Naslovna strana

SMMRI (Strategic marketing & media research institute)
ISTRAZIVANJE JAVNOG MNJENJA

Novembar 2000

Istrazivanje agencije Strategic Marketing obavljeno je u periodu od 19. do 22.-og novembra, na uzorku od 2160 ispitanika sa pravom glasa sa teritorije Srbije bez Kosova. Istrazivanje je obavljeno u 110 mesnih zajednica Srbije sa po 20 ispitanika po tacki ispitivanja. Za vas smo pripremili najzanimljivije delove izvestaja, a kompletan izvestaj mozete naci ovde (PDF). Narucilac istrazivanja bio je Medija Centar.

 

PREDSTOJECI IZBORI

 

Buduci Parlament Srbije bi na osnovu trenutnog raspolozenja javnog mnenja mogao da ima samo tri grupacije u izrazito neravnopravnom odnosu, s obzirom da bi se za DOS opredelilo 61.4% gradjana sa pravom glasa, za SPS 16,1%, za SRS 4.9%, za SPO 2.6%, a za sve ostale stranke zajedno 1,5%. Onih koji nisu opredeljeni ili koji sada kazu da nece izaci na izbore je svega 13,5%. Kada se ovi procenti svedu na one koji su opredeljeni i koji verovatno izlaze na izbore, dobija se da samo DOS, SPS i SRS imaju dovoljno biraca da predju kvotu za ulazak u Parlament. Pri tome bi DOS imao tro-cetvrtinsku vecinu. U narednih mesec dana DOS ce najverovatnije sacuvati svoj rejting; moze ga smanjiti ukoliko dodje do cepanja unutar DOS-a ili povecati na racun SPS. Trenutni rejting DOS je znacajno veci od onog ostvarenog na Saveznim izborima, a novi biraci se regrutuju prakticno iz svih stranaka. Deo biraca tvrdi da je glasao za DOS, iako je ocigledno da nisu. SPS ima vece sanse da pokvari, nego da popravi svoj rejting.

 

Od onih koji su sada za DOS, a priznaju da nisu glasali za DOS 24. septembra 2000, svaki osmi je bivsi glasac SPS-a, svaki sedmi SRS-a, svaki treci SPO-a, skoro svaki drugi koji je bio za neke manje stranke i svaki treci je bio neglasac .

 

 

Iako vecina DOS bira a smatra jedinstvo DOS-a sustinski bitnim, ako bi morali da se opredele za pojedinacnu stranku, ogromna vecina je za DSS (39% od ukupnog birackog tela). Slede, sa daleko nizim rejtinzima, SPS, SRS, SPO, DS, NS, LSV, GSS itd.

Kako je navodjenje stranaka bilo prepusteno ispitanicima, neki su navodili i G17, odnosno G17 plus, tako da bi se, kao stranka, plasirali visoko.

Znacajno veci procenat pozitivnih ocena u odnosu na negativne ima DSS (68.1%:12.3%), G17 plus (56.3%:21.4%), OTPOR (49.7%:28.3%), GSS

(42.1%:27.0%) i NS (39,1%:28,4). Ostale stranke DOS-a su uravnotezene ili nemaju veliku poznatost.

 

OCENA RADA DOS-a

Bez obzira na brojne probleme, skoro 60% populacije je potpuno ili delimicno zadovoljno radom novih vlasti. Ipak, potpuno zadovoljstvo iskazuju jedino pripadnici DOS-a, dok je vecina drugih tek delimicno zadovoljna.

 

KOSOVO

Za cetvrtinu populacije Kosovo je izgubljeno. Glasaci lojalni bivsoj vlasti smatraju da je Kosovo i dalje deo Srbije i Jugoslavije (64%), iako deo njih dopusta da je privremeno izgubljeno (16%). Povratak raseljenih lica na Kosovo, vecina ispitanika ne smatra mogucim na kratak rok, a znacajan deo populacije smatra da nije uopste moguc. Zanimljivo je da opredeljeni za DOS smatraju da ce nove vlasti doprineti pronalazenju resenja za Kosovo, a SPS-ovci smatraju da DOS nece pronaci resenje.

Skoro 60% glasaca DOS-a smatra da ce nove vlasti doprineti resavanju pitanja Kosova. S druge strane, svaki sedmi pristalica bivse vlasti ima takvo misljenje. Na nivou ukupne populacije, po ovom pitanju ima oko 45% 'optimista', dok 'pesimista' (onih koji smatraju da vise nemamo uticaja na to pitanje) ima oko jedne cetvrtine.

 

CRNA GORA

Vecina ispitanika se izjasnila za opstanak zajednicke drzave, mada se DOS zalaze za redefinisanje medjusobnih odnosa. I pored zalaganja za zajednicku drzavu sa Crnom Gorom, mnogi smatraju da Crna Gora predstavlja prepreku u resavanju problema - i po tom pitanju su saglasni DOS i SPS. Zanimljivo je da je ime Jugoslavija i dalje privlacno za najveci broj ispitanika.

Kakvu drzavu treba da cine Srbija i Crna Gora ?

Kako treba da se zove zajednicka drzava ?

Da li Crna Gora trenutno ometa resavanje problema?

 

HAG

Analizom odgovora na temu strane pomoci i i Haskog tribunala, generalno, moze se reci da je sumnjicavost i ksenofobija daleko izrazenija kod pristalica stranaka koje su izgubile na septembarskim izborima. Haski tribunal je stroziji prema Srbima, tako misli vecina gradjana (74%). Samo 7,5% gradjana veruje u objektivnost i nepristrasnost tribunala, i to su iskljucivo pristalica DOS-a i SPO-a.

Pristalice SPS-a, JUL-a i radikala imaju izrazito negativan stav i veliko nepoverenje prema Haskom tribunalu. U skladu sa iskazanim nepoverenjem, preovladava stav da Jugoslavija ne treba da saradjuje (78%) sa tribunalom i ne treba da isporuci optuzene za ratne zlocine (55%).


© FreeB92, 2000