Festival turskog filma u "Balkanu"

Edukativni centar ''Bejza'' u Beogradu u saradnji sa bioskopom ''Balkan'' organizuje 11. i 12. decembra festival turskog filma u okviru koga će biti prikazano pet filmova.

Izvor: Tanjug

Sreda, 02.12.2009.

14:36

Default images

Centar "Bejza" koji je osnovala turska država da bi promovisala učenje jezika i tursku kulturu, saopštio je da će festivalu prisustvovati gosti iz televizijske kuće "Samanjolu", direktor za međunarodne odnose Fatih Gok i režiser filma "Tajna kapija" Reha Juprem.

Pored tog filma, kojim će se otvoriti smotra, na programu su još "Beli anđeo", "Otac i sin", "Momo, moja sestra" i "Mevlana, ples ljubavi".

Filmovi koji će biti prikazani pripadaju najboljim ostvarenjima savremene turske kinematografije, bili su veoma gledani i ovenčani su brojnim nagradama.

"Tajna Kapija" je nastala kao TV serija i bila je najgledanija serija u Turskoj. Po njoj je snimljen film koji je 2002. na filmskom festivalu u Tokiju osvojio prvu nagradu.

"Beli anđeo" je 2007. godine bio najgledaniji film u Turskoj. Na 41. Internacionalnom festivalu u Hjustonu osvojio je nagradu za najbolji film, kao i nagradu za najbolju režiju.

Na 25. internacionalnom filmskom festivalu u Istanbulu film "Otac i sin" osvojio je nagrade za najbolju mušku i najbolju žensku ulogu. Na festivalu u Nirnbergu osvojio je nagradu za najbolji film 2006.godine i internacionalnu nagradu za najbolju filmsku muziku.

"Momo, moja sestra", ovenčan je sa devet nagrada, pet u kategoriji za najbolji film na različitim filmskim festivalima i nagradom za najbolju sporednu mušku ulogu, za režiju i posebnu nagradu žirija. Bio je i kandidat u kategoriji za najbolji dečiji film.

Na 59.Berlinskom filmskom festivalu, "Momo, moja sestra" prikazan je u kategoriji "K plus" i to je prvi put da je turski film uvršten u zvanični program ovog festivala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: