Sendmen predstavljen u UKS

Izdavačka kuća Beli Put predstavila je 30. maja u prostorijama Udruženja književnika Srbije serijal grafičkih novela Nila Gejmana Sendmen, delo koje godinama unazad predstavlja nezaobilazno štivo za sve ljubitelje grafičkog izraza.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.05.2007.

15:43

Default images

Na tribini u Francuskoj 7 govorili su glavni urednik „Belog Puta“ Milan Vuletić, teoretičar stripa Slobodan Ivkov i teatrolog i pisac Zoran Stefanović.

Serijal Sendmen prati doživljaje sedmoro Svevremenih – sedmorke kojoj se ne moli, koji nisu božanstva, koji nikada nisu bili ljudi: San, Smrt, Sudbina, Strast, Stihija, Sumanutost i Sunovrat – u svim epohama ljudske civilizacije i najrazličitijim odnosima.

Učesnici su istakli veliku važnost ove tribine, s obzirom na to da je ovo prvi put da se u UKS predstavlja jedno delo devete umetnosti. Glavni urednik „Belog Puta“ Milan Vuletić rekao je da je osnovna ideja ove izdavačke kuće da domaćim čitaocima pruži priliku da se upoznaju sa najcenjenijim svetskim stripovima i grafičkim novelama, među kojima upravo serijal Nila Gejmana zauzima osobeno mesto.

Slobodan Ivkov je govorio o četiri priče koje čine knjigu Sendmen: Zemlja snova. Jedna od priča – „San letnje noći“ – dobila je pre šesnaest godina Svetsku nagradu za fantastiku (World fantasy award), i to u kategoriji pripovetke, čime je napravljen izuzetak jer je grafička novela dobila književnu nagradu. Zoran Stefanović je svoje izlaganje otvorio pitanjem da li su grafičke novele spasile roman 21. veka i ukazao na značaj ovog žanra, koji se već godinama ravnopravno sa ostalim, izučava na svetskim univerzitetima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: