Virgilio Fernandez - dizajner novog "fiće"

Fiat u kolektivnoj svesti srpskih vozača zauzima posebno mesto, još od vremena Fiat-a 600, legendarnog „fiće“, koji su sedamdesetih i osamdesetih, čini se, vozili svi, a koji i danas izmami osmeh kada ga, doduše veoma retko, vidimo parkiranog negde u gradu. Dizajniranje novih modela za Fiat podrazumeva i pozivanje na slavnu prošlost, bogatu istoriju kompanije, o kojoj takođe treba voditi računa.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 11.07.2013.

10:02

Default images

Novi modeli Fiata trenutno su u žiži interesovanja srpske javnosti. Kompanija Fiat Automobili Srbija je pre nekoliko dana svečano predstavila novi model Fiat „500L Living“ u svojoj fabrici u Kragujevcu, dok je na ovogodišnjoj konferenciji Beogradske nedelje dizajna, održanoj u Muzeju savremene umetnosti od 6. do 8. juna, predstavljen novi model Fiat-a, 500L, ali iz drugačijeg, kreativnog ugla.

Glavni dizajner iz Fiat Centro Stile, Španac Virgilio Fernandez je na konferenciji „Inovacija na kvadrat“ govorio o procesu kreiranja enterijera jednog od omiljenih novih gradskih modela Fiat-a, koji se proizvodi u Kragujevcu, a koji je nakon ove zanimljive prezentacije postao, čini se, još atraktivniji.

„Teško je povratiti nešto što je deo prošlosti, a čega danas više nema. Svakako neke stvari treba povratiti, ali neke stvari za koje mislimo da su se izgubile, zapravo su se izmenile. Zato nastojimo da povratimo ono što se nije moglo promeniti, zadržavajući najvažnije elemente, ali uz osavremenjivanje modela, u upotrebnom smislu. Što se tiče vraćanja vrednosti jednog brenda koji iza sebe ima prošlost kakvu je u Srbiji imao Fiat 600, to predstavlja izazov zato što je u svakoj kulturi, recimo u Italiji, Srbiji, Španiji, taj automobil imao različit značaj i što zato su ta iskustva drugačija u svakoj kulturi. Njih treba povratiti, a da se pritom ne izobliče, i uvesti ih u moderno doba na iskren način“, kaže Virgilio.
Ova kompanija nastoji da ostane inovativna i u tom smislu ima poseban pristup.

„Za Fiat, inovacija je automobil koji je veoma moderan, ali koji pritom ne plaši korisnika. Zbog toga uvodimo inovacije koje su gotovo skrivene, koje funkcionalno unapređuju automobil koji vozači mogu da koriste bez straha. U tom smislu mnogo radimo na tome da inovacija bude pristupačna, da istovremeno ponudi dodatni sadržaj, ali da ne stvara stres u smislu da mora da se savlada nešto novo, što tehnologiju nekad može učiniti i odbojnom. Tehnologija za proizvodnju automobila u Aziji možda nije ista ona inovativna tehnologija koju imamo u Evropi, tako da je važno i gde se auto proizvodi, jer zavisno od toga mogu i da se uvedu određene inovacije. U tom smislu Evropa je i dalje velika sila na planu tehnoloških inovacija. Verujem da je Srbija jedan od osnovnih razloga zašto je ovaj automobil ostao u Evropi, kao deo jednog inovativnog proizvodnog konteksta“.

Posebno zanimljiv deo priče o Fiat-u vezan je za inspiraciju i kreativni proces oblikovanja ovog automobila. Po rečima dizajnera, Fiat zapravo nikad nije pravio automobile, već „arhitekturu na četiri točka“, te se automobili koncipiraju ne samo kao dinamični predmeti koji treba da služe svrsi, što je dovelo do toga da kompanija proizvede i neke veoma estetski specifične modele kao što je Fiat 600 multipla.
"Koncept da se inspiracija crpi iz arhitekture je glavno polazište, jer nam to omogućava da na dinamičnim predmetima istražujemo ono što arhitektura istražuje na statičnim objektima. Loft kojim smo bili inspirisani u slučaju modela 500L nam je pomogao da napravimo veoma sličan enterijer automobila, nastojeći da ga prevedemo u dinamičan kontekst. Takođe smo pokušali da upotrebimo neke ključne elemente Le Corbusier-ove zgrade Villa Savoye. Ono što je on nazvao „slobodan plan“ mi smo pokušali da primenimo na izgled karoserije i interpretiramo kroz pogled od 360 stepeni, te smo dobili veliku zastakljenu površinu koja propušta mnogo svetlosti u unutrašnjost automobila“, kaže Virgilio.

Po njegovim rečima, često se kroz dizajn enterijera automobila ne uspeva preneti emocija, pošto je u ceo proces uključeno i mnogo tehničkih elemenata, ali radeći na modelu 500L Fiatov tim je uspeo da napravi jedan apsolutno funkcionalan automobil koji izaziva i određenu emociju, a samom korisniku omogućava da se opusti.

„Srbija je odabrana zato što je postala idealno mesto za proizvodnju ove vrste tehnologije i inovacije koja je nama bila potrebna i zbog toga da bismo stvorili tu „emotivnu funkcionalnost. Otkrio sam da Srbija ima mnoge periode u svojoj istoriji koji su veoma vezani za Fiat (stari model Fiat 600, na primer). Zato smo i verovali da je u stanju da veoma dobro reinterpretira enterijer novog modela, koji je trebalo da zadrži kanone onoga što je on predstavljao u prošlosti u raznim zemljama, u Srbiji, Italiji, Francuskoj, Španiji...“ kaže Virgilio Fernandez.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: