"Dah teatar" nosilac projekta EU

Centar za pozorišna istraživanja “Dah teatar“ prva je organizacija iz Srbije kojoj je Evropska komisija za obrazovanje i kulturu odobrila aplikaciju da bude nosilac, kordinator projekta u okviru programa EU Kultura 2007-2013, rečeno je na konferenciji za novinare u ministarstvu kulture.

Izvor: Tanjug

Petak, 13.05.2011.

16:17

Default images

Državna sekretarka Snežana Stojanović Plavšić je kazala da je ovo prvi put od kako je Srbija zvanično pristupila programu EU Kultura 2007-2013 da na konkursu jedna naša organizacija dobije sredstva kao nosilac projekta.

"Od 2008. godine iz Srbije su u ovom programu uspešno aplicirale brojne organizacije i institucije u oblasti kulture uz pomoć kancelarije ministarstva kulture Tačka kulturnog kontakta koju smo i formirali iz tog razloga", kazala je Plavšićeva.

Ona je istakla da su podršku EU 2008. i 2009. godine dobila po četiri aplikanta iz Srbije, 2010. godine bilo ih je devet, a ove godine čak 14 naših institucija i organizacija u oblasti kulture partneri su u projektima.

"Evropska komisija odobrila je "Dah teatru" za projekat "Ne/vidljivi grad" koji će raditi sa evropskim partnerima, umetničkim organizacijama iz Danske, Velike Britanije, Makedonije i Francuske 153.325 evra, vrednost projekta je 360.000 evra i partneri su dužni da učestvuju sa polovinom sredstava", kazala je ona.

Plavšićeva je dodala da će Ministarstvo kulture pomoći “Dah teatru“, jer ceni organizacije koje obezbeđuju sredstva sopstvenim naporima.



Direktorka projekta "Ne/vidljivi grad" Maja Mitić, član “Dah teatra“ od osnivanja 1991. godine kazala je da odobrenje Evropske komisije da budu nosilac projekta u ovoj godini smatraju kao poklon za jubilej, 20 godina rada.

"Ovaj projekat se bavi manjinama i tolerancijom, marginalnim grupama u društvu, dobio je najviše poena na konkursu jer je poenta da i mi pokažemo svoje kulturne vrednosti u zemljama partnerima", kazala je Mitić.

Pilot projekat "Ne/vidljivi grad" izveden je 2005.godine u Beogradu, potom u nekoliko gradova u Srbiji.

Tema ambijentalnih predstava u gradskom prevozu je multietnička istorija, nevidljivi grad se bavi nevidljivim susedima sa kojima smo odrasli a kojih smo u teškim godinama rata počeli da se stidimo, ispričala je rediteljka projekta Dijana Milošević.

Ona je kazala da će sa evropskim partnerima izvesti zajednički "Ne/vidljivi grad" u Beogradu od 11. do 20. juna u okviru proslave 20. godina Dah tetra, a potom slede izvođenja u Makedoniji, Engleskoj, Danskoj i Francuskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: