Insajder: Za RTB Bor ne važi Zakon o javnim nabavkama

Izvor: B92

Subota, 13.04.2013.

15:02

Default images

To pokazuju i hapšenja i jučerašnja najava policije da će protiv 7 osoba zaposlenih u Rudniku bakra Bor i bivšeg direktora ovog preduzeća, podneti krivične prijave, jer su u postupku nabavki rezervih delova, favorizovali jednu privatnu firmu i oštetili RBB za oko 300 hiljada evra.

Rudarsko topioničarskom basenu Bor i njegovim zavisnim preduzećima nekada se primenjuje, a nekada ne primenjuje Zakon o javnim nabavkama. Tako rukovodstvo ove kompanije samo odlučuje da li će, kada, recimo, kupuje rezervne delove, javno pozvati sve zainteresovane kompanije da im dostave
ponude i izabrati najkvalitetniju i najjeftiniju opremu, ili će poziv uputit samo firmama koje same odabere.

Takva situacija otvara prostor da posao dobije unapred odabrana firma po dogovorenoj ceni na štetu ovog društvenog preduzeća. Borivoje Stojadinović koji je bio je generalni direktor RTB-a od kraja 2001. do sredine 2006. godine priznaje da se zakon nije primenjivao, jer, kako objašnjava, ova firma je u društvenom vlasništvu.

B92: Što znači da i vi sve vreme niste poštovali zakon?
Borivoje Stojadinović, bivši generalni direktor RTB Bor: Ne, nismo poštovali, to je činjenica, li mi nismo imali, na žalost, poziciju i priliku da učestvujemo u velikim i ozbiljnim investicionim nabavkama
B92: Pa, dobro, i ta nabavka vaših repromaterijala i rezervnih delova nisu male sume?
Stojadinović: Nisu. Ja vam odgovorno tvrdim da, bar govorim o svom periodu, kad smo birali i tamo gde smo imali mogućnost da biramo dobavljača, radili smo to na veoma dobar način, veoma odgovorno i stručno.

Aktuelno rukovodstvo ima drugo objašnejnje - da RTB ne mora da poštuje ovaj zakon jer je u restrukturiranju, iako se tako nešto u zakonu nigde ne pominje. U pismu koje je uputio prvom potpredsedniiku Vlade Aleksandru Vučiću, septembra prošle godine, aktuelni direktor Blagoje Spaskovski međutim navodi da je kod većih nabavki poštovana procedura javnog oglašavanja i komisijskog izbora. Kontrolu poslovanja RTB-a trebalo bi da vrši i Upravni odbor ove kompanije.
Na mesto predsednika odbora RTB-a Vlada Srbije februara 2010. godine imenovala je Ivana Grbina. Osam meseci kasnije on je smenjen jer je bio i predsednik odbora preduzeća IPM iz Majdanpeka, sa obrazloženjem da ne može da bude u dva upravna odbora. Grbin kaže da u RTB-u tvrde da taj zakon za njih ne važi.

Ivan Grbin, bivši predsednik UO RTB Bor: Meni je rečeno, da oni po zakonu nisu dužni da potpupaju po Zakonu o javnim nabavkama. Kako sprovode nabavke, to je sad drugo pitanje - nekada raspisuju nekada pozivaju direktno, ne znam kako

Od kako je Grbin smenjen 2010 godine, do danas, ni prošla ni sadašnja Vlada nije imenovala drugog predstavnika u Upravni odbor.

B92: Da li vam izgleda da država praktično nije zainteresovana da ima bilo kakvu kontrolu u RTB-u?
Grbin: Pa znate kako ne bih rekao da nije zainteresovana, ali možda na izvestan način nije... Prosto na taj formalni način način kako bi to trebalo da ide preko upravnog odbora, na taj način očigledno se kontrola ne sprovodi

S obzirom na to da je RTB od 2004 godine u postupku restrukturiranja, njegovo poslovanje, pa delimično i javne nabavke kontroliše i Agencija za privatizaciju. Međutim, Insajder otkriva primere kako je i pored
protivljenja Agencije, RTB kupovao opremu uz odobrenje ministarstva ekonomije. Detalje o tome, ali i o drugim mogućnostrima zloupotrebe u RTB-u videćete u jednom od narednih serijala Insajdera.

#HTCOneM8 telling time through the #DotView cover #HTC

A photo posted by Ivan Jelic (@escapetofreedom) on

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: