Svet Aleksandra Zografa u Magacinu

U izložbenom prostoru „Magacin“, od 25. juna do 9. jula, biće otvorena izložba pod nazivom „Svet Aleksandra Zografa“.

Izvor: B92

Sreda, 18.06.2008.

11:00

Default images

Stripovi Saše Rakezića, koje objavljuje pod pseudonimom Aleksandar Zograf, već duže su prisutni na ovdašnjoj alternativnoj sceni, a poslednjih godina postali su i zaštitni znak nedeljnika „Vreme“.

Povodom njegovog strip albuma „Regards from Serbia“, koji je prošle godine objavljen u Americi, „The Comics Reporter“ nazvao ga je „srpskim strip crtačem koji je stvorio neke od najinteresantnijih stripova u poslednjih 15 godina“, a samo u toku prošle godine, radovi su mu izloženi u Beču, Atini, Minhenu, Torontu, Lisabonu, Berlinu i u nekoliko italijanskih gradova.

Zograf je već neko vreme stalno angažovan u nedeljniku „Vreme“, što donosi dozu sigurnosti, ali i izazov da svaki put pred čitaoce izađe sa novom i zanimljivom pričom. Da u tome uspeva, pokazuje podatak da radove iz „Vremena“ u Italiji objavljuju u serijama, a najveći hrvatski izdavač "VBZ" objavio ih je u ediciji knjiga koje preporučuje Miljenko Jergović, popularni hrvatski pisac. Gordana Basta ih je ovekovečila jednom autentičnom serijom vezova, nalik na “kuvarice”.

Pored toga što reflektuju život u današnjoj Srbiji, Zografovi stripovi često za temu imaju prošlost, i to osvetljenu iz neočekivanih uglova.

„Ono što mene lično uzbuđuje u vezi s artefaktima iz prošlosti jeste traganje“, kaže Zograf i dodaje da su buvljaci mesta koja čuvaju dragocene tragove prošlosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: