Godina sećanja na Federika Felinija

Godina 2010. je godina sećanja na velikog italijanskog reditelja i scenaristu Federika Felinija, poznatog i poštovanog širom sveta.

Izvor: Tanjug

Utorak, 19.01.2010.

12:24

Default images

Da je među živima, 20. januara slavni umetnik bi proslavio svoj 90. rođendan.

U sedmici njegovog rođendana, pored raznih manifestacija kojima će ovaj događaj biti obeležen u Italiji, ali i u mnogim drugim zemljama, kao indirektan omaž velikom svetskom sineasti, u italijanskim bioskopima počeće da se prikazuje mjuzikl ,,Devet" (Nine) Roba Maršala, čija je osnovna inspiracija Felinijev autobiografski film ,,Osam i po".

Ove godine obeležavaju se još dva datuma koja se vezuju za Felinija. Tako će 5. februara biti obeležena pedesetogodišnjica premijernog prijazivanja najpoznatijeg filma ovog reditelja ,,Sladak život" (La dolce vita), a nekoliko sedmica kasnije, 16. marta, svoj 90. rođendan proslaviće Tonino Guera, dugogodišnji Felinijev prijatelj i scenarista njegovih remek dela iz zrelog doba - ,,Amarkord", ,,Plovi brod" i ,,Džindžer i Fred".

Rođen 1920. godine u Riminiju, Felini se smatra jednim od najvećih majstora fantazije i snova, umetnik sa izvanrednim sposobnostima da sopstveno viđenje realnosti prenese na filmsko platno.

,,Moja generacija je proživela detinjstvo puno zabrana, prinuda tabua... Naša radoznalost i fascinacija nepoznatim bile su neokrnjene. Imali smo smisla za fantaziju", objašnjavao je Felini svoj neponovljivi dar.

Mladog Felinija posebno su fascinirali cirkus i putujući zabavljači koji su uveliko prisutni u njegovim filmovima, a na njegov rad ostaviće traga i katoličko vaspitanje koje se ogleda u jakoj spiritualnoj dimenziji njegovih ostvarenja.

Sa dvanaest godina pobegao je od kuće i priključio se putujućem cirkusu. Narednih godina, izdržavao se baveći se glumom, a potom i karikaturom u novinama. Rođen sa darom za crtanje, od 1938. godine radio je u Rimu za nekoliko satiričnih časopisa.

Godine 1943, Felini je upoznao i ubrzo se oženio glumicom Đulijetom Mesinom koja će kasnije tumačiti glavne likove u nekoliko njegovih najvažnijih filmova.

Dve godine kasnije, upoznaje proslavljenog reditelja Roberta Roselinija s kojim sarađuje na pisanju scenariija ,,Rim otvoreni grad".

Felini je debitovao 1950. godine filmom ,,Raskošna svetla", a njegov prvi proboj na međunarodnoj sceni usledio je 1954. godine filmom ,,Ulica" za koji je dobio Oskara za najbolje ostvarenje sa stranog govornog područja.

Felini je u toku svoje karijere dobio još tri Oskara - za ,,Kabirijine noći" (1957), u kome je briljirala Đulijeta Mesina, ,,Osam i po" (1963.) koji se smatra njegovim najboljim dostignućem i ,,Amarkord" s kojim se vraća svom gradu i detinjstvu.

Marta 1993. godine Felini je dobio Oskara za životno delo. Iste godine umro je od srčanog udara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: