BF: Obeležena Islamska Nova godina

Beogradska filharmonija predvođena gruzijskim dirigentom Rubenom Gazarjanom i solistkinja, turska pijanistkinja Gulsin Onaj održali su večeras u Kolarčevoj zadužbini koncert kojim je obeležena Islamska 1435. godina.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.10.2013.

22:29

Default images

Koncert iz ciklusa "Nove godine" koji je Beogradska filharmonija počela pre dve sezone sa ciljem da promoviše različitost i multikulturalizam, večeras je brojnoj publici približio raskošni svet Orjenta.

Orkestar mekog, plemenitog tona, živopisnih boja, na samom početku koncerta uveo je publiku u drugačiji, tajnoviti svet, Ples sedam velova iz opere "Saloma" Riharda Štrausa (1864-1949) toliko je bio stvaran da je publiku kao čarobnim štapićem preneo u svet bajki.

Najpoznatije stranice ove orjentalne muzičke drame prema libretu Oskara Vajlda, Salomin ples, biblijska priča sa poreklom u vavilonskoj mitologiji, raskošna je muzika prepuna emocija obojena snažnim orjentalnim elementima.

Orjentalna muzička bajka nastavljena je muzikom velikog španskog kompozitora Manuela de Falje(1876-1946) "Noći u španskim vrtovima" inspirisanom islamskom kulturom koja je ostavila snažan pečat u njegovoj postojbini Andaluziji.

Koncert za klavir i orkestar "Noći u španskim vrtovima", predivne muzičke slike Alhabre i bašte jasmina koje okružuju letnju palatu harema, snaga, senzualnost, strast, neobična skala osećanja izneta je u izvanrednom dijalogu Beogradske filharmonije i najpoznatije turske pijanistkinje srednje generacije koja je prvi put nastupila pred beogradskom publikom.

Ona je svirala na svim kontinentima u 68 država, od Venecuele do Japana, imala je koncerte u najvećim svetskim muzičkim centrima i nastupala kao solista sa velikim svetskim orkestrima i dirigentima.

Kao izvršni interpretator Šopenovih kompozicija, 2007. godine dobila je Državni orden Poljske za doprinos poljskoj kulturi. U rodnoj Turskoj, nosilac je počasne titule Nacionalnog umetnika.

U drugom delu novogodišnjeg koncerta Beogradska filharmonija povela je publiku u mitsku priču simfonije "Antar" Nikolaja Rimskog-Korsakova (1844-1908), bajku o velikom ratniku iz arapske literature koji je u pustinji spasao gazelu, odnosno čarobnicu Gul Nazar, kraljicu od Palmire.

Kroz složenu muzičku bajku od četiri stava Beogradsku filharmoniju je izvanredno predvodio Gazarijan, glavni dirigent Virtemberškog kamernog orkestra iz Hajlbrona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: