Ni ti ni ja - Kamij Lorans

Izdavačka kuća Mono i Manjana upravo je objavila roman "Ni ti ni ja" čuvene francuske spisateljice Kamij Lorans. Našim čitaocima poznata po romanu "U tom zagrljaju" Loransova nastavlja da zaobilazi romaneskno pisanje trudeći se da se u svom izrazu u potpunosti ogoli, istražujući želje, požudu i protivrečnosti.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 28.06.2007.

00:17

Default images

Prevela – Izabela Nikodijević

„Jasno je da je Kamij Lorans jedan od onih pisaca čije se mastilo meša s krvlju i teče kroz njene vene. Sažetom i senzualnom prozom, bez ičeg suvišnog, ona dovodi svoje čitaoce u samo središte istine, ma koliko ta istina bila bolna. “

Žurnal de Montreal

Knjiga Ni ti ni ja nastala je kao rezultat elektronske prepiske između Kamij Lorans i mladog francuskog režisera koji radi adaptaciju jedne od njenih knjiga za film. Iako je i sam sugerisao objvaljivanje ovog rada nije želeo da se njegovo ime, niti ijedna njegova poruka pojave u njemu. U nadi, da će čitaocu olakšati razumevanje ove jednoglasne razmene Loransova je menjala tekstove svojih mejlova, ostavljala praznine, ispreturanu hronologiju, pišući priču o nestajanju ljubavi i priču o ljubavi. Ali i o mržnji.

Pomalo detektivski roman. Istraga o ljubavi koja je nestala.

Glavni junaci znaju, ili misle da znaju nešto o pričama koje jedni drugima kazujemo i o tome koliko glumimo jedni pred drugima. On je režiser, ona je romansijer. Oni će pokušati da daju odgovore na večita pitanja odnosa muškarca i žene, od trenutka kada se dvoje ugledaju, kada im se oči susretnu u nekom ogledalu, usred neke zadimljene gomile,  prepoznaju, upoznaju, dele zajedničke trenutke, a onda rastanu.

Šta očekujemo i šta tražimo u nekoj vezi?

Koliko smo spremni sebe da damo?

Kako reći ono što se ne može čuti, kako pokazati ono što se ne može videti?

Jedna od najprevođenijih savremenih francuskih autorki, dvaput nominovana za Gonkura, Kamij Lorans je rođena u Dižonu 1957. Bila je profesor francuskog jezika u Ruanu, a zatim od 1984. u Maroku, gde je provela dvanaest godina.

Prvi roman napisala je zajedno sa svojim mužem, psihoanalitičarem Ivom Mezijerom. Bio je to kriminalistički roman u četiri ruke, napisan bez mnogo ambicija. Usledio je, međutim, jedan niz romana, koji je prekinut 1995, posle rođenja i smrti njenog prvog deteta, o čemu je pisala u autobiografskoj ispovesti Filip. Od te tačke počela je jedna nova orijentacija u njenom pisanju. „Posle ove ispovesti u kojoj sam dotakla stvarnost, staru prijateljicu, teško mi je bilo da se vratim čistom romanesknom pripovedanju. Verujem da je uloga književnosti da ispoljite sebe.“Njena književnost zaista jeste ispoljavanje, ogoljavanje i istraživanje želja i protivrečnosti. Za  knjigu U tom zagrljaju dobila je uglednu francusku nagradu Femina, a za Gonkura su nominovane U tom zagrljaju i Ni ti ni ja.

254 str, bros povez, Cena 460,00

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: