PREDSEDNICKA LISTA

Slobodan Milosevic

Slobodan Milosevic rodjen je 1941. godine u Pozarevcu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1964. godine. Ozenjen je dr Mirjanom Markovic, predsednicom JUL-a, imaju kcerku Mariju i sina Marka.
Karijeru je zapoceo kao savetnik za privredu gradonacelnika Beograda. Kasnije je obavljao funkciju generalnog direktora Tehnogas, a zatim i funkciju predsednika Beogradske banke. Godine 1984. postao je predsednik Gradskog komiteta SK Beograda. Maja 1986. izabran je za predsednika Predsednistva CK SK Srbije.
Prelomni momenat u njegovoj politickoj karijeri desio se aprila 1987. godine u Kosovu Polju. Za vreme sastanka lokalnih funkcionera u kome je ucestvovao i Milosevic, ispred zgrade u kojoj se odrzavao sastanak, zapoceo je protest Srba, nezadovoljnih svojim polozajem u Pokrajini. Doslo je do intervencije policije, nakon cega se na prozoru zgrade pojavio Milosevic i izgovorio cuvenu recenicu "Niko ne sme da vas bije".
Nakon toga, Milosevic postaje nesporni lider srbijanskih komunista, obracunava se sa protivnicima kako u samoj Srbiji, tako i u pokrajinama i u Crnoj Gori. 1989. postaje predsednik Predsednistva Srbije, a na prvim visepartijskim izborima, decembra 1990. izabran je je za predsednika Republike Srbije. Na prevremenim predsednickim izborima 1992. ponovo biva izabran, i to je do ovih izbora, poslednji put da je Milosevic direktno ucestvovao u izborima.
Skupstina SRJ ga je 23. jula 1997.-e izabrala za predsednika savezne drzave.

Vojislav Kostunica

Vojislav Kostunica je rodjen 1944. godine u Beogradu. Zavrsio je Pravni fakultet u Beogradu 1966. Na Pravnom fakultetu je 1970. magistrirao s tezom "Politicka teorija i praksa ustavnog sudstva u Jugoslaviji" i doktorirao 1974. godine sa tezom "Institucionalizovana opozicija u politickom sistemu kapitalizma". Asistent na Pravnom fakultetu bio je 1970-74. Godine 1974, u vreme politickih progona na Univerzitetu, iskljucen je iz nastave zbog podrske profesoru Mihajlu Djuricu, koji je kritikovao ustavna resenja iz 1974. Morao je da napusti fakultet. Znatno kasnije, 1989. godine, odbio je ponudu da se kao profesor vrati na fakultet sa koga je bio izbacen. Od 1974. radi u Institutu drustvenih nauka, a od 1981. u Institutu za filozofiju i drustvenu teoriju kao visi naucni saradnik i jedno vreme njegov direktor. Objavljuje radove iz oblasti ustavnog prava, politicke teorije i politicke filozofije. Autor knjiga "Politicki sistem kapitalizma i opozicija", "Stranacki pluralizam ili monizam" (sa Kostom Cavoskim). Bio je clan redakcije ili glavni i odgovorni urednik vise uglednih pravnih i filozofskih casopisa kao sto su Arhiv za pravne i drustvene nauke, Filozofske studije, Filozofija i drustvo, Theoria. Clan je Srpskog PEN centra. Osamdesetih godina angazuje se u zastiti ljudskih prava, posebno u Odboru za odbranu slobode misli i izrazavanja. Godine 1989. jedan je od osnivaca Demokratske stranke. Predsednik je Demokratske stranke Srbije od njenog osnivanja 1992. godine. Narodni poslanik u Skupstini Srbije bio je od 1990. godine do 1997. godine.

Tomislav Nikolic

Tomislav Nikolic rodjen je 15. februara 1952. godine u Kragujevcu, gde se skolovao i zavrsio Tehnicku skolu, gradjevinski smer. U mladosti se bavio atletikom. U tom gradu je studirao Pravni fakultet, ali je skolovanje prekinuo i 1971. godine poceo da radi kao sef gradilista na pruzi Beograd-Bar. Nakon toga radio je u Majdanpeku, Beogradu i drugim mestima. Godine 1978. je postao sef odseka za investicije i odrzavanje Komunalnog preduzeca u Kragujevcu. Nikolic je prvo bio clan Narodne radikalne stranke. Na njegovu inicijativu doslo je do ujedinjenja jedne frakcije te stranke i mesnih odbora Srpskog cetnickog pokreta Vojislava Seselja i stvaranja nove partije pod nazivom Srpska radikalna stranka (SRS). Do izbora za saveznog poslanika u Vecu gradjana 1992. godine, nalazio se na mestu tehnickog direktora Komunalnog preduzeca u Kragujevcu. Nakon republickih parlamentarnih izbora, u decembru te godine, postao je sef poslanicke grupe Srpske radikalne stranke u Skupstini Srbije.

Vojislav Mihailovic

Vojislav Mihailovic rodjen je 3. septembra 1951. godine u Beogradu. U vreme njegovog rodjenja otac mu je, kao informbiroovac, bio na Golom otoku. Prvi put ga je video kada je imao dve godine. Vojislav je unuk djenerala Dragoljuba Mihailovica. Ime je dobio po stricu koji je poginuo kao cetnik negde kod Foce 1943. Ozenjen je, ima dve kceri, Isidoru (13) i Evu (9). Diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu 1980. godine. Radio kao komercijalista u izdavackoj kuci "Slovo ljubve", potom bio advokat, pa presao u privatni biznis suvlasnik je firme koja prodaje "Pampers" pelene. Od kraja 1993. godine poceo da se bavi politikom kada je odredjen za nosioca izborne liste Deposa u Kragujevcu. Izabran je za poslanika, a potom (11. februara 1994) i za potpredsednika Skupstine Srbije (biran ponovo i u sazivu skupstine posle izbora 1997). Clan Predsednistva SPO-a od 1994. Na izborima '97. bio nosilac liste SPO-a na Cukarici; 22. januara 1999. izabran je za gradonacelnika Beograda.

Miodrag Vidojkovic

Miodrag Vidojkovic je kandidat koga je predlozila njegova Afirmativna stranka. Rodjen je 10. novembra 1936. u selu Cukurovac, opstina Aleksinac. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1961, a zatim godinu dana radio kao pripravnik u tadasnjem Valjevskom srezu. Takodje je radio kao pravobranilac opstine Svilajnac i kao sekretar te opstine, a zatim prelazi u beogradski Sekretarijat za zakonodavstvo Srbije, na mesto pomocnika sekretara za oblast ustavnog sistema. 1983. prelazi u Predsednistvo Srbije na mesto savetnika Predsednistva za ustavni sistem. 1989. izabran je za predsednika Skupstine opstine Rakovica, a u advokate prelazi 1992. Ozenjen je i ima dvoje dece.


© FreeB92, 2000

 


Untitled Document

PREDIZBORNE
STRANE B92

Predsednicki, savezni i lokalni izbori
24.09.2000


Republicki izbori
23.12.2000


PREDSEDNICKI KANDIDATI

Vojislav Kostunica
Vojislav Mihajlovic
Tomislav Nikolic
Slobodan Milosevic
Miodrag Vidojkovic

Ucesnici izbora
za Vece gradjana i
Vece republika


FREE B92
IZBORI 2000

Specijal
Emisije
Forum


PREDIZBORNI
PROGRAMI

DOS
SPO
SPS

[zip/doc]
[zip/doc]
[zip/doc]


ZAKONI

Proglasenje predsednika
Izborne jedinice
Izbor u Vece gradjana
Izbor u Vece republika


ENCIKLOPEDIJA IZBORA

Apstinencija
Biracko pravo
Bojkot
Cenzus
Izborna kampanja
Legitimitet i legalitet


REZULTATI PRETHODNIH IZBORA

1990
1992
1993
1996
1997
1998