Preminula vajarka Ana Bešlić

Doajen srpske skulpture, vajarka Ana Bešlić, preminula je u Beogradu u 96. godini, saopštilo je 28. januara Udruženje likovnih umetnika Srbije.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 28.01.2008.

10:41

Default images

Dugogodišnjim radom i prisustvom u javnosti, ona je obogatila je našu likovnu umetnost delima trajne vrednosti, a deo svog opusa poklonila je Subotici.

Ana Bešlić rođena je 1912. u Bajmoku, a Akademiju likovnih umetnosti i specijalni tečaj završila je 1949. u Beogradu.

Bila je saradnik majstorske radionice Tome Rosandića.

Kao jedan je od najznačajnijih predstavnika savremene srpske, odnosno jugoslovenske skulpture, Bešlićeva je pripadala generaciji vajara koji se od pedesetih godina izdvajaju po pravoj umetničkoj radoznalosti i modernom senzibilitetu, van tradicionalnih tokova i traže vlastiti plastični izraz koji obeležava početke stilskog pomeranja u jugoslovenskoj skulpturi druge polovine 20. veka.

Njena aktivnost bila je vezana za spomeničku skulpturu.

Izvela je veliki broj spomenika i skulptura u slobodnom prostoru, a održala je i veliki broj samostalnih izložbi i učestvovala na najznačajnijim izložbama jugoslovenske umetnosti u zemlji i inostranstvu.

Ona je tokom višedecenijskog rada prošla faze svedene figuracije, periode uopštavanja simboličkog reportoara biomorfne forme, a na kasnim radovima je istraživala nove materijale.

Dobitnica je velikog broja nagrada i priznanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: