The Supremes: Formula za pop hit

Ove godine se obeležava tačno pola veka od prvog hita grupe The Supremes.

Kultura

Izvor: Piše: Vladimir Skoèajiæ

Ponedeljak, 20.01.2014.

12:27

Default images

U samom vrhu po broju najprodavanijih albuma već decenijama se nalaze pevačice kao što su Vitni Hjuston, Maraja Keri, Dženet Džekson, Ejmi Vajnhaus, Beyonce, Rihanna ili Adel. Žanr u kome „plivaju“ ove dame, najčešće je neka vrsta mešavine pravaca r'n'b, soul i pop. Pitanje koje se logično nameće je od kad datira ta veza između ovih srodnih žanrova i velike popularnosti? Iako bi bilo nepravedno i netačno reći da sve one duguju svoju slavu jednoj grupi, činjenica je da nakon komercijalnog proboja sastava The Supremes r'n'b muzika više nikad nije bila ista, ni popularnija.

Taj njihov uspeh desio se pre tačno pola veka, koliko je prošlo od kada je pesma “Where Did Our Love Go” pokorila Ameriku i svet. Kako dogodovštine diva sa početka teksta možete gotovo svakodnevno pratiti u raznim medijima, bio bi red da se u godini velikog The Supremes jubileja podsetimo njihove karijere.

Meri Vilson, Florens Balard i Dajana Ros su krajem pedesetih bile srednjoškolke iz Detroita koje su otkrivale pop muziku. Njihov prvi sastav zvao se The Primettes i uz pomoć gitariste Marvina Tarplina izvodile su obrade tadašnjih hitova Reja Čarlsa, Sare Von i grupe The Drifters. Nakon što su 1959. godine pobedile na lokalnom muzičkom takmičenju, bile su spremne da uđu u studio i snime svoju prvu ploču.

Ako ste se krajem pedesetih bavili muzikom u Detroitu praktično niste mogli zaobići Berija Gordija, koji je baš tih godina osnovao (danas legendarnu) izdavačku kuću Motown. Tako su Dajana, Florens i Meri 1960. došle na audiciju sa željom da potpišu ugovor za Motown i snime svoju prvu ploču. Ako je neko imao njuh za talenat, to je bio Gordi. Odmah je prepoznao veliki potencijal koje su imale ove tri devojke, međutim odbio je da potpiše ugovor sa njima. Naime, one su u to vreme bile maloletne i Gordiju se to nije svidelo pa im je preporučio da dođu opet kada napune 18 godina. Iako duboko razočarane Gordijevim odbijanjem, nisu odustale. Imajući u vidu uspeh koji su kasnije doživele, to njihovo neodustajanje je samo još jedan od pokazatelja kako se upornost isplati. Umesto da dignu nos i zaborave na Gordija, one su svaki dan posle škole dolazile u prostorije Motowna (kuća poznata kao Hitsville USA, danas muzej) i gledale kako Smoki Robinson i ostali snimaju ploče. Na prvim signlovima Marvina Geja su čak pevale prateće vokale i tapšale u ritmu. Pri svakom susretu sa Gordijem nadale su se da će se on predomisliti, a on je odmahivao glavom uz smešak. To će se konačno i desiti 1961. godine kada Gordi popušta i potpisuje ugovor sa njima. Jedan od uslova je bio da promene ime, pa su od The Primettes postale The Supremes, sve uz gunđanje Dajane Ros kojoj je novo zvučalo “muškobanjasto”.

U periodu između 1961. i 1963. The Supremes su snimile osam singlova, međutim nijedan nije ušao na Bilbordovu listu najprodavanijih. Tih godina su dobile i interni nadimak u Motownu “no-hit Supremes”. Svestan njihovog talenta, Beri Gordi je rešio da uzme stvar u svoje ruke. Do tada su se Meri, Floren i Dajana ravnopravno smenjivale ispred mikorofona, ali Gordi je imao osećaj da to nije najsrećnije rešenje. Predložio je da Dajana Ros bude glavni vokal, dok bi druge dve pevale prateće glasove. Ipak, najvažnija promena koju je sproveo u delo jeste povezivanje njih tri sa autorskim timom Holand/Dozier/Holand. Ta saradnja se pokazala kao ključna za uspeh The Supremes.
Kako je kasnije pričala Meri Vilson, pesma “Where Did Our Love Go” koju su napisali Holand/Dozier/Holand bila je prvobitno namenjena grupi The Marveletts, dok Lamont Dozier tvrdi da je pisana specijalno za The Supremes. Kako god bilo, svi se slažu u jednom: pesma se nije dopala junakinjama naše priče, smatrale su je previše jednostavnom. S obzirom na njihove pređašnje komercijalne neuspehe, nisu imale izbora nego da na Gordijevo insistiranje ipak snime pesmu….i ostalo je istorija.

“Where Did Our Love Go” je objavljena u junu 1964. i debitovala je na 77. mestu Bilbordove liste singlova. Mesec i po dana kasnije pesma je došla do broja jedan na kom se zadržala dve nedelje. O kakvom hitu je reč govori vam i to da su je The Supremes snimile na nemačkom jeziku, za njihovo tržište. Ubrzo se “supremesomania” proširila na Englesku, Evropu pa i ostatak sveta. Svi su želeli da imaju singl “one tri slatke crnkinje iz Amerike”. Naredne tri godine bilo su zlatno doba za The Supremes. Tada su usledili novi hitovi kao što su “Baby Love”, “Come See About Me”, “My World is Empty Without You” i drugi. “Baby Love” je 1965. godine nominovana za Gremi nagradu u konkurenciji za najbolju r’n’b pesmu. Kao i “Where Did Our Love Go” i ove potonje su delo hitmejkerskog tima Holand/Dozier/Holand.

Od 1968. godine počinje mučan i spor raspad grupe koji je trajao do ranih sedamdesetih. Promena imena u Diana Ross & The Supremes, neslaganje u bendu, svađe sa Gordijem, tužbe, odlazak Balardove iz grupe kao i njena smrt 1976, samo su neke od mnogih ružnih stvari koje su se dešavale grupi na zalasku. To što je Dajana Ros uspela da izgradi ime i nastavi uspešnu solo karijeru verovatno je najpozitivnije što se grupi desilo od 1968.

Uspeh koji su postigle The Supremes postavio je nove standarde u r’n’b muzici. One su u isto vreme imale savršene glasove, zarazne melodije, najbolje muzičke autore, ali i najmodernije frizure i haljine. Drugim rečima, one su bile dame od stila u svakom smislu. Kada se vratimo na one savremene r’n’b dive sa početka teksta, složićemo se da je rezultat njihovog uspeha identična formula koju su koristile The Supremes pre pola veka, naravno sve prilagođeno savremenom dobu.

Ostala je još samo jedna “sitnica” koju današnje pop dive moraju da ispune da bi sprovele The Supremes formulu do samog kraja, a to je da se njihove pesme slušaju i 2064. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: