Moj Majkl - Amos Oz

Moj Majkl je roman koji je objavljen daleke 1968 i preveden na preko 30 jezika.Ove godine roman je preveden i na srpski u izdanju Narodne knjige.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 30.05.2007.

15:01

Default images

Amos Oz je dobitnik najprestižnije izraelske nagrade- Izraelske nagrade za književnost 1998. godine. 2005 je dobitnik Geteove nagrade grada Frankfurta kojom su predhodno ovenčani i Frojd i Tomas Man.

Do sada je napisao 18 knjiga na hebrejskom i oko 450 članaka i eseja. Njegova su dela prevedena na tridesetak svetskih jezika.

Uporedo sa romanima objavljuje eseje o politici, književnosti i miru.

Poslednjih godina se smatra jednim od najozbiljnijih kandidata za Nobelovu nagradu za književnost.

On je jedan od pisaca čiji je rad predmet proučavanja. Na raznim univerzitetima se utemeljuju studije koje se bave Ozom i njegovim delom.

Amos Oz je jedan od nauticajnijih i najcenjenijih intelektualaca Izraela. To se naročito vidi u njegovim javnim nastupima iako se zna da više nije tako aktivan kao što je bio tokom devedesetih godina, kada je svakom svojom izjavom punio naslovne strane.

U svojim romanima i esejima Amos Oz nastoji da svoje protagoniste prikaže realno sa dozom ironije, a njegov odnos prema kibucu opisan u njegovim delima je naišao na kritičan ton.

Moj Majkl je roman koji je objavljen daleke 1968 i preveden na preko 30 jezika. Ove godine je to urađeno i na srpski, zahvaljujući Narodnoj knjizi. Izdavačka kuća Bertelsmann ga je uvrstila među sto najboljih romana dvadesetog veka.

Roman opisuje ljubav i brak mlade žene koja živi pedesetih godina prošlog veka u Jerusalimu, pre suecke krize. Glavna junakinja Hana nam govori o braku sa Majklom i njenom postepenom udaljavanju od supruga i begu u svet fantazije i potisnutih želja.

MOJ MAJKL Amos Oz
Prevela Mila Božović
Biblioteka Antologija svetske književnosti, tvrd povez, 282 str., 03353, 800,00

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: