O blogu kao vrsti književnosti

Forum 55. Beogradskog sajma knjiga održan u petak nije imao pretenzije da odgovori na pitanje "može li se pisanje na blogu, fejsbuku, ili četovanje smatrati nekim novim oblikom književnosti", kako je naslovljena ta tribina, ali je ukazao na sve veći njihov uticaj na naš društveni, pa i književni život.

Izvor: B92

Petak, 29.10.2010.

23:07

Default images

Na to su ukazale urednica bloga na sajtu RTV B92 Vesna Dozet i blogerke Tatjana Vrhovec i Jelica Greganović koja je, poput nekolicine javnih ličnosti, svoje tekstove na blogu pretvorila u vrlo tražene knjige. One su ocenile da je "blog drugo ime za slobodu", "pribežiste nezavinog novinartva", "paralelna stvarnost aktuelnoj", "u nekoliko i vrsta rijalitija, s obziom na ekstrovertnost koja je odlika pisanja na blogu". Svako ko ima ppotrebu da iznese lični stav može to da uradi na blogu koji je neka vsta ličnog dnevnika.

Greganovićeva je, ipak, napomenula da to mešanje javnog i pivatnog nije rijaliti šou, jer se piše sa vremenskom distancom i zato što je nase, lično biramo o čemu pišemo, dotičući se samo onoga što je univerzalno i što se dešava i drugima.

Pitanje moderatorke razgovra, književne kritičarke Jasmine Vrbavac da li je ta količina slobode koju omogućava pisanje na blogu dovoljna ako nema interakcije ostalo je bez odgovora.

Primećeno je, pak, da su neke od društveno korisnih akcija koje su pokrenute putem bloga dale rezultate, ili makar izazvale reagovanja koja su rezultirala na pravi način u nekim drugim sredinama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: