Četvrtak, 30.03.2017.

09:00

Rudan: Odje*ite, ostavite nas na miru, ovo je naš jezik

Izvor: Slobodan Marièiæ

Rudan: Odje*ite, ostavite nas na miru, ovo je naš jezik IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

111 Komentari

Sortiraj po:

cucko mudrac

pre 7 godina

Evo ovako, da skratimo: ja sa Hrvatima necu vise ni u drzavu, ni u zajednicki jezik, a vi, "kosmopoliti" i "evropejci" radite sta hocete, dokon pop i goveda krsti. p.s. Nemam nista protiv njih nacelno.ali sto je dosta, dosta je. Necemo se ono nekih stvari nikada sloziti, a mozda i ne treba.

analiticar_amater

pre 7 godina

Nisu Srbima u Hrvatskoj nikakva prava ugrožena, nisu nikad ni bila, i nema nikakvog neprijateljstva ni mržnje prema Srbima, zaštićeni su ko beli medvedi, ja stvarno ne znam šta je ovoj ženi!
(Aca, dopisnik B92 iz Zagreba, 30. mart 2017 11:07)

Sram te bilo za ove lazi koje si izrekao. Nikad prava nisu bila ugrozena? Ni za vreme NDH? Ni za vreme Tudjmana? To sto tebi dlaka s glave nije falila ne menja cinjenicu da su se velika zla desila. Hrvatska je puna masovnih grobnica Srba iz zadnjeg rata. Sta cemo sa porodicom Zec? Pa Glavas i ubistva civila u Osijeku? Masovne likvidacije u Pakrackoj poljani, zlocin koji su Mercepovci priznali pred sudom ali su zbog proceduralne greske oslobodjeni. Sta cemo sa lupanjem cirilicnih tabli? Pre mesec dana direktoru Exit festivala su u sred Zagreba psovali majku cetnicku dok je drzao dete u rukama. I ti posle kazes nema mrznje i prava nikad nisu bila ugrozena? Sram te bilo. A ovo za Beograd sto si napisao, pa i moj otac kad dodje na dva dana u Beograd iz Krusevca, jedva ceka da se vrati nazad, ne moze ovde da izdrzi. Gde se covek navikao i naucio, tu mu je bolje. To je subjektivna stvar.

Fliper

pre 7 godina

Zajednički jezik je umro '91 i v92, tačnije taj koji ovi potpisnici deklaracije imenuju. Poštujem gđu Rudan i voleo bih da se trampimo sa Hrvatima za Biserko, Kandićku, Srbljanovićku i Karanovićku, ali ovo joj je greška. Jedan jezik ne može se zvati drugačije ma gde bio. I nemojte nas više miriti, molim vas.

Prekipelo

pre 7 godina

" Međutim, kada im dođe voda do grla, onda će valjda nekoga skratiti za glavu.
Mi smo ovde fini ljudi, i u Srbiji i u Hrvatskoj, tako da ove životinje mogu raditi s nama ono šta hoće".

Ma, bravo, gospodjo Rudan! Bravo!

Bane

pre 7 godina

Vedrana kao i uvek štedi Rusiju. U njenim navodima samo Ameri, Nemci i zapadnjaci postavljaju vlade. Neće biti da su ove silne srpske partije i mediji koji su svi listom za Putina bez budžeta odatle. Znamo koja je država sklonila Miru, Marka, Šljivanlanina, Kariće... Znamo koja je država htela od Srbije da napravi antiglobalističku Severnu Koreju i još uvek to radi. Tako da Vedrana, hajde molim te malo objektivnosti.
A što se tiče jezika, tu je u pravu. Četir inaroda zaista govore jednim jezikom. Međutim glavni problem je u imenu tog jezika. Naziv mora biti neutralan. Ne može srpsko-hrvatski jer ne obuhvata Bošnjake i Crnogorce, a da se sva četiri naroda unesu u naziv je rogobatno. Najbolji je onda neutralan naziv kao što je recimo Dinarski jezik. Bez dobrog neutralnog naziva koji je prihvatljiv za sve i koji nikog ne stavlja u podrežen položaj, niko ga neće prihvatiti.

Dragan

pre 7 godina

Gospođa Rudan, sa ovakvim stavovima, nije ni čudo što je meta raznih nacionalno (pre)svesnih osoba, koje se u društvu kojim se ja krećem nazivaju psihopatama, što nije tačno, ali nam neopevano idu na nerve. I pored toga, ipak ne bih insistirao na deklaraciji, jer budi uspavane antagonizme i podiže ih na viši nivo, bez ikakvog jasnog odgovora na pitanje "šta je cilj svega toga". Titlovanje srpski filmova u Hrvatskoj je uticalo na povećanu gledanost. Ako je ideja deklaracije ušteda na račun prevodioca, kojih kako vidim ima i među komentatorima i veoma su ljuti na Vedranu, onda to podržavam. Uostalom, prirodno je pojednostavljivati komunikaciju među ljudima i širiti tržište na kojem će uvek biti mesta za dragu Vedranu.

Џиво Гундулић је Србин

pre 7 godina

Језик је српски. Хрвати су украли и латиницу којом су писали Срби 19. века.

lola

pre 7 godina

Vedrana, to je srpski jezik, nije "nas". Kad se odvazite da to objasnite na nekoj knjizevnoj tribini u Hr. mozete na ovim prostorima ocekivati nepodeljeno postovanje.

Urbini

pre 7 godina

"...Vi danas govorite stokavskim jezikom a tim jezikom istorijski gledano govorili su samo Srbi. Ako ne verujete nama "nacionalistima", "sovinistima", "svinjogojcima" i iznad svega patriotama onda nadjite svedočenja Vuka Karadzica koji je najmerodavjiji da o tome sudi."

Vuk Karadžić? Jedini priučeni "lingvist" bez diplome i znanja nekog od stranih jezika, ni latinskog ni grčkog. On nije više danas mjerodavan, a to sto su ga Srbi prihvatili kao i njegove ne znanstvene teze posebno onu o štokavici je najveća podvala ovog priucenog "lingviste". Neke očito smeta sto je prava znanost poništila sve nenaučne i kvazi teorije. A smeta i one sto misle da je ekavica isključivo čisto srpska jer odgovara teritoriju Srbije iz doba pašaluka! Sve drugo su jeftini mitovi.

Razumevanje

pre 7 godina

Svako ko malo zna istoriju zna da je to srpskohrvatski jezik, kako su ga i nazvali Vuk Karadžić sa srpske strane, i Ivan Mažuranić sa hrvatske strane. Kasnije, za vreme YU u Hrvatskoj promenjen u hrvatskosrpski.

Obrazovani ljudi su podržali ovo iz praktičnih razloga - da bismo mogli jedni druge da razumemo kad već živimo na istom malom prostoru.
Srpskohrvatski je zasnovan na štokavskom narečju i ijekavici.

Primer sa Wikipedije kako se govorilo u Srbiji pre reforme jezika: "Весьма бы мени прискорбно было, ако бы я кадгод чуо, что ты, мой сыне, упао у пьянство, роскошъ, безчиние, и непотребное житие."

A hrvatski: "Horvatsko do vezda, ako samo ime pravopisanja zasluži; med vsemi slavenskimi naj zločestejše je, ter potreboču primernoga pboljšanja vre osobe visokeh časti očituvat dostojale jesu... "

I jedan i drugi lepo zvuče ali ih teško razumemo.

Verujem da je ova deklaracija nastala iz brige zbog namernog političkog manipulisanja jezikom.

Dokle ćemo nasedati na političke gluposti?

nesha

pre 7 godina

srpskom siromahu je neprijatelj i srpski i hrvatski tajkun, isto kao i hrvatskom siromahu. srpski i hrvatski tajkuni su prijatelji a pokušavaju da zavade srpske i hrvatske siromahe

Politicari aut

pre 7 godina

Ova me gospodja odusevila, odavno nisam procitao nesto ovako pametno i iskreno. Nisam skoro procitao neku knjigu ali vec sutra idem da kupim njeno izdanje. Ostao sam bez teksta, mogu samo da kazem Veliki pozdrav za sve Srbe i Hrvate, za sve normalne ljude.

Мама

pre 7 godina

Опијеност Србаља овом прикривеном ујчицом је застрашујућа. Толико о коментарима. Што се пак иницијативе тиче... шта су ови докони "интелектуалци" хтели рећи? Да су открили топлу воду? Па наравно да говоримо истим језиком. Српским језиком. Иницијатива је кренула из Загреба. Супер. Још само да у лијепој њиховој превале тај придев преко језика, озваниче то у Службеном листу и Уставу, кажу лепо којим то "нашим" језиком за 5. разред говоримо, па да завршимо причу на ту тему. Ееее... што рек'о један песник, "но ће приђе море ослачати".

Bonita Bananita

pre 7 godina

Prosta matemarika: da ne oduzimam od njenog humanog pristupa ali jednostavna cinjenica: Srbija i Srbi u okolini pa u u diaspori su 2-3 puta mnogobrojniji populus dakle tiliko vise curaçao/kupaca knjiga dakle........

Историчар

pre 7 godina

Ne postoji srpski, hrvatski, bosanski, bošnjački, crnogorski. 
Sve je to isti jezik.
(Pedu, 30. mart 2017 11:10)

И који је то језик? Како се зове?
Како то да ни на једном од тих хрватских македонских босанских и црогорских не постоје писани трагови или књиге написане на њима. Нисам ни шовиниста ни ултранационалиста, и више волим науку од политике. Исорија нас учи да је све ово једна велика сплачина, јер сви су они Срби били док се нису потурчили, покатоличили, поцрогорчили и тд.
Објавите ми коментар. Хвала.

Aca Zg

pre 7 godina

Ajme kako vas je istina pogodila.
Kad sam napisao da Srbima nisu nikad bila ugržena prava mislio sam nakon '90. ne NDH i Jasenovac.
A ubistvo porodice Zec nije bilo nacionalno motivisano, ubio ih je Musliman Munib Suljić koji je Zecu bio dužan neke teške pare, i to jeste bilo ubistvo i zločin, toga je bilo i pre i posle, nije prvo ubistvo na svetu.
Ja jesam deklarisani Srbin jer ceo kvart to zna, ja to ne krijem, a govor sam prilaagodio ker to nalaže red, prilagodiš se sredini kamo si došao, da ja sad usred Zagreba krenem s ekavicom to bi se moglo protumačiti kao provokacija, pa i Pupovac priča čisti hrvatski, jel to znači da nije Srnin?!

Iskreno

pre 7 godina

Nema se puno sta dodati ni oduzeti, gospođa nekad djeluje kontradiktorno ali živimo u takvom vremenu i u našem shizofrenom regionu ali bitno je da se razumijemo E sada na kojem jeziku ...Nije pitanje uopće da se radi o jednom jeziku ali jezik je živ i razvija se.
Nezelim ništa politički reci ali obratite Srbi moji pozornost na staroslavenski u hrv i srp krajevima pa mi recite koji od njih razumijete . Sasvim je razumljivo i zašto je tako, jel veliki je broj Srba izbjegao u sjeverne i zapadne krajeve gdje je poprimio oblik jezika koji se tamo govorio a pečat je udario Vuk po nalogu iz Beča i uz pomoć jednog Slovaka po uzoru na tada razvijeniji zapadni dio slavenskog kakav je i sličan u tim krajevima prevladavao a jednostavno je i imao dosta vise izvora u tom djelu jer jednostavno je u hrvatskim krajevima se malo vise poticala kultura od strane Beča pa i Rima dok su naši srodni susjedi na istoku se borili za goli opstanak protiv Turaka. Znam da vama ne pada napamet da priznate da pričate izvorno hrvatski jer ste izvorno starosrpski spletom nesretnih okolnosti zanemarili pa i sa Vukom odrekli ali nemogu ni Hrvati reci da nepricaju vjekovima tako kada spomenici i knjige kažu drukčije , tako da bojim se da tu nema pomaka, pozdrav svim dobronamjernima Slavenima , Ilirima ili već kako hoćete

Rijeka

pre 7 godina

Znam za dva slucaja rastave braka u Rijeci, di su zene prethodno citale njene knjige o emancipaciji, obe zabrijale film u glavi da su potlacene iako su uredno trosile muzevu lovu dok su plovili, obe kao glavni razlog navodile da je proslo vrijeme da su zene kucanice I majke, obe otisle I ostavile u cudu muzeve kojima ni dan danas nije jasno sto su skrivili osim sto su bili odsutni da prehrane obitelj I prepustili im odgoj djece, obe ucjenjuju muzeve viđanjem djece ukoliko alimentacija zakasni jedan dan itd... I tako jadne I potlacene zene se pitaju kako su se samo muzevi usudili ocekivati da ce one bit MAJKE I odgajat tu DJECU, I da ce bit KUCANICE jer treba djecu drzat u cistome I nahranit ih, pa sram vas bilo muska stoko, sad cemo vam mi pokazati, sad cemo trositi vasu lovu a DJECU ce nam ulica odgajati a mi cemo ispijati kavvu na Korzu jer mi smo emancipirane, dosta je bilo vase tiranije.

E Rudanice Rudanice, one su glupe, al ti si najvece zlo u ovoj prici I Njemu ces odgovarati. Obitelji rasturiti I o tome jos knjigu napisati. I onda ovi mladi koje spominjes u intervjuu ce izrasti u normalne ljude??? Jok!

gledemede

pre 7 godina

Srpkinja, udata za srbina, nedo bog za hrvata, nije cak ni dodala prezime svom, zato da bi srbi mislili da je hrvatica, ima hr državljanstvo i mrzi svakim atomom od kog je sastavljena sve hrvatsko

Life is a remix

pre 7 godina

Tačno je da govorimo jednim jezikom sa više različitih dijalekata. Pritom ti dijalekti uopšte nisu u skladu sa političkim granicama. Ali isto tako je tačno da nazivi srpski, bosanski i hrvatski potiču još iz srednjeg veka, ko ne veruje neka proveri. Razlog tome su brojni ratovi i osvajanja, pa su narodi pripali drugačijim kulturnim krugovima - katoličkom, pravoslavnom, muslimanskom. Današnji najprikladniji naziv je srpskohrvatski, nazvan po obodima u okviru kojih se jezik govori (unutar tih oboda su i Crna Gora i Bosna).

Profesor Doktor

pre 7 godina

Za ove šta nonstop ko papagaji ukidanje nekakve "konsitutivnosti".
Kao prvo to ne postoji nigdje u normalnom svijetu, šta po vašem ta konstituvnost podtazumijeva, da Mađar vrijede manje od Srba, oboje su manjine.
A drugo ta ustavna degradacija je napravljena 6 mjeseci mako šta su krajiški Srbi uz pomoć JNA digli oružanu pobunu, tada Franjo još nije pravo sjeo u fotelju i Srbima nikakva prava nisu bila ugrožena!

Vedran

pre 7 godina

Naravno da je to isti jezik posto se svi razumemo sa minimalnim izuzecima (iznimkama, prim.prev), struktura, gramatika, vrste reci, konjugacije, deklinacije... sta god hocete su iste. To sto nas tzv. lingvisti iz HAZU, SANU i ostalih policija za ocuvanje moralnih, religijskih i nacionalnih vrednosti, ubedjuju da to nije isto samo pokazuje koliko su pale cene u oblasti profesionalne prostitucije. Posto ovo nije prvi put da se o ovome prica uvek se setim komentara koji sam cuo negde na ovu temu. Koliko se srpski i hrvatski jezik razlikuju najbolje pokazuje sledeci primer: Srbi za objekat u kome zive kazu "kuca" a Hrvati "dom". Ali zato za zenu koja taj objekat odrazava Srbi kazu "domacica" a Hrvati "kucanica".

Vanja

pre 7 godina

Zar je moguce da se vecina komentara odnosi na lingvistiku i bivsu SFRJ? Zar ne vidite dalje od toga? Halo, sada je 2017-a, vecina ljudi je u zacaranom krugu, u tzv."traci pacova" samo da bi preziveli. I to je svuda tako. Elita uziva, gdegod da je, a ostali rintaju. Ropstvo-to je poenta, a robovi se ne bune. Nigde. To je zalosno.

@(!?@+€

pre 7 godina

Kako smo to mi i Svedjani ili Ameri u istom polozaju? Ovo je bapska prica koja treba da nas drzi u bedi i jadu jer "da ne mislis da je negde drugde bolje".
Ne da mislim, ZNAM! I necu da me pravi budalom neka pokvarena ploca koja me ubedjuje da na Balkanu - citaj u Hr, nema nacista, jer navodno u Svedskoj postoji nacisticka partija. Ovo je licemerno i zlonamerno podmetanje ... za bubrege - posto nisam V. Rudan necete mi objaviti prostakluk.
Samo neka vas tesi Rudan, zena pise na nivou Keri Bredso, ali na ovim jadnim i dusevno siromasnim predelima i to je veliki uspeh. Nije to Amerika.

jama

pre 7 godina

drobite vi srbi kolko ocete. Da smo se rastali u miru sve bi ovo bilo nevazno. Ali nekom se nije dopala ideja da Srbija ostane sama ....
(rvat bree, 30. mart 2017 13:07)

sastali smo se jer vam je u tom trenutku to bila najbolja opcija, posle milion pobijenih Srba u dva rata ti ulazis u zajednicku drzavu sa njima, nismo se sastali u miru, a hoces miran rastanak, i posle tri rata nista vam nije jasno...

retro

pre 7 godina

Ne treba se uzrujavati zbog minusa. Ukusi su različiti. Jedino što treba je zadržati uljudnost u komunikaciji i kad imamo dijametralno suprotne stavove. Svatko od nas je u nekoj mjeri informiran ali i u nekoj mjeri izmanipuliran kroz obrazovanje, medije, selektivnost raznih vrsta i to treba imati na umu. Drugi koji govori drukčije nije ni loš ni zao ni lažov nego proizvod selektivne informiranosti. Nitko ne posjeduje apsolutnu istinu tj. sveukupno znanje i sve informacije. Selektivna istina i manipulacija je rezultat političkih interesa.

Boske

pre 7 godina

Srpski jezik je zajednicki jezik svih naroda koji govore Srpski. A govore ga zato sto su porijeklom Srbi. Jedino su makedonci u medjuvremenu razvili sopstveni jezik.

Sanja

pre 7 godina

Rudanka može da govori i Marsovskim jezikom ako tako želi, verujući da će joj baš to doneti mir. Može da veruje i da skok s desetog sprata na beton leči glavobolju na primer. Zbilja može, to je njeno pravo. Moje pravo, ali i obaveza su, kako ih ja vidim, da maternji jezik kojim govorim i kojim su govorili svi moji preci milenijum unazad nazivam Srpskim. Ne osećam potrebu da to menjam samo zato što to neko nekad može zloupotrebiti ili samo zato što neko drugi ima identitetski problem. Kao što ne osećam potrebu da menjam ili ukinem svoj pol samo zato što se i pol može zloupotrebiti i što to neko nekad može zloupotrebiti. Niti verujem da to što smo svi robovi ili lopovi ukida druge delove naših identiteta. To je besmisleno. A nije ni napredno. Samo je besmisleno

Petar

pre 7 godina

Ovoliki broj minusa na kritike Rudanovoj ukazuje samo na to da "Bog zavade" još nije mrtav i da još ima podosta, naročito u aktualnim režimima, koji od zavade stvaraju izolaciju, a od izolacije profit i kontrolu - jer se jedino oni pitaju. Mi živimo u doba "autookupacije". Nas nisu okupirali stranci, već domaći. Otkolon od devedesetih znači PRE SVEGA otklon od ljudi koji su tada vladali ili bili bliski vlasti i od toga pravili ovakav ili onakav profit. Bez TAKVOG otklona, nema pravog otkolona i to je sada kristalno jasno, nadam se svima. Mladi dolaze, nadam se da će oni napraviti taj otklon, kada smo već mi bili nesposobni...Mladi, nemojte odlaziti - borite se. Ovo je vaša gruda!!! Ovo je VAŠA zemlja!!!

znamo li se

pre 7 godina

Nisu Srbima u Hrvatskoj nikakva prava ugrožena, nisu nikad ni bila, i nema nikakvog neprijateljstva ni mržnje prema Srbima, zaštićeni su ko beli medvedi, ja stvarno ne znam šta je ovoj ženi! (Aca, dopisnik B92 iz Zagreba, 30. mart 2017 11:07)

Sram te i stid bilo tvojih godina, penzionisani pukovnice JNA. Tolike godine zivota proziveti a ostati moralna nula, licemer bez obraza i casti. Te lazi, bljuvotine sto si ovde napisao reci kada otputujes tamo gore svim onim srpskim zrtvama, sto stradase po raznim jamama sirom NDH, otidji u Jasenovac, pa ponovi i tamo. Otidji u Jastrebarsko, Staru Gradisku, Sisak, Lobograd, Gornju Rijeku, eeej pa to su logori za decu, sramoto ljudskog roda. Sta je sa ugnjetavanjem, kidisanjem na Srbe zajedno sa Austrougarima i pre a i tokom prvog svetskog rata, a uskracivanje prava i brisanje Srba iz ustava kao konstitutivnog naroda sto je prethodilo ovom najsvezijem sukobu, pa Bljesak, Oluja, malo li je pukovnice oficirske ti casti?!? Zbog takvih "Srba" kao sto si ti nama i jeste ovako, takvi su i ovi politicari sto nas vode. A o tome sto si svoj govor pod stare dane prilagodjavao tamosnjoj sredini, to je tek posebna prica i zasluzuje zasebnu analizu licnosti.

Zigzag

pre 7 godina

daj dosta vise ujedinjavanja jezika ,naroda .....pa zar nismo nista naucili?ovako je dobro i vama i nama,svatko svoje nek gleda i sve je dobro....

danger

pre 7 godina

Vedrana i Boris, dve fantastične ličnosti veka. Pišu lokalno a može se čitati globalno. Nekako mi se čini da nemamo baš tako kolosalne kritičare u Srbiji, ali sve što oni pišu, kao da pišu o nama. Živeli mi dugo i hvala što mi spašavate ovo malo mozga (na koji nasrće srpski režim).

Dejan

pre 7 godina

@ Aca, dopisnik B92 iz Zagreba: Hahaha... Dobar si. Pomalo cak i duhovit. Samo sto ti niko ne veruje. Providno, bato, providno. Mogu ja da napisem da sam A. Vucic i da ostavim komentar. Da li bi mi verovao?

Aleks

pre 7 godina

A zasto se ne pristupi realno u toj deklaraciji. Treba da Kaze da su to razliciti narodi sa mnoobrojnim konfliktima. Ali da veoma sliucan tj skoro identican jeik treba da sluzi kao katalizator bolje saradnje i iskrenog pomirenja. Ne moze se ni pomisljati na nekakvo udruzivanje ljudi samo radi jezika ali moze se postati dobar prijatelj.

jedan jezik

pre 7 godina

A zasto ste onda "preveli" njene izjave na Srpski? Zar to nije isti jezik? Sto se jezika tice, slazem se u potpunosti.
A za ostalo, Rudanova bi mogla da se preseli u Beograd i malo vjezba jeftini populizam i sa te strane. Dobro zaradjuje, pljuvanje i prostakluk se isplati.

gari

pre 7 godina

vau zamerate joj psovke a citate bukovskog, zamerate joj stil a zadnji sastav ste napisali u osnovnoj, dal je tacno da nas grebu iste njuske i u srbiji i u hrvatskoj, dal je tacno da su se politicari umesto cinovnika koje mi placamo pretvorili u gospodare nasih sudbina, u ime cega, zasto im to dozvoljavamo, to je ono sto zena ksze i u pravu je, robovi i gospodari globalno, svetsku politiku vode mega kompanije, krize, ratovi, revolucije, sve pocinje i zavrsava u njihovim kabinetima

DD

pre 7 godina

Bavim se prevođenjem, upravo radim redakturu jednog romana sa hrvatskog na srpski. Razlike između naših jezika su tolike da stalno moram da gledam u engleski prevod romana. Ne može se govoriti o istom jeziku.

nn

pre 7 godina

čudna i kontradiktorna žena , čas brani iran i napada amere, čas zastupa ateizam i prava manjina. Čas mrzi muškarce i napada brak kao instituciju a onda priča kako ima dobrog muža .

Karadoz

pre 7 godina

Svim komentatorima koji pljuju po zeni da kazem, da ako razumiju ovaj tekst koji je napisan na `cistom Bosanskom smatram da imaju neke nadljudske sposobnosti prevodjenja...

N

pre 7 godina

Moguce je imati stav i bez vulgarnosti, ali to ne bi bilo zanimljivo sirokim primitivnim masama. Zene veruju da time dokazuju svoju hrabrost i tkz. oslobodjenost, ali to nije istina. Samo gube zenstvenost i sofisticiranost, koje su u kombinaciji sa visprenim umom, obrazovanjem i licnim integritetom mnogo mocnije od ovog prostackog kokodakanja.

A.

pre 7 godina

... Nisu Srbima u Hrvatskoj nikakva prava ugrožena, nisu nikad ni bila, i nema nikakvog neprijateljstva ni mržnje prema Srbima, zaštićeni su ko beli medvedi, ja stvarno ne znam šta je ovoj ženi!
(Aca, dopisnik B92 iz Zagreba, 30. mart 2017 11:07)

Krajem prošle godine je bilo četvrt veka od zverskog ubistva Aleksandre, Marije i Mihajla Zeca na zagrebačkom Sljemenu. Gore od toga je što hrvatsko pravosuđe nije kaznilo izvršioce ovog zločina (Tuđman ih je odlikovao).
Ovo sigurno nije JEDINI zločin, ali je verovatno najsvirepiji koji je poznat javnosti.
Da li pišete da "Srbima u Hrvatskoj nisu nikad bila ugrožena prava" zato što ne znate ili ne želite da znate?

Lazarus

pre 7 godina

@ Aca iz ZG

A što ste druže Aco, deklarisani Srbine, prilagodili govor onda? Kako vas je zlo na to nateralo? Kako se to onda i gde deklarišete kao Srbin? Kući dok kuckate na tastaturi?

Vanka

pre 7 godina

Što donosi znastvena otkrića? Učenje, trud i rad.
Što donosi pšenicu? Oranje, sijanje, gnojidba, čekanje, kosidba, vršenje.
Što donosi kruh? Brašno, voda, sol, kvasac, mjesenje, čekanje, pečenje.
Od praznih priča nema nikakve koristi. Samo od konkretnog, napornog, osmišljenog, ciljanog rada ima koristi. Tko tvrdi drugačije laže. Razni 'emisari' i 'mesije' obmanjuju narod raznim pričama a narodu treba posla, pravne države, kvalitenih institucija, odgovornih i poštenih vođa, opreznog i odgovornog tošenja i smislenih projekata, bilo privatnih bilo državnih. Ali tko to narodu nudi? Rudanica? Potpisnici kvazi Deklaracije? Korumpirani establišment?

Zna da zatalasa

pre 7 godina

Znam da tako pise zbog publiciteta, ali vredi malo zatalasati, makar i ovako ovo mrtvo more - jednoumlje u drzavama na Balkanu.

DAVOR

pre 7 godina

Ima i ime ovaj jezik. Dobio ga je u haskom tribunalu nesto kao BSH jezik na kome se stanari u ovoj instituciji iz svih delova na kome se govori odlicno sporazumevaju i druze. A najbolji zivi primer da je to isti jezik je novinar Goran Milic. Njegov profesionalni uzlet poceo je na srpskom nastavljen na Jugoslovenskom veliki karijerni napredak doziveo je na hrvatskom, a profesionalni vrhunac ovih zadnjih godina na bosnjackom. A ako to nije isti jezik onda je zasluzio nominaciju ili za Pulicerovu nagradu za novinarstvo ili Nobelovu za lingvistiku.

Ivo iz Šibenika

pre 7 godina

Rudanica lupa ko Maksim po diviziji! Ne radi se o jednom jeziku, a to se najbolje vidi po vašoj licemjernosti u nekim stvarima.

Naime, pogledajmo problem ćiriličnih ploča u Vukovaru.

Niti jedan zakon ne propisuje Srbima pravo na ćirilicu, nego im propisuje pravo na DVOjezičnost.

I sada, ako je to JEDAN te isti jezik, zašto onda inzistirate na DVOjezičnosti??

Mislim, nema nikakvog smisla da nekakvi natpisi postoje na jednom te istom jeziku dva puta, zar ne?

Prema tome, nemojte biti licemjerni, radi se o dva različita jezika i kao što vi nikada nećete moći govoriti na hrvatskom jeziku bez da vas netko ne "pročita" vrlo brzo, tako niti ja neću biti vičan u srpskom... iako ću ga svakako moći naučiti brže nego npr. njemački...

Rimtutituki

pre 7 godina

Gospodjo Rudan ako se bolje osećate da kazete da govorite hrvatski onda je to u redu, 1000 puta izgovorena laz postaje istina, stokavstina je jedno, kajkavci drugo a cakavci trece. Vi danas govorite stokavskim jezikom a tim jezikom istorijski gledano govorili su samo Srbi. Ako ne verujete nama "nacionalistima", "sovinistima", "svinjogojcima" i iznad svega patriotama onda nadjite svedočenja Vuka Karadzica koji je najmerodavjiji da o tome sudi. Strosmajer vas je malo zaneo pa ste otišli toliko u desno da više ne znate ni gde je levo. Uvek ste bili hrabri, dicili ste se Austrougarima i Trećim Rajhom i toga se nikada niste stideli - to je draga Rudan zaista velika hrabrost. Mi smo vam iznajmili štokavski, vi ga plaćate već vekovima sto organizujete raznorazne logore za srpsku decu iz kojeg ste stvorili jednog "domobrana" Miloša Ljubu, Maksa Luburica, Majstora Filipovića.. i posle nam dolazite u Beograd da nam solite pamet i potpisujete nekakve peticije.. to je neukusno Rudanova.

rvat bree

pre 7 godina

drobite vi srbi kolko ocete. Da smo se rastali u miru sve bi ovo bilo nevazno. Ali nekom se nije dopala ideja da Srbija ostane sama ....

Manje licemerja, molim!

pre 7 godina

Steta sto u kukavickoj srbiji ne postoji neko tskav bez dlake na jeziku.ovde samo egzistiraju dodvorice sitno tv cmrljenje ovom i onom bez imalo kritike i pameti.prva i pink prednjace u promovisanju seljastva neinteligentnih nekriticnih polupismenih medijskih spodoba.
(Darko, 30. mart 2017 11:05)

To TI mislis da nema.

A kad B. Srbljanovic progovori, lincuju je sa svih strana; kad se M. Karanovic usprotivi malogradjanstini, licemerju i sl., onda se kaze da "glumica folirant"... U Srbiji se jos uvek (i danas kad vise nije ziv) obracunavaju sa Mirkom Kovacem zato sto je, kazu, prebegao u hadezeovsku 'Rvacku, a namerno nece da kazu da je M. Kovac otisao u ISTRU koja nikad nije bila Tudjmanova...

Ima njih jos, ali ih niko ne zove u medije. Njih se mediji plase, jer im direktnoi zalaze u permanentno "ispiranje mozga". To i Rudanova kaze (procitaj bolje).


I ovakva razmisljanja da u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji... nema ljudi koji misle svojom glavom i to hrabro govore, ide samo na ruku onima kojima nije u interesu da ljudi (njihovi podanici) bolje zive. Ovim ne mislim samo na materijalnu stranu.

Mali i Veliki

pre 7 godina

Kad covek cita Vedranu cak i da si mali Srbin postaces veliki Srbin, a i da si mali Hrvat postaces veliki Hrvat. Ona hoce da zaradi na ekstremni nacionalizam. A za to je zakasnila. Devetdeseta je odavno prosla i ljudi su ucili mnogo iz te istorije. Postali su mnogo vedriji nego sto je nazalost Vedrana.

mlekadzija

pre 7 godina

Osim prof. Ranka Bugarskog nijedan strucnjak za lingvistiku nije potpisao tu deklaraciju. Ukoliko se Arsenijevic, Serbedzija, Pancic, Dezulovic i Karanovicka ne smatraju eksepertima za jezik. Srodno drustvo koje se lepo slaze i vidja na okupljanjima koje finansira neklo drugi....

Pilipenda

pre 7 godina

(Aca, dopisnik B92 iz Zagreba, 30. mart 2017 11:07)

Aco, ako ste Vi devedesetogodišnji Srbin rođen u Beogradu, sa skoro pola veka boravka u Zagrebu, ja sam Majka Tereza Kesovija lično...

888

pre 7 godina

@Neposredna zena, pametna, obrazovana, za razliku od vecine hrvata koji su zadojeni nacionalizmom. Njihove mladje generacije koracaju ka samounistenju. Kod nas je ipam malo bolje stanje. Sto je sreca u nesrecnom vremenu. Nas politicari drze u kolotecini. Da, isti ovi koji se bore za svaki nas glas sa ciljem ocuvanja trenutne pozicije ili sticanja bolje.
(NS BOY, 30. mart 2017 11:39)
Ok, kako ti znas kakva je vecina Hrvata? Eto ja ti kazem da su velika vecina normalni ljudi, nista drugaciji nego Srbi. Ali isto tako velik broj Hrvata zbog nasih politicari ima isto misljenje za vecinu Srba. To jednostavno nije istina, svi smo dobri ljudi koji zive sa losom, glasnom manjinom.

Zlato

pre 7 godina

(Aca, dopisnik B92 iz Zagreba, 30. mart 2017 11:07)

Au, brate... sta napisa...
Srbi, Hrvatska i blagostanje u jednoj recenici.

Ko Stipe Mesic kad je opisivao blagostanje Srba u Jasenovcu, gde su ivi tobože štićeni i čuvani u radnim logorima.

U jednom si u pravu. Srbi se dive mediokritetima, za bolje ne znaju. Citam upravo (iz dokolice) Jakova Ignjatovica i njegove Misli o srpskom narodu. Za 150 godina se ovaj narod ič nije promenio ni makao.

Ko i on, pitam se kako osptasmo do sad ovakvi... sa sve Rudankama, Srbljanovickama, Turajlicevima i sl uzorima.

Zagor

pre 7 godina

Aco, ja sam hrvat koji živi u Beogradu i prošao sam sve ratove od turaka do amerikanaca. Sa svojih skoro 200 godina u aprilu i iskustvom na kojim bi mi pozavideo, mogu slobodno reći da si klinac i da nisi vešt u trolovanju. Gospođa piše šta želi da piše svidelo se to nekome ili ne, a na svakome je izbor hoće li čitati ili ne.

DaLanik

pre 7 godina

ma bezi bre ne damo svoj jezik a vi hrvati pricajte kako hocete ni jezik nemate bre a kamoli istoriju ili identitet da vam nije srba...

Edo

pre 7 godina

Jedan jezik, a Vi imate potrebu da njene riječi korigirate,prebacujete s ijekavice na ekavicu....jesu li nogometaši ti koji ne znaju čitati ili fudbaleri ?????? :)
Sami sebi uskačemo u usta. I jedni i drugi

lažni 'bundžija' iz interesa

pre 7 godina

Rudanova piše svašta. Ona piše karikaturalno i kontradiktorno. To je književni šund, estradizacija, banalizacija. Danas u vremenu kad je svakom selu čitav svijet na dlanu (doslovno na dlanu preko interneta) teško je privući medijsku pozornost pa Rudanica pokušava riješiti taj problem karikaturalnim pisanjem, kontradiktornim izjavama, vulgarnostima, psovkama i sl. alatima. Biti ovisan o pisanju ne znači i biti talentiran za pisanje. Piše zato što mora a ne zato što ima nešto za reći. U svemu tome ipak ima 'sistema', i ona ima cilj prodati svoje djelo, nešto zaraditi, bori se za medijski prostor, za medijsku naklonost, nastoji biti u trendu i ne ide protiv struje a to znači da se dodvorava velikim svjetskim 'gazdama' tj. nametnutim trendovima, 'opinjen mejkerima'. A svjetski gazde (financijeri odabranih trendova) kažu da treba udariti na tradiciju, na naciju, na klasičnu obitelj, na religiju, na vojsku, a treba afirmirati rodnu ideologiju, ateizam, nadnacionalno isl. Rudanica to sve radi, potpuno je ukopljena u trend isko glumi nekog bundžiju ali to je privid.

joca

pre 7 godina

Najbolji komentar koji sam procitao u zadnje vreme da je neko "Intelektualno nevin" svaka cast.Jako inteligentna uvreda koje meni nikada ne bi pala na pamet.

Vitez

pre 7 godina

Klasicna zamjena teza.. pa upravo vi nas vecinu ostale ostavite na miru sa svojim zajednickim jezikom i uzaludnim vec iskusanim i propalim projektima.

Aca, dopisnik B92 iz Zagreba

pre 7 godina

Ja ne znam zašto se vi u Srbiji ovoj "ženi" toliko divite, ona je nula od spisateljice, piše gluposti, iskrivljuje istinu i strašno puno prostači, to vam govori penzionisani pukovnik JNA, deklarisani Srbin rođen u Beogradu pre skoro 90 godina i skoro 40 godina živi u Zagrebu.
Celo ovo vreme, one najteže godine rata i posle rata sam bez ogrebotine proživeo u Zagrebu, uredno svo vreme primam moju za hrvatske prilike dosta veliku penziju, imam u vlasništvu i danas stan koji sam dobio od JNA, niko mi ga nije oduzeo i nikad nikakvih ozbiljinijih problema nisam imao, jedino su mi klinci znali dobacivati koješta zbog mog govora, u međuvremenu sam ga prilagodio.
Imam brata u Beogradu i kad idem da ga posetim izdržim par dana i onda jedva čekam da se vratim u Zagreb, nikad ne bi mogao tamo da živim.
Nisu Srbima u Hrvatskoj nikakva prava ugrožena, nisu nikad ni bila, i nema nikakvog neprijateljstva ni mržnje prema Srbima, zaštićeni su ko beli medvedi, ja stvarno ne znam šta je ovoj ženi!

Danilo

pre 7 godina

Od kada je klasno pitanje zamenjeno- vrlo podmuklo i iz najdubljeg interesa bogataša- nacionalnim pitanjem, svi smo nastradali, pogotovo mi na Balkanu koji smo skloni raznim zanosima i ludilima.
U tom smislu, potrebni su ljudi kao Vedrana, i kao svi potpisnici Deklaracije za zajednički jezik jer nam je razum i normalnost neophodna, i neophodno je da shvatimo da su lopovi i prevaranti naši najveći neprijatelji, nikako to nisu druge vere ili nacije.
Tek kada pobedimo u borbi protiv lopova,prevaranata i posebno lažnih proroka, bićemo normalan svet...

Алексaндaр

pre 7 godina

Не знам зашто је онда проблем језик назвати правим именом - српски језик?!

И гледајте реченице - радило тридесет стручњака на декларацији! Па ни један еминентни сручњак и професор српског језика не би себи дозволио да буде дио овог циркуса!

Gordan

pre 7 godina

"Pišu na ćirilici, a fudbaleri ne znaju ni latinicu. Ne znaju ni da čitaju, imaju samo te dve noge".

Hahahah
Zato volimo našu Vedranu. Obažavam njezinu britkost, inteligenciju, humor a tek njezin sarkazam.

Darko

pre 7 godina

Steta sto u kukavickoj srbiji ne postoji neko tskav bez dlake na jeziku.ovde samo egzistiraju dodvorice sitno tv cmrljenje ovom i onom bez imalo kritike i pameti.prva i pink prednjace u promovisanju seljastva neinteligentnih nekriticnih polupismenih medijskih spodoba.

Q

pre 7 godina

...."intelektualno nevina" - mislim da ne postoje reči koje bolje opisuju Kolindu od ovih.

Treba nam više ovakvih ljudi, ne samo u Hrvatskoj i Srbiji, nego i u B i H, na Kosovu i u CG.
Njen rečnik je lišen svake patetike i floskula (beskonačne priče o ljudskim pravima koje ne daju nikakve rezultate, a pogodne su za zloupotrebu). Realna je, ne zanosi se glupostima, ali ipak u njoj postoji i doza optimizma (iako kaže da nade nema), gospođa Rudan veruje u mlade.

Lingvistador

pre 7 godina

Odlična inicijativa - koja je došla tačno 25 godina kasnije nego što je trebalo. Tada ste, dragi intelektualci, morali da se borite strasnije, glasnije i odgovornije. Danas potpisujete deklaraciju kojom legitimišete aksiom, dokazujete očigledno, braneći nas od nas samih; pišući deklaraciju za "nepismene" i "gluve". Ima tu (bivših) zagovornika većeg poštovanja razlika, nego sličnosti. Kad je bilo poželjno jahati na naciji i nacionalnom, slabo je ko razmišljao o pomirujućim tonovima. Ko, gđo Rudan, treba da od'ebe od našeg jezika?

Smuleco

pre 7 godina

Kakav biser, u mulju Balkana! Vedrana Rudan, heroj ovog vremena. Vraća veru u to, da još uvek ima pametnih ljudi na ovim prostorima. Britak um, britko pero, ogoljena iskrenost, do srži. Bravo!!

NS BOY

pre 7 godina

Neposredna zena, pametna, obrazovana, za razliku od vecine hrvata koji su zadojeni nacionalizmom. Njihove mladje generacije koracaju ka samounistenju. Kod nas je ipam malo bolje stanje. Sto je sreca u nesrecnom vremenu. Nas politicari drze u kolotecini. Da, isti ovi koji se bore za svaki nas glas sa ciljem ocuvanja trenutne pozicije ili sticanja bolje.

Steve G

pre 7 godina

Sto se tice deklaracije o jeziku, ja podrzavam! Ali, podrzati nece ustase, srbocetnici, milogorci i balije... Plenkovic je vec odbacio deklaraciju...

joca

pre 7 godina

Najbolji komentar koji sam procitao u zadnje vreme da je neko "Intelektualno nevin" svaka cast.Jako inteligentna uvreda koje meni nikada ne bi pala na pamet.

Q

pre 7 godina

...."intelektualno nevina" - mislim da ne postoje reči koje bolje opisuju Kolindu od ovih.

Treba nam više ovakvih ljudi, ne samo u Hrvatskoj i Srbiji, nego i u B i H, na Kosovu i u CG.
Njen rečnik je lišen svake patetike i floskula (beskonačne priče o ljudskim pravima koje ne daju nikakve rezultate, a pogodne su za zloupotrebu). Realna je, ne zanosi se glupostima, ali ipak u njoj postoji i doza optimizma (iako kaže da nade nema), gospođa Rudan veruje u mlade.

Smuleco

pre 7 godina

Kakav biser, u mulju Balkana! Vedrana Rudan, heroj ovog vremena. Vraća veru u to, da još uvek ima pametnih ljudi na ovim prostorima. Britak um, britko pero, ogoljena iskrenost, do srži. Bravo!!

Gordan

pre 7 godina

"Pišu na ćirilici, a fudbaleri ne znaju ni latinicu. Ne znaju ni da čitaju, imaju samo te dve noge".

Hahahah
Zato volimo našu Vedranu. Obažavam njezinu britkost, inteligenciju, humor a tek njezin sarkazam.

Edo

pre 7 godina

Jedan jezik, a Vi imate potrebu da njene riječi korigirate,prebacujete s ijekavice na ekavicu....jesu li nogometaši ti koji ne znaju čitati ili fudbaleri ?????? :)
Sami sebi uskačemo u usta. I jedni i drugi

znamo li se

pre 7 godina

Nisu Srbima u Hrvatskoj nikakva prava ugrožena, nisu nikad ni bila, i nema nikakvog neprijateljstva ni mržnje prema Srbima, zaštićeni su ko beli medvedi, ja stvarno ne znam šta je ovoj ženi! (Aca, dopisnik B92 iz Zagreba, 30. mart 2017 11:07)

Sram te i stid bilo tvojih godina, penzionisani pukovnice JNA. Tolike godine zivota proziveti a ostati moralna nula, licemer bez obraza i casti. Te lazi, bljuvotine sto si ovde napisao reci kada otputujes tamo gore svim onim srpskim zrtvama, sto stradase po raznim jamama sirom NDH, otidji u Jasenovac, pa ponovi i tamo. Otidji u Jastrebarsko, Staru Gradisku, Sisak, Lobograd, Gornju Rijeku, eeej pa to su logori za decu, sramoto ljudskog roda. Sta je sa ugnjetavanjem, kidisanjem na Srbe zajedno sa Austrougarima i pre a i tokom prvog svetskog rata, a uskracivanje prava i brisanje Srba iz ustava kao konstitutivnog naroda sto je prethodilo ovom najsvezijem sukobu, pa Bljesak, Oluja, malo li je pukovnice oficirske ti casti?!? Zbog takvih "Srba" kao sto si ti nama i jeste ovako, takvi su i ovi politicari sto nas vode. A o tome sto si svoj govor pod stare dane prilagodjavao tamosnjoj sredini, to je tek posebna prica i zasluzuje zasebnu analizu licnosti.

Danilo

pre 7 godina

Od kada je klasno pitanje zamenjeno- vrlo podmuklo i iz najdubljeg interesa bogataša- nacionalnim pitanjem, svi smo nastradali, pogotovo mi na Balkanu koji smo skloni raznim zanosima i ludilima.
U tom smislu, potrebni su ljudi kao Vedrana, i kao svi potpisnici Deklaracije za zajednički jezik jer nam je razum i normalnost neophodna, i neophodno je da shvatimo da su lopovi i prevaranti naši najveći neprijatelji, nikako to nisu druge vere ili nacije.
Tek kada pobedimo u borbi protiv lopova,prevaranata i posebno lažnih proroka, bićemo normalan svet...

Steve G

pre 7 godina

Sto se tice deklaracije o jeziku, ja podrzavam! Ali, podrzati nece ustase, srbocetnici, milogorci i balije... Plenkovic je vec odbacio deklaraciju...

Darko

pre 7 godina

Steta sto u kukavickoj srbiji ne postoji neko tskav bez dlake na jeziku.ovde samo egzistiraju dodvorice sitno tv cmrljenje ovom i onom bez imalo kritike i pameti.prva i pink prednjace u promovisanju seljastva neinteligentnih nekriticnih polupismenih medijskih spodoba.

lažni 'bundžija' iz interesa

pre 7 godina

Rudanova piše svašta. Ona piše karikaturalno i kontradiktorno. To je književni šund, estradizacija, banalizacija. Danas u vremenu kad je svakom selu čitav svijet na dlanu (doslovno na dlanu preko interneta) teško je privući medijsku pozornost pa Rudanica pokušava riješiti taj problem karikaturalnim pisanjem, kontradiktornim izjavama, vulgarnostima, psovkama i sl. alatima. Biti ovisan o pisanju ne znači i biti talentiran za pisanje. Piše zato što mora a ne zato što ima nešto za reći. U svemu tome ipak ima 'sistema', i ona ima cilj prodati svoje djelo, nešto zaraditi, bori se za medijski prostor, za medijsku naklonost, nastoji biti u trendu i ne ide protiv struje a to znači da se dodvorava velikim svjetskim 'gazdama' tj. nametnutim trendovima, 'opinjen mejkerima'. A svjetski gazde (financijeri odabranih trendova) kažu da treba udariti na tradiciju, na naciju, na klasičnu obitelj, na religiju, na vojsku, a treba afirmirati rodnu ideologiju, ateizam, nadnacionalno isl. Rudanica to sve radi, potpuno je ukopljena u trend isko glumi nekog bundžiju ali to je privid.

Алексaндaр

pre 7 godina

Не знам зашто је онда проблем језик назвати правим именом - српски језик?!

И гледајте реченице - радило тридесет стручњака на декларацији! Па ни један еминентни сручњак и професор српског језика не би себи дозволио да буде дио овог циркуса!

gari

pre 7 godina

vau zamerate joj psovke a citate bukovskog, zamerate joj stil a zadnji sastav ste napisali u osnovnoj, dal je tacno da nas grebu iste njuske i u srbiji i u hrvatskoj, dal je tacno da su se politicari umesto cinovnika koje mi placamo pretvorili u gospodare nasih sudbina, u ime cega, zasto im to dozvoljavamo, to je ono sto zena ksze i u pravu je, robovi i gospodari globalno, svetsku politiku vode mega kompanije, krize, ratovi, revolucije, sve pocinje i zavrsava u njihovim kabinetima

Aca, dopisnik B92 iz Zagreba

pre 7 godina

Ja ne znam zašto se vi u Srbiji ovoj "ženi" toliko divite, ona je nula od spisateljice, piše gluposti, iskrivljuje istinu i strašno puno prostači, to vam govori penzionisani pukovnik JNA, deklarisani Srbin rođen u Beogradu pre skoro 90 godina i skoro 40 godina živi u Zagrebu.
Celo ovo vreme, one najteže godine rata i posle rata sam bez ogrebotine proživeo u Zagrebu, uredno svo vreme primam moju za hrvatske prilike dosta veliku penziju, imam u vlasništvu i danas stan koji sam dobio od JNA, niko mi ga nije oduzeo i nikad nikakvih ozbiljinijih problema nisam imao, jedino su mi klinci znali dobacivati koješta zbog mog govora, u međuvremenu sam ga prilagodio.
Imam brata u Beogradu i kad idem da ga posetim izdržim par dana i onda jedva čekam da se vratim u Zagreb, nikad ne bi mogao tamo da živim.
Nisu Srbima u Hrvatskoj nikakva prava ugrožena, nisu nikad ni bila, i nema nikakvog neprijateljstva ni mržnje prema Srbima, zaštićeni su ko beli medvedi, ja stvarno ne znam šta je ovoj ženi!

NS BOY

pre 7 godina

Neposredna zena, pametna, obrazovana, za razliku od vecine hrvata koji su zadojeni nacionalizmom. Njihove mladje generacije koracaju ka samounistenju. Kod nas je ipam malo bolje stanje. Sto je sreca u nesrecnom vremenu. Nas politicari drze u kolotecini. Da, isti ovi koji se bore za svaki nas glas sa ciljem ocuvanja trenutne pozicije ili sticanja bolje.

Dejan

pre 7 godina

@ Aca, dopisnik B92 iz Zagreba: Hahaha... Dobar si. Pomalo cak i duhovit. Samo sto ti niko ne veruje. Providno, bato, providno. Mogu ja da napisem da sam A. Vucic i da ostavim komentar. Da li bi mi verovao?

Pilipenda

pre 7 godina

(Aca, dopisnik B92 iz Zagreba, 30. mart 2017 11:07)

Aco, ako ste Vi devedesetogodišnji Srbin rođen u Beogradu, sa skoro pola veka boravka u Zagrebu, ja sam Majka Tereza Kesovija lično...

Lingvistador

pre 7 godina

Odlična inicijativa - koja je došla tačno 25 godina kasnije nego što je trebalo. Tada ste, dragi intelektualci, morali da se borite strasnije, glasnije i odgovornije. Danas potpisujete deklaraciju kojom legitimišete aksiom, dokazujete očigledno, braneći nas od nas samih; pišući deklaraciju za "nepismene" i "gluve". Ima tu (bivših) zagovornika većeg poštovanja razlika, nego sličnosti. Kad je bilo poželjno jahati na naciji i nacionalnom, slabo je ko razmišljao o pomirujućim tonovima. Ko, gđo Rudan, treba da od'ebe od našeg jezika?

A.

pre 7 godina

... Nisu Srbima u Hrvatskoj nikakva prava ugrožena, nisu nikad ni bila, i nema nikakvog neprijateljstva ni mržnje prema Srbima, zaštićeni su ko beli medvedi, ja stvarno ne znam šta je ovoj ženi!
(Aca, dopisnik B92 iz Zagreba, 30. mart 2017 11:07)

Krajem prošle godine je bilo četvrt veka od zverskog ubistva Aleksandre, Marije i Mihajla Zeca na zagrebačkom Sljemenu. Gore od toga je što hrvatsko pravosuđe nije kaznilo izvršioce ovog zločina (Tuđman ih je odlikovao).
Ovo sigurno nije JEDINI zločin, ali je verovatno najsvirepiji koji je poznat javnosti.
Da li pišete da "Srbima u Hrvatskoj nisu nikad bila ugrožena prava" zato što ne znate ili ne želite da znate?

danger

pre 7 godina

Vedrana i Boris, dve fantastične ličnosti veka. Pišu lokalno a može se čitati globalno. Nekako mi se čini da nemamo baš tako kolosalne kritičare u Srbiji, ali sve što oni pišu, kao da pišu o nama. Živeli mi dugo i hvala što mi spašavate ovo malo mozga (na koji nasrće srpski režim).

Petar

pre 7 godina

Ovoliki broj minusa na kritike Rudanovoj ukazuje samo na to da "Bog zavade" još nije mrtav i da još ima podosta, naročito u aktualnim režimima, koji od zavade stvaraju izolaciju, a od izolacije profit i kontrolu - jer se jedino oni pitaju. Mi živimo u doba "autookupacije". Nas nisu okupirali stranci, već domaći. Otkolon od devedesetih znači PRE SVEGA otklon od ljudi koji su tada vladali ili bili bliski vlasti i od toga pravili ovakav ili onakav profit. Bez TAKVOG otklona, nema pravog otkolona i to je sada kristalno jasno, nadam se svima. Mladi dolaze, nadam se da će oni napraviti taj otklon, kada smo već mi bili nesposobni...Mladi, nemojte odlaziti - borite se. Ovo je vaša gruda!!! Ovo je VAŠA zemlja!!!

Zagor

pre 7 godina

Aco, ja sam hrvat koji živi u Beogradu i prošao sam sve ratove od turaka do amerikanaca. Sa svojih skoro 200 godina u aprilu i iskustvom na kojim bi mi pozavideo, mogu slobodno reći da si klinac i da nisi vešt u trolovanju. Gospođa piše šta želi da piše svidelo se to nekome ili ne, a na svakome je izbor hoće li čitati ili ne.

nesha

pre 7 godina

srpskom siromahu je neprijatelj i srpski i hrvatski tajkun, isto kao i hrvatskom siromahu. srpski i hrvatski tajkuni su prijatelji a pokušavaju da zavade srpske i hrvatske siromahe

888

pre 7 godina

@Neposredna zena, pametna, obrazovana, za razliku od vecine hrvata koji su zadojeni nacionalizmom. Njihove mladje generacije koracaju ka samounistenju. Kod nas je ipam malo bolje stanje. Sto je sreca u nesrecnom vremenu. Nas politicari drze u kolotecini. Da, isti ovi koji se bore za svaki nas glas sa ciljem ocuvanja trenutne pozicije ili sticanja bolje.
(NS BOY, 30. mart 2017 11:39)
Ok, kako ti znas kakva je vecina Hrvata? Eto ja ti kazem da su velika vecina normalni ljudi, nista drugaciji nego Srbi. Ali isto tako velik broj Hrvata zbog nasih politicari ima isto misljenje za vecinu Srba. To jednostavno nije istina, svi smo dobri ljudi koji zive sa losom, glasnom manjinom.

Karadoz

pre 7 godina

Svim komentatorima koji pljuju po zeni da kazem, da ako razumiju ovaj tekst koji je napisan na `cistom Bosanskom smatram da imaju neke nadljudske sposobnosti prevodjenja...

Lazarus

pre 7 godina

@ Aca iz ZG

A što ste druže Aco, deklarisani Srbine, prilagodili govor onda? Kako vas je zlo na to nateralo? Kako se to onda i gde deklarišete kao Srbin? Kući dok kuckate na tastaturi?

Razumevanje

pre 7 godina

Svako ko malo zna istoriju zna da je to srpskohrvatski jezik, kako su ga i nazvali Vuk Karadžić sa srpske strane, i Ivan Mažuranić sa hrvatske strane. Kasnije, za vreme YU u Hrvatskoj promenjen u hrvatskosrpski.

Obrazovani ljudi su podržali ovo iz praktičnih razloga - da bismo mogli jedni druge da razumemo kad već živimo na istom malom prostoru.
Srpskohrvatski je zasnovan na štokavskom narečju i ijekavici.

Primer sa Wikipedije kako se govorilo u Srbiji pre reforme jezika: "Весьма бы мени прискорбно было, ако бы я кадгод чуо, что ты, мой сыне, упао у пьянство, роскошъ, безчиние, и непотребное житие."

A hrvatski: "Horvatsko do vezda, ako samo ime pravopisanja zasluži; med vsemi slavenskimi naj zločestejše je, ter potreboču primernoga pboljšanja vre osobe visokeh časti očituvat dostojale jesu... "

I jedan i drugi lepo zvuče ali ih teško razumemo.

Verujem da je ova deklaracija nastala iz brige zbog namernog političkog manipulisanja jezikom.

Dokle ćemo nasedati na političke gluposti?

mlekadzija

pre 7 godina

Osim prof. Ranka Bugarskog nijedan strucnjak za lingvistiku nije potpisao tu deklaraciju. Ukoliko se Arsenijevic, Serbedzija, Pancic, Dezulovic i Karanovicka ne smatraju eksepertima za jezik. Srodno drustvo koje se lepo slaze i vidja na okupljanjima koje finansira neklo drugi....

Vanka

pre 7 godina

Što donosi znastvena otkrića? Učenje, trud i rad.
Što donosi pšenicu? Oranje, sijanje, gnojidba, čekanje, kosidba, vršenje.
Što donosi kruh? Brašno, voda, sol, kvasac, mjesenje, čekanje, pečenje.
Od praznih priča nema nikakve koristi. Samo od konkretnog, napornog, osmišljenog, ciljanog rada ima koristi. Tko tvrdi drugačije laže. Razni 'emisari' i 'mesije' obmanjuju narod raznim pričama a narodu treba posla, pravne države, kvalitenih institucija, odgovornih i poštenih vođa, opreznog i odgovornog tošenja i smislenih projekata, bilo privatnih bilo državnih. Ali tko to narodu nudi? Rudanica? Potpisnici kvazi Deklaracije? Korumpirani establišment?

nn

pre 7 godina

čudna i kontradiktorna žena , čas brani iran i napada amere, čas zastupa ateizam i prava manjina. Čas mrzi muškarce i napada brak kao instituciju a onda priča kako ima dobrog muža .

DD

pre 7 godina

Bavim se prevođenjem, upravo radim redakturu jednog romana sa hrvatskog na srpski. Razlike između naših jezika su tolike da stalno moram da gledam u engleski prevod romana. Ne može se govoriti o istom jeziku.

Manje licemerja, molim!

pre 7 godina

Steta sto u kukavickoj srbiji ne postoji neko tskav bez dlake na jeziku.ovde samo egzistiraju dodvorice sitno tv cmrljenje ovom i onom bez imalo kritike i pameti.prva i pink prednjace u promovisanju seljastva neinteligentnih nekriticnih polupismenih medijskih spodoba.
(Darko, 30. mart 2017 11:05)

To TI mislis da nema.

A kad B. Srbljanovic progovori, lincuju je sa svih strana; kad se M. Karanovic usprotivi malogradjanstini, licemerju i sl., onda se kaze da "glumica folirant"... U Srbiji se jos uvek (i danas kad vise nije ziv) obracunavaju sa Mirkom Kovacem zato sto je, kazu, prebegao u hadezeovsku 'Rvacku, a namerno nece da kazu da je M. Kovac otisao u ISTRU koja nikad nije bila Tudjmanova...

Ima njih jos, ali ih niko ne zove u medije. Njih se mediji plase, jer im direktnoi zalaze u permanentno "ispiranje mozga". To i Rudanova kaze (procitaj bolje).


I ovakva razmisljanja da u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji... nema ljudi koji misle svojom glavom i to hrabro govore, ide samo na ruku onima kojima nije u interesu da ljudi (njihovi podanici) bolje zive. Ovim ne mislim samo na materijalnu stranu.

Rimtutituki

pre 7 godina

Gospodjo Rudan ako se bolje osećate da kazete da govorite hrvatski onda je to u redu, 1000 puta izgovorena laz postaje istina, stokavstina je jedno, kajkavci drugo a cakavci trece. Vi danas govorite stokavskim jezikom a tim jezikom istorijski gledano govorili su samo Srbi. Ako ne verujete nama "nacionalistima", "sovinistima", "svinjogojcima" i iznad svega patriotama onda nadjite svedočenja Vuka Karadzica koji je najmerodavjiji da o tome sudi. Strosmajer vas je malo zaneo pa ste otišli toliko u desno da više ne znate ni gde je levo. Uvek ste bili hrabri, dicili ste se Austrougarima i Trećim Rajhom i toga se nikada niste stideli - to je draga Rudan zaista velika hrabrost. Mi smo vam iznajmili štokavski, vi ga plaćate već vekovima sto organizujete raznorazne logore za srpsku decu iz kojeg ste stvorili jednog "domobrana" Miloša Ljubu, Maksa Luburica, Majstora Filipovića.. i posle nam dolazite u Beograd da nam solite pamet i potpisujete nekakve peticije.. to je neukusno Rudanova.

Politicari aut

pre 7 godina

Ova me gospodja odusevila, odavno nisam procitao nesto ovako pametno i iskreno. Nisam skoro procitao neku knjigu ali vec sutra idem da kupim njeno izdanje. Ostao sam bez teksta, mogu samo da kazem Veliki pozdrav za sve Srbe i Hrvate, za sve normalne ljude.

rvat bree

pre 7 godina

drobite vi srbi kolko ocete. Da smo se rastali u miru sve bi ovo bilo nevazno. Ali nekom se nije dopala ideja da Srbija ostane sama ....

Историчар

pre 7 godina

Ne postoji srpski, hrvatski, bosanski, bošnjački, crnogorski. 
Sve je to isti jezik.
(Pedu, 30. mart 2017 11:10)

И који је то језик? Како се зове?
Како то да ни на једном од тих хрватских македонских босанских и црогорских не постоје писани трагови или књиге написане на њима. Нисам ни шовиниста ни ултранационалиста, и више волим науку од политике. Исорија нас учи да је све ово једна велика сплачина, јер сви су они Срби били док се нису потурчили, покатоличили, поцрогорчили и тд.
Објавите ми коментар. Хвала.

jedan jezik

pre 7 godina

A zasto ste onda "preveli" njene izjave na Srpski? Zar to nije isti jezik? Sto se jezika tice, slazem se u potpunosti.
A za ostalo, Rudanova bi mogla da se preseli u Beograd i malo vjezba jeftini populizam i sa te strane. Dobro zaradjuje, pljuvanje i prostakluk se isplati.

Zna da zatalasa

pre 7 godina

Znam da tako pise zbog publiciteta, ali vredi malo zatalasati, makar i ovako ovo mrtvo more - jednoumlje u drzavama na Balkanu.

jama

pre 7 godina

drobite vi srbi kolko ocete. Da smo se rastali u miru sve bi ovo bilo nevazno. Ali nekom se nije dopala ideja da Srbija ostane sama ....
(rvat bree, 30. mart 2017 13:07)

sastali smo se jer vam je u tom trenutku to bila najbolja opcija, posle milion pobijenih Srba u dva rata ti ulazis u zajednicku drzavu sa njima, nismo se sastali u miru, a hoces miran rastanak, i posle tri rata nista vam nije jasno...

Aca Zg

pre 7 godina

Ajme kako vas je istina pogodila.
Kad sam napisao da Srbima nisu nikad bila ugržena prava mislio sam nakon '90. ne NDH i Jasenovac.
A ubistvo porodice Zec nije bilo nacionalno motivisano, ubio ih je Musliman Munib Suljić koji je Zecu bio dužan neke teške pare, i to jeste bilo ubistvo i zločin, toga je bilo i pre i posle, nije prvo ubistvo na svetu.
Ja jesam deklarisani Srbin jer ceo kvart to zna, ja to ne krijem, a govor sam prilaagodio ker to nalaže red, prilagodiš se sredini kamo si došao, da ja sad usred Zagreba krenem s ekavicom to bi se moglo protumačiti kao provokacija, pa i Pupovac priča čisti hrvatski, jel to znači da nije Srnin?!

Vanja

pre 7 godina

Zar je moguce da se vecina komentara odnosi na lingvistiku i bivsu SFRJ? Zar ne vidite dalje od toga? Halo, sada je 2017-a, vecina ljudi je u zacaranom krugu, u tzv."traci pacova" samo da bi preziveli. I to je svuda tako. Elita uziva, gdegod da je, a ostali rintaju. Ropstvo-to je poenta, a robovi se ne bune. Nigde. To je zalosno.

Џиво Гундулић је Србин

pre 7 godina

Језик је српски. Хрвати су украли и латиницу којом су писали Срби 19. века.

Mali i Veliki

pre 7 godina

Kad covek cita Vedranu cak i da si mali Srbin postaces veliki Srbin, a i da si mali Hrvat postaces veliki Hrvat. Ona hoce da zaradi na ekstremni nacionalizam. A za to je zakasnila. Devetdeseta je odavno prosla i ljudi su ucili mnogo iz te istorije. Postali su mnogo vedriji nego sto je nazalost Vedrana.

N

pre 7 godina

Moguce je imati stav i bez vulgarnosti, ali to ne bi bilo zanimljivo sirokim primitivnim masama. Zene veruju da time dokazuju svoju hrabrost i tkz. oslobodjenost, ali to nije istina. Samo gube zenstvenost i sofisticiranost, koje su u kombinaciji sa visprenim umom, obrazovanjem i licnim integritetom mnogo mocnije od ovog prostackog kokodakanja.

Vitez

pre 7 godina

Klasicna zamjena teza.. pa upravo vi nas vecinu ostale ostavite na miru sa svojim zajednickim jezikom i uzaludnim vec iskusanim i propalim projektima.

Dragan

pre 7 godina

Gospođa Rudan, sa ovakvim stavovima, nije ni čudo što je meta raznih nacionalno (pre)svesnih osoba, koje se u društvu kojim se ja krećem nazivaju psihopatama, što nije tačno, ali nam neopevano idu na nerve. I pored toga, ipak ne bih insistirao na deklaraciji, jer budi uspavane antagonizme i podiže ih na viši nivo, bez ikakvog jasnog odgovora na pitanje "šta je cilj svega toga". Titlovanje srpski filmova u Hrvatskoj je uticalo na povećanu gledanost. Ako je ideja deklaracije ušteda na račun prevodioca, kojih kako vidim ima i među komentatorima i veoma su ljuti na Vedranu, onda to podržavam. Uostalom, prirodno je pojednostavljivati komunikaciju među ljudima i širiti tržište na kojem će uvek biti mesta za dragu Vedranu.

Zigzag

pre 7 godina

daj dosta vise ujedinjavanja jezika ,naroda .....pa zar nismo nista naucili?ovako je dobro i vama i nama,svatko svoje nek gleda i sve je dobro....

Prekipelo

pre 7 godina

" Međutim, kada im dođe voda do grla, onda će valjda nekoga skratiti za glavu.
Mi smo ovde fini ljudi, i u Srbiji i u Hrvatskoj, tako da ove životinje mogu raditi s nama ono šta hoće".

Ma, bravo, gospodjo Rudan! Bravo!

lola

pre 7 godina

Vedrana, to je srpski jezik, nije "nas". Kad se odvazite da to objasnite na nekoj knjizevnoj tribini u Hr. mozete na ovim prostorima ocekivati nepodeljeno postovanje.

DaLanik

pre 7 godina

ma bezi bre ne damo svoj jezik a vi hrvati pricajte kako hocete ni jezik nemate bre a kamoli istoriju ili identitet da vam nije srba...

Мама

pre 7 godina

Опијеност Србаља овом прикривеном ујчицом је застрашујућа. Толико о коментарима. Што се пак иницијативе тиче... шта су ови докони "интелектуалци" хтели рећи? Да су открили топлу воду? Па наравно да говоримо истим језиком. Српским језиком. Иницијатива је кренула из Загреба. Супер. Још само да у лијепој њиховој превале тај придев преко језика, озваниче то у Службеном листу и Уставу, кажу лепо којим то "нашим" језиком за 5. разред говоримо, па да завршимо причу на ту тему. Ееее... што рек'о један песник, "но ће приђе море ослачати".

Fliper

pre 7 godina

Zajednički jezik je umro '91 i v92, tačnije taj koji ovi potpisnici deklaracije imenuju. Poštujem gđu Rudan i voleo bih da se trampimo sa Hrvatima za Biserko, Kandićku, Srbljanovićku i Karanovićku, ali ovo joj je greška. Jedan jezik ne može se zvati drugačije ma gde bio. I nemojte nas više miriti, molim vas.

Vedran

pre 7 godina

Naravno da je to isti jezik posto se svi razumemo sa minimalnim izuzecima (iznimkama, prim.prev), struktura, gramatika, vrste reci, konjugacije, deklinacije... sta god hocete su iste. To sto nas tzv. lingvisti iz HAZU, SANU i ostalih policija za ocuvanje moralnih, religijskih i nacionalnih vrednosti, ubedjuju da to nije isto samo pokazuje koliko su pale cene u oblasti profesionalne prostitucije. Posto ovo nije prvi put da se o ovome prica uvek se setim komentara koji sam cuo negde na ovu temu. Koliko se srpski i hrvatski jezik razlikuju najbolje pokazuje sledeci primer: Srbi za objekat u kome zive kazu "kuca" a Hrvati "dom". Ali zato za zenu koja taj objekat odrazava Srbi kazu "domacica" a Hrvati "kucanica".

Bonita Bananita

pre 7 godina

Prosta matemarika: da ne oduzimam od njenog humanog pristupa ali jednostavna cinjenica: Srbija i Srbi u okolini pa u u diaspori su 2-3 puta mnogobrojniji populus dakle tiliko vise curaçao/kupaca knjiga dakle........

Sanja

pre 7 godina

Rudanka može da govori i Marsovskim jezikom ako tako želi, verujući da će joj baš to doneti mir. Može da veruje i da skok s desetog sprata na beton leči glavobolju na primer. Zbilja može, to je njeno pravo. Moje pravo, ali i obaveza su, kako ih ja vidim, da maternji jezik kojim govorim i kojim su govorili svi moji preci milenijum unazad nazivam Srpskim. Ne osećam potrebu da to menjam samo zato što to neko nekad može zloupotrebiti ili samo zato što neko drugi ima identitetski problem. Kao što ne osećam potrebu da menjam ili ukinem svoj pol samo zato što se i pol može zloupotrebiti i što to neko nekad može zloupotrebiti. Niti verujem da to što smo svi robovi ili lopovi ukida druge delove naših identiteta. To je besmisleno. A nije ni napredno. Samo je besmisleno

Rijeka

pre 7 godina

Znam za dva slucaja rastave braka u Rijeci, di su zene prethodno citale njene knjige o emancipaciji, obe zabrijale film u glavi da su potlacene iako su uredno trosile muzevu lovu dok su plovili, obe kao glavni razlog navodile da je proslo vrijeme da su zene kucanice I majke, obe otisle I ostavile u cudu muzeve kojima ni dan danas nije jasno sto su skrivili osim sto su bili odsutni da prehrane obitelj I prepustili im odgoj djece, obe ucjenjuju muzeve viđanjem djece ukoliko alimentacija zakasni jedan dan itd... I tako jadne I potlacene zene se pitaju kako su se samo muzevi usudili ocekivati da ce one bit MAJKE I odgajat tu DJECU, I da ce bit KUCANICE jer treba djecu drzat u cistome I nahranit ih, pa sram vas bilo muska stoko, sad cemo vam mi pokazati, sad cemo trositi vasu lovu a DJECU ce nam ulica odgajati a mi cemo ispijati kavvu na Korzu jer mi smo emancipirane, dosta je bilo vase tiranije.

E Rudanice Rudanice, one su glupe, al ti si najvece zlo u ovoj prici I Njemu ces odgovarati. Obitelji rasturiti I o tome jos knjigu napisati. I onda ovi mladi koje spominjes u intervjuu ce izrasti u normalne ljude??? Jok!

retro

pre 7 godina

Ne treba se uzrujavati zbog minusa. Ukusi su različiti. Jedino što treba je zadržati uljudnost u komunikaciji i kad imamo dijametralno suprotne stavove. Svatko od nas je u nekoj mjeri informiran ali i u nekoj mjeri izmanipuliran kroz obrazovanje, medije, selektivnost raznih vrsta i to treba imati na umu. Drugi koji govori drukčije nije ni loš ni zao ni lažov nego proizvod selektivne informiranosti. Nitko ne posjeduje apsolutnu istinu tj. sveukupno znanje i sve informacije. Selektivna istina i manipulacija je rezultat političkih interesa.

Bane

pre 7 godina

Vedrana kao i uvek štedi Rusiju. U njenim navodima samo Ameri, Nemci i zapadnjaci postavljaju vlade. Neće biti da su ove silne srpske partije i mediji koji su svi listom za Putina bez budžeta odatle. Znamo koja je država sklonila Miru, Marka, Šljivanlanina, Kariće... Znamo koja je država htela od Srbije da napravi antiglobalističku Severnu Koreju i još uvek to radi. Tako da Vedrana, hajde molim te malo objektivnosti.
A što se tiče jezika, tu je u pravu. Četir inaroda zaista govore jednim jezikom. Međutim glavni problem je u imenu tog jezika. Naziv mora biti neutralan. Ne može srpsko-hrvatski jer ne obuhvata Bošnjake i Crnogorce, a da se sva četiri naroda unesu u naziv je rogobatno. Najbolji je onda neutralan naziv kao što je recimo Dinarski jezik. Bez dobrog neutralnog naziva koji je prihvatljiv za sve i koji nikog ne stavlja u podrežen položaj, niko ga neće prihvatiti.

Profesor Doktor

pre 7 godina

Za ove šta nonstop ko papagaji ukidanje nekakve "konsitutivnosti".
Kao prvo to ne postoji nigdje u normalnom svijetu, šta po vašem ta konstituvnost podtazumijeva, da Mađar vrijede manje od Srba, oboje su manjine.
A drugo ta ustavna degradacija je napravljena 6 mjeseci mako šta su krajiški Srbi uz pomoć JNA digli oružanu pobunu, tada Franjo još nije pravo sjeo u fotelju i Srbima nikakva prava nisu bila ugrožena!

gledemede

pre 7 godina

Srpkinja, udata za srbina, nedo bog za hrvata, nije cak ni dodala prezime svom, zato da bi srbi mislili da je hrvatica, ima hr državljanstvo i mrzi svakim atomom od kog je sastavljena sve hrvatsko

Urbini

pre 7 godina

"...Vi danas govorite stokavskim jezikom a tim jezikom istorijski gledano govorili su samo Srbi. Ako ne verujete nama "nacionalistima", "sovinistima", "svinjogojcima" i iznad svega patriotama onda nadjite svedočenja Vuka Karadzica koji je najmerodavjiji da o tome sudi."

Vuk Karadžić? Jedini priučeni "lingvist" bez diplome i znanja nekog od stranih jezika, ni latinskog ni grčkog. On nije više danas mjerodavan, a to sto su ga Srbi prihvatili kao i njegove ne znanstvene teze posebno onu o štokavici je najveća podvala ovog priucenog "lingviste". Neke očito smeta sto je prava znanost poništila sve nenaučne i kvazi teorije. A smeta i one sto misle da je ekavica isključivo čisto srpska jer odgovara teritoriju Srbije iz doba pašaluka! Sve drugo su jeftini mitovi.

Zlato

pre 7 godina

(Aca, dopisnik B92 iz Zagreba, 30. mart 2017 11:07)

Au, brate... sta napisa...
Srbi, Hrvatska i blagostanje u jednoj recenici.

Ko Stipe Mesic kad je opisivao blagostanje Srba u Jasenovcu, gde su ivi tobože štićeni i čuvani u radnim logorima.

U jednom si u pravu. Srbi se dive mediokritetima, za bolje ne znaju. Citam upravo (iz dokolice) Jakova Ignjatovica i njegove Misli o srpskom narodu. Za 150 godina se ovaj narod ič nije promenio ni makao.

Ko i on, pitam se kako osptasmo do sad ovakvi... sa sve Rudankama, Srbljanovickama, Turajlicevima i sl uzorima.

@(!?@+€

pre 7 godina

Kako smo to mi i Svedjani ili Ameri u istom polozaju? Ovo je bapska prica koja treba da nas drzi u bedi i jadu jer "da ne mislis da je negde drugde bolje".
Ne da mislim, ZNAM! I necu da me pravi budalom neka pokvarena ploca koja me ubedjuje da na Balkanu - citaj u Hr, nema nacista, jer navodno u Svedskoj postoji nacisticka partija. Ovo je licemerno i zlonamerno podmetanje ... za bubrege - posto nisam V. Rudan necete mi objaviti prostakluk.
Samo neka vas tesi Rudan, zena pise na nivou Keri Bredso, ali na ovim jadnim i dusevno siromasnim predelima i to je veliki uspeh. Nije to Amerika.

Iskreno

pre 7 godina

Nema se puno sta dodati ni oduzeti, gospođa nekad djeluje kontradiktorno ali živimo u takvom vremenu i u našem shizofrenom regionu ali bitno je da se razumijemo E sada na kojem jeziku ...Nije pitanje uopće da se radi o jednom jeziku ali jezik je živ i razvija se.
Nezelim ništa politički reci ali obratite Srbi moji pozornost na staroslavenski u hrv i srp krajevima pa mi recite koji od njih razumijete . Sasvim je razumljivo i zašto je tako, jel veliki je broj Srba izbjegao u sjeverne i zapadne krajeve gdje je poprimio oblik jezika koji se tamo govorio a pečat je udario Vuk po nalogu iz Beča i uz pomoć jednog Slovaka po uzoru na tada razvijeniji zapadni dio slavenskog kakav je i sličan u tim krajevima prevladavao a jednostavno je i imao dosta vise izvora u tom djelu jer jednostavno je u hrvatskim krajevima se malo vise poticala kultura od strane Beča pa i Rima dok su naši srodni susjedi na istoku se borili za goli opstanak protiv Turaka. Znam da vama ne pada napamet da priznate da pričate izvorno hrvatski jer ste izvorno starosrpski spletom nesretnih okolnosti zanemarili pa i sa Vukom odrekli ali nemogu ni Hrvati reci da nepricaju vjekovima tako kada spomenici i knjige kažu drukčije , tako da bojim se da tu nema pomaka, pozdrav svim dobronamjernima Slavenima , Ilirima ili već kako hoćete

Life is a remix

pre 7 godina

Tačno je da govorimo jednim jezikom sa više različitih dijalekata. Pritom ti dijalekti uopšte nisu u skladu sa političkim granicama. Ali isto tako je tačno da nazivi srpski, bosanski i hrvatski potiču još iz srednjeg veka, ko ne veruje neka proveri. Razlog tome su brojni ratovi i osvajanja, pa su narodi pripali drugačijim kulturnim krugovima - katoličkom, pravoslavnom, muslimanskom. Današnji najprikladniji naziv je srpskohrvatski, nazvan po obodima u okviru kojih se jezik govori (unutar tih oboda su i Crna Gora i Bosna).

Boske

pre 7 godina

Srpski jezik je zajednicki jezik svih naroda koji govore Srpski. A govore ga zato sto su porijeklom Srbi. Jedino su makedonci u medjuvremenu razvili sopstveni jezik.

Ivo iz Šibenika

pre 7 godina

Rudanica lupa ko Maksim po diviziji! Ne radi se o jednom jeziku, a to se najbolje vidi po vašoj licemjernosti u nekim stvarima.

Naime, pogledajmo problem ćiriličnih ploča u Vukovaru.

Niti jedan zakon ne propisuje Srbima pravo na ćirilicu, nego im propisuje pravo na DVOjezičnost.

I sada, ako je to JEDAN te isti jezik, zašto onda inzistirate na DVOjezičnosti??

Mislim, nema nikakvog smisla da nekakvi natpisi postoje na jednom te istom jeziku dva puta, zar ne?

Prema tome, nemojte biti licemjerni, radi se o dva različita jezika i kao što vi nikada nećete moći govoriti na hrvatskom jeziku bez da vas netko ne "pročita" vrlo brzo, tako niti ja neću biti vičan u srpskom... iako ću ga svakako moći naučiti brže nego npr. njemački...

Aleks

pre 7 godina

A zasto se ne pristupi realno u toj deklaraciji. Treba da Kaze da su to razliciti narodi sa mnoobrojnim konfliktima. Ali da veoma sliucan tj skoro identican jeik treba da sluzi kao katalizator bolje saradnje i iskrenog pomirenja. Ne moze se ni pomisljati na nekakvo udruzivanje ljudi samo radi jezika ali moze se postati dobar prijatelj.

DAVOR

pre 7 godina

Ima i ime ovaj jezik. Dobio ga je u haskom tribunalu nesto kao BSH jezik na kome se stanari u ovoj instituciji iz svih delova na kome se govori odlicno sporazumevaju i druze. A najbolji zivi primer da je to isti jezik je novinar Goran Milic. Njegov profesionalni uzlet poceo je na srpskom nastavljen na Jugoslovenskom veliki karijerni napredak doziveo je na hrvatskom, a profesionalni vrhunac ovih zadnjih godina na bosnjackom. A ako to nije isti jezik onda je zasluzio nominaciju ili za Pulicerovu nagradu za novinarstvo ili Nobelovu za lingvistiku.

cucko mudrac

pre 7 godina

Evo ovako, da skratimo: ja sa Hrvatima necu vise ni u drzavu, ni u zajednicki jezik, a vi, "kosmopoliti" i "evropejci" radite sta hocete, dokon pop i goveda krsti. p.s. Nemam nista protiv njih nacelno.ali sto je dosta, dosta je. Necemo se ono nekih stvari nikada sloziti, a mozda i ne treba.

analiticar_amater

pre 7 godina

Nisu Srbima u Hrvatskoj nikakva prava ugrožena, nisu nikad ni bila, i nema nikakvog neprijateljstva ni mržnje prema Srbima, zaštićeni su ko beli medvedi, ja stvarno ne znam šta je ovoj ženi!
(Aca, dopisnik B92 iz Zagreba, 30. mart 2017 11:07)

Sram te bilo za ove lazi koje si izrekao. Nikad prava nisu bila ugrozena? Ni za vreme NDH? Ni za vreme Tudjmana? To sto tebi dlaka s glave nije falila ne menja cinjenicu da su se velika zla desila. Hrvatska je puna masovnih grobnica Srba iz zadnjeg rata. Sta cemo sa porodicom Zec? Pa Glavas i ubistva civila u Osijeku? Masovne likvidacije u Pakrackoj poljani, zlocin koji su Mercepovci priznali pred sudom ali su zbog proceduralne greske oslobodjeni. Sta cemo sa lupanjem cirilicnih tabli? Pre mesec dana direktoru Exit festivala su u sred Zagreba psovali majku cetnicku dok je drzao dete u rukama. I ti posle kazes nema mrznje i prava nikad nisu bila ugrozena? Sram te bilo. A ovo za Beograd sto si napisao, pa i moj otac kad dodje na dva dana u Beograd iz Krusevca, jedva ceka da se vrati nazad, ne moze ovde da izdrzi. Gde se covek navikao i naucio, tu mu je bolje. To je subjektivna stvar.

Aca, dopisnik B92 iz Zagreba

pre 7 godina

Ja ne znam zašto se vi u Srbiji ovoj "ženi" toliko divite, ona je nula od spisateljice, piše gluposti, iskrivljuje istinu i strašno puno prostači, to vam govori penzionisani pukovnik JNA, deklarisani Srbin rođen u Beogradu pre skoro 90 godina i skoro 40 godina živi u Zagrebu.
Celo ovo vreme, one najteže godine rata i posle rata sam bez ogrebotine proživeo u Zagrebu, uredno svo vreme primam moju za hrvatske prilike dosta veliku penziju, imam u vlasništvu i danas stan koji sam dobio od JNA, niko mi ga nije oduzeo i nikad nikakvih ozbiljinijih problema nisam imao, jedino su mi klinci znali dobacivati koješta zbog mog govora, u međuvremenu sam ga prilagodio.
Imam brata u Beogradu i kad idem da ga posetim izdržim par dana i onda jedva čekam da se vratim u Zagreb, nikad ne bi mogao tamo da živim.
Nisu Srbima u Hrvatskoj nikakva prava ugrožena, nisu nikad ni bila, i nema nikakvog neprijateljstva ni mržnje prema Srbima, zaštićeni su ko beli medvedi, ja stvarno ne znam šta je ovoj ženi!

lažni 'bundžija' iz interesa

pre 7 godina

Rudanova piše svašta. Ona piše karikaturalno i kontradiktorno. To je književni šund, estradizacija, banalizacija. Danas u vremenu kad je svakom selu čitav svijet na dlanu (doslovno na dlanu preko interneta) teško je privući medijsku pozornost pa Rudanica pokušava riješiti taj problem karikaturalnim pisanjem, kontradiktornim izjavama, vulgarnostima, psovkama i sl. alatima. Biti ovisan o pisanju ne znači i biti talentiran za pisanje. Piše zato što mora a ne zato što ima nešto za reći. U svemu tome ipak ima 'sistema', i ona ima cilj prodati svoje djelo, nešto zaraditi, bori se za medijski prostor, za medijsku naklonost, nastoji biti u trendu i ne ide protiv struje a to znači da se dodvorava velikim svjetskim 'gazdama' tj. nametnutim trendovima, 'opinjen mejkerima'. A svjetski gazde (financijeri odabranih trendova) kažu da treba udariti na tradiciju, na naciju, na klasičnu obitelj, na religiju, na vojsku, a treba afirmirati rodnu ideologiju, ateizam, nadnacionalno isl. Rudanica to sve radi, potpuno je ukopljena u trend isko glumi nekog bundžiju ali to je privid.

Алексaндaр

pre 7 godina

Не знам зашто је онда проблем језик назвати правим именом - српски језик?!

И гледајте реченице - радило тридесет стручњака на декларацији! Па ни један еминентни сручњак и професор српског језика не би себи дозволио да буде дио овог циркуса!

DD

pre 7 godina

Bavim se prevođenjem, upravo radim redakturu jednog romana sa hrvatskog na srpski. Razlike između naših jezika su tolike da stalno moram da gledam u engleski prevod romana. Ne može se govoriti o istom jeziku.

Edo

pre 7 godina

Jedan jezik, a Vi imate potrebu da njene riječi korigirate,prebacujete s ijekavice na ekavicu....jesu li nogometaši ti koji ne znaju čitati ili fudbaleri ?????? :)
Sami sebi uskačemo u usta. I jedni i drugi

znamo li se

pre 7 godina

Nisu Srbima u Hrvatskoj nikakva prava ugrožena, nisu nikad ni bila, i nema nikakvog neprijateljstva ni mržnje prema Srbima, zaštićeni su ko beli medvedi, ja stvarno ne znam šta je ovoj ženi! (Aca, dopisnik B92 iz Zagreba, 30. mart 2017 11:07)

Sram te i stid bilo tvojih godina, penzionisani pukovnice JNA. Tolike godine zivota proziveti a ostati moralna nula, licemer bez obraza i casti. Te lazi, bljuvotine sto si ovde napisao reci kada otputujes tamo gore svim onim srpskim zrtvama, sto stradase po raznim jamama sirom NDH, otidji u Jasenovac, pa ponovi i tamo. Otidji u Jastrebarsko, Staru Gradisku, Sisak, Lobograd, Gornju Rijeku, eeej pa to su logori za decu, sramoto ljudskog roda. Sta je sa ugnjetavanjem, kidisanjem na Srbe zajedno sa Austrougarima i pre a i tokom prvog svetskog rata, a uskracivanje prava i brisanje Srba iz ustava kao konstitutivnog naroda sto je prethodilo ovom najsvezijem sukobu, pa Bljesak, Oluja, malo li je pukovnice oficirske ti casti?!? Zbog takvih "Srba" kao sto si ti nama i jeste ovako, takvi su i ovi politicari sto nas vode. A o tome sto si svoj govor pod stare dane prilagodjavao tamosnjoj sredini, to je tek posebna prica i zasluzuje zasebnu analizu licnosti.

NS BOY

pre 7 godina

Neposredna zena, pametna, obrazovana, za razliku od vecine hrvata koji su zadojeni nacionalizmom. Njihove mladje generacije koracaju ka samounistenju. Kod nas je ipam malo bolje stanje. Sto je sreca u nesrecnom vremenu. Nas politicari drze u kolotecini. Da, isti ovi koji se bore za svaki nas glas sa ciljem ocuvanja trenutne pozicije ili sticanja bolje.

Џиво Гундулић је Србин

pre 7 godina

Језик је српски. Хрвати су украли и латиницу којом су писали Срби 19. века.

DaLanik

pre 7 godina

ma bezi bre ne damo svoj jezik a vi hrvati pricajte kako hocete ni jezik nemate bre a kamoli istoriju ili identitet da vam nije srba...

Smuleco

pre 7 godina

Kakav biser, u mulju Balkana! Vedrana Rudan, heroj ovog vremena. Vraća veru u to, da još uvek ima pametnih ljudi na ovim prostorima. Britak um, britko pero, ogoljena iskrenost, do srži. Bravo!!

Rimtutituki

pre 7 godina

Gospodjo Rudan ako se bolje osećate da kazete da govorite hrvatski onda je to u redu, 1000 puta izgovorena laz postaje istina, stokavstina je jedno, kajkavci drugo a cakavci trece. Vi danas govorite stokavskim jezikom a tim jezikom istorijski gledano govorili su samo Srbi. Ako ne verujete nama "nacionalistima", "sovinistima", "svinjogojcima" i iznad svega patriotama onda nadjite svedočenja Vuka Karadzica koji je najmerodavjiji da o tome sudi. Strosmajer vas je malo zaneo pa ste otišli toliko u desno da više ne znate ni gde je levo. Uvek ste bili hrabri, dicili ste se Austrougarima i Trećim Rajhom i toga se nikada niste stideli - to je draga Rudan zaista velika hrabrost. Mi smo vam iznajmili štokavski, vi ga plaćate već vekovima sto organizujete raznorazne logore za srpsku decu iz kojeg ste stvorili jednog "domobrana" Miloša Ljubu, Maksa Luburica, Majstora Filipovića.. i posle nam dolazite u Beograd da nam solite pamet i potpisujete nekakve peticije.. to je neukusno Rudanova.

N

pre 7 godina

Moguce je imati stav i bez vulgarnosti, ali to ne bi bilo zanimljivo sirokim primitivnim masama. Zene veruju da time dokazuju svoju hrabrost i tkz. oslobodjenost, ali to nije istina. Samo gube zenstvenost i sofisticiranost, koje su u kombinaciji sa visprenim umom, obrazovanjem i licnim integritetom mnogo mocnije od ovog prostackog kokodakanja.

Urbini

pre 7 godina

"...Vi danas govorite stokavskim jezikom a tim jezikom istorijski gledano govorili su samo Srbi. Ako ne verujete nama "nacionalistima", "sovinistima", "svinjogojcima" i iznad svega patriotama onda nadjite svedočenja Vuka Karadzica koji je najmerodavjiji da o tome sudi."

Vuk Karadžić? Jedini priučeni "lingvist" bez diplome i znanja nekog od stranih jezika, ni latinskog ni grčkog. On nije više danas mjerodavan, a to sto su ga Srbi prihvatili kao i njegove ne znanstvene teze posebno onu o štokavici je najveća podvala ovog priucenog "lingviste". Neke očito smeta sto je prava znanost poništila sve nenaučne i kvazi teorije. A smeta i one sto misle da je ekavica isključivo čisto srpska jer odgovara teritoriju Srbije iz doba pašaluka! Sve drugo su jeftini mitovi.

Steve G

pre 7 godina

Sto se tice deklaracije o jeziku, ja podrzavam! Ali, podrzati nece ustase, srbocetnici, milogorci i balije... Plenkovic je vec odbacio deklaraciju...

lola

pre 7 godina

Vedrana, to je srpski jezik, nije "nas". Kad se odvazite da to objasnite na nekoj knjizevnoj tribini u Hr. mozete na ovim prostorima ocekivati nepodeljeno postovanje.

Q

pre 7 godina

...."intelektualno nevina" - mislim da ne postoje reči koje bolje opisuju Kolindu od ovih.

Treba nam više ovakvih ljudi, ne samo u Hrvatskoj i Srbiji, nego i u B i H, na Kosovu i u CG.
Njen rečnik je lišen svake patetike i floskula (beskonačne priče o ljudskim pravima koje ne daju nikakve rezultate, a pogodne su za zloupotrebu). Realna je, ne zanosi se glupostima, ali ipak u njoj postoji i doza optimizma (iako kaže da nade nema), gospođa Rudan veruje u mlade.

rvat bree

pre 7 godina

drobite vi srbi kolko ocete. Da smo se rastali u miru sve bi ovo bilo nevazno. Ali nekom se nije dopala ideja da Srbija ostane sama ....

Mali i Veliki

pre 7 godina

Kad covek cita Vedranu cak i da si mali Srbin postaces veliki Srbin, a i da si mali Hrvat postaces veliki Hrvat. Ona hoce da zaradi na ekstremni nacionalizam. A za to je zakasnila. Devetdeseta je odavno prosla i ljudi su ucili mnogo iz te istorije. Postali su mnogo vedriji nego sto je nazalost Vedrana.

nn

pre 7 godina

čudna i kontradiktorna žena , čas brani iran i napada amere, čas zastupa ateizam i prava manjina. Čas mrzi muškarce i napada brak kao instituciju a onda priča kako ima dobrog muža .

Aca Zg

pre 7 godina

Ajme kako vas je istina pogodila.
Kad sam napisao da Srbima nisu nikad bila ugržena prava mislio sam nakon '90. ne NDH i Jasenovac.
A ubistvo porodice Zec nije bilo nacionalno motivisano, ubio ih je Musliman Munib Suljić koji je Zecu bio dužan neke teške pare, i to jeste bilo ubistvo i zločin, toga je bilo i pre i posle, nije prvo ubistvo na svetu.
Ja jesam deklarisani Srbin jer ceo kvart to zna, ja to ne krijem, a govor sam prilaagodio ker to nalaže red, prilagodiš se sredini kamo si došao, da ja sad usred Zagreba krenem s ekavicom to bi se moglo protumačiti kao provokacija, pa i Pupovac priča čisti hrvatski, jel to znači da nije Srnin?!

mlekadzija

pre 7 godina

Osim prof. Ranka Bugarskog nijedan strucnjak za lingvistiku nije potpisao tu deklaraciju. Ukoliko se Arsenijevic, Serbedzija, Pancic, Dezulovic i Karanovicka ne smatraju eksepertima za jezik. Srodno drustvo koje se lepo slaze i vidja na okupljanjima koje finansira neklo drugi....

Gordan

pre 7 godina

"Pišu na ćirilici, a fudbaleri ne znaju ni latinicu. Ne znaju ni da čitaju, imaju samo te dve noge".

Hahahah
Zato volimo našu Vedranu. Obažavam njezinu britkost, inteligenciju, humor a tek njezin sarkazam.

joca

pre 7 godina

Najbolji komentar koji sam procitao u zadnje vreme da je neko "Intelektualno nevin" svaka cast.Jako inteligentna uvreda koje meni nikada ne bi pala na pamet.

Dejan

pre 7 godina

@ Aca, dopisnik B92 iz Zagreba: Hahaha... Dobar si. Pomalo cak i duhovit. Samo sto ti niko ne veruje. Providno, bato, providno. Mogu ja da napisem da sam A. Vucic i da ostavim komentar. Da li bi mi verovao?

Историчар

pre 7 godina

Ne postoji srpski, hrvatski, bosanski, bošnjački, crnogorski. 
Sve je to isti jezik.
(Pedu, 30. mart 2017 11:10)

И који је то језик? Како се зове?
Како то да ни на једном од тих хрватских македонских босанских и црогорских не постоје писани трагови или књиге написане на њима. Нисам ни шовиниста ни ултранационалиста, и више волим науку од политике. Исорија нас учи да је све ово једна велика сплачина, јер сви су они Срби били док се нису потурчили, покатоличили, поцрогорчили и тд.
Објавите ми коментар. Хвала.

Lingvistador

pre 7 godina

Odlična inicijativa - koja je došla tačno 25 godina kasnije nego što je trebalo. Tada ste, dragi intelektualci, morali da se borite strasnije, glasnije i odgovornije. Danas potpisujete deklaraciju kojom legitimišete aksiom, dokazujete očigledno, braneći nas od nas samih; pišući deklaraciju za "nepismene" i "gluve". Ima tu (bivših) zagovornika većeg poštovanja razlika, nego sličnosti. Kad je bilo poželjno jahati na naciji i nacionalnom, slabo je ko razmišljao o pomirujućim tonovima. Ko, gđo Rudan, treba da od'ebe od našeg jezika?

jedan jezik

pre 7 godina

A zasto ste onda "preveli" njene izjave na Srpski? Zar to nije isti jezik? Sto se jezika tice, slazem se u potpunosti.
A za ostalo, Rudanova bi mogla da se preseli u Beograd i malo vjezba jeftini populizam i sa te strane. Dobro zaradjuje, pljuvanje i prostakluk se isplati.

Fliper

pre 7 godina

Zajednički jezik je umro '91 i v92, tačnije taj koji ovi potpisnici deklaracije imenuju. Poštujem gđu Rudan i voleo bih da se trampimo sa Hrvatima za Biserko, Kandićku, Srbljanovićku i Karanovićku, ali ovo joj je greška. Jedan jezik ne može se zvati drugačije ma gde bio. I nemojte nas više miriti, molim vas.

Darko

pre 7 godina

Steta sto u kukavickoj srbiji ne postoji neko tskav bez dlake na jeziku.ovde samo egzistiraju dodvorice sitno tv cmrljenje ovom i onom bez imalo kritike i pameti.prva i pink prednjace u promovisanju seljastva neinteligentnih nekriticnih polupismenih medijskih spodoba.

Мама

pre 7 godina

Опијеност Србаља овом прикривеном ујчицом је застрашујућа. Толико о коментарима. Што се пак иницијативе тиче... шта су ови докони "интелектуалци" хтели рећи? Да су открили топлу воду? Па наравно да говоримо истим језиком. Српским језиком. Иницијатива је кренула из Загреба. Супер. Још само да у лијепој њиховој превале тај придев преко језика, озваниче то у Службеном листу и Уставу, кажу лепо којим то "нашим" језиком за 5. разред говоримо, па да завршимо причу на ту тему. Ееее... што рек'о један песник, "но ће приђе море ослачати".

A.

pre 7 godina

... Nisu Srbima u Hrvatskoj nikakva prava ugrožena, nisu nikad ni bila, i nema nikakvog neprijateljstva ni mržnje prema Srbima, zaštićeni su ko beli medvedi, ja stvarno ne znam šta je ovoj ženi!
(Aca, dopisnik B92 iz Zagreba, 30. mart 2017 11:07)

Krajem prošle godine je bilo četvrt veka od zverskog ubistva Aleksandre, Marije i Mihajla Zeca na zagrebačkom Sljemenu. Gore od toga je što hrvatsko pravosuđe nije kaznilo izvršioce ovog zločina (Tuđman ih je odlikovao).
Ovo sigurno nije JEDINI zločin, ali je verovatno najsvirepiji koji je poznat javnosti.
Da li pišete da "Srbima u Hrvatskoj nisu nikad bila ugrožena prava" zato što ne znate ili ne želite da znate?

gledemede

pre 7 godina

Srpkinja, udata za srbina, nedo bog za hrvata, nije cak ni dodala prezime svom, zato da bi srbi mislili da je hrvatica, ima hr državljanstvo i mrzi svakim atomom od kog je sastavljena sve hrvatsko

Bane

pre 7 godina

Vedrana kao i uvek štedi Rusiju. U njenim navodima samo Ameri, Nemci i zapadnjaci postavljaju vlade. Neće biti da su ove silne srpske partije i mediji koji su svi listom za Putina bez budžeta odatle. Znamo koja je država sklonila Miru, Marka, Šljivanlanina, Kariće... Znamo koja je država htela od Srbije da napravi antiglobalističku Severnu Koreju i još uvek to radi. Tako da Vedrana, hajde molim te malo objektivnosti.
A što se tiče jezika, tu je u pravu. Četir inaroda zaista govore jednim jezikom. Međutim glavni problem je u imenu tog jezika. Naziv mora biti neutralan. Ne može srpsko-hrvatski jer ne obuhvata Bošnjake i Crnogorce, a da se sva četiri naroda unesu u naziv je rogobatno. Najbolji je onda neutralan naziv kao što je recimo Dinarski jezik. Bez dobrog neutralnog naziva koji je prihvatljiv za sve i koji nikog ne stavlja u podrežen položaj, niko ga neće prihvatiti.

Danilo

pre 7 godina

Od kada je klasno pitanje zamenjeno- vrlo podmuklo i iz najdubljeg interesa bogataša- nacionalnim pitanjem, svi smo nastradali, pogotovo mi na Balkanu koji smo skloni raznim zanosima i ludilima.
U tom smislu, potrebni su ljudi kao Vedrana, i kao svi potpisnici Deklaracije za zajednički jezik jer nam je razum i normalnost neophodna, i neophodno je da shvatimo da su lopovi i prevaranti naši najveći neprijatelji, nikako to nisu druge vere ili nacije.
Tek kada pobedimo u borbi protiv lopova,prevaranata i posebno lažnih proroka, bićemo normalan svet...

Lazarus

pre 7 godina

@ Aca iz ZG

A što ste druže Aco, deklarisani Srbine, prilagodili govor onda? Kako vas je zlo na to nateralo? Kako se to onda i gde deklarišete kao Srbin? Kući dok kuckate na tastaturi?

Profesor Doktor

pre 7 godina

Za ove šta nonstop ko papagaji ukidanje nekakve "konsitutivnosti".
Kao prvo to ne postoji nigdje u normalnom svijetu, šta po vašem ta konstituvnost podtazumijeva, da Mađar vrijede manje od Srba, oboje su manjine.
A drugo ta ustavna degradacija je napravljena 6 mjeseci mako šta su krajiški Srbi uz pomoć JNA digli oružanu pobunu, tada Franjo još nije pravo sjeo u fotelju i Srbima nikakva prava nisu bila ugrožena!

Ivo iz Šibenika

pre 7 godina

Rudanica lupa ko Maksim po diviziji! Ne radi se o jednom jeziku, a to se najbolje vidi po vašoj licemjernosti u nekim stvarima.

Naime, pogledajmo problem ćiriličnih ploča u Vukovaru.

Niti jedan zakon ne propisuje Srbima pravo na ćirilicu, nego im propisuje pravo na DVOjezičnost.

I sada, ako je to JEDAN te isti jezik, zašto onda inzistirate na DVOjezičnosti??

Mislim, nema nikakvog smisla da nekakvi natpisi postoje na jednom te istom jeziku dva puta, zar ne?

Prema tome, nemojte biti licemjerni, radi se o dva različita jezika i kao što vi nikada nećete moći govoriti na hrvatskom jeziku bez da vas netko ne "pročita" vrlo brzo, tako niti ja neću biti vičan u srpskom... iako ću ga svakako moći naučiti brže nego npr. njemački...

Vitez

pre 7 godina

Klasicna zamjena teza.. pa upravo vi nas vecinu ostale ostavite na miru sa svojim zajednickim jezikom i uzaludnim vec iskusanim i propalim projektima.

Zagor

pre 7 godina

Aco, ja sam hrvat koji živi u Beogradu i prošao sam sve ratove od turaka do amerikanaca. Sa svojih skoro 200 godina u aprilu i iskustvom na kojim bi mi pozavideo, mogu slobodno reći da si klinac i da nisi vešt u trolovanju. Gospođa piše šta želi da piše svidelo se to nekome ili ne, a na svakome je izbor hoće li čitati ili ne.

Zna da zatalasa

pre 7 godina

Znam da tako pise zbog publiciteta, ali vredi malo zatalasati, makar i ovako ovo mrtvo more - jednoumlje u drzavama na Balkanu.

Iskreno

pre 7 godina

Nema se puno sta dodati ni oduzeti, gospođa nekad djeluje kontradiktorno ali živimo u takvom vremenu i u našem shizofrenom regionu ali bitno je da se razumijemo E sada na kojem jeziku ...Nije pitanje uopće da se radi o jednom jeziku ali jezik je živ i razvija se.
Nezelim ništa politički reci ali obratite Srbi moji pozornost na staroslavenski u hrv i srp krajevima pa mi recite koji od njih razumijete . Sasvim je razumljivo i zašto je tako, jel veliki je broj Srba izbjegao u sjeverne i zapadne krajeve gdje je poprimio oblik jezika koji se tamo govorio a pečat je udario Vuk po nalogu iz Beča i uz pomoć jednog Slovaka po uzoru na tada razvijeniji zapadni dio slavenskog kakav je i sličan u tim krajevima prevladavao a jednostavno je i imao dosta vise izvora u tom djelu jer jednostavno je u hrvatskim krajevima se malo vise poticala kultura od strane Beča pa i Rima dok su naši srodni susjedi na istoku se borili za goli opstanak protiv Turaka. Znam da vama ne pada napamet da priznate da pričate izvorno hrvatski jer ste izvorno starosrpski spletom nesretnih okolnosti zanemarili pa i sa Vukom odrekli ali nemogu ni Hrvati reci da nepricaju vjekovima tako kada spomenici i knjige kažu drukčije , tako da bojim se da tu nema pomaka, pozdrav svim dobronamjernima Slavenima , Ilirima ili već kako hoćete

Pilipenda

pre 7 godina

(Aca, dopisnik B92 iz Zagreba, 30. mart 2017 11:07)

Aco, ako ste Vi devedesetogodišnji Srbin rođen u Beogradu, sa skoro pola veka boravka u Zagrebu, ja sam Majka Tereza Kesovija lično...

Boske

pre 7 godina

Srpski jezik je zajednicki jezik svih naroda koji govore Srpski. A govore ga zato sto su porijeklom Srbi. Jedino su makedonci u medjuvremenu razvili sopstveni jezik.

Politicari aut

pre 7 godina

Ova me gospodja odusevila, odavno nisam procitao nesto ovako pametno i iskreno. Nisam skoro procitao neku knjigu ali vec sutra idem da kupim njeno izdanje. Ostao sam bez teksta, mogu samo da kazem Veliki pozdrav za sve Srbe i Hrvate, za sve normalne ljude.

Petar

pre 7 godina

Ovoliki broj minusa na kritike Rudanovoj ukazuje samo na to da "Bog zavade" još nije mrtav i da još ima podosta, naročito u aktualnim režimima, koji od zavade stvaraju izolaciju, a od izolacije profit i kontrolu - jer se jedino oni pitaju. Mi živimo u doba "autookupacije". Nas nisu okupirali stranci, već domaći. Otkolon od devedesetih znači PRE SVEGA otklon od ljudi koji su tada vladali ili bili bliski vlasti i od toga pravili ovakav ili onakav profit. Bez TAKVOG otklona, nema pravog otkolona i to je sada kristalno jasno, nadam se svima. Mladi dolaze, nadam se da će oni napraviti taj otklon, kada smo već mi bili nesposobni...Mladi, nemojte odlaziti - borite se. Ovo je vaša gruda!!! Ovo je VAŠA zemlja!!!

Rijeka

pre 7 godina

Znam za dva slucaja rastave braka u Rijeci, di su zene prethodno citale njene knjige o emancipaciji, obe zabrijale film u glavi da su potlacene iako su uredno trosile muzevu lovu dok su plovili, obe kao glavni razlog navodile da je proslo vrijeme da su zene kucanice I majke, obe otisle I ostavile u cudu muzeve kojima ni dan danas nije jasno sto su skrivili osim sto su bili odsutni da prehrane obitelj I prepustili im odgoj djece, obe ucjenjuju muzeve viđanjem djece ukoliko alimentacija zakasni jedan dan itd... I tako jadne I potlacene zene se pitaju kako su se samo muzevi usudili ocekivati da ce one bit MAJKE I odgajat tu DJECU, I da ce bit KUCANICE jer treba djecu drzat u cistome I nahranit ih, pa sram vas bilo muska stoko, sad cemo vam mi pokazati, sad cemo trositi vasu lovu a DJECU ce nam ulica odgajati a mi cemo ispijati kavvu na Korzu jer mi smo emancipirane, dosta je bilo vase tiranije.

E Rudanice Rudanice, one su glupe, al ti si najvece zlo u ovoj prici I Njemu ces odgovarati. Obitelji rasturiti I o tome jos knjigu napisati. I onda ovi mladi koje spominjes u intervjuu ce izrasti u normalne ljude??? Jok!

888

pre 7 godina

@Neposredna zena, pametna, obrazovana, za razliku od vecine hrvata koji su zadojeni nacionalizmom. Njihove mladje generacije koracaju ka samounistenju. Kod nas je ipam malo bolje stanje. Sto je sreca u nesrecnom vremenu. Nas politicari drze u kolotecini. Da, isti ovi koji se bore za svaki nas glas sa ciljem ocuvanja trenutne pozicije ili sticanja bolje.
(NS BOY, 30. mart 2017 11:39)
Ok, kako ti znas kakva je vecina Hrvata? Eto ja ti kazem da su velika vecina normalni ljudi, nista drugaciji nego Srbi. Ali isto tako velik broj Hrvata zbog nasih politicari ima isto misljenje za vecinu Srba. To jednostavno nije istina, svi smo dobri ljudi koji zive sa losom, glasnom manjinom.

Vanka

pre 7 godina

Što donosi znastvena otkrića? Učenje, trud i rad.
Što donosi pšenicu? Oranje, sijanje, gnojidba, čekanje, kosidba, vršenje.
Što donosi kruh? Brašno, voda, sol, kvasac, mjesenje, čekanje, pečenje.
Od praznih priča nema nikakve koristi. Samo od konkretnog, napornog, osmišljenog, ciljanog rada ima koristi. Tko tvrdi drugačije laže. Razni 'emisari' i 'mesije' obmanjuju narod raznim pričama a narodu treba posla, pravne države, kvalitenih institucija, odgovornih i poštenih vođa, opreznog i odgovornog tošenja i smislenih projekata, bilo privatnih bilo državnih. Ali tko to narodu nudi? Rudanica? Potpisnici kvazi Deklaracije? Korumpirani establišment?

Manje licemerja, molim!

pre 7 godina

Steta sto u kukavickoj srbiji ne postoji neko tskav bez dlake na jeziku.ovde samo egzistiraju dodvorice sitno tv cmrljenje ovom i onom bez imalo kritike i pameti.prva i pink prednjace u promovisanju seljastva neinteligentnih nekriticnih polupismenih medijskih spodoba.
(Darko, 30. mart 2017 11:05)

To TI mislis da nema.

A kad B. Srbljanovic progovori, lincuju je sa svih strana; kad se M. Karanovic usprotivi malogradjanstini, licemerju i sl., onda se kaze da "glumica folirant"... U Srbiji se jos uvek (i danas kad vise nije ziv) obracunavaju sa Mirkom Kovacem zato sto je, kazu, prebegao u hadezeovsku 'Rvacku, a namerno nece da kazu da je M. Kovac otisao u ISTRU koja nikad nije bila Tudjmanova...

Ima njih jos, ali ih niko ne zove u medije. Njih se mediji plase, jer im direktnoi zalaze u permanentno "ispiranje mozga". To i Rudanova kaze (procitaj bolje).


I ovakva razmisljanja da u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji... nema ljudi koji misle svojom glavom i to hrabro govore, ide samo na ruku onima kojima nije u interesu da ljudi (njihovi podanici) bolje zive. Ovim ne mislim samo na materijalnu stranu.

Karadoz

pre 7 godina

Svim komentatorima koji pljuju po zeni da kazem, da ako razumiju ovaj tekst koji je napisan na `cistom Bosanskom smatram da imaju neke nadljudske sposobnosti prevodjenja...

danger

pre 7 godina

Vedrana i Boris, dve fantastične ličnosti veka. Pišu lokalno a može se čitati globalno. Nekako mi se čini da nemamo baš tako kolosalne kritičare u Srbiji, ali sve što oni pišu, kao da pišu o nama. Živeli mi dugo i hvala što mi spašavate ovo malo mozga (na koji nasrće srpski režim).

gari

pre 7 godina

vau zamerate joj psovke a citate bukovskog, zamerate joj stil a zadnji sastav ste napisali u osnovnoj, dal je tacno da nas grebu iste njuske i u srbiji i u hrvatskoj, dal je tacno da su se politicari umesto cinovnika koje mi placamo pretvorili u gospodare nasih sudbina, u ime cega, zasto im to dozvoljavamo, to je ono sto zena ksze i u pravu je, robovi i gospodari globalno, svetsku politiku vode mega kompanije, krize, ratovi, revolucije, sve pocinje i zavrsava u njihovim kabinetima

jama

pre 7 godina

drobite vi srbi kolko ocete. Da smo se rastali u miru sve bi ovo bilo nevazno. Ali nekom se nije dopala ideja da Srbija ostane sama ....
(rvat bree, 30. mart 2017 13:07)

sastali smo se jer vam je u tom trenutku to bila najbolja opcija, posle milion pobijenih Srba u dva rata ti ulazis u zajednicku drzavu sa njima, nismo se sastali u miru, a hoces miran rastanak, i posle tri rata nista vam nije jasno...

@(!?@+€

pre 7 godina

Kako smo to mi i Svedjani ili Ameri u istom polozaju? Ovo je bapska prica koja treba da nas drzi u bedi i jadu jer "da ne mislis da je negde drugde bolje".
Ne da mislim, ZNAM! I necu da me pravi budalom neka pokvarena ploca koja me ubedjuje da na Balkanu - citaj u Hr, nema nacista, jer navodno u Svedskoj postoji nacisticka partija. Ovo je licemerno i zlonamerno podmetanje ... za bubrege - posto nisam V. Rudan necete mi objaviti prostakluk.
Samo neka vas tesi Rudan, zena pise na nivou Keri Bredso, ali na ovim jadnim i dusevno siromasnim predelima i to je veliki uspeh. Nije to Amerika.

Life is a remix

pre 7 godina

Tačno je da govorimo jednim jezikom sa više različitih dijalekata. Pritom ti dijalekti uopšte nisu u skladu sa političkim granicama. Ali isto tako je tačno da nazivi srpski, bosanski i hrvatski potiču još iz srednjeg veka, ko ne veruje neka proveri. Razlog tome su brojni ratovi i osvajanja, pa su narodi pripali drugačijim kulturnim krugovima - katoličkom, pravoslavnom, muslimanskom. Današnji najprikladniji naziv je srpskohrvatski, nazvan po obodima u okviru kojih se jezik govori (unutar tih oboda su i Crna Gora i Bosna).

Bonita Bananita

pre 7 godina

Prosta matemarika: da ne oduzimam od njenog humanog pristupa ali jednostavna cinjenica: Srbija i Srbi u okolini pa u u diaspori su 2-3 puta mnogobrojniji populus dakle tiliko vise curaçao/kupaca knjiga dakle........

Vedran

pre 7 godina

Naravno da je to isti jezik posto se svi razumemo sa minimalnim izuzecima (iznimkama, prim.prev), struktura, gramatika, vrste reci, konjugacije, deklinacije... sta god hocete su iste. To sto nas tzv. lingvisti iz HAZU, SANU i ostalih policija za ocuvanje moralnih, religijskih i nacionalnih vrednosti, ubedjuju da to nije isto samo pokazuje koliko su pale cene u oblasti profesionalne prostitucije. Posto ovo nije prvi put da se o ovome prica uvek se setim komentara koji sam cuo negde na ovu temu. Koliko se srpski i hrvatski jezik razlikuju najbolje pokazuje sledeci primer: Srbi za objekat u kome zive kazu "kuca" a Hrvati "dom". Ali zato za zenu koja taj objekat odrazava Srbi kazu "domacica" a Hrvati "kucanica".

Razumevanje

pre 7 godina

Svako ko malo zna istoriju zna da je to srpskohrvatski jezik, kako su ga i nazvali Vuk Karadžić sa srpske strane, i Ivan Mažuranić sa hrvatske strane. Kasnije, za vreme YU u Hrvatskoj promenjen u hrvatskosrpski.

Obrazovani ljudi su podržali ovo iz praktičnih razloga - da bismo mogli jedni druge da razumemo kad već živimo na istom malom prostoru.
Srpskohrvatski je zasnovan na štokavskom narečju i ijekavici.

Primer sa Wikipedije kako se govorilo u Srbiji pre reforme jezika: "Весьма бы мени прискорбно было, ако бы я кадгод чуо, что ты, мой сыне, упао у пьянство, роскошъ, безчиние, и непотребное житие."

A hrvatski: "Horvatsko do vezda, ako samo ime pravopisanja zasluži; med vsemi slavenskimi naj zločestejše je, ter potreboču primernoga pboljšanja vre osobe visokeh časti očituvat dostojale jesu... "

I jedan i drugi lepo zvuče ali ih teško razumemo.

Verujem da je ova deklaracija nastala iz brige zbog namernog političkog manipulisanja jezikom.

Dokle ćemo nasedati na političke gluposti?

Dragan

pre 7 godina

Gospođa Rudan, sa ovakvim stavovima, nije ni čudo što je meta raznih nacionalno (pre)svesnih osoba, koje se u društvu kojim se ja krećem nazivaju psihopatama, što nije tačno, ali nam neopevano idu na nerve. I pored toga, ipak ne bih insistirao na deklaraciji, jer budi uspavane antagonizme i podiže ih na viši nivo, bez ikakvog jasnog odgovora na pitanje "šta je cilj svega toga". Titlovanje srpski filmova u Hrvatskoj je uticalo na povećanu gledanost. Ako je ideja deklaracije ušteda na račun prevodioca, kojih kako vidim ima i među komentatorima i veoma su ljuti na Vedranu, onda to podržavam. Uostalom, prirodno je pojednostavljivati komunikaciju među ljudima i širiti tržište na kojem će uvek biti mesta za dragu Vedranu.

Prekipelo

pre 7 godina

" Međutim, kada im dođe voda do grla, onda će valjda nekoga skratiti za glavu.
Mi smo ovde fini ljudi, i u Srbiji i u Hrvatskoj, tako da ove životinje mogu raditi s nama ono šta hoće".

Ma, bravo, gospodjo Rudan! Bravo!

Aleks

pre 7 godina

A zasto se ne pristupi realno u toj deklaraciji. Treba da Kaze da su to razliciti narodi sa mnoobrojnim konfliktima. Ali da veoma sliucan tj skoro identican jeik treba da sluzi kao katalizator bolje saradnje i iskrenog pomirenja. Ne moze se ni pomisljati na nekakvo udruzivanje ljudi samo radi jezika ali moze se postati dobar prijatelj.

Sanja

pre 7 godina

Rudanka može da govori i Marsovskim jezikom ako tako želi, verujući da će joj baš to doneti mir. Može da veruje i da skok s desetog sprata na beton leči glavobolju na primer. Zbilja može, to je njeno pravo. Moje pravo, ali i obaveza su, kako ih ja vidim, da maternji jezik kojim govorim i kojim su govorili svi moji preci milenijum unazad nazivam Srpskim. Ne osećam potrebu da to menjam samo zato što to neko nekad može zloupotrebiti ili samo zato što neko drugi ima identitetski problem. Kao što ne osećam potrebu da menjam ili ukinem svoj pol samo zato što se i pol može zloupotrebiti i što to neko nekad može zloupotrebiti. Niti verujem da to što smo svi robovi ili lopovi ukida druge delove naših identiteta. To je besmisleno. A nije ni napredno. Samo je besmisleno

nesha

pre 7 godina

srpskom siromahu je neprijatelj i srpski i hrvatski tajkun, isto kao i hrvatskom siromahu. srpski i hrvatski tajkuni su prijatelji a pokušavaju da zavade srpske i hrvatske siromahe

cucko mudrac

pre 7 godina

Evo ovako, da skratimo: ja sa Hrvatima necu vise ni u drzavu, ni u zajednicki jezik, a vi, "kosmopoliti" i "evropejci" radite sta hocete, dokon pop i goveda krsti. p.s. Nemam nista protiv njih nacelno.ali sto je dosta, dosta je. Necemo se ono nekih stvari nikada sloziti, a mozda i ne treba.

Zigzag

pre 7 godina

daj dosta vise ujedinjavanja jezika ,naroda .....pa zar nismo nista naucili?ovako je dobro i vama i nama,svatko svoje nek gleda i sve je dobro....

analiticar_amater

pre 7 godina

Nisu Srbima u Hrvatskoj nikakva prava ugrožena, nisu nikad ni bila, i nema nikakvog neprijateljstva ni mržnje prema Srbima, zaštićeni su ko beli medvedi, ja stvarno ne znam šta je ovoj ženi!
(Aca, dopisnik B92 iz Zagreba, 30. mart 2017 11:07)

Sram te bilo za ove lazi koje si izrekao. Nikad prava nisu bila ugrozena? Ni za vreme NDH? Ni za vreme Tudjmana? To sto tebi dlaka s glave nije falila ne menja cinjenicu da su se velika zla desila. Hrvatska je puna masovnih grobnica Srba iz zadnjeg rata. Sta cemo sa porodicom Zec? Pa Glavas i ubistva civila u Osijeku? Masovne likvidacije u Pakrackoj poljani, zlocin koji su Mercepovci priznali pred sudom ali su zbog proceduralne greske oslobodjeni. Sta cemo sa lupanjem cirilicnih tabli? Pre mesec dana direktoru Exit festivala su u sred Zagreba psovali majku cetnicku dok je drzao dete u rukama. I ti posle kazes nema mrznje i prava nikad nisu bila ugrozena? Sram te bilo. A ovo za Beograd sto si napisao, pa i moj otac kad dodje na dva dana u Beograd iz Krusevca, jedva ceka da se vrati nazad, ne moze ovde da izdrzi. Gde se covek navikao i naucio, tu mu je bolje. To je subjektivna stvar.

Zlato

pre 7 godina

(Aca, dopisnik B92 iz Zagreba, 30. mart 2017 11:07)

Au, brate... sta napisa...
Srbi, Hrvatska i blagostanje u jednoj recenici.

Ko Stipe Mesic kad je opisivao blagostanje Srba u Jasenovcu, gde su ivi tobože štićeni i čuvani u radnim logorima.

U jednom si u pravu. Srbi se dive mediokritetima, za bolje ne znaju. Citam upravo (iz dokolice) Jakova Ignjatovica i njegove Misli o srpskom narodu. Za 150 godina se ovaj narod ič nije promenio ni makao.

Ko i on, pitam se kako osptasmo do sad ovakvi... sa sve Rudankama, Srbljanovickama, Turajlicevima i sl uzorima.

DAVOR

pre 7 godina

Ima i ime ovaj jezik. Dobio ga je u haskom tribunalu nesto kao BSH jezik na kome se stanari u ovoj instituciji iz svih delova na kome se govori odlicno sporazumevaju i druze. A najbolji zivi primer da je to isti jezik je novinar Goran Milic. Njegov profesionalni uzlet poceo je na srpskom nastavljen na Jugoslovenskom veliki karijerni napredak doziveo je na hrvatskom, a profesionalni vrhunac ovih zadnjih godina na bosnjackom. A ako to nije isti jezik onda je zasluzio nominaciju ili za Pulicerovu nagradu za novinarstvo ili Nobelovu za lingvistiku.

retro

pre 7 godina

Ne treba se uzrujavati zbog minusa. Ukusi su različiti. Jedino što treba je zadržati uljudnost u komunikaciji i kad imamo dijametralno suprotne stavove. Svatko od nas je u nekoj mjeri informiran ali i u nekoj mjeri izmanipuliran kroz obrazovanje, medije, selektivnost raznih vrsta i to treba imati na umu. Drugi koji govori drukčije nije ni loš ni zao ni lažov nego proizvod selektivne informiranosti. Nitko ne posjeduje apsolutnu istinu tj. sveukupno znanje i sve informacije. Selektivna istina i manipulacija je rezultat političkih interesa.

Vanja

pre 7 godina

Zar je moguce da se vecina komentara odnosi na lingvistiku i bivsu SFRJ? Zar ne vidite dalje od toga? Halo, sada je 2017-a, vecina ljudi je u zacaranom krugu, u tzv."traci pacova" samo da bi preziveli. I to je svuda tako. Elita uziva, gdegod da je, a ostali rintaju. Ropstvo-to je poenta, a robovi se ne bune. Nigde. To je zalosno.