Robin Tik i Farel će morati na sud

Porodica pokojne soul zvezde Marvina Geja rešila je da Robina Tika, Farela Vilijamsa i kompaniju EMI tuži zbog povrede autorskih prava, jer smatra da su bez dozvole u pesmi "Blurred Lines" korišćeni delovi pesme Gejovog velikog hita "Got To Give It Up".

Izvor: Izvor: BBC

Petak, 01.11.2013.

16:09

Default images

Troje dece Marvina Geja su nakon prilično oštre polemike sa Farelom Villijamsom i Robinom Tikom u javnosti oko autorstva pesme "Blurred Lines" rešili da svoja prava zaštite na sudu, a u tužbi je naveden i zahtev za delom profita koj je prodajom ove pesme ostvaren do sada, kao i procenat od buduće zarade.

Ovaj potez dece Marvina Geja je delimično izazavan i Tikovim i Vilijamsovim sudskim zahtevom u avgustu, u kome su zatražili da sud donese zvaničnu odluku da njihova pesma nije plagijat.

U njihovom podnesku sudu oni su tvrdili da ne postoje ključne sličnosti između te dve pesme, koje bi ukazivale da je pesma "Blurred Lines" plagijat numere "Got To Give It Up".

Međutim, u tužbi koju su podnela Gejova deca oni citiraju delove intervjua magazinima koje je dao Robin Tik i u kojima kao "direktnu inspiraciju" za pesmu "Blurred LInes" navodi "Got To Give It Up". Takođe su naveli da je i Tikova pesma iz 2011. godine "Love After War" nedozvoljeno koristila delove pesme Marvina Geja "After The Dance War" iz 1976. godine.

Oni takođe napominju da je kompanija EMI trebalo da spreči neovlašćeno iskorišćavanje Gejovih autorskih dela, umesto što je svojim nečinjenjem dovela do sukoba između naslednika i izvođača koji su bez dozvole koristili delove pesme "Got To Give It Up".

"Ovo je direktno dovelo do toga da je EMI podržao autore pesme "Blurred Lilnes", a da nije vodio računa o tome da li su povređena prava naslednika Marvina Geja", piše u tužbi koja je podnesena sudu protiv Robina Tika, Farela VIlijamsa i izdavačke kuće EMI.

"Iako još uvek nismo videli tužbu, nekoliko puta smo se izjašnjavali u vezi sa tim slučajem i ostajemo pri tvrdnji da se ne radi o povredi autorskih prava, jer su to na osnovu analiziranja obe pesme zaključili vodeći muzikolozi i žao nam je što je porodica Gej, o čijim interesima vrlo vodimo računa, ovoga puta poslušala loš savet advokata", piše u saopštenju kompanije.

Da li nakon preslušavanja obe verzije pesme, smatrate da je pesma "Blurred Lines" plagijat?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: