Vidi Nenadić nagrada "Dereta"

Vida Nenadić autorka romana "Zoološki vrt zvani London" ("Zoo Called London") pobednica je trećeg konkursa za neobjavljeni roman koji je raspisao grafički atelje "Dereta", saopšteno je danas na konferenciji za novinare.

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.10.2008.

00:00

Default images

Na konkurs za nagradu koja nosi ime Miroslava Derete osnivača ove renomirane izdavačke kuće stiglo je 126 rukopisa.

Članovi žirija u sastavu Zoran Bognar (predsednik), Milica Lilić i Radivoj Šajtinac, istakli su da je u konkurenciji bilo i nekoliko poznatih pisaca, ali da su se svesno odlučili za, književnoj i široj javnosti, nepoznatu autorku.

Oni smatraju da tekstovi pristigli na konkurs predstavljaju "uzorak aktuelnog proznog stvarlaštva i plod su autorske kreativnosti a ne epigonskog praćenja mejn strima".

Prema rečima Bognara, rukopis Vide Nenadić bio je najbolji i predstavlja pravo otkrovenje. Rođena Užičanka, Nenadićeva je do sada objavila dve zbirke pesama, a od nedavno živi u Londonu.

U obrazloženju žirija se kaže da " prigušen erotizam i globalizam, rok, mirisi i rodni jezik, poezija, muzika i stranstvovanje, glad za prijateljstvom, pomen na otkrivanje tajne, dva jezika u svesti i disanju, nekoliko civilizacija u samooslobađanju i preživljavanju, stihovi i dokumenta, sve to ključa u romanu komponovanom poetski hrabro s epifanijskim otkrićima oko kojih se mogu začeti čitave nove povesti. Hrabro, uzbudljivo, neopterećeno, bez treme od svakog stilskog modela"

Prema propocizijama konkursa nagrađeni roman biće objavljen za Sajam knjiga, a priznanje će biti uručeno početkom novembra.

U najužem izborui za nagradu bili su rukopisi: Sonje Atanasijević, Slavena Radovanovića, Marine Kostić i Aledksandra Novakovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: