Vlada odobravala kredite, a nije znala kako se troši novac

Izvor: B92

Petak, 20.09.2013.

15:41

Default images

Samo u poslednjih godinu dana Srbijagasu, kog je Vlada Srbije odredila da sa ruskim Gaspromom vodi projekat Južni tok, odobreno je da povuče dva kredita: jedan od 30 miliona evra drugi od 75 miliona evra. Za te kredite država je garantovala budžetom odnosno sredstvima svih građana. Srbijagas je nedavno raspisao i tender za kredit od 75 miliona evra, a da predstavnici ministarstva energetike ne znaju koja je namena ovih sredstava. U odgovoru na pitanja Insajdera pomoćnik ministra Petar Stanojević navodi da je ministarstvo tek nedavno dobilo Studiju o izvodljivosti za projekat Južni tok.
"Državna komislija za Južni tok i MNE su studiju o izvodljivosti [za Južni tok] primili 19. juna 2013. godine, ali iz nje ne možemo tačno sagledati namenu novih 75 miliona evra. Trenutno je raspisan tender za nabavku tih sredstava. Izveštaj o nameni ovih sredstava je planiran okvirno za 30. septembar kada će biti ponovna sednica državne komisije", navodi se u odgovoru Petra Stanojevića kojI je juče dostavljen redakciji Insjadera.

Ovo praktično znači da su prethodna i aktuelna vlada sva dosadašnja ulaganja Srbijagasa zbog projekta Južni tok odobravale mnogo pre nego što je nadležnim organima dostavljena Studija o izvodljivosti - osnovni dokument koji treba da pokaže kako se novac troši, da li je cela investicija isplativa i kada će Srbija početi da prikuplja takse od gasovoda. S druge strane, direktor Srbijagasa Dušan Bajatović je izjavio još 2010. godine da je Studija o izvodljivosti završena i upućena ruskoj strani.

Zorana Mihajlović, ministarka energetike: Znate sve počinje i završiće se u Srbijagasu, samo je pitanje šta će da bude sa tim Srbijagasom u međuvremenu. Dakle Srbijagas je mesto gde mogu da se dobiju informacije i Srbijagas je mesto gde mi treba da dobijemo objašnjenje za neke stvari. I Srbijagas kada se budu završile sve analize ili, ne znam, istrage u vezi sa Srbijagasom, onda ćemo znati i šta se u stvari dešavalo u njihovim ćerka kompanijama.

B92: A da li ste imali takvu situaciju da vam Srbijagas kaže: "mi ne možemo da vam dostavimo taj podatak zbog klauzule o poverljivosti sa ruskim partnerima gde su oni većinski vlasnici"?

Zorana Mihajlović, ministarka energetike: Ne, sa Srbijagasom postoji drugi način komunikacije a to je da se desi da ne dobijemo odgovor.

B92: Zaista?

Zorana Mihajlović, ministarka energetike: Da, bez obzira koliko puta to tražili ili da ga čekamo... Ali sačekaćemo.

B92: Ali zar nije to porazno malo? Mislim ipak ste Vi ministar energetike i Vi ste negde nadređeni direktoru Srbijagasa...

Zorana Mihajlović, ministarka energetike: Pa ne, niste nadređeni direktoru.

B92: Vlada ga imenuje.

Zorana Mihajlović, ministarka energetike: Jeste, resorni ministar, ali je preduzeće posebna celina i prosto ne možete na neke stvari da utičete.

Rukovodstvo Srbijagasa već godinu dana odbija da dostavi dokumentaciju i odgovori na pitanja redakcije Insajder. Uprkos tome, Insajder je došao do brojnih dokumenata koji su do sada skrivani od javnosti. U četiri epizode novog serijala Insajdera koji počinje da se emituje u ponedeljak, videćete zašto i kako Srbija najskuplje plaća učešće u međunarodnom projektu izgradnje gigantskog gasovoda Južni tok.

Novi serijal Insajdera “Energetski (ne)sporazum” počinje u ponedeljak 23. septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: