Sa snimanja "Varljivog sunca 2"

Završeno snimanje masovnih scena na otvorenom ratne epopeje "Varljivo sunce 2" Nikite Mihalkova. Glavne role tumače Nikita Mihalkov i Nadežda Mihalkova.

Kultura

Izvor: Ljubica Šukoviæ, Tanjug

Subota, 27.09.2008.

14:32

Default images

Snimanje masovnih scena na otvorenom ratne epopeje "Varljivo sunce 2" Nikite Mihalkova, na kome radi već tri godine, a čija se premijera očekuje 9. maja 2010. godine, je završeno. Snimljeno je 270 sati materijala po scenariju napisanom pre osam godina. Dva dela filma trajaće pet časova a televizijska serija dva puta duže. Prvi deo filma "Varljivo sunce" osvojio je 1994. godine Gran pri Kanskog festivala i holivudski Oskar za najbolji strani film. Film čija je tema Drugi svetski rat, sniman je od nižnjegorodskog imanja Mihalkovih do Bližnje dače Staljina i obale Azovskog mora.

Snimanju u Taganrogu, na jugu Rusije, prisustvovala je ekipa dnevnika "Izvestija" i razgovarala s Mihalkovim.

Režiser je na snimanju, kako ističe, često imao problema s vremenskim uslovima.

"Sve što se radi ozbiljno, teško je. Režiranje je stalno savladavanje prepreka. Ako treba da je sunce - pada kiša, ako je potrebna kiša - sija sunce, kada je potrebno vreme bez vetra - nailazi oluja. No ne treba biti ljut. Ovaj film Bog nije zaboravio", kaže Mihalkov, ističući da je molio zaštitnika Taganroga, Svetog Pavla da mu pomogne.

Posebno su bile teške scene prelaska reke u zimskim uslovima dok se na sve strane puca.

U centru radnje nalazi se Nađa (20), mlađa kćerka Nikite Mihalkova, koja mu je i u filmu kćerka. (Publika je zna kao devojčicu iz "Sibirskog berberina").

U ratnom vihoru kapetan Kotov i Nađa su se razdvojili i tokom rata se traže nadajući se da su preživeli.

Tokom snimanja Mihalkov mora i da povisi ton da po dva dana ostaje bez glasa. Nedavno ga je u jednoj sceni povredila cev od automata.

"Najteže je u filmu naučiti ljude da rade. Najpre ih treba odučiti od glamuroznog odnosa ka filmu. Zašto ja na njih vičem - zato što je to Rusija. Tu se bez vike ništa ne može postići. Svako beži od lične odgovornosti" , ističe režiser.

Kada su u pitanju scene koje snima Nađa, ocu-režiseru nije uvek lako.

"Nađuša idi u vodu. Idi mila, idi. Pripremite peškire, odeću, odmah je zamotajte čim izađe i kosu joj fenom osušite", daje Mihalkov upute saradnicima.

U očinskom glasu zvuči briga jer Nađa leži na mokrom pesku a vetar je šiba. Ona ima i dublerku Nadeždu Karavajevu koja veoma liči na nju.

Uloga Nadežde Mihalkove u filmu je obimna i fizički teška. Po snegu puže, izvlači ranjene, u vatri je i u vodi.

Nađa dubler igra u opštem planu, a prava Nađa u prvim, srednjim i krupnim. Opterećenje je pravedno podeljeno.

"Bravo, ti si pravi borac. Trpi, trpi dušo moja. Kaži "Bože pomozi mi" (pogledaj u nebo) i reci "Da nađem svog tatu", daje joj upute Mihalkov dok snima scenu u hladnoj vodi. Mlada glumica stoički podnosi sve.

"Nađa je odrasla kao profesionalac. Veoma je razborita. Ako ima problem koji može da prebaci na druge ona ih sama rešava. U filmu ima takvih scena koje bi i muškarci teško odradili a ne jedna tako mlada devojka. Posle svakog snimateljskog bloka počne depresija. Nađa potpuno živi sa ulogom", navodi reditelj.

Nikita MIhakov ne sumnja da pravi film, koji će imati veliki uspeh.

"Varljivo sunce 2" je blokbaster (popularno delo), a ljubav oca i kćerke upletena je u ratni vihor. I druge linije nisu manje važne. No centralna je da Kotov traži kćerku, a Nađa traži oca.

Motiv im pomaže da opstanu i izdrže sve ratne drame. U filmu nema ljubavne priče. Film je pun drugih emocija, ljubavi prema detetu, prema drugovima, prema domovini", kaže režiser.

Snimajući ratnu epopeju u koju je uložio mnogo Mihalkov ne očekuje nagrade.

"Nikada u životu nisam snimao filmove radi nagrade, radi Oskara. Imam ih dovoljno i nikada nisam zavidio onima koji imaju više. Želeo bi da naš film zaradi 100 miliona dolara. To će biti dokaz koliko ga je ljudi videlo. Želeo bih da ga vidi 50 miliona ljudi. A spreman sam da se ovog časa odreknem svih nagrada", podvlači Mihalkov.

Film će još biti dorađivan u studijima. Zatim sledi dugi period montaže. Na filmu "Varljivo sunce 2" radilo je 1.300 ljudi, 200 iz filmske ekipe, oko1.000 u masovnim scenama i najmanje 100 glumaca.

Tu su Oleg Menjšikov, Nikita Mihalkov, Viktorija Tolstonogova, Nadežda Mihalkova, Vladimir Ilijin, Sergej Makovjecki, Valetin Gaft, Dmitrij Djužev, Jevgenije Mironov, Sergej Garmaš, čak i za epizodne uloge angažovane su glumačke zvezde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: