Avanture Tintina na srpskom

Kompanija IPS najavila je da će tokom godine početi objavljivanje strip albuma i grafičkih novela štampanjem prvog Eržeovog albuma sa "Avanturama Tintina".

Izvor: Tanjug.

Ponedeljak, 05.05.2008.

10:00

Default images

Urednik izdavačke delatnosti IPS-a Danko Ješić podsetio je u izjavi Tanjugu da je jedan od najpoznatijih evropskih autora stripa Žorž Remi (1907-1983) poznatiji pod pseudonimom Erže, počeo serijal o Tintinu 10. januara 1929. godine i taj datum će biti obeležen kao jedan od kamena međaša "devete umetnosti".

IPS je izdavač koji će prvi objaviti srpski prevod avantura Tintina sakupljenih u 23 albuma. Ukoliko se pokazze interesovanje za njih u planu je da objavi celu seriju.

Eržeov strip izlazio je do smrti autora, a 1987. godine njegova udovica osnovala je Fondaciju Erže u u Briselu, koja raspolaže i autorskim pravima.

Tintinovi stripovi bili su inspiracija za filmove i pozorišne predstave a albumi su objavljeni u tiražu koji prelazi 200 miliona primeraka i prevedeni su na 50 jezika.

Glavni junak je belgijski reporter i strastveni putnik, a njegov "otac" Belgijanac Erže koji je bio kompletan autor (pisao scenarija i crtao strip) pomno je istraživao lokacije da bi što vernije dočarao "mesta" do koji je Tintin stizao.

Zaplet je najčešće bila potraga za rešenjem nekih misterija poput priča iz filmova o Indijana Džonsu.

Stiven Spilberg je nedavno otkupio autorska prava za tri filma o avanturama Tintina tako da bi trebalo uskoro očekivati i filmsku verziju tog globalno popularnog stripa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: