Stratedzik Marketing
POLITICKI MONITORING VESTI NA ELEKTRONSKM MEDIJIMA
01.-07. septembar

Politicki monitoring obuhvata pracenje informativnih emisija na sest glavnih (nacionalnih i kvazi nacionalnih) televizijskih stanica (RTS, Studio B, TV Politika, BK Telekom, TV Crna Gora, YUinfo) i na cetiri znacajne lokalne televizijske stanice (TV Kragujevac, Gradska TV Nis, TV Pobeda, PalmaPlus).

U periodu od 1 do 7 septembra na ovim TV stanicama su se najcesce (u razlicitim kontekstima) pojavili ili pominjali Republicka vlada (350 puta, odnosno 2 sata i 31 minut), Slobodan Milosevic (308 puta, odnosno 4 sata i 5 minuta), Savezna vlada (275 puta, odnosno 2 sata i 29 minuta), , SPS (253 puta, odnosno 4 sata i 45 minuta), JUL (221 puta, odnosno 3 sata i 54 minuta), DOS (202 puta, odnosno 1 sata i 6 minuta), SPO (155 puta, odnosno 1 sata i 11 minuta), Vojislav Kostunica (145 puta, odnosno 48 minuta), Vojska Jugoslavije (116 puta, odnosno 1 sat i 18 minuta) i SRS (104 puta, odnosno 1 sat i 3 minuta).

Ova pojavljivanja su veoma razlicita kada se pogleda na kojima su kanalima bila i kom kontekstu. Primera radi Vojska Jugoslavije se pominje u 43.1% slucajeva na RTS 1 u prosecnoj duzini priloga od 43 sekunde i u kontekstu koji je izrazito naklonjen vlasti, a relativno neutralan prema opoziciji. Istovremeno, na TV CG VJ se pominje samo 5 puta sa prosekom duzine priloga od 26 sekundi i u kontekstiu koji je blago protiv valdajuce oligarhije oko predsednika Jugoslavije i sasvim neutralno u odnosu na opziciju u Srbiji.

Osnovni trendovi

U odnosu na prethodnu nedelju osnovno zapazanje je da stranke i kandidati relevantni za predstojece izborne aktivnosti dobijaju sve duzu minutazu.
Informativne emisije su, takodje, sve duze - na primer Dnevnik 2 na RTS 1, 7.septembra je trajao skoro 72 minuta.
Istovremeno izvesni prilozi su manje naglaseni: npr. aktivnosti savezne vlade su u prethodnoj nedelji obuhvatile oko 2 sata i 17 minuta, a ove nedelje oko 1 sat i 13 minuta.

Evo nekih najznacajnjih "dobitnika":

Kategorija

25.8-31.8.

1.9.-7.9.

Ukupno

RTS

Ukupno

RTS

SPS

2:42:46

1:24:17

4:45:47

2:59:21

JUL

1:34:06

0:47:02

3:54:03

2:29:09

DOS

0:28:18

0:03:22

1:06:49

0:26:35

Slobodan Milosevic

1:01:22

0:22:16

4:05:18

2:14:14

Vojislav Kostunica

0:13:11

0:00:37

0:47:58

0:20:03

Napomena 1: Slobodan Milosevic obicno nije licno prisutan na promocijama svoje liste ali je prisutan (u sve vecoj meri) kroz fotografije u publici. Istovremeno koalicija SPS-JUL se pojavljuje pod imenom SPS-JUL-Slobodan Milosevic.

Napomena 2: Zbog zajednickog nastupa liste SPS-JUL-Slobodan Milosevic vrlo je tesko precizno utvrditi minutazu pojedinacnih stranaka u okviru ove koalicije - ali je njihov zbir u prvoj nedelji septembra 8 sati 39 minuta, a zajedno sa Slobodanom Milosevicem skoro 13 sati vremena infomativnih emisija .

Zanimljivo je da se dr Mirjana Markovic pojavljuje relativno retko (ukupno 27 puta), ali zato ti prilozi obicno traju izrazito dugo (149 sekundi u poseku). Dr Markovic dobija i sve vecu ukupnu minutazu: 1:07:21 u odnosu na 0:16:44 iz prethodne nedelje.

Predsednicki kandidati

 • Slobodan Milosevic 308 pojavljivanja u ukupnom trajanju od 4 sata i 5 minuta (odnosno 11% od svih pojavljivanja i 14.1% od ukupnog vremena)
  On je srazmerno najvise prisutan na RTS-u, Politici, BK i Studiju B, po pravilu u pozitivnom konekstu. Slobodanom MIlosevicem se najvise bave kategorije bliske vlasti i cesto je definisan kao garant slobode, nezavisnosti, integriteta drzave i sl. I dalje su znacajno prisutne opste poruke karakteristicne za ovu fazu izbora. Slobodanom Milosevicem se bave i stranke u okviru DOS-a sa porukama koje se uglavnom odnose na odgovornost za razlicite aspekte trenutnog stanja u zemlji.

 • Vojislav Kostunica 145 pojavljivanja u ukupnom trajanju od 48 minuta (5.2% svih pojavljivanja, 2.8% ukupnog vremena)
  On je prisutan na RTS-u (u negativnom kontekstu), Studiju B (u razlicitim kontekstma) i na niskoj i kragujevackoj televiziji (umereno pozitivan kontekst). Vojislavom Kostunicom se najvise bave stranke samog DOS-a, ali su te poruke ili difuzne ili opste, tako da se stvara utisak da prava kampanja ovog predsednickog kandidata nije ni pocela. Novina u odnosu na proteklu nedelju je da je to (skoro jedini) predsednicki kandidat (osim Slobodana Milosevica) kojim se bave stranke koje konstituisu vlast, po pravilu sa negativnim porukama.

 • Tomislav Nikolic 67 pojavljivanja u ukupnom trajanju od 45 minuta (2.4% svih pojavljivanja, 2.6% ukupnog vremena)
  On je najvise prisutan na RTS-u i Studiju B (obicno u pozitivnom kontekstu). O Tomislavu Nikolicu gotovo jedino govori sam SRS.

 • Vojsilav Mihajlovic 66 pojavljivanja u ukupnom trajanju od 47 minuta (2.4% svih pojavljivanja, 2.7% ukupnog vremena)
  On se najvise pojavljuje na RTS-u (u razlicitim kontekstima), Studiju B, niskoj i kragujevackoj televiziji (obicno u pozitivnom kontekstu). O Vojislavu Mihajlovicu gotovo jedino govori sam SPO.

Ostala zapazanja

Aktivnostima republicke vlade najvise se bave RTS, Studio B i TV Politika, po pravilu u pozitivnom kontekstu. Istovremeno, niska i kragujevacka televizija se nesto manje bave republickom vladom i navode je i u negativnom kontekstu.

Lokalna opozicona vlast je jos jedna relativno cesto prisutna kategorija na RTS-u (u negativnom kontekstu) i kragujevackoj TV (u pozitivnom kontkstu).

Moguc uticaj

 • Preko 66.7% gradjana izmedju 18 i 70 godina je najmanje jedanput odgledalo priloge o JUL-u, Republickoj vladi, SPS-u, Saveznoja vladi i Slobodanu Milosevicu.

 • Gradjani koji su gledali ove priloge proseku su to cinili izmedju 24.6 i 14.8 puta.

 • Preko 60% gradjana izmedju 18 i 70 godina je gledalo bar jednom i priloge o: DOS-u, SRS-u, Saveznoj izbornoj komisiji, Tomislavu Nikolicu, Vojislavu Kostunici, Vojsci Jugoslavije.

 • Gradjani koji su gledali i ove kategorije u proseku su to cinili izmedju 9.2 i 4.9 puta.

Metodoloske napomene:

U centru paznje polickog monitoringa su licnosti i institucije koje su relevantne za izbore. Svi politicki subjekti koji se prate jednim imenom se oznacavaju kao kategorije. Ukupan broj kategorija koje se prate je odredjen znacajem tih politickih subjekata za predstojece izbore te kapacitetima samog projekta.

Za svaku posmatranu kategoriju (a to znaci politicku licnost ili instituciju) utvrdjuje se duzina trajanja pojavljivanja, najosnovnije karakteristike pojavljivanja (vizuelno i auditivno), kao i poruke i kontekst pojavljivanja.

Kada je rec o duzini trajanja moguce je da odredjena kategorija kapacitira kompletno trajanje priloga, blok u prilogu ili je samo spomenuta/prikazana u prilogu. U poslednjem slucaju dodeljuje se pausalnih 5 sekundi.

Ukoliko je (npr) u nekom prilogu prisutno vise kategorija i sve kapacitiraju potpuno prilog, cela duzina tog priloga se pripisuje svim kategorija u pitanju. Zato je ukupna duzina trajanja svih kategorija duza od ukupne duzine svih pregledanih emisija.

Istrazivanje je kvalitativno-kvantitativno. Prilicno raznorodne realne poruke svrstavaju se pod opste poruke (ili jos preciznije klase poruka) za koje se pretpostavlja da ih najbolje reprezentuju. Posto je projekat dinamican, poruke se stalno unapredjuju i preformulisu da bi sto bolje opisale smisao realnih poruka.

Kada je rec o proceni konteksta to je najsubjektivnija varijabla. Osnovna zamisao je da se proceni koliko je kontekst pojavljivanja odredjene kategorije bio za ili protiv "vlasti" odnosno za ili protiv "opozicije".

"Vlast" je vrlo siroko shvacena i obuhvata saveznu i srpsku vladu, crnogorsku opoziciju, te stranke i licnosti koje ih konstituisu.

"Opozicija" obuhvata sve opozicione stranke koje ne ucestvuju u vrsenju vlasti u Srbiji, vlasti u Crnoj Gori, i sve stranke i licnosti koje ih kostituisu.

Ocena "+2" za vlast znaci da je neka kategorija navedena u kontekstu izuzetno povoljnom za vlast, "+1" govori o umereno povoljnom kontesktu, "0" znaci "neutralan" kontekst, a "-1" i "-2" umereno odnosno vrlo nepovoljan kontekst za vlast. Ocene za opoziciju se analogno dodeljuju.

Za korektnu interpretaciju podataka od najvece je vaznosti imati u vidu koje su tacno emisije pregledane u posmatranom periodu.

Ilustracije u pdf formatu:


© FreeB92, 2000

 


Untitled Document

PREDIZBORNE
STRANE B92

Predsednicki, savezni i lokalni izbori
24.09.2000


Republicki izbori
23.12.2000


PREDSEDNICKI KANDIDATI

Vojislav Kostunica
Vojislav Mihajlovic
Tomislav Nikolic
Slobodan Milosevic
Miodrag Vidojkovic

Ucesnici izbora
za Vece gradjana i
Vece republika


FREE B92
IZBORI 2000

Specijal
Emisije
Forum


PREDIZBORNI
PROGRAMI

DOS
SPO
SPS

[zip/doc]
[zip/doc]
[zip/doc]


ZAKONI

Proglasenje predsednika
Izborne jedinice
Izbor u Vece gradjana
Izbor u Vece republika


ENCIKLOPEDIJA IZBORA

Apstinencija
Biracko pravo
Bojkot
Cenzus
Izborna kampanja
Legitimitet i legalitet


REZULTATI PRETHODNIH IZBORA

1990
1992
1993
1996
1997
1998