Turneja na festivalu u Montrealu

Upravo završeni film Gorana Markovića "Turneja" dobio je poziv da učestvuje na Međunarodnom filmskom festivalu u Montrealu, saopštila je produkcijska kuća "Testament films".

Izvor: B92

Utorak, 22.07.2008.

11:13

Default images

Film, koji je pozvan da učestvuje u selekciji "World competition" u Montrealu, rađen je u koprodukciji "Testament films" iz Beograda, "Balkan Film" iz Banjaluke i "Fos Film" iz Zagreba.

Radnja filma odvija se tokom 1993. godine, u vreme najžešćeg rata u BiH. Grupa glumaca iz Beograda, potpuno nesvesna u šta se upušta, kreće u potragu za brzom zaradom - na turneju po Srpskoj krajini.

Tamo, međutim, dospevaju u središte sukoba. Na svom jezivom putu sreću srpske, muslimanske i hrvatske borce, upadaju u bezizlazne situacije, ali se uvek nekako izvuku. Na tom putu doživljavaju neprijatna, duhovita, bolna i šokantna iskustva te stiču saznanje o životu i ratu u okruženju o kome nisu imali nikakvih adekvatnih inofrmacija. Njihova naivnost, zbog koje su se našli u opasnosti, istovremeno ih i spasava.

Premijera filma se u beogradskim i bioskopima u Srbiji očekuje u oktobru 2008. godine.

U filmu igra velika ekipa glumaca sa prostora bivše Jugoslavije, u glavnim ulogama su Tihomir Stanić, Jelena Đokić, Dragan Nikolić, Mira Furlan, Josif Tatić, Gordan Kičić, Slavko Štimac i drugi.

Produkciju ostvarenja su podržale RTS, RTRS- banja Luka, FTV Sarajevo, Aatalanta – Ljubljana, "Magic Box" & "Cine Box" te FEST. Film je uz podršku Fonda Filmskog centra Srbije značajno podržan i od strane Fonda za kinematografiju pri Evropskom Savetu – "Eurimages".

Filmski festival u Montrealu ove godine se održava od 21. avgusta do 1. septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: