Izložba zatvorena zbog incidenta

Izložba 11 prištinskih umetnika pod nazivom "Odstupanje", koja je 7. februara otvorena u galeriji "Kontekst" u Kapetan Mišinoj ulici u Beogradu, zatvorena je odmah po otvaranju.

Izvor: Tanjug, B92

Četvrtak, 07.02.2008.

22:20

Default images

Otvaranje izložbe radova savremenih umetnika iz Prištine prekinuto je zbog prisustva pripadnika srpske nacionalističke organizacije "Obraz" koji su izazvali nekoliko incidenata.

Galerija "Kontekst" oglasila se 8. februara saopštenjem za javnost u kome su pozvali Ministarstvo kulture Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda da hitno reaguju i javno osude ovaj nasilni čin i omoguće da se izložba “Odstupanje” održi u Beogradu.

Saopštenje su potpisali kustosi i kustoskinje, Vida Knežević, Kristian Lukić, Ivana Marjanović i Gordana Nikolić.

Pre zvaničnog otvaranja izložbe, 7. februara, oko 18.30, dva čoveka ušla su u galeriju "Kontekst" u Kapetan Mišinoj ulici i pocepali delo Drena Malićija "Licem u lice", na kojem je vođa raspuštene Oslobodilačke vojske Kosova Adem Jašari, zajedno sa Elvisom Prislijem predstavljen kao pop ikona.

Dvojicu ljudi iz galerije je, odmah po događaju, izvela policija.

"Mi smo čak pokušali da otvorimo izložbu govorom i predstavljanjem radova, ali to nismo uspeli. Trenutno smišljamo načine kako da održimo izložbu i mislim da ćemo u tome uspeti pa makar ako treba da zovemo ljude da je pogledaju", rekla je kustoskinja Vida Knežević.

U nameri da se obrati prisutnima Borku Pavićević je sprečio slikar sa Kosova i Metohije Zoran Čalija, koji je negodovao zbog namere da izložba bude otvorena i tom prilikom izvređao prisutne.

Na sugestiju policije, zbog bezbednosnih razloga, upravnica Kulturnog centra Stari grad, u okviru koga se nalazi galerija "Kontekst", Ljubica Beljanski-Ristić je zatvorila izložbu.

Prema nezvaničnim procenama policije, oko Kapetan Mišine ulice bilo je oko 300, uglavnom mladih ljudi, članova udruženja "Obraz" - koje je MUP Srbije svojevremeno okarakterisao kao fašističko - koji su negodovali zbog otvaranja izložbe i njenog sadržaja.

Policija je zatvorila Kapetan Mišinu ulicu, a interventne brigade MUP-a Srbije onemogućile su pripadnicima "Obraza" da priđu galeriji.
Jakup Feri, „Spasi me, pomozi mi“, digitalni video, 10’, 2003.
Izložba "Odstupanje" u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu održana je od 22. januara do 5. februara i prema rečima njenog autora Kristijana Lukića, protekla je bez incidenata, ali je izazvala burno reagovanje javnosti upravo zbog Malićijevog dela "Licem u lice".

Izložba "Odstupanje" najavljena je kao deo produkcije savremenih umetnika iz Prištine, koja preispituje nacionalne i rodne identitete definisane balkanskim osobenostima, doktrine suverenosti, konflikte globalnih bezbednosnih saveza, nacionalizme, uslove i posledice evroatlantskih integracija kao i učvršćivanja kapitalizma.

Organizatori izložbe su Institut za fleksibilne kulture i tehnologije - Napon (Novi Sad), Kontekst (Beograd). Koprodukcija i koorganizacija Rizoma, Priština.

Izložbu su podržali: Evropska kulturna fondacija (European Cultural Foundation); Prohelvetia Beograd; Centar za kulturu “Stari Grad”, Beograd; Inicijativa mladih za ljudska prava

Pročitajte više o ovoj temi

Reakcije:

Ministarstvo kulture osudilo je incident kojim je u četvrtak uveče sprečeno otvaranje izložbe albanskih umetnika u Beogradu, ističući da je neophodno osigurati pravo na slobodu javnog izražavanja, čime bi javnosti bilo omogućeno da se upozna sa sadržajem izložbe i o njoj donese sud.

Podsetivši da su temelji građanskog društva - tolerancija, poštovanje kulturnih raznolikosti, sloboda javnog govora i umetničko izražavanje, u ministarstvu smatraju da je policija reagovala ispravno i u okvirima svojih nadležnosti i da je blagovremeno zaštitila bezbednost građana.

U saopštenju je navedeno da je izložba "Odstupanja" najavljena u okviru redovnog programa galerije "Kontekst" i da je već održana u Muzeju savremene umetnosti u Novom Sadu u koorganizaciji tog muzeja i nevladinih organizacija iz Novog Sada i Beograda.

Nekoliko nevladinih organizacija i političkih stranaka takođe je zatražilo kažnjavanje pripadnika organizacije "Obraz" koji su sprečili otvaranje izložbe prištinskih umetnika u beogradskoj galeriji "Kontekst".

Koalicija protiv diskriminacije (KPD) zatražila je najoštrije kazne prema učesnicima organizovane grupe koja je prekinula otvaranje izložbe i "zahteva od kulturne i političke javnosti da osudi ovaj vandalski i anticivilizacijski čin kršenja osnovnih prava na slobodu mišljenja, kulturnog izražavanja i okupljanja, kao i izazivanja nacionalne mržnje".

Koalicija je dala punu podršku Inicijativi mladih za ljudska prava, Muzeju savremenih umetnosti Vojvodine i Centru za kulturu "Stari Grad" u njihovim "nastojanjima da uspostave komunikaciju između umetnika Srbije i Kosova".

Članovi KPD su "Anti Trafiking Centar", Centar za unapređenje pravnih studija, "Gejten (Gayten) -LGBT", Gej strejt alijansa, Inicijativa mladih za ljudska prava, "Inicijativa za inkluziju Veliki/Mali", "Labris - organizacija za lezbejska ljudska prava", Mreža Odbora za ljudska prava u Srbiji, Švedski helsinški komitet za ljudska prava i Udruženje studenata sa hendikepom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: