Noćni razgovori u Slobodnoj zoni

Filmski festival Slobodna zona (7 – 13. novembar) će i ove godine publici u Beogradu, Nišu i Novom Sadu ponuditi prateći program pod nazivom "Noćni razgovori".

Izvor: B92

Petak, 01.11.2013.

22:09

Default images

Određenim festivalskim danima, posle večernjih projekcija, gosti iz zemlje i regiona, razgovaraće o filmu, idejama koje on pokreće, kao i o pitanjima koja duboko tište ovdašnje društvo, i to na način različit od svega onoga što se na javnoj, a naročito medijskoj sceni, može videti i čuti.

Filmovi koji motivišu "Noćne razgovore" Slobodne zone upućuju na čitave regije neslobode koja duboko nagriza ovdašnje društvo (i ne samo ovdašnje): na nevidljive ljude (LGBT populaciju, migrante) čiji pokušaji da postanu vidljivi izaziva nasilje; na nasilje koje, u svojoj nemoći da se izbori sa izazovima savremenosti, proizvodi sama zajednica kroz institucije (škola, policija) koje bi, zapravo, trebalo da je ojačaju; na strategije otpora nepravdi, koji biva amortizovan gotovo i pre nego što se artikuliše kao otpor. Prvo veče, 8. novembra, očekuje je nas razgovor "Migranti u našim životima", inspirisani filmom Vinsenta Dietrea "Žores", pričom o ljubavi dvojice muškaraca koji, uprkos svemu, ne mogu da se oslobode osećaja da rade nešto zabranjeno, i njihova priča počinje da liči na izgnanstvo slično izgnanstvu migranata, koji ulaze u naš prostor, u naše vidno polje, u naše živote, a da ne postaju vidljivi, niti uistinu pronalaze mesto u našim svetovima, našim ličnim opsesijama i zanosima. Oni kao da su nešto drugo, oni su migranti u našim životima.

Učesnici razgovora su Jelisaveta Blagojević, filozofkinja, vanredna profesorka na Fakultetu za Medije i komunikacije Univeriteta Singidunum, Adriana Zaharijević, filozofkinja, saradnica na Fakultetu političkih nauka, Jovan Čekić, filozof, profesor na Fakultetu za Medije i komunikacije Univerziteta Singidunum.

Razgovor na istu temu biće organizovan nakon projekcije filma "Žores", 10.novembra u Niškom kulturnom centru i 13. novembra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu.

Učesnici razgovora u Nišu su Adriana Zaharijević, Nikola Dedić, istoričar umetnosti, profesor na Filozofskom fakultetu u Nišu, Bojan Blagojević, filozof, asistent na Filozofskom fakultetu u Nišu i Dragan Đorđević, aktivista, Odbor za ljudska prava Niš, a u Novom Sadu Aleksandra Đerić, kulturoškinja, Zavod za kulturu Vojvodine i Zoran Paunović, teoretičar književnosti, profesor na Filološkom fakultetu.
Èasovi harmonije
Drugo veče razgovora biće organizovano 9. novembra nakon projekcije filma reditelja Emira Baigazina "Časovi harmonije", u kome se otvaraju vrlo kompleksna i osetljiva pitanja koja su aktuelna i u Srbiji danas, a to je nasilje u srednjim školama. U razgovoru pod nazivom "Sklad nasilja" zapitaćemo se da li obrazovni sistem podstiče licemerje, lični i kolektivni kukavičluk, dok se institucije pokazuju kao samosvrhovite mašinerije sačinjene od rđavog ljudskog materijala i da li umesto slobodnih i odgovornih mladih ljudi.

U razgovoru na ovu temu učestvovaće Isidora Jarić, sociološkinja, profesorka na Filozofskom fakultetu u Beogradu, Dragan Popadić, socijalni psiholog, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu i Aleksandar Weisner, politikolog, direktor Škole bez nasilja. Na trećem razgovoru "Subverzija i kooptacija" (10.novembra), razmatraće se o kakvoj je slobodi reč tamo gde svaki pokušaj otpora određenoj državnoj mašini, ili dobro definisanoj društvenoj strukturi, ne biva naprosto slomljen, već prisvojen, uvučen u samu strukturu i na taj način načinjen nedelotvornim.

Na ovu dilemu nailazi anarho-umetnička moskovska grupa Vojna (Rat), u dokumentarnom filmu Andreja Grijaceva "Sutra", koja svoje subverzivne performanse snima i postavlja na internet, računajući na to da će, pre ili kasnije, biti uhapšeni, te u svoj umetničko-politički performans uračunava i kaznu i boravak u zatvoru. Šta to ovi ruski umetnici poručuju svojim (samo)ironičnim noćnim akcijama, svojim komičnim (i duhovitim) subverzijama, odsustvom svake herojske poze pokušaće da proniknu Igor Štiks, pisac (Pravni fakultet, Univerzitet u Edinburgu) i Srećko Horvat, filozof i publicista iz Zagreba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: