Fototipsko izdanje Zenita

Narodna biblioteka Srbije, Institut za književnost i umetnost iz Beograda i Izdavačko preduzeće "Prosvjeta" iz Zagreba objavili su fototipsko izdanje svih brojeva jugoslovenskog avangardnog časopisa "Zenit".

Izvor: Beta

Petak, 19.09.2008.

11:43

Default images

Fototipsko izdanje "Zenita", internacionalne revije za umetnost i kulturu, objavljeno je u kompletu s monografijom "Zenit 1921-1926", čije su autorke Vidosava Golubović i Irina Subotić, saopšteno je iz Narodne biblioteke Srbije.

Prva promocija tog kompleta izdanja biće održana 22. septembra u Zagrebu u okviru manifestacije "Desničini susreti", posvećene književniku Vladanu Desnici (1905-1967), dok će promocija u Beogradu biti održana sredinom oktobra, piše u saopštenju.

Narodna biblioteka Srbije organizovaće u narednih godinu dana niz predavanja i panela o "Zenitu", kao i međunarodnu konferenciju posvećenu značaju tog časopisa u kontekstu evropske avangarde.

Časopis "Zenit" pokrenuo je 1921. godine u Zagrebu avangardni umetnik Ljubomir Micić. Tri godine kasnije, redakcija "Zenita" premeštena je u Beograd. Tu je radila do 1926. godine, kada je objavljen poslednji, 43. i zabranjeni broj tog časopisa.

Monografiju "Zenit 1921-1926" čine studije o književnoj i vizuelnoj kulturi "Zenita", kompletan letopis časopisa, biografije svih saradnika, bibliografija, popis literature i internet sajtova o "Zenitu" i zenitizmu.

Knjiga je štampana u punom koloru na 530 strana i opremljena je ilustracijama iz časopisa i fotografijama od kojih su neke objavljene prvi put.

Fototipsko izdanje "Zenita" i monografija nalaze se u kutiji na kojoj je odštampana stilizovana fotografija Ljubomira Micića i Boška Tokina iz 1921. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: