Zlatni lav filmu "Liban" S. Maoza

Ratni film izraelskog reditelja Samjuela Maoza "Liban" (Lebanon), dobitnik je prestižne nagrade "Zlatni lav" na filmskom festivalu u Veneciji.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 13.09.2009.

23:14

Default images

Maoz je gotovo ceo film snimio iz unutrašnjosti tenka, kako bi dočarao klaustrofobiju i strah koji je doživeo kao mladi izraelski regrut tokom rata 1982. godine.

"Bilo mi je potrebno 25 godina da opišem ove događaje ne kao svedok, već kao reditelj", rekao je Maoz na dodeli nagrade za film koji je "Njujork tajms" nazvao "zadivljujućim".

"Posvećujem ovu nagradu hiljadama ljudi širom sveta, koji su se kao i ja, bezbedno vratili iz rata", dodao je Maoz na zatvaranju ovogodišnjeg Venecijanskog filmskog festivala.

"Oni su naizgled dobro... ali negde duboko, sećanje ostaje ukorenjeno u njihovim dušama", rekao je izraelski reditelj.
Beta
Za najboljeg reditelja proglašena je Iranka Širin Nešrat kojoj je nagrada "Srebrni lav" pripala za film "Žene bez muškaraca" (Women Without Men).

Film prati živote četiri žene u svetlu državnog udara u Iranu 1953. godine.

"Ovaj film obraća se narodu Irana koji se bori da pronađe demokratiju, kao i vlastima Irana", rekla je Nešrat.

"Pozivam vlasti Irana da daju narodu ono što treba da ima - osnovna ljudska prava, slobodu i demokratiju", dodala je ona.
Beta
Nagrada za najboljeg glumca pripala je Britancu Kolinu Firtu za ulogu gej profesora koji posle 16 godina gubi ljubavnika, u prvom filmu režisera Toma Forda "Samac" (A Single Man), snimljenom po romanu Kristofera Ajšervuda.

Za najbolju glumicu proglašena Ruskinja Ksenija Rapoport, za ulogu u filmu "Dvostruki sat" (La Doppia Ora) Đuzepea Kapotondija.

Specijalna nagrada žirija pripala je nemačkom reditelju Fatihu Akinu za komediju "Soul Kitchen", nagrada za najbolji scenario američkom reditelju Todu Solondžu za "Život u ratno doba" (Life During Wartime), a za najbolji debitantski film proglašen je "Sudar" (Engkwentro), filipinskog reditelja Pepea Diokna.

Ovogodišnji, 66. filmski festival u Veneciji otvoren je 2. septembra projekcijom filma "Baaria" reditelja Đuzepea Tornatorea, koji je pred početak festivala važio za jednog od favorita za glavnu nagradu.

U takmičarskoj konkurenciji za Zlatnog lava na Mostri bila su 24 filma, među kojima i novi filmovi nemačkog sineaste Vernera Hercoga, nemačkog režisera turskog porekla Fatiha Akina i Francuza Patrisa Šeroa.

Žirijem 66. Filmskog festivala u Veneciji predsedavao je reditelj Ang Li, dobitnik Zlatnog lava 20005. godine za ostvarenje "Planina Brokbek".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: