Četvrtak, 13.10.2016.

13:06

Bob Dilan dobitnik Nobelove nagrade za književnost

Izvor: B92, Beta

Bob Dilan dobitnik Nobelove nagrade za književnost IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

229 Komentari

Sortiraj po:

Јабучило

pre 7 godina

Bob Dylan je davno sa knockin on heaven's door..ušao u legendu. Kakva nagrada može sa tim da se meri?Čovek je legenda koja hoda.
(VUK, 13. oktobar 2016 18:50)

Естрадна легенда не мора да буде уметничка легенда. Поезију треба тумачити непристрасно. Иако је Дилан добар песник и уметник, нисам сигуран да заслужује Нобелову награду. Осим ако није изабран као симбол једног читавог жанра, па и начина живота (то се наслућује између редова образложења). Али то онда Нобелову награду усмерава у сасвим другом правцу и мења јој значај.

LENS

pre 7 godina

I uskoro Kim K. dobija Nobelovu nagradu za ekonomiju.
(Joe, 13. oktobar 2016 13:14)

@Joe kako te nije sramota da porediš Kim Kardašijan sa Bobom Dilanom? Apsolutno zasluženo!
(katarina, 13. oktobar 2016 13:25)

Kako da ga bude sramota kad prvi put cuje za njega..

El Suprimo

pre 7 godina

Konacno najbolji medju songwriter.ima dobija zasluzeno priznanje.Neka se spreme Cohen i Cave.Uzgred bih pomenuo da je Dylan ne tako davno imao savrsen koncert u polupraznoj Areni u Beogradu.

za one koji se ne razumeju

pre 7 godina

Pesnik je onoliko dobar koliko inspirise druge, a Dilan je inspirisao milione da probaju da sroce nesto, za razliku od nekih opskurnih akademskih pesnika za koje niko nije cuo. Uostalom, koga je inspirisala ona novinarka iz Belorusije koja je prosle godine dobila Nobelovu nagradu za knjizevnost za nekakve antiputinovske feljtone? A to nije izazvalo negodovanje.

lemi

pre 7 godina

Kako je krenulo, ne bi me čudilo da jednog dana Jelena Karleuša ili neko njenog kalibra dobije Nobelovu nagradu za književnost uz argumente da nepismeni likovi ne razumeju značaj njenog napumpanog lika i dela.
(Ugroženi građanin, 13. oktobar 2016 18:37)

Ugrozeni smo svi mi normalni tvojim neverovatno glupim komentarom. Dovodjenje na bilo koji nacin u vezu jednog od najvecih muzicara i tekstopisaca ikada sa osobom koja je od muzike operisana....To zaista ne moze svako. Svaka cast. Dobio si nobelovu nagradu za glupost godine.

idemo po WTF

pre 7 godina

And what'll you do now, my blue-eyed son?
And what'll you do now my darling young one?
I'm a-goin' back out 'fore the rain starts a-fallin'
I'll walk to the depths of the deepest black forest
Where the people are a many and their hands are all empty
Where the pellets of poison are flooding their waters
Where the home in the valley meets the damp dirty prison
And the executioner's face is always well hidden
Where hunger is ugly, where souls are forgotten
Where black is the color, where none is the number
And I'll tell and speak it and think it and breathe it
And reflect from the mountain so all souls can see it
And I'll stand on the ocean until I start sinkin'
But I'll know my song well before I start singing
And it's a hard, it's a hard, it's a hard, and it's a hard
It's a hard rain's a-gonna fall.

Cecil

pre 7 godina

Obama dobi Nobela za mir, ovaj sada dobi za knjiševnost...baš me interesuje šta će biti sledeće. Što se mene tiče poslata je jasna poruka....Nobelova nagrada za književnost više ne vredi ničemu.

Lady Stark

pre 7 godina

Ja sam ga oduvek i doživljavala kao pesnika. Čudan mi je ovaj izbor, ali ne mislim da to što nešto iskače iz norme mora da bude loše. Sa druge strane, nije ni ta nagrada bez mrlja iz prošlosti. Vreme ce pokazati da li su doneli dobru odluku ili ne.

slobintor

pre 7 godina

(blinkibile, 13. oktobar 2016 18:16)
I vidi se da nisi u toku.Dilan je za 55 godina svoga stvaralaštva ostavio iza sebe bar hiljadu pesama od kojih sigurno više od stotinu antologijskih.Bio je uzor mnogim umetnicima.ovo je zapravo bila nagrada za životno delo.Dilan je ponajmanje muzičar.kao gitarista I pevač je samo solidan,ali poruke koje su njegove pesme sadržavale su ono što ga čini tako velikim.Nisu ga džaba zvali glasnik generacija.Ko ga sluša 30 godina kao ja od svoje 15 godine zna o čemu pričam.za one druge poruka.proguglajte,pročitajte,poslušajte,pa tek onda donosite svoj sud,a ne ovako napamet.

Lilu deLilo

pre 7 godina

I proza mu je odlična-Hronike ,izdala Geopoetika 2005. I pesnik je književnik ,valjda ne smeta što peva svoju dobru poeziju.I Visocki
je bio veliki pesnik,i Okudžava i Arsen ,Žak Brel...

e

pre 7 godina

Nisam nešto previše obrazovan da se mešam u književne kritike ali mi Srbi morali bi ovom čoveku odati priznanje jer je jedan od retkih amerikanaca stao u zaštitu Srba i države Srbije tokom bombardovanja a i kasnije.Pisao sam o tome da neku ulicu u našim gradovima damo njegovo ime umesto raznih brojki,prva,stoprva i t.d. Rezultat komentara bio je 10% + i 90%-. Eto takvismo.

DEDA CVETKO

pre 7 godina

a po jedna posthumno za gatrija, morisona,lenona, marlija, stramera, tupaka, bouvija, rida...
(samo kazem, 13. oktobar 2016 15:58)

Nobelova nagrada se NE dodeljuje posthumno. Mislim da je u celoj istoriji nagrade dodeljena samo jednom posthumno, i to samo zato sto je dobitnik umro izmedju trenutka objave i trenutka dodele.

Vlastite imenice se pisu velikim slovom, Nobelovce nas!

S

pre 7 godina

Pre nego što počnem da čitam knjigu pogledam izdavača, urednika, prevodioca i ono najinteresantnije - tiraž. To mi je dovoljno da shvatim koliko malo čitamo. Medjutim iz komentara ovog teksta pomislili bi smo suprotno. Ljudi koji ne čitaju komentarišu Nobelovu nagradu za književnost, interesantno ... Pisce koji su bar na ovim prostorima doprli do malo ljudi, automatski smatraju za viša bića i mudrace, a pesnika, kantautora, koga verovatno ne slušaju, automatski nipodaštavaju ...

Onako usput

pre 7 godina

Sledeći dobitnik: Nazario de Lima Ronaldo (ili kako se već zove)! Onaj gol Komposteli pre 20 godina je najpoetičnija stvar koja se desila već decenijama! A ima i čovek šurnaest imena, kao i svi ti laureati. Jedini problem je što postoji opasnost da prokocka nagradu na pokeru, ali dobro...

Ugroženi građanin

pre 7 godina

Kako je krenulo, ne bi me čudilo da jednog dana Jelena Karleuša ili neko njenog kalibra dobije Nobelovu nagradu za književnost uz argumente da nepismeni likovi ne razumeju značaj njenog napumpanog lika i dela.

fox

pre 7 godina

@A

Do sada su Nobelovu nagradu za knjizevnost dobijali pisci koji iza sebe imaju ozbiljnu knjizevnu zaostavstinu.Neko to ceni.Bob Dilan ima ozbiljnu muzicku zaostavstinu gde njegove pesme mogu da razumeju oni sa engleskog govornog pdrucja ili poznavaoci engleskog jezika.Dela pisaca su dostupna na svim jezicima sveta

68-masi

pre 7 godina

(68-masi, 13. oktobar 2016 15:33)

Na osnovu čega porediš Koena sa Dilanom? To je veštačko poredjenje napravljeno iz čisto marketinških razloga. Koen nije ni do kolena Dilanu, niti se njih dvojica mogu porediti. Koen je postao ime tek kasnije, kada su zenit dostigli mnogi kantautori iz doba socijalne eksplozije poput Nil Janga, Džoni Mičel, a da i ne pominjem ljude poput Morisona ili Lenona. Koen je za njih druga liga.
(Negativni, 13. oktobar 2016 16:25)

A na osnovu Vi tvrdite to sto tvrdite?
Ja ih poredim na osnovu sledeceg - imam nekoliko knjiga poezije od obojice (naravno, na engleskom). Dakle, sve sam ih citao i vise mi se svidja Koen - pretpostavljam da ne postoji bolji nacin da se uporede dva pesnika nego da se procitaju njihove knjige. Takodje, nije nevazno, Koenove knjige su bolje ocenjene na Amazonu (iako je razlika mala).
Sto se tice njihovog muzickog poredjenja, to nije kljucno pitanje za ovu diskusiju... ipak, Koen, iako stariji, je poslednjih godina napravio nekoliko velikih i jako uspesnih turneja, sto Dilan nije uspeo... a kazu da se rezultati sabiraju na kraju, a ne na pocetku...
Na kraju, kod Koena nema nikakvih kontoverzi po pitanju kopiranja drugih autora, kao sto to ima kod Dilana.
Ipak, nisam iznenadjen sto je Dilan dobio nagradu, u pitanju je njegov globalni uticaj i politicki doprinos. U tom kontekstu drago mi je jer, kao sto rekoh, gotivim ga u kontinuitetu od sredine 70.tih.

Zdrav stav

pre 7 godina

Isti portal: Nobeva nagrada za medicinu, pre deset dana, 18 komentara, Nobelova nagrada za književnost, danas, skoro dvesta! Naizgled logično, poznati smo kao ljubitelji književnosti, ali se bojim da je nagon za komentarisanjem probuđen jer je Dilan predstavnik masovne kulture, za Ošumija je retkonko čuo. Nisam ni ja do pre deset dana. Ali! Svi su ubeđeni da je njiihov stav o Dilanu "Sveto pismo". Slušao sam ga i to je to! Nisam upoznat s njegovim delom, sem malo kroz muziku i ne tvrdim da zaslužuje, a još manje da ne zaslužuje Nobelovu nagradu.

Slobinator

pre 7 godina

Ovi koji ostavljaju zlurade komentare su u stvari teške neznalice koje verovatno nikada nisu ni čuli ni pročitali ni jednu Dilanovu pesmu.Bob Dylan je zapravo jedan od najvećih pesnika 20.veka I ova nagrada ide u prave ruke više nego zasluženo.vi koji ga nipodaštavate ste isuviše mali.možete da mu pljunete pod prozor.Živeo nam Bobe još mnoga leta!

Sneška

pre 7 godina

Izuzetno cenim lik i delo gospodina Dilana, ali proglasiti ga nobelovcem poništava književnost. Jednostavno, ova nagrada polako, ali sigurno gubi kompas i smisao. On je izuzetan muzičar, književnik svakako nije.

drug Vucela

pre 7 godina

Za one koji se pitaju za sta je konkretno dobio Dilan nagradu: u pitanju je kratka pesmica "balada o crncima i rasistima, Jevrejima i nacistima, Srbima i Hrvatima." Zbog doticne je posebno popularan u komsijskoj emigraciji, poznatijoj kao "udruzenje Ante-Budak-Dinko-Ljubo-Maks". Kratka forma, ali ubola sustinu!

Иван

pre 7 godina

Одавно је постало све то болесно са Нобеловом наградом, а ако је ова вест тачна, онда је све заиста болесно! Поента је да се та награда не додељује за најбољу књигу године, него више за целокупно стваралаштво. И дошли су дотле да немају ниједног живог књижевника којег могу/желе/смеју наградити, па се хватају рок-кантаутора!? Али сами су криви, такве критеријуме су успоставили! Подобност и политичка коректност је превазишла све границе. Типа, Хамсун је био одличан писац, али је подржавао нацизам, па је оштетио угледу Шведске академије... Шио ми га Ђура! Као прво, он је један од њених најбољих избора - кад се гледа само књижевност - у прошлом столећу, а као друго, с пошашћу званом нацизам кокетирали су сви важни лобији на Западу (ако је веровати Цвајгу и јеврејски), па и шведски академици. Но, сада немају због тог усмерења кога на награде: као, Кундера је добар, али шта ако је ипак радио за Совјете?... За сваког ће тако нешто наћи, јер нико се није тек ниоткуда појавио на великој сцени, него га је неко с путером на глави погурао. Тако је то кад не дају шансу правим ствараоцима. Дилан је интелигентан, харизматичан, поетичан и све, али он је рокер, реакционар, рушитељ (макар и лошег), а не стваралац, јер читава идеологија рока (и његов настанак) дошли су из бунта према постојећем стању. То све вришти: "Они пре нас не ваљају! Оно пре нас не ваља!", а не говори ништа ново. Где је нова структура реченице? Стиха? Нови вид нарације? Све је политички памфлет и доцирање!

aco

pre 7 godina

Prijatno me je iznenadilo da nobelovu nagradu nije dobio USA poltron, a neprijatno sto neko ko i nije knjizevnik. Nista novo. Cercil je dobijao ovu nagradu (za knjizevnost), a nisu je dobili Nabokov, Dzojs, Bulgakov...

DEDA CVETKO

pre 7 godina

BRAVO! BRAVO! BRAVO! APSOLUTNO SAM VAN SEBE SAM OD SRECE!

Nista sto bih ovde mogao da napisem ne bi moglo da znacajno uveca velicinu Dilanovog genija. Ovo je samo par reci zahvalnosti od osobe koja je rasla i odrasla uz Dilanove rime i kojoj je bilo potrebno skoro pola veka da shvati punu dubinu i skriveno znacenje njegovih pesama.

Ne zelim ovom prilikom o njegovom delu, generacije ljudi pre mene i gomile kriticara i publike dovoljno su o tome rekli. Samo bih rekao da se iza njegovih pazljivo komponovanih i struktuiranih reci krije mudrost jednog celog naroda, vitalnost jedne duboko humane osobe i kreativnost kakva nije vidjena od Leonarda da Vincija. Strasno je tuzno sto Dilana najvise kritikuju oni koji niti slusaju njegovu muziku, niti razumeju njegove pesme i knjige (da, bilo je i knjiga).

Reci cu samo nesto o Dilanu kao licnosti: uprkos reputaciji koju je zadobio kao mrgud i mizantrop, previse ozbiljna osoba koja ne voli ljude, takva javna reputacija je totalno promasila karakterni portret ovog sjajnog umetnika. U pitanju je jedan od najvecih profesionalaca koje sam u zivotu sreo, osoba duboko i totalno posvecena svojoj umetnosti koja ima strahovitu averziju prema lazima i licemerju i apsolutno ne dozvoljava budalama da joj kroje kapu. Nisam imao prilike da ga znatno upoznam za oko 15 sekundi koliko sam imao prilike da se sretnem, ali stekao sam utisak da u njemu ne postoji ni gram nehumanosti i arogancije.

Bravo, Bobi, volimo te i cestitamo ti.

Dzigi

pre 7 godina

Jedno je kada postaneš počasni član Akademije Nauka a drugo kada si stvarno akademik! Bob Dilan je stvarno vrhunski umetnik na polju rock i pop kulture. Ja sam odrastao uz njegove albume i stvarno mu se divim. Na žalost dobiti Nobelovu nagradu za književnost je totalno nešto drugo. Pa čak mislim da je Leonard Koen (Leonard Cohen) daleko jači u poeziji od Dilana.

Djenka

pre 7 godina

Diskutabilno. Ali bolje nego Obami za mir. Dilan je bar nesto uradio pre nego sto je dobio nagradu. Kod polu-belca nisu ni cekali nego su mu je odmah urucili. Cini mi se da bi se Nobel radije razneo sa novcem nego da dozivi sta mu danas sa fondom rade.

Nikola

pre 7 godina

Ne znam da li da se smejem ili plačem, gde ide ovaj svet? Matori hipik dobio nagradu za literaturu, ma bre da se nosite. Treba sada svi književnici koji su je dobili da je vrate i naprave protest. A posbno pitanje je,ko je to platio???
(auuuuuuu, 13. oktobar 2016 13:17)

Da znas engleski, a siguran sam da ga ne znas, lakse bi razumeo o cemu je Dilan pevao, a mozda kroz to lakse razumeo zasto je Dilan dobio ovu nagradu.

VUK

pre 7 godina

to nije nikakva nagrada za ono što je izgovorio :"Srbi, posle svega što su im Hrvati uradili, mogu da ih nanjuše!" Ko je u jednoj rečenici uspeo da opiše sve jame, kame, maljeve..pa vešala, streljanja,zlo Jasenovca? Andrić? Mogao da sedi mirne savesti znajući da duše miliona nevinih duša lete Kozarom, Hercegovinom i Posavinom? Pored Ljube Miloša uhvatio se ćuprije?! Jedan rock pesnik je čovečanstvu rekao ime i prezime i adresu najvećih zlotvora među narodima ! Zaslužuje ozbiljniju nagradu. Ovo je kao Oscar! Ništa.

EU Citizen

pre 7 godina

@Posmatrac
Boris Strugacki je nažalost umro pre četiri godine, 19 novembra 2012. u sedamdeset devetoj godini. A, uzgred, s moje tačke gledišta, kada bi Nobelova nagrada stvarno bila nagrada za literarni kvalutet i doprinos književnosti, a ne jeftina i sve irelevantnija levičarska komercijalno-agitpropovska farsa, i Tolkin, i nekolicina drugih pisaca naučne fantastike i fantasy literature su zaslužili da je dobiju mnogo pre nego dve trećine anonimusa i politikanata koji su je do sada dobili.

Sremac

pre 7 godina

Moja mladost i Bob Dilan. A sada tuga. Ne bi ga vlasnici Nobelove nagrade (Amerikanci) predložili za nagradu da mu se stihovi nisu promenili. Ako recimo jedan Alesandro Barico nije još zaslužio Nobela, predlažem da naši kandiduju Žiku Obretkovića

Edie Brickell & New Bohemians

pre 7 godina

Vecina komentatora ga pljuje zbog muzike, pa nije zbog muzike dobio Nobela, muzika je samo pomogla da se dalje cuje to zbog cega je dobio nagradu.

kentaur

pre 7 godina

Poštovani Kentaure, poezija danas je spoj metafizičke i metaforičke snage sa sentecom filozofskog. Kada dajete analize trebalo bi i da znate neke osnovne osobenosti postmoderne. Znam da danas previše naštampanih knjiga (skoro svaka kuća ima bar nekog pisca) bacaju senku i na one istinske, ali to ne opravdava težnju pojedinca da se edukuje makar samoinicijativno kada nije ponuđena druga mogućnost.
(NN, 13. oktobar 2016 15:24)

Dobro jutro, postmoderna se odavno završila (čak i u filmskoj umjetnosti).

phoeb

pre 7 godina

Volim da slušam Boba Dilana, mislim da je talentovan, ali prva misao mi je bila WTF?!? Koliko god njegova muzika imala dobre tekstove, on nije neko ko u poetskom stvaralaštvu stoji rame uz rame uz prave pesnike (kao što je bio T. S. Eliot na primer).

Kokoška

pre 7 godina

Ja se uvek obradujem kad Amerikanci pokupe nekoliko nagrada svake godine.
Priznajem, nikad nisam imala prilike da pročitam Dilanova književna dela, ili su ih krili od nas u zadnjih pedesetak godina.
Zato, najlepše molim znalce da nam preporuče tu silu njegovih knjiga, pa makar tri...

alejandro

pre 7 godina

Nobel za mir odavno je izgubio svaki kredibilitet a izgleda da se to događa i sa književnošću. Bob Dilan u društvu jednog Bromfilda, Stajnbeka, Hemingveja,..! Baš bez veze!!

Mladen Mladenović

pre 7 godina

razumeti Bob Dylana moze samo pismen covek!
Takvi ljudi, pismeni, su odlucili da je on zaista i zasluzio nagradu. Polemisati sa ovima drugima nema potrebe - gubljenje vremena.
Inace, osim sto ga slusam 35 godina, drag mi je i zbog politickih stavova koji se podudaraju sa srpskim!!!
(izadje na videlo, 13. oktobar 2016 15:37)
--------
Da li ovo treba da shvatimo da ste pismeni ili..? Pa, mnogi slušaju Boba Dylana ali im ne pada napamet da je on, kao muzičar, mogao da dostigne takve visine u književnosti?! I ja znam da je polemika sa nekima bespredmetna i da predstavlja gubljenje vremena ali, zar je to što ga Vi slušate 35 godina, i što se njegovi politički stavovi podudaraju sa Vašima, razlog da mu se dodeli Nobelova nagrada za književnost?!

Posmatrac

pre 7 godina

@Aurora borealis
Tolkin nije bio pisac naucne fantastike, toliko o tome koliko ste upuceni (i oni koji su dali plus).
Znacajni pisci su bili Klark, Asimov, Lem, braca Stugacki (Boris je jos uvek :) )...

A.

pre 7 godina

Ako je jedan prosečan MUZIČAR najbolji književnik trenutno na celoj planeti, onda treba svi pisci i pesnici da izvrše samoubistvo, ali naravno da neće jer PRAVI književnici ne pišu za Nobela i za isprane mozgove.
(Vaše ime, 13. oktobar 2016 15:35)

Kao što Mis sveta verovatno nije najlepša žena na svetu, tako ne mora da znači da je dobitnik Nobelove nagrade u svom domenu najbolji na svetu. Nego je, po odluci Švedske akademije, najbolji od onih koji su te godine nominovani.

Čestitam Bobu Dilanu.

Negativni

pre 7 godina

(68-masi, 13. oktobar 2016 15:33)

Na osnovu čega porediš Koena sa Dilanom? To je veštačko poredjenje napravljeno iz čisto marketinških razloga. Koen nije ni do kolena Dilanu, niti se njih dvojica mogu porediti. Koen je postao ime tek kasnije, kada su zenit dostigli mnogi kantautori iz doba socijalne eksplozije poput Nil Janga, Džoni Mičel, a da i ne pominjem ljude poput Morisona ili Lenona. Koen je za njih druga liga.

Low Key Lyesmith

pre 7 godina

Lično žalim što gos'n Murakami, tj. Murakami-sama, nije dobio nagradu. Više sreće nekom drugom prilikom.
S druge strane, gos'n Zimmerman se doimlje dobrim izborom za laureata Nobelove nagrade za književnost - tekstovi njegovih pesama su prilično dobar dokaz u prilog tome. A ako se ne varam, Dylan iza sebe ima nekoliko objavljenih dela - uglavnom poezija u prozi, adaptirani tekstovi pesama...

"Come gather 'round people
Wherever you roam
And admit that the waters
Around you have grown
And accept it that soon
You'll be drenched to the bone.
If your time to you
Is worth savin'
Then you better start swimmin'
Or you'll sink like a stone
For the times they are a-changin'..."

(seems fitting)

JPR23

pre 7 godina

Ne znam da li da se smejem ili plačem, gde ide ovaj svet? Matori hipik dobio nagradu za literaturu, ma bre da se nosite. Treba sada svi književnici koji su je dobili da je vrate i naprave protest. A posbno pitanje je,ko je to platio???
(auuuuuuu, 13. oktobar 2016 13:17)

Ti da znas da citas ne bi buncao... Po tvome i Jim Harrison je matori hipik.. a sta je tek onda Kerouac... ali dobro, ti znas zar ne

Artemis Foul

pre 7 godina

Sad pogledajte iz ovog ugla: Andrić nije uspeo da dobije ni NIN-ovu nagradu za "Prokletu avliju" jer je delo, citiram, "prekratko za roman". Ali zato gospodin Dilan dobija Nobela. Toliko o objektivnosti i nepristrasnosti.
(Blicc, 13. oktobar 2016 13:56)
}######
NIN-ova nagrada se i daje samo za romane, a ne za novele i novelete. Ali zato gospodin Ivo Andrić dobija nobelovu nagradu za književnost. Toliko o gluposti i nepismenosti.

Cinik

pre 7 godina

Gde mogu da nadjem sabrana dela Boba Dilana???? Imam Orhana Pamuka, Solzenjicina, Andrica, Markesa. Od Dilana imam sve Long play ploce. definitivno Nobelova nagrada pada sve nize.Od nagrade za mir evo sada i za knjizevnost

chombe

pre 7 godina

Stvarno su mnogi komentari izuzetno glupi i neumesni. Covek je jedan od najboljih pesnika druge polovine dvadesetog veka, koji je imao veliki uticaj i na umetnost i koji je mnogima na odredjeni nacin promenio pogled na svet i uticao na formiranje jedne generacije ljudi koji su bili mnogo bolji nego sto su ovi danas. Kada se sve sabere, on je jedna od najznacajnijih licnosti u poslednjih pola veka, na polju duhovnosti. Poeziju je vesto uklapao sa muzikom, a u okviru poezije je provlacio svoje filozofske zakljucke i poruke. Dilan je, zapravo, mnogo ranije trebao da dobije ovu nagradu jer danas su vecina stanovnika na planeti obicni debili kojima njegova muzika i poezija nista ne znace niti je razumeju.

Yoyo

pre 7 godina

@ Rolling Stone
Hvala na informaciji, pronašao sam knjigu i .pdf formatu, a verovatno ću je potražiti i kupiti, jer je extra.
Za sve koji imaju dilemu oko toga dal je Dylan pesnik ili šarlatan, neka pogledaju knjig na ovom linku:
https://www.scribd.com/document/139229623/Stereo-Stihovi

maksimilijan

pre 7 godina

Могли су да му доделе Нобела за кулинарство, подједнако има везе са оба. Можда ипак мало боље кува.

68-masi

pre 7 godina

Leonard Koen je, po mome, bolji pesnik u istom zanru, iako volim i Dilanove stihove. To su dvojica ljudi koje u kontinuitetu volim od sredine 70-tih. Sto se tice muzicke strane, vise cenim Leonarda Koena, njegova dva koncerta ovde u Amsterdamu, 2008 i 2012 (oba na otvorenom) su nesto nezaboravno. Negde u tom periodu sam slusao i Dilana uzivo (u zatvorenom) i da mi nije dugogodisnji idol, napustio bih koncert
Ima tu jos imena koja su pomenuta nize dole. Cinjenica da je Dilan imao veliki uticaj na anti-ratne pokrete 60-tih, mada i tu ima nekih kontroverzi u vezi sa Dzoan Bejz - ona je, u stvari, kazu, bila ikona, on joj se pridruzio i kasnije preuzeo primat. Takodje, Dilan je dosta toga uzeo od Vudi Gatrija koji je pao u zaborav jer se lecio u psihijatrijskoj ustanovi (gde ga je Dilan posecivao).
Dakle, da sumiram, ova knjizevna nagrada je vise nagrada za uticaj koji je Dilan postigao svojim opstim angazovanjem. Na tom putu on nije uvek igrao cisto, ali ostavio je trag i u politickom i u pesnickom smislu. Ovo je, na nekin nacin, jos jedan trijumf generacije 60-tih, svet koji vidimo danas, sa svim dobrim i losim stranama, je uveliko njihova kreacija. I Hilari Klinton pripada toj generaciji, gledao sam pre nekoliko godina dokumentarac o padu Niksona gde je ona kao mlada svrsena pravnica vec igrala neku ulogu

isa

pre 7 godina

@Mladen Mladenovic
Ti nazivas Dilana podobnim likom za Americki establishment ? Knjigu u sake i procitaj sta o njemu i Alenu Ginzbergu misli puritanska Amerika - liberali !!! Ne postoji (postoje ali su ova dva najveca) osoba u Americi koja je vise javno prozivala americku politiku od 60' na ovamo .

Cirkus

pre 7 godina

Sledeca je Marina Tucakovic

Nobelova nagrada postaje cirkus. Pocela je od nagrade za mir gde dobija onaj za koga kazu kauboji. Evo sada i u knjizevnost se umesali.Posto nemaju svog knjizevnika onda daj muzicara.Japanac Murakami je vec nekoliko godina favorit. U obrazlozenju se navode dva njegova dela

Jovana

pre 7 godina

"Promenio je svet svojom muzikom... LEGENDA!(Titanium White, 13. oktobar 2016 13:15) stani , pa jel dobio za muziku ili za knjizevnost
(Ja, 13. oktobar 2016 14:15)"
Knjizevnost JE muzika! Cestitke legendi!

marko

pre 7 godina

Ajde neka im bude. Za neupucene: Bob je dobio i Oskara za Originalnu muziku za film - za plagijat. Things have changed, by Bob Dilan, u stvari je "Observations of a crow", by Marty Stuart. Marty je inace super lik, sjajan kantri muzicar.Posle jednog druzenja njih dvojice, Bob mu je rekao: Svidja mi se ova tvoja "Observations..." stvar, jel mogu da je posudim. Marty mu rece "Moze". Godinu dana kasnije, stize Oskar za majstor-Boba. Proverite na netu. Inace,iz te dve pesme je nastala nova Bajagina "Kad mesec prospe rekom srebra sjaj". "Posudjena".Cudno, ali istinito.

Milanče

pre 7 godina

Bob Dylan je pesnik i tačka. To što je svoju poeziju pretopio i u muziku govori samo o njegovoj svestranosti za umetnost. Ako ga već ne razumete ili ne volite njegovo stvaralaštvo ne komentarišite. Uvek imate izbor(zvezde granda, cece, lepe brene i ostale spodobe koje su vam bliže intelektu koji posedujete).

Jovana

pre 7 godina

"Promenio je svet svojom muzikom... LEGENDA!(Titanium White, 13. oktobar 2016 13:15) stani , pa jel dobio za muziku ili za knjizevnost
(Ja, 13. oktobar 2016 14:15)"
Knjizevnost JE muzika! Cestitke legendi!

Vaše ime

pre 7 godina

Ovi što se slažu i nemaju svoje mišljenje, njihovo mišljenje stvara TV i Internet.
Dakle ako je to Nobelova nagrada, nema tu šta da se razmišlja...
Naravno, tkz ''moderna poezija'' 21 veka je SVE samo ne poezija.
Toliko je izmasakriran taj najstariji književni pravac da se više ne razlikuje novinski članak od poezije - ''moderne''!
''Stihovi'' bez rime, nepovezano, bez duše, bez nevidljive sredine, samo načičkane rečenice u redovima koji samo podsećaju na oko kao da je poezija u pitanju.
A ovi što se slažu sa ovom nagradom bi se složili i da Bora Drljača dobije nobela za književnost; bili bi komentari tipa - pa dobro, zasluženo, jer... Pa očekivano, ipak je Bora... i td.
Žalosno!
Ako je jedan prosečan MUZIČAR najbolji književnik trenutno na celoj planeti, onda treba svi pisci i pesnici da izvrše samoubistvo, ali naravno da neće jer PRAVI književnici ne pišu za Nobela i za isprane mozgove.

Posmatrac

pre 7 godina

A kad sam pre neki dan napisao da (koliko je meni poznato) ni jedan pisac naucne fantastike nije dobio Nobelovu nagradu, pao je krs minusa.

Aurora borealis

pre 7 godina

A kad sam pre neki dan napisao da (koliko je meni poznato) ni jedan pisac naucne fantastike nije dobio Nobelovu nagradu, pao je krs minusa.
(Posmatrac, 13. oktobar 2016 15:02)

To možda i nije toliko loše s obzirom da je Tolkin koji je po meni najkvalitetniji bio kandidovan iste godine kada i Ivo Andrić :D

Inače čuo sam negde da je Tolkin naučio srpski samo da bi pročitao Na Drini ćupriju u originalnu.

Što se tiče Bob Dilana moram da priznam da sam poprilično iznenađen što je dobio Nobela ali mislim da bi moglo biti sasvim zasluženo.

Ps

pre 7 godina

Mislim da će inteligentnim ljudima i ovaj tekst biti dovoljan:

Поезија не воли вештачке и апстрактне теме, одриче се говора у име неке идеологије или политике. Писање поезије се неможе импровизовати, оно је
дубоко индивидуални чин, под разумева „светле тренутке” (lucida intervalla).
За песника није добро да обува страначке чарапе, поготово не оне
сa рупом. Песник је принц „босоногог детињства”. Важно упозорење оставио је и Гете: „Чим неки песник хоће да дејствује политички, он мора да се определи за неку партију, а чим то учини, изгубљен је као песник; он мора да се опрости са својим слободарством, својим неспутаним погледима и да сав огрезне у ограничености и слепој мржњи.”
Дакле, поезија искључује удворичко дадиљање дневно политичких флоску ла.
Поезија, за ра лику од политике, није „уметност могућег”, она је немогуће.

Поезија „редовно за неми од близине дневних догађаја” (И. Андрић).


У 20/1 веку, укидањем тонског акцента стиха и нестанком припевања као основне музичке супстанце поезије, песништво је заглиби ло у недођији
разних импровизација. Таква рециклажа довела је до самоукидања лепоте
песничких капацитета језика и смисла бављења поезијом.
Разграђена је и отерана песничка публика. - Toliko o modernij poeziji i ovom muzičaru koji je najbolji pesnik 21 veka!?

NN

pre 7 godina

Molim ove koji su odusevljeni ovom odlukom da nam objasne zasto je to tako dobro i koji su knjizevni kvaliteti Dilanove poezije?
(Ana, 13. oktobar 2016 13:27)

Najznačajniji pjesnici 20-og vijeka (ili bar druge polovine) su u rok muzici, a Dylan je na samom vrhu. Ova nagrada je sasvim logična.

Mnogi su kvaliteti njegove poezije, počev od kvaliteta same rok muzike da brzo i neposredno reaguje na svijet koji se ubrzano mijenja, preko dilanove vjestine oblikovanja stihova do dubine razmišljanja. Tu je i stilska definisanost i prepoznatljivost, i još toga.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (kentaur, 13. oktobar 2016 14:02)
Poštovani Kentaure, poezija danas je spoj metafizičke i metaforičke snage sa sentecom filozofskog. Kada dajete analize trebalo bi i da znate neke osnovne osobenosti postmoderne. Znam da danas previše naštampanih knjiga (skoro svaka kuća ima bar nekog pisca) bacaju senku i na one istinske, ali to ne opravdava težnju pojedinca da se edukuje makar samoinicijativno kada nije ponuđena druga mogućnost.

izadje na videlo

pre 7 godina

razumeti Bob Dylana moze samo pismen covek!
Takvi ljudi, pismeni, su odlucili da je on zaista i zasluzio nagradu. Polemisati sa ovima drugima nema potrebe - gubljenje vremena.
Inace, osim sto ga slusam 35 godina, drag mi je i zbog politickih stavova koji se podudaraju sa srpskim!!!

Smešno i žalosno

pre 7 godina

Sve se prodaje i kupuje. Sve je pod uticajem politike, veze, biznisa i korupcije. Nije izuzetak ni Nobelova nagrada. Primer nije samo nagrada Dilanu (koji je bez sumnje veliki muzičar, legenda roka, i ne više od toga), a i mnoge druge nagrade koje ta organizacija svake godine uručuje u drugim oblastima. Kao npr. Obama, dobio nagradu za mir, pored Libije, Sirije koje je ostavio iza sebe ??? Smešno i žalosno....

Sid

pre 7 godina

Aj nek neko vidi pa nek upozna naseg Djoleta s tim gosn Nobelom. Balasevic je u svakom smislu tata za Boba sto se tice pisanja i poezije. Covek pise preko 30 godina, ima pesmu za gotovo svaki muzicki pravac (pop, kantri, rep, bluz...) i njegove pesme imaju smisla i bez muzike, plus objavio je i prozna dela...Svaka cast gosp. Dilanu kao zabavljacu, ali on nije knjizevnik za Nobela.

dilane pjan si

pre 7 godina

volim rane radove dilana. nije umeo da peva ali umeo je i ume da pise. ali to nije za nobela. mada se je danas instant pa i taj nobel i oskari i sve je to jedan big reality show.. evo i cika rod postao ser pa ovaj svet je ...ah tamo su kuce od cokolade prozori su od marmelade tamo svako radi ono sta hoce tamo raste svako voce ...tatatatira

emilcioran

pre 7 godina

Odličan muzičar, ali ima mnooogo boljih pesnika, pisaca, itd. Kakva sprdnja od nagrade. Ko je sledeći dobitnik, Vendi Šapke ili naravno Đej?

kentaur

pre 7 godina

Ovde neki smatraju "pravom" knjizevnoscu formu knjige i covjeka koji je po zanimanju pisac, a kako raste kilaža izdatog to je ulaznica za Nobela.
Dilanu se sudi što je pjevao svoje pjesme.
Komentatori okrenite kanal na Grand i uzmite Narodni kuvar u šake. On ima preko hiljadu strana :)

Dharmatao

pre 7 godina

Po ceni da ću po ko zna koji put ispasti hejter, ne mogu a da ne parafraziram onu čuvenu Mladena Delića: "Pa ljudi, je li to moguće?"

Nislija

pre 7 godina

Dylan je pre svega pesnik, koji svojim pesmama daje i drugu, muzičku dimenziju. Nazvati ga tekstopiscem je uvredljivo, ne za njega, već za osobu koja je to izjavila. Apsolutno zaslužena odluka, a bila bi i da je Leonard Cohen dobio ovu nagradu.

c i t i z e n

pre 7 godina

Већина ових који пишу коментаре су се, изгледа, прекасно родили да би знали ко је Боб Дилан или пажљиво читали оно што је он писао. Ово, ипак, није Нобелова награда за мир да би се свако сматрао компетентнијим од Шведске академије да суди о нечијем делу.

Mladen Mladenović

pre 7 godina

Dilanu je nagrada dodeljena za "kreiranje novih poetskih izraza u okviru velike američke muzičke tradicije".
-----------------------------
Smatram da su i pokojnog Nobela, kao i njegov fond, iz koga se dodeljuje Nobelova nagrada posthumno zarobile SAD. On je postao igračka, u rukama ove velike sile a nagrada se pretvorila u suprotnost, one svrhe za koju je bila i namenjena. Nobelova nagrada je postala jedno od orudja, prljave politike ove velesile. Kakav Nobelov komitet, kakvi bakrači?! Niko ne može da dobije nagradu dok to ne odobri i "parafira" ova velika sila. Nagrade dobijaju podobni, oni koji verno služe američkim interesima, oni koji ne postavljaju pitanja već ljube skute silnika. Ne zbog toga što silnik o njima ima dobro i visoko mišljenje, jer sluga je uvek samo sluga, već zato da bi im tom nagradom povećao "specifičnu težinu". Drugačije je kada Rusiju ili bilo koji projektovani cilj, pljune jedan nobelovac a drugo kada to uradi "običan" političar ili neka poznata javna ličnost. Znate kako se kaže: "ali, ljudi, pa to je rekao ili izjavio nosilac Nobelove nagrade"?! To što je on samo duvao u harmoniku ili "trsio" po gitari nije više važno. Cilj je postignut. Ovo je i dokaz kako muzičar može da postane književnik. Dobro je da nije dobio nagradu iz oblasto medicine?! A mogao je. Ništa se ne bi promenilo.

nestor

pre 7 godina

Nemači pojma, da ste otišli malo dalje od Knockin' on the heavens door, bilo bi vam jasno da je Dylan najveći pesnik modernog doba. Forma u kojoj se pesme konzumiraju je irelevantna, nema prestižnog koledža na zapadu koji Dylana ne obrađuje kao klasika. Razumem da svako ima mišljenje, ali da ga saopštava velikim slovima i sa tolikim znacima uzvika, a pritom pojma nema o materiji, to mi već nije jasno...svaka čast akademiji, ovo je moglo i trebalo da se desi ranije.

Стара школа

pre 7 godina

Леонард Коен је заслужио пре, али у поређењу са претходним добитницима - ово је ВЕЛИКИ помак.

Шаолин монк

pre 7 godina

“Oni su pisali poetske tekstove koji su bili namenjeni javnim nastupima, a isti je slučaj i sa Bobom DIlanom. I dalje čitamo Homera i Sapfoa, i u tome uživamo”, izjavila je Sara Denius.

Сапфоа сигурно не читамо, већ Сапфо. Наиме, ради се о жени, песникињи.

Dejan

pre 7 godina

@Helena: "A zasto ne Leonardu Koenu?!" On ce sledeci put. A zasto ne Nick Cave, Tom Waits (verovatno previse mracni) ili pak Greg Graffin (verovatno previse levicarski). Ima toliko dobrih tekstopisaca, ali Dylan mi je prosecan. Dobro, na kraju krajeva, sve je to politika odredjena aktuelnim zbivanjima. Liberali ce biti zadovoljni. A kao sto neko dole rece, sada ce Hillary Clinton da bude predsednik. Dzaba i Nobelova Nagrada.

laza

pre 7 godina

Ne vidim razloga za čudjenje. Kada je Obama mogao da dobije nobela za mir zašto ne bi mogao i Dilan za književnost. Devalvacija svoh mogućih vrednosti i nevidjeni poltronizam.

lilibg

pre 7 godina

Sjajna vest, zaslužena nagrada.Dilan, multitalentovani umetnik.Bavi se i pisanjem poezije, poezija je kraljica književnosti.Sve čestitke.

ole

pre 7 godina

Uh sto intelektualne minijature hejtuju . 2 vezane recenice na engleskom ne razumeju a vec citaju , analiziraju i ocenjuju delo velikog Dilana . Uzgred procitajte njegovu prvu zbirku "Tarantula" pisane 1965/66 , prevedena je 2003 na hrvatski (dosta dobro).

Negativni

pre 7 godina

Koliko glupavih malogradjanskih komentara na ovu vest. Gomila pojma nema ko je i šta predstavlja Bob Dilan. To je definicija naše propasti.
Glupost i zavist. Naša definicija.

Igor

pre 7 godina

Malo ko je toliko kulturoloski zaduzio covecanstvo u drugoj polovini XX veka. Neki to, nazalost, ne vide, ne razumiju - nista novo, mora biti tako.
Sve cestitke, Cimermanu Roberte - zivio nam na mnoga leta.

Nikola

pre 7 godina

Ne, nego ce da daju Bregovicu i Bajagi.

Pa jeste li vi normalni. Naravno da je zasluzio, vise nego iko. Proucite malo delo Boba Dilana pa komentarisite. Covek je legenda!

Gorki

pre 7 godina

Bob je bio buntovnnik 60-tih, hipi, borba protiv rata u Vijetnamu, Vudstok i sl, ali kad je video kako kao slucajno nestaju njegovi istomisljenici sa 29, DZenis, Hendriks, Morison, legao na rudu i danas stize nagrada. SRAMOTA.

Ana

pre 7 godina

(zimzeleni, 13. oktobar 2016 13:45)

Posto vidim da ste iz "materije" ili priblizno, podseticu vas da dva grandiozna pisca, Ernesto Sabato i Vilijam Trevor (koji je, uzgred, jos ziv i jos uvek fenomenalno pise) nisu dobila Nobelovu nagradu. Mislim da je dalji komentar suvisan.

MM

pre 7 godina

Promenio je svet svojom muzikom... LEGENDA!
(Titanium White, 13. oktobar 2016 13:15) # Link komentara

Dobro si rekao ... "muzikom". Ali do sada su Nobela za književnost dobijali ljudi koji su svet menjali svojim književnim delima (čitaj knjigama)...

Zeljko

pre 7 godina

E to mora da se odgleda, trenutak kad bude primao Nobelovu nagradu! Jel ima neki prenos. Ma bice na Youtube garant, hit sezone govor posle dodele!!! :)

Rolling Stone

pre 7 godina

@Yoyo jeste briljantni Dragoslav Andrić u " STEREO STIHOVIMA" obaveznoj lektiri moje generacije...gde kaže: "odgovor prijatelju na sve što te muči, odgovor u vetru huči"..."The answer my friend is blowing in the wind, the answer is blowing in the wind" :)

kentaur

pre 7 godina

Molim ove koji su odusevljeni ovom odlukom da nam objasne zasto je to tako dobro i koji su knjizevni kvaliteti Dilanove poezije?
(Ana, 13. oktobar 2016 13:27)

Najznačajniji pjesnici 20-og vijeka (ili bar druge polovine) su u rok muzici, a Dylan je na samom vrhu. Ova nagrada je sasvim logična.

Mnogi su kvaliteti njegove poezije, počev od kvaliteta same rok muzike da brzo i neposredno reaguje na svijet koji se ubrzano mijenja, preko dilanove vjestine oblikovanja stihova do dubine razmišljanja. Tu je i stilska definisanost i prepoznatljivost, i još toga.

Tyler Durden

pre 7 godina

Čitam uglavnom nobelovce, Beketa, Markesa, Dilana... Buahahaaa
Sledeće godine možemo očekivati za dobitnika nagrade i nekoga iz porodice Kardašijan, ili Klinton.

lerma

pre 7 godina

a marko kraljevic a kosovska djevojka a mali radojica... cudi me tolika mrznja ljudi koji su odrasli izucavajuci po skolama pjesme nepoznatih izvodjaca od pre par stotina godina. opismenjavanjem preslo se sa gusli na pero a pojavom novih muzickih instumenata napravljena je nova tranzicija.
dosli smo do kantautora savremenih pjesnika. vremena se mijenjaju a s njima i standardi. za 300 godina bice to klasicna muzika. drzace se predavanja o njegovoj poeziji. izgleda da je jedina greska sto je nagradjen za zivota a ne posle par stotina godina. :-P

Vladan Grujić

pre 7 godina

How does it feel?
To be a Nobel prize winner?
...
Moje najsrdačnije čestitke i Bobu Dilanu i članovima Švedske akademije koji su glasali za ovu odluku.
:-) :-) :-)

Blicc

pre 7 godina

Sad pogledajte iz ovog ugla: Andrić nije uspeo da dobije ni NIN-ovu nagradu za "Prokletu avliju" jer je delo, citiram, "prekratko za roman". Ali zato gospodin Dilan dobija Nobela. Toliko o objektivnosti i nepristrasnosti.

Amerikanac

pre 7 godina

Veliki poet, dosta je uticao na razvoj roka, bluza i folka jos u ranim danima u kasnim pedesetim. Aktivan na sceni vise od 50 godina.

Dar

pre 7 godina

Zašto ne porediti Kardašijan sa Dilanom? U istom su biznisu - show biznisu. Neko peva i svira, a neko pokazuje d... i s.... I stvarno, jedan komentator je ovde jednom rekao da je K.K. uspešna, tako što je izuzetno vešto eksploatisala najniže porive ljudskog društva. Kad bolje razmislim, ako se uporedi sa književnom vrednošću Bob Dilanovih pesama, K.K. zaslužuje nagradu u oblasti ekonomije. Tupacovi tekstovi imaju mnogo dublje značenje od Dilanovih, možda bi i njemu, posthumno, mogli da dodele nagradu? Žao mi je pisci, vaše vreme je prošlo. Show biznis danas vlada svetom.

Blicc

pre 7 godina

Izvrstan muzičar, ali ovo je pečat na činjenicu da je ova nagrada postala lakrdija. Ne postoje stilski, jezički niti bilo kakvi drugi kriterijumi koji bi Dilana svrstali među književne stvaraoce. Ova vest me je danas ojadila i pokazala gde stojimo..

marko_sthlm

pre 7 godina

@ "Promenio je svet svojom muzikom... LEGENDA!
(Titanium White, 13. oktobar 2016 13:15)"

Da, upravo to - MUZIKOM!
Tako mu je onda trebalo dati nagradu za muziku a ne za KNJIŽEVNOST!

Kao što mnogi rekoše: dobar muzičar ali kkkve veze ima on sa književnošću?

slučajni prolaznik

pre 7 godina

Ove negativne komentare su verovatno napisali naši piščići
(i kantautorčići) koji spavaju licem okrenutim ka Štokholmu.

EU Citizen

pre 7 godina

I do sada je to bila besmislena politička nagrada za levičarske ljubimce skandinavsje levičarske klike koja ih be dodeljuje (pa je tako, na primer, nijedan od najvećih pisaca prošlog veka nije dobio, ni Džojs, ni Kafka, ni Rilke, ni Paund, ni Borhes, ni Nabokov, ni Vulfova, ni Sabato, iako je čak i bio levičar, :) a dodeljena je samo nekolicina iole značajnih književnika, poput Eliota, Mana, Foknera ili Kamija, dok je "literarnih genija" poput Perl Bak ili izvesnog Wole Soyenka iz neke afričke zabiti koliko hoćeš), a sada, posle ove budalaštine mirno mogu da je ukinu, što pre to bolje. Čak i u okvirima popularne muzike, ako su zaludni nordijski komunci već rešili da se sprdaju, postoje desetine kandidata koji su za Dilana ono što je Šekspir za Dobricu Ćosića, uporedite recimo tekstove Toma Vejtsa ili Frenka Zape sa Dilanovim ako znate engleski, i biće vam sve jasno.

LondonCalling

pre 7 godina

Ljudi, Dilan je pesnik. Izvrstan pesnik! A to spada u knjizevnost. Oni koji ne shvataju zasto je on dobio ovu nagradu, neka potraze prevode njegovih pesama pa ce mozda shvatiti zasto..
Kakve to ima veze sto je amerikanac??
Sjajno, sjajno, sjajno!!!

Vojvodjanin

pre 7 godina

"...Promenio je svet svojom muzikom... LEGENDA! (Titanium White, 13. oktobar 2016 13:15)"

Mada nisam njegov obozavatelj, slazem se sa tvojom konstatacijom.

Ali za to sto je postigao svojom muzikom, zasluzuje neku DRUGU NAGRADU a NE Nobelovu nagradu za KNJIZEVNOST...?!?!

Po toj logici i Michael Jordan bi isto mogao da dobije istu ovo nagradu jer je promenio kosarku....?!?!

Ne razumem logiku ni odluci Komiteta ni u tvom agrumentu.....?!?!?

Mr. Bojangles

pre 7 godina

Za sve ove koji se iščuđavaju "ko, kako, zašto, ko je to platio, auuuuuuu" i ostale onomatopeje:
"Well, the walls of pride are high and wide
Can't see over to the other side
It's such a sad thing to see beauty decay
It's sadder still to feel your heart turn away
One look at you and I'm out of control
Like the universe has swallowed me whole
I'm twenty miles out of town and Cold Irons bound"

olja

pre 7 godina

Bob Dilan! Nevjerovatno! Znala sam ponesto o njegovom radu i u oblasti knjizevnosti, ali da je toliko dobar (mislim, trebalo bi tako da bude, kad "iza" stoji "Nobel"), to, zaista, nisam znala. Voljela bih da budem prijatno iznenadjena kad mi jednom u ruke zapadne njegovo "kapitalno" djelo.

Jeste

pre 7 godina

Jos jedan dokaz da neki krivi ljudi stoje iza ove Nobelove nagrade jos od samog pocetka. Zaceci fasizma i ostalo. Nije ni cudo sto je Tesla odbio da je primi, valja se zapitati i zasto.

Vidi se da kroz vreme ona prati mejnstrim, odnosno ucestvuje u krojenju istog, s obzirom da je danas na snazi srozavanje coveka i opsti nazadak, tome se doprinosi i ovakvim odlukama.
Setite se da je Barak Obama , i Marti Ahtisari, uber fasista, da su dobili Nobelovu nagradu za mir.

Dilan je svojevremeno govorio, a toga ima na netu u emisijama ko stoji iza muzicke industrije, o tome da je morao da potpisuje cudne ugovore i da o tome ne sme da prica.

Valja o svemu tome razmisliti, i najbitnije informisati se a ne citati dnevne gluposti, i likovati bezz pokrica

alal vera

pre 7 godina

Ovo je potpuno sumanuto. Nobelova nagrada za knjizevnost TEKSTOPISCU. A mi, kakvi smo pomodni, ne bi me zacudilo da ove godine NIN-ovu nagradu za roman godine dobije Marina Tucakovic za tekstove svojih pesama, koje kako kazu, opisuju zivot, a zivot pise romane, zar ne....

mlekadzija

pre 7 godina

Nema potrebe za opsirnijom vesti. Jos jedna potpuno promasena nagrada kompromitovanog komiteta...Pored zivih i aktivnih brojnih pisaca (popuniti .........po zelji i literarnom ukusu) Dilan laureat za knjizevnost!?!?!? Sjajan muzicar ali svetlosnim godinama udaljen od knjizevnosti...

Miloš_NS

pre 7 godina

Ne razumem kako može Nobelova nagrada za književnost da se dodeli muzičaru? Slušam Dilanovu muziku, poštujem ga ali to mi stvarno nije jasno. Na neki način me ovo podseća na Obaminog Nobela za mir i pre nego što mu je počeo predsednički mandat.

kentaur

pre 7 godina

A zasto ne Leonardu Koenu?!
(Helena, 13. oktobar 2016 13:25)

Ne bi bilo nepravedno da je i Cohen dobio, ali Dylan je izrazom širi autor, sa većim opusom.

Yoyo

pre 7 godina

Јел се неко некад усудио да изда превод Диланових песама? Било би занимљиво прочитати то, јер на жалост енглески не знам, или га знам врло, врло мало.

DAVOR

pre 7 godina

Koliko su ovde ljudi ne informisani, pa ovaj umetnik je dao jednu od njaupecatljivijih izjava o stradanju Srba u Hrvatskoj da su ga Hrvati iz dijaspore tuzili na sudu. A da ne govorim o medijskoj harangi kroz koju je prosao sto u Hrvatskoj sto u Americi. Pa su izgubili spor. Zasluzuje mnogo pre spomenik i ulicu u Beogradu nego mnogi koje nam namece ova rusofilska vlast.

Џејмс 007Bond

pre 7 godina

In the interview, published on 27 September 2012, the singer said racism was holding America back.

"If you got a slave master or [Ku Klux] Klan in your blood, blacks can sense that," he was quoted as saying. "That stuff lingers to this day. Just like Jews can sense Nazi blood and the Serbs can sense Croatian blood."

brm

pre 7 godina

Nobelova nagrada za mir ide Al Caponu.
(Dr. Nele, 13. oktobar 2016 13:19)

Ok za sarkazam, ali ako hoćeš da bude sarkastičan onda treba da imaš i neko predznanje. Nobel može da se dodeli samo živim osobama. Tako da nađi novi primer.

nik

pre 7 godina

Pokretac kulture druge polovine XX veka... Pesme su cista poezija, prica sa celinom, stvarnim ljudima i dogadjajima... Nema nagrada neki znacaj i tezinu ali je fino jer bar na dan svet ce da se upozna sa genijem Roberta Zimermana...

Pedja

pre 7 godina

Molim ove koji su odusevljeni ovom odlukom da nam objasne zasto je to tako dobro i koji su knjizevni kvaliteti Dilanove poezije?
(Ana, 13. oktobar 2016 13:27)
Smesno! Tragicno!
(beba mihalj, 13. oktobar 2016 13:27)
Upravo mi se kosa digla na glavi. Ovo je takva antireklama za Novelovu nagradu za knjizevnost da nemam reci.
(Ana, 13. oktobar 2016 13:25)
Sjajan muzicar ali svetlosnim godinama udaljen od knjizevnosti...
(mlekadzija, 13. oktobar 2016 13:22)
Postovani hejteri,
Bob Dilan je ocajan muzicar, Jos gori pevac, Ali je sjajan pesnik i jedini razlog njegove popularnosti karijere su tekstovi njegovih pesama.

zimzeleni

pre 7 godina

@Ana Procitaj recimo, navodim samo najskoriji primer, prve stranice knjige Dijalozi Zila Deleza i Klera Parnea. Ako ukinemo glupi argument da ta poezija nije stampana (jer znamo da su i Homer i vecina antickih liricara samo PEVALI), onda dolazimo do najvaznijih kvaliteta: bogatstvo i jedinstvenost pesnicke vizije. Uticaj valjda nije sporan. Ne znam da li sam odavno cuo lepsu vest, zapravo.

Tomy

pre 7 godina

Hrvati neće biti baš najsrećniji ... Sad da ga pozovemo na jedno književno veče u Beogradsku arenu, a?!
(Mikael Hansen, 13. oktobar 2016 13:14)
A ako oni nisu srećni onda smo mi šta?Medicina to ume da objasni.

Miskec

pre 7 godina

@Joe kako te nije sramota da porediš Kim Kardašijan sa Bobom Dilanom? Apsolutno zasluženo!
(katarina, 13. oktobar 2016 13:25

Hajde Katarina, knjizevna kriticarko, molim te objasni nam detaljno!!??
Coca-Cola je i ovde uspela da umesa svoje prste!!!

Zgrožen

pre 7 godina

Citiram:
"Dilanu je nagrada dodeljena za "kreiranje novih poetskih izraza u okviru velike američke muzičke tradicije".

Alo ljudi - dali ste mu Nobelovu nagradu za književnost !!!

Kakve veze ima Nobelova nagrada za književnost sa Američkom muzičkom tradicijom !!!

Ovo je stvarno van zdrave pameti: pa neka je sto-put bio dobar tekstopisac, on nije književnik i ovim se vređaju svi ostali pravi književnici i ponižava sama poenta ove književne nagrade.

Ako ste želeli da mu je dodelite, onda ste trebali da ustanovite NOVU kategoriju (muziku) i da mu je za TO dodelite a ne za "književnost" jer to što on radi NIJE književnost. Rad jednog Boba Dilana i jednog Ive Andriđa (nama blizak književnik pa ga zato navodim), se NE MOŽE izjednačiti pa šta god da Vi gospodo o tome pišete i mislite !!!

SRAMOTA !!!

Nobel se sada obrće u grobu, što kaže naš narod.

Trotters Independent Traders

pre 7 godina

Promenio je svet svojom muzikom... LEGENDA!
(Titanium White, 13. oktobar 2016 13:15)


Sledece godine, Nobel za knjizevnost dobija 50 Cent.

Danilo

pre 7 godina

Veliko ime svetske muzičke scene, velika pojava zaista!
Odličan rok-pesnik, jedan od najvećih!
Lično, ne znam za njegove književno delo van njegovih pesama i lično mislim da nije veći pesnik od Džonija Štulića. Ali ko mene pita?
Dodatno, mislim da su se ogrešili o Makartija,Danielevskog,B.E.Elisa, verovatno i Bukovskog. Ali ko mene zaista i bilo šta pita?
Sve u svemu, drago mi je da rok dobija mesto koje zaslužuje i drago mi je što će ovo biti podsticaj za rok-pesnike da još više i predanije rade na svom delu.

Izvini na ovako dugoj replici

pre 7 godina

@ "Molim ove koji su odusevljeni ovom odlukom da nam objasne zasto je to tako dobro i koji su knjizevni kvaliteti Dilanove poezije?"
(Ana, 13. oktobar 2016 13:27

Ne vredi tebi objasnjavati zato sto si nevidjena lencuga. Nisi mogla/htela da procitas ovako kratku vest. A sve lepo pise.

PS A mozda ne znas da citas?

auuuuuuu

pre 7 godina

Ne znam da li da se smejem ili plačem, gde ide ovaj svet? Matori hipik dobio nagradu za literaturu, ma bre da se nosite. Treba sada svi književnici koji su je dobili da je vrate i naprave protest. A posbno pitanje je,ko je to platio???

Zoki

pre 7 godina

Odlican izbor. Sa druge strane, autori kojima je maternji jezik engleski imaju mnogo srece i nezasluzenu prednost na ovom trzistu jer su u zizi svetske javnosti. Recimo Balasevic, na siromasnijem srpskom jeziku uradi sve isto sto i Dilan ali nikad nece ni primirisati ovakvoj nagradi.

ko se boji vuka jos?

pre 7 godina

Iskrene cestitke geniju cija je muzika donela milione, nazalost nekim drugim muzicarima... I'm a-wondering if she remembers me at all, many times I've often prayed, in the darkness of my night, in the brightness of my day

Milos

pre 7 godina

Fantasticni tekstovi pesama dugi niz godina bez svake sumnje. Generacije su odrastale uz njih. Mnoge su postale besmrtne.. Da li je za Nobelovu nagradu - ne znam. Stvarno nisam kompetentan/strucan da dam svoje misljenje. Ali mogu jednostavno da ih volim.

Zoran

pre 7 godina

Molim ove koji su odusevljeni ovom odlukom da nam objasne zasto je to tako dobro i koji su knjizevni kvaliteti Dilanove poezije?
(Ana, 13. oktobar 2016 13:27)

Njemu ni muzika nije za Nobela, kamoli tekst. Vidis da je sve po diktatu. Uzivaj i gledaj kako se Zapad urusava. Obama za mir, ovaj za KNJIZEVNOST, jos meni da daju za mladost(51 godina).

4k4.Dex

pre 7 godina

Ko ne shvata kako je Dilan svojim liricizmom promenio muziku napravio novi pravac i izmislio bar 30 vrhunskih pevaca koji su se slepali na njegovu muziku ne treba da komentarise ovde gluposti.

Ђорђе

pre 7 godina

Штулић и Де Андре имају много боље пјесме од Дилана, међутим, стварали су на погрешним језицима, тако да Швеђани нису ни чули за њих. Изгледа да популарност постаје пресудна за добијање ове сувише извикане награде.

Blicc

pre 7 godina

Subjektivnost u književnom stvaralaštvu ne bi trebalo da se nagrađuje Nobelovom nagradom, već postoje kriterijumi koji su ovde u nedostatku. Potreban je marljivi istraživački rad, stilske osobenosti teksta, svakojake primedbe i istančanost i sažetost izraza. Ne želim nikoga da uvredim, ali ovo nije objektivno, jer postoje pravi pisci i književnici koje ovo vređa. Ništa od navedenog ne umanjuje Dilana kao umetnika, ali ovo je postalo smešno.

KG

pre 7 godina

@Ana
Molim ove koji su odusevljeni ovom odlukom da nam objasne zasto je to tako dobro i koji su knjizevni kvaliteti Dilanove poezije?
Postovana,
O kvalitetu poezije ne mogu drugi da Vam objasnjavaju. Morate sami da procitate i steknete utisak.To bi bilo isto kao da Vam govore kako je njegova poezija dobra ili losa, a da nisu nista procitali (ili slusali).

De gustibus non est disputandum! O ukusima se ne raspravlja.

U sustini kritika ovih koji se ZGRAZAVAJU nad ovom odlukom Nobelovog komiteta je sto im smeta da je Bob Dilan Amerikanac. Da je on Rus, Kinez ili Grk, svi bi ste hvalili odluku na sva usta.

načitani

pre 7 godina

Sad kad je dobitnik Nobela za književnost neko za koga su čuli, pojuriše komentatori koji znaju jednu Dilanovu pesmu i nijednog od drugih ovogodišnjih kandidata da nam objasne kako je to loš izbor.

MileKralj

pre 7 godina

DILAN JE U SVOJIM PESMAMA OD NEKOLIKO DESETINA REDOVA REKAO VIŠE,LEPŠE I ZNAČAJNIJE NEGO MNOGI DOBITNICI NOBELOVE NAGRADE U SVOJIM KNJIGAMA OD NEKOLIKO STOTINA STRANA!

Vladan Grujić

pre 7 godina

How does it feel?
To be a Nobel prize winner?
...
Moje najsrdačnije čestitke i Bobu Dilanu i članovima Švedske akademije koji su glasali za ovu odluku.
:-) :-) :-)

Шаолин монк

pre 7 godina

“Oni su pisali poetske tekstove koji su bili namenjeni javnim nastupima, a isti je slučaj i sa Bobom DIlanom. I dalje čitamo Homera i Sapfoa, i u tome uživamo”, izjavila je Sara Denius.

Сапфоа сигурно не читамо, већ Сапфо. Наиме, ради се о жени, песникињи.

mlekadzija

pre 7 godina

Nema potrebe za opsirnijom vesti. Jos jedna potpuno promasena nagrada kompromitovanog komiteta...Pored zivih i aktivnih brojnih pisaca (popuniti .........po zelji i literarnom ukusu) Dilan laureat za knjizevnost!?!?!? Sjajan muzicar ali svetlosnim godinama udaljen od knjizevnosti...

Yoyo

pre 7 godina

Јел се неко некад усудио да изда превод Диланових песама? Било би занимљиво прочитати то, јер на жалост енглески не знам, или га знам врло, врло мало.

auuuuuuu

pre 7 godina

Ne znam da li da se smejem ili plačem, gde ide ovaj svet? Matori hipik dobio nagradu za literaturu, ma bre da se nosite. Treba sada svi književnici koji su je dobili da je vrate i naprave protest. A posbno pitanje je,ko je to platio???

LondonCalling

pre 7 godina

Ljudi, Dilan je pesnik. Izvrstan pesnik! A to spada u knjizevnost. Oni koji ne shvataju zasto je on dobio ovu nagradu, neka potraze prevode njegovih pesama pa ce mozda shvatiti zasto..
Kakve to ima veze sto je amerikanac??
Sjajno, sjajno, sjajno!!!

Igor

pre 7 godina

Malo ko je toliko kulturoloski zaduzio covecanstvo u drugoj polovini XX veka. Neki to, nazalost, ne vide, ne razumiju - nista novo, mora biti tako.
Sve cestitke, Cimermanu Roberte - zivio nam na mnoga leta.

Mladen Mladenović

pre 7 godina

razumeti Bob Dylana moze samo pismen covek!
Takvi ljudi, pismeni, su odlucili da je on zaista i zasluzio nagradu. Polemisati sa ovima drugima nema potrebe - gubljenje vremena.
Inace, osim sto ga slusam 35 godina, drag mi je i zbog politickih stavova koji se podudaraju sa srpskim!!!
(izadje na videlo, 13. oktobar 2016 15:37)
--------
Da li ovo treba da shvatimo da ste pismeni ili..? Pa, mnogi slušaju Boba Dylana ali im ne pada napamet da je on, kao muzičar, mogao da dostigne takve visine u književnosti?! I ja znam da je polemika sa nekima bespredmetna i da predstavlja gubljenje vremena ali, zar je to što ga Vi slušate 35 godina, i što se njegovi politički stavovi podudaraju sa Vašima, razlog da mu se dodeli Nobelova nagrada za književnost?!

Dharmatao

pre 7 godina

Po ceni da ću po ko zna koji put ispasti hejter, ne mogu a da ne parafraziram onu čuvenu Mladena Delića: "Pa ljudi, je li to moguće?"

A.

pre 7 godina

Ako je jedan prosečan MUZIČAR najbolji književnik trenutno na celoj planeti, onda treba svi pisci i pesnici da izvrše samoubistvo, ali naravno da neće jer PRAVI književnici ne pišu za Nobela i za isprane mozgove.
(Vaše ime, 13. oktobar 2016 15:35)

Kao što Mis sveta verovatno nije najlepša žena na svetu, tako ne mora da znači da je dobitnik Nobelove nagrade u svom domenu najbolji na svetu. Nego je, po odluci Švedske akademije, najbolji od onih koji su te godine nominovani.

Čestitam Bobu Dilanu.

isa

pre 7 godina

@Mladen Mladenovic
Ti nazivas Dilana podobnim likom za Americki establishment ? Knjigu u sake i procitaj sta o njemu i Alenu Ginzbergu misli puritanska Amerika - liberali !!! Ne postoji (postoje ali su ova dva najveca) osoba u Americi koja je vise javno prozivala americku politiku od 60' na ovamo .

Sid

pre 7 godina

Aj nek neko vidi pa nek upozna naseg Djoleta s tim gosn Nobelom. Balasevic je u svakom smislu tata za Boba sto se tice pisanja i poezije. Covek pise preko 30 godina, ima pesmu za gotovo svaki muzicki pravac (pop, kantri, rep, bluz...) i njegove pesme imaju smisla i bez muzike, plus objavio je i prozna dela...Svaka cast gosp. Dilanu kao zabavljacu, ali on nije knjizevnik za Nobela.

Pedja

pre 7 godina

Molim ove koji su odusevljeni ovom odlukom da nam objasne zasto je to tako dobro i koji su knjizevni kvaliteti Dilanove poezije?
(Ana, 13. oktobar 2016 13:27)
Smesno! Tragicno!
(beba mihalj, 13. oktobar 2016 13:27)
Upravo mi se kosa digla na glavi. Ovo je takva antireklama za Novelovu nagradu za knjizevnost da nemam reci.
(Ana, 13. oktobar 2016 13:25)
Sjajan muzicar ali svetlosnim godinama udaljen od knjizevnosti...
(mlekadzija, 13. oktobar 2016 13:22)
Postovani hejteri,
Bob Dilan je ocajan muzicar, Jos gori pevac, Ali je sjajan pesnik i jedini razlog njegove popularnosti karijere su tekstovi njegovih pesama.

Cinik

pre 7 godina

Gde mogu da nadjem sabrana dela Boba Dilana???? Imam Orhana Pamuka, Solzenjicina, Andrica, Markesa. Od Dilana imam sve Long play ploce. definitivno Nobelova nagrada pada sve nize.Od nagrade za mir evo sada i za knjizevnost

alejandro

pre 7 godina

Nobel za mir odavno je izgubio svaki kredibilitet a izgleda da se to događa i sa književnošću. Bob Dilan u društvu jednog Bromfilda, Stajnbeka, Hemingveja,..! Baš bez veze!!

izadje na videlo

pre 7 godina

razumeti Bob Dylana moze samo pismen covek!
Takvi ljudi, pismeni, su odlucili da je on zaista i zasluzio nagradu. Polemisati sa ovima drugima nema potrebe - gubljenje vremena.
Inace, osim sto ga slusam 35 godina, drag mi je i zbog politickih stavova koji se podudaraju sa srpskim!!!

DAVOR

pre 7 godina

Koliko su ovde ljudi ne informisani, pa ovaj umetnik je dao jednu od njaupecatljivijih izjava o stradanju Srba u Hrvatskoj da su ga Hrvati iz dijaspore tuzili na sudu. A da ne govorim o medijskoj harangi kroz koju je prosao sto u Hrvatskoj sto u Americi. Pa su izgubili spor. Zasluzuje mnogo pre spomenik i ulicu u Beogradu nego mnogi koje nam namece ova rusofilska vlast.

Џејмс 007Bond

pre 7 godina

In the interview, published on 27 September 2012, the singer said racism was holding America back.

"If you got a slave master or [Ku Klux] Klan in your blood, blacks can sense that," he was quoted as saying. "That stuff lingers to this day. Just like Jews can sense Nazi blood and the Serbs can sense Croatian blood."

MileKralj

pre 7 godina

DILAN JE U SVOJIM PESMAMA OD NEKOLIKO DESETINA REDOVA REKAO VIŠE,LEPŠE I ZNAČAJNIJE NEGO MNOGI DOBITNICI NOBELOVE NAGRADE U SVOJIM KNJIGAMA OD NEKOLIKO STOTINA STRANA!

kentaur

pre 7 godina

Molim ove koji su odusevljeni ovom odlukom da nam objasne zasto je to tako dobro i koji su knjizevni kvaliteti Dilanove poezije?
(Ana, 13. oktobar 2016 13:27)

Najznačajniji pjesnici 20-og vijeka (ili bar druge polovine) su u rok muzici, a Dylan je na samom vrhu. Ova nagrada je sasvim logična.

Mnogi su kvaliteti njegove poezije, počev od kvaliteta same rok muzike da brzo i neposredno reaguje na svijet koji se ubrzano mijenja, preko dilanove vjestine oblikovanja stihova do dubine razmišljanja. Tu je i stilska definisanost i prepoznatljivost, i još toga.

chombe

pre 7 godina

Stvarno su mnogi komentari izuzetno glupi i neumesni. Covek je jedan od najboljih pesnika druge polovine dvadesetog veka, koji je imao veliki uticaj i na umetnost i koji je mnogima na odredjeni nacin promenio pogled na svet i uticao na formiranje jedne generacije ljudi koji su bili mnogo bolji nego sto su ovi danas. Kada se sve sabere, on je jedna od najznacajnijih licnosti u poslednjih pola veka, na polju duhovnosti. Poeziju je vesto uklapao sa muzikom, a u okviru poezije je provlacio svoje filozofske zakljucke i poruke. Dilan je, zapravo, mnogo ranije trebao da dobije ovu nagradu jer danas su vecina stanovnika na planeti obicni debili kojima njegova muzika i poezija nista ne znace niti je razumeju.

načitani

pre 7 godina

Sad kad je dobitnik Nobela za književnost neko za koga su čuli, pojuriše komentatori koji znaju jednu Dilanovu pesmu i nijednog od drugih ovogodišnjih kandidata da nam objasne kako je to loš izbor.

lilibg

pre 7 godina

Sjajna vest, zaslužena nagrada.Dilan, multitalentovani umetnik.Bavi se i pisanjem poezije, poezija je kraljica književnosti.Sve čestitke.

Milos

pre 7 godina

Fantasticni tekstovi pesama dugi niz godina bez svake sumnje. Generacije su odrastale uz njih. Mnoge su postale besmrtne.. Da li je za Nobelovu nagradu - ne znam. Stvarno nisam kompetentan/strucan da dam svoje misljenje. Ali mogu jednostavno da ih volim.

Artemis Foul

pre 7 godina

Sad pogledajte iz ovog ugla: Andrić nije uspeo da dobije ni NIN-ovu nagradu za "Prokletu avliju" jer je delo, citiram, "prekratko za roman". Ali zato gospodin Dilan dobija Nobela. Toliko o objektivnosti i nepristrasnosti.
(Blicc, 13. oktobar 2016 13:56)
}######
NIN-ova nagrada se i daje samo za romane, a ne za novele i novelete. Ali zato gospodin Ivo Andrić dobija nobelovu nagradu za književnost. Toliko o gluposti i nepismenosti.

4k4.Dex

pre 7 godina

Ko ne shvata kako je Dilan svojim liricizmom promenio muziku napravio novi pravac i izmislio bar 30 vrhunskih pevaca koji su se slepali na njegovu muziku ne treba da komentarise ovde gluposti.

alal vera

pre 7 godina

Ovo je potpuno sumanuto. Nobelova nagrada za knjizevnost TEKSTOPISCU. A mi, kakvi smo pomodni, ne bi me zacudilo da ove godine NIN-ovu nagradu za roman godine dobije Marina Tucakovic za tekstove svojih pesama, koje kako kazu, opisuju zivot, a zivot pise romane, zar ne....

Dejan

pre 7 godina

@Helena: "A zasto ne Leonardu Koenu?!" On ce sledeci put. A zasto ne Nick Cave, Tom Waits (verovatno previse mracni) ili pak Greg Graffin (verovatno previse levicarski). Ima toliko dobrih tekstopisaca, ali Dylan mi je prosecan. Dobro, na kraju krajeva, sve je to politika odredjena aktuelnim zbivanjima. Liberali ce biti zadovoljni. A kao sto neko dole rece, sada ce Hillary Clinton da bude predsednik. Dzaba i Nobelova Nagrada.

MM

pre 7 godina

Promenio je svet svojom muzikom... LEGENDA!
(Titanium White, 13. oktobar 2016 13:15) # Link komentara

Dobro si rekao ... "muzikom". Ali do sada su Nobela za književnost dobijali ljudi koji su svet menjali svojim književnim delima (čitaj knjigama)...

dilane pjan si

pre 7 godina

volim rane radove dilana. nije umeo da peva ali umeo je i ume da pise. ali to nije za nobela. mada se je danas instant pa i taj nobel i oskari i sve je to jedan big reality show.. evo i cika rod postao ser pa ovaj svet je ...ah tamo su kuce od cokolade prozori su od marmelade tamo svako radi ono sta hoce tamo raste svako voce ...tatatatira

nik

pre 7 godina

Pokretac kulture druge polovine XX veka... Pesme su cista poezija, prica sa celinom, stvarnim ljudima i dogadjajima... Nema nagrada neki znacaj i tezinu ali je fino jer bar na dan svet ce da se upozna sa genijem Roberta Zimermana...

Aurora borealis

pre 7 godina

A kad sam pre neki dan napisao da (koliko je meni poznato) ni jedan pisac naucne fantastike nije dobio Nobelovu nagradu, pao je krs minusa.
(Posmatrac, 13. oktobar 2016 15:02)

To možda i nije toliko loše s obzirom da je Tolkin koji je po meni najkvalitetniji bio kandidovan iste godine kada i Ivo Andrić :D

Inače čuo sam negde da je Tolkin naučio srpski samo da bi pročitao Na Drini ćupriju u originalnu.

Što se tiče Bob Dilana moram da priznam da sam poprilično iznenađen što je dobio Nobela ali mislim da bi moglo biti sasvim zasluženo.

KG

pre 7 godina

@Ana
Molim ove koji su odusevljeni ovom odlukom da nam objasne zasto je to tako dobro i koji su knjizevni kvaliteti Dilanove poezije?
Postovana,
O kvalitetu poezije ne mogu drugi da Vam objasnjavaju. Morate sami da procitate i steknete utisak.To bi bilo isto kao da Vam govore kako je njegova poezija dobra ili losa, a da nisu nista procitali (ili slusali).

De gustibus non est disputandum! O ukusima se ne raspravlja.

U sustini kritika ovih koji se ZGRAZAVAJU nad ovom odlukom Nobelovog komiteta je sto im smeta da je Bob Dilan Amerikanac. Da je on Rus, Kinez ili Grk, svi bi ste hvalili odluku na sva usta.

Negativni

pre 7 godina

Koliko glupavih malogradjanskih komentara na ovu vest. Gomila pojma nema ko je i šta predstavlja Bob Dilan. To je definicija naše propasti.
Glupost i zavist. Naša definicija.

lerma

pre 7 godina

a marko kraljevic a kosovska djevojka a mali radojica... cudi me tolika mrznja ljudi koji su odrasli izucavajuci po skolama pjesme nepoznatih izvodjaca od pre par stotina godina. opismenjavanjem preslo se sa gusli na pero a pojavom novih muzickih instumenata napravljena je nova tranzicija.
dosli smo do kantautora savremenih pjesnika. vremena se mijenjaju a s njima i standardi. za 300 godina bice to klasicna muzika. drzace se predavanja o njegovoj poeziji. izgleda da je jedina greska sto je nagradjen za zivota a ne posle par stotina godina. :-P

Izvini na ovako dugoj replici

pre 7 godina

@ "Molim ove koji su odusevljeni ovom odlukom da nam objasne zasto je to tako dobro i koji su knjizevni kvaliteti Dilanove poezije?"
(Ana, 13. oktobar 2016 13:27

Ne vredi tebi objasnjavati zato sto si nevidjena lencuga. Nisi mogla/htela da procitas ovako kratku vest. A sve lepo pise.

PS A mozda ne znas da citas?

ole

pre 7 godina

Uh sto intelektualne minijature hejtuju . 2 vezane recenice na engleskom ne razumeju a vec citaju , analiziraju i ocenjuju delo velikog Dilana . Uzgred procitajte njegovu prvu zbirku "Tarantula" pisane 1965/66 , prevedena je 2003 na hrvatski (dosta dobro).

Mr. Bojangles

pre 7 godina

Za sve ove koji se iščuđavaju "ko, kako, zašto, ko je to platio, auuuuuuu" i ostale onomatopeje:
"Well, the walls of pride are high and wide
Can't see over to the other side
It's such a sad thing to see beauty decay
It's sadder still to feel your heart turn away
One look at you and I'm out of control
Like the universe has swallowed me whole
I'm twenty miles out of town and Cold Irons bound"

Zgrožen

pre 7 godina

Citiram:
"Dilanu je nagrada dodeljena za "kreiranje novih poetskih izraza u okviru velike američke muzičke tradicije".

Alo ljudi - dali ste mu Nobelovu nagradu za književnost !!!

Kakve veze ima Nobelova nagrada za književnost sa Američkom muzičkom tradicijom !!!

Ovo je stvarno van zdrave pameti: pa neka je sto-put bio dobar tekstopisac, on nije književnik i ovim se vređaju svi ostali pravi književnici i ponižava sama poenta ove književne nagrade.

Ako ste želeli da mu je dodelite, onda ste trebali da ustanovite NOVU kategoriju (muziku) i da mu je za TO dodelite a ne za "književnost" jer to što on radi NIJE književnost. Rad jednog Boba Dilana i jednog Ive Andriđa (nama blizak književnik pa ga zato navodim), se NE MOŽE izjednačiti pa šta god da Vi gospodo o tome pišete i mislite !!!

SRAMOTA !!!

Nobel se sada obrće u grobu, što kaže naš narod.

Miloš_NS

pre 7 godina

Ne razumem kako može Nobelova nagrada za književnost da se dodeli muzičaru? Slušam Dilanovu muziku, poštujem ga ali to mi stvarno nije jasno. Na neki način me ovo podseća na Obaminog Nobela za mir i pre nego što mu je počeo predsednički mandat.

brm

pre 7 godina

Nobelova nagrada za mir ide Al Caponu.
(Dr. Nele, 13. oktobar 2016 13:19)

Ok za sarkazam, ali ako hoćeš da bude sarkastičan onda treba da imaš i neko predznanje. Nobel može da se dodeli samo živim osobama. Tako da nađi novi primer.

Nikola

pre 7 godina

Ne, nego ce da daju Bregovicu i Bajagi.

Pa jeste li vi normalni. Naravno da je zasluzio, vise nego iko. Proucite malo delo Boba Dilana pa komentarisite. Covek je legenda!

Blicc

pre 7 godina

Sad pogledajte iz ovog ugla: Andrić nije uspeo da dobije ni NIN-ovu nagradu za "Prokletu avliju" jer je delo, citiram, "prekratko za roman". Ali zato gospodin Dilan dobija Nobela. Toliko o objektivnosti i nepristrasnosti.

nestor

pre 7 godina

Nemači pojma, da ste otišli malo dalje od Knockin' on the heavens door, bilo bi vam jasno da je Dylan najveći pesnik modernog doba. Forma u kojoj se pesme konzumiraju je irelevantna, nema prestižnog koledža na zapadu koji Dylana ne obrađuje kao klasika. Razumem da svako ima mišljenje, ali da ga saopštava velikim slovima i sa tolikim znacima uzvika, a pritom pojma nema o materiji, to mi već nije jasno...svaka čast akademiji, ovo je moglo i trebalo da se desi ranije.

Trotters Independent Traders

pre 7 godina

Promenio je svet svojom muzikom... LEGENDA!
(Titanium White, 13. oktobar 2016 13:15)


Sledece godine, Nobel za knjizevnost dobija 50 Cent.

Zoki

pre 7 godina

Odlican izbor. Sa druge strane, autori kojima je maternji jezik engleski imaju mnogo srece i nezasluzenu prednost na ovom trzistu jer su u zizi svetske javnosti. Recimo Balasevic, na siromasnijem srpskom jeziku uradi sve isto sto i Dilan ali nikad nece ni primirisati ovakvoj nagradi.

kentaur

pre 7 godina

A zasto ne Leonardu Koenu?!
(Helena, 13. oktobar 2016 13:25)

Ne bi bilo nepravedno da je i Cohen dobio, ali Dylan je izrazom širi autor, sa većim opusom.

emilcioran

pre 7 godina

Odličan muzičar, ali ima mnooogo boljih pesnika, pisaca, itd. Kakva sprdnja od nagrade. Ko je sledeći dobitnik, Vendi Šapke ili naravno Đej?

Low Key Lyesmith

pre 7 godina

Lično žalim što gos'n Murakami, tj. Murakami-sama, nije dobio nagradu. Više sreće nekom drugom prilikom.
S druge strane, gos'n Zimmerman se doimlje dobrim izborom za laureata Nobelove nagrade za književnost - tekstovi njegovih pesama su prilično dobar dokaz u prilog tome. A ako se ne varam, Dylan iza sebe ima nekoliko objavljenih dela - uglavnom poezija u prozi, adaptirani tekstovi pesama...

"Come gather 'round people
Wherever you roam
And admit that the waters
Around you have grown
And accept it that soon
You'll be drenched to the bone.
If your time to you
Is worth savin'
Then you better start swimmin'
Or you'll sink like a stone
For the times they are a-changin'..."

(seems fitting)

Milanče

pre 7 godina

Bob Dylan je pesnik i tačka. To što je svoju poeziju pretopio i u muziku govori samo o njegovoj svestranosti za umetnost. Ako ga već ne razumete ili ne volite njegovo stvaralaštvo ne komentarišite. Uvek imate izbor(zvezde granda, cece, lepe brene i ostale spodobe koje su vam bliže intelektu koji posedujete).

marko

pre 7 godina

Ajde neka im bude. Za neupucene: Bob je dobio i Oskara za Originalnu muziku za film - za plagijat. Things have changed, by Bob Dilan, u stvari je "Observations of a crow", by Marty Stuart. Marty je inace super lik, sjajan kantri muzicar.Posle jednog druzenja njih dvojice, Bob mu je rekao: Svidja mi se ova tvoja "Observations..." stvar, jel mogu da je posudim. Marty mu rece "Moze". Godinu dana kasnije, stize Oskar za majstor-Boba. Proverite na netu. Inace,iz te dve pesme je nastala nova Bajagina "Kad mesec prospe rekom srebra sjaj". "Posudjena".Cudno, ali istinito.

kentaur

pre 7 godina

Ovde neki smatraju "pravom" knjizevnoscu formu knjige i covjeka koji je po zanimanju pisac, a kako raste kilaža izdatog to je ulaznica za Nobela.
Dilanu se sudi što je pjevao svoje pjesme.
Komentatori okrenite kanal na Grand i uzmite Narodni kuvar u šake. On ima preko hiljadu strana :)

c i t i z e n

pre 7 godina

Већина ових који пишу коментаре су се, изгледа, прекасно родили да би знали ко је Боб Дилан или пажљиво читали оно што је он писао. Ово, ипак, није Нобелова награда за мир да би се свако сматрао компетентнијим од Шведске академије да суди о нечијем делу.

Zoran

pre 7 godina

Molim ove koji su odusevljeni ovom odlukom da nam objasne zasto je to tako dobro i koji su knjizevni kvaliteti Dilanove poezije?
(Ana, 13. oktobar 2016 13:27)

Njemu ni muzika nije za Nobela, kamoli tekst. Vidis da je sve po diktatu. Uzivaj i gledaj kako se Zapad urusava. Obama za mir, ovaj za KNJIZEVNOST, jos meni da daju za mladost(51 godina).

Tyler Durden

pre 7 godina

Čitam uglavnom nobelovce, Beketa, Markesa, Dilana... Buahahaaa
Sledeće godine možemo očekivati za dobitnika nagrade i nekoga iz porodice Kardašijan, ili Klinton.

Ђорђе

pre 7 godina

Штулић и Де Андре имају много боље пјесме од Дилана, међутим, стварали су на погрешним језицима, тако да Швеђани нису ни чули за њих. Изгледа да популарност постаје пресудна за добијање ове сувише извикане награде.

Jovana

pre 7 godina

"Promenio je svet svojom muzikom... LEGENDA!(Titanium White, 13. oktobar 2016 13:15) stani , pa jel dobio za muziku ili za knjizevnost
(Ja, 13. oktobar 2016 14:15)"
Knjizevnost JE muzika! Cestitke legendi!

Jovana

pre 7 godina

"Promenio je svet svojom muzikom... LEGENDA!(Titanium White, 13. oktobar 2016 13:15) stani , pa jel dobio za muziku ili za knjizevnost
(Ja, 13. oktobar 2016 14:15)"
Knjizevnost JE muzika! Cestitke legendi!

zimzeleni

pre 7 godina

@Ana Procitaj recimo, navodim samo najskoriji primer, prve stranice knjige Dijalozi Zila Deleza i Klera Parnea. Ako ukinemo glupi argument da ta poezija nije stampana (jer znamo da su i Homer i vecina antickih liricara samo PEVALI), onda dolazimo do najvaznijih kvaliteta: bogatstvo i jedinstvenost pesnicke vizije. Uticaj valjda nije sporan. Ne znam da li sam odavno cuo lepsu vest, zapravo.

Blicc

pre 7 godina

Izvrstan muzičar, ali ovo je pečat na činjenicu da je ova nagrada postala lakrdija. Ne postoje stilski, jezički niti bilo kakvi drugi kriterijumi koji bi Dilana svrstali među književne stvaraoce. Ova vest me je danas ojadila i pokazala gde stojimo..

Vojvodjanin

pre 7 godina

"...Promenio je svet svojom muzikom... LEGENDA! (Titanium White, 13. oktobar 2016 13:15)"

Mada nisam njegov obozavatelj, slazem se sa tvojom konstatacijom.

Ali za to sto je postigao svojom muzikom, zasluzuje neku DRUGU NAGRADU a NE Nobelovu nagradu za KNJIZEVNOST...?!?!

Po toj logici i Michael Jordan bi isto mogao da dobije istu ovo nagradu jer je promenio kosarku....?!?!

Ne razumem logiku ni odluci Komiteta ni u tvom agrumentu.....?!?!?

Dar

pre 7 godina

Zašto ne porediti Kardašijan sa Dilanom? U istom su biznisu - show biznisu. Neko peva i svira, a neko pokazuje d... i s.... I stvarno, jedan komentator je ovde jednom rekao da je K.K. uspešna, tako što je izuzetno vešto eksploatisala najniže porive ljudskog društva. Kad bolje razmislim, ako se uporedi sa književnom vrednošću Bob Dilanovih pesama, K.K. zaslužuje nagradu u oblasti ekonomije. Tupacovi tekstovi imaju mnogo dublje značenje od Dilanovih, možda bi i njemu, posthumno, mogli da dodele nagradu? Žao mi je pisci, vaše vreme je prošlo. Show biznis danas vlada svetom.

Стара школа

pre 7 godina

Леонард Коен је заслужио пре, али у поређењу са претходним добитницима - ово је ВЕЛИКИ помак.

JPR23

pre 7 godina

Ne znam da li da se smejem ili plačem, gde ide ovaj svet? Matori hipik dobio nagradu za literaturu, ma bre da se nosite. Treba sada svi književnici koji su je dobili da je vrate i naprave protest. A posbno pitanje je,ko je to platio???
(auuuuuuu, 13. oktobar 2016 13:17)

Ti da znas da citas ne bi buncao... Po tvome i Jim Harrison je matori hipik.. a sta je tek onda Kerouac... ali dobro, ti znas zar ne

maksimilijan

pre 7 godina

Могли су да му доделе Нобела за кулинарство, подједнако има везе са оба. Можда ипак мало боље кува.

Nislija

pre 7 godina

Dylan je pre svega pesnik, koji svojim pesmama daje i drugu, muzičku dimenziju. Nazvati ga tekstopiscem je uvredljivo, ne za njega, već za osobu koja je to izjavila. Apsolutno zaslužena odluka, a bila bi i da je Leonard Cohen dobio ovu nagradu.

Vaše ime

pre 7 godina

Ovi što se slažu i nemaju svoje mišljenje, njihovo mišljenje stvara TV i Internet.
Dakle ako je to Nobelova nagrada, nema tu šta da se razmišlja...
Naravno, tkz ''moderna poezija'' 21 veka je SVE samo ne poezija.
Toliko je izmasakriran taj najstariji književni pravac da se više ne razlikuje novinski članak od poezije - ''moderne''!
''Stihovi'' bez rime, nepovezano, bez duše, bez nevidljive sredine, samo načičkane rečenice u redovima koji samo podsećaju na oko kao da je poezija u pitanju.
A ovi što se slažu sa ovom nagradom bi se složili i da Bora Drljača dobije nobela za književnost; bili bi komentari tipa - pa dobro, zasluženo, jer... Pa očekivano, ipak je Bora... i td.
Žalosno!
Ako je jedan prosečan MUZIČAR najbolji književnik trenutno na celoj planeti, onda treba svi pisci i pesnici da izvrše samoubistvo, ali naravno da neće jer PRAVI književnici ne pišu za Nobela i za isprane mozgove.

e

pre 7 godina

Nisam nešto previše obrazovan da se mešam u književne kritike ali mi Srbi morali bi ovom čoveku odati priznanje jer je jedan od retkih amerikanaca stao u zaštitu Srba i države Srbije tokom bombardovanja a i kasnije.Pisao sam o tome da neku ulicu u našim gradovima damo njegovo ime umesto raznih brojki,prva,stoprva i t.d. Rezultat komentara bio je 10% + i 90%-. Eto takvismo.

slučajni prolaznik

pre 7 godina

Ove negativne komentare su verovatno napisali naši piščići
(i kantautorčići) koji spavaju licem okrenutim ka Štokholmu.

EU Citizen

pre 7 godina

I do sada je to bila besmislena politička nagrada za levičarske ljubimce skandinavsje levičarske klike koja ih be dodeljuje (pa je tako, na primer, nijedan od najvećih pisaca prošlog veka nije dobio, ni Džojs, ni Kafka, ni Rilke, ni Paund, ni Borhes, ni Nabokov, ni Vulfova, ni Sabato, iako je čak i bio levičar, :) a dodeljena je samo nekolicina iole značajnih književnika, poput Eliota, Mana, Foknera ili Kamija, dok je "literarnih genija" poput Perl Bak ili izvesnog Wole Soyenka iz neke afričke zabiti koliko hoćeš), a sada, posle ove budalaštine mirno mogu da je ukinu, što pre to bolje. Čak i u okvirima popularne muzike, ako su zaludni nordijski komunci već rešili da se sprdaju, postoje desetine kandidata koji su za Dilana ono što je Šekspir za Dobricu Ćosića, uporedite recimo tekstove Toma Vejtsa ili Frenka Zape sa Dilanovim ako znate engleski, i biće vam sve jasno.

Gorki

pre 7 godina

Bob je bio buntovnnik 60-tih, hipi, borba protiv rata u Vijetnamu, Vudstok i sl, ali kad je video kako kao slucajno nestaju njegovi istomisljenici sa 29, DZenis, Hendriks, Morison, legao na rudu i danas stize nagrada. SRAMOTA.

Cirkus

pre 7 godina

Sledeca je Marina Tucakovic

Nobelova nagrada postaje cirkus. Pocela je od nagrade za mir gde dobija onaj za koga kazu kauboji. Evo sada i u knjizevnost se umesali.Posto nemaju svog knjizevnika onda daj muzicara.Japanac Murakami je vec nekoliko godina favorit. U obrazlozenju se navode dva njegova dela

Rolling Stone

pre 7 godina

@Yoyo jeste briljantni Dragoslav Andrić u " STEREO STIHOVIMA" obaveznoj lektiri moje generacije...gde kaže: "odgovor prijatelju na sve što te muči, odgovor u vetru huči"..."The answer my friend is blowing in the wind, the answer is blowing in the wind" :)

Posmatrac

pre 7 godina

@Aurora borealis
Tolkin nije bio pisac naucne fantastike, toliko o tome koliko ste upuceni (i oni koji su dali plus).
Znacajni pisci su bili Klark, Asimov, Lem, braca Stugacki (Boris je jos uvek :) )...

68-masi

pre 7 godina

Leonard Koen je, po mome, bolji pesnik u istom zanru, iako volim i Dilanove stihove. To su dvojica ljudi koje u kontinuitetu volim od sredine 70-tih. Sto se tice muzicke strane, vise cenim Leonarda Koena, njegova dva koncerta ovde u Amsterdamu, 2008 i 2012 (oba na otvorenom) su nesto nezaboravno. Negde u tom periodu sam slusao i Dilana uzivo (u zatvorenom) i da mi nije dugogodisnji idol, napustio bih koncert
Ima tu jos imena koja su pomenuta nize dole. Cinjenica da je Dilan imao veliki uticaj na anti-ratne pokrete 60-tih, mada i tu ima nekih kontroverzi u vezi sa Dzoan Bejz - ona je, u stvari, kazu, bila ikona, on joj se pridruzio i kasnije preuzeo primat. Takodje, Dilan je dosta toga uzeo od Vudi Gatrija koji je pao u zaborav jer se lecio u psihijatrijskoj ustanovi (gde ga je Dilan posecivao).
Dakle, da sumiram, ova knjizevna nagrada je vise nagrada za uticaj koji je Dilan postigao svojim opstim angazovanjem. Na tom putu on nije uvek igrao cisto, ali ostavio je trag i u politickom i u pesnickom smislu. Ovo je, na nekin nacin, jos jedan trijumf generacije 60-tih, svet koji vidimo danas, sa svim dobrim i losim stranama, je uveliko njihova kreacija. I Hilari Klinton pripada toj generaciji, gledao sam pre nekoliko godina dokumentarac o padu Niksona gde je ona kao mlada svrsena pravnica vec igrala neku ulogu

Blicc

pre 7 godina

Subjektivnost u književnom stvaralaštvu ne bi trebalo da se nagrađuje Nobelovom nagradom, već postoje kriterijumi koji su ovde u nedostatku. Potreban je marljivi istraživački rad, stilske osobenosti teksta, svakojake primedbe i istančanost i sažetost izraza. Ne želim nikoga da uvredim, ali ovo nije objektivno, jer postoje pravi pisci i književnici koje ovo vređa. Ništa od navedenog ne umanjuje Dilana kao umetnika, ali ovo je postalo smešno.

Tomy

pre 7 godina

Hrvati neće biti baš najsrećniji ... Sad da ga pozovemo na jedno književno veče u Beogradsku arenu, a?!
(Mikael Hansen, 13. oktobar 2016 13:14)
A ako oni nisu srećni onda smo mi šta?Medicina to ume da objasni.

marko_sthlm

pre 7 godina

@ "Promenio je svet svojom muzikom... LEGENDA!
(Titanium White, 13. oktobar 2016 13:15)"

Da, upravo to - MUZIKOM!
Tako mu je onda trebalo dati nagradu za muziku a ne za KNJIŽEVNOST!

Kao što mnogi rekoše: dobar muzičar ali kkkve veze ima on sa književnošću?

olja

pre 7 godina

Bob Dilan! Nevjerovatno! Znala sam ponesto o njegovom radu i u oblasti knjizevnosti, ali da je toliko dobar (mislim, trebalo bi tako da bude, kad "iza" stoji "Nobel"), to, zaista, nisam znala. Voljela bih da budem prijatno iznenadjena kad mi jednom u ruke zapadne njegovo "kapitalno" djelo.

Danilo

pre 7 godina

Veliko ime svetske muzičke scene, velika pojava zaista!
Odličan rok-pesnik, jedan od najvećih!
Lično, ne znam za njegove književno delo van njegovih pesama i lično mislim da nije veći pesnik od Džonija Štulića. Ali ko mene pita?
Dodatno, mislim da su se ogrešili o Makartija,Danielevskog,B.E.Elisa, verovatno i Bukovskog. Ali ko mene zaista i bilo šta pita?
Sve u svemu, drago mi je da rok dobija mesto koje zaslužuje i drago mi je što će ovo biti podsticaj za rok-pesnike da još više i predanije rade na svom delu.

Yoyo

pre 7 godina

@ Rolling Stone
Hvala na informaciji, pronašao sam knjigu i .pdf formatu, a verovatno ću je potražiti i kupiti, jer je extra.
Za sve koji imaju dilemu oko toga dal je Dylan pesnik ili šarlatan, neka pogledaju knjig na ovom linku:
https://www.scribd.com/document/139229623/Stereo-Stihovi

slobintor

pre 7 godina

(blinkibile, 13. oktobar 2016 18:16)
I vidi se da nisi u toku.Dilan je za 55 godina svoga stvaralaštva ostavio iza sebe bar hiljadu pesama od kojih sigurno više od stotinu antologijskih.Bio je uzor mnogim umetnicima.ovo je zapravo bila nagrada za životno delo.Dilan je ponajmanje muzičar.kao gitarista I pevač je samo solidan,ali poruke koje su njegove pesme sadržavale su ono što ga čini tako velikim.Nisu ga džaba zvali glasnik generacija.Ko ga sluša 30 godina kao ja od svoje 15 godine zna o čemu pričam.za one druge poruka.proguglajte,pročitajte,poslušajte,pa tek onda donosite svoj sud,a ne ovako napamet.

Slobinator

pre 7 godina

Ovi koji ostavljaju zlurade komentare su u stvari teške neznalice koje verovatno nikada nisu ni čuli ni pročitali ni jednu Dilanovu pesmu.Bob Dylan je zapravo jedan od najvećih pesnika 20.veka I ova nagrada ide u prave ruke više nego zasluženo.vi koji ga nipodaštavate ste isuviše mali.možete da mu pljunete pod prozor.Živeo nam Bobe još mnoga leta!

Miskec

pre 7 godina

@Joe kako te nije sramota da porediš Kim Kardašijan sa Bobom Dilanom? Apsolutno zasluženo!
(katarina, 13. oktobar 2016 13:25

Hajde Katarina, knjizevna kriticarko, molim te objasni nam detaljno!!??
Coca-Cola je i ovde uspela da umesa svoje prste!!!

Posmatrac

pre 7 godina

A kad sam pre neki dan napisao da (koliko je meni poznato) ni jedan pisac naucne fantastike nije dobio Nobelovu nagradu, pao je krs minusa.

Negativni

pre 7 godina

(68-masi, 13. oktobar 2016 15:33)

Na osnovu čega porediš Koena sa Dilanom? To je veštačko poredjenje napravljeno iz čisto marketinških razloga. Koen nije ni do kolena Dilanu, niti se njih dvojica mogu porediti. Koen je postao ime tek kasnije, kada su zenit dostigli mnogi kantautori iz doba socijalne eksplozije poput Nil Janga, Džoni Mičel, a da i ne pominjem ljude poput Morisona ili Lenona. Koen je za njih druga liga.

Jeste

pre 7 godina

Jos jedan dokaz da neki krivi ljudi stoje iza ove Nobelove nagrade jos od samog pocetka. Zaceci fasizma i ostalo. Nije ni cudo sto je Tesla odbio da je primi, valja se zapitati i zasto.

Vidi se da kroz vreme ona prati mejnstrim, odnosno ucestvuje u krojenju istog, s obzirom da je danas na snazi srozavanje coveka i opsti nazadak, tome se doprinosi i ovakvim odlukama.
Setite se da je Barak Obama , i Marti Ahtisari, uber fasista, da su dobili Nobelovu nagradu za mir.

Dilan je svojevremeno govorio, a toga ima na netu u emisijama ko stoji iza muzicke industrije, o tome da je morao da potpisuje cudne ugovore i da o tome ne sme da prica.

Valja o svemu tome razmisliti, i najbitnije informisati se a ne citati dnevne gluposti, i likovati bezz pokrica

Smešno i žalosno

pre 7 godina

Sve se prodaje i kupuje. Sve je pod uticajem politike, veze, biznisa i korupcije. Nije izuzetak ni Nobelova nagrada. Primer nije samo nagrada Dilanu (koji je bez sumnje veliki muzičar, legenda roka, i ne više od toga), a i mnoge druge nagrade koje ta organizacija svake godine uručuje u drugim oblastima. Kao npr. Obama, dobio nagradu za mir, pored Libije, Sirije koje je ostavio iza sebe ??? Smešno i žalosno....

laza

pre 7 godina

Ne vidim razloga za čudjenje. Kada je Obama mogao da dobije nobela za mir zašto ne bi mogao i Dilan za književnost. Devalvacija svoh mogućih vrednosti i nevidjeni poltronizam.

Ps

pre 7 godina

Mislim da će inteligentnim ljudima i ovaj tekst biti dovoljan:

Поезија не воли вештачке и апстрактне теме, одриче се говора у име неке идеологије или политике. Писање поезије се неможе импровизовати, оно је
дубоко индивидуални чин, под разумева „светле тренутке” (lucida intervalla).
За песника није добро да обува страначке чарапе, поготово не оне
сa рупом. Песник је принц „босоногог детињства”. Важно упозорење оставио је и Гете: „Чим неки песник хоће да дејствује политички, он мора да се определи за неку партију, а чим то учини, изгубљен је као песник; он мора да се опрости са својим слободарством, својим неспутаним погледима и да сав огрезне у ограничености и слепој мржњи.”
Дакле, поезија искључује удворичко дадиљање дневно политичких флоску ла.
Поезија, за ра лику од политике, није „уметност могућег”, она је немогуће.

Поезија „редовно за неми од близине дневних догађаја” (И. Андрић).


У 20/1 веку, укидањем тонског акцента стиха и нестанком припевања као основне музичке супстанце поезије, песништво је заглиби ло у недођији
разних импровизација. Таква рециклажа довела је до самоукидања лепоте
песничких капацитета језика и смисла бављења поезијом.
Разграђена је и отерана песничка публика. - Toliko o modernij poeziji i ovom muzičaru koji je najbolji pesnik 21 veka!?

NN

pre 7 godina

Molim ove koji su odusevljeni ovom odlukom da nam objasne zasto je to tako dobro i koji su knjizevni kvaliteti Dilanove poezije?
(Ana, 13. oktobar 2016 13:27)

Najznačajniji pjesnici 20-og vijeka (ili bar druge polovine) su u rok muzici, a Dylan je na samom vrhu. Ova nagrada je sasvim logična.

Mnogi su kvaliteti njegove poezije, počev od kvaliteta same rok muzike da brzo i neposredno reaguje na svijet koji se ubrzano mijenja, preko dilanove vjestine oblikovanja stihova do dubine razmišljanja. Tu je i stilska definisanost i prepoznatljivost, i još toga.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (kentaur, 13. oktobar 2016 14:02)
Poštovani Kentaure, poezija danas je spoj metafizičke i metaforičke snage sa sentecom filozofskog. Kada dajete analize trebalo bi i da znate neke osnovne osobenosti postmoderne. Znam da danas previše naštampanih knjiga (skoro svaka kuća ima bar nekog pisca) bacaju senku i na one istinske, ali to ne opravdava težnju pojedinca da se edukuje makar samoinicijativno kada nije ponuđena druga mogućnost.

Sneška

pre 7 godina

Izuzetno cenim lik i delo gospodina Dilana, ali proglasiti ga nobelovcem poništava književnost. Jednostavno, ova nagrada polako, ali sigurno gubi kompas i smisao. On je izuzetan muzičar, književnik svakako nije.

Иван

pre 7 godina

Одавно је постало све то болесно са Нобеловом наградом, а ако је ова вест тачна, онда је све заиста болесно! Поента је да се та награда не додељује за најбољу књигу године, него више за целокупно стваралаштво. И дошли су дотле да немају ниједног живог књижевника којег могу/желе/смеју наградити, па се хватају рок-кантаутора!? Али сами су криви, такве критеријуме су успоставили! Подобност и политичка коректност је превазишла све границе. Типа, Хамсун је био одличан писац, али је подржавао нацизам, па је оштетио угледу Шведске академије... Шио ми га Ђура! Као прво, он је један од њених најбољих избора - кад се гледа само књижевност - у прошлом столећу, а као друго, с пошашћу званом нацизам кокетирали су сви важни лобији на Западу (ако је веровати Цвајгу и јеврејски), па и шведски академици. Но, сада немају због тог усмерења кога на награде: као, Кундера је добар, али шта ако је ипак радио за Совјете?... За сваког ће тако нешто наћи, јер нико се није тек ниоткуда појавио на великој сцени, него га је неко с путером на глави погурао. Тако је то кад не дају шансу правим ствараоцима. Дилан је интелигентан, харизматичан, поетичан и све, али он је рокер, реакционар, рушитељ (макар и лошег), а не стваралац, јер читава идеологија рока (и његов настанак) дошли су из бунта према постојећем стању. То све вришти: "Они пре нас не ваљају! Оно пре нас не ваља!", а не говори ништа ново. Где је нова структура реченице? Стиха? Нови вид нарације? Све је политички памфлет и доцирање!

Amerikanac

pre 7 godina

Veliki poet, dosta je uticao na razvoj roka, bluza i folka jos u ranim danima u kasnim pedesetim. Aktivan na sceni vise od 50 godina.

Ana

pre 7 godina

(zimzeleni, 13. oktobar 2016 13:45)

Posto vidim da ste iz "materije" ili priblizno, podseticu vas da dva grandiozna pisca, Ernesto Sabato i Vilijam Trevor (koji je, uzgred, jos ziv i jos uvek fenomenalno pise) nisu dobila Nobelovu nagradu. Mislim da je dalji komentar suvisan.

Lilu deLilo

pre 7 godina

I proza mu je odlična-Hronike ,izdala Geopoetika 2005. I pesnik je književnik ,valjda ne smeta što peva svoju dobru poeziju.I Visocki
je bio veliki pesnik,i Okudžava i Arsen ,Žak Brel...

lemi

pre 7 godina

Kako je krenulo, ne bi me čudilo da jednog dana Jelena Karleuša ili neko njenog kalibra dobije Nobelovu nagradu za književnost uz argumente da nepismeni likovi ne razumeju značaj njenog napumpanog lika i dela.
(Ugroženi građanin, 13. oktobar 2016 18:37)

Ugrozeni smo svi mi normalni tvojim neverovatno glupim komentarom. Dovodjenje na bilo koji nacin u vezu jednog od najvecih muzicara i tekstopisaca ikada sa osobom koja je od muzike operisana....To zaista ne moze svako. Svaka cast. Dobio si nobelovu nagradu za glupost godine.

Mladen Mladenović

pre 7 godina

Dilanu je nagrada dodeljena za "kreiranje novih poetskih izraza u okviru velike američke muzičke tradicije".
-----------------------------
Smatram da su i pokojnog Nobela, kao i njegov fond, iz koga se dodeljuje Nobelova nagrada posthumno zarobile SAD. On je postao igračka, u rukama ove velike sile a nagrada se pretvorila u suprotnost, one svrhe za koju je bila i namenjena. Nobelova nagrada je postala jedno od orudja, prljave politike ove velesile. Kakav Nobelov komitet, kakvi bakrači?! Niko ne može da dobije nagradu dok to ne odobri i "parafira" ova velika sila. Nagrade dobijaju podobni, oni koji verno služe američkim interesima, oni koji ne postavljaju pitanja već ljube skute silnika. Ne zbog toga što silnik o njima ima dobro i visoko mišljenje, jer sluga je uvek samo sluga, već zato da bi im tom nagradom povećao "specifičnu težinu". Drugačije je kada Rusiju ili bilo koji projektovani cilj, pljune jedan nobelovac a drugo kada to uradi "običan" političar ili neka poznata javna ličnost. Znate kako se kaže: "ali, ljudi, pa to je rekao ili izjavio nosilac Nobelove nagrade"?! To što je on samo duvao u harmoniku ili "trsio" po gitari nije više važno. Cilj je postignut. Ovo je i dokaz kako muzičar može da postane književnik. Dobro je da nije dobio nagradu iz oblasto medicine?! A mogao je. Ništa se ne bi promenilo.

drug Vucela

pre 7 godina

Za one koji se pitaju za sta je konkretno dobio Dilan nagradu: u pitanju je kratka pesmica "balada o crncima i rasistima, Jevrejima i nacistima, Srbima i Hrvatima." Zbog doticne je posebno popularan u komsijskoj emigraciji, poznatijoj kao "udruzenje Ante-Budak-Dinko-Ljubo-Maks". Kratka forma, ali ubola sustinu!

za one koji se ne razumeju

pre 7 godina

Pesnik je onoliko dobar koliko inspirise druge, a Dilan je inspirisao milione da probaju da sroce nesto, za razliku od nekih opskurnih akademskih pesnika za koje niko nije cuo. Uostalom, koga je inspirisala ona novinarka iz Belorusije koja je prosle godine dobila Nobelovu nagradu za knjizevnost za nekakve antiputinovske feljtone? A to nije izazvalo negodovanje.

Zeljko

pre 7 godina

E to mora da se odgleda, trenutak kad bude primao Nobelovu nagradu! Jel ima neki prenos. Ma bice na Youtube garant, hit sezone govor posle dodele!!! :)

Zdrav stav

pre 7 godina

Isti portal: Nobeva nagrada za medicinu, pre deset dana, 18 komentara, Nobelova nagrada za književnost, danas, skoro dvesta! Naizgled logično, poznati smo kao ljubitelji književnosti, ali se bojim da je nagon za komentarisanjem probuđen jer je Dilan predstavnik masovne kulture, za Ošumija je retkonko čuo. Nisam ni ja do pre deset dana. Ali! Svi su ubeđeni da je njiihov stav o Dilanu "Sveto pismo". Slušao sam ga i to je to! Nisam upoznat s njegovim delom, sem malo kroz muziku i ne tvrdim da zaslužuje, a još manje da ne zaslužuje Nobelovu nagradu.

Cecil

pre 7 godina

Obama dobi Nobela za mir, ovaj sada dobi za knjiševnost...baš me interesuje šta će biti sledeće. Što se mene tiče poslata je jasna poruka....Nobelova nagrada za književnost više ne vredi ničemu.

ko se boji vuka jos?

pre 7 godina

Iskrene cestitke geniju cija je muzika donela milione, nazalost nekim drugim muzicarima... I'm a-wondering if she remembers me at all, many times I've often prayed, in the darkness of my night, in the brightness of my day

idemo po WTF

pre 7 godina

And what'll you do now, my blue-eyed son?
And what'll you do now my darling young one?
I'm a-goin' back out 'fore the rain starts a-fallin'
I'll walk to the depths of the deepest black forest
Where the people are a many and their hands are all empty
Where the pellets of poison are flooding their waters
Where the home in the valley meets the damp dirty prison
And the executioner's face is always well hidden
Where hunger is ugly, where souls are forgotten
Where black is the color, where none is the number
And I'll tell and speak it and think it and breathe it
And reflect from the mountain so all souls can see it
And I'll stand on the ocean until I start sinkin'
But I'll know my song well before I start singing
And it's a hard, it's a hard, it's a hard, and it's a hard
It's a hard rain's a-gonna fall.

S

pre 7 godina

Pre nego što počnem da čitam knjigu pogledam izdavača, urednika, prevodioca i ono najinteresantnije - tiraž. To mi je dovoljno da shvatim koliko malo čitamo. Medjutim iz komentara ovog teksta pomislili bi smo suprotno. Ljudi koji ne čitaju komentarišu Nobelovu nagradu za književnost, interesantno ... Pisce koji su bar na ovim prostorima doprli do malo ljudi, automatski smatraju za viša bića i mudrace, a pesnika, kantautora, koga verovatno ne slušaju, automatski nipodaštavaju ...

LENS

pre 7 godina

I uskoro Kim K. dobija Nobelovu nagradu za ekonomiju.
(Joe, 13. oktobar 2016 13:14)

@Joe kako te nije sramota da porediš Kim Kardašijan sa Bobom Dilanom? Apsolutno zasluženo!
(katarina, 13. oktobar 2016 13:25)

Kako da ga bude sramota kad prvi put cuje za njega..

DEDA CVETKO

pre 7 godina

a po jedna posthumno za gatrija, morisona,lenona, marlija, stramera, tupaka, bouvija, rida...
(samo kazem, 13. oktobar 2016 15:58)

Nobelova nagrada se NE dodeljuje posthumno. Mislim da je u celoj istoriji nagrade dodeljena samo jednom posthumno, i to samo zato sto je dobitnik umro izmedju trenutka objave i trenutka dodele.

Vlastite imenice se pisu velikim slovom, Nobelovce nas!

DEDA CVETKO

pre 7 godina

BRAVO! BRAVO! BRAVO! APSOLUTNO SAM VAN SEBE SAM OD SRECE!

Nista sto bih ovde mogao da napisem ne bi moglo da znacajno uveca velicinu Dilanovog genija. Ovo je samo par reci zahvalnosti od osobe koja je rasla i odrasla uz Dilanove rime i kojoj je bilo potrebno skoro pola veka da shvati punu dubinu i skriveno znacenje njegovih pesama.

Ne zelim ovom prilikom o njegovom delu, generacije ljudi pre mene i gomile kriticara i publike dovoljno su o tome rekli. Samo bih rekao da se iza njegovih pazljivo komponovanih i struktuiranih reci krije mudrost jednog celog naroda, vitalnost jedne duboko humane osobe i kreativnost kakva nije vidjena od Leonarda da Vincija. Strasno je tuzno sto Dilana najvise kritikuju oni koji niti slusaju njegovu muziku, niti razumeju njegove pesme i knjige (da, bilo je i knjiga).

Reci cu samo nesto o Dilanu kao licnosti: uprkos reputaciji koju je zadobio kao mrgud i mizantrop, previse ozbiljna osoba koja ne voli ljude, takva javna reputacija je totalno promasila karakterni portret ovog sjajnog umetnika. U pitanju je jedan od najvecih profesionalaca koje sam u zivotu sreo, osoba duboko i totalno posvecena svojoj umetnosti koja ima strahovitu averziju prema lazima i licemerju i apsolutno ne dozvoljava budalama da joj kroje kapu. Nisam imao prilike da ga znatno upoznam za oko 15 sekundi koliko sam imao prilike da se sretnem, ali stekao sam utisak da u njemu ne postoji ni gram nehumanosti i arogancije.

Bravo, Bobi, volimo te i cestitamo ti.

Ugroženi građanin

pre 7 godina

Kako je krenulo, ne bi me čudilo da jednog dana Jelena Karleuša ili neko njenog kalibra dobije Nobelovu nagradu za književnost uz argumente da nepismeni likovi ne razumeju značaj njenog napumpanog lika i dela.

aco

pre 7 godina

Prijatno me je iznenadilo da nobelovu nagradu nije dobio USA poltron, a neprijatno sto neko ko i nije knjizevnik. Nista novo. Cercil je dobijao ovu nagradu (za knjizevnost), a nisu je dobili Nabokov, Dzojs, Bulgakov...

Lady Stark

pre 7 godina

Ja sam ga oduvek i doživljavala kao pesnika. Čudan mi je ovaj izbor, ali ne mislim da to što nešto iskače iz norme mora da bude loše. Sa druge strane, nije ni ta nagrada bez mrlja iz prošlosti. Vreme ce pokazati da li su doneli dobru odluku ili ne.

VUK

pre 7 godina

to nije nikakva nagrada za ono što je izgovorio :"Srbi, posle svega što su im Hrvati uradili, mogu da ih nanjuše!" Ko je u jednoj rečenici uspeo da opiše sve jame, kame, maljeve..pa vešala, streljanja,zlo Jasenovca? Andrić? Mogao da sedi mirne savesti znajući da duše miliona nevinih duša lete Kozarom, Hercegovinom i Posavinom? Pored Ljube Miloša uhvatio se ćuprije?! Jedan rock pesnik je čovečanstvu rekao ime i prezime i adresu najvećih zlotvora među narodima ! Zaslužuje ozbiljniju nagradu. Ovo je kao Oscar! Ništa.

Kokoška

pre 7 godina

Ja se uvek obradujem kad Amerikanci pokupe nekoliko nagrada svake godine.
Priznajem, nikad nisam imala prilike da pročitam Dilanova književna dela, ili su ih krili od nas u zadnjih pedesetak godina.
Zato, najlepše molim znalce da nam preporuče tu silu njegovih knjiga, pa makar tri...

fox

pre 7 godina

@A

Do sada su Nobelovu nagradu za knjizevnost dobijali pisci koji iza sebe imaju ozbiljnu knjizevnu zaostavstinu.Neko to ceni.Bob Dilan ima ozbiljnu muzicku zaostavstinu gde njegove pesme mogu da razumeju oni sa engleskog govornog pdrucja ili poznavaoci engleskog jezika.Dela pisaca su dostupna na svim jezicima sveta

Onako usput

pre 7 godina

Sledeći dobitnik: Nazario de Lima Ronaldo (ili kako se već zove)! Onaj gol Komposteli pre 20 godina je najpoetičnija stvar koja se desila već decenijama! A ima i čovek šurnaest imena, kao i svi ti laureati. Jedini problem je što postoji opasnost da prokocka nagradu na pokeru, ali dobro...

68-masi

pre 7 godina

(68-masi, 13. oktobar 2016 15:33)

Na osnovu čega porediš Koena sa Dilanom? To je veštačko poredjenje napravljeno iz čisto marketinških razloga. Koen nije ni do kolena Dilanu, niti se njih dvojica mogu porediti. Koen je postao ime tek kasnije, kada su zenit dostigli mnogi kantautori iz doba socijalne eksplozije poput Nil Janga, Džoni Mičel, a da i ne pominjem ljude poput Morisona ili Lenona. Koen je za njih druga liga.
(Negativni, 13. oktobar 2016 16:25)

A na osnovu Vi tvrdite to sto tvrdite?
Ja ih poredim na osnovu sledeceg - imam nekoliko knjiga poezije od obojice (naravno, na engleskom). Dakle, sve sam ih citao i vise mi se svidja Koen - pretpostavljam da ne postoji bolji nacin da se uporede dva pesnika nego da se procitaju njihove knjige. Takodje, nije nevazno, Koenove knjige su bolje ocenjene na Amazonu (iako je razlika mala).
Sto se tice njihovog muzickog poredjenja, to nije kljucno pitanje za ovu diskusiju... ipak, Koen, iako stariji, je poslednjih godina napravio nekoliko velikih i jako uspesnih turneja, sto Dilan nije uspeo... a kazu da se rezultati sabiraju na kraju, a ne na pocetku...
Na kraju, kod Koena nema nikakvih kontoverzi po pitanju kopiranja drugih autora, kao sto to ima kod Dilana.
Ipak, nisam iznenadjen sto je Dilan dobio nagradu, u pitanju je njegov globalni uticaj i politicki doprinos. U tom kontekstu drago mi je jer, kao sto rekoh, gotivim ga u kontinuitetu od sredine 70.tih.

Edie Brickell & New Bohemians

pre 7 godina

Vecina komentatora ga pljuje zbog muzike, pa nije zbog muzike dobio Nobela, muzika je samo pomogla da se dalje cuje to zbog cega je dobio nagradu.

kentaur

pre 7 godina

Poštovani Kentaure, poezija danas je spoj metafizičke i metaforičke snage sa sentecom filozofskog. Kada dajete analize trebalo bi i da znate neke osnovne osobenosti postmoderne. Znam da danas previše naštampanih knjiga (skoro svaka kuća ima bar nekog pisca) bacaju senku i na one istinske, ali to ne opravdava težnju pojedinca da se edukuje makar samoinicijativno kada nije ponuđena druga mogućnost.
(NN, 13. oktobar 2016 15:24)

Dobro jutro, postmoderna se odavno završila (čak i u filmskoj umjetnosti).

Nikola

pre 7 godina

Ne znam da li da se smejem ili plačem, gde ide ovaj svet? Matori hipik dobio nagradu za literaturu, ma bre da se nosite. Treba sada svi književnici koji su je dobili da je vrate i naprave protest. A posbno pitanje je,ko je to platio???
(auuuuuuu, 13. oktobar 2016 13:17)

Da znas engleski, a siguran sam da ga ne znas, lakse bi razumeo o cemu je Dilan pevao, a mozda kroz to lakse razumeo zasto je Dilan dobio ovu nagradu.

El Suprimo

pre 7 godina

Konacno najbolji medju songwriter.ima dobija zasluzeno priznanje.Neka se spreme Cohen i Cave.Uzgred bih pomenuo da je Dylan ne tako davno imao savrsen koncert u polupraznoj Areni u Beogradu.

Djenka

pre 7 godina

Diskutabilno. Ali bolje nego Obami za mir. Dilan je bar nesto uradio pre nego sto je dobio nagradu. Kod polu-belca nisu ni cekali nego su mu je odmah urucili. Cini mi se da bi se Nobel radije razneo sa novcem nego da dozivi sta mu danas sa fondom rade.

phoeb

pre 7 godina

Volim da slušam Boba Dilana, mislim da je talentovan, ali prva misao mi je bila WTF?!? Koliko god njegova muzika imala dobre tekstove, on nije neko ko u poetskom stvaralaštvu stoji rame uz rame uz prave pesnike (kao što je bio T. S. Eliot na primer).

Dzigi

pre 7 godina

Jedno je kada postaneš počasni član Akademije Nauka a drugo kada si stvarno akademik! Bob Dilan je stvarno vrhunski umetnik na polju rock i pop kulture. Ja sam odrastao uz njegove albume i stvarno mu se divim. Na žalost dobiti Nobelovu nagradu za književnost je totalno nešto drugo. Pa čak mislim da je Leonard Koen (Leonard Cohen) daleko jači u poeziji od Dilana.

Sremac

pre 7 godina

Moja mladost i Bob Dilan. A sada tuga. Ne bi ga vlasnici Nobelove nagrade (Amerikanci) predložili za nagradu da mu se stihovi nisu promenili. Ako recimo jedan Alesandro Barico nije još zaslužio Nobela, predlažem da naši kandiduju Žiku Obretkovića

EU Citizen

pre 7 godina

@Posmatrac
Boris Strugacki je nažalost umro pre četiri godine, 19 novembra 2012. u sedamdeset devetoj godini. A, uzgred, s moje tačke gledišta, kada bi Nobelova nagrada stvarno bila nagrada za literarni kvalutet i doprinos književnosti, a ne jeftina i sve irelevantnija levičarska komercijalno-agitpropovska farsa, i Tolkin, i nekolicina drugih pisaca naučne fantastike i fantasy literature su zaslužili da je dobiju mnogo pre nego dve trećine anonimusa i politikanata koji su je do sada dobili.

Јабучило

pre 7 godina

Bob Dylan je davno sa knockin on heaven's door..ušao u legendu. Kakva nagrada može sa tim da se meri?Čovek je legenda koja hoda.
(VUK, 13. oktobar 2016 18:50)

Естрадна легенда не мора да буде уметничка легенда. Поезију треба тумачити непристрасно. Иако је Дилан добар песник и уметник, нисам сигуран да заслужује Нобелову награду. Осим ако није изабран као симбол једног читавог жанра, па и начина живота (то се наслућује између редова образложења). Али то онда Нобелову награду усмерава у сасвим другом правцу и мења јој значај.

auuuuuuu

pre 7 godina

Ne znam da li da se smejem ili plačem, gde ide ovaj svet? Matori hipik dobio nagradu za literaturu, ma bre da se nosite. Treba sada svi književnici koji su je dobili da je vrate i naprave protest. A posbno pitanje je,ko je to platio???

Sid

pre 7 godina

Aj nek neko vidi pa nek upozna naseg Djoleta s tim gosn Nobelom. Balasevic je u svakom smislu tata za Boba sto se tice pisanja i poezije. Covek pise preko 30 godina, ima pesmu za gotovo svaki muzicki pravac (pop, kantri, rep, bluz...) i njegove pesme imaju smisla i bez muzike, plus objavio je i prozna dela...Svaka cast gosp. Dilanu kao zabavljacu, ali on nije knjizevnik za Nobela.

mlekadzija

pre 7 godina

Nema potrebe za opsirnijom vesti. Jos jedna potpuno promasena nagrada kompromitovanog komiteta...Pored zivih i aktivnih brojnih pisaca (popuniti .........po zelji i literarnom ukusu) Dilan laureat za knjizevnost!?!?!? Sjajan muzicar ali svetlosnim godinama udaljen od knjizevnosti...

alejandro

pre 7 godina

Nobel za mir odavno je izgubio svaki kredibilitet a izgleda da se to događa i sa književnošću. Bob Dilan u društvu jednog Bromfilda, Stajnbeka, Hemingveja,..! Baš bez veze!!

Vaše ime

pre 7 godina

Ovi što se slažu i nemaju svoje mišljenje, njihovo mišljenje stvara TV i Internet.
Dakle ako je to Nobelova nagrada, nema tu šta da se razmišlja...
Naravno, tkz ''moderna poezija'' 21 veka je SVE samo ne poezija.
Toliko je izmasakriran taj najstariji književni pravac da se više ne razlikuje novinski članak od poezije - ''moderne''!
''Stihovi'' bez rime, nepovezano, bez duše, bez nevidljive sredine, samo načičkane rečenice u redovima koji samo podsećaju na oko kao da je poezija u pitanju.
A ovi što se slažu sa ovom nagradom bi se složili i da Bora Drljača dobije nobela za književnost; bili bi komentari tipa - pa dobro, zasluženo, jer... Pa očekivano, ipak je Bora... i td.
Žalosno!
Ako je jedan prosečan MUZIČAR najbolji književnik trenutno na celoj planeti, onda treba svi pisci i pesnici da izvrše samoubistvo, ali naravno da neće jer PRAVI književnici ne pišu za Nobela i za isprane mozgove.

alal vera

pre 7 godina

Ovo je potpuno sumanuto. Nobelova nagrada za knjizevnost TEKSTOPISCU. A mi, kakvi smo pomodni, ne bi me zacudilo da ove godine NIN-ovu nagradu za roman godine dobije Marina Tucakovic za tekstove svojih pesama, koje kako kazu, opisuju zivot, a zivot pise romane, zar ne....

Gorki

pre 7 godina

Bob je bio buntovnnik 60-tih, hipi, borba protiv rata u Vijetnamu, Vudstok i sl, ali kad je video kako kao slucajno nestaju njegovi istomisljenici sa 29, DZenis, Hendriks, Morison, legao na rudu i danas stize nagrada. SRAMOTA.

Dharmatao

pre 7 godina

Po ceni da ću po ko zna koji put ispasti hejter, ne mogu a da ne parafraziram onu čuvenu Mladena Delića: "Pa ljudi, je li to moguće?"

Dar

pre 7 godina

Zašto ne porediti Kardašijan sa Dilanom? U istom su biznisu - show biznisu. Neko peva i svira, a neko pokazuje d... i s.... I stvarno, jedan komentator je ovde jednom rekao da je K.K. uspešna, tako što je izuzetno vešto eksploatisala najniže porive ljudskog društva. Kad bolje razmislim, ako se uporedi sa književnom vrednošću Bob Dilanovih pesama, K.K. zaslužuje nagradu u oblasti ekonomije. Tupacovi tekstovi imaju mnogo dublje značenje od Dilanovih, možda bi i njemu, posthumno, mogli da dodele nagradu? Žao mi je pisci, vaše vreme je prošlo. Show biznis danas vlada svetom.

Cinik

pre 7 godina

Gde mogu da nadjem sabrana dela Boba Dilana???? Imam Orhana Pamuka, Solzenjicina, Andrica, Markesa. Od Dilana imam sve Long play ploce. definitivno Nobelova nagrada pada sve nize.Od nagrade za mir evo sada i za knjizevnost

maksimilijan

pre 7 godina

Могли су да му доделе Нобела за кулинарство, подједнако има везе са оба. Можда ипак мало боље кува.

Mladen Mladenović

pre 7 godina

razumeti Bob Dylana moze samo pismen covek!
Takvi ljudi, pismeni, su odlucili da je on zaista i zasluzio nagradu. Polemisati sa ovima drugima nema potrebe - gubljenje vremena.
Inace, osim sto ga slusam 35 godina, drag mi je i zbog politickih stavova koji se podudaraju sa srpskim!!!
(izadje na videlo, 13. oktobar 2016 15:37)
--------
Da li ovo treba da shvatimo da ste pismeni ili..? Pa, mnogi slušaju Boba Dylana ali im ne pada napamet da je on, kao muzičar, mogao da dostigne takve visine u književnosti?! I ja znam da je polemika sa nekima bespredmetna i da predstavlja gubljenje vremena ali, zar je to što ga Vi slušate 35 godina, i što se njegovi politički stavovi podudaraju sa Vašima, razlog da mu se dodeli Nobelova nagrada za književnost?!

Trotters Independent Traders

pre 7 godina

Promenio je svet svojom muzikom... LEGENDA!
(Titanium White, 13. oktobar 2016 13:15)


Sledece godine, Nobel za knjizevnost dobija 50 Cent.

Miskec

pre 7 godina

@Joe kako te nije sramota da porediš Kim Kardašijan sa Bobom Dilanom? Apsolutno zasluženo!
(katarina, 13. oktobar 2016 13:25

Hajde Katarina, knjizevna kriticarko, molim te objasni nam detaljno!!??
Coca-Cola je i ovde uspela da umesa svoje prste!!!

Vladan Grujić

pre 7 godina

How does it feel?
To be a Nobel prize winner?
...
Moje najsrdačnije čestitke i Bobu Dilanu i članovima Švedske akademije koji su glasali za ovu odluku.
:-) :-) :-)

Zgrožen

pre 7 godina

Citiram:
"Dilanu je nagrada dodeljena za "kreiranje novih poetskih izraza u okviru velike američke muzičke tradicije".

Alo ljudi - dali ste mu Nobelovu nagradu za književnost !!!

Kakve veze ima Nobelova nagrada za književnost sa Američkom muzičkom tradicijom !!!

Ovo je stvarno van zdrave pameti: pa neka je sto-put bio dobar tekstopisac, on nije književnik i ovim se vređaju svi ostali pravi književnici i ponižava sama poenta ove književne nagrade.

Ako ste želeli da mu je dodelite, onda ste trebali da ustanovite NOVU kategoriju (muziku) i da mu je za TO dodelite a ne za "književnost" jer to što on radi NIJE književnost. Rad jednog Boba Dilana i jednog Ive Andriđa (nama blizak književnik pa ga zato navodim), se NE MOŽE izjednačiti pa šta god da Vi gospodo o tome pišete i mislite !!!

SRAMOTA !!!

Nobel se sada obrće u grobu, što kaže naš narod.

Zoran

pre 7 godina

Molim ove koji su odusevljeni ovom odlukom da nam objasne zasto je to tako dobro i koji su knjizevni kvaliteti Dilanove poezije?
(Ana, 13. oktobar 2016 13:27)

Njemu ni muzika nije za Nobela, kamoli tekst. Vidis da je sve po diktatu. Uzivaj i gledaj kako se Zapad urusava. Obama za mir, ovaj za KNJIZEVNOST, jos meni da daju za mladost(51 godina).

emilcioran

pre 7 godina

Odličan muzičar, ali ima mnooogo boljih pesnika, pisaca, itd. Kakva sprdnja od nagrade. Ko je sledeći dobitnik, Vendi Šapke ili naravno Đej?

lilibg

pre 7 godina

Sjajna vest, zaslužena nagrada.Dilan, multitalentovani umetnik.Bavi se i pisanjem poezije, poezija je kraljica književnosti.Sve čestitke.

Cirkus

pre 7 godina

Sledeca je Marina Tucakovic

Nobelova nagrada postaje cirkus. Pocela je od nagrade za mir gde dobija onaj za koga kazu kauboji. Evo sada i u knjizevnost se umesali.Posto nemaju svog knjizevnika onda daj muzicara.Japanac Murakami je vec nekoliko godina favorit. U obrazlozenju se navode dva njegova dela

Tyler Durden

pre 7 godina

Čitam uglavnom nobelovce, Beketa, Markesa, Dilana... Buahahaaa
Sledeće godine možemo očekivati za dobitnika nagrade i nekoga iz porodice Kardašijan, ili Klinton.

Ђорђе

pre 7 godina

Штулић и Де Андре имају много боље пјесме од Дилана, међутим, стварали су на погрешним језицима, тако да Швеђани нису ни чули за њих. Изгледа да популарност постаје пресудна за добијање ове сувише извикане награде.

Blicc

pre 7 godina

Sad pogledajte iz ovog ugla: Andrić nije uspeo da dobije ni NIN-ovu nagradu za "Prokletu avliju" jer je delo, citiram, "prekratko za roman". Ali zato gospodin Dilan dobija Nobela. Toliko o objektivnosti i nepristrasnosti.

Dejan

pre 7 godina

@Helena: "A zasto ne Leonardu Koenu?!" On ce sledeci put. A zasto ne Nick Cave, Tom Waits (verovatno previse mracni) ili pak Greg Graffin (verovatno previse levicarski). Ima toliko dobrih tekstopisaca, ali Dylan mi je prosecan. Dobro, na kraju krajeva, sve je to politika odredjena aktuelnim zbivanjima. Liberali ce biti zadovoljni. A kao sto neko dole rece, sada ce Hillary Clinton da bude predsednik. Dzaba i Nobelova Nagrada.

Blicc

pre 7 godina

Izvrstan muzičar, ali ovo je pečat na činjenicu da je ova nagrada postala lakrdija. Ne postoje stilski, jezički niti bilo kakvi drugi kriterijumi koji bi Dilana svrstali među književne stvaraoce. Ova vest me je danas ojadila i pokazala gde stojimo..

kentaur

pre 7 godina

Molim ove koji su odusevljeni ovom odlukom da nam objasne zasto je to tako dobro i koji su knjizevni kvaliteti Dilanove poezije?
(Ana, 13. oktobar 2016 13:27)

Najznačajniji pjesnici 20-og vijeka (ili bar druge polovine) su u rok muzici, a Dylan je na samom vrhu. Ova nagrada je sasvim logična.

Mnogi su kvaliteti njegove poezije, počev od kvaliteta same rok muzike da brzo i neposredno reaguje na svijet koji se ubrzano mijenja, preko dilanove vjestine oblikovanja stihova do dubine razmišljanja. Tu je i stilska definisanost i prepoznatljivost, i još toga.

LondonCalling

pre 7 godina

Ljudi, Dilan je pesnik. Izvrstan pesnik! A to spada u knjizevnost. Oni koji ne shvataju zasto je on dobio ovu nagradu, neka potraze prevode njegovih pesama pa ce mozda shvatiti zasto..
Kakve to ima veze sto je amerikanac??
Sjajno, sjajno, sjajno!!!

Zoki

pre 7 godina

Odlican izbor. Sa druge strane, autori kojima je maternji jezik engleski imaju mnogo srece i nezasluzenu prednost na ovom trzistu jer su u zizi svetske javnosti. Recimo Balasevic, na siromasnijem srpskom jeziku uradi sve isto sto i Dilan ali nikad nece ni primirisati ovakvoj nagradi.

KG

pre 7 godina

@Ana
Molim ove koji su odusevljeni ovom odlukom da nam objasne zasto je to tako dobro i koji su knjizevni kvaliteti Dilanove poezije?
Postovana,
O kvalitetu poezije ne mogu drugi da Vam objasnjavaju. Morate sami da procitate i steknete utisak.To bi bilo isto kao da Vam govore kako je njegova poezija dobra ili losa, a da nisu nista procitali (ili slusali).

De gustibus non est disputandum! O ukusima se ne raspravlja.

U sustini kritika ovih koji se ZGRAZAVAJU nad ovom odlukom Nobelovog komiteta je sto im smeta da je Bob Dilan Amerikanac. Da je on Rus, Kinez ili Grk, svi bi ste hvalili odluku na sva usta.

NN

pre 7 godina

Molim ove koji su odusevljeni ovom odlukom da nam objasne zasto je to tako dobro i koji su knjizevni kvaliteti Dilanove poezije?
(Ana, 13. oktobar 2016 13:27)

Najznačajniji pjesnici 20-og vijeka (ili bar druge polovine) su u rok muzici, a Dylan je na samom vrhu. Ova nagrada je sasvim logična.

Mnogi su kvaliteti njegove poezije, počev od kvaliteta same rok muzike da brzo i neposredno reaguje na svijet koji se ubrzano mijenja, preko dilanove vjestine oblikovanja stihova do dubine razmišljanja. Tu je i stilska definisanost i prepoznatljivost, i još toga.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (kentaur, 13. oktobar 2016 14:02)
Poštovani Kentaure, poezija danas je spoj metafizičke i metaforičke snage sa sentecom filozofskog. Kada dajete analize trebalo bi i da znate neke osnovne osobenosti postmoderne. Znam da danas previše naštampanih knjiga (skoro svaka kuća ima bar nekog pisca) bacaju senku i na one istinske, ali to ne opravdava težnju pojedinca da se edukuje makar samoinicijativno kada nije ponuđena druga mogućnost.

MileKralj

pre 7 godina

DILAN JE U SVOJIM PESMAMA OD NEKOLIKO DESETINA REDOVA REKAO VIŠE,LEPŠE I ZNAČAJNIJE NEGO MNOGI DOBITNICI NOBELOVE NAGRADE U SVOJIM KNJIGAMA OD NEKOLIKO STOTINA STRANA!

Vojvodjanin

pre 7 godina

"...Promenio je svet svojom muzikom... LEGENDA! (Titanium White, 13. oktobar 2016 13:15)"

Mada nisam njegov obozavatelj, slazem se sa tvojom konstatacijom.

Ali za to sto je postigao svojom muzikom, zasluzuje neku DRUGU NAGRADU a NE Nobelovu nagradu za KNJIZEVNOST...?!?!

Po toj logici i Michael Jordan bi isto mogao da dobije istu ovo nagradu jer je promenio kosarku....?!?!

Ne razumem logiku ni odluci Komiteta ni u tvom agrumentu.....?!?!?

Ugroženi građanin

pre 7 godina

Kako je krenulo, ne bi me čudilo da jednog dana Jelena Karleuša ili neko njenog kalibra dobije Nobelovu nagradu za književnost uz argumente da nepismeni likovi ne razumeju značaj njenog napumpanog lika i dela.

Igor

pre 7 godina

Malo ko je toliko kulturoloski zaduzio covecanstvo u drugoj polovini XX veka. Neki to, nazalost, ne vide, ne razumiju - nista novo, mora biti tako.
Sve cestitke, Cimermanu Roberte - zivio nam na mnoga leta.

EU Citizen

pre 7 godina

I do sada je to bila besmislena politička nagrada za levičarske ljubimce skandinavsje levičarske klike koja ih be dodeljuje (pa je tako, na primer, nijedan od najvećih pisaca prošlog veka nije dobio, ni Džojs, ni Kafka, ni Rilke, ni Paund, ni Borhes, ni Nabokov, ni Vulfova, ni Sabato, iako je čak i bio levičar, :) a dodeljena je samo nekolicina iole značajnih književnika, poput Eliota, Mana, Foknera ili Kamija, dok je "literarnih genija" poput Perl Bak ili izvesnog Wole Soyenka iz neke afričke zabiti koliko hoćeš), a sada, posle ove budalaštine mirno mogu da je ukinu, što pre to bolje. Čak i u okvirima popularne muzike, ako su zaludni nordijski komunci već rešili da se sprdaju, postoje desetine kandidata koji su za Dilana ono što je Šekspir za Dobricu Ćosića, uporedite recimo tekstove Toma Vejtsa ili Frenka Zape sa Dilanovim ako znate engleski, i biće vam sve jasno.

slučajni prolaznik

pre 7 godina

Ove negativne komentare su verovatno napisali naši piščići
(i kantautorčići) koji spavaju licem okrenutim ka Štokholmu.

Izvini na ovako dugoj replici

pre 7 godina

@ "Molim ove koji su odusevljeni ovom odlukom da nam objasne zasto je to tako dobro i koji su knjizevni kvaliteti Dilanove poezije?"
(Ana, 13. oktobar 2016 13:27

Ne vredi tebi objasnjavati zato sto si nevidjena lencuga. Nisi mogla/htela da procitas ovako kratku vest. A sve lepo pise.

PS A mozda ne znas da citas?

Mladen Mladenović

pre 7 godina

Dilanu je nagrada dodeljena za "kreiranje novih poetskih izraza u okviru velike američke muzičke tradicije".
-----------------------------
Smatram da su i pokojnog Nobela, kao i njegov fond, iz koga se dodeljuje Nobelova nagrada posthumno zarobile SAD. On je postao igračka, u rukama ove velike sile a nagrada se pretvorila u suprotnost, one svrhe za koju je bila i namenjena. Nobelova nagrada je postala jedno od orudja, prljave politike ove velesile. Kakav Nobelov komitet, kakvi bakrači?! Niko ne može da dobije nagradu dok to ne odobri i "parafira" ova velika sila. Nagrade dobijaju podobni, oni koji verno služe američkim interesima, oni koji ne postavljaju pitanja već ljube skute silnika. Ne zbog toga što silnik o njima ima dobro i visoko mišljenje, jer sluga je uvek samo sluga, već zato da bi im tom nagradom povećao "specifičnu težinu". Drugačije je kada Rusiju ili bilo koji projektovani cilj, pljune jedan nobelovac a drugo kada to uradi "običan" političar ili neka poznata javna ličnost. Znate kako se kaže: "ali, ljudi, pa to je rekao ili izjavio nosilac Nobelove nagrade"?! To što je on samo duvao u harmoniku ili "trsio" po gitari nije više važno. Cilj je postignut. Ovo je i dokaz kako muzičar može da postane književnik. Dobro je da nije dobio nagradu iz oblasto medicine?! A mogao je. Ništa se ne bi promenilo.

izadje na videlo

pre 7 godina

razumeti Bob Dylana moze samo pismen covek!
Takvi ljudi, pismeni, su odlucili da je on zaista i zasluzio nagradu. Polemisati sa ovima drugima nema potrebe - gubljenje vremena.
Inace, osim sto ga slusam 35 godina, drag mi je i zbog politickih stavova koji se podudaraju sa srpskim!!!

dilane pjan si

pre 7 godina

volim rane radove dilana. nije umeo da peva ali umeo je i ume da pise. ali to nije za nobela. mada se je danas instant pa i taj nobel i oskari i sve je to jedan big reality show.. evo i cika rod postao ser pa ovaj svet je ...ah tamo su kuce od cokolade prozori su od marmelade tamo svako radi ono sta hoce tamo raste svako voce ...tatatatira

olja

pre 7 godina

Bob Dilan! Nevjerovatno! Znala sam ponesto o njegovom radu i u oblasti knjizevnosti, ali da je toliko dobar (mislim, trebalo bi tako da bude, kad "iza" stoji "Nobel"), to, zaista, nisam znala. Voljela bih da budem prijatno iznenadjena kad mi jednom u ruke zapadne njegovo "kapitalno" djelo.

DAVOR

pre 7 godina

Koliko su ovde ljudi ne informisani, pa ovaj umetnik je dao jednu od njaupecatljivijih izjava o stradanju Srba u Hrvatskoj da su ga Hrvati iz dijaspore tuzili na sudu. A da ne govorim o medijskoj harangi kroz koju je prosao sto u Hrvatskoj sto u Americi. Pa su izgubili spor. Zasluzuje mnogo pre spomenik i ulicu u Beogradu nego mnogi koje nam namece ova rusofilska vlast.

Miloš_NS

pre 7 godina

Ne razumem kako može Nobelova nagrada za književnost da se dodeli muzičaru? Slušam Dilanovu muziku, poštujem ga ali to mi stvarno nije jasno. Na neki način me ovo podseća na Obaminog Nobela za mir i pre nego što mu je počeo predsednički mandat.

laza

pre 7 godina

Ne vidim razloga za čudjenje. Kada je Obama mogao da dobije nobela za mir zašto ne bi mogao i Dilan za književnost. Devalvacija svoh mogućih vrednosti i nevidjeni poltronizam.

Yoyo

pre 7 godina

Јел се неко некад усудио да изда превод Диланових песама? Било би занимљиво прочитати то, јер на жалост енглески не знам, или га знам врло, врло мало.

Blicc

pre 7 godina

Subjektivnost u književnom stvaralaštvu ne bi trebalo da se nagrađuje Nobelovom nagradom, već postoje kriterijumi koji su ovde u nedostatku. Potreban je marljivi istraživački rad, stilske osobenosti teksta, svakojake primedbe i istančanost i sažetost izraza. Ne želim nikoga da uvredim, ali ovo nije objektivno, jer postoje pravi pisci i književnici koje ovo vređa. Ništa od navedenog ne umanjuje Dilana kao umetnika, ali ovo je postalo smešno.

MM

pre 7 godina

Promenio je svet svojom muzikom... LEGENDA!
(Titanium White, 13. oktobar 2016 13:15) # Link komentara

Dobro si rekao ... "muzikom". Ali do sada su Nobela za književnost dobijali ljudi koji su svet menjali svojim književnim delima (čitaj knjigama)...

Negativni

pre 7 godina

(68-masi, 13. oktobar 2016 15:33)

Na osnovu čega porediš Koena sa Dilanom? To je veštačko poredjenje napravljeno iz čisto marketinških razloga. Koen nije ni do kolena Dilanu, niti se njih dvojica mogu porediti. Koen je postao ime tek kasnije, kada su zenit dostigli mnogi kantautori iz doba socijalne eksplozije poput Nil Janga, Džoni Mičel, a da i ne pominjem ljude poput Morisona ili Lenona. Koen je za njih druga liga.

Tomy

pre 7 godina

Hrvati neće biti baš najsrećniji ... Sad da ga pozovemo na jedno književno veče u Beogradsku arenu, a?!
(Mikael Hansen, 13. oktobar 2016 13:14)
A ako oni nisu srećni onda smo mi šta?Medicina to ume da objasni.

4k4.Dex

pre 7 godina

Ko ne shvata kako je Dilan svojim liricizmom promenio muziku napravio novi pravac i izmislio bar 30 vrhunskih pevaca koji su se slepali na njegovu muziku ne treba da komentarise ovde gluposti.

marko_sthlm

pre 7 godina

@ "Promenio je svet svojom muzikom... LEGENDA!
(Titanium White, 13. oktobar 2016 13:15)"

Da, upravo to - MUZIKOM!
Tako mu je onda trebalo dati nagradu za muziku a ne za KNJIŽEVNOST!

Kao što mnogi rekoše: dobar muzičar ali kkkve veze ima on sa književnošću?

Pedja

pre 7 godina

Molim ove koji su odusevljeni ovom odlukom da nam objasne zasto je to tako dobro i koji su knjizevni kvaliteti Dilanove poezije?
(Ana, 13. oktobar 2016 13:27)
Smesno! Tragicno!
(beba mihalj, 13. oktobar 2016 13:27)
Upravo mi se kosa digla na glavi. Ovo je takva antireklama za Novelovu nagradu za knjizevnost da nemam reci.
(Ana, 13. oktobar 2016 13:25)
Sjajan muzicar ali svetlosnim godinama udaljen od knjizevnosti...
(mlekadzija, 13. oktobar 2016 13:22)
Postovani hejteri,
Bob Dilan je ocajan muzicar, Jos gori pevac, Ali je sjajan pesnik i jedini razlog njegove popularnosti karijere su tekstovi njegovih pesama.

Smešno i žalosno

pre 7 godina

Sve se prodaje i kupuje. Sve je pod uticajem politike, veze, biznisa i korupcije. Nije izuzetak ni Nobelova nagrada. Primer nije samo nagrada Dilanu (koji je bez sumnje veliki muzičar, legenda roka, i ne više od toga), a i mnoge druge nagrade koje ta organizacija svake godine uručuje u drugim oblastima. Kao npr. Obama, dobio nagradu za mir, pored Libije, Sirije koje je ostavio iza sebe ??? Smešno i žalosno....

Negativni

pre 7 godina

Koliko glupavih malogradjanskih komentara na ovu vest. Gomila pojma nema ko je i šta predstavlja Bob Dilan. To je definicija naše propasti.
Glupost i zavist. Naša definicija.

Jeste

pre 7 godina

Jos jedan dokaz da neki krivi ljudi stoje iza ove Nobelove nagrade jos od samog pocetka. Zaceci fasizma i ostalo. Nije ni cudo sto je Tesla odbio da je primi, valja se zapitati i zasto.

Vidi se da kroz vreme ona prati mejnstrim, odnosno ucestvuje u krojenju istog, s obzirom da je danas na snazi srozavanje coveka i opsti nazadak, tome se doprinosi i ovakvim odlukama.
Setite se da je Barak Obama , i Marti Ahtisari, uber fasista, da su dobili Nobelovu nagradu za mir.

Dilan je svojevremeno govorio, a toga ima na netu u emisijama ko stoji iza muzicke industrije, o tome da je morao da potpisuje cudne ugovore i da o tome ne sme da prica.

Valja o svemu tome razmisliti, i najbitnije informisati se a ne citati dnevne gluposti, i likovati bezz pokrica

Jovana

pre 7 godina

"Promenio je svet svojom muzikom... LEGENDA!(Titanium White, 13. oktobar 2016 13:15) stani , pa jel dobio za muziku ili za knjizevnost
(Ja, 13. oktobar 2016 14:15)"
Knjizevnost JE muzika! Cestitke legendi!

Aurora borealis

pre 7 godina

A kad sam pre neki dan napisao da (koliko je meni poznato) ni jedan pisac naucne fantastike nije dobio Nobelovu nagradu, pao je krs minusa.
(Posmatrac, 13. oktobar 2016 15:02)

To možda i nije toliko loše s obzirom da je Tolkin koji je po meni najkvalitetniji bio kandidovan iste godine kada i Ivo Andrić :D

Inače čuo sam negde da je Tolkin naučio srpski samo da bi pročitao Na Drini ćupriju u originalnu.

Što se tiče Bob Dilana moram da priznam da sam poprilično iznenađen što je dobio Nobela ali mislim da bi moglo biti sasvim zasluženo.

nestor

pre 7 godina

Nemači pojma, da ste otišli malo dalje od Knockin' on the heavens door, bilo bi vam jasno da je Dylan najveći pesnik modernog doba. Forma u kojoj se pesme konzumiraju je irelevantna, nema prestižnog koledža na zapadu koji Dylana ne obrađuje kao klasika. Razumem da svako ima mišljenje, ali da ga saopštava velikim slovima i sa tolikim znacima uzvika, a pritom pojma nema o materiji, to mi već nije jasno...svaka čast akademiji, ovo je moglo i trebalo da se desi ranije.

Nikola

pre 7 godina

Ne, nego ce da daju Bregovicu i Bajagi.

Pa jeste li vi normalni. Naravno da je zasluzio, vise nego iko. Proucite malo delo Boba Dilana pa komentarisite. Covek je legenda!

Jovana

pre 7 godina

"Promenio je svet svojom muzikom... LEGENDA!(Titanium White, 13. oktobar 2016 13:15) stani , pa jel dobio za muziku ili za knjizevnost
(Ja, 13. oktobar 2016 14:15)"
Knjizevnost JE muzika! Cestitke legendi!

Mr. Bojangles

pre 7 godina

Za sve ove koji se iščuđavaju "ko, kako, zašto, ko je to platio, auuuuuuu" i ostale onomatopeje:
"Well, the walls of pride are high and wide
Can't see over to the other side
It's such a sad thing to see beauty decay
It's sadder still to feel your heart turn away
One look at you and I'm out of control
Like the universe has swallowed me whole
I'm twenty miles out of town and Cold Irons bound"

Стара школа

pre 7 godina

Леонард Коен је заслужио пре, али у поређењу са претходним добитницима - ово је ВЕЛИКИ помак.

chombe

pre 7 godina

Stvarno su mnogi komentari izuzetno glupi i neumesni. Covek je jedan od najboljih pesnika druge polovine dvadesetog veka, koji je imao veliki uticaj i na umetnost i koji je mnogima na odredjeni nacin promenio pogled na svet i uticao na formiranje jedne generacije ljudi koji su bili mnogo bolji nego sto su ovi danas. Kada se sve sabere, on je jedna od najznacajnijih licnosti u poslednjih pola veka, na polju duhovnosti. Poeziju je vesto uklapao sa muzikom, a u okviru poezije je provlacio svoje filozofske zakljucke i poruke. Dilan je, zapravo, mnogo ranije trebao da dobije ovu nagradu jer danas su vecina stanovnika na planeti obicni debili kojima njegova muzika i poezija nista ne znace niti je razumeju.

marko

pre 7 godina

Ajde neka im bude. Za neupucene: Bob je dobio i Oskara za Originalnu muziku za film - za plagijat. Things have changed, by Bob Dilan, u stvari je "Observations of a crow", by Marty Stuart. Marty je inace super lik, sjajan kantri muzicar.Posle jednog druzenja njih dvojice, Bob mu je rekao: Svidja mi se ova tvoja "Observations..." stvar, jel mogu da je posudim. Marty mu rece "Moze". Godinu dana kasnije, stize Oskar za majstor-Boba. Proverite na netu. Inace,iz te dve pesme je nastala nova Bajagina "Kad mesec prospe rekom srebra sjaj". "Posudjena".Cudno, ali istinito.

Milanče

pre 7 godina

Bob Dylan je pesnik i tačka. To što je svoju poeziju pretopio i u muziku govori samo o njegovoj svestranosti za umetnost. Ako ga već ne razumete ili ne volite njegovo stvaralaštvo ne komentarišite. Uvek imate izbor(zvezde granda, cece, lepe brene i ostale spodobe koje su vam bliže intelektu koji posedujete).

kentaur

pre 7 godina

Ovde neki smatraju "pravom" knjizevnoscu formu knjige i covjeka koji je po zanimanju pisac, a kako raste kilaža izdatog to je ulaznica za Nobela.
Dilanu se sudi što je pjevao svoje pjesme.
Komentatori okrenite kanal na Grand i uzmite Narodni kuvar u šake. On ima preko hiljadu strana :)

načitani

pre 7 godina

Sad kad je dobitnik Nobela za književnost neko za koga su čuli, pojuriše komentatori koji znaju jednu Dilanovu pesmu i nijednog od drugih ovogodišnjih kandidata da nam objasne kako je to loš izbor.

Ps

pre 7 godina

Mislim da će inteligentnim ljudima i ovaj tekst biti dovoljan:

Поезија не воли вештачке и апстрактне теме, одриче се говора у име неке идеологије или политике. Писање поезије се неможе импровизовати, оно је
дубоко индивидуални чин, под разумева „светле тренутке” (lucida intervalla).
За песника није добро да обува страначке чарапе, поготово не оне
сa рупом. Песник је принц „босоногог детињства”. Важно упозорење оставио је и Гете: „Чим неки песник хоће да дејствује политички, он мора да се определи за неку партију, а чим то учини, изгубљен је као песник; он мора да се опрости са својим слободарством, својим неспутаним погледима и да сав огрезне у ограничености и слепој мржњи.”
Дакле, поезија искључује удворичко дадиљање дневно политичких флоску ла.
Поезија, за ра лику од политике, није „уметност могућег”, она је немогуће.

Поезија „редовно за неми од близине дневних догађаја” (И. Андрић).


У 20/1 веку, укидањем тонског акцента стиха и нестанком припевања као основне музичке супстанце поезије, песништво је заглиби ло у недођији
разних импровизација. Таква рециклажа довела је до самоукидања лепоте
песничких капацитета језика и смисла бављења поезијом.
Разграђена је и отерана песничка публика. - Toliko o modernij poeziji i ovom muzičaru koji je najbolji pesnik 21 veka!?

Sneška

pre 7 godina

Izuzetno cenim lik i delo gospodina Dilana, ali proglasiti ga nobelovcem poništava književnost. Jednostavno, ova nagrada polako, ali sigurno gubi kompas i smisao. On je izuzetan muzičar, književnik svakako nije.

brm

pre 7 godina

Nobelova nagrada za mir ide Al Caponu.
(Dr. Nele, 13. oktobar 2016 13:19)

Ok za sarkazam, ali ako hoćeš da bude sarkastičan onda treba da imaš i neko predznanje. Nobel može da se dodeli samo živim osobama. Tako da nađi novi primer.

zimzeleni

pre 7 godina

@Ana Procitaj recimo, navodim samo najskoriji primer, prve stranice knjige Dijalozi Zila Deleza i Klera Parnea. Ako ukinemo glupi argument da ta poezija nije stampana (jer znamo da su i Homer i vecina antickih liricara samo PEVALI), onda dolazimo do najvaznijih kvaliteta: bogatstvo i jedinstvenost pesnicke vizije. Uticaj valjda nije sporan. Ne znam da li sam odavno cuo lepsu vest, zapravo.

Nislija

pre 7 godina

Dylan je pre svega pesnik, koji svojim pesmama daje i drugu, muzičku dimenziju. Nazvati ga tekstopiscem je uvredljivo, ne za njega, već za osobu koja je to izjavila. Apsolutno zaslužena odluka, a bila bi i da je Leonard Cohen dobio ovu nagradu.

Ana

pre 7 godina

(zimzeleni, 13. oktobar 2016 13:45)

Posto vidim da ste iz "materije" ili priblizno, podseticu vas da dva grandiozna pisca, Ernesto Sabato i Vilijam Trevor (koji je, uzgred, jos ziv i jos uvek fenomenalno pise) nisu dobila Nobelovu nagradu. Mislim da je dalji komentar suvisan.

nik

pre 7 godina

Pokretac kulture druge polovine XX veka... Pesme su cista poezija, prica sa celinom, stvarnim ljudima i dogadjajima... Nema nagrada neki znacaj i tezinu ali je fino jer bar na dan svet ce da se upozna sa genijem Roberta Zimermana...

A.

pre 7 godina

Ako je jedan prosečan MUZIČAR najbolji književnik trenutno na celoj planeti, onda treba svi pisci i pesnici da izvrše samoubistvo, ali naravno da neće jer PRAVI književnici ne pišu za Nobela i za isprane mozgove.
(Vaše ime, 13. oktobar 2016 15:35)

Kao što Mis sveta verovatno nije najlepša žena na svetu, tako ne mora da znači da je dobitnik Nobelove nagrade u svom domenu najbolji na svetu. Nego je, po odluci Švedske akademije, najbolji od onih koji su te godine nominovani.

Čestitam Bobu Dilanu.

ko se boji vuka jos?

pre 7 godina

Iskrene cestitke geniju cija je muzika donela milione, nazalost nekim drugim muzicarima... I'm a-wondering if she remembers me at all, many times I've often prayed, in the darkness of my night, in the brightness of my day

JPR23

pre 7 godina

Ne znam da li da se smejem ili plačem, gde ide ovaj svet? Matori hipik dobio nagradu za literaturu, ma bre da se nosite. Treba sada svi književnici koji su je dobili da je vrate i naprave protest. A posbno pitanje je,ko je to platio???
(auuuuuuu, 13. oktobar 2016 13:17)

Ti da znas da citas ne bi buncao... Po tvome i Jim Harrison je matori hipik.. a sta je tek onda Kerouac... ali dobro, ti znas zar ne

Slobinator

pre 7 godina

Ovi koji ostavljaju zlurade komentare su u stvari teške neznalice koje verovatno nikada nisu ni čuli ni pročitali ni jednu Dilanovu pesmu.Bob Dylan je zapravo jedan od najvećih pesnika 20.veka I ova nagrada ide u prave ruke više nego zasluženo.vi koji ga nipodaštavate ste isuviše mali.možete da mu pljunete pod prozor.Živeo nam Bobe još mnoga leta!

Иван

pre 7 godina

Одавно је постало све то болесно са Нобеловом наградом, а ако је ова вест тачна, онда је све заиста болесно! Поента је да се та награда не додељује за најбољу књигу године, него више за целокупно стваралаштво. И дошли су дотле да немају ниједног живог књижевника којег могу/желе/смеју наградити, па се хватају рок-кантаутора!? Али сами су криви, такве критеријуме су успоставили! Подобност и политичка коректност је превазишла све границе. Типа, Хамсун је био одличан писац, али је подржавао нацизам, па је оштетио угледу Шведске академије... Шио ми га Ђура! Као прво, он је један од њених најбољих избора - кад се гледа само књижевност - у прошлом столећу, а као друго, с пошашћу званом нацизам кокетирали су сви важни лобији на Западу (ако је веровати Цвајгу и јеврејски), па и шведски академици. Но, сада немају због тог усмерења кога на награде: као, Кундера је добар, али шта ако је ипак радио за Совјете?... За сваког ће тако нешто наћи, јер нико се није тек ниоткуда појавио на великој сцени, него га је неко с путером на глави погурао. Тако је то кад не дају шансу правим ствараоцима. Дилан је интелигентан, харизматичан, поетичан и све, али он је рокер, реакционар, рушитељ (макар и лошег), а не стваралац, јер читава идеологија рока (и његов настанак) дошли су из бунта према постојећем стању. То све вришти: "Они пре нас не ваљају! Оно пре нас не ваља!", а не говори ништа ново. Где је нова структура реченице? Стиха? Нови вид нарације? Све је политички памфлет и доцирање!

Danilo

pre 7 godina

Veliko ime svetske muzičke scene, velika pojava zaista!
Odličan rok-pesnik, jedan od najvećih!
Lično, ne znam za njegove književno delo van njegovih pesama i lično mislim da nije veći pesnik od Džonija Štulića. Ali ko mene pita?
Dodatno, mislim da su se ogrešili o Makartija,Danielevskog,B.E.Elisa, verovatno i Bukovskog. Ali ko mene zaista i bilo šta pita?
Sve u svemu, drago mi je da rok dobija mesto koje zaslužuje i drago mi je što će ovo biti podsticaj za rok-pesnike da još više i predanije rade na svom delu.

lerma

pre 7 godina

a marko kraljevic a kosovska djevojka a mali radojica... cudi me tolika mrznja ljudi koji su odrasli izucavajuci po skolama pjesme nepoznatih izvodjaca od pre par stotina godina. opismenjavanjem preslo se sa gusli na pero a pojavom novih muzickih instumenata napravljena je nova tranzicija.
dosli smo do kantautora savremenih pjesnika. vremena se mijenjaju a s njima i standardi. za 300 godina bice to klasicna muzika. drzace se predavanja o njegovoj poeziji. izgleda da je jedina greska sto je nagradjen za zivota a ne posle par stotina godina. :-P

kentaur

pre 7 godina

A zasto ne Leonardu Koenu?!
(Helena, 13. oktobar 2016 13:25)

Ne bi bilo nepravedno da je i Cohen dobio, ali Dylan je izrazom širi autor, sa većim opusom.

c i t i z e n

pre 7 godina

Већина ових који пишу коментаре су се, изгледа, прекасно родили да би знали ко је Боб Дилан или пажљиво читали оно што је он писао. Ово, ипак, није Нобелова награда за мир да би се свако сматрао компетентнијим од Шведске академије да суди о нечијем делу.

Posmatrac

pre 7 godina

A kad sam pre neki dan napisao da (koliko je meni poznato) ni jedan pisac naucne fantastike nije dobio Nobelovu nagradu, pao je krs minusa.

68-masi

pre 7 godina

Leonard Koen je, po mome, bolji pesnik u istom zanru, iako volim i Dilanove stihove. To su dvojica ljudi koje u kontinuitetu volim od sredine 70-tih. Sto se tice muzicke strane, vise cenim Leonarda Koena, njegova dva koncerta ovde u Amsterdamu, 2008 i 2012 (oba na otvorenom) su nesto nezaboravno. Negde u tom periodu sam slusao i Dilana uzivo (u zatvorenom) i da mi nije dugogodisnji idol, napustio bih koncert
Ima tu jos imena koja su pomenuta nize dole. Cinjenica da je Dilan imao veliki uticaj na anti-ratne pokrete 60-tih, mada i tu ima nekih kontroverzi u vezi sa Dzoan Bejz - ona je, u stvari, kazu, bila ikona, on joj se pridruzio i kasnije preuzeo primat. Takodje, Dilan je dosta toga uzeo od Vudi Gatrija koji je pao u zaborav jer se lecio u psihijatrijskoj ustanovi (gde ga je Dilan posecivao).
Dakle, da sumiram, ova knjizevna nagrada je vise nagrada za uticaj koji je Dilan postigao svojim opstim angazovanjem. Na tom putu on nije uvek igrao cisto, ali ostavio je trag i u politickom i u pesnickom smislu. Ovo je, na nekin nacin, jos jedan trijumf generacije 60-tih, svet koji vidimo danas, sa svim dobrim i losim stranama, je uveliko njihova kreacija. I Hilari Klinton pripada toj generaciji, gledao sam pre nekoliko godina dokumentarac o padu Niksona gde je ona kao mlada svrsena pravnica vec igrala neku ulogu

Amerikanac

pre 7 godina

Veliki poet, dosta je uticao na razvoj roka, bluza i folka jos u ranim danima u kasnim pedesetim. Aktivan na sceni vise od 50 godina.

ole

pre 7 godina

Uh sto intelektualne minijature hejtuju . 2 vezane recenice na engleskom ne razumeju a vec citaju , analiziraju i ocenjuju delo velikog Dilana . Uzgred procitajte njegovu prvu zbirku "Tarantula" pisane 1965/66 , prevedena je 2003 na hrvatski (dosta dobro).

Cecil

pre 7 godina

Obama dobi Nobela za mir, ovaj sada dobi za knjiševnost...baš me interesuje šta će biti sledeće. Što se mene tiče poslata je jasna poruka....Nobelova nagrada za književnost više ne vredi ničemu.

Zeljko

pre 7 godina

E to mora da se odgleda, trenutak kad bude primao Nobelovu nagradu! Jel ima neki prenos. Ma bice na Youtube garant, hit sezone govor posle dodele!!! :)

Rolling Stone

pre 7 godina

@Yoyo jeste briljantni Dragoslav Andrić u " STEREO STIHOVIMA" obaveznoj lektiri moje generacije...gde kaže: "odgovor prijatelju na sve što te muči, odgovor u vetru huči"..."The answer my friend is blowing in the wind, the answer is blowing in the wind" :)

Kokoška

pre 7 godina

Ja se uvek obradujem kad Amerikanci pokupe nekoliko nagrada svake godine.
Priznajem, nikad nisam imala prilike da pročitam Dilanova književna dela, ili su ih krili od nas u zadnjih pedesetak godina.
Zato, najlepše molim znalce da nam preporuče tu silu njegovih knjiga, pa makar tri...

lemi

pre 7 godina

Kako je krenulo, ne bi me čudilo da jednog dana Jelena Karleuša ili neko njenog kalibra dobije Nobelovu nagradu za književnost uz argumente da nepismeni likovi ne razumeju značaj njenog napumpanog lika i dela.
(Ugroženi građanin, 13. oktobar 2016 18:37)

Ugrozeni smo svi mi normalni tvojim neverovatno glupim komentarom. Dovodjenje na bilo koji nacin u vezu jednog od najvecih muzicara i tekstopisaca ikada sa osobom koja je od muzike operisana....To zaista ne moze svako. Svaka cast. Dobio si nobelovu nagradu za glupost godine.

El Suprimo

pre 7 godina

Konacno najbolji medju songwriter.ima dobija zasluzeno priznanje.Neka se spreme Cohen i Cave.Uzgred bih pomenuo da je Dylan ne tako davno imao savrsen koncert u polupraznoj Areni u Beogradu.

Џејмс 007Bond

pre 7 godina

In the interview, published on 27 September 2012, the singer said racism was holding America back.

"If you got a slave master or [Ku Klux] Klan in your blood, blacks can sense that," he was quoted as saying. "That stuff lingers to this day. Just like Jews can sense Nazi blood and the Serbs can sense Croatian blood."

S

pre 7 godina

Pre nego što počnem da čitam knjigu pogledam izdavača, urednika, prevodioca i ono najinteresantnije - tiraž. To mi je dovoljno da shvatim koliko malo čitamo. Medjutim iz komentara ovog teksta pomislili bi smo suprotno. Ljudi koji ne čitaju komentarišu Nobelovu nagradu za književnost, interesantno ... Pisce koji su bar na ovim prostorima doprli do malo ljudi, automatski smatraju za viša bića i mudrace, a pesnika, kantautora, koga verovatno ne slušaju, automatski nipodaštavaju ...

za one koji se ne razumeju

pre 7 godina

Pesnik je onoliko dobar koliko inspirise druge, a Dilan je inspirisao milione da probaju da sroce nesto, za razliku od nekih opskurnih akademskih pesnika za koje niko nije cuo. Uostalom, koga je inspirisala ona novinarka iz Belorusije koja je prosle godine dobila Nobelovu nagradu za knjizevnost za nekakve antiputinovske feljtone? A to nije izazvalo negodovanje.

isa

pre 7 godina

@Mladen Mladenovic
Ti nazivas Dilana podobnim likom za Americki establishment ? Knjigu u sake i procitaj sta o njemu i Alenu Ginzbergu misli puritanska Amerika - liberali !!! Ne postoji (postoje ali su ova dva najveca) osoba u Americi koja je vise javno prozivala americku politiku od 60' na ovamo .

Onako usput

pre 7 godina

Sledeći dobitnik: Nazario de Lima Ronaldo (ili kako se već zove)! Onaj gol Komposteli pre 20 godina je najpoetičnija stvar koja se desila već decenijama! A ima i čovek šurnaest imena, kao i svi ti laureati. Jedini problem je što postoji opasnost da prokocka nagradu na pokeru, ali dobro...

Sremac

pre 7 godina

Moja mladost i Bob Dilan. A sada tuga. Ne bi ga vlasnici Nobelove nagrade (Amerikanci) predložili za nagradu da mu se stihovi nisu promenili. Ako recimo jedan Alesandro Barico nije još zaslužio Nobela, predlažem da naši kandiduju Žiku Obretkovića

fox

pre 7 godina

@A

Do sada su Nobelovu nagradu za knjizevnost dobijali pisci koji iza sebe imaju ozbiljnu knjizevnu zaostavstinu.Neko to ceni.Bob Dilan ima ozbiljnu muzicku zaostavstinu gde njegove pesme mogu da razumeju oni sa engleskog govornog pdrucja ili poznavaoci engleskog jezika.Dela pisaca su dostupna na svim jezicima sveta

slobintor

pre 7 godina

(blinkibile, 13. oktobar 2016 18:16)
I vidi se da nisi u toku.Dilan je za 55 godina svoga stvaralaštva ostavio iza sebe bar hiljadu pesama od kojih sigurno više od stotinu antologijskih.Bio je uzor mnogim umetnicima.ovo je zapravo bila nagrada za životno delo.Dilan je ponajmanje muzičar.kao gitarista I pevač je samo solidan,ali poruke koje su njegove pesme sadržavale su ono što ga čini tako velikim.Nisu ga džaba zvali glasnik generacija.Ko ga sluša 30 godina kao ja od svoje 15 godine zna o čemu pričam.za one druge poruka.proguglajte,pročitajte,poslušajte,pa tek onda donosite svoj sud,a ne ovako napamet.

Шаолин монк

pre 7 godina

“Oni su pisali poetske tekstove koji su bili namenjeni javnim nastupima, a isti je slučaj i sa Bobom DIlanom. I dalje čitamo Homera i Sapfoa, i u tome uživamo”, izjavila je Sara Denius.

Сапфоа сигурно не читамо, већ Сапфо. Наиме, ради се о жени, песникињи.

Nikola

pre 7 godina

Ne znam da li da se smejem ili plačem, gde ide ovaj svet? Matori hipik dobio nagradu za literaturu, ma bre da se nosite. Treba sada svi književnici koji su je dobili da je vrate i naprave protest. A posbno pitanje je,ko je to platio???
(auuuuuuu, 13. oktobar 2016 13:17)

Da znas engleski, a siguran sam da ga ne znas, lakse bi razumeo o cemu je Dilan pevao, a mozda kroz to lakse razumeo zasto je Dilan dobio ovu nagradu.

DEDA CVETKO

pre 7 godina

a po jedna posthumno za gatrija, morisona,lenona, marlija, stramera, tupaka, bouvija, rida...
(samo kazem, 13. oktobar 2016 15:58)

Nobelova nagrada se NE dodeljuje posthumno. Mislim da je u celoj istoriji nagrade dodeljena samo jednom posthumno, i to samo zato sto je dobitnik umro izmedju trenutka objave i trenutka dodele.

Vlastite imenice se pisu velikim slovom, Nobelovce nas!

Milos

pre 7 godina

Fantasticni tekstovi pesama dugi niz godina bez svake sumnje. Generacije su odrastale uz njih. Mnoge su postale besmrtne.. Da li je za Nobelovu nagradu - ne znam. Stvarno nisam kompetentan/strucan da dam svoje misljenje. Ali mogu jednostavno da ih volim.

Yoyo

pre 7 godina

@ Rolling Stone
Hvala na informaciji, pronašao sam knjigu i .pdf formatu, a verovatno ću je potražiti i kupiti, jer je extra.
Za sve koji imaju dilemu oko toga dal je Dylan pesnik ili šarlatan, neka pogledaju knjig na ovom linku:
https://www.scribd.com/document/139229623/Stereo-Stihovi

Low Key Lyesmith

pre 7 godina

Lično žalim što gos'n Murakami, tj. Murakami-sama, nije dobio nagradu. Više sreće nekom drugom prilikom.
S druge strane, gos'n Zimmerman se doimlje dobrim izborom za laureata Nobelove nagrade za književnost - tekstovi njegovih pesama su prilično dobar dokaz u prilog tome. A ako se ne varam, Dylan iza sebe ima nekoliko objavljenih dela - uglavnom poezija u prozi, adaptirani tekstovi pesama...

"Come gather 'round people
Wherever you roam
And admit that the waters
Around you have grown
And accept it that soon
You'll be drenched to the bone.
If your time to you
Is worth savin'
Then you better start swimmin'
Or you'll sink like a stone
For the times they are a-changin'..."

(seems fitting)

LENS

pre 7 godina

I uskoro Kim K. dobija Nobelovu nagradu za ekonomiju.
(Joe, 13. oktobar 2016 13:14)

@Joe kako te nije sramota da porediš Kim Kardašijan sa Bobom Dilanom? Apsolutno zasluženo!
(katarina, 13. oktobar 2016 13:25)

Kako da ga bude sramota kad prvi put cuje za njega..

Јабучило

pre 7 godina

Bob Dylan je davno sa knockin on heaven's door..ušao u legendu. Kakva nagrada može sa tim da se meri?Čovek je legenda koja hoda.
(VUK, 13. oktobar 2016 18:50)

Естрадна легенда не мора да буде уметничка легенда. Поезију треба тумачити непристрасно. Иако је Дилан добар песник и уметник, нисам сигуран да заслужује Нобелову награду. Осим ако није изабран као симбол једног читавог жанра, па и начина живота (то се наслућује између редова образложења). Али то онда Нобелову награду усмерава у сасвим другом правцу и мења јој значај.

phoeb

pre 7 godina

Volim da slušam Boba Dilana, mislim da je talentovan, ali prva misao mi je bila WTF?!? Koliko god njegova muzika imala dobre tekstove, on nije neko ko u poetskom stvaralaštvu stoji rame uz rame uz prave pesnike (kao što je bio T. S. Eliot na primer).

Dzigi

pre 7 godina

Jedno je kada postaneš počasni član Akademije Nauka a drugo kada si stvarno akademik! Bob Dilan je stvarno vrhunski umetnik na polju rock i pop kulture. Ja sam odrastao uz njegove albume i stvarno mu se divim. Na žalost dobiti Nobelovu nagradu za književnost je totalno nešto drugo. Pa čak mislim da je Leonard Koen (Leonard Cohen) daleko jači u poeziji od Dilana.

drug Vucela

pre 7 godina

Za one koji se pitaju za sta je konkretno dobio Dilan nagradu: u pitanju je kratka pesmica "balada o crncima i rasistima, Jevrejima i nacistima, Srbima i Hrvatima." Zbog doticne je posebno popularan u komsijskoj emigraciji, poznatijoj kao "udruzenje Ante-Budak-Dinko-Ljubo-Maks". Kratka forma, ali ubola sustinu!

Lady Stark

pre 7 godina

Ja sam ga oduvek i doživljavala kao pesnika. Čudan mi je ovaj izbor, ali ne mislim da to što nešto iskače iz norme mora da bude loše. Sa druge strane, nije ni ta nagrada bez mrlja iz prošlosti. Vreme ce pokazati da li su doneli dobru odluku ili ne.

DEDA CVETKO

pre 7 godina

BRAVO! BRAVO! BRAVO! APSOLUTNO SAM VAN SEBE SAM OD SRECE!

Nista sto bih ovde mogao da napisem ne bi moglo da znacajno uveca velicinu Dilanovog genija. Ovo je samo par reci zahvalnosti od osobe koja je rasla i odrasla uz Dilanove rime i kojoj je bilo potrebno skoro pola veka da shvati punu dubinu i skriveno znacenje njegovih pesama.

Ne zelim ovom prilikom o njegovom delu, generacije ljudi pre mene i gomile kriticara i publike dovoljno su o tome rekli. Samo bih rekao da se iza njegovih pazljivo komponovanih i struktuiranih reci krije mudrost jednog celog naroda, vitalnost jedne duboko humane osobe i kreativnost kakva nije vidjena od Leonarda da Vincija. Strasno je tuzno sto Dilana najvise kritikuju oni koji niti slusaju njegovu muziku, niti razumeju njegove pesme i knjige (da, bilo je i knjiga).

Reci cu samo nesto o Dilanu kao licnosti: uprkos reputaciji koju je zadobio kao mrgud i mizantrop, previse ozbiljna osoba koja ne voli ljude, takva javna reputacija je totalno promasila karakterni portret ovog sjajnog umetnika. U pitanju je jedan od najvecih profesionalaca koje sam u zivotu sreo, osoba duboko i totalno posvecena svojoj umetnosti koja ima strahovitu averziju prema lazima i licemerju i apsolutno ne dozvoljava budalama da joj kroje kapu. Nisam imao prilike da ga znatno upoznam za oko 15 sekundi koliko sam imao prilike da se sretnem, ali stekao sam utisak da u njemu ne postoji ni gram nehumanosti i arogancije.

Bravo, Bobi, volimo te i cestitamo ti.

VUK

pre 7 godina

to nije nikakva nagrada za ono što je izgovorio :"Srbi, posle svega što su im Hrvati uradili, mogu da ih nanjuše!" Ko je u jednoj rečenici uspeo da opiše sve jame, kame, maljeve..pa vešala, streljanja,zlo Jasenovca? Andrić? Mogao da sedi mirne savesti znajući da duše miliona nevinih duša lete Kozarom, Hercegovinom i Posavinom? Pored Ljube Miloša uhvatio se ćuprije?! Jedan rock pesnik je čovečanstvu rekao ime i prezime i adresu najvećih zlotvora među narodima ! Zaslužuje ozbiljniju nagradu. Ovo je kao Oscar! Ništa.

EU Citizen

pre 7 godina

@Posmatrac
Boris Strugacki je nažalost umro pre četiri godine, 19 novembra 2012. u sedamdeset devetoj godini. A, uzgred, s moje tačke gledišta, kada bi Nobelova nagrada stvarno bila nagrada za literarni kvalutet i doprinos književnosti, a ne jeftina i sve irelevantnija levičarska komercijalno-agitpropovska farsa, i Tolkin, i nekolicina drugih pisaca naučne fantastike i fantasy literature su zaslužili da je dobiju mnogo pre nego dve trećine anonimusa i politikanata koji su je do sada dobili.

e

pre 7 godina

Nisam nešto previše obrazovan da se mešam u književne kritike ali mi Srbi morali bi ovom čoveku odati priznanje jer je jedan od retkih amerikanaca stao u zaštitu Srba i države Srbije tokom bombardovanja a i kasnije.Pisao sam o tome da neku ulicu u našim gradovima damo njegovo ime umesto raznih brojki,prva,stoprva i t.d. Rezultat komentara bio je 10% + i 90%-. Eto takvismo.

Artemis Foul

pre 7 godina

Sad pogledajte iz ovog ugla: Andrić nije uspeo da dobije ni NIN-ovu nagradu za "Prokletu avliju" jer je delo, citiram, "prekratko za roman". Ali zato gospodin Dilan dobija Nobela. Toliko o objektivnosti i nepristrasnosti.
(Blicc, 13. oktobar 2016 13:56)
}######
NIN-ova nagrada se i daje samo za romane, a ne za novele i novelete. Ali zato gospodin Ivo Andrić dobija nobelovu nagradu za književnost. Toliko o gluposti i nepismenosti.

Posmatrac

pre 7 godina

@Aurora borealis
Tolkin nije bio pisac naucne fantastike, toliko o tome koliko ste upuceni (i oni koji su dali plus).
Znacajni pisci su bili Klark, Asimov, Lem, braca Stugacki (Boris je jos uvek :) )...

Djenka

pre 7 godina

Diskutabilno. Ali bolje nego Obami za mir. Dilan je bar nesto uradio pre nego sto je dobio nagradu. Kod polu-belca nisu ni cekali nego su mu je odmah urucili. Cini mi se da bi se Nobel radije razneo sa novcem nego da dozivi sta mu danas sa fondom rade.

kentaur

pre 7 godina

Poštovani Kentaure, poezija danas je spoj metafizičke i metaforičke snage sa sentecom filozofskog. Kada dajete analize trebalo bi i da znate neke osnovne osobenosti postmoderne. Znam da danas previše naštampanih knjiga (skoro svaka kuća ima bar nekog pisca) bacaju senku i na one istinske, ali to ne opravdava težnju pojedinca da se edukuje makar samoinicijativno kada nije ponuđena druga mogućnost.
(NN, 13. oktobar 2016 15:24)

Dobro jutro, postmoderna se odavno završila (čak i u filmskoj umjetnosti).

68-masi

pre 7 godina

(68-masi, 13. oktobar 2016 15:33)

Na osnovu čega porediš Koena sa Dilanom? To je veštačko poredjenje napravljeno iz čisto marketinških razloga. Koen nije ni do kolena Dilanu, niti se njih dvojica mogu porediti. Koen je postao ime tek kasnije, kada su zenit dostigli mnogi kantautori iz doba socijalne eksplozije poput Nil Janga, Džoni Mičel, a da i ne pominjem ljude poput Morisona ili Lenona. Koen je za njih druga liga.
(Negativni, 13. oktobar 2016 16:25)

A na osnovu Vi tvrdite to sto tvrdite?
Ja ih poredim na osnovu sledeceg - imam nekoliko knjiga poezije od obojice (naravno, na engleskom). Dakle, sve sam ih citao i vise mi se svidja Koen - pretpostavljam da ne postoji bolji nacin da se uporede dva pesnika nego da se procitaju njihove knjige. Takodje, nije nevazno, Koenove knjige su bolje ocenjene na Amazonu (iako je razlika mala).
Sto se tice njihovog muzickog poredjenja, to nije kljucno pitanje za ovu diskusiju... ipak, Koen, iako stariji, je poslednjih godina napravio nekoliko velikih i jako uspesnih turneja, sto Dilan nije uspeo... a kazu da se rezultati sabiraju na kraju, a ne na pocetku...
Na kraju, kod Koena nema nikakvih kontoverzi po pitanju kopiranja drugih autora, kao sto to ima kod Dilana.
Ipak, nisam iznenadjen sto je Dilan dobio nagradu, u pitanju je njegov globalni uticaj i politicki doprinos. U tom kontekstu drago mi je jer, kao sto rekoh, gotivim ga u kontinuitetu od sredine 70.tih.

idemo po WTF

pre 7 godina

And what'll you do now, my blue-eyed son?
And what'll you do now my darling young one?
I'm a-goin' back out 'fore the rain starts a-fallin'
I'll walk to the depths of the deepest black forest
Where the people are a many and their hands are all empty
Where the pellets of poison are flooding their waters
Where the home in the valley meets the damp dirty prison
And the executioner's face is always well hidden
Where hunger is ugly, where souls are forgotten
Where black is the color, where none is the number
And I'll tell and speak it and think it and breathe it
And reflect from the mountain so all souls can see it
And I'll stand on the ocean until I start sinkin'
But I'll know my song well before I start singing
And it's a hard, it's a hard, it's a hard, and it's a hard
It's a hard rain's a-gonna fall.

Edie Brickell & New Bohemians

pre 7 godina

Vecina komentatora ga pljuje zbog muzike, pa nije zbog muzike dobio Nobela, muzika je samo pomogla da se dalje cuje to zbog cega je dobio nagradu.

Zdrav stav

pre 7 godina

Isti portal: Nobeva nagrada za medicinu, pre deset dana, 18 komentara, Nobelova nagrada za književnost, danas, skoro dvesta! Naizgled logično, poznati smo kao ljubitelji književnosti, ali se bojim da je nagon za komentarisanjem probuđen jer je Dilan predstavnik masovne kulture, za Ošumija je retkonko čuo. Nisam ni ja do pre deset dana. Ali! Svi su ubeđeni da je njiihov stav o Dilanu "Sveto pismo". Slušao sam ga i to je to! Nisam upoznat s njegovim delom, sem malo kroz muziku i ne tvrdim da zaslužuje, a još manje da ne zaslužuje Nobelovu nagradu.

aco

pre 7 godina

Prijatno me je iznenadilo da nobelovu nagradu nije dobio USA poltron, a neprijatno sto neko ko i nije knjizevnik. Nista novo. Cercil je dobijao ovu nagradu (za knjizevnost), a nisu je dobili Nabokov, Dzojs, Bulgakov...

Lilu deLilo

pre 7 godina

I proza mu je odlična-Hronike ,izdala Geopoetika 2005. I pesnik je književnik ,valjda ne smeta što peva svoju dobru poeziju.I Visocki
je bio veliki pesnik,i Okudžava i Arsen ,Žak Brel...