NAJBOLJE KNJIGE U 2008

PREVODNA PROZA

Kultura

Izvor: izbor: Rastko Simiæ

Ponedeljak, 05.01.2009.

23:59

Default images

Muke sa ovakvim izborom su manje-više standardne. Em ne možete da stignete da pročitate ni mali deo sveg onog šareniša koji se pojavi po izlozima knjižara, em je dobar deo knjiga o kojima smo pohvalno pisali u prvim mesecima ove godine objavljen u stvari 2007, em ćemo, nesumnjivo, neke sjajne knjige iz ove godine otkriti tek početkom 2009. (dve-tri su već na mom stolu i čekaju svoj red).

Pa još ako rešimo da elegantno zaobiđemo neke opšte priznate favorite i miljenike ovdašnje publike (Murakami, Oster, Pamuk sa čak dve knjige...) i upustimo se u traganje vođeno pre svega sopstvenom intuicijom, onda manje-više dolazimo do izbora koji sledi.

Ispade, dakle, da smo proizvoljni koliko se samo može biti, što je u neku ruku i tačno, a opet, gle čuda, deset naslova sa priloženog spiska predstavljaju sumu reprezentativnih dela sa raznih meridijana, u čiju vrednost ne treba sumnjati.

Obilje koje su nam tokom 2008. ponudili naši agilni izdavači sadrži putovanja kroz turbulentnu istoriju zemalja trećeg sveta (Haiti, Jamajka, Peru), suočava nas sa mnoštvom manje poznatih glasova južnoameričkog kontinenta, prvi put nas dovodi u kontakt sa nekim velikim imenima japanske književnosti i vodi nas u svet američkih burnih dvadesetih i izgubljene generacije.

Dve knjige sa našeg spiska dugujemo izvanrednom hispanisti Branku Anđiću, a sve pohvale zaslužuje i IPS, zahvaljujući kome prvi put na srpskom jeziku možemo da čitamo Šusakua Endoa i Kenzabura Oea.

Kao privatno najdraža knjiga u prošloj godini izdvaja se mali roman birmingemske autorke Ketrin O’Flin, koji pati od mnogih početničkih nedostataka, ali je uprkos tome u pitanju knjiga koja me skroz kupila.

Vredi još jednom skrenuti pažnju i na izuzetno ambicioznu, formalno i stilski virtuoznu romančinu Dejvida Mičela.

A na sam vrh ove naše liste zaseo je pisac osobenog senzibiliteta, koji nepredvidivost svoje imaginacije kombinuje sa egzaktnošću prirodnih nauka, japanski majstor pripovetke Nacuki Ikezava, koga je ove godine naš grad i ugostio. I eto, to vam je to.

Ovo je, naravno samo jedan od mogućih preseka izdavačke produkcije u oblasti zvanoj prevodna proza, i jedan od mnogih izbora na koje ste naleteli ili ćete naleteti ovih dana. Pa sad vi vidite šta ćete.

1. Nacuki Ikezava – NEPOMIČNI ŽIVOTI (Geopoetika)
2. Dejvid Mičel – ATLAS OBLAKA (Laguna)
3. Ketrin O’Flin – ŠTA JE NESTALO (BeoBook)
4. Mari Vje-Šove – LJUBAV, BES I LUDILO (Laguna)
5. Mario Vargas Ljosa – AVANTURE NEVALJALE DEVOJČICE (Laguna)
6. Šusaku Endo – TIŠINA (IPS)
7. OTKAČENE PRIČE LATINSKE AMERIKE, prir. Branko Anđić (Geopoetika)
8. Žil Leroa – ALABAMA SONG (Paideia)
9. Kenzaburo Oe – JEDNOSTAVAN ŽIVOT (IPS)
10. Margaret Sezar-Tompson – GUSAREVA KĆI (Mono i Manjana)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: