Marisa Nadler u Novom Sadu 19.04.

Kultna američka kantautorka Marisa Nadler održaće svoj prvi koncert u Srbiji u petak 19. aprila, u novosadskom Studiju "M". Uz nju, publici će se predstavuiti i zagrebačka kantautorka Nina Romić.

Izvor: B92

Utorak, 26.02.2013.

12:45

Default images

Neponovljivi glas američke kantautorke Marise Nadler odvešće vas u sazvežđe žanra koji možemo nazvati Dream Folk. Ova mlada umetnica iz Bostona u svojim pesmama, visoko poetskim pričama, nudi krhkost, ezoteriju i gotiku Edgara Alana Poa kao i pastoralnu ambijentalnost protkanu blagim i omamljujućim meco sopranom. Aranžerski, njena muzika često je svedena na minimum, a Marisa je najefektivnija kada svoje storije o ljubavi, samoći, melanholiji, i izmišljenim svetovima i njihovim glavnim akterima prezentuje samo uz gitaru.

Muzika koja može da se uklopi u sva godišnja doba i raspoloženja. Putovanja u najintimnije kutkove vaše ličnosti...to su mesta gde ćete pronaći Marisin glas i otkriti jedno drugačije poimanje novog folka. Poznato je da se ova kantautorka često koristila i drugim sferama umetnosti koje su joj pomogle u izgradnji sopstvenog stila i visoko kvalitetnih albuma. Stare tehnike ilustracija, slikarstva, knjigovezanja i duboreza bili su smernica obllikovanja Marissinog sviračkog i pevačkog dojma koji će kod pažljivog slušaoca sigurni biti prikazan u pravom svetlu.

Sve je počelo sa albumom "Ballads of living and dying" a, u nešto manje od deset godina rada, Nadlerova se pokazala kao vrsni tekstopisac i unikatan muzičar. Najznačajniji radovi svakako su "Bird III: Bird on water" (Best female artist in 2007.), kao i album "Marissa Nadler" iz 2009. kojeg mnogi kritičari smatraju za jedno od najboljih i najsofisticiranijih folk izdanja prošle dekade. U maju prošle godine izlazi i poslednji, šesti album "The Sister", a Marisa će u okviru njegove turneje po prvi put posetiti našu zemlju. Ekskluziva ovog gostovanja je da će Nadlerova održati samo jedan koncert u regionu i to u Novom Sadu 19.04.2013. Akustika novosadskog STUDIJA "M" biće odlična kopča i zvučna zavesa od snova između autorke i publike koja već, sa velikim ushićenjem, čeka ovaj muzički događaj.

Nina Romić, mlada kantautorka iz Zagreba. Ova autorka izvodi balade uz pratnju akustične gitare. Godine 2006. snimila je EP u saradnji sa dubrovačkom grupom Izae. U svoj repertoar uvrštava i hrvatske tradicionalne napeve. Godine 2007., sarađivala je sa Dunjom Knebl na albumu "Kite i kitice" koji je osvojio prve nagrade u kategoriji najboljeg etno albuma u Hrvatskoj i u BiH. Saradnja s Dunjom se nastavlja iduće godine kada snima album "Dođe Božić, oj koledo", i sudeluje na albumu „Spevala mi papiga".

Autorska muzika koju izvodi može se okarakterisati kao melanholična i psihodelična akustika, sa primesama folka - u kontekstu minimalističnog stvaranja i izvođenja a-capella napeva uz povremenu pratnju instrumenta, na način na koji su radili naši stari - iskreno, bez pretenzija i iz srca. Godine 2010. izlazi joj album prvenac nazvan "Daljine" (Aquarius records) koji je od strane kritike izvrsno ocenjen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: