Aja Jung: Najobimniji BFI do sada

„Igra je o životu... i život, sam“ moto je ovogodišnjeg 8. Beogradskog festivala igre koji će biti održan od 3. do 18. aprila. Plesne trupe iz Holandije, Belgije, Izraela, Italije i drugih zemalja igraće se u Beogradu, Novom Sadu i Zrenjaninu. „Ovo je najobimniji festival igre do sada, koji je i dalje prestižan u svetskim okvirima“, izjavila je Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre.

Kultura

Izvor: Razgovarala: Sanja Anðelkoviæ

Nedelja, 03.04.2011.

12:29

Default images

I ove godine će tradicionalno početi u Sava centru. Otvara ga Kraljevski flamanski balet predstavom „Artifakt“ jednog od najznačajnijih koreografa današnjice Vilijama Forsajta.

“Artifakt počinje kao pripovetka. Klavirska muzika narasta u prostoru, dok žena u istorijskom kostimu poziva publiku. Uz obično “uđi unutra”, otkriva se slika jednog sveta u nastanku, gde postoje bela silueta, čovek sa megafonom i grupa sivkastih igrača koji u početku slobodno lutaju prostorom. Potom, oni staju u zbijenu liniju, jedva vidljivi kroz senke. Čovek pažljivo prelazi preko scene, izgovarajući uputstva za slučaj nevolje, karakterističnim, hrapavo prigušenim glasom: “prašina, kamen, pesak, zaboravi, zapamti”. Samo prodorna bujica reči žene-naratora preseca mirnoću koju je stvorilo beskonačno ponavljanje klavirske teme… “, navodi se u opisu predstave.



„U svakom slučaju mislim da je
ovaj festival, koji ove godine imamo, neponovljiv u smislu kombinacije koreografa, predstava, tih aktuelnih naslova, i eto ako uspemo da preskočimo tu lestvicu naredne godine biće dobro“, smatra Aja Jung.

O selekciji se brinulo mnogo ranije što je 2011. godine rezultiralo i prvom premijerom i koprodukcijom na festivalu igre. Mihajlo Đurić, umetnički direktor Festival baleta u Providensu, u Americi, i bivši solista Narodnog pozorišta u Beogradu, gostovaće 13. aprila na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, na mestu gde je napravio svoje prve profesionalne baletske korake. Balet iz SAD izvešće predstave „Predaja“, „Stihovi“ i „Koma“.



„Ja se bavim tom selekcijom, ali negde se ona dešava mnogo ranije i mi sad, u kalendarskom smislu, već znamo šta će se dogoditi 2012, 2013. godine jer je to jednostavno način na koji funkcionišu velike plesne kompanije. Njihov kalendar je unapred poznat i tu trku morate da jurite paralelno sa njima, tako da su neki od ovih naslova koje ćemo ove godine gledati na festivalu bukirani još pre nego što su doživeli svoju premijeru“,
izjavila je Aja Jung.

Festival zatvara Kompanija „Random Dance“ iz Velike Britanije predstavom „FAR“ Vejna MekGregora.

“Izazvana revolucionalnom knjigom Roja Potera “Pohota u doba razuma”, postavka F.A.R. prikazuje “zapitano telo”. Prelazeći velike razdaljine između vremena i prostora, potrebe i želje, razuma i duše, F.A.R. ponire pravo u zagonetku utelovljenja, za sada, toliko nedostižnu...”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: