Insajder: "Rukopisi ne gore"

Izvor: Mirjana Jevtoviæ

Sreda, 02.01.2013.

12:54

Default images

“Da podsetimo, Insajder je još pre tri godine u serijalu Službena (zlo)upotreba objavio…”

Ovo je formulacija koja je pratila sve najvažnije vesti u drugoj polovini 2012. o gotovo svim hapšenjima koja su unapred najavljivali tabloidi, a u pompeznoj borbi protiv korupcije koju vodi sadašnji potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Da li se nešto promenilo u 2012?

I da i ne.

Insajder je opet na desničarskim sajtovima, u izjavama pojedinh političara i pojedinaca koji su se obogatili krijući se pod parolom patriotizma danima osporavan lažnim optužbama o tome kako je to emisija koju finansiraju Džordž Soroš I Hašim Tači, kako služi kao medijska priprema za otcepljenje Kosova. Razlog su objavljeni dokazi o tome kako stotine miliona evra odlaze pod izgovorom patriotizma na Kosovo, o tome da se pojedinci bogate dok većina srpskog naroda južno od Ibra živi u bedi. Ovo nije ništa novo. Svi koji nisu imali argumente da ospore Insajder služili su se istom metodom, menjali teze I smišljali ko stoji iza Insajdera u pokušaju da skrenu pažnju sa dokazanih činjenica.

Tako je sada već davne 2009. prema pisanju taboida iza Insajdera iz nedelje u nedelju stajao neko drugi, Miroslav Mišković, pa Petar Matić pa neimenovani ruski tajkuni I to zato što su u serijalu Službena (zlo)upotreba pomenuti svi biznismeni koji su imovinu stekli kroz sumnjive privatizaciju, svi funkcioneri tada vladajućih stranaka koji su im to omogućili, sve slabosti sistema koji je napravljen tako da do zemljište vrednog stotine miliona evra dođu u posed povlašćenih.

I onda preokret.

U pritvoru se našao Miroslav Mišković zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj prilikom privatizacije putarskih preduzeća u Srbiji. Insajder o tome govorio 2009.

Bivši ministar Oliver Dulić saslušan zbog optužbi za nenamensko trošenje budžeta, istraga u toku. Insajder o tome govorio 2011.

Zbog zloupotreba uhapšeni direktori Azotare. Insajder o tome objavio seriju priloga u proleće 2012.

Zoran Janjušević i njegova uloga u privatizaciji Brodogradilišta, Dušan Borovica i njegovi poslovi u putarstvu, Jovica Stefanović Nini i privatizacija Jugoremedije, svi privedeni pod optužbama za zlupotrebe o kojima je Insajder govorio pre više godina.

Na prvi pogled sve izgleda kao da su se konačno stvari pomerile sa mrtve tačke i svi se pitaju ko je sledeći.

Srpskoj naprednoj stranci zahvaljujući ovoj borbi protiv korupcije galopirajuće raste rejting. Istovremeno, mediji ćute o neprimerenim pritiscima na pravosuđe u najavama hapšenja, izjavama tipa “šta će biti ako sudska odluka bude ovakva ili onakva”, čiji će poraz biti nečije puštanje iz pritvora.

Da li je ovo sistem koji funkcioniše, ako je polugodišnju vladavinu obeležio i zakon o amnestiji koji su izglasali poslanici vladajuće koalicije. Zbog ovog zakona na slobodi su tako oni kojima se Insajder bavio, kao što je Uroš Mišić, huligan, navijač Crvene zvezde koji je žandarmu na tribinama stadiona nabijao upaljenu baklju u usta.
Šest navijača Partizana koji su na stadionu pevali “Otrovna si kao zmija proći ćeš kao Ćuruvija” poručujući Brankici Stanković da će doživeti sudbinu novinara koji je upucan sa 17 metaka, odlukom Apelacionog suda iz jula ove godine osuđeni su na uslovne kazne. Zbog pretnji koji su Brankici Stanković upućene nakonserijala “(Ne)moć države” koji se bavio huliganskim grupama, a na osnovu bezbednosne procene nadležnih organa, urednici Insajdera MUP Srbije dodelio je 24-časovno policijsko obezbeđenje koje je prati već 3 godine.

Ustavni sud istovremeno nije zabranio ultradesničarski pokret Naši, a oni ohrabreni sastavili spisak nepodobnih medija među kojima je B92 na prvom mestu. Ko je zapalio Američku ambasadu i rušio Beograd nikoga više ne zanima. Jedan od vođa Naših odbornik je u Aranđelovcu na listi vladajuće Nove Srbije.

Pretnje novinarima svakodnevna su pojava na društvenim mrežama, a podela na izdajnike i partiote dostigla je stadijum koji podseća na 1999. godinu.

Nekoliko dana pred praznike bez mnogo komentara javnosti iz pritvora izlazi i Zvonko Veselinović, najveći patriota za deo Srba na severu Kosova kojima nije smetalo što se kako pokazuju dokumenta nadležnih organa, obogatio na švercu nafte I stvorio poslovnu imperiju, pa čak iako je prema krivičnim prijavama policije koje su odbačene na sudu svojevremeno trgovao drogom.

Insajder je u 2012. da druge strane dokazao kako su se “patriote” kao što je Veselinović obogatile na račun toga što Srbija daje sve povlastice Kosovu i sistemu nad kojim nema skoro nikakvu kontrolu. Milioni evra iz budžeta koji pripadaju svim građanima završavaju na Kosovu, pojedinci se bogate dok obični građani žive u bedi.

Nova Vlada najavila je tokom serijala radikalne promene. Četiri meseca Kasnije ništa se konkretno nije desilo osim preporuke srpskim funkcionerima na Kosovu da ne primaju I novac od Vlade Kosova. Najava da će se formirati anketni odbor za proveru načina trošenja državnog novca na Kosovu nije imala I svoju realizaciju u Skupštini u kojoj sede poslanici svih stranaka.

I onda se čini da se ništa mnogo nije promenilo.

“Rukopisi ne gore” je naziv prvog serijala Insajdera iz 2004. o okolnostima koje su dovele do ubistva premijera Zorana Đinđića. Simbolično ovakav podnaslov može stajati uz svaki serijal Insajdera. Dokaze je nemoguće uništiti. A cele transkripte svih objavljenih epizoda možete čitati u Arhivi ovog sajta

Prvi radni dan tima Insajdera u 2013. bio je 1. Januar. U narednim mesecima gledaćete dva nova serijala o tome da li je energetski sporazum sa Rusijom izdaja nacionalnih interesa i o “rudniku dugova”- Rudarsko topioničarskom basenu Bor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: