Bijonse je novi Robin Hud

Možda su svi dole iskucani redovi samo bespotrebno traženje zamerki, ali hajde da vidimo šta nam je donela Bijonse, “Kraljica B”, gospođa Karter.

Kultura

Izvor: Piše: Mladen Savkoviæ

Utorak, 16.04.2013.

09:52

Default images

Pokušavao sam da pronađem na internetu jedan od crtanih filmova koje pamtim iz detinjstva, ali bezuspešno. Zato ću probati da vam dočaram sve objašnjenjem: tri (čini mi se) veverice odluče da se igraju Robin Huda i Ledi Marijane. Najmlađi od njih sav srećan odmah kaže: „Ja ću biti Robin Hud!“ Kako da ne, nailazi stariji i malo jači drugar i sve teče ovako:

-Ko će biti Robin Hud? (pita stariji)

- Ti ćeš biti Robin Hud (tužno odgovara mlađi)

Samo što stariji počne da se šepuri, dolazi najstariji/najveći i opet ista priča:

-Ko će biti Robin Hud? (pita najstariji)

- Ti ćeš biti Robin Hud (tužno odgovara srednji)

Elem, svaki put kada neka svetska zvezda najavi svoj koncert u Beograd, deo komentara na ovom sajtu odnosi se na to kako nas prave zvezde obilaze, već nas „posećuju samo oni koji dolaze iz naftalina“ (jedan od komentara). Međutim, ako pogledamo samo nekoliko godina unatrag, to i nije sasvim tačna tvrdnja.

Rijana je došla u Beograd baš u trenutku kada je svojim kišobranom ceo svet na prečac zavela – ela – ela. Njen koncert ipak je ostao upamćen kao bleda skica onoga što bi pravi koncert trebalo da bude, ali je bar na kratko ona bila Robin Hud.

Potom je došla Šakira sa svojom vaka-vaka euforijom. Iako je i u tom slučaju beogradska publika bila “oštećena” jer je dobila skraćenu verziju koncerta, pa nije čula neke od pesama sa standardnog repertoara, euforična završnica sa usklicima “We’re all Africa” bila je dovoljna da se Kolumbijka okrene put koleginice sa Barbadosa i kaže: “Ko će biti Robin Hud?”

Došla je potom i Dženifer Lopez, u okviru jedne od svojih najuspešnijih turneja. Pevala je na plejbek, ali to očigledno nikom nije smetalo jer je svet obišla fotografije nje ogrnute srpskom zastavom. Dovoljno za titulu Huda. Sada smo ugostili i Bijonse, koja ne samo što je odlučila da nastupi u Beogradu, već je baš srpsku prestonicu izabrala kao grad u kojem će početi svoju megalomansku svetsku turneju. “Bow down, bit*hes”, što bi ona rekla. U prevodu na srpski – “Ko će biti Robin Hud? Ja ću biti Robin Hud!”

(Madonu i Ejmi Vajnhaus ovom prilikom, svaku iz svojih razloga, izostavljam sa liste.)

Bijonse jeste zvezda, trenutno jedna od najvećih na muzičkom nebu. Koncert u Kombank areni zaista jeste bio spektakl. Dakle, ne (samo) koncert, već spektakl. Precizna dva sata, bez bisa, mnogo plesa, muzike, vatre i priotehnike, nezaobilazni plesači i plesačice, video poruke i konfete… Možda su svi dole iskucani redovi samo traženje dlake u jajetu, ali hajde da vidimo šta nam je donela Bijonse, “Kraljica B”, gospođa Karter.

Još od prvih taktova pesme “Crazy in Love” znalo se da će kao solo izvođačica nadmašiti slavu grupe “Destiny’s Child” u kojoj je počela i koja je, čini se sa ove distance, bila samo odskočna daska za Bijonse. Krunisanje te karijere upravo predstavlja turneja “Šou gospođe Karter” (The Mrs. Karter Show World Tour) koju Bijonse otvara više nego jasnim video zapisom u kojem seda na tron. Potom dva sata pokazuje i dokazuje zašto je tron zaslužila. Nastup počinje ženskom himnom “Run The World (Girls)” kojom je Bijonse odmah demonstrirala svoje, zaista neverovatne plesačke sposobnosti. Nažalost, odmah je postalo jasno da će veći deo pevačkog zadatka, bar tokom bržih pesama, odraditi prateći vokali. Iako smo se mogli uveriti da višemilionska produkcija funkcioniše besprekorno, (najmanje) dva peha otkrila su da Bijonse ne može savršeno da igra i peva, pa u pomoć osim pratećih vokala priskače i plejbek.

Ukoliko odaberemo da verujemo u to kako je plejbek bio rezervisan samo za dinamične hitove, Bijonse onda svoj glas nije štedela tokom balada i pesama koje nisu tražile zahtevnu koreografiju.

Izvođenje pesme “Why Don’t You Love Me” sa naglašenim džez ritmovima hvale je vredno, publika je briljirala dok je Bijonse izvodila baladu “1+1, a sve je dovedeno do usijanja kada je kranom “preletela” do manje bine postavljene na zapadnoj strani partera. Verovatno najiskreniji deo koncerta, uz hitove “Survivor”, “Love on Top” i “Irreplaceable”, koji je publika zdušno pozdravila pevajući “To the left, to the left”.

Insistiranje na ženskoj snazi i nezavisnosti ono što Bijonse razlikuje od svojih brojnih koleginica. Na trenutke, sav taj feminizam stoji na klimavim nogama kada u jednom od video zapisa govori u moći, zaključujući da će svu svoju moć iskoristiti da bude “naša nevaljala devojčica”. Tako dolazimo do celina koje su odisale seksipilom, uz vatrene plamenove i seksi plesačice. Sve i da je plejbek u pitanju, ko bi mogao da joj zameri bilo šta tokom izvođenja strastvenih singlova “Baby Boy” ili “Naughty Girl”. Kombinujući svoje najveće hitove “Crazy in Love” i “Single Ladies”, Bijonse je celu atmosferu podigla do usijanja, a hiljade devojaka na tribinama i u parteru dizanjem ruke u vazduh odgovorilo je na zahtev svoje miljenice: “All the single ladies, now put your hands up!”

Nakon skoro dva sata eksplozije, presvučena po ko zna koji put, Bijonse je bez muzičke pratnje otpevala “I Will Always Love You”, hit koji je obeležio karijeru njenog uzora, preminule pevačice Vitni Hjuston, da bi potom sve bilo završenom njenim hitom “Halo”.

I da, jeste dobila zastavu Republike Srbije od fanova iz prvog reda. Ne, nije ju je ogrnula kao što je to uradila Dženifer Lopez. Nije bilo ni bisa, samo su se upalila svetla i dala nam znak da je koncert gotov.

Šta vi mislite, je li to dovoljno za spektakl?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: