Note otkrivene u Tajnoj večeri

Đovani Marija Pala, italijanski muzičar i kompjuterski tehničar, tvrdi da je pronašao novi "Da Vinčijev kod".

Izvor: Tanjug.

Subota, 10.11.2007.

09:00

Default images

Đovani Marija Pala naime tvrdi da je otkrio kodirane muzičke note na čuvenoj fresci Leonarda da Vinčija "Tajna večera", i da postoji mogućnost da je čuveni renesansni majstor ostavio skrivenu kompoziciju kao muzičku pratnju scene naslikane u 15. veku.

"Zvuči kao rekvijem", izjavio je Pala. "To je poput zvučne podloge koja ističe Isusovu patnju".

Slikana od 1494. do 1498. u dominikanskoj crkvi Santa Marija dele Gracije u Milanu, "Tajna večera" prikazuje ključni momenat tokom poslednjeg obroka koji je Isus podelio sa svojih 12 apostola pre raspeća - šok sledbenika Božjeg sina u trenutku kada saznaju da je među njima izdajnik.

Pala, 45-godišnji muzičar koji živi nadomak grada Leće, na jugu Italije, počeo je da proučava jedno od najčuvenijih sakralnih dela hrišćanstva 2003. godine, kada je na televiziji čuo vest da stručnjaci veruju da je slavni slikar i pronalazač sakrio u fresci muzičku kompoziciju.

"Kao muzičar želeo sam da zavirim dublje", kazao je Pala, prenela je agencija AP.

U svojoj knjizi "La musica celata" (Skrivena muzika), koja je objavljena 09. novembra 2007. godine, on objašnjava kako je pojedine elemente slike interpretirao kao muzičke šifrovane poruke.

Izvlačenjem notnih linija preko slike, palo mu je u oči da vekne hleba na stolu kao i ruke Isusove i apostola mogu da predstavljaju muzičke note.

To se sve uklapa u hrišćansku simboliku - hleb, koji predstavlja Isusovo telo, i ruke, koje služe da blagoslove hranu, kazao je Pala.

Međutim, note nisu imale nikakvog muzičkog smisla sve dok nije shvatio da ih treba čitati sa desna na levo, sledeći Da Vinčijev poseban stil pisanja.

U svojoj knjizi, Pala takođe objašnjava kako je pronašao druge šifrovane kodove u slici koji otkrivaju ritam kompozicije i trajanje svake note.

Rezultat njegove pretrage je "himna Bogu" u trajanju od 40 sekundi za koju Pala kaže da najbolje zvuči na orguljama, instrument koji se u Da Vinčijevo doba najviše koristio za izvođenje duhovne muzike.

Alesandro Veloci, stručnjak i direktor muzeja posvećenom velikom umetniku u njegovom rodnom mestu Vinči, kaže da nije video Palino istraživanje ali da je njegova hipoteza sasvim moguća.

Veloci je naveo da su prethodna istraživanja pokazala da ruke apostola na slici mogu označavati note gregorijanskog napeva ali da dosad niko nije pokušao da uključi i vekne hleba.

"Uvek postoji opasnost da vidite nešto čega nema, ali činjenica je da je slika skladno podeljena, a gde ima harmoničnih proporcija, može se naći muzika".

Veloci je takođe napomenuo da premda je Da Vinči najviše bio poznat po svom slikarstvu, skulpturama i vizionarskim pronalascima, on je takođe bio i muzičar.

Da Vinči je svirao liru, konstruisao je nekoliko instrumenata i u njegovim spisima ima i muzičkih rebusa koje treba čitati sa desna na levo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: