi, onda se selekcija proglasi nekvalitetnom, prosečnom itd., i ostane se u milosti režima. Eto politike. Čast i obraz nisu tema polemike.

menjajmo nesto

pre 6 godina

Ja jos ne mogu da se otreznim od razocaranja ovim covekom.
Tako veliki glumac a tako mali covek!
Ovaj komentar za demokrate je ispod casti predsedniku jedne apoliticne sluzbe, a skandalozan je i za buduceg ministra kulture.

Miki, drzi se filma

pre 6 godina

Rece Miki Manojlovic, koji je igrao u "Kumovima" (Zvezdara teatar), zaista ispodprosecnoj predstavi. Pre 15-ak godina, u predstavi "Molijer - još jedan život" (JDP), jedna od onih koju zaboravite cim izadjete iz pozorista. Dakle, covek koji u pozoristu gotovo da nije imao ulogu 20 godina, a kada jeste bolje da nije, ocenjuje da nijedna ne zadovoljava kvalitetom. Smesno. Licemer.

ko jel ja

pre 6 godina

I od najgoreg se moze izabrati najbolje a funkcija zirija je, ako se vec prihvatio tog posla, da to i uradi - izabre prvo mesto. Mogli su nakon svega u nekom intervjuu da iskazu svoje nlmisljenje o (ne)kvalitetu predstava. Ovako su izabrali uvredljiv nacin i vise rekli o sebi nego onpredstavama.

kristalno jasno

pre 6 godina

Svi znamo mnoge anegdote iz života velikih glumaca i u mnogim anegdotama se pominju takođe veliki glumci, ali o Mikiju ja znam samo jednu.
Kada su snimani Otpisani, Gaga, Voja, Paja uzmu one tzv rediteljske stolice i na njima ispišu svoja imena a namerno ne napišu Mikijevo ime. Kada je Miki došao i video da ovi imaju svoje stolice a on nema, naljutio se i otišao. Jedva su ga ubedili da se vrati i da je to bila šala. Ovo baš mnogo govori o karakteru i sujeti Manojlovića.

Aca

pre 6 godina

U pravu je M. Manojlovic. Ne treba trpeti zabranu predstave, ne treba stati iza nekog principa, ne treba trpeti napade botova rezima i rezima samog. Ili kako M.Manojlovic kaze ne treba biti zrtva i graditi karijeru na tome. Jednostavno sednes i dogovoris se sa rezimom i dobijes parice za neutralne projekte "visoke" (apstraktne) umetnicke vrednosti. Ne budite zrtve (gubitnici) sagnite glavu i poklonite se. Bar u klanjanju M. Manojlovic ima iskustvo.

Fake

pre 6 godina

Cim je on pomenuo jednu stranku - politika mu je u glavi.
Mogao je da ne pomene bilo koju politicku opciju, da uopsti razmisljanje.

Razocaranje...

postovanje

pre 6 godina

Pozorisna kritika je nesto cime treba da se bave ljudi kojima je to uza struka. Mislim da je to jedini nacin da se izgradi edukovana publika i podignu standardi i kriterijumi u pozoristu.

botina

pre 6 godina

Da ti glumci i reziseri nisu znali pred kakve velicine izlaze, a još nisu razmisljali o tome da su im predstave prosecne i o tome da se kolektivno dogovore da ih uopšte ne izvode nego samo da se pojave uz dubok naklon ziriju i pognutih glava napuste Novi Sad, nego sve su to znali i napravili veliku grešku te naneli duševnu bol žiriju što je morao da gleda u čudu devet prosečnih predstava, zločesti, zločesti glumci i reziseri...

Danilo

pre 6 godina

Ono što je nesporno jeste da je Manojlović verovatno najbolji srpski glumac rođen posle 2.Svetskog rata.
Nije mi poznato da se kompromitovao kroz svoje javno delovanje.
Dao je suvislo objašnjenje za odluku žiriji.
Tu bi priča o Mikiju i žiriju morala da prestane.
Ali bi zaista morala da počne opšta rasprava o mestu i ulozi kulture u Srbiji,isto kao zdravstva, prosvete, sporta.
Moralo bi se odgovoriti na suštinsko pitanje kako je moguće da Kusta za svoj smešni i nebitni festival dobije 50% više novca od FEST-a ili tri puta više od Sterijinog pozorja?!
A pljuvati Mikija i žiri zaista može svako, bez težine i odgovornosti...

dragan

pre 6 godina

Ne dati nikom nagradu je sramota za organizatora.Postoji žiri koji bira koga će pozvati na pozorje.Svaka manifestacija ima žiri kod organizatora koji bira učesnike.Drugo prozvali ste one koji su bili budalama.Merilo treba da bude glasanje prisutnih.Tako bi sutra da se fudbalskom sudiji ne svidi fudbalska ili zbog manje gledalaca utakmica poništi ili je da "publici"

milos

pre 6 godina

haha on se poziva na borisa isakovića i miru karanović. borisa, koji se zavadio sa celim srpskim narodnim i ne može očima da vidi kokana treba da kaže, da, ta predstava je zaslužila nagradu, pa nema šanse. i mira koja može eventualno nekad za svoju neku ulogu da kaže da je dobra

drns

pre 6 godina

Kao neko ko redovno posećuje pozorište i skoro 20 godina prati Pozorje mogu da kažem da je predstava Hipnoza jedne ljubavi zaista ispod proseka...ali isto tako i da je predstava Na Drini cuprija daleko iznad proseka...čak i u odnosu na neke nagradjivane predstave ranijih godina...e sad...tačno je da je Boris odličan glumac...ali nipodaštavati sve ostale glumce...pa skoro ceo ansambl Srpskog narodnog pozorišta koji igra u pomenutoj predstavi...stvarno je jako nisko...e sad..druga je priča što bi sigurno i Boris i Jasna igrali u toj predstavi da nisu u lošim odnosima sa Kokanom i sa većinom ansambla SNP-a...

Pedja

pre 6 godina

Hejtovati po Mikiju Manojlovicu je ovih tjedana izgleda hit u zemlji Srbiji,
Veliki glumac je podigao glavi iznad nivoa zabokrecine koja ovde vlada.
Ko podigne glavu iznad zabokrecine bode oci onima koji su duboko u zabokrecini.
Hejtovanjem bi da ga vrate medju sebe,
medju prosek koji vlada ovim balkanskim prostorima i zabokrecinama.

Mladen Mladenović

pre 6 godina

Ne neki, već mnogi. U Srbiji se, neuspešni, nepametni i neperspektivni preko noći "prekvalifikuju" u tešku inteligenciju, u vizionare, u mesije i gurue, tako što se samoproglase žrtvama političkog progona?! Da bi taj progon dokazali prethodno pljunu po aktuelnoj vlasti, daju neki intervju ili se slikaju na nekim protestima protiv vladajuće oligarhije, što je dovoljan dokaz njihove proevropske orijentacije i progresivnosti u svakom smislu te reči. Preko noći postaju svetski ljudi, koje ovaj narod i država ne zaslužuju.

Lepi

pre 6 godina

"Hipnoza jedne ljubavi" svakako nije prosecna predstava.
(miki, 12. jun 2017 09:28) # Link komentara
Nije, al' je problem objasniti zatucanom narodu da je prosek vrlo nisko.

maja

pre 6 godina

@Trunjava politika
reci mi, molim te, sta tacno, u odluci zirija po tvom misljenju, povezuje nedavanje nagrade sa politikom? molim detaljno objasnjenje. hvala

Dabome!

pre 6 godina

Dabome! Cim neko hrabrije pokusa da pokrene nekog ili nesto sa mrtve tacke, treba se obrusiti na njega.

A Manojlovic je toliko los glumac i ne razume se u to da nije ni u inostranstvu napravio karijeru. Kao ni Serbedzija i Mira Furlan. Samo pljuju po nama nebeskim.

nesha

pre 6 godina

Au,šta je ovaj čovek sebi dozvolio da radi i komentariše.Definitivno smo do srži zatrovani prljavom i pogubnom politikom.Morao je da spomene DS,čisto da znamo o čemu je reč.

nikotonijerekao

pre 6 godina

Nije Manojlović loš glumac...to niko nije rekao...samo filmski i pozorišni glumac su dve različite priče...a Miki koliko je meni poznato u zadnjih 15-20 nije ostvario neke značajne role u teatru...tako da....o tome su ovde pisali...s druge strane čovek se opredelio za film i televiziju i prilično dosta snima...pa bih mu postavio pitanje o kvalitetu srpskog filma i srpskih tv serija u poslednjih 20 godina...koji su na mnogo lošijem nivou od srpskog pozorišta...a posebno o kvalitetu pojedinih filmova i serija u kojima je i sam uzeo učešće...

Knez

pre 6 godina

Aj ti Manojlovicu odigraj bar jednu dobru predstavu u svom zivotu, pa posle pricaj sta god. 20 godina pratim pozoriste, nigde te nema? Lepo ti nama pokazi sta znas na daskama koje zivot znace. To sto si na filmu uradio, to je u redu...ali pozoriste i film nikada nece biti isto.

knjiski moljac

pre 6 godina

Objasnjavanje osonova drame, komedije, tragedije, istorijskih epova je mnogo teze od rudarskog posla u srbiji. Ljudi koji se bave knjizevnom i pozorisnom teorijom su retki i veoma bitni.

Milica

pre 6 godina

Odgledala sve...predstava "Na Drini ćuprija" je briljantna, kritična i snažna predstava koja je zaista trebala da dobije nagradu jer je ubedljivo najbolja od prikazanih, što, uostalom, dokazuje najbolja ocena publike kao i nagrada kritike, što je značajan pokazatelj jer su veoma često ove nagrade/publike i kritike/ imale različite laureate. Još od 1956. kada kulturni i književni velikani/Andrić, Gavela,,,,itd/ stvorili ovaj Festival nikada se nije desilo da se ne dodele nagrade jer je Festival takmicarskog karaktera,a Sterijina nagrada imala odredjenu težinu i značaj.I jos nesto...svako ko danas radi u kulturi, zna kako se dolazi na razna mesta upravnika, predsednika žirija itd,itd...Čista politika...Kao i ova odluka..A objašnjenje je sramno i licemerno.

Bojan

pre 6 godina

Ko nas je najveći greh kad neko saopšti istinu. Kad saopštiš roditeljima da im je dete narkoman istog momenta postaješ zlotvor/bezdušnik/najgori čoveka na svetu. Šta više i direktan krivac, kao da njegova zavisnost počinje od momenta kad im neko saopšti vest koju i sami odavno znaju ali glume da ne znaju.
Isto je i ako nekom kažeš da je nesposoban ili smrtno bolestan. Jednostavno nismo sposobni da podnesemo istinu i više i volimo i cenimo dobrog lažova (oduvek!). Istina je za nas suva, opora, gorka, hladna i apsolutno nepotrebna. Ko govori istinu bude proglašen u boljem slučaju za budalu, u gorem za perverta/lopova/prevaranta/nesposobnjakovića/neznalicu, a u najgorem osuđen na izgnanstvo ili smrt.
Manojlović je rekao istinu. Može mu se jer ne živi ovde, sa ovim ljudima i od ovih ljudi. Inače...

Aleksandar

pre 6 godina

@Dabome!
Nema sta,Serbedzija je napravio impresivnu umetnicku karijeru u inostranstvu.Sablonski postsovjetski mafijas u holivudskim akcionim filmovima.
Serbedzija, Manojlovic i Furlan-tim redom-su dobri glumci, ali mislim da im karijere u inostranstvu ne doprinose opstem povoljnom utisku.Ponajvise zato sto kao stranci imaju jezicke i niz drugih barijera da bi pokazali sve sto znaju.A u inostranstvo nisu otisli jer su zeleli(kao prirodan poriv daljeg dokazivanja u poslu), nego su morali.
Tako da je stavka "karijera u inostranstvu" vise statistika nego argument u ovoj prici koja pre svega ima politicku notu.

Danilo

pre 6 godina

Ono što je nesporno jeste da je Manojlović verovatno najbolji srpski glumac rođen posle 2.Svetskog rata.
Nije mi poznato da se kompromitovao kroz svoje javno delovanje.
Dao je suvislo objašnjenje za odluku žiriji.
Tu bi priča o Mikiju i žiriju morala da prestane.
Ali bi zaista morala da počne opšta rasprava o mestu i ulozi kulture u Srbiji,isto kao zdravstva, prosvete, sporta.
Moralo bi se odgovoriti na suštinsko pitanje kako je moguće da Kusta za svoj smešni i nebitni festival dobije 50% više novca od FEST-a ili tri puta više od Sterijinog pozorja?!
A pljuvati Mikija i žiri zaista može svako, bez težine i odgovornosti...

Pedja

pre 6 godina

Hejtovati po Mikiju Manojlovicu je ovih tjedana izgleda hit u zemlji Srbiji,
Veliki glumac je podigao glavi iznad nivoa zabokrecine koja ovde vlada.
Ko podigne glavu iznad zabokrecine bode oci onima koji su duboko u zabokrecini.
Hejtovanjem bi da ga vrate medju sebe,
medju prosek koji vlada ovim balkanskim prostorima i zabokrecinama.

maja

pre 6 godina

@Trunjava politika
reci mi, molim te, sta tacno, u odluci zirija po tvom misljenju, povezuje nedavanje nagrade sa politikom? molim detaljno objasnjenje. hvala

Mladen Mladenović

pre 6 godina

Ne neki, već mnogi. U Srbiji se, neuspešni, nepametni i neperspektivni preko noći "prekvalifikuju" u tešku inteligenciju, u vizionare, u mesije i gurue, tako što se samoproglase žrtvama političkog progona?! Da bi taj progon dokazali prethodno pljunu po aktuelnoj vlasti, daju neki intervju ili se slikaju na nekim protestima protiv vladajuće oligarhije, što je dovoljan dokaz njihove proevropske orijentacije i progresivnosti u svakom smislu te reči. Preko noći postaju svetski ljudi, koje ovaj narod i država ne zaslužuju.

Dabome!

pre 6 godina

Dabome! Cim neko hrabrije pokusa da pokrene nekog ili nesto sa mrtve tacke, treba se obrusiti na njega.

A Manojlovic je toliko los glumac i ne razume se u to da nije ni u inostranstvu napravio karijeru. Kao ni Serbedzija i Mira Furlan. Samo pljuju po nama nebeskim.

per gynt

pre 6 godina

uzalud me budiš u pola šest nema nigde nikog i nemamo kud.. Miki uzalud se pravdaš.. odluka je sramotna i skandalozna,a sva ova opravdanja i saopštenja ne doprinose tome da se ta slika popravi..

Vladimir

pre 6 godina

Ziri je izabran i dat mu je jasan zadatak. Da od izvedenih predstava izabere najbolju. Nije ispunio taj zadatak. Nemojte ih vise birati u ziri.

Šuke

pre 6 godina

@Trunjava politika
reci mi, molim te, sta tacno, u odluci zirija po tvom misljenju, povezuje nedavanje nagrade sa politikom? molim detaljno objasnjenje. hvala
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (maja, 12. jun 2017 09:47)

Da si gledala predstavu Kokana Mladenovića znala bi, da pratiš njegov rad i izjave o ovoj vlasti znala bi, da pratiš šta se dešava u kulturi sa "nepodobnima znala bi", da manje jedeš sendviča znala bi.

milos

pre 6 godina

haha on se poziva na borisa isakovića i miru karanović. borisa, koji se zavadio sa celim srpskim narodnim i ne može očima da vidi kokana treba da kaže, da, ta predstava je zaslužila nagradu, pa nema šanse. i mira koja može eventualno nekad za svoju neku ulogu da kaže da je dobra

menjajmo nesto

pre 6 godina

Ja jos ne mogu da se otreznim od razocaranja ovim covekom.
Tako veliki glumac a tako mali covek!
Ovaj komentar za demokrate je ispod casti predsedniku jedne apoliticne sluzbe, a skandalozan je i za buduceg ministra kulture.

Prle

pre 6 godina

Ono kada upozoravaš na katastrofgalno stanje kulture tako što nekoj drugoj osobi oduzmeš nagradu, umesto da povučeš SVOJE ime sa aviona predsednikove avio kompanije. Lako je rasipati tuđe... prkos se izražava u svoje ime...

Steinbrecher

pre 6 godina

Najbolja predstava ovogodišnjeg Pozorja (u ovoj konkurenciji) je "Na Drini ćuprija". Ali, pošto je njen režiser u nemilosti režima, a da bi se izbeglo brukanje sa dodelom nagrade nekoj drugoj predstavi, onda se selekcija proglasi nekvalitetnom, prosečnom itd., i ostane se u milosti režima. Eto politike. Čast i obraz nisu tema polemike.

ko jel ja

pre 6 godina

I od najgoreg se moze izabrati najbolje a funkcija zirija je, ako se vec prihvatio tog posla, da to i uradi - izabre prvo mesto. Mogli su nakon svega u nekom intervjuu da iskazu svoje nlmisljenje o (ne)kvalitetu predstava. Ovako su izabrali uvredljiv nacin i vise rekli o sebi nego onpredstavama.

Miki, drzi se filma

pre 6 godina

Rece Miki Manojlovic, koji je igrao u "Kumovima" (Zvezdara teatar), zaista ispodprosecnoj predstavi. Pre 15-ak godina, u predstavi "Molijer - još jedan život" (JDP), jedna od onih koju zaboravite cim izadjete iz pozorista. Dakle, covek koji u pozoristu gotovo da nije imao ulogu 20 godina, a kada jeste bolje da nije, ocenjuje da nijedna ne zadovoljava kvalitetom. Smesno. Licemer.

Aca

pre 6 godina

U pravu je M. Manojlovic. Ne treba trpeti zabranu predstave, ne treba stati iza nekog principa, ne treba trpeti napade botova rezima i rezima samog. Ili kako M.Manojlovic kaze ne treba biti zrtva i graditi karijeru na tome. Jednostavno sednes i dogovoris se sa rezimom i dobijes parice za neutralne projekte "visoke" (apstraktne) umetnicke vrednosti. Ne budite zrtve (gubitnici) sagnite glavu i poklonite se. Bar u klanjanju M. Manojlovic ima iskustvo.

knjiski moljac

pre 6 godina

Objasnjavanje osonova drame, komedije, tragedije, istorijskih epova je mnogo teze od rudarskog posla u srbiji. Ljudi koji se bave knjizevnom i pozorisnom teorijom su retki i veoma bitni.

Lepi

pre 6 godina

"Hipnoza jedne ljubavi" svakako nije prosecna predstava.
(miki, 12. jun 2017 09:28) # Link komentara
Nije, al' je problem objasniti zatucanom narodu da je prosek vrlo nisko.

dragan

pre 6 godina

Ne dati nikom nagradu je sramota za organizatora.Postoji žiri koji bira koga će pozvati na pozorje.Svaka manifestacija ima žiri kod organizatora koji bira učesnike.Drugo prozvali ste one koji su bili budalama.Merilo treba da bude glasanje prisutnih.Tako bi sutra da se fudbalskom sudiji ne svidi fudbalska ili zbog manje gledalaca utakmica poništi ili je da "publici"

kristalno jasno

pre 6 godina

Svi znamo mnoge anegdote iz života velikih glumaca i u mnogim anegdotama se pominju takođe veliki glumci, ali o Mikiju ja znam samo jednu.
Kada su snimani Otpisani, Gaga, Voja, Paja uzmu one tzv rediteljske stolice i na njima ispišu svoja imena a namerno ne napišu Mikijevo ime. Kada je Miki došao i video da ovi imaju svoje stolice a on nema, naljutio se i otišao. Jedva su ga ubedili da se vrati i da je to bila šala. Ovo baš mnogo govori o karakteru i sujeti Manojlovića.

Fake

pre 6 godina

Cim je on pomenuo jednu stranku - politika mu je u glavi.
Mogao je da ne pomene bilo koju politicku opciju, da uopsti razmisljanje.

Razocaranje...

Knez

pre 6 godina

Aj ti Manojlovicu odigraj bar jednu dobru predstavu u svom zivotu, pa posle pricaj sta god. 20 godina pratim pozoriste, nigde te nema? Lepo ti nama pokazi sta znas na daskama koje zivot znace. To sto si na filmu uradio, to je u redu...ali pozoriste i film nikada nece biti isto.

postovanje

pre 6 godina

Pozorisna kritika je nesto cime treba da se bave ljudi kojima je to uza struka. Mislim da je to jedini nacin da se izgradi edukovana publika i podignu standardi i kriterijumi u pozoristu.

botina

pre 6 godina

Da ti glumci i reziseri nisu znali pred kakve velicine izlaze, a još nisu razmisljali o tome da su im predstave prosecne i o tome da se kolektivno dogovore da ih uopšte ne izvode nego samo da se pojave uz dubok naklon ziriju i pognutih glava napuste Novi Sad, nego sve su to znali i napravili veliku grešku te naneli duševnu bol žiriju što je morao da gleda u čudu devet prosečnih predstava, zločesti, zločesti glumci i reziseri...

drns

pre 6 godina

Kao neko ko redovno posećuje pozorište i skoro 20 godina prati Pozorje mogu da kažem da je predstava Hipnoza jedne ljubavi zaista ispod proseka...ali isto tako i da je predstava Na Drini cuprija daleko iznad proseka...čak i u odnosu na neke nagradjivane predstave ranijih godina...e sad...tačno je da je Boris odličan glumac...ali nipodaštavati sve ostale glumce...pa skoro ceo ansambl Srpskog narodnog pozorišta koji igra u pomenutoj predstavi...stvarno je jako nisko...e sad..druga je priča što bi sigurno i Boris i Jasna igrali u toj predstavi da nisu u lošim odnosima sa Kokanom i sa većinom ansambla SNP-a...

nesha

pre 6 godina

Au,šta je ovaj čovek sebi dozvolio da radi i komentariše.Definitivno smo do srži zatrovani prljavom i pogubnom politikom.Morao je da spomene DS,čisto da znamo o čemu je reč.

Milica

pre 6 godina

Odgledala sve...predstava "Na Drini ćuprija" je briljantna, kritična i snažna predstava koja je zaista trebala da dobije nagradu jer je ubedljivo najbolja od prikazanih, što, uostalom, dokazuje najbolja ocena publike kao i nagrada kritike, što je značajan pokazatelj jer su veoma često ove nagrade/publike i kritike/ imale različite laureate. Još od 1956. kada kulturni i književni velikani/Andrić, Gavela,,,,itd/ stvorili ovaj Festival nikada se nije desilo da se ne dodele nagrade jer je Festival takmicarskog karaktera,a Sterijina nagrada imala odredjenu težinu i značaj.I jos nesto...svako ko danas radi u kulturi, zna kako se dolazi na razna mesta upravnika, predsednika žirija itd,itd...Čista politika...Kao i ova odluka..A objašnjenje je sramno i licemerno.

nikotonijerekao

pre 6 godina

Nije Manojlović loš glumac...to niko nije rekao...samo filmski i pozorišni glumac su dve različite priče...a Miki koliko je meni poznato u zadnjih 15-20 nije ostvario neke značajne role u teatru...tako da....o tome su ovde pisali...s druge strane čovek se opredelio za film i televiziju i prilično dosta snima...pa bih mu postavio pitanje o kvalitetu srpskog filma i srpskih tv serija u poslednjih 20 godina...koji su na mnogo lošijem nivou od srpskog pozorišta...a posebno o kvalitetu pojedinih filmova i serija u kojima je i sam uzeo učešće...

Bojan

pre 6 godina

Ko nas je najveći greh kad neko saopšti istinu. Kad saopštiš roditeljima da im je dete narkoman istog momenta postaješ zlotvor/bezdušnik/najgori čoveka na svetu. Šta više i direktan krivac, kao da njegova zavisnost počinje od momenta kad im neko saopšti vest koju i sami odavno znaju ali glume da ne znaju.
Isto je i ako nekom kažeš da je nesposoban ili smrtno bolestan. Jednostavno nismo sposobni da podnesemo istinu i više i volimo i cenimo dobrog lažova (oduvek!). Istina je za nas suva, opora, gorka, hladna i apsolutno nepotrebna. Ko govori istinu bude proglašen u boljem slučaju za budalu, u gorem za perverta/lopova/prevaranta/nesposobnjakovića/neznalicu, a u najgorem osuđen na izgnanstvo ili smrt.
Manojlović je rekao istinu. Može mu se jer ne živi ovde, sa ovim ljudima i od ovih ljudi. Inače...

Aleksandar

pre 6 godina

@Dabome!
Nema sta,Serbedzija je napravio impresivnu umetnicku karijeru u inostranstvu.Sablonski postsovjetski mafijas u holivudskim akcionim filmovima.
Serbedzija, Manojlovic i Furlan-tim redom-su dobri glumci, ali mislim da im karijere u inostranstvu ne doprinose opstem povoljnom utisku.Ponajvise zato sto kao stranci imaju jezicke i niz drugih barijera da bi pokazali sve sto znaju.A u inostranstvo nisu otisli jer su zeleli(kao prirodan poriv daljeg dokazivanja u poslu), nego su morali.
Tako da je stavka "karijera u inostranstvu" vise statistika nego argument u ovoj prici koja pre svega ima politicku notu.