Dan za istinite priče na Sinemaniji

Treći dan filmske revije Sinemanija u Sava centru, obeležiće dva filma zasnovana na istinitim događajima – “Peti stalež” Bila Kondona i “Zločin u ledu” Skota Vokera.

Izvor: B92

Petak, 01.11.2013.

09:01

Default images

Film “Peti stalež” prva je filmska priča Džulijanu Asanžu i njegovom uzdrmavanju sveta nakon što je osnivanjem VIkiliksa i objavljivanjem specijalnih izveštaja otkrio niz tajnih podataka zbog kojih su se vlade moćnih svetskih zemalja našle u nebranom grožđu.

“Mogu proći vekovi pre nego što shvatimo značenje Vikiliksa i to kako su revolucionalizovali širenje informacija. Budući da je sve još u toku, ovaj film ne teži ka tome da bude zaključak. Umesto toga, hteli smo da snimimo dramu koja istražuje izazove transparentnosti i koja, nadamo se, oživljava i obogaćuje debatu koju je započeo Vikiliks”, tvrdi reditelj filma Bil Kondon.

Nakon septembarske premijere filma na festival u Torontu, kritika nije veoma pozitivno ocenila ostvarenje, ali je glavni glumac Benedikt Kamberbač dobio odlične kritike na račun svog portretisanja Asanža.

Ni čelni ljudi Vikiliksa, kao ni sam Asanž, nisu bili zadovoljni onim što film prikazuje, pa su objavili opširan izveštaj koji ukazuje na brojne manjkavosti filma. Još jedno ostvarenje zasnovano na istinitim događajima koje će publika imati priliku da vidi na Sinemaniji jeste triler “Zločin u ledu” Skota Vokera.

Film je zasnovan na događajima oko najokrutnijeg aljaškog serijskog predatora, Roberta Hansena, koga igra Džon Kjuzak. Reč je o naizgled uglednom porodičnom čoveku koji je tokom 12 godina sistematično oteo više od 24 žene i prebacivao ih u divljinu radi lova.

Kad principijelni i predani policajac, narednik Džek Halkomb (Nikolas Kejdž), na ulici pronađe Sindi Polsen (Vanesa Hadžens), jedinu Hansenovu preživelu žrtvu, ona postaje ključna za saradnju koja će napokon Hansena privesti pravdi. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: