Sreda, 11.05.2016.

14:50

Martin objavio novo poglavlje knjige “Vetrovi zime”

Izvor: Guardian

Martin objavio novo poglavlje knjige “Vetrovi zime” IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

palop

pre 7 godina

Ko je ova Arijana po kojoj se zove ovo poglavlje, o kome se radi ?
(oliver, 12. maj 2016 10:17)

Cerka prica Dorana, nje nema u seriji.

Varangian

pre 7 godina

"po meni ni ta serija ni te knjige nemaju nikakvu umetnicku vrednost, niti su zabavni, ni mastoviti. tolkin nas je uvukao u svoj svet kao od sale, rolingova isto, a ovaj martin samo je smorio I nastavlja da smara."
OK, o ukusima ne vredi raspravljati. Ne bih se, međutim, složio sa gore navedenim. Ako objektivno posmatramo, kod Tolkiena - tj. u njegovim delima - je hvale vredan jedino lingvistički aspekt. Odnosno razni constructed jezici (što ne treba čuditi, ipak je bio lingvista / profesor engleskog i književnosti). Sve drugo je u najboljem slučaju osrednje. Što se Rowlingove tiče, odnosno njenog magnum opusa - serijala Harry Potter - potpuna besmislica. Stvarno mi nije jasno zašto je isti toliko popularan. Earhtsea serijal Ursule Le Guin je znatno, znatno bolji izbor (pominjem jer ima izvesnih sličnosti između istog i serijala o Harry Potteru). Pritom je bolje napisan i namenjen zrelijoj publici. Vratio bih se na Martina i ASoIaF - likovi nisu nekakve dvodimenzionalne karikature (kao kod Tolkiena recimo), odlična priča, realizam (koliko je to uopšte moguće postići u jednom fantasy delu), cela stvar deluje znatno življe i ubedljivije nego bilo šta od Tolkiena, Rowlingove, Lewisa...
Reći ću i sledeće - s godinama, tipičnom fantasy fanu počinje smetati taj fairy tale aspekt prisutan u klasicima fantasy žanra i želi nešto ozbiljnije... A to će naći u delima Martina, pokojnog Jordana, Le Guinove, Friedmanove (Cold Fire trilogija)...

Neprilagodjen

pre 7 godina

Knjiga Vetrovi zime ce obuhvatiti vise godina nego svih pet knjiga do sada zajedno, rekao Martin licno. HBO u ovoj sezoni ne moze sve to da prikaze, tako da kad god izda knjigu opet ce biti u blagoj prediosti u odnosu na HBO.

zagor

pre 7 godina

moje dete koje se rodilo posle premijere prve sezone serije, sada ce vec u skolu, a "beli setaci" i dalje pokusavaju da prepesace stazu dugu 15 km stignu do zida, a zima jos uvek dolazi... serija ima 18 paralelnih tokova radnje, bez naznake ikakvog raspleta, a uvode se jos i dodatni... smorili su ko mala nevesta i kasandra zajedno.

Frodo Romel

pre 7 godina

Vjerovatno za otprilike kad će knjiga biti završena, ali ne želi da kaže jer je jedan od ranijih dijelova tako najavio, pa su i izdavači to uradili, ali par mjeseci prije stvarnog objavljivanja.

Glas Razuma

pre 7 godina

"Verni obožavatelji već mesecima željno iščekuju sedmi nastavak serijala “Pesme leda i vatre”" Ništa ti ne znaš Džone Snežni... 6. nastavak!

carinium72

pre 7 godina

..o cemu pojedinci pricaju...ubedljivo najgledanija i najskidanija serija..verovatno je i sa knjigom tako..svako omalovažavanje je samo lična misao pojedinca..

Alepo

pre 7 godina

@Laki, vec su rekli, a i sam Martin je potvrdio da ce jedino od sad pa do kraja serije biti isti kraj i nista vise.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (SAMO BAHATO, 11. maj 2016 19:49)

E pa super pošto je u seriji izbačeno brdo likova koji u knjizi imaju šansu za presto, Varisova priča je drugačija, pobijeni likovi koji su u knjizi živi i aktuelni za Iron throne, tako da je spoilovano maksimalno.

Imao je Martin dosta vremena da proceni da li može da napiše pre kraja serije, mogao je kasnije da proda HBO prava na serijal.
Čovek je od početka emitovanja serije izbacio 0 knjiga.
0 knjiga za šest sezona.

Tako mu i treba, zato se sada jede što će mu spoilovati knjige. Sa druge strane HBO trlja ruke jer imaju ekskluzivu u seriji i napucaće gledanost.

I jeste, ja sam jedan besan fan.

SAMO BAHATO

pre 7 godina

@laki, da su cekali Martina zaboravili bi da serija postoji :D ili bi ga pozurivali pa bi napisao djubre od knjige, mislim serija se dosta distancira vec od prosle sezone i Dzejmi kad ide u Dornu, to vec nema veze nikakve sa knjigom, on je covek na drugom kraju sveta i kulira Serseji samo tako. Ovo sad i ne znam, sobzirom da je pitanje kad ce da zavrsi knjigu, ali nadam se da ce uskoro. Recimo posle serije, mislim da bi to bilo skroz ok.

Đole

pre 7 godina

Kako da opiše kad još ne zna šta se dešavalo? Pustite čoveka da na miru odgleda bar ovu sezonu.
Meni je najveća misterija GOT-a kako se sve to dešava baš nedeljom? Kao da drugim danima ništa, pa nekad moraju reminiscencije, a Martin da popunjava ostale dane.

Počinjem da sumnjam da je uopšte u pitanju direktan prenos.

Opijum

pre 7 godina

Ako si gledao seriju, a nisi još pročitao knjigu, bolje nemoj ni da počinješ sa čitanjem.
Upropastićeš dobar utisak koji imaš o seriji.
Jer je knjiga milion puta bolja.
(Pedu, 11. maj 2016 20:52)

To je stvar ukusa. Nikad neće postojati film bolji od knjige, niti knjiga bolja od filma. Jednostavno, to su različite stvari. Kao kad bi poredio šorc i majicu. I jedno i drugo su odevni predmeti, ali ne možeš da kažeš ovaj šorc je bolji od ove majice.

neutralni felsh

pre 7 godina

haha,sto volim ove sto porede knjigu i seriju. 
kao kad bi reko bolja mi je cokolada od kreme za suncanje. 
jedno se jede radi ukusa,drugo se maze da ne bi izgoreo. 
tehnicki,mozes mazati cokoladu i jesti kremu al nema bas smisla.
(nevermind, 11. maj 2016 21:16)


:)

peterthechild

pre 7 godina

ja sam nekako od pocetka iskapirao da martin skoro sigurno nece zavrsiti knjigu za vreme svog zivota... verovatno ostavice na producentima serije da zavrse seriju kako misle, a svaki citalac knjiga, da sam stvori svoj kraj! to sto uvek kasni sa delovima je samo potvrda...

Stefan

pre 7 godina

Citao sam prve dve knjige i gledao sve epizode serije, mogu reci da su te prve dve knjige savrsenstvo i da mi je bas drago sto sam gledao prvo seriju pa onda krenuo da citam knjige, jer kad sam gledao seriju onda me je svakako prica navukla, ali su knjige toliko dobro napisane da ti ni u jednom trenutku nije dosadno iako vec znas sta ce da se desi. Drago mi je da se putevi serije i knjige razdvajaju. Jer mislim da je Martin trpeo preveliki pritisak od kada je serija postala hit i da je to uticalo na njegovo pisanje. Sad moze na miru da se fokusira na knjige i da pise kako on hoce, a ne kako i HBO i fanovi serije koji nisu citali knjige zele, itd...

couch potato

pre 7 godina

po meni ni ta serija ni te knjige nemaju nikakvu umetnicku vrednost, niti su zabavni, ni mastoviti. tolkin nas je uvukao u svoj svet kao od sale, rolingova isto, a ovaj martin samo je smorio I nastavlja da smara.

Cxevu

pre 7 godina

Knjiga je ocigledno napisana.Neverovatan marketing.Nema nove knjige i onda ljudi gledaju seriju.Zaradjuje HBO.Naravno,dve epizode pred kraj sezone su najzanimljivkje i najdinamicnije.Tada ce Martin izdati knjigu,svi ce zeleti da saznaju sto pre sta ce se desiti na kraju.Prodace se desetine miliona knjiga i zaradice i Martin.Na kraju svi zadovoljni...

SAMO BAHATO

pre 7 godina

@Laki, koliko se ja secam Martin je rekao rediteljima kako da zavrse pricu. E sad mozda je to glasina kao za pola bitnih stvari za koje su rekli da ce se desiti ili nece.

Ogy

pre 7 godina

Mislim da bi bilo mnogo bolje da je uspeo da objavi knjigu pre 6. sezone, sa finanisjke strane, jer bi bila opsta pomama za njima. Ovako kada objavi nakon 6.sezone, mnogo njih nece hteti da kupi knjigu jer ce ogledati desavanja iz 6. sezone.

Meni licno su i knjige i serija odlicni, pogotovo sto sam ljubitelj epske fantastike i mislim da je serija odradila dosta dobar posao, pogotovo sto je jako tesko odraditi kvalitetnu adaptaciju knjizevnog dela, pogotovo sage kakva je Pesma leda i vatre.

Seriju pratim i 6.sezona "kida", a kada knjiga izadje svakako cu i nju procitati.

laki

pre 7 godina

Laki, vec su rekli, a i sam Martin je potvrdio da ce jedino od sad pa do kraja serije biti isti kraj i nista vise.
(SAMO BAHATO, 11. maj 2016 19:49)
detalji cine celinu. kako moze kraj da bude isti ako dzon snou u seriji bude ziv odnosno u knjizi mrtvav,na primer. Hteo sam da kazem da ako HBO snima po svome potpuno distancirajuci se od knjige to gubi draz,bar meni koji sam gledao seriju,a ne citao knjigu.Bolje da su cekali martina u svakom slucaju.

nevermind

pre 7 godina

haha,sto volim ove sto porede knjigu i seriju.
kao kad bi reko bolja mi je cokolada od kreme za suncanje.
jedno se jede radi ukusa,drugo se maze da ne bi izgoreo.
tehnicki,mozes mazati cokoladu i jesti kremu al nema bas smisla.

UsnulaPapaja

pre 7 godina

Šesta sezona me neće videti dok ne izađe knjiga, super je serija, ali ja ipak preferiram solo Martina :) Dakle, Bucko, perce u šake, pa udri :))
(EU Citizen, 11. maj 2016 17:03)


Ti mora da si neka posebna snezna pahuljica a?

Krilni posmatrač

pre 7 godina

Čekaj, to se znaju naslovi svih nastavaka unapred, a serija se snima i ne prati te iste nastavke. A knjige se pišu opet za svoj ćef. Ovde izgleda više niko ne može da razabere ko je ko i gde je šta. Cirkus i papazjanija za uzimanje love.

Pedu

pre 7 godina

Pfffffff....
Koga više briga za to?
Nije više ni zanimljivo, ni važno.

@laki
"nadam se da serija nece biti drugacija od knjige, jer bi to bio potpuni promasaj"
Jesi ti uopšte čitao knjigu?
Serija je totalno drugačija od knjige. Nema veze sa životom.

Ako si gledao seriju, a nisi još pročitao knjigu, bolje nemoj ni da počinješ sa čitanjem.
Upropastićeš dobar utisak koji imaš o seriji.
Jer je knjiga milion puta bolja.

хаџија

pre 7 godina

Džordž Martin: човек у озбиљним проблемима, убија своје главне ликове бојећи се да не прође као творац шерлока холмса

EU Citizen

pre 7 godina

Šesta sezona me neće videti dok ne izađe knjiga, super je serija, ali ja ipak preferiram solo Martina :) Dakle, Bucko, perce u šake, pa udri :))

laki

pre 7 godina

nadam se da serija nece biti drugacija od knjige, jer bi to bio potpuni promasaj i martina i hbo-a,a i nama bi svakao pokvarilo utisak na retko dobru seriju.

UsnulaPapaja

pre 7 godina

Šesta sezona me neće videti dok ne izađe knjiga, super je serija, ali ja ipak preferiram solo Martina :) Dakle, Bucko, perce u šake, pa udri :))
(EU Citizen, 11. maj 2016 17:03)


Ti mora da si neka posebna snezna pahuljica a?

Pedu

pre 7 godina

Pfffffff....
Koga više briga za to?
Nije više ni zanimljivo, ni važno.

@laki
"nadam se da serija nece biti drugacija od knjige, jer bi to bio potpuni promasaj"
Jesi ti uopšte čitao knjigu?
Serija je totalno drugačija od knjige. Nema veze sa životom.

Ako si gledao seriju, a nisi još pročitao knjigu, bolje nemoj ni da počinješ sa čitanjem.
Upropastićeš dobar utisak koji imaš o seriji.
Jer je knjiga milion puta bolja.

nevermind

pre 7 godina

haha,sto volim ove sto porede knjigu i seriju.
kao kad bi reko bolja mi je cokolada od kreme za suncanje.
jedno se jede radi ukusa,drugo se maze da ne bi izgoreo.
tehnicki,mozes mazati cokoladu i jesti kremu al nema bas smisla.

Krilni posmatrač

pre 7 godina

Čekaj, to se znaju naslovi svih nastavaka unapred, a serija se snima i ne prati te iste nastavke. A knjige se pišu opet za svoj ćef. Ovde izgleda više niko ne može da razabere ko je ko i gde je šta. Cirkus i papazjanija za uzimanje love.

laki

pre 7 godina

Laki, vec su rekli, a i sam Martin je potvrdio da ce jedino od sad pa do kraja serije biti isti kraj i nista vise.
(SAMO BAHATO, 11. maj 2016 19:49)
detalji cine celinu. kako moze kraj da bude isti ako dzon snou u seriji bude ziv odnosno u knjizi mrtvav,na primer. Hteo sam da kazem da ako HBO snima po svome potpuno distancirajuci se od knjige to gubi draz,bar meni koji sam gledao seriju,a ne citao knjigu.Bolje da su cekali martina u svakom slucaju.

EU Citizen

pre 7 godina

Šesta sezona me neće videti dok ne izađe knjiga, super je serija, ali ja ipak preferiram solo Martina :) Dakle, Bucko, perce u šake, pa udri :))

хаџија

pre 7 godina

Džordž Martin: човек у озбиљним проблемима, убија своје главне ликове бојећи се да не прође као творац шерлока холмса

zagor

pre 7 godina

moje dete koje se rodilo posle premijere prve sezone serije, sada ce vec u skolu, a "beli setaci" i dalje pokusavaju da prepesace stazu dugu 15 km stignu do zida, a zima jos uvek dolazi... serija ima 18 paralelnih tokova radnje, bez naznake ikakvog raspleta, a uvode se jos i dodatni... smorili su ko mala nevesta i kasandra zajedno.

Cxevu

pre 7 godina

Knjiga je ocigledno napisana.Neverovatan marketing.Nema nove knjige i onda ljudi gledaju seriju.Zaradjuje HBO.Naravno,dve epizode pred kraj sezone su najzanimljivkje i najdinamicnije.Tada ce Martin izdati knjigu,svi ce zeleti da saznaju sto pre sta ce se desiti na kraju.Prodace se desetine miliona knjiga i zaradice i Martin.Na kraju svi zadovoljni...

Alepo

pre 7 godina

@Laki, vec su rekli, a i sam Martin je potvrdio da ce jedino od sad pa do kraja serije biti isti kraj i nista vise.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (SAMO BAHATO, 11. maj 2016 19:49)

E pa super pošto je u seriji izbačeno brdo likova koji u knjizi imaju šansu za presto, Varisova priča je drugačija, pobijeni likovi koji su u knjizi živi i aktuelni za Iron throne, tako da je spoilovano maksimalno.

Imao je Martin dosta vremena da proceni da li može da napiše pre kraja serije, mogao je kasnije da proda HBO prava na serijal.
Čovek je od početka emitovanja serije izbacio 0 knjiga.
0 knjiga za šest sezona.

Tako mu i treba, zato se sada jede što će mu spoilovati knjige. Sa druge strane HBO trlja ruke jer imaju ekskluzivu u seriji i napucaće gledanost.

I jeste, ja sam jedan besan fan.

carinium72

pre 7 godina

..o cemu pojedinci pricaju...ubedljivo najgledanija i najskidanija serija..verovatno je i sa knjigom tako..svako omalovažavanje je samo lična misao pojedinca..

Glas Razuma

pre 7 godina

"Verni obožavatelji već mesecima željno iščekuju sedmi nastavak serijala “Pesme leda i vatre”" Ništa ti ne znaš Džone Snežni... 6. nastavak!

laki

pre 7 godina

nadam se da serija nece biti drugacija od knjige, jer bi to bio potpuni promasaj i martina i hbo-a,a i nama bi svakao pokvarilo utisak na retko dobru seriju.

Opijum

pre 7 godina

Ako si gledao seriju, a nisi još pročitao knjigu, bolje nemoj ni da počinješ sa čitanjem.
Upropastićeš dobar utisak koji imaš o seriji.
Jer je knjiga milion puta bolja.
(Pedu, 11. maj 2016 20:52)

To je stvar ukusa. Nikad neće postojati film bolji od knjige, niti knjiga bolja od filma. Jednostavno, to su različite stvari. Kao kad bi poredio šorc i majicu. I jedno i drugo su odevni predmeti, ali ne možeš da kažeš ovaj šorc je bolji od ove majice.

Đole

pre 7 godina

Kako da opiše kad još ne zna šta se dešavalo? Pustite čoveka da na miru odgleda bar ovu sezonu.
Meni je najveća misterija GOT-a kako se sve to dešava baš nedeljom? Kao da drugim danima ništa, pa nekad moraju reminiscencije, a Martin da popunjava ostale dane.

Počinjem da sumnjam da je uopšte u pitanju direktan prenos.

Stefan

pre 7 godina

Citao sam prve dve knjige i gledao sve epizode serije, mogu reci da su te prve dve knjige savrsenstvo i da mi je bas drago sto sam gledao prvo seriju pa onda krenuo da citam knjige, jer kad sam gledao seriju onda me je svakako prica navukla, ali su knjige toliko dobro napisane da ti ni u jednom trenutku nije dosadno iako vec znas sta ce da se desi. Drago mi je da se putevi serije i knjige razdvajaju. Jer mislim da je Martin trpeo preveliki pritisak od kada je serija postala hit i da je to uticalo na njegovo pisanje. Sad moze na miru da se fokusira na knjige i da pise kako on hoce, a ne kako i HBO i fanovi serije koji nisu citali knjige zele, itd...

Varangian

pre 7 godina

"po meni ni ta serija ni te knjige nemaju nikakvu umetnicku vrednost, niti su zabavni, ni mastoviti. tolkin nas je uvukao u svoj svet kao od sale, rolingova isto, a ovaj martin samo je smorio I nastavlja da smara."
OK, o ukusima ne vredi raspravljati. Ne bih se, međutim, složio sa gore navedenim. Ako objektivno posmatramo, kod Tolkiena - tj. u njegovim delima - je hvale vredan jedino lingvistički aspekt. Odnosno razni constructed jezici (što ne treba čuditi, ipak je bio lingvista / profesor engleskog i književnosti). Sve drugo je u najboljem slučaju osrednje. Što se Rowlingove tiče, odnosno njenog magnum opusa - serijala Harry Potter - potpuna besmislica. Stvarno mi nije jasno zašto je isti toliko popularan. Earhtsea serijal Ursule Le Guin je znatno, znatno bolji izbor (pominjem jer ima izvesnih sličnosti između istog i serijala o Harry Potteru). Pritom je bolje napisan i namenjen zrelijoj publici. Vratio bih se na Martina i ASoIaF - likovi nisu nekakve dvodimenzionalne karikature (kao kod Tolkiena recimo), odlična priča, realizam (koliko je to uopšte moguće postići u jednom fantasy delu), cela stvar deluje znatno življe i ubedljivije nego bilo šta od Tolkiena, Rowlingove, Lewisa...
Reći ću i sledeće - s godinama, tipičnom fantasy fanu počinje smetati taj fairy tale aspekt prisutan u klasicima fantasy žanra i želi nešto ozbiljnije... A to će naći u delima Martina, pokojnog Jordana, Le Guinove, Friedmanove (Cold Fire trilogija)...

neutralni felsh

pre 7 godina

haha,sto volim ove sto porede knjigu i seriju. 
kao kad bi reko bolja mi je cokolada od kreme za suncanje. 
jedno se jede radi ukusa,drugo se maze da ne bi izgoreo. 
tehnicki,mozes mazati cokoladu i jesti kremu al nema bas smisla.
(nevermind, 11. maj 2016 21:16)


:)

Ogy

pre 7 godina

Mislim da bi bilo mnogo bolje da je uspeo da objavi knjigu pre 6. sezone, sa finanisjke strane, jer bi bila opsta pomama za njima. Ovako kada objavi nakon 6.sezone, mnogo njih nece hteti da kupi knjigu jer ce ogledati desavanja iz 6. sezone.

Meni licno su i knjige i serija odlicni, pogotovo sto sam ljubitelj epske fantastike i mislim da je serija odradila dosta dobar posao, pogotovo sto je jako tesko odraditi kvalitetnu adaptaciju knjizevnog dela, pogotovo sage kakva je Pesma leda i vatre.

Seriju pratim i 6.sezona "kida", a kada knjiga izadje svakako cu i nju procitati.

SAMO BAHATO

pre 7 godina

@laki, da su cekali Martina zaboravili bi da serija postoji :D ili bi ga pozurivali pa bi napisao djubre od knjige, mislim serija se dosta distancira vec od prosle sezone i Dzejmi kad ide u Dornu, to vec nema veze nikakve sa knjigom, on je covek na drugom kraju sveta i kulira Serseji samo tako. Ovo sad i ne znam, sobzirom da je pitanje kad ce da zavrsi knjigu, ali nadam se da ce uskoro. Recimo posle serije, mislim da bi to bilo skroz ok.

peterthechild

pre 7 godina

ja sam nekako od pocetka iskapirao da martin skoro sigurno nece zavrsiti knjigu za vreme svog zivota... verovatno ostavice na producentima serije da zavrse seriju kako misle, a svaki citalac knjiga, da sam stvori svoj kraj! to sto uvek kasni sa delovima je samo potvrda...

couch potato

pre 7 godina

po meni ni ta serija ni te knjige nemaju nikakvu umetnicku vrednost, niti su zabavni, ni mastoviti. tolkin nas je uvukao u svoj svet kao od sale, rolingova isto, a ovaj martin samo je smorio I nastavlja da smara.

palop

pre 7 godina

Ko je ova Arijana po kojoj se zove ovo poglavlje, o kome se radi ?
(oliver, 12. maj 2016 10:17)

Cerka prica Dorana, nje nema u seriji.

Frodo Romel

pre 7 godina

Vjerovatno za otprilike kad će knjiga biti završena, ali ne želi da kaže jer je jedan od ranijih dijelova tako najavio, pa su i izdavači to uradili, ali par mjeseci prije stvarnog objavljivanja.

SAMO BAHATO

pre 7 godina

@Laki, koliko se ja secam Martin je rekao rediteljima kako da zavrse pricu. E sad mozda je to glasina kao za pola bitnih stvari za koje su rekli da ce se desiti ili nece.

Neprilagodjen

pre 7 godina

Knjiga Vetrovi zime ce obuhvatiti vise godina nego svih pet knjiga do sada zajedno, rekao Martin licno. HBO u ovoj sezoni ne moze sve to da prikaze, tako da kad god izda knjigu opet ce biti u blagoj prediosti u odnosu na HBO.

laki

pre 7 godina

nadam se da serija nece biti drugacija od knjige, jer bi to bio potpuni promasaj i martina i hbo-a,a i nama bi svakao pokvarilo utisak na retko dobru seriju.

EU Citizen

pre 7 godina

Šesta sezona me neće videti dok ne izađe knjiga, super je serija, ali ja ipak preferiram solo Martina :) Dakle, Bucko, perce u šake, pa udri :))

хаџија

pre 7 godina

Džordž Martin: човек у озбиљним проблемима, убија своје главне ликове бојећи се да не прође као творац шерлока холмса

UsnulaPapaja

pre 7 godina

Šesta sezona me neće videti dok ne izađe knjiga, super je serija, ali ja ipak preferiram solo Martina :) Dakle, Bucko, perce u šake, pa udri :))
(EU Citizen, 11. maj 2016 17:03)


Ti mora da si neka posebna snezna pahuljica a?

couch potato

pre 7 godina

po meni ni ta serija ni te knjige nemaju nikakvu umetnicku vrednost, niti su zabavni, ni mastoviti. tolkin nas je uvukao u svoj svet kao od sale, rolingova isto, a ovaj martin samo je smorio I nastavlja da smara.

Krilni posmatrač

pre 7 godina

Čekaj, to se znaju naslovi svih nastavaka unapred, a serija se snima i ne prati te iste nastavke. A knjige se pišu opet za svoj ćef. Ovde izgleda više niko ne može da razabere ko je ko i gde je šta. Cirkus i papazjanija za uzimanje love.

nevermind

pre 7 godina

haha,sto volim ove sto porede knjigu i seriju.
kao kad bi reko bolja mi je cokolada od kreme za suncanje.
jedno se jede radi ukusa,drugo se maze da ne bi izgoreo.
tehnicki,mozes mazati cokoladu i jesti kremu al nema bas smisla.

zagor

pre 7 godina

moje dete koje se rodilo posle premijere prve sezone serije, sada ce vec u skolu, a "beli setaci" i dalje pokusavaju da prepesace stazu dugu 15 km stignu do zida, a zima jos uvek dolazi... serija ima 18 paralelnih tokova radnje, bez naznake ikakvog raspleta, a uvode se jos i dodatni... smorili su ko mala nevesta i kasandra zajedno.

Pedu

pre 7 godina

Pfffffff....
Koga više briga za to?
Nije više ni zanimljivo, ni važno.

@laki
"nadam se da serija nece biti drugacija od knjige, jer bi to bio potpuni promasaj"
Jesi ti uopšte čitao knjigu?
Serija je totalno drugačija od knjige. Nema veze sa životom.

Ako si gledao seriju, a nisi još pročitao knjigu, bolje nemoj ni da počinješ sa čitanjem.
Upropastićeš dobar utisak koji imaš o seriji.
Jer je knjiga milion puta bolja.

laki

pre 7 godina

Laki, vec su rekli, a i sam Martin je potvrdio da ce jedino od sad pa do kraja serije biti isti kraj i nista vise.
(SAMO BAHATO, 11. maj 2016 19:49)
detalji cine celinu. kako moze kraj da bude isti ako dzon snou u seriji bude ziv odnosno u knjizi mrtvav,na primer. Hteo sam da kazem da ako HBO snima po svome potpuno distancirajuci se od knjige to gubi draz,bar meni koji sam gledao seriju,a ne citao knjigu.Bolje da su cekali martina u svakom slucaju.

Opijum

pre 7 godina

Ako si gledao seriju, a nisi još pročitao knjigu, bolje nemoj ni da počinješ sa čitanjem.
Upropastićeš dobar utisak koji imaš o seriji.
Jer je knjiga milion puta bolja.
(Pedu, 11. maj 2016 20:52)

To je stvar ukusa. Nikad neće postojati film bolji od knjige, niti knjiga bolja od filma. Jednostavno, to su različite stvari. Kao kad bi poredio šorc i majicu. I jedno i drugo su odevni predmeti, ali ne možeš da kažeš ovaj šorc je bolji od ove majice.

Ogy

pre 7 godina

Mislim da bi bilo mnogo bolje da je uspeo da objavi knjigu pre 6. sezone, sa finanisjke strane, jer bi bila opsta pomama za njima. Ovako kada objavi nakon 6.sezone, mnogo njih nece hteti da kupi knjigu jer ce ogledati desavanja iz 6. sezone.

Meni licno su i knjige i serija odlicni, pogotovo sto sam ljubitelj epske fantastike i mislim da je serija odradila dosta dobar posao, pogotovo sto je jako tesko odraditi kvalitetnu adaptaciju knjizevnog dela, pogotovo sage kakva je Pesma leda i vatre.

Seriju pratim i 6.sezona "kida", a kada knjiga izadje svakako cu i nju procitati.

Cxevu

pre 7 godina

Knjiga je ocigledno napisana.Neverovatan marketing.Nema nove knjige i onda ljudi gledaju seriju.Zaradjuje HBO.Naravno,dve epizode pred kraj sezone su najzanimljivkje i najdinamicnije.Tada ce Martin izdati knjigu,svi ce zeleti da saznaju sto pre sta ce se desiti na kraju.Prodace se desetine miliona knjiga i zaradice i Martin.Na kraju svi zadovoljni...

peterthechild

pre 7 godina

ja sam nekako od pocetka iskapirao da martin skoro sigurno nece zavrsiti knjigu za vreme svog zivota... verovatno ostavice na producentima serije da zavrse seriju kako misle, a svaki citalac knjiga, da sam stvori svoj kraj! to sto uvek kasni sa delovima je samo potvrda...

Đole

pre 7 godina

Kako da opiše kad još ne zna šta se dešavalo? Pustite čoveka da na miru odgleda bar ovu sezonu.
Meni je najveća misterija GOT-a kako se sve to dešava baš nedeljom? Kao da drugim danima ništa, pa nekad moraju reminiscencije, a Martin da popunjava ostale dane.

Počinjem da sumnjam da je uopšte u pitanju direktan prenos.

carinium72

pre 7 godina

..o cemu pojedinci pricaju...ubedljivo najgledanija i najskidanija serija..verovatno je i sa knjigom tako..svako omalovažavanje je samo lična misao pojedinca..

Stefan

pre 7 godina

Citao sam prve dve knjige i gledao sve epizode serije, mogu reci da su te prve dve knjige savrsenstvo i da mi je bas drago sto sam gledao prvo seriju pa onda krenuo da citam knjige, jer kad sam gledao seriju onda me je svakako prica navukla, ali su knjige toliko dobro napisane da ti ni u jednom trenutku nije dosadno iako vec znas sta ce da se desi. Drago mi je da se putevi serije i knjige razdvajaju. Jer mislim da je Martin trpeo preveliki pritisak od kada je serija postala hit i da je to uticalo na njegovo pisanje. Sad moze na miru da se fokusira na knjige i da pise kako on hoce, a ne kako i HBO i fanovi serije koji nisu citali knjige zele, itd...

neutralni felsh

pre 7 godina

haha,sto volim ove sto porede knjigu i seriju. 
kao kad bi reko bolja mi je cokolada od kreme za suncanje. 
jedno se jede radi ukusa,drugo se maze da ne bi izgoreo. 
tehnicki,mozes mazati cokoladu i jesti kremu al nema bas smisla.
(nevermind, 11. maj 2016 21:16)


:)

Glas Razuma

pre 7 godina

"Verni obožavatelji već mesecima željno iščekuju sedmi nastavak serijala “Pesme leda i vatre”" Ništa ti ne znaš Džone Snežni... 6. nastavak!

Varangian

pre 7 godina

"po meni ni ta serija ni te knjige nemaju nikakvu umetnicku vrednost, niti su zabavni, ni mastoviti. tolkin nas je uvukao u svoj svet kao od sale, rolingova isto, a ovaj martin samo je smorio I nastavlja da smara."
OK, o ukusima ne vredi raspravljati. Ne bih se, međutim, složio sa gore navedenim. Ako objektivno posmatramo, kod Tolkiena - tj. u njegovim delima - je hvale vredan jedino lingvistički aspekt. Odnosno razni constructed jezici (što ne treba čuditi, ipak je bio lingvista / profesor engleskog i književnosti). Sve drugo je u najboljem slučaju osrednje. Što se Rowlingove tiče, odnosno njenog magnum opusa - serijala Harry Potter - potpuna besmislica. Stvarno mi nije jasno zašto je isti toliko popularan. Earhtsea serijal Ursule Le Guin je znatno, znatno bolji izbor (pominjem jer ima izvesnih sličnosti između istog i serijala o Harry Potteru). Pritom je bolje napisan i namenjen zrelijoj publici. Vratio bih se na Martina i ASoIaF - likovi nisu nekakve dvodimenzionalne karikature (kao kod Tolkiena recimo), odlična priča, realizam (koliko je to uopšte moguće postići u jednom fantasy delu), cela stvar deluje znatno življe i ubedljivije nego bilo šta od Tolkiena, Rowlingove, Lewisa...
Reći ću i sledeće - s godinama, tipičnom fantasy fanu počinje smetati taj fairy tale aspekt prisutan u klasicima fantasy žanra i želi nešto ozbiljnije... A to će naći u delima Martina, pokojnog Jordana, Le Guinove, Friedmanove (Cold Fire trilogija)...

SAMO BAHATO

pre 7 godina

@laki, da su cekali Martina zaboravili bi da serija postoji :D ili bi ga pozurivali pa bi napisao djubre od knjige, mislim serija se dosta distancira vec od prosle sezone i Dzejmi kad ide u Dornu, to vec nema veze nikakve sa knjigom, on je covek na drugom kraju sveta i kulira Serseji samo tako. Ovo sad i ne znam, sobzirom da je pitanje kad ce da zavrsi knjigu, ali nadam se da ce uskoro. Recimo posle serije, mislim da bi to bilo skroz ok.

Alepo

pre 7 godina

@Laki, vec su rekli, a i sam Martin je potvrdio da ce jedino od sad pa do kraja serije biti isti kraj i nista vise.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (SAMO BAHATO, 11. maj 2016 19:49)

E pa super pošto je u seriji izbačeno brdo likova koji u knjizi imaju šansu za presto, Varisova priča je drugačija, pobijeni likovi koji su u knjizi živi i aktuelni za Iron throne, tako da je spoilovano maksimalno.

Imao je Martin dosta vremena da proceni da li može da napiše pre kraja serije, mogao je kasnije da proda HBO prava na serijal.
Čovek je od početka emitovanja serije izbacio 0 knjiga.
0 knjiga za šest sezona.

Tako mu i treba, zato se sada jede što će mu spoilovati knjige. Sa druge strane HBO trlja ruke jer imaju ekskluzivu u seriji i napucaće gledanost.

I jeste, ja sam jedan besan fan.

Neprilagodjen

pre 7 godina

Knjiga Vetrovi zime ce obuhvatiti vise godina nego svih pet knjiga do sada zajedno, rekao Martin licno. HBO u ovoj sezoni ne moze sve to da prikaze, tako da kad god izda knjigu opet ce biti u blagoj prediosti u odnosu na HBO.

SAMO BAHATO

pre 7 godina

@Laki, koliko se ja secam Martin je rekao rediteljima kako da zavrse pricu. E sad mozda je to glasina kao za pola bitnih stvari za koje su rekli da ce se desiti ili nece.

Frodo Romel

pre 7 godina

Vjerovatno za otprilike kad će knjiga biti završena, ali ne želi da kaže jer je jedan od ranijih dijelova tako najavio, pa su i izdavači to uradili, ali par mjeseci prije stvarnog objavljivanja.

palop

pre 7 godina

Ko je ova Arijana po kojoj se zove ovo poglavlje, o kome se radi ?
(oliver, 12. maj 2016 10:17)

Cerka prica Dorana, nje nema u seriji.