Insajder: Kako je RTB Bor postao zavisan od privatnika

Izvor: B92

Nedelja, 15.12.2013.

17:30

Default images

Međutim, istraživanje Insajdera pokazalo je kako je država prodala i pogone koji su RTB snabdevali sirovinama koje su neohodne za proizvodnju, zbog čega je ovo preduzeće sa novim vlasnicima potpisivalo dugoročne ugovore o snabdevanju. Tako su private firme kupovinom pogona dobijale siguran posao, a RTB postao zavisan od privatnika.

Zbog toga je RTB prilikom prodaje potpisivao i ugovore na 10 godina o snabdevanju peskom i gasovima sa novim vlasnicima, koji su tako praktično dobili i siguran posao.

B92: Koja je logika da prodate nešto što proizvodite, a onda odmah potpišete ugovore sa privatnicima

Milan Dejanovski, bivši direktor TIR (2009 – 2010.godina): Tako je odlučeno. Ja ne kažem da je to samo u našem generalnom menadžemntu odlučeno. Ja mislim da je malo i Agencija za privatizaciju, ministarstvo ekonomije...

B92: Da li ste vi...

Dejanovski: Nismo konsultovani uopšte, ne, ne, ne.

B92: Zar vam ne izgleda Bor obezbedjuje privatniku stabilan posao u budućnosti?

Dejanovski: I sigurno buduće tržište, da, ako bude radila ta Topionica

Prodajom Kisikane i Peščara proizvodnja u RTBu, odnosno u Topionici gde se ruda preradjuje u bakar zavisi od privatnika, a svaka evenutalna promena cene po kojoj će RTB kupovati pesak i kiseonik uticaće i na troškove proizvodnje bakra.

U isto vreme dok je država prodavala pogone od kojig RTBu zavisi proizvodnja sa obrazloženjem da imaju staru opremu i prave gubitke, ova društvena firma, uz podršku ministarstva ekonopmije ili Agencije za privatizaciju ulagala je milione evra u delatnosti koje nemaju veze sa rudarstvom – u ugostiteljske objekte, sredjivanje grada, ili ulazila u partnerstvo sa privatnim firmama koje otvaraju fabrike u Boru.

Nova emisija iz serijala Insajdera o RTB Boru, Rudnik dugova na programu je u ponedeljak u 21 sat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: