Sporan rad u galeriji ULUS-a

Na otvaranju izložbe "Ready made Re_made", 28. maja, u Galeriji ULUS, nekoliko članova Saveta ovog udruženja ogradilo se od rada "Pahomije na Bulevaru sumraka" umetnika Živka Grozdanića.

Izvor: Danas.co.yu

Nedelja, 01.06.2008.

10:00

Default images

Kratko pisano saopštenje dela ULUS, sa nekolicinom potpisanih, izloženo pored Grozdanićevog rada, u duhu ideje izložbe, dalo je ovom delu novu nadgradnju, iako nezadovoljnim članovima Udruženja to verovatno nije bila namera.

U kratkoj izjavi za Danas, Vesna Golubović, istoričarka umetnosti i jedna od potpisanih članica ULUS, rekla je da svi članovi Saveta nisu još uvek videli Grozdanićev rad, te da se zasad samo njih nekoliko od njega ograđuju. Glavni razlog zbog čega je, prema rečima Golubovićeve, ovaj rad sporan, je taj što je autor izložbe Slavko Timotijević, prilikom prilaganja radova, izostavio Grozdanićev, i tako ga praktično "podmetnuo", odnosno, izigrao poverenje članova ULUS. Upitana koje je inače njeno mišljenje o tom radu, Golubovićeva kaže da takvu vrstu provokacija jednostavno ne voli, isto kao što ne voli da čita žutu štampu?! "Lično, ne volim provokacije takvog tipa, gde se ne razgovara o umetnosti, nego se izaziva gnev jedne grupe ljudi. Na kraju krajeva, to je nešto što nije utvrđeno... a i zbog žrtava... To je kao žuta štampa, a ja ne volim da je čitam, neću da ulazim u to ko je s kim spavao i, jednostavno, izbegavam čitanje takvih stvari", pojasnila je Golubovićeva.

Izložba "Ready made Re_made", kustoski projekat istoričara umetnosti Slavka Timotijevića, pokušava da ukaže na razliku između autentičnog redimejda, preuzetog, nađenog, proglašenog predmeta iz običnog života i politika, koje je redimejd preuzeo. Ideja je da se osvetli skriveni deo Dišanovog "cuga", da su svi događaji i prakse oko umetničkog dela jednako važni, kao i ono samo. Po prirodi stvari, Timotijević smatra da bi izložba trebalo da okupi znatno veći broj umetnika, pre svega zbog njenog jako širokog koncepta, ali i zarad činjenice da su se od devedesetih pa na ovamo, gotovo svi bavili redimejdom.

Ovaj projekat razmatra, dakle, razvoj onih principa redimejda, koji nisu bili primećeni dosad. Izloženi radovi u okviru ove postavke zbog toga ne prezentuju redimejd u onom bukvalnom dišanovskom smislu, već preuzimaju pravo društvenog i političkog delovanja. Na izložbi "Ready made Re_made", pored Grozdanićevog "Pahomija", izdvaja se i rad "Jugoslovenska zastava" iz ciklusa "Muzej detinjstva" Vladimira Perića Talenta, sastavljenog od tri dečije majice na ofingerima okačenim o zid, po rasporedu nekadašnje trobojke.

U radu "Pticu nosim zbog umetničkog rada", Tanja Ilić, kroz nekoliko fotografija i priloženu dokumentaciju o carinskom prekršaju, rekonstruiše svoju situaciju opisanu u nazivu rada, dok Branimir Karanović u "Čistom licu Srbije" preuzima reklamni bilbord sa likom Vojislava Koštunice, koje je na prezentovanom radu, kao i u stvarnosti, sve samo ne čisto. Pored navedenih, ostali učesnici izložbe su: Anonyme, Vlada Bojić, Nenad Bračić, Aleksandar Cvetković, Nikola Džafo i dežurni tim ART klinike, Ilegalni poslastičari, Vlastimir Mikić, Stevan Novaković, Božidar Plazinić, Mladen Stilinović, Saša Stojanović, Jaroslav Supek, Raša Todosijević, Srba Travanov, Vladimir Dodig Trokut, Anica Vučetić i Zvonimir Santrač.
Ako ne bude bilo dodatnih problema, izložba "Ready made Re_made" moći će da se pogleda do 10. juna.

Sa druge strane, Slavko Timotijević ističe da je za njega "potpuno ludo" to da je nekome sporan rad koji se bavi kritikom pedofilije. Prema njegovim rečima, navodno su iz ULUS stigle primedbe da rad nije prijavljen i da nije viđen. Timotijević podseća da je rad poznat i da je bio izložen u CZKD, ali da upravo iz ULUS stižu prigovori na račun njegovog NGO aranžmana. "To je ona politička podela, gde oni kažu da ljudi iz NGO galerija ne postoje. Taj rad je izlagan, Pahomijeva tužba protiv Živka Grozdanića je povučena, što znači da je rad potpuno legitiman. On izaziva političke reakcije zato što je umetnost danas, naravno, u toj funkciji. I šta sad? Svi ćemo da ćutimo?", upitao je Timotijević.

On primećuje da će se ULUS kao udruženje urušiti i da mu je potrebna hitna rekonstrukcija. "U ULUS postoje dve struje. Ako se to Udruženje ne rekonstruiše i ne unapredi, oni će nestati zato što su, nažalost, ovakvi njihovi esnafski komentari potpuno besmisleni", konstatuje Timotijević.
Bilo kako bilo, u poslednje vreme sve češće oglušavanje pojedinih institucija ili, još gore, njihove subverzivne cenzure umetničkih radova, koji pozivaju na odgovornost, zabrinjavajuće su i tiho nose loš predznak sporog, ali sigurnog kretanja unazad. Nadu da u ovom društvu ipak postoji svest da se stvari isteraju na čistac i do kraja preispita odgovornost, uliva grafit nepoznatog umetnika u Hilandarskoj ulici, koji mirno, sa zida jedne beogradske fasade, poručuje - "Pahomije, Bog je ljut!" Aleksandra Ćuk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: