Insajder: Srbijagas gubi milione zbog posrednika

Izvor: B92

Četvrtak, 26.09.2013.

14:21

Default images

Jugorosgas, posrednička firma od koje Srbijagas kupuje skoro čitavu količinu gasa za potrebe privrede i građana u Srbiji, istovremeno je i vlasnik dela magistralnog gasovoda od Pojata do Niša i distributer gasa u južnom delu Srbije.

Ovo je, prema istraživanju Insajdera, dovelo do potpuno aprusrdne situacije jer posrednička firma Jugorogas prodaje Srbijagasu energent na ukrajinsko-mađarskoj granici po jednoj ceni, a zatim ga, kao distributer na jugu Srbije, u mestu Pojate ponovo kupuje od Srbijagasa po nižoj ceni.

U ovom poslu Jugorosgas profitira jer je Vlada ograničila cenu po kojoj Srbijagas prodaje u zemlji zbog očuvanja socijalnog mira.

Insajder na osnovu podataka prikupljenih od Agencije za energetiku i iz izveštaja državnog revizora izračunao koliko je Srbijagas izgubio samo u jednoj godini zbog ovakve trgovine.

Srbijagas je 2011. godine kupovao gas od Jugorosgasa po ceni od 456 dolara za hiljadu kubika. Isti taj gas ponovo je prodavao Jugorosgasu po ceni od 430 dolara. Na svakih hiljadu kubika, Srbijagas je u ovoj trgovini gubio 26 dolara. S obzirom da je Jugorosgas 2011. godine od Srbijagasa kupio 40.2 miliona kubika gasa, samo te godine Srbijagas je na ovaj način izgubio nešto više od milion dolara. Kada se tome dodaju troškovi transporta kroz Mađarsku od 46.5 dolara na hiljadu kubika, koje takođe plaća Srbijagas, ukupan gubitak ovog preduzeća u trgovini sa Jugorosgasom iznosio je više od tri miliona dolara.

B92: Nije jasno kako Agencija za energetiku može da toleriše situaciju gde se praktično dešava trgovina na štetu ne samo Srbijagasa nego i građana Srbije, zato što Srbijagas gubi pare, a građani će na kraju to da plate?

Ljiljana Hadžibabić, Agencija za energetiku: Pazite, nisu građani prepušteni samo Agenciji, znači po našem zakonu vrlo je jasno definisan nadležnost države, odnosno vlade, odnosno nadležnog ministarstva za energetiku i agencije.

B92: Dobro, ali jel možemo bar da prepoznamo da je to nenormalna situacija.

Hadžibabić: Nenormalna je sitaucija ako kupuješ skuplje nego što prodaješ. To je univerzalno nenromalna situacija.

Sve o tome koje su posredničke firme i kako uvedene u trgovinu gasom, ko je za to odgovoran i koliku zbog toga štetu trpe država i građani gledaćete u novoj epizodi Insajdera “Energetski (ne)sporazum” u ponedeljak u 21 sat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: