Novi roman Paola Koelja

Izdavačka kuća "Paideia", koja je domaćim čitaocima "otkrila" slavnog brazilskog pisca Paula Koelja, 13. septembra je predstavila njegov najnoviji roman "Veštica iz Portobela".

Izvor: Tanjug

Petak, 14.09.2007.

00:00

Default images

Ovo 11. delo autora, koji je stekao globalnu slavu i popularnost u veoma kratkom vremenu, objavljeno je u 30 zemalja i dobilo je izuzetne pohvale kritičara.

Sve to nagoveštava da će "Veštica iz Portobela" biti najuspešniji roman ovog autora posle svetskog bestslera "Alhemičar".

Istovremeno, ovaj roman predstavlja veliki pomak u Koeljovom stvaralaštvu. Tema je izuzetno aktuelna, jer govori o pravu na drugačije mišljenje, a u centru priče je jedna uporna žena, Atena, koja pokusava da istraje na svom putu. Ona se u jednom trenutku povlači da bi izbegla tragediju, rekao je direktor "Paideie" Petar Živadinović, istakavši da je ovo delo pohvala ljudskom otporu.

"Roman je mozaičkog tipa, jer o Ateni svedoči 15 likova, ljudi sasvim različitih nacionalnosti, obrazovanja, intelelktualnih sklonosti", naveo je Živadinović i dodao da "govoreći o njoj oni govore i o sebi, pa se kroz niz priča prate zanimljivi odnosi između roditelja i dece, poslodavaca i zaposlenih, učitelja i učenika....

"Koeljo je do sada pisao romane sa tezom, o sudbini junaka koji savlađuje niz prepreka u potrazi za svojom idejom i svi su oni pobednici, dok u ovom delu, prvi put je junakinja na neki način gubitnik, bez obžira što nije odustala od svoga sna", rekla je prevodilac Jasmina Nesković koja je do sada prevela devet Koeljovih knjiga.

Živadinović je izrazio protest zbog toga što se na nasem tržistu pojavilo hrvatsko izdanje ovoga romana.

Zagrebački izdavac VBZ na to nije imao pravo, jer prema ugovoru, "Paideia" ima eksluzivno pravo na objavljivanje i distribuciju na teritoriji Srbije i Crne Gore.

"Uprkos upozorenju, hrvatski izdavač VBZ nastavio je sa prodajom knjige u Srbiji i Crnoj Gori", rekao je Živadinović i najavio preduzimanje svih pravnih mera na zaštiti svojih izdavačkih prava.

On je naveo slučaj neovlašćene prodaje Koeljove knjige kao još jedan primer bahatog ponašnja hrvatskih preduzeća na srpskom trižištu, ističući da srpski izdavači nemaju pristup na hrvatsko izdavačku scenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: