Sahrana lošeg filma u Kustendorfu

Prvi Kustendorf film festival počinje 14. januara u Drvengradu na Mokroj Gori simboličnim činom - sahranom filma "Umri muški 04" na novoformiranom Groblju loših filmova.

Izvor: Tanjug

Subota, 12.01.2008.

23:42

Default images

U ovom neobičnom hepeningu nastupiće ansambli "Vrelo" i "No Smoking Orchestra", a "Posmrtni govor" održaće reditelj Emir Kusturica, koji je direktor, osnivač i selektor Festivala.

Zatim će se publici, studentima filmskih škola i autorima obratiti proslavljeni ruski režiser Nikita Mihalkov, kome je posvećen poseban omaž program Festivala.

Kako je najavljeno, prisutnima će se obratiti i predsednik Vlade Republike Srbije Vojislav Koštunica.

Festival traje do 21. januara, u organizaciji "Rasta Film International" i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije.

Kusturica je festival osmislio kao svojevrsnu radionicu, susret između mladih autora koji tek dolaze i onih koji su već afirmisani.

U takmičarskom programu učestvovaće filmovi studenata iz 12 zemalja, a nagrade su Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje.

Ciklus "Savremene autorske tendencije" predstaviće neke od najbojih filmova prošlogodišnje produkcije. Njihovi autori biće gosti Drvengrada i držati radionice za studente.

Pored ranije najavljenih gostiju, režisera Erana Kolirina, Kristijana Munđijua, Majkla Ratforda, glumaca Mikija Manojlovića i Rasvana Vasileskua, novi gost Festivala je zvezda francuskog filma glumica Odri Totu, koja će stići na Mokru Goru 19. januara.

U čast njenog dolaska, u program "Evergrin" pored najavljenog Ratfordovog filma "Il Postino", uvršteno je i ostvarenje "Čudesna sudbina Amelije Pulen" iz 2001. godine, koje ju je proslavilo u celom svetu.

Kustendorf festival imaće i muzički deo. Kasno uveče, posle projekcija, nastupaće grupa "Kal", "Vrelo", "Zabranjeno pušenje"...

U Drvengradu može da boravi u jednom trenutku 150 do 200 ljudi. Kusturica je objasnio da se to uklapa u njegovu koncepciju sveta.

"Sve što se radi, od ishrane do filma, ako hoćemo da bude dobro, mora da bude selektivno i ne sme da se omasovi do one mere u kojoj postaje puko tržište", istakao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: