Zašto još nema Anketnog odbora o trošenju novca na Kosovu?

Izvor: B92

Sreda, 05.12.2012.

16:17

Default images

Borko Stefanović, DS, kaže da je to pokušaj izbegavanja skupštinske većine da formira Anketni odbor.

Anketni odbor o trošenju novca na Kosovu i Metohiji ni posle više od mesec dana nije došao na dnevni red Narodne skupštine.

Nebojša Stefanović, predsednik Skupštine, kaže da je pre oko dve sedmice stigla inicijativa da se formira anketni odbor koju je predložio poslanik Demokratske stranke Borislav Stefanović, ali da je ostalo samo na tome, jer niko nije uputio formalni predlog za Anketni odbor, iako je takav predlog mogao da uputi bilo koji poslanik ili član odbora za Kosovo i Metohiju i preda ga na pisarnici skupštine.

- Pokrenuću razgovore o tome kako bi se našlo načina da se uskoro stavi na dnevni red taj predlog - rekao je predsednik parlamenta.

- To je pokušaj izbegavanja skupštinske većine da donese odluku o Anketnom odboru. Mi smo u Odboru za Kosovo i Metohiju doneli gotovo jednoglasnu odluku da se Skupštini uputi takva inicijativa i ne vidim zašto bih ja kao poslanik podnosio bilo kakav formalni predlog, ako je Odbor bio dužan to da uradi. Mislim da će sutra, na sednici Odbora za KiM biti prava prilika da postavim pitanje zašto formalni predlog nije podnet, a ako jeste, zašto ga predsednik Skupštine nije stavio na dnevni red – rekao je za B92 Borislav Stefanović, član Odbora za Kosovo i Metohiju koji je predložio formiranje Anketnog odbora.

Milovan Drecun, SNS, predsednik Odbora za KiM kaže za B92 da je Odbor uradio ono što je bilo u njegovoj moći.

- Odbor za Kosovo i Metohiju ne daje formalni predlog. Mi smo izglasali inicijativu i uputili je predsedniku Skupštine, ali ona predsednika ne obavezuje da tu inicijativu stavi na dnevni red, dok ne dobije formalni predlog – rekao je Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju za B92.

On je dodao formalni predlog predsedniku Skupštine može da uputi i neko od poslanika i da će na sutrašnjoj sednici Odbora za Kosovo i Metohiju postaviti pitanje da li neko od članova Odbora želi da bude formalni predlagač.

Ko se protivio Anketnom odboru

Foto: Beta
Odbor za Kosovo i Metohiju je još 30. oktobra izglasao inicijativu da se Narodnoj skupštini predloži formiranje anketnog odbora o trošenjima novca na KiM od 2000. godine do danas.

Predlog je formalno dao Borislav Stefanović, član Odbora iz Demokratske stranke, u vreme emitovanja serijala Insajdera “Patriotska pljačka” u kom su izneti dokazi o brojnim zloupotrebama novca građana Srbije koji se izdvaja iz budžeta za pomoć ugroženom stanovništvu na KiM.

Protiv formiranja anketnog odbora glasali su clanovi Demokratske stranke Srbije i jedan član Srpske napredne stranke Momir Stojanović, bivši načelnik VBA. Predlogu se oštro usprotvio Slobodan Samardžić, potpredsednik DSS-a i ministar za Kosovo i Metohiju u drugoj Vladi Vojislava Koštunice, koji je tada rekao da B92 vodi histeričnu kampanju.

-Meni tajming ne odgovara zato što je to učinjeno u vreme potpune i histerične kampanje koju vodi B92 protiv lokalnih vlasti na severu Kosova i Metohije i kompletne politike koju Srbija vodi na Kosovu i Metohiji, stvara atmosferu pogroma i nije dobra atrmosfera da se to sada usvoji jer će ispasti da radimo pod pritiskom ovakve jedne kampanje. Bar da napravimo neku vremensku distancu jer će javno mnjenje imati utisak da to radimo zato što B92 vodi kampanju - rekao je tada Samardžić, koji je, kao ministar za Kosovo i Metohiju, tokom 2007. i 2008. bio nadležan za trošenje državnog novca na Kosovu.

Prošle nedelje vladajuća većina odbila je i predlog amandmana LDP-a na Zakon o budžetu kojim je predloženo da Državna revizorska institucija kontroliše sredstva koja se upućuju na Kosovo i Metohiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: