Spomen-ploča slikaru Urošu Prediću

U Svetogorskoj ulici 27 u Beogradu 25. juna biće otkrivena spomen-ploča slikaru Urošu Prediću (1857-1953).

Izvor: B92

Utorak, 24.06.2008.

11:30

Default images

Spomen-obeležje će u 13 časova otkriti pomoćnik gradonačelnika Beograda Gorica Mojović, a o stvaralaštvu Uroša Predića govoriće profesor Miodrag Jovanović.

Inicijativa za postavljanje spomen-ploče potekla je od istoričara umetnosti i kustosa Narodnog muzeja u Beogradu Petra Petrovića, u znak sećanja na istaknutog umetnika koji je na toj adresi živeo i stvarao.

Sredstva za izradu i postavljanje spomen-obeležja izdvojena su iz budžeta grada Beograda.

Spomen-ploča rad je vajara i livca Zorana Kuzmanovića. Otisak s likom umetnika preuzet je s reljefa iz 1918. koji je u zbirci Muzeja grada Beograda i rad je Periše Milića.

Uroš Predić bio je jedan od najvećih srpskih slikara realizma. Najviše se bavio portretima i ikonografijom.

Završio je Umetničku akademiju u Beču, bio je redovni član Srpske kraljevske akademije i jedan od osnivača Udruženja likovnih umetnika u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: